H Πόλις Εάλω

Kosh

AVClub Fanatic
7 September 2006
101,148
Εκεί ψηλά.....
1453 μ.Χ. 29 Μαΐου, Τρίτη.









Δεν είχε ακόμα ξημερώσει, όταν οι άπιστοι ουρλιάζοντας σα δαιμονισμένοι, ρίχτηκαν και πάλι στους ελάχιστους υπερασπιστές, που αναγκάζονταν να είναι διασπαρμένοι σε όλο το μήκος των τειχών, γιατί οι επιθέσεις εκδηλωνόταν ή μπορούσαν να εκδηλωθούν οπουδήποτε.

Καθώς οι Τούρκοι ορμούσαν, έβγαιναν ξοπίσω οι τρομεροί γενίτσαροι, τα καημένα αρπαγμένα παιδάκια που τα είχαν μεγαλώσει ως θηρία απάνθρωπα οι Τούρκοι… Οι γενίτσαροι παρακολοθούσαν ποιος Τούρκος στρατιώτης θα πισωγυρίσει και ορμούσαν και τον έσφαζαν μπροστά στους άλλους, ώστε περισσότερο φόβο να έχουν οι Τούρκοι πίσω, παρά εμπρός!…

Όμως οι λίγοι γενναίοι Έλληνες και Φιλέλληνες, με τον Ιουστινιάνη πρωτοστράτωρα και μπροστάρη τον ίδιο τον Παλαιολόγο, αμύνονταν με ηρωισμό τέτοιο, που δεν έχει όμοιό του στην Ιστορία των λαών… Δεν παλεύανε οι Έλληνες με στρατό, αλλά με θηρία φανατισμένα. Και η αντιστοιχία ήταν 1 δικός μας με 35 Τούρκους και Γενίτσαρους! Και βαστούσαμε 58 ημέρες τώρα, θαύμα στ´ αλήθεια, θαύμα!

Πανηγύρισαν οι πολιορκημένοι! Είχαν αποκρούσει την πρώτη επίθεση με επιτυχία! Μα ήδη ξεκινούσε δεύτερο κύμα με αλαλαγμούς φοβερούς και σκληράδα θανάτου! Μα ενίσχυση μεγάλη για τους υπερασπιστές σε αυτές τις στιγμές ήταν οι δυναμικοί και φιλικοί ήχοι από τις καμπάνες των Εκκλησιών μας, που δεν έπαυαν να ηχούν και να ενισχύουν τους υπερασπιστές, τους γίγαντες αυτούς που κανείς δεν έχει τιμήσει ίσα με σήμερα όπως τους πρέπει! Ένα μνημείο (=μνήμη) δεν έχει στηθεί για τη θυσία τους!..

Πλατάγισαν στο αμυδρό φως οι χρυσοκίτρινες σημαίες με το Δικέφαλο αετό στα κάστρα και τους πύργους της Αυτοκρατορίας! Είχαμε πάρει πάλι τη νίκη!

Αλλά ήταν ασταμάτητοι οι εχθροί. Και ρίχνονταν τρίτη φορά τώρα με την κύρια δύναμή τους στο πιο αδύνατο όπως πάντα σημείο των τειχών. Την Πύλη του Αγίου Ρωμανού, δίπλα στην κοιλάδα του ποταμού Λύκου!

Τώρα ο Μεχμέτης έστελνε ξεκούραστους, τις ειδικές του δυνάμεις, τον επίλεκτο στρατό με συνοδεία δέκα χιλιάδων Γενιτσάρων. Δεν σταμάτησαν τούτη τη φορά. Σύννεφο σκέπασε με τις σαγίτες τα κάστρα, για να μη ξεμυτίσει κεφάλι ρωμέικο, ώστε να στηρίξουν οι άπιστοι σκάλες στα τειχιά και να φτάσουν απάνω. Και τόσο ούρλιαζαν και φώναζαν το όνομα του Αντιχρίστου Αλλάχ και του προφήτη του θηρίου, του Μωάμεθ, που είχαν ξεκουφάνει τελείως τους υπερασπιστές, οι οποίοι είχαν όμως βάλσαμο στην καρδιά τους το γλυκύ όνομα του Χριστού.

Με τόση ορμή ανέβαινε τούτη το επίλεκτο κύμα που έσπαζαν οι σκάλες από τη μανία τους! Με ορμή άφταστη αμύνονταν όμως και οι πολιορκημένοι! Κι όλοι, γυναίκες, παιδιά, βοηθούσαν με κάθε τρόπο να χρησιμεύουν στους στρατιώτες των επάλξεων!

"Κρατάτε αδερφοί μου! Υποχωρούν", φώναξε γεμάτος χαρά ο βασιλιάς μας και είδαν όλοι ότι ξεψύχησε η δύναμη και η φωνή των Αγαρηνών και γέμισε δύναμη η ψυχή τους. Μα δεν πρόλαβαν να χαρούν πολύ.

"Τον Ιουστινιάνη! Χτυπήσαν τον Ιουστινιάνη" φώναξε κάποιος καθώς ο αρχηγός της άμυνας, ο μόνος ξένος που φιλοτιμήθηκε να έρθει να βοηθήσει την Πόλη των Χριστιανών, διπλωνόταν στα δύο, κάνοντας μεγάλη προσπάθεια να μη φωνάξει από τον πόνο, να σταθεί όσο μπορούσε, αλλά δεν μπορούσε!

"Βασιλέα, γρήγορα το κλειδί της πόρτας" ψιθύρισε στον Κωνσταντίνο που έτρεξε σιμά του. "Πεθαίνω"

"Όχι, τώρα γενναίε Ιουστινιάνη. Σε παρακαλώ, μείνε εδώ, αν φύγεις"

"Πεθαίνω"

Λιγοψύχησαν οι δικοί του, οι ηρωικοί πολεμιστές του Ιουστινιάνη, βλέποντας τον αρχηγό τους βαριά λαβωμένο και πήγαν να τον ακολουθήσουν…

Αυτό ήταν. Χαλάρωσε η άμυνα, στην οποία κάθε πέτρα, κάθε κεραμίδι βυζαντινό, κάθε στρατιώτης, έπαιζε σημαντικότατο ρόλο! Και Θεέ μου! Θεέ μου! Από μια πόρτα, από την Κερκόπορτα είχαν μπει λίγοι Τούρκοι και σήκωσαν μία και μοναδική σημαία απάνω στα τειχιά μας!

Ουρλιαχτά ακούστηκαν, ενός πανικού, που στην πραγματικότητα δεν υπήρχε, αν έμενε στη θέση του ο Ιουστινιάνη, αν δε λαβωνόταν, αν, αν…

Με τη δύναμη όλων των γενεών των Ελλήνων ρίχτηκε στη μάχη τώρα ο ίδιος ο τελευταίος βασιλέας μας. Σήκωνε το σπαθί του και όταν το κατέβαζε απλώνονταν σωρός οι Τούρκοι, που βλέποντας πως κάτι συνέβαινε ξανατρέξαν με καινούργια ορμή στην Πύλη του Αγίου Ρωμανού, εκεί που πολεμούσε σαν το λιοντάρι ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος! Στο πιο αδύναμο μέρος της άμυνας!

Ο πανικός απλωνόταν, οι στρατιώτες του Ιουστινιάνη έφευγαν αν και απολύτως ζωτικοί για την άμυνα! "Οι Τούρκοι, οι Τούρκοι" ακούγονταν ακόμα πιο πολλές φωνές πανικού, βλέποντας το λυσσασμένο κύμα των Γενιτσάρων να σπάει τις αφύλακτες πια θέσεις των ανδρών του Ιουστινιάνι και να περικυκλώνει τον Αυτοκράτορα, που πολεμούσε με όλη τη δύναμη της ψυχής του, με όλη την πνοή της ανδρείας του!

"Εάλωωω! Η Πόλις εάλωωωω"!






http://noiazomai.agrino.org/1453.html
 
Πρόσφατα είχε ένα σχετικό ντοκυμαντέρ η ΕΡΤ (ποιός άλλος?)
Δυό-τρία πράγματα συγκράτησα:
- Η Πόλη ήταν τα απομεινάρια της Ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Ήταν ζήτημα χρόνου ή άλωση...
- Οι Τούρκοι ήταν πραγματικά εξαιρετικά βάρβαροι (όπως και οι συγγενείς τους Μογγόλοι). Ναι ήταν βάρβαρες εποχές αλλά αυτοί παραήταν!
- Οι υπερασπιστές ήταν πραγματικά πολύ γενναίοι και, ενώ είχαν την ευκαιρία να μείνουν ζωντανοί, δεν παρέδωσαν την Πόλη. Αξίζουν ένα μνημείο (άσχετα αν ήταν ή όχι Έλληνες ή Ρωμαίοι ή οτιδήποτε άλλο...). Έστω και σε βάρος της ...Ελληνοτουρκικής φιλίας! Στο κάτω-κάτω λαός που δεν αναγνωρίζει την ιστορία του (για τους Τούρκους μιλάω, αλλά και για μάς...) δεν αξίζει.

Η Ιστορία δίνει πολύ σκληρά μαθήματα...
 
Το χρονικό της Άλωσης.

Μάρτιος του 1453: Ο Σουλτάνος φθάνει κάτω από τα τείχη της Κων/πολης με πολυάριθμο στρατό, από στρατιώτες τεχνίτες, σιτιστές υπηρέτες και εργάτες και ατελείωτα πλήθη ατάκτων που τους προσείλκυε η προοπτική της λεηλασίας. Πολυάριθμοι φανατικοί Τούρκοι μοναχοί με κηρύγματα τόνωναν το ηθικό τους και την πολεμική τους ορμή.







Διάταξη αντιπάλων δυνάμεων και κυριότερες φάσεις της πολιορκίας της Κωνσταντινούπολης

18.jpg



7 Απριλίου: Κηρύχθηκε επίσημα η πολιορκία. Ο αγώνας ήταν άνισος. Στην Πόλη υπήρχαν 5000 Βυζαντινοί στρατιώτες και 2000 ξένοι Βενετοί και Γενουάτες και τα πληρώματα των πλοίων στο Κεράτιο Κόλπο. Ο ίδιος ο αυτοκράτορας πήρε θέση στην πύλη του Αγίου Ρωμανού απέναντι από το σουλτάνο.






11 Απριλίου: Οι Τούρκοι αρχίζουν το βομβαρδισμό με κανόνια. Κύριοι στόχοι είναι το αυτοκρατορικό παλάτι στις Βλαχερνές και την πύλη του Αγίου Ρωμανού. Το μέγεθος και οι δυνατότητες του, παραδίδονται μεταξύ θρύλου και πραγματικότητας, τέρας τι φοβερό και εξαίσιον με ήχο βολής ουρανόβροντον: είναι πράγμα φοβερότατων ιδειν και ες ακοήν όλως άπιστον και απαράδεκτον (ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ).

Με τη βοήθεια Ιταλού μηχανικού, ο Μωάμεθ, κατασκεύασε δίολκο δώδεκα χιλιομέτρων ανάμεσα στο Βόσπορο και στον Κεράτιο κόλπο, πίσω από το τείχος του Γαλατά. Στον Κεράτιο κόλπο σύρθηκαν νύχτα 70 πλοία με τα πληρώματα τους. Αυτό ήταν βαρύ πλήγμα για τους Κων/πολίτες οι οποίοι υπέφεραν από έλλειψη τροφίμων. Πολλοί συμβούλευαν τον αυτοκράτορα να φύγει και πως η παρουσία του έξω από τα τείχη θα έσωζε την πόλη. Ο Κων/νος απέρριπτε την ταπεινωτική αυτή λύση με θάρρος και αξιοπρέπεια.
Ο σουλτάνος λοιπόν μετέφερε μ' αυτόν τον τρόπο τα πλοία του μέσα σε μια νύχτα και το πρωί βρέθηκαν ξαφνικά στο λιμάνι. Ύστερα έφτιαξε μια γέφυρα με τον εξής τρόπο: συγκέντρωσε πολλές μικρές βάρκες, μεγάλα δοχεία και ξύλινα βαρέλια, τα έδεσε γερά με δοκάρια, σίδερα και σκοινιά ώστε να μη σκορπιστούν από τα κύματα και έβαλε πάνω τους σανίδες τις οποίες στερέωσε με μεγάλα σιδερένια καρφιά. Έτσι κατασκεύασε μια μεγάλη και δυνατή γέφυρα με 50 οργιές πλάτος και 100 μήκος, την οποία τοποθέτησε στη μέση του λιμανιού και η οποία φαινόταν σαν ξηρά. Τοποθέτησε πάνω της ένα κανόνι και άρχισε να χτυπάει με αυτό και με τα πλοία του την Κωνσταντινούπολη από εκείνο το μέρος. "Το χρονικό της Άλωσης", Γεώργιος Φραντζής

12 Απριλίου: Οι Βυζαντινοί με επινοητικότητα αντιμετωπίζουν τις βολές. Κρεμούσαν στην εξωτερική πλευρά των τειχών δέματα με μαλλιά ή με φύλλα ώστε να εξασθενεί η ορμή των βολών. Δημιούργησαν ένα δεύτερο τείχος φτιαγμένο με χόρτα, καλάμια και λάσπη καλυμμένο με δέρματα.

13 Απριλίου: Η κυβέρνηση της Γένοβας καλεί εγγράφως όσους πολίτες της, βρίσκονται στην Ανατολή να συνδράμουν τον αυτοκράτορα Παλαιολόγο με κάθε τρόπο.

20 Απριλίου: Έφθασαν μπροστά στην Κων/πολη τρία καράβια Γενουατικά και ένα βυζαντινό φορτωμένο με προμήθειες. Αν και ο Τουρκικός στόλος κινήθηκε εναντίον τους, οι Βυζαντινοί κέρδισαν χάριν στην ναυτική απειρία των Τούρκων. Ο σουλτάνος είχε τόσο αναστατωθεί ώστε προχώρησε έφιππος μέσα στη θάλασσα.

22 Απριλίου: Ο Σουλτάνος προχωρά στο τελικό σχέδιο.

7 και 11 Μαϊου: Οι Τούρκοι επιχειρούν νέες εφόδους αλλά χωρίς αποτέλεσμα.


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΣΤΙΣ ΠΡOΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΩΑΜΕΘ Β' ΠΟΥ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ, ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΕΙ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΚΡΑΤΙΔΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ (Απόσπασμα):
"ΤΟ ΔΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΝ ΣΟΙ ΔΟΥΝΑΙ ΟΥΤ´ ΕΜΟΝ ΕΣΤΙΝ ΟΥΤ´ ΑΛΛΟΥ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝΤΩΝ ΕΝ ΑΥΤΗ . ΚΟΙΝΗ ΓΑΡ ΓΝΩΜΗ ΠΑΝΤΕΣ ΑΥΤΟΠΡΟΑΙΡΕΤΩΣ ΑΠΟΘΑΝΟΥΜΕΝ ΚΑΙ ΟΥ ΦΕΙΣΟΜΕΘΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΗΜΩΝ". Γεώργιος Φραντζής (ιστορικός της άλωσης)

Απόδοση στα Νέα Ελληνικά: "Το να σου παραδώσω την πόλη ούτε στις δικές μου προθέσεις είναι ούτε σε κανενός άλλου απ' όσους κατοικούν σ' αυτή, γιατί όλοι με κοινή απόφαση (που πήραμε) με τη δική μας αβίαστη θέληση θα πεθάνουμε και δε θα υπολογίσουμε τη ζωή μας".


Μετά την απάντηση του Παλαιολόγου ο Μωάμεθ κάλεσε πολεμικό συμβούλιο κι έβγαλε λόγο εμψυχώνοντας το στρατό του υπογραμμίζοντας τους θησαυρούς που θα έβρισκαν μέσα στα ανάκτορα, στα σπίτια, στις εκκλησίες. Μόλις άρχισαν να σβήνουν τα άστρα του ουρανού καθώς προχωρούσε το φως της μέρας κι εμφανίστηκε στην ανατολή η ροδοδάχτυλη αυγή, όλο το πλήθος του εχθρού παρατάχθηκε σε μια σειρά που έφτανε από τη μια μέχρι την άλλη άκρη της πόλης. Ακούστηκαν τότε τα τύμπανα, οι σάλπιγγες και τα υπόλοιπα πολεμικά όργανα με φωνές και αλαλαγμούς, ενώ τα κανόνια άρχισαν να ρίχνουν όλα μαζί.
Τότε όλοι οι Τούρκοι όρμησαν από ξηρά και από θάλασσα στα τείχη και άρχισαν τη συμπλοκή μαζί μας. Οι πιο θαρραλέοι έστησαν σκάλες, ανέβηκαν πάνω σ' αυτές και έριχναν αδιάκοπα τα βέλη τους εναντίον των δικών μας. Η φρικτή και αμφίρροπη μάχη κράτησε δύο ώρες και φαινόταν ότι οι χριστιανοί θα έπαιρναν πάλι τη νίκη. Τα πλοία που μετέφεραν τις σκάλες και τις κινητές γέφυρες αποκρούστηκαν από τα παραθαλάσσια τείχη και αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω άπρακτα. Οι πολεμικές μηχανές, που έριχναν πέτρες από τα τείχη της πόλης, σκότωσαν πολλούς αγαρηνούς. Αλλά και εκείνοι που ήταν στην ξηρά έπαθαν τα ίδια και χειρότερα. Ήταν κολύ παράδοξο θέαμα να βλέπει κανείς τον ήλιο και τον ουρανό σκεπασμένους από ένα σύννεφο σκόνης και καπνού.
Οι δικοί μας έκαιγαν τις εχθρικές πολεμικές μηχανές με το "υγρό πυρ", γκρέμιζαν τις σκάλες με όσους βρίσκονταν πάνω τους και σκότωναν αυτούς που επιχειρούσαν να ανεβούν στα τείχη με μεγάλες πέτρες, ακόντια, πυροβόλα και τόξα. Όπου έβλεπαν συγκεντρωμένους Τούρκους, τους χτυπούσαν με μεγάλα τηλεβόλα, σκοτώνοντας και πληγώνοντας πολλούς. Οι εχθροί απηύδησαν τόσο πολύ από τη σθεναρή αντίσταση που συναντούσαν ώστε θέλησαν να κάνουν λίγο πίσω για να ξεκουραστούν, αλλά οι τσαούσηδες 1 και οι ραβδούχοι της τουρκικής Αυλής τους χτυπούσαν με σιδερένια ραβδιά και βούνευρα 2 για να μην υποχωρήσουν.
Ποιος μπορεί να περιγράψει τις κραυγές και τα βογκητά των τραυματιών και στα δύο στρατόπεδα; Ο θόρυβος και οι φωνές τους έφταναν μέχρι τον ουρανό. Μερικοί από τους δικούς μας, που έβλεπαν τους εχθρούς να υποφέρουν, τους φώναζαν: "Τι κάνετε συνεχώς επιθέσεις, αφού δεν μπορείτε να μας νικήσετε;" Εκείνοι τότε, προσπαθώντας να δείξουν τη γενναιότητα τους, ανέβαιναν πάλι στις σκάλες. Οι πιο τολμηροί σκαρφάλωναν στους ώμους των άλλων και οι επόμενοι τους μιμούνταν, για να μπορέσουν να φτάσουν στην κορυφή του τείχους. "Η πολιορκία και η Άλωση της Κων/λης" Γεώργιος Φραντζής

1. Οι σωματοφύλακες του σουλτάνου . 2. Μαστίγια από δέρμα βοδιών .

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ Το πρωί (της 7ης Μαΐου) πάλι οι Τούρκοι έβαλαν με το μεγάλο τηλεβόλο λίγο χαμηλότερα κι εγκρέμισαν ένα μεγάλο κομμάτι - τα ίδια δεύτερη και τρίτη φορά. Κι όταν ήταν πια μεγάλο το χάλασμα, αμέσως πλήθος ασκέρια όρμησαν αλαλάζοντας στο μέρος αυτό πατώντας ο ένας πάνω στον άλλον - τα ίδια και οι Έλληνες από τη μεριά της πόλης: και χτυπούσαν πρόσωπο με πρόσωπο ουρλιάζοντας σαν θηρία. -'Ήταν φριχτό να βλέπει κανείς και των δυο τη δύναμη και παρατολμία. Ο Γιουστινιάνης με κάμποσους πολεμιστές όρμησε κραυγάζοντας απάνω στους Τούρκους με τόση αφοβία, ώστε εν ριπή οφθαλμού τους επέταξε κάτω από τα τείχη "κι εγέμισε το χαντάκι σκοτωμένους. Ένας δε γενίτσαρος, ο Αμουράτ, πολύ δυνατός στο κορμί, έφτασε ως το Γιουστινιάνη κι άρχισε να τον χτυπά με θηριωδία. Τότε κάποιος από τους Έλληνες επήδησε από το τείχος και του πήρε το κεφάλι με το πελέκι κι έτσι έσωσε το Γισυστινιάνη από το θάνατο...
Η πολιορκία και η άλωση της Πόλης από τους Τούρκους το 1453. Το Ρωσικό Χρονικό του. Νέστορα Ισκεντέρη, απόδ. Μ. Αλεξανδρόπουλος, Αθήνα 1978,58.

18 Μαϊου: Οι Τούρκοι στήνουν μεγάλο ξύλινο κινητό πύργο επάνω σε τροχούς κοντά στην πύλη του Αγ. Ρωμανού μπροστά στο χείλος της Τάφρου την οποία αρχίζουν να γεμίζουν. Οι Βυζαντινοί όμως τους απωθούν, αδειάζουν την τάφρο και επισκευάζουν τις ζημιές. Αδημονία και ανησυχία κυριαρχεί στο στρατόπεδο των Τούρκων

21 Μαϊου: Ο Σουλτάνος στέλνει πρέσβη στην Κων/πολη ζητώντας την παράδοση της πόλης.

25-26 Μαϊου: Συμβαίνουν πολλά δυσοίωνα στην Πόλη. Πέφτει κάτω η εικόνα της Παναγίας κατά τη λιτανεία της και τούτο παρά δόξαν γεγονός φρίκην πολλήν και αγωνίαν μέγιστην και φόβος πασιν ενέβαλεν. Επιπλέον ξεσπά μεγάλη νεροποντή με βροντές, αστραπές, χαλάζι και τη επόμενη νέφος βαθύ την πόλιν πασαν περιεκάλυψε από πρωϊας βαθείας έως εσπέρας.

Κυριακή 27 Μαϊου: Ο βομβαρδισμός άρχισε με ιδιαίτερη ένταση και εναντίον των χερσαίων τειχών και εναντίον του τείχους του Κεράτιου.


Καλλιτεχνική αναπαράσταση των τειχών της Κωνσταντινούπολης


12.jpg


Δευτέρα 28 Μαϊου: Η Κων/πολη προετοιμαζόταν πυρετωδώς για τη μεγάλη επίθεση. Ταυτόχρονα ο κόσμος προσευχόταν και έγιναν λιτανείες με περιφορές εικόνων μπροστά στα κατεστραμμένα τείχη. Το βράδυ έγινε κατανυκτική λειτουργία στην Αγία Σοφία που έμελλε να είναι και η τελευταία. Ό καίσαρ κι οι άρχοντες εγύριζαν όλη την πόλη. με δάκρυα και θρήνους ικέτευαν τους αρχηγούς και τους στρατηγούς, όλους τους στρατιώτες κι όλο το λαό να μην χάνουν τις ελπίδες τους, να μην κάνουν βήμα πίσω - αλλά με θάρρος κι ακλόνητη πίστη χτυπάτε τους εχθρούς κι ο Κύριος και θεός μας θα μας βοηθήσει. Κι επρόσταξε να σημαίνουν όλες οι καμπάνες συναγερμό των πάντων, σύσσωμος ο λαός έτρεχε στα τείχη κι επολέμαγε τους Τούρκους. έγινε φονικός πόλεμος, φριχτό κι αβάσταχτο ήταν να βλέπεις τόση ανδρεία και παρατολμία.
Ό Πατριάρχης κι όλη η σύνοδος έκαναν δεήσεις στον μεγάλο ιερό ναό, παρακαλώντας αδιάκοπα από το θεό και την υπεραγία Θεοτόκο βοήθεια και θάρρος κατά των εχθρών. Όταν άκουσε τις καμπάνες, έλαβε τις σεπτές εικόνες, εβγήκε μπροστά στην εκκλησία και γονατιστός ευλόγησε την Πόλη με το σταυρό κι έλεγε κλαίγοντας:

"Ανάστα, Κύριος ο θεός και βοήθησε μας την έσχατη τούτην ώρα της καταστροφής μας, μην αποστραφείς διαπαντός τα πλάσματα σου και μη δώσεις την κληρονομία σου βορά στους ανθρωποφάγους για να μην ειπούν: "Που είναι ο Θεός τους;", αλλά να ιδούν ότι εσύ είσαι ο θεός μας, ο Κύριος μας Ιησούς Χρίστος προς δόξα του θεού πατρός". Κι αυτά τα ίδια αναφώνησε και στην υπεραγία Θεοτόκο: ""Ω, υπεραγία Δέσποινα, άπλωσε το χέρι ενώπιον του υιού σου και Θεού μας, προστάτεψέ μας Δέσποινα, από την οργή του Θεού κι από τον όλεθρο μας, γιατί αύτη τη στιγμή, Πάναγνη και Υπεράμωμη, είμαστε μπροστά στου άδη το στόμα: έλα, φιλέσπλαχνη και φιλάνθρωπη, και σώσε μας, πάρε μας στη δεξιά σου προτού μας καταβροχθίσει ο άδης κι όλοι θα δοξάζουν, και θα ευχαριστούν το υπεράγιο κι υπέρλαμπρο όνομα σου". Αυτά έλεγαν και προσεύχονταν δίχως να σταματούν. "Το χρονικό της Άλωσης", Γεώργιος Φραντζής.


Άποψη του κεντρικού κλίτους της Αγίας Σοφίας.
Ένας μεγάλος αριθμός πολιτών κατέφυγε στο ναόαπό τις πρώτες στιγμές της Τουρκικής εισβολής.

13.jpg



Τρίτη 29 Μαϊου: Οι Τούρκοι αρχίζουν την επίθεση από την πύλη του Αγ. Ρωμανού όπου το τείχος ήταν σχεδόν κατεστραμμένο. Οι πρώτες επιθέσεις αποκρούσθηκαν μετά από μάχη σώμα με σώμα στις οποίες ήταν παρόντες ο Ιουστινιάνης και ο Κων/νος. Σ' αυτή τη μάχη τραυματίστηκε ο Ιουστινιάνης και κατέφυγε στο Γαλατά.

ΜΙΑ ΛΑΪΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΗ (Το παραθέτουμε με τη γλώσσα του πρωτοτύπου) :

"Η κακή τύχη ηθέλησε και ελαβώθη ο καπετάνιος Γιουστουνιάς ( Ιουστινιάνης) με μια σαϊττέα εις τα σαγόνια και έτρεχε το αίμα εισέ όλο του το κορμί, και εσκιάχθη να μην αποθάνη, και δεν εμίλησε λόγον να βάλη άλλον εις τον τόπον του, μόνε άφησε τον πόλεμον καί έφυγε κρυφά, δια να μην τζακιστούνε οι σύντροφοι του. Και εμπήκανε οι εχθροί μέσα. Οπού αν ήθελε αφήσει άλλον εις τον τόπον τον, δεν ηθέλανε εμπή, οι εχθροί και ήθελε κρατεί τον πόλεμον και δεν ήθελε χάσει την χωράν, τόσο ότι ακόμα αντιστέκανε οι Ρωμαίοι και πολεμούσανε ανδρείως- και εσκλήρυνε πολλά ο πόλεμος. Και ο βασιλεύς, ωσάν· έμαθε ότι ελαβώθη ο καπετάνιος και έφυγε, τότε επήγαινε με αναστεναγμόν να τον ευρή, και ερωτά πού 'να τον ευρή. Και οι πολεμιστάόες, οι σύντροφοι του, επολεμούσανε χωρίς καπετάνιο. αμή αρχίσανε και αυτοί και άφηναν τον πόλεμον και εφεύγανε. Τότε επηρανε οι Τούρκοι θάρρος πολύ και οι Ρωμαίοι εόειλιάσανε πολλά. Και ετούτα εγίνισαν όταν έφυγε ο καπετάνιος, οπού έκαμνε χρεία να στέκη και να πολεμά έως να αποθάνη εις την τιμήν του, και ήθελε όιόει θάρρος και των συντρόφων του, όιατί όλη η δύναμη του Τούρκου ήτανε εις εκείνην την μερέα. Και οι ελεεινοί Ρωμαίοι αμή ελιγοστεύανε και δεν ημπορουσανε να αντισταθούνε εισέ τόσο πλήθος Τούρκων". (Βαρβερινός κώδικας).


Η αποχώρηση του Ιουστινιάνη προκάλεσε σύγχυση και οι Τούρκοι άρχισαν να εισβάλλουν στην Πόλη κατά μάζες. Ακολούθησε η τελική αντίσταση κατά την οποία ο Κων/νος έπεσε πολεμώντας ως απλός στρατιώτης. Κι o Καίσαρ, όταν άκουσε πώς έγινε πια το θέλημα του Θεού, επήγε στη μεγάλη εκκλησία, έπεσε και προσκύνησε ζητώντας έλεος από το Θεό κι άφεση αμαρτιών. Aποχαιρέτισε τον Πατριάρχη, όλο τον υπόλοιπο κλήρο, τη ρήγισσα, προσκύνησε σ' όλα τα σημεία κι εβγήκε από το ναό, πίσω εβόησε όλος ο κλήρος κι όλοι όσοι βρέθηκαν τότε εκεί, γυναίκες και παιδιά αμέτρητα τον ξεπροβόδισαν με θρήνους κι αναστεναγμούς, τόσο που έλεγες ότι η μεγάλη εκκλησία εσάλεψε από τον τόπο της, κι εμένα μου φαίνεται ότι ή βουή τους θα έφτασε κείνη τη στιγμή ίσαμε τον ουρανό. Καθώς έβγήκε από την εκκλησία είπε ένα μονό: "Όποιος θέλει να θυσιαστεί για τους ιερούς ναούς και την ορθόδοξη πίστη μας, ας με ακολουθήσει" και καβαλίκεψε το φαρί του κι ετράβηξε για τη Χρυσή Πύλη - εκεί ενόμισε ότι θα βρει τον άπιστο. Τον ακολούθησαν ως τρεις χιλιάδες πολεμιστές. Μπροστά στην πύλη είδαν πάρα πολλούς Τούρκους πού καρτερούσαν να πιάσουν τον καίσαρα. Τους εσκότωσαν όλους αυτούς. 'Έτσι ο καίσαρ έφτασε ίσαμε την πύλη, μα από τους πολλούς σκοτωμένους δεν ημπορούσε να προχωρήσει άλλο και πάλι βρέθηκαν μπροστά του άλλοι Τούρκοι κι έπολέμησαν και μ' αυτούς ως το θάνατο. Εκεί έπεσε ο ευσεβής καίσαρ Κωνσταντίνος υπέρ των ιερών ναών και της ορθοδοξίας, μήνας Μάιος, την 29η μέρα, αφού εσκότωσε με το χέρι του, όπως έλεγαν όσοι έμειναν ζωντανοί, πάνω από 600 Τούρκους, κι έτσι αλήθεψε ο χρησμός: "Με Κωνσταντίνο έγινε και πάλι με Κωνσταντίνο θ' αποθάνει". Γιατί οι αμαρτίες έρχεται ή ώρα και κρίνονται από το θεό και, καθώς λέγεται, οι κακουργίες κι οι ανομίες καταλύουν τους θρόνους των ισχυρών.

29η Μαϊου, 2:30 το μεσημέρι: Η χιλιόχρονη βυζαντινή αυτοκρατορία είχε καταλυθεί. Καμιάς πολιτείας η πτώση δεν θρηνήθηκε τόσο πολύ όσο της Πόλης του Ελληνισμού, επειδή ως το 1453 είχε παραμείνει το αδούλωτο προπύργιο του Βυζαντινού κράτους. Η αντίσταση των πολιορκουμένων μπροστά στους πολυάριθμους άπιστους για την πατρίδα και τη θρησκεία, έμεινε χαραγμένη στον υπόδουλο Ελληνισμό και δημιούργησε την εθνική συνείδηση στους 4 αιώνες σκλαβιάς. .... Οι Ελληνες μόλις διέτρεξε η φήμη πως έπεσε η Πόλη, άλλοι άρχισαν να τρέχουν προς το λιμάνι στα πλοία των Βενετσιάνων και των Γενοβέζων και καθώς ορμούσαν πολλοί πάνω στα πλοία βιαστικά και με ακαταστασία χάνονταν, γιατί βούλιαζαν τα πλοία. Και έγινε εκείνο που συνήθως γίνεται σε τέτοιες καταστάσεις. Με θόρυβο, φωνές και χωρίς καμιά τάξη έτρεχαν να σωθεί ο καθένας μέσα σε σύγχυση...
Ένα μεγάλο πλήθος άνδρες και γυναίκες, που όλο και μεγάλωνε από τους κυνηγημένους, στράφηκε προς τον πιο μεγάλο ναό της Πόλης, που ονομάζεται Αγια Σοφιά. Μαζεύτηκαν εδώ άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Σε λίγο όμως πιάστηκαν από τους Τούρκους χωρίς αντίσταση. Πολλοί άνδρες σκοτώθηκαν μέσα στο ναό από τους Τούρκους. Αλλοι πάλι σ' άλλα μέρη της Πόλης πήραν τους δρόμους χωρίς να ξέρουν για που. Σε λίγο άλλοι σκοτώθηκαν, άλλοι πιάστηκαν και πολλοί όμως από τους Ελληνες φάνηκαν γενναίοι αντιστάθηκαν και σκοτώθηκαν, για να μη δουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους σκλάβους.
"Σε όλη την Πόλη τίποτε άλλο δεν έβλεπες παρά αυτούς που σκότωναν και αυτούς που σκοτώνονταν αυτούς που κυνηγούσαν και κείνους που έφευγαν". Λαόνικος Χαλκοκονδύλης, "Απόδειξις ιστοριών" (μετάφραση). Ο λαός διέδιδε με το τραγούδι του το σκληρό μήνυμα ως θέλημα Θεού. "Πηραν την πόλιν, πηραν την, πηραν τη Σαλονίκη, πηραν και την Αγία Σοφιά, το μέγα Μοναστήρι, που ειχε τριακόσια σήμαντρα κι εξήντα δυό καμπάνες κάθε καμπάνα και παπάς, κάθε παπάς και διάκος. Σιμά να βγουν τά άξια κι ο βασιλιάς του κόσμου φωνή τους ηρθ' εξ ουρανου κι απ' Αρχαγγέλου στόμα."

Στις 2:30 το μεσημέρι η χιλιόχρονη Βυζαντινή Αυτοκρατορία το σύμβολο του Ελληνισμού και Χριστιανισμού, είχε καταλυθεί.




http://math-telos-agras.pblogs.gr/2008/05/h-alwsh-ths-polhs-to-hroniko-kai-2-video.html
 
Συγχαρητηρια Kosh για την πρωτοβουλια σου και την ιστορικη μας αναδρομη.

Να προσθεσω και 'γω τον επιλογο απο ενα συγκλονιστικο αρθρο ενος blog.

Μακάρι να μπορούσε εκεί να είναι όλη η Ελλάδα, όλες οι γενιές, να δουν τι θα πει πατρίδα, να δουν τι θα πει Πίστη, να δουν τι θα πει ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ!!!

Μακάρι να ήταν εκεί όλα τα Έθνη, για να ξέρουν, για να τρέμουν από δέος, για να βουρκώνουν τα μάτια τους όταν θα λένε Ελλάδα και Ρωμιοσύνη, όταν θα μιλούν για Κωνσταντινούπολη και για Ιστορία της Ανθρωπότητος!

Μακάρι να ήταν εκεί όλοι οι Δάσκαλοι, όλοι οι Εκπαιδευτικοί της Ελλάδας και του Κόσμου, για να διδάσκουν στα παιδιά της γης, τον τιτάνιο αγώνα που έδωσε μόνος του ο Ελληνισμός, αιώνες, για να κρατήσει τον Ισλαμισμό και τον Τουρκισμό έξω από την Ευρώπη, μακριά από τη Δύση, για να μπορούν εκείνοι, να είναι σήμερα εφευρέτες και καλλιτέχνες και χορευτές και διανοούμενοι και εύποροι και έμποροι και αφέντες.


Πάλι σήκωσε το σπαθί ο Κωνσταντίνος! Πάλι πολεμούσε για την Πίστη, όπως είχε πει στον τελευταίο λόγο του και για την Πατρίδα! Ζωτικές αξίες που θα επαναλάμβανε 400 χρόνια αργότερα ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης! Γιατί αυτό και το ίδιο είναι τούτο το Γένος στους αιώνες! Μακριά από το Χριστό χάνεται και κοντά Του ξαναγεννιέται!


Γέμισε ο τόπος τούρκικα σαρίκια! Ένα δόρυ σφενδονίστηκε καταπάνω του και τον ήβρε τον ΗΡΩΑ στο στήθος! Χαλάρωσε η λαβή του! Λύγισαν τα γόνατα! Τα μάτια του έγιναν βαριά! Οι φωνές έπαψαν να ακούγονται! Τα ουρλιαχτά πια δεν τον άγγιζαν! Ο Αετός φτερούγιζε για τα ουράνια! Να βάλει μετάνοια πια μπροστά στον ολόλαμπρο θρόνο του Υψίστου Βασιλέως, να σμίξει με τους παλιούς ήρωες, που τον περίμεναν δακρυσμένοι στα ουράνια, κάτω από το Θρόνο του Κυρίου της Ζωής και της Ανάστασης! Είχαν προλάβει με απανωτές τους Πρεσβείες, με μπροστάρισα την ίδια τη Βασίλισσα των Αγγέλων και είχαν αποσπάσει τη μεγάλη και βεβαία υπόσχεσή Του:
"Πάλι με χρόνια, με καιρούς, πάλε δικά σας θα 'ναι"!!!
Αιωνία η μνήμη, αιωνία η μνήμη, αιωνία αυτών η μνήμη
 
τι σχέση έχουν αυτά με το μέγεθος της Πόλης και της Πολιορκίας και της Αλωσης σε συνδυασμό με τον αγώνα που έγινε τότε και του τί απωλέστηκε και τι κερδίθηκε?
 
Κοσμοϊστορικό γεγονός πού άλλαξε τούς συσχετισμούς σε Ανατολή και Δύση.
Το Βυζάντιο υπήρξε μιά μεγάλη πολυπολιτισμική αυτοκρατορία πού αξίζει νά μελετηθεί σοβαρά ,μιάς και γιά πολλά χρόνια λίγοι ειχαν ασχοληθεί ουσιαστικά καί άλλοι την διέγραφαν με μια μονοκοντυλιά παντελώς λαθεμένα..

Ενα ακομα θέμα,πού απασχολεί τήν Ιστορία ειναι τό κατά πόσον υπήρξε κάποιου είδους συλλογική συνείδηση απ´τούς Κομνηνούς και μετά..

Απ´εκεί και πέρα κάποιοι θρύλοι πού δημιουργήθηκαν (οι θρύλοι δέν έχουν συνηθως σχέση μέ την ιστορική πραγματικότητα)πιθανώς νά βοήθησαν συμβολικά αιώνες αργότερα,σέ κάποιο βαθμό..

Αν βέβαια τώρα έχει δημιουργηθεί σέ μερικούς η ''ελπίδα'' τής ''επανόρθωσης'' αυτό είναι άλλο ζήτημα...

Πάντως φυλετική συνέχεια δέν υφίσταται ώς ιστορικός όρος..

Εχει γράψει και ο Ελύτης ένα ,όντως ωραίο ποιημα..

Η καλύτερη βιβλιογραφια για το γεγονός έχει προκύψει απο τον Ράνσιμαν και τον Βασίλιεφ.
 
Re: Απάντηση: H Πόλις Εάλω

Πάντως φυλετική συνέχεια δέν υφίσταται ώς ιστορικός όρος..

Εχει γράψει και ο Ελύτης ένα ,όντως ωραίο ποιημα..

Η καλύτερη βιβλιογραφια για το γεγονός έχει προκύψει απο τον Ράνσιμαν και τον Βασίλιεφ.

Μα εαν δεν υπαρχει φυλετικη συνεχεια κ.Σουρλα, τοτε μηπως ειμαστε οντως η Νεα Αλβανια που ισχυριζοταν ο ανθελληνας απατεωνισκος fallmerayer, αποψεις το οποιου δανειστηκε και ο vasiliev?

Δεν ειναι παραδοξο δε, οι υποτιθεμενοι σλαβο αλβανοφωνοι συνεχιστες της ρατσας μας, κατα τον fallmerayer, να ενστερνιστουν την δυστροπη Ελληνικη γλωσσα θυσιαζοντας τις δικες τους?

Δεν μπορω να αποδειξω οτι εχουμε σχεση με τους Αρχαιους Ελληνες αλλα το γεγονος οτι μιλαμε την ιδια γλωσσα, οτι εχουμε λιγο εως πολυ την ιδια ιδιοσυγκρασια και οτι βρισκομαστε στον ιδιο τοπο χιλιαδες χρονια, κατι μου λεει...και αν ακομα αυτο το κατι ειναι 'θρυλος', ειναι ενας θρυλος που με κανει περηφανο. Και το να ειναι ενας λαος περηφανος για την καταγωγη του και την 'θρυλικη' του ιστορια δεν ειναι κακο, το αντιθετο μαλιστα, ιδιως σε καιρους οπως τους σημερινους οπου 'καποιοι' εχουν βαλθει στο ξεριζωμα της ταυτοτητας των λαων και των παραδοσεων του στο ονομα της νεας ταξης πραγματων.

Με εκτιμηση
Ενας ακριτας
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: H Πόλις Εάλω

Μα εαν δεν υπαρχει φυλετικη συνεχεια κ.Σουρλα, τοτε μηπως ειμαστε οντως η Νεα Αλβανια που ισχυριζοταν ο ανθελληνας απατεωνισκος fallmerayer, αποψεις το οποιου δανειστηκε και ο vasiliev?

Δεν ειναι παραδοξο δε, οι υποτιθεμενοι σλαβο αλβανοφωνοι συνεχιστες της ρατσας μας, κατα τον fallmerayer, να ενστερνιστουν την δυστροπη Ελληνικη γλωσσα θυσιαζοντας τις δικες τους?

Δεν μπορω να αποδειξω οτι εχουμε σχεση με τους Αρχαιους Ελληνες αλλα το γεγονος οτι μιλαμε την ιδια γλωσσα, οτι εχουμε λιγο εως πολυ την ιδια ιδιοσυγκρασια και οτι βρισκομαστε στον ιδιο τοπο χιλιαδες χρονια, κατι μου λεει...και αν ακομα αυτο το κατι ειναι 'θρυλος', ειναι ενας θρυλος που με κανει περηφανο. Και το να ειναι ενας λαος περηφανος για την καταγωγη του και την 'θρυλικη' του ιστορια δεν ειναι κακο, το αντιθετο μαλιστα, ιδιως σε καιρους οπως τους σημερινους οπου 'καποιοι' εχουν βαλθει στο ξεριζωμα της ταυτοτητας των λαων και των παραδοσεων του στο ονομα της νεας ταξης πραγματων.

Με εκτιμηση
Ενας ακριτας


Κοιτάξτε..

Ο Φαλμεράϋερ χρησιμοποίησε ακριβώς τά ιδια επιχειρήματα απο την ανάποδη..

Δηλαδή μέ φυλετικό τρόπο προσπάθησε νά αποδείξει τό μή-φυλετικό ή την επιμειξία.

Η στάση τού Φαλμεράϋερ οδήγησε κάποιους ιστορικούς νά απαντήσουν βιαστικά γιά νά τον απορρίψουν,έχοντας θορυβηθεί γιά μιά απολύτως λανθασμένη θεωρία καί υπέπεσαν και οι ίδιοι σέ ολισθήματα..

Φυλή μέ την έννοια τού DNA δέν υπάρχει..
Οι σχέσεις μέ τό παρελθόν έχουν στοιχεία ασυνέχειας ,όπου κάποιες φορές τά ιχνη χάνονται και άλλες ξαναβρίσκονται..
Η σύνδεση ειναι χαλαρή ,αλλά το νήμα πιθανώς ξαναπιάνεται περί τον 13ο αιώνα ,όπου η ελληνική γλώσσα αποκτά πάλι βαρύτητα και εμφανίζονται και ποικίλα πολιτισμικά στοιχεία.

Νομίζω πώς ούτε η σχολή τής Κοραϊκής ''μετακένωσης'' έχει δίκιο,αλλά ούτε η σχολή τής συνέχειας..

Πιθανότατα υπάρχουν ίχνη συλλογικής συνείδησης κοντά στά 1204 (όπως ισχυρίζεται και ο έγκριτος Νικος Σβορώνος),αλλά τό πώς ακριβώς υπάρχει αυτή θέλει ακόμα ψάξιμο..

Υ.Γ.
Η Νοτια Πελοπόννησος ειναι γεμάτη σλάβικα τοπωνύμια ,ακριβώς επειδή πέρασαν οι Σλάβοι τον 7ο μ.χ. αιώνα..Αυτη ειναι μιά ιστορική πραγματικότητα..

Αλλά και μέχρις τότε οι επιμειξίες ήσαν δεδομένες και αλλοίμονον αν δεν συνέβαιναν..Δεν θά υπήρχε κάν ζωή..

Αυτό σε τίποτα δεν ακυρώνει την οποια ταυτότητα καί δεν κατανοώ γιατί ''τρομάζει'' ..

Αν διέσωσε κάτι τον οποιον Ελληνισμό ήταν η ικανότητά του νά αφομοιώνει στοιχεία απο άλλες παραδόσεις,αλλά καί νά προσφέρει και ο ίδιος...
 
Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: H Πόλις Εάλω

Μα εαν δεν υπαρχει φυλετικη συνεχεια κ.Σουρλα, τοτε μηπως ειμαστε οντως η Νεα Αλβανια που ισχυριζοταν ο ανθελληνας απατεωνισκος fallmerayer, αποψεις το οποιου δανειστηκε και ο vasiliev?

Δεν ειναι παραδοξο δε, οι υποτιθεμενοι σλαβο αλβανοφωνοι συνεχιστες της ρατσας μας, κατα τον fallmerayer, να ενστερνιστουν την δυστροπη Ελληνικη γλωσσα θυσιαζοντας τις δικες τους?


Ο Βασίλιεφ δέν ισχυρίζεται κάτι τέτοιο στην Βυζαντινή του Ιστορία..

Προσέξτε ομως μερικά παράδοξα τής Ιστορίας..
Οι περισσότεροι Σουλιώτες ήσαν οντως αλβανόφωνοι ,οπως και οπλαρχηγοί τού 21 ή δίγλωσσοι..

Ο ιδιος ο Κολοκοτρώνης(πού είχε εξαιρετικές σχέσεις μέ τούς Τουρκαλβανούς,μέ τούς οποίους συνεργάστηκε και στην κατάληψη τής Τρίπολης ,αλλά καί τής Κορίνθου) κάποια στιγμή είχε προτείνει τό δίγλωσσο .

Απ´την άλλη ο Γεώργιος Σκεντέρμπεης πού θεωρείται ο ήρωας τής Αλβανίας έχει ελληνικές ρίζες..

Πιθανώς νάμαστε και ψιλοξαδελφάκια μέ τούς Αλβανούς..

Τυχαία λένε οτι οι περισσότεροι καβγάδες γίνονται μέ τούς συγγενείς μας??:rolleyes:

Μέ τούς Χιλιανούς ειναι δεδομένο ότι θάχουμε πάντα καλές σχέσεις γιατί δέν έχουμε αναμειχθεί ποτέ στην ιδια ''σαλάτα''.
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: H Πόλις Εάλω

Πιθανώς νάμαστε και ψιλοξαδελφάκια μέ τούς Αλβανούς..

Με τους Αλβανούς έχουμε την κοντινότερη γενετική συγγένεια, από οποιοδήποτε άλλο λαό.

Συσχετίσεις απλοομάδων (haplogroups)

Greece
---------
Albania 0.96486
Greece· Thessaly 0.962787
Cyprus 0.850405
FYROM 0.830041
Bulgaria 0.819792
Greece· Crete 0.768212
Italy · Sicily 0.737017
Italy · South Italy 0.719222
Turkey 0.667565
Romania 0.644687
Serbia 0.515868
 
  • Like
Reactions: Deneb
Ενδιαφερουσες παρατηρησεις, πραγματι ενδιαφερουσες κ.Σουρλα.
Δεν εχω διαβασει τοσο πολυ σε βαθος το συγκεκριμενο θεμα ωστε να μπορω να εκφερω αποψη με τη σιγουρια που θα ηθελα.

Απο την αλλη μερια ομως σκεφτομαι οτι ακομα και στην παρουσα ιστορικη περιοδο, την περιοδο που ζουμε και νομιζουμε οτι την αντιλαμβανομαστε, τα γεγονοτα μας παρουσιαζονται εως και διαμετρικα αντιθετα αναφορικα με τα γεννεσεουργα αιτια, τους απωτερους σκοπους, τους ηθικους και υλικους αυτουργους.

Ο καθενας απο μας νομιζω οτι αντιλαμβανεται, και οχι αδικα, τα γεγονοτα αναλογα με τις ριζες του, τις εμπειριες του, την παιδεια του και με το πως αυτα τα τρια στοιχεια αλληλεπιδρουν στην κατανοηση και ερμηνεια των διαφορων ιστορικων πηγων που εχει στη διαθεση του ο καθενας μας.

Απολυτη ιστορικη τεκμηριωση δεν υπαρχει ακομα και σε γεγονοτα των τελευταιων 100 ετων. Δεν μπορει αλλωστε να υπαρξει γιατι ειμαστε ολοι, I repeat, ολοι μας, τα ανθρωπακια στο σπηλαιο του Πλατωνα :-)
 
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: H Πόλις Εάλω

Με τους Αλβανούς έχουμε την κοντινότερη γενετική συγγένεια, από οποιοδήποτε άλλο λαό.

Συσχετίσεις απλοομάδων (haplogroups)

Greece
---------
Albania 0.96486
Greece· Thessaly 0.962787
Cyprus 0.850405
FYROM 0.830041
Bulgaria 0.819792
Greece· Crete 0.768212
Italy · Sicily 0.737017
Italy · South Italy 0.719222
Turkey 0.667565
Romania 0.644687
Serbia 0.515868
Τι ειναι τα νουμερα που εχεις βαλει
 
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: H Πόλις Εάλω

Με τους Αλβανούς έχουμε την κοντινότερη γενετική συγγένεια, από οποιοδήποτε άλλο λαό.

Συσχετίσεις απλοομάδων (haplogroups)

Greece
---------
Albania 0.96486
Greece· Thessaly 0.962787
Cyprus 0.850405
FYROM 0.830041
Bulgaria 0.819792
Greece· Crete 0.768212
Italy · Sicily 0.737017
Italy · South Italy 0.719222
Turkey 0.667565
Romania 0.644687
Serbia 0.515868

Ας μην ερμηνευουμε στοιχεια κατα το δοκουν... :))
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: H Πόλις Εάλω

Ας μην ερμηνευουμε στοιχεια κατα το δοκουν... :))

Δεν υπάρχει ερμηνεία. Μόνο επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία. Καλό διάβασμα. Και καμία σχέση με το δοκούν.
http://en.wikipedia.org/wiki/Haplogroup
 
Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: H Πόλις Εάλω

Τι ειναι τα νουμερα που εχεις βαλει

It's all about haplogroups! - A.Tsakonas



Have you ever wondered if you have Scythian blood? Could it be that you are of Alanic origin belonging to G2a1 haplogroup? You can now trace back the history of your descendants, based on your DNA.



Simply speaking, every male belongs to one haplogroup. Having with another person the same haplogroup, it means that you share a common ancestor. Period. Haplogroups are inherited by the father, and they don't change by intermixing. The only change that can happen is as a result of mutation, something that is a very rare event (that's why we have only a few bunch of haplogroups).There are several haplogroups, as these have been evolved through ages, and research traces back human history by examining current and past DNA and combining this evidence with historical migrations. So we are now able to know which tribe was responsible for seeding a certain area in Europe, and the period that this happened.



You may see the European haplogroups by clicking here. Females have to rely on mitochondrial DNA (which is present also to males) since they lack the Y-chromosome, but mt-DNA is commonly very mixed to define a trace back. So, sorry ladies, if you want to trace your lineage, you have to use DNA from a close male relative of yours, like a father, or a brother. You can request your own test for about 90 euros by clicking here (you just mail them some of your saliva).



The above test can define your haplogroup. It doesn't say what is your "race", "nation" or "tribe", but you should know that since people belonging to a specific haplogroup have genetic similarities, they share a similar ancestor. Let me repeat that: if you and me belong to let's say, haplogroup R1b, then we share a common ancestor, which is not the case if you belong to haplogroup J2 and I belong to R1b (or at least, we should go back 5,000-20,000 years more back to find a common ancestor).



There have been analyses regarding the haplogroups in which people belong in Europe. All carry similar results, and a recent one of them is shown here. There are some interesting outcomes from this analysis. First, one can see that in most European countries, there is a dominant haplogroup (most of the people, at least the majority, belong to one haplogroup). See Figure 1 here.



People in Poland commonly belong to R1a. In Finland they belong to N1c1. In England is the R1b that has dominance while people of Bosnia-Herzegovina belong to I2a. Now look at Figure 2 here.

As compared, f.ex. with Italy, it is evident that there's not any dominent haplogroup among Greeks, but a mix of 5 major ones. Italy is shown in the same figure for comparison (Italy has dominent the R1b haplogroup).



This analysis includes, besides countries, and areas of some countries, that have special interest, since the genetic soup is different in these. For Greece, the areas of Thessaly, and the island of Crete have been considered. Other such areas include f.ex. Sardinia, Alcace, etc. (see the above page).

So if you compare Greece and Albania, we see a strikingly similar distribution of haplogroups. See Figure 3 here.

This similarity is astonishing, if we consider that f.ex. even between Greece and... Crete, there is a different haplogroup distribution. See Figure 4 here.



What this could mean? First, if you know your haplogroup, that means that the probability to have common ancestor with a person in another country, raises as the percentage of the existence of this haplogroup is raised. Second, if you don't know your haplogroup, then the probability to have common ancestor with a person in another country, raises as the similarity of the distribution of haplogroups is raised. In other words, between two countries that have similar haplogroup percentage, there is higher probability that if you take two random persons they will belong to the same haplogroup (e.g. sharing a common ancestor). Interesting enough, the higher such similarity for Greece is with Albania, even higher than the correlation with Thessaly and Crete (areas of Greece). Here's the related correlations for Greece, Crete, Thessaly and Cyprus:



Greece

---------

Albania 0.96486

Greece· Thessaly 0.962787

Cyprus 0.850405

FYROM 0.830041

Bulgaria 0.819792

Greece· Crete 0.768212

Italy · Sicily 0.737017

Italy · South Italy 0.719222

Turkey 0.667565

Romania 0.644687

Serbia 0.515868





Greece-Crete

--------

Cyprus 0.937816

Turkey 0.798599

Greece 0.768212

Italy· Sicily 0.752132

Italy· South Italy 0.707711

Greece· Thessaly 0.651894

Romania 0.65375

Albania 0.643413



Greece-Thessaly

----------

Greece 0.962787

Albania 0.924446

FYROM 0.801333

Cyprus 0.772155

Bulgaria 0.720406

Italy· Sicily 0.661207

Greece· Crete 0.651894

Italy· South Italy 0.663

Turkey 0.621703

Romania 0.516804



Cyprus

---------

Greece· Crete 0.937816

Greece 0.850405

Turkey 0.818266

Greece· Thessaly 0.772155

Albania 0.757952

Italy· Sicily 0.742977

Italy· South Italy 0.732798

Bulgaria 0.605068

Romania 0.532324

FYROM 0.502859



So what do the 5 haplogroups (R1a, R1b, J2, I2a, E1b1b) that share dominance in Greece mean? Here's what it hidden behind the migrations, according to the referred source (I'm copying the related text):



Haplogroup R1a:

"The Greek branch- Little is known about the arrival of Proto-Greek speakers from the steppes. The Mycenaean culture commenced circa 1650 BCE and is clearly an imported steppe culture. The close relationship between Mycenaean and Proto-Indo-Iranian languages suggest that they split fairly late, some time between 2500 and 2000 BCE. Archeologically, Mycenaean chariots, spearheads, daggers and other bronze objects show striking similarities with the Seima-Turbino culture (c. 1900-1600 BCE) of the northern Russian forest-steppes, known for the great mobility of its nomadic warriors (Seima-Turbino sites were found as far away as Mongolia). It is therefore likely that the Mycenaean descended from Russia to Greece between 1900 and 1650 BCE, where they intermingled with the locals to create a new unique Greek culture."



Haplogroup J2:

"J2 originated in northern Mesopotamia, and spread westward to Anatolia and southern Europe, and eastward to Persia and India. J2 is related to the Ancient Etruscans, (Minoan) Greeks, southern Anatolians, Phoenicians, Assyrians and Babylonians. In Europe, J2 reaches its highest frequency in Greece (especially in Crete, Peloponese and Thrace), southern and central Italy, southern France, and southern Spain. The ancient Greeks and Phoenicians were the main driving forces behind the spread J2 around the western and southern Mediterranean.J2 is thought to have arrived in Greece from Anatolia in the early Neolithic, or possibly even earlier."



Haplogroup E1b1b:

"Haplogroup E1b1b (formerly E3b) represents the last major migration out of Africa into Europe. It is believed to have first appeared in the Horn of Africa or southern Africa approximately 26,000 years ago and dispersed to the Middle East during the Upper Paleolithic and Mesolithic periods.On the European continent it has the highest concentration in north-west Greece, Albania and Kosovo, then fading around the Balkans, the rest of Greece and Western Turkey. Outside Europe, it is also found in most of the Middle East, northern and eastern Africa, especially in Morocco, Lybia, Egypt Yemen, Somalia, Ethiopia and South Africa.E1b1b1a (or E-M78, formerly E3b1a) is the most common variety of haplogroup E among Europeans and Near Easterners. E-M78 is thought to have migrated out of Egypt in the early Neolithic to colonise the Levant, Anatolia and Greece, where it mixed with the J2 inhabitants. Near-Eastern farmers settled in northern Greece circa 8,500 years ago, launching the Thessalian Neolithic (6500-2500 BCE). Looking at a map of E1b1b1a, one would almost think that this lineage came straight from Egypt to Greece, or at least from the southern Levant to Greece."



Haplogroup R1b:

"Greek R1b comes in many varieties: R1b1 from the Near-East, R1b1b from Anatolia, and the European R1b1b2, including the Proto-Celtic S116/P312 and Hallstatt Celtic S28/U152. The presence of R1b1b2 in Greece could be attributed to the Dorian invasion, thought to have happened in the 12th century BCE. The Dorians could have been related to the Trojans and the Hittites belonging to the oldest Indo-European linguistic branch, or to the Proto-Celts of central Europe and the Danube valley. One way of the other, their Y-DNA lineages would have been predominantly R1b1b or R1b1b2. The Dorians could be the descendants of the first (R1b) steppe nomads who settled in the Eastern Balkans (Cernavoda and Ezero cultures) and did not continue their migration up the Danube to central and western Europe.

Greek and Anatolian R1b-S28 lineages could be attributed to the Celtic invasions of the 3rd century BCE, but more probably to the Roman occupation. Older clades of R1b, such as R1b1 or R1b1a are only a small minority and would have come along E1b1b and J2 with the Neolithic farmers from the Levant. The Mycenaeans could have brought some R1b1b2 to Greece, but their origins can be traced back to the Seima-Turbino culture of the northern forest-steppe, which would make them primarily an R1a1a tribe."



Haplogroup I2a:

"I2a2 is typical of the Dinaric Slavs (Croats, Serbs and Bosniaks). Its highest density is observed around ex-Yugoslavia and Moldova, but it is also common to a lower extent in Albania, Northern Greece, Bulgaria, Romania, Ukraine, Belarus, and southwestern Russia. The high concentratio of I2a2 in north-east Romania, Moldova and central Ukraine reminds of the maximum spread of the Cucuteni-Tripolye culture before it was swallowed by the Indo-European Corded Ware culture. This could mean that the Cucuteni-Tripolye culture was a native European group of hunter-gatherers who adopted farming after coming in contact (with perhaps some intermarriages) with the Levantine farmers who settled in the Balkans (haplogroups E-V13, J2b and T)."



So what's the common ancestry between modern Greeks and the western Europe? Mainly it's the R1b haplogroup, which is predominant in those countries. See Figure 5 here. In Greece, people who have this haplogroup are either of Dorian descendancy (proto-Celtic) or of a Celtic/Roman one. They are 12% of the population.



What is your haplogroup?
 
Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Με τα παραπάνω δεν υπονοείται καμιά εθνική-πολιτιστική συγγένεια (πολιτιστική σαφώς και υπάρχει εν μέρει σε επίπεδο "περιφερειακής κουλτούρας") αλλά μόνο γενετική συγγένεια η οποία είναι λογικό να υπάρχει για λόγους γεωγραφικής εγγύτητας. Η συγγένεια αυτή πηγαίνει πολύ πίσω στο χρόνο (κοινοί πρόγονοι).

Απο δω και πέρα βγαίνουμε πολύ off topic, αν είναι να συνεχιστεί η συζήτηση ίσως είναι σκόπιμο να μεταφερθεί σε ξεχωριστό θέμα.