H Κούβα χωρίς τον Κάστρο!

Re: Απάντηση: H Κούβα χωρίς τον Κάστρο!

Ο Κάστρο έχει πετύχει να ριξει τον αναλφαβητισμό στό 5%.
Παρέχει ικανοποιητική υγεία στον μέσο άνθρωπο...
Αν ρωτήσεις τι γινεται στην υπόλοιπη Λ.Αμερική ισως πολλοί θα επιθυμούσαν να ζούν στην Κουβα.
Ισως και μερικά εκατομύρια ανασφαλίστων Αμερικανών να θυσίαζαν τά Mc Donald's για να έχουν αξιοπρεπή δωρεάν υγεία.
Τελικά έχει σημασία απο ποιά μεριά βλέπει κανείς τον κόσμο..
Αν τον βλέπουμε ως κάτοικοι τού Λουξεμβούργου ο Καστρο μοιάζει για δικτάτορας...
Αν τον βλέπουμε απο την πλευρά τών 4/5 τής ανθρωπότητας που πεθαίνουν απο την πείνα ισως και να φαντάζει σωτήρας και ας εχει ενα κανάλι μονον.

:SFGSFGSF:

Re: Απάντηση: H Κούβα χωρίς τον Κάστρο!

Ο Κάστρο έχει πετύχει να ριξει τον αναλφαβητισμό στό 5%.
Παρέχει ικανοποιητική υγεία στον μέσο άνθρωπο...
Αν ρωτήσεις τι γινεται στην υπόλοιπη Λ.Αμερική ισως πολλοί θα επιθυμούσαν να ζούν στην Κουβα.
Ισως και μερικά εκατομύρια ανασφαλίστων Αμερικανών να θυσίαζαν τά Mc Donald's για να έχουν αξιοπρεπή δωρεάν υγεία.
Τελικά έχει σημασία απο ποιά μεριά βλέπει κανείς τον κόσμο..
Αν τον βλέπουμε ως κάτοικοι τού Λουξεμβούργου ο Καστρο μοιάζει για δικτάτορας...
Αν τον βλέπουμε απο την πλευρά τών 4/5 τής ανθρωπότητας που πεθαίνουν απο την πείνα ισως και να φαντάζει σωτήρας και ας εχει ενα κανάλι μονον.

Εγω πάντως την βλέπω απο την μεριά του Έλληνα και μάλιστα που είναι και αρκετά μεγάλος ώστε να έχει γνωρίσει και χούντα στην Ελλάδα. Το 1967 ήμουν 9 χρονών και με την πλύση εγκεφάλου στο σχολείο και γενικά την κοινωνία μέχρι το 1972 που μεγαλωσα αρκετά νόμιζα ότι η χούντα ήταν ένα πολύ καλο καθεστώς που ήρθε να μας σώσει απο του κόσμου τα κακά! (Ο πατέρας μου φυσικά δεν τολμούσε να πει τιποτε...μη τυχόν και τον καρφώσω!) Επιπλέον η οικονομία πήγαινε καλά, ο πληθωρισμός ήταν ο μικρότερος απο όλες τις άλλες ευρωπαικές χώρες και υπήρχε και οργασμός έργων (νοσοκομεία, στάδια, δρόμοι, ρεύμα) σε όλη την χώρα που ωφελούσαν τους οικονομικά αδύναμους. Τι μας πείραζε λοιπόν και θέλαμε και πολιτικές ελευθερίες; Η προπαγάνδα και η πλύση εγκεφάλου όταν αρχίσει απο τις μικρές ηλικίες μπορεί να κάνει θαύματα!
Φυσικά μεγαλώνοντας άρχισα να βλέπω τα πράγματα αλλιώς. Αρχισα να ρωτάω καποια πραγματα τους δασκάλους και να μη με ικανοποιούν οι απαντήσεις, ένας μαλιστα απο αυτούς ειπε τον πατέρα μου να με προσέχει να μην μπλέξω...Ειχαμε και ενα πολύ καλο ραδιόφωνο στο σπίτι και άρχισα να ακούω ελληνικές εκπομπές της Ντοιτσε Βελλε και το 1973 φτάσαμε στην άκρως επαναστατική πράξη μαζί με συμμαθητές να ...ξεκρεμάσουμε το πορταίτο του Ιωαννίδη που είχε αντικαταστήσει αυτό του Παπαδόπουλου στην τάξη μας!
Εγω νομιζω πως όσα και να δώσεις σε ένα λαό, αν του στερήσεις τις πολιτικές ελευθερίες δεν υπάρχει περίπτωση να είναι ικανοποιημένος.
Φυσικά αν κάποιος πεινάει και του βάλεις το δίλημμα...φαί ή ελευθερίες...θα προτιμήσει το φαί, μόλις όμως χορτάσει είναι βέβαιο ότι θα ζητήσει και τις ελευθερίες!

Οι κυβερνήσεις των μεγάλων κρατών έχουν στα χέρια τους δύο μέσα για να κρατούν το λαό σε εξάρτηση, τρομαγμένο και υποτελή:ένα, πιό βάναυσο:το στρατό, και ένα πιό ευγενικό:το σχολείο
Φρ.Νίτσε

Το topic νομίζω είναι για τον Κάστρο, τη Λ.Αμερική, και τις δικτατορίες.Οι στρατιωτικές αναλύσεις για την έκβαση του Β´ΠΠ τι δουλειά έχουν;Ευχαρίστως,να κάνουμε άλλο thread και να τα πούμε εκεί.
Χίτλερ και Στάλιν κρίνονται σαν δικτάτορες και όχι από τις κινήσεις τους σαν στρατιωτικές ιδιοφυϊες!

Last edited:
Όχι βρε!Απλώς το βρήκα λίγο περίεργο στο ίδιο thread να αναλύονται τέτοιου είδους θέματα.

Στα πλαίσια συζήτησης για τη δράση και προσωπικότητα των δύο δικτατόρων μπήκαν ως παρένθετα, δεν ήταν και τόσο άσχετα, εξάλλου δεν "αναλύθηκαν", ούτε καν ξυστά δεν περάσαμε.

Απάντηση: Re: Απάντηση: H Κούβα χωρίς τον Κάστρο!

Εγω πάντως την βλέπω απο την μεριά του Έλληνα και μάλιστα που είναι και αρκετά μεγάλος ώστε να έχει γνωρίσει και χούντα στην Ελλάδα. Το 1967 ήμουν 9 χρονών και με την πλύση εγκεφάλου στο σχολείο και γενικά την κοινωνία μέχρι το 1972 που μεγαλωσα αρκετά νόμιζα ότι η χούντα ήταν ένα πολύ καλο καθεστώς που ήρθε να μας σώσει απο του κόσμου τα κακά! (Ο πατέρας μου φυσικά δεν τολμούσε να πει τιποτε...μη τυχόν και τον καρφώσω!) Επιπλέον η οικονομία πήγαινε καλά, ο πληθωρισμός ήταν ο μικρότερος απο όλες τις άλλες ευρωπαικές χώρες και υπήρχε και οργασμός έργων (νοσοκομεία, στάδια, δρόμοι, ρεύμα) σε όλη την χώρα που ωφελούσαν τους οικονομικά αδύναμους. Τι μας πείραζε λοιπόν και θέλαμε και πολιτικές ελευθερίες; Η προπαγάνδα και η πλύση εγκεφάλου όταν αρχίσει απο τις μικρές ηλικίες μπορεί να κάνει θαύματα!
Φυσικά μεγαλώνοντας άρχισα να βλέπω τα πράγματα αλλιώς. Αρχισα να ρωτάω καποια πραγματα τους δασκάλους και να μη με ικανοποιούν οι απαντήσεις, ένας μαλιστα απο αυτούς ειπε τον πατέρα μου να με προσέχει να μην μπλέξω...Ειχαμε και ενα πολύ καλο ραδιόφωνο στο σπίτι και άρχισα να ακούω ελληνικές εκπομπές της Ντοιτσε Βελλε και το 1973 φτάσαμε στην άκρως επαναστατική πράξη μαζί με συμμαθητές να ...ξεκρεμάσουμε το πορταίτο του Ιωαννίδη που είχε αντικαταστήσει αυτό του Παπαδόπουλου στην τάξη μας!
Εγω νομιζω πως όσα και να δώσεις σε ένα λαό, αν του στερήσεις τις πολιτικές ελευθερίες δεν υπάρχει περίπτωση να είναι ικανοποιημένος.
Φυσικά αν κάποιος πεινάει και του βάλεις το δίλημμα...φαί ή ελευθερίες...θα προτιμήσει το φαί, μόλις όμως χορτάσει είναι βέβαιο ότι θα ζητήσει και τις ελευθερίες!

O Παπαδόπουλος ανέτρεψε μιά Κοινοβουλευτική Δημοκρατία...
Εχει διαφορά.
Ο Κάστρο βάσει τών εξωτερικών συνθηκών και τής γεωγραφικής θέσης τής Κούβας ,αλλά και τον αποκλεισμό πού είχε και έχει υποστεί επί πολλά χρόνια τα κατάφερε καλά.
Δεν διαφωνώ οτι αν ο κόσμος έχει τά βασικά ζητάει δικαιως και παραπάνω..
Αλλά δυστυχώς το μεγαλύτερο μέρος του Κοσμου δέν έχει κάν τά βασικά..
Εδώ ακόμα και ο προηγμένος Κοσμος περνά σημαντικότατη κρίση..
Και δεν ξέρω κατά πόσον ο μέσος πολίτης ειναι τόσο ελεύθερος στην Ελλάδα...
Πάσχει απο Παιδεία,Υγεία και ενημερώνεται απο Μ.Μ.Ε που ειναι καθοδηγούμενα...Ασφαλώς δεν μπαίνει η Αστυνομία σπίτι του,αλλά οι Κυβερνήσεις ειναι εντελώς ξεκομμένες απο τον Λαό και επι της ουσίας αγνοούν τις ανάγκες του..
Φυσικά έχουν γινει σημαντικά βήματα αλλά απο το 1996 και μετά και κυρίως απο την στιγμή που το Euro έγινε επίσημο νόμισμα τά πράγματα έχουν γινει δυσβάστακτα για τις ασθενέσετερες τάξεις..Και πλέον αγγιζονται και τά μεσαια στρώματα.
Υπάρχει μιά Τραπεζική Δικτατορία την οποιαν οι Κυβερνήσεις υπηρετούν σταθερά..
Για κάθε Χώρα πάντως σημασία έχει η ανάλυση των συγκεκριμένων συνθηκών ,τής γεωγραφικής της θέσης αλλά και τής Ιστορίας της...
Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε με ιδιους όρους Δημοκρατίας μια χώρα τής Αφρικής με τό Βέλγιο επί παραδείγματι..

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: H Κούβα χωρίς τον Κάστρο!

O Παπαδόπουλος ανέτρεψε μιά Κοινοβουλευτική Δημοκρατία...
Εχει διαφορά.
Ο Κάστρο βάσει τών εξωτερικών συνθηκών και τής γεωγραφικής θέσης τής Κούβας ,αλλά και τον αποκλεισμό πού είχε και έχει υποστεί επί πολλά χρόνια τα κατάφερε καλά.
Δεν διαφωνώ οτι αν ο κόσμος έχει τά βασικά ζητάει δικαιως και παραπάνω..
Αλλά δυστυχώς το μεγαλύτερο μέρος του Κοσμου δέν έχει κάν τά βασικά..
Εδώ ακόμα και ο προηγμένος Κοσμος περνά σημαντικότατη κρίση..
Και δεν ξέρω κατά πόσον ο μέσος πολίτης ειναι τόσο ελεύθερος στην Ελλάδα...
Πάσχει απο Παιδεία,Υγεία και ενημερώνεται απο Μ.Μ.Ε που ειναι καθοδηγούμενα...Ασφαλώς δεν μπαίνει η Αστυνομία σπίτι του,αλλά οι Κυβερνήσεις ειναι εντελώς ξεκομμένες απο τον Λαό και επι της ουσίας αγνοούν τις ανάγκες του..
Φυσικά έχουν γινει σημαντικά βήματα αλλά απο το 1996 και μετά και κυρίως απο την στιγμή που το Euro έγινε επίσημο νόμισμα τά πράγματα έχουν γινει δυσβάστακτα για τις ασθενέσετερες τάξεις..Και πλέον αγγιζονται και τά μεσαια στρώματα.
Υπάρχει μιά Τραπεζική Δικτατορία την οποιαν οι Κυβερνήσεις υπηρετούν σταθερά..
Για κάθε Χώρα πάντως σημασία έχει η ανάλυση των συγκεκριμένων συνθηκών ,τής γεωγραφικής της θέσης αλλά και τής Ιστορίας της...
Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε με ιδιους όρους Δημοκρατίας μια χώρα τής Αφρικής με τό Βέλγιο επί παραδείγματι..
Τουλάχιστον, έχουμε επιλογές, δεν έχω ακούσει για δημοσιογράφους να φυλακίζονται για αυτά που πιστεύουν, ούτε και κανέναν άλλο.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: H Κούβα χωρίς τον Κάστρο!

Δεν χρειαζεται πλεον η φυσικη παρουσια υπαρχουν κι αλλοι τροποι .
Αληθεια τι εγινε με την vodafone?
Τι έγινε;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: H Κούβα χωρίς τον Κάστρο!

Δεν χρειαζεται πλεον η φυσικη παρουσια υπαρχουν κι αλλοι τροποι .
Αληθεια τι εγινε με την vodafone?

Ξερεις οτι υπάρχουν φήμες πώς θα αναλάβει τον ΟΤΕ ο κυριος πρωην Γ.Δ. της Vodafone??
Εντάξει εννοούσα οτι εδώ έχουμε πιό ´ραφινάτες´μεθόδους ελέγχου..

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: H Κούβα χωρίς τον Κάστρο!

Τουλάχιστον, έχουμε επιλογές, δεν έχω ακούσει για δημοσιογράφους να φυλακίζονται για αυτά που πιστεύουν, ούτε και κανέναν άλλο.

Εγω ξέρω για Δημοσιογράφους που χρηματιζονται για να λενε και να γράφουν ψεμματα...Αυτους που λεμε ´Παπαγαλάκια´...
Οπως ξέρω και μαυρες λιστες δημοσιογράφων που δεν ειναι αρεστοι στο Συστημα..
Ειπαμε οι μεθοδοι διαφέρουν.

Στη χώρα μας το σύστημα λειτουργεί επί της υπολογισμένης αντίδρασης του λαού. Έχει διαφορά...
Εδώ το τελικό αποτέλεσμα στην καθημερινότητα αλλά και γενικότερη κατάσταση της χώρας μας, ανάγεται, έστω και όχι αποκλειστικώς, να το δεχθώ, στο γνωστό "κάθε λαός έχει τη διακυβέρνηση που του αξίζει".
Όταν έχει περάσει, λίγο-πολύ, στον μέσο πολίτη ότι ακολουθούμε "ντιρεκτίβες" και έξωθεν υποδείξεις, αλλά παρά ταύτα αυτός εξακολουθεί να μην αντιδρά, δεν φταίει? Είναι όπως στην ακρίβεια, παραπονιέται για τα κυκλώματα που διατηρούν την τιμή της ντομάτας στα 2,50 ευρώ, αλλά παρά ταύτα εξακολουθεί να αγοράζει την ίδια ντομάτα.

Όμως αυτά δεν αναιρούν το ότι παραμένουμε στην ουσία μία δημοκρατία.

Συμφωνώ!Έχουμε κάνει όμως τη δημοκρατία πελατειακή σχέση, μ'ότι συνεπάγεται αυτό...Θα έλεγε κάποιος ότι η δημοκρατία μας κοιμάται...ή έστω υπολειτουργεί

Πως γίνεται ελεύθεροι άνθρωποι να υποστηρίζουν καθεστώτα στα οποία δεν μπορεί να εκφράσει κανείς ελεύθερα την άποψή του, με κίνδυνο και της ζωής του ακόμη;

Θα περίμενε κανείς ότι αυτή θα ήταν μια ελάχιστη προϋπόθεση...

Ελα ντέ.
Λες νάμαστε για κανά Γκουαντανάμο να ´στρώσουμε´??

Toν γραψαμε διακοσιες φορές τον λόγο παραπάνω..

Υ.Γ.
Αλλά απ´όσο θυμάμαι σε παλιοτερη συζήτηση είχαν εκφραστεί απορίες πώς και εναντιωνόμαστε καί στούς βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας...............

"Δημοκρατία" πού μάς χρειάζεται ορισμένων...-bye-
http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=22265080
dspphoto

Μά και εσύ τώρα.
Χαλάς το Αμερικάνικο Ονειρο και την Γη τη Επαγγελίας...
Οταν γράφουμε οτι οι ΗΠΑ απομυζούν απ´όλο τον κόσμο παραγωγικό πλούτο για να καλύψουν την υπερχρέωσή τους σάν γνήσιο Ιμπεριαλιστικό Κράτος,αδιαφορώντας ταυτόχρονα για μεγάλη μερίδα τών Πολιτών τους ,ορισμενοι θεωρούν οτι είμαστε ´αιμοσταγή βαμπίρ´ή άλλοι θεωρούν οτι κάνουμε προπαγάνδα..:drummer::drummer::drummer: