Απάντηση: Re: Απάντηση: H Κούβα χωρίς τον Κάστρο!
Εγω πάντως την βλέπω απο την μεριά του Έλληνα και μάλιστα που είναι και αρκετά μεγάλος ώστε να έχει γνωρίσει και χούντα στην Ελλάδα. Το 1967 ήμουν 9 χρονών και με την πλύση εγκεφάλου στο σχολείο και γενικά την κοινωνία μέχρι το 1972 που μεγαλωσα αρκετά νόμιζα ότι η χούντα ήταν ένα πολύ καλο καθεστώς που ήρθε να μας σώσει απο του κόσμου τα κακά! (Ο πατέρας μου φυσικά δεν τολμούσε να πει τιποτε...μη τυχόν και τον καρφώσω!) Επιπλέον η οικονομία πήγαινε καλά, ο πληθωρισμός ήταν ο μικρότερος απο όλες τις άλλες ευρωπαικές χώρες και υπήρχε και οργασμός έργων (νοσοκομεία, στάδια, δρόμοι, ρεύμα) σε όλη την χώρα που ωφελούσαν τους οικονομικά αδύναμους. Τι μας πείραζε λοιπόν και θέλαμε και πολιτικές ελευθερίες; Η προπαγάνδα και η πλύση εγκεφάλου όταν αρχίσει απο τις μικρές ηλικίες μπορεί να κάνει θαύματα!
Φυσικά μεγαλώνοντας άρχισα να βλέπω τα πράγματα αλλιώς. Αρχισα να ρωτάω καποια πραγματα τους δασκάλους και να μη με ικανοποιούν οι απαντήσεις, ένας μαλιστα απο αυτούς ειπε τον πατέρα μου να με προσέχει να μην μπλέξω...Ειχαμε και ενα πολύ καλο ραδιόφωνο στο σπίτι και άρχισα να ακούω ελληνικές εκπομπές της Ντοιτσε Βελλε και το 1973 φτάσαμε στην άκρως επαναστατική πράξη μαζί με συμμαθητές να ...ξεκρεμάσουμε το πορταίτο του Ιωαννίδη που είχε αντικαταστήσει αυτό του Παπαδόπουλου στην τάξη μας!
Εγω νομιζω πως όσα και να δώσεις σε ένα λαό, αν του στερήσεις τις πολιτικές ελευθερίες δεν υπάρχει περίπτωση να είναι ικανοποιημένος.
Φυσικά αν κάποιος πεινάει και του βάλεις το δίλημμα...φαί ή ελευθερίες...θα προτιμήσει το φαί, μόλις όμως χορτάσει είναι βέβαιο ότι θα ζητήσει και τις ελευθερίες!
O Παπαδόπουλος ανέτρεψε μιά Κοινοβουλευτική Δημοκρατία...
Εχει διαφορά.
Ο Κάστρο βάσει τών εξωτερικών συνθηκών και τής γεωγραφικής θέσης τής Κούβας ,αλλά και τον αποκλεισμό πού είχε και έχει υποστεί επί πολλά χρόνια τα κατάφερε καλά.
Δεν διαφωνώ οτι αν ο κόσμος έχει τά βασικά ζητάει δικαιως και παραπάνω..
Αλλά δυστυχώς το μεγαλύτερο μέρος του Κοσμου δέν έχει κάν τά βασικά..
Εδώ ακόμα και ο προηγμένος Κοσμος περνά σημαντικότατη κρίση..
Και δεν ξέρω κατά πόσον ο μέσος πολίτης ειναι τόσο ελεύθερος στην Ελλάδα...
Πάσχει απο Παιδεία,Υγεία και ενημερώνεται απο Μ.Μ.Ε που ειναι καθοδηγούμενα...Ασφαλώς δεν μπαίνει η Αστυνομία σπίτι του,αλλά οι Κυβερνήσεις ειναι εντελώς ξεκομμένες απο τον Λαό και επι της ουσίας αγνοούν τις ανάγκες του..
Φυσικά έχουν γινει σημαντικά βήματα αλλά απο το 1996 και μετά και κυρίως απο την στιγμή που το Euro έγινε επίσημο νόμισμα τά πράγματα έχουν γινει δυσβάστακτα για τις ασθενέσετερες τάξεις..Και πλέον αγγιζονται και τά μεσαια στρώματα.
Υπάρχει μιά Τραπεζική Δικτατορία την οποιαν οι Κυβερνήσεις υπηρετούν σταθερά..
Για κάθε Χώρα πάντως σημασία έχει η ανάλυση των συγκεκριμένων συνθηκών ,τής γεωγραφικής της θέσης αλλά και τής Ιστορίας της...
Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε με ιδιους όρους Δημοκρατίας μια χώρα τής Αφρικής με τό Βέλγιο επί παραδείγματι..