H Κούβα χωρίς τον Κάστρο!

Σπύρο, δεν είναι δυνατό να σε ακολουθήσω και δεν πρόκειται να το προσπαθήσω. Σε ένα φόρουμ όποιος γράφει πιο πολλά προφανώς ακούγεται περισσότερο και ο δικός σου ρυθμός είναι ανεπανάληπτος! Είναι το αντίστοιχο των παραθύρων της TV και αυτών που τσιρίζουν σε αυτά.

Αλλά θα σε παρακαλούσα έντονα να μην βάζεις στο στόμα μου, ούτε πλαγίως, λόγια που δεν είπα και πράγματα που δεν εννοούσα. Ειδικά για σοβαρά πράγματα.

[Γνώμη μου είναι ότι οι βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβίας ήταν σαφώς λάθος. Το δικό μου ερώτημα ήταν και είναι γιατί εμάς μας ενοχλεί περισσότερο από τόσα άλλα, πχ. από τα όσα γίνονται στο Θιβέτ, που είναι και πιο πρόσφατα. Και μάλιστα ενώ ιστορικά οι Σέρβοι ήταν ανταγωνιστές μας, και ακόμη και σήμερα το πρόβλημα που έχουμε με την δήθεν "Μακεδονία" είναι δικό τους δημιούργημα.]

Και βεβαίως είναι κλασικό παράδειγμα αλλαγής συζητήσεως όταν για το θέμα της έλλειψης ελευθερίας λόγου στη Κούβα απαντά κανείς με το Γκουαντανάμο. Αν απαντούσες ότι ούτε στις ΗΠΑ υπάρχει ελευθερία λόγου τότε θα ήταν αντικείμενο συζήτησης. Πετώντας μια κορώνα για το Γκουντανάμο ίσως κερδίζεις τις εντυπώσεις, αλλά σοβαρή συζήτηση δεν γίνεται έτσι.

Όχι αλλά γιά τά δελτία τής Σοβιετίας κάποιοι διερρήγνυαν τά ιμάτιά τους..

Last edited:
Δεν νομίζω να είναι κορώνα η αναφορά του παραδείγματος του Γκουαντάναμο.
Ο Σπύρος κρίνει τον Κάστρο σε αντιπαράθεση με τις τριγύρω του "δημοκρατικές" χώρες, πρόκειται για μία καθ' όλα θεμιτή αντιμετώπιση.

Πάντως οι ΗΠΑ στους δικούς τους πολίτες προσφέρουν το δικαίωμα να λένε ότι θέλουν. Το ίδιο και η Ελλάδα στους δικούς της πολίτες.

Κάποιοι από σας πιστεύουν ότι αυτό το δικαίωμα δεν είναι αρκετά σημαντικό. Υπάρχουν άλλα πιο σημαντικά θέματα και για να τα πετύχει ένα κράτος αυτά είναι θεμιτό να αφαιρέσει το δικαίωμα του ελευθερίας του λόγου από τους πολίτες του.

Είναι και αυτή μια άποψη. Καλή ή κακή, μπορεί να την κρίνει ο καθένας.

Απάντηση: Re: H Κούβα χωρίς τον Κάστρο!

Σπύρο, δεν είναι δυνατό να σε ακολουθήσω και δεν πρόκειται να το προσπαθήσω. Σε ένα φόρουμ όποιος γράφει πιο πολλά προφανώς ακούγεται περισσότερο και ο δικός σου ρυθμός είναι ανεπανάληπτος! Είναι το αντίστοιχο των παραθύρων της TV και αυτών που τσιρίζουν σε αυτά.

Αλλά θα σε παρακαλούσα έντονα να μην βάζεις στο στόμα μου, ούτε πλαγίως, λόγια που δεν είπα και πράγματα που δεν εννοούσα. Ειδικά για σοβαρά πράγματα.

[Γνώμη μου είναι ότι οι βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβίας ήταν σαφώς λάθος. Το δικό μου ερώτημα ήταν και είναι γιατί εμάς μας ενοχλεί περισσότερο από τόσα άλλα, πχ. από τα όσα γίνονται στο Θιβέτ, που είναι και πιο πρόσφατα. Και μάλιστα ενώ ιστορικά οι Σέρβοι ήταν ανταγωνιστές μας, και ακόμη και σήμερα το πρόβλημα που έχουμε με την δήθεν "Μακεδονία" είναι δικό τους δημιούργημα.]

Και βεβαίως είναι κλασικό παράδειγμα αλλαγής συζητήσεως όταν για το θέμα της έλλειψης ελευθερίας λόγου στη Κούβα απαντά κανείς με το Γκουαντανάμο. Αν απαντούσες ότι ούτε στις ΗΠΑ υπάρχει ελευθερία λόγου τότε θα ήταν αντικείμενο συζήτησης. Πετώντας μια κορώνα για το Γκουντανάμο ίσως κερδίζεις τις εντυπώσεις, αλλά σοβαρή συζήτηση δεν γίνεται έτσι.

Μά τό έγραψες σέ άλλο thread...
Προφανώς και δοθηκαν οι απαντήσεις...
Το γιατί μας ενοχλησαν οι βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβίας πιό πολύ απο το Θιβετ-που δεν καταλαβα τι γινεται στο Θιβέτ με τούς παπαδες που κρατουσαν τον κοσμο σε αναλφαβητισμό πανω απο 95%-ειναι επειδή καιγόταν το σπιτι του γειτονα...
Και δεν κατάλαβα επισης γιατί 5-10 άνθρωποι εδώ μέσα που δεν ακολουθούμε τις επιλογές της πλειοψηφίας θα πρεπει να απολογούμαστε για τίς πολιτικές μας επιλογές και γνώμες..
Τα περί γραφής μου πρόβλημα μου,δεν θα σού δώσω και λογαριασμό...Ποιος σου είπε οτι εισακουγεται ο πολυγραφότερος???
Για τα περί τσιρίδων άστο καλύτερα γιατί σαν πολυγραφότερος δεν τραβάω ζορι να απαντήσω αναλόγως.
Γραφε και εσύ.

Πάντως οι ΗΠΑ στους δικούς τους πολίτες προσφέρουν το δικαίωμα να λένε ότι θέλουν.

Συνταγματικώς, ναι.
Πάντως ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και η καταδίκη των βασανιστηρίων σε κάθε περίπτωση, είναι εξίσου σημαντικά εάν όχι σημαντικότερα της ελευθεροτυπίας.

Συνταγματικώς, ναι.
Πάντως ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και η καταδίκη των βασανιστηρίων σε κάθε περίπτωση, είναι εξίσου σημαντικά εάν όχι σημαντικότερα της ελευθεροτυπίας.

Σαφέστατα. Και ίσως είναι θεμιτό να ανοίξουμε ένα θέμα για τις ΗΠΑ και να γράψουμε εκεί όλα τα στραβά τους. Που είναι πολλά και ενδιαφέροντα.

Όμως εδώ το θέμα είναι η Κούβα, όχι οι ΗΠΑ. Αν σε κάτι κάνουν λάθος οι ΗΠΑ αυτό δίνει δικαίωμα σε όλα τα άλλα κράτη να κάνουν στραβά ένα σωρό άλλα πράγματα;

(Και επίσης γιατί "συνταγματικώς"; Έχεις ακούσει παραδείγματα φυλακισμών στις ΗΠΑ για άρθρα που έγραψε κανείς σε εφημερίδες ή στο web; )

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: H Κούβα χωρίς τον Κάστρο!

Μά τό έγραψες σέ άλλο thread...

Δηλαδή τι έγραψα; Για πες μου;

Γραφε και εσύ.

Κοίτα, πρέπει να έχεις και μια βασική κατανόηση της κατάστασης των άλλων. Εγώ είμαι απλός θνητός και 12.000 μηνύματα μάλλον δεν θα γράψω σε φόρουμ σε όλη μου τη ζωή!...

Σε συζήτηση στούς Τετρομαγμένους υπήρχαν απορίες γιατί τετοιος νταλκάς με τούς βομβαρδισμούς κατά της Σερβίας....
Απαντήθηκε σε 15 τουλάχιστον ποστς...
Εξισώθηκαν οι βομβαρδισμοί με τον Μιλόσεβιτς(πάντα βέβαια με διαφωνια τών βομβαρδισμών γενικώς αλλά με αναλύσεις περί εμφυλίου που τη ευθύνη την ειχαν οι Σερβοι)και άλλα πολλά...
Το σχόλιό μου σήμερα ήταν σε ερώτηση πώς και γινεται κάποιοι να υποστηρίζουν ´ανελευθερα καθεστώτα´...
Η απάντηση ήταν στο οτι και παλιοτερα υπήρχαν απορίες πώς ´εναντιωνομασταν´και στους βομβαρδισμούς....
Αυτο δεν σημαινει οτι σωνει και καλά καποιοι ησαν υπέρ..Εκτός και εάν έχουν την μύγα............

(Και επίσης γιατί "συνταγματικώς"; Έχεις ακούσει παραδείγματα φυλακισμών στις ΗΠΑ για άρθρα που έγραψε κανείς σε εφημερίδες ή στο web; )

ακριβώς, επειδή υπάρχει η συνταγματική προστασία, τέτοια πράγματα δεν γίνονται (όχι απλώς δεν τα ακούμε). Ωστόσο είμαι σχεδόν βέβαιος πως γίνονται άλλα, μη θεσμοθετημένα ασφαλώς, τα οποία δεν τα ακούμε. Και τα αίσχη του Γκουαντάναμο και του Αμπού Γκράιμπ, έχουν φορτωθεί σε "στρατιώτες χομπίστες βασανιστές".

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: H Κούβα χωρίς τον Κάστρο!

Δηλαδή τι έγραψα; Για πες μου;

Κοίτα, πρέπει να έχεις και μια βασική κατανόηση της κατάστασης των άλλων. Εγώ είμαι απλός θνητός και 12.000 μηνύματα μάλλον δεν θα γράψω σε φόρουμ σε όλη μου τη ζωή!...

Και εγώ απλός θνητός ειμαι και δουλευω 14 ωρες ημερησίως απο Δευτερα εως Παρασκευή.
Θα με κρίνεις γιατί γράφω και πόσο γράφω??
Κρινε τις αποψεις μου.
Μεχρις εκει.

Για να γυρίσουμε στο θέμα:

Στο παρελθόν, κάποιοι ανόητοι εξυμνούσαν τον Παπαδόπουλο γιατί μας γλύτωσε από τον κομουνισμό. Και σαν δικαιολογία του δικτάτορα έφεραν παραδείγματα από θλιβερές καταστάσεις στα ανατολικά κράτη. Σαν να μπορούσαν να δικαιολογήσουν τα όποια προβλήματα των κρατών αυτών την ανελευθερία στην Ελλάδα.

Ομοίως, κάποιοι εκθειάζουν τον δικτάτορα Κάστρο, που μάλιστα "έστεψε" και τον αδερφό του! Και φέρνουν και αυτοί ανάλογες δικαιολογίες.

Εμένα μου φαίνεται προφανές ότι όλοι οι δικτάτορες, δεξιοί αριστεροί μέσοι, αξίζουν το ίδιο φτύσιμο. Κοιτάνε τον ποπό τους και τους κολλητούς τους, τίποτα άλλο.

Ο Κάστρο την μεγαλύτερη χάρη τη χρωστά στις ΗΠΑ. Με τα εμπάρκο και όλες τις άλλες ανοησίες οι ΗΠΑ κράτησαν τον Κάστρο στην εξουσία. Αν δεν έκαναν τίποτα από αυτά, ο λαός θα τον είχε ρίξει χρόνια πριν και δεν θα συμπλήρωνε 50 χρόνια στην εξουσία!

Ε, όχι να τον καμαρώνουμε κι'όλας!

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: H Κούβα χωρίς τον Κάστρο!

Και εγώ απλός θνητός ειμαι και δουλευω 14 ωρες ημερησίως απο Δευτερα εως Παρασκευή.
Θα με κρίνεις γιατί γράφω και πόσο γράφω??
Κρινε τις αποψεις μου.
Μεχρις εκει.

Μα, εσύ που δουλεύεις 14 ώρες και βρίσκεις χρόνο και για 12.000 μηνύματα στα μάτια απλών θνητών όπως εγώ είσαι Σούπερμαν, δεν είσαι απλός θνητός!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: H Κούβα χωρίς τον Κάστρο!

Μα, εσύ που δουλεύεις 14 ώρες και βρίσκεις χρόνο και για 12.000 μηνύματα στα μάτια απλών θνητών όπως εγώ είσαι Σούπερμαν, δεν είσαι απλός θνητός!

Γράφω τυφλό σύστημα και σάν ´οπαδός δικτάτορα´έχω έναν προλετάριο που τού δίνω οδηγίες να γράφει αντι για μένα(οταν λείπω)..;);)

Oκ.
Πλάκα κανουμε.
Παντως οι 14 ωρες ισχύουν δυστυχώς.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: H Κούβα χωρίς τον Κάστρο!

Γράφω τυφλό σύστημα και σάν ´οπαδός δικτάτορα´έχω έναν προλετάριο που τού δίνω οδηγίες να γράφει αντι για μένα(οταν λείπω)..;);)

κι όταν σχολάσουν και αυτά, αμερικανικό Ritalin? :flipout:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: H Κούβα χωρίς τον Κάστρο!

κι όταν σχολάσουν και αυτά, αμερικανικό Ritalin? :flipout:

Τα ξέρεις βλέπω...:grinning-smiley-043
Ξεκινήσαμε απ´όταν αναλάβαμε την διαχείριση??
Εμ.
Με υπερκινητικά παιδιά έχεις να κάνεις ,θα κολλήσεις και εσύ...:BDGBGDB55::BDGBGDB55:

Απάντηση: Re: Απάντηση: H Κούβα χωρίς τον Κάστρο!

Δεν σας προλαβαίνω ρε παιδιά!

Εγω πάντως την βλέπω απο την μεριά του Έλληνα και μάλιστα που είναι και αρκετά μεγάλος ώστε να έχει γνωρίσει και χούντα στην Ελλάδα. Το 1967 ήμουν 9 χρονών και με την πλύση εγκεφάλου στο σχολείο και γενικά την κοινωνία μέχρι το 1972 που μεγαλωσα αρκετά νόμιζα ότι η χούντα ήταν ένα πολύ καλο καθεστώς που ήρθε να μας σώσει απο του κόσμου τα κακά! (Ο πατέρας μου φυσικά δεν τολμούσε να πει τιποτε...μη τυχόν και τον καρφώσω!) Επιπλέον η οικονομία πήγαινε καλά, ο πληθωρισμός ήταν ο μικρότερος απο όλες τις άλλες ευρωπαικές χώρες και υπήρχε και οργασμός έργων (νοσοκομεία, στάδια, δρόμοι, ρεύμα) σε όλη την χώρα που ωφελούσαν τους οικονομικά αδύναμους. Τι μας πείραζε λοιπόν και θέλαμε και πολιτικές ελευθερίες; Η προπαγάνδα και η πλύση εγκεφάλου όταν αρχίσει απο τις μικρές ηλικίες μπορεί να κάνει θαύματα!
Φυσικά μεγαλώνοντας άρχισα να βλέπω τα πράγματα αλλιώς. Αρχισα να ρωτάω καποια πραγματα τους δασκάλους και να μη με ικανοποιούν οι απαντήσεις, ένας μαλιστα απο αυτούς ειπε τον πατέρα μου να με προσέχει να μην μπλέξω...Ειχαμε και ενα πολύ καλο ραδιόφωνο στο σπίτι και άρχισα να ακούω ελληνικές εκπομπές της Ντοιτσε Βελλε και το 1973 φτάσαμε στην άκρως επαναστατική πράξη μαζί με συμμαθητές να ...ξεκρεμάσουμε το πορταίτο του Ιωαννίδη που είχε αντικαταστήσει αυτό του Παπαδόπουλου στην τάξη μας!
Εγω νομιζω πως όσα και να δώσεις σε ένα λαό, αν του στερήσεις τις πολιτικές ελευθερίες δεν υπάρχει περίπτωση να είναι ικανοποιημένος.
Φυσικά αν κάποιος πεινάει και του βάλεις το δίλημμα...φαί ή ελευθερίες...θα προτιμήσει το φαί, μόλις όμως χορτάσει είναι βέβαιο ότι θα ζητήσει και τις ελευθερίες!

Οι κουβανοί προφανώς βλέπουν την ζωή τους από την δική τους την μεριά και δεν νομίζω να νοιάζονται και πολύ τι λένε οι έλληνες .
Οι κουβανοί επίσης ποτέ δεν είχαν ελευθερία για να τους την στερήσει ο Κάστρο. Απεναντίας επί Κάστρο η ελευθερία τους μάλλον αυξήθηκε συγκριτικά. Και αναπτύχθηκε επίσης αρκετά και το επίπεδο της ζωής τους.
Φυσικά θα θέλαμε όλοι να μπορούσε να υπάρχει ακόμα περισσότερη ελευθερία σε αυτή την χώρα. Φυσικά και ο Κάστρο δεν είναι άγιος. Φυσικά και έχει χαρακτηριστικά δικτάτορα. Αλλά δεν εξισώνεται με τους παραδοσιακούς φασίστες-δικτάτορες που παράγει ο καπιταλισμός, όχι γιατί είναι καλύτερος ή χειρότερος από αυτούς αλλά ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ.

Είναι εντελώς λάθος ο τρόπος ανάλυσης που οδηγεί στην παραπάνω εξίσωση και γίνεται πάντα από τους "φιλελεύθερους" διανοητές εκ του πονηρού: Όταν μιλάνε για περισσότερη ελευθερία εννοούνε ουσιαστικά ξέρετε τι. Την δυνατότητα να επανέλθει ο καπιταλισμός στην Κούβα. Αυτό εγώ το θεωρώ πισωγύρισμα και όχι "απελευθέρωση" Είναι ουσιαστικά απελευθέρωση του κεφαλαίου να μπει και να αλωνίσει και την Κούβα.

Το τραγικό στην ιστορία είναι ότι ο σοσιαλισμός δεν μπορεί να επιβιώσει και να αναπτυχθεί τοπικά, περιτριγυρισμένος από τον καπιταλισμό. Αν αφεθεί ελεύθερο το "θεριό" να μπει στην Κούβα, έστω και από το παράθυρο, θα την αλώσει αμέσως. Μια μικρή σοσιαλιστική κοινότητα όπως είναι η Κούβα, δεν μπορεί να αντισταθεί απέναντί του. Εδώ δεν μπόρεσε να αντισταθεί ολόκληρος ο "υπαρκτός σοσιαλισμός". Ο λόγος είναι ότι η σταλινική γραφειοκρατία για να μπορέσει να επιβιώσει σαν τέτοια, "τα βρήκε" με τον καπιταλισμό. Χώρισαν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής, και αντί να κάνουν "εξαγωγή της επανάστασης" παγκόσμια, (ως όφειλαν σαν μαρξιστές επαναστάτες) κλείστηκαν στο καβούκι τους και άρχισαν να κάνουν διεθνή διπλωματία με όρους καπιταλιστικούς. Γραφειοκράτες που κοιτούσαν κοντόφθαλμα μόνο την βόλεψή τους.

Ο Κάστρο ήταν (και αναγκαστικά λόγω μεγέθους και απομόνωσης) πιο τίμιος από αυτούς. Όμως , σαν γραφειοκράτης στριμωγμένος, ως εκεί έχει την δυνατότητα να δώσει ελευθερία, ως εκεί την δίνει.

Η Κούβα αργά η γρήγορα θα πισωγυρίσει στον καπιταλισμό. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι τα πράγματα τότε θα είναι καλύτερα για τον απλό κουβανό. Μάλλον το αντίθετο. Θα χάσουν όλα τα στάνταρ της ζωής τους, θα κερδίσουν όμως την ελευθερία να τους εκμεταλλεύονται οι πολυεθνικές.

Εμείς από την μεριά μας τότε σαν έλληνες θα νοιώσουμε ικανοποίηση που η Κούβα απολαμβάνει "ελευθερία" αλλά ο λαός της δυστυχεί;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: H Κούβα χωρίς τον Κάστρο!

Θα επιθυμούσα κάποιες απαντήσεις:

1. Πώς ορίζεις το φασισιστικό σε σχέση με οτιδήποτε άλλο καταπιεστικό. Οτιδήποτε είναι καταπίεση είναι και φασισμός;
2. Γιατί θεωρείς ότι στη Γερμανία το 1918 (δηλ. μετά το καλοκαίρι) υπήρξαν συνθήκες ανάπτυξης φασισμού; Αυτό δεν το είπε ούτε καν η Ρόζα.

Κατ' εμέ η Κούβα πάντως αποτελεί ένα παράδειγμα διαφορετικό από όλα τα άλλα. Τρίτος δρόμος; Ίσως.... Κατάφερε πολλά;; Ναι, έτσι πιστεύω... Χωρίς να θυσιάσει άλλα πολλά; Μάλλον όχι. Τελικά τα κατάφερε;; θα δούμε σε 2-3 χρόνια.

1. Κάθε τι καταπιεστικό δεν είναι και φασιστικό. Η σύγχυση είναι ολίγον εκ του πονηρού. Τον φασισμό τον γεννά ο καπιταλισμός. Ο Ιούλιος Καίσαρας πχ δεν ήταν φασίστας.

2. Έχεις δίκιο! Το 18 μάλλον υπήρχαν συνθήκες ανάπτυξης προλεταριακής επανάστασης παρά φασισμού. Ωστόσο υπήρχαν ήδη πολλές φασιστικές παρακρατικές συμμορίες από τότε. Μία τέτοια απήγαγε την Ρόζα Λούξεμπουργκ και τον σύντροφό της Καρλ Λίμπκνεχτ και τους εκτέλεσαν.
Έπρεπε να περάσουν μερικά χρόνια ακόμα για να διαλυθεί το κομουνιστικό κίνημα στη Γερμανία. Να εξαθλιωθεί ακόμα περισσότερο ο πληθυσμός από τα ταπεινωτικά και στραγγαλιστικά μέτρα των συμμάχων εναντίον της ηττημένης Γερμανίας, να εκδηλωθούν και οι συνέπειες από το κραχ του 29 για να μπορέσει ο φασισμός να βρει έδαφος σαν μαζικό κίνημα πλέον.

Ελπίζω ο ακριβοδίκαιος μελετητής της ιστορίας να δικαιολογήσει τον ηλεκτρολόγο για τις αποσπασματικές και χονδρικές ιστορικές του γνώσεις.:p

:ernaehrung004:

Re: Απάντηση: H Κούβα χωρίς τον Κάστρο!

Ο Κάστρο έχει πετύχει να ριξει τον αναλφαβητισμό στό 5%.
Παρέχει ικανοποιητική υγεία στον μέσο άνθρωπο...
Αν ρωτήσεις τι γινεται στην υπόλοιπη Λ.Αμερική ισως πολλοί θα επιθυμούσαν να ζούν στην Κουβα.
Ισως και μερικά εκατομύρια ανασφαλίστων Αμερικανών να θυσίαζαν τά Mc Donald's για να έχουν αξιοπρεπή δωρεάν υγεία.
Τελικά έχει σημασία απο ποιά μεριά βλέπει κανείς τον κόσμο..
Αν τον βλέπουμε ως κάτοικοι τού Λουξεμβούργου ο Καστρο μοιάζει για δικτάτορας...
Αν τον βλέπουμε απο την πλευρά τών 4/5 τής ανθρωπότητας που πεθαίνουν απο την πείνα ισως και να φαντάζει σωτήρας και ας εχει ενα κανάλι μονον.

καλα τωρα κρινουμε τον Καστρο οι χορτατοι.......σε 15 χρονια (μην λεω και πολλα ετσι οπως παμε ) θα ηθελα πραγματικα να ξανακουσω τους ιδιους χορτατους να ξανακριτικαρουν τον δυσκολο δρομο που επελεξε ο Καστρο για να χαλιναγωγησει τον λαο του προς οφελος τινος ?? δικο του???
ελεος.....αν ηταν ετσι θα πλευριζε τσι Αμερικανοι και θα εκανε τη χωρα του τουριστικο πορνειο και θα πεταγε και κανα ξεροκομματο στο λαο για να κρατησει το κεφαλι κατω...

το οτι δεν επελεξε τον Δημοκρατικο δρομο (μεγαλη κουβεντα για το ποιοι εχουν Δημοκρατια.....ουτε εμεις εχουμε πιστευω...) ηταν η εκτιμηση του και η προσεγγιση του στα θηρια που τον περιεβαλαν....

Μου είναι αδιανόητο να δικαιολογώ κάποιον που όχι μόνο δεν έκανε εκλογές, έδωσε τη θέση του στον αδερφό του.Η ελευθερία του λογου στην πατρίδα του δεν υπάρχει.Κατέβαλε την εξουσία με τη βία(για πολλούς καλά έκανε, για μενα η βία δεν είναι ξεκάθαρη απάντηση)και σβήνει οποιαδήποτε φωνή αντίρρησης με τη βία.
Βέβαια, υπάρχει το αντιστάθισμα ότι οι Κουβανοί ήταν χειρότερα πριν, έχουν θαυμάσιο σύστημα εκπαίδευσης,υγείας κλπ.Όλα αυτά πως δικαιολογούν την ύπαρξη ενός καθεστώτος;Η μέση Κουβανή κουκλάρα έχει 3 πτυχία και τα κάνει όλα για 100 δλ.Πως δηλαδή να παραδεχτώ ότι είναι άλλο ο Κάστρο;Για τις προθέσεις, τα είπαμε παραπάνω.
Το γεγονός ότι η Κούβα είναι περικυκλωμένη από καπιταλιστικές χώρες και γι'αυτό δεν αναπτύσσεται, το θεωρώ τουλάχιστον αστείο σαν επιχείρημα.Αν ο σοσιαλισμός είναι πολιτικό σύστημα που εξαρτάται από τη γεωγραφική θέση της κάθε χώρας, τότε είναι συνέχεια καταδικασμένος σε αποτυχία.Δεν νομίχω όμως πως η γεωγραφική θέση είναι αυτό που τον κάνει ν'αποτύχει...

Χαίρομαι πραγματικά όταν βρίσκω άτομα που ξέρουν και από ιστορία,και προπαντός έχουν άποψη.Δεν έχει να κάνει με το επάγγελμα, αλλά με τον τρόπο ζωής.Σου σφίγγω το χέρι... :ernaehrung004::grinning-smiley-043