HD D-ILA απο την JVC (HD-1/RS-1) + Mπαμπινος... (CHAT )

Απάντηση: HD D-ILA απο την JVC (HD-1/RS-1) + Mπαμπινος...

Επισης εισαι διπλα λαθος δινοντας τοσο μεγαλη βαρυτητα στην συγκλιση..Ειναι απλα μια παραμετρος της εικονας!

Τάκη, χωρίς να θέλω να υποστηρίξω τις απόψεις του Κεφάλα, η σύγκλιση είναι και για μένα από τους βασικότερους παράγοντες στην εικόνα. Προσωπικά φαντάζομαι την εικόνα overall σαν μια πυραμίδα, άλλοι παράγοντές της όπως η σύγκλιση, το μαύρο, η κίνηση κτλ., βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας, γιατί θεωρώ ότι επειδή έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα (για μένα), στηρίζουν τις υπόλοιπες παραμέτρους της εικόνας που βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα της πυραμίδας.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για τη σύγκλιση. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι έχουμε έναν προβολέα ο οποίος έχει καταπληκτική απόδοση σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς (πολύ καλό μαύρο συνδυασμένο με επαρκή φωτεινότητα για τα φωτεινά, πενταψήφιο νούμερο on/off contrast, πολύ καλό greyscale, φοβερή κίνηση κτλ.), αλλά ταυτόχρονα όμως έχει κάκιστη σύγκλιση, δηλαδή τα τρία χρώματα απέχουν ένα δάχτυλο το ένα από το άλλο στην οθόνη, αντί για μία εικόνα δηλαδή βλέπεις τρεις!

Υποστηρίζει κανείς σοβαρά ότι υπάρχει περίπτωση να ευχαριστηθεί κάποιος βιντεοπροβολή σε έναν τέτοιο προβολέα; Η ευκρίνεια της εικόνας πήγε περίπατο, τα περιγράμματα επίσης, η χρωματική ακρίβεια στα σημεία αποκλίσεων των τριών χρωμάτων πήγε επίσης περίπατο κτλ. Φυσικά υπερβάλλω με την απόσταση ενός δακτύλου ανάμεσα στα τρία χρώματα, θέλοντας να τονίσω αυτό που θέλω να πω, ότι δηλαδή αν έχεις κάκιστη σύγκλιση, είναι αδύνατον να δεις εικόνα.

Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για την κίνηση. Αν η εικόνα σταματάει σχεδόν εντελώς και ξαναξεκινάει στα πλάνα με κίνηση, στα panning της κάμερας κτλ., είναι δυνατόν να παρακολουθήσεις ταινία ή πολύ περισσότερο σπορ, αθλήματα κτλ.; Θα ζαλιστείς, θα κάνεις εμετό και τελικά θα πετάξεις τον προβολέα από το παράθυρο! Απλά λοιπόν, αν έχεις κάκιστη κίνηση, είναι αδύνατον να δεις εικόνα!

Αντίθετα, δεν συμβαίνει το ίδιο π.χ., με το greyscale ή την χρωματική ακρίβεια. Φαντάσου έναν προβολέα που σκίζει κ…λους παντού, αλλά το greyscale του είναι εντελώς κουκουρούκου και δεν διορθώνεται, ή το χρωματικό του τρίγωνο είναι εντελώς γεια σου, πάλι χωρίς καμμία δυνατότητα βελτίωσης. Μη μου πεις ότι είναι αδύνατον να δεις εικόνα σε έναν τέτοιο προβολέα. Θα επηρεαστεί ελαφρά η ευκρίνειά του, μπορεί να βλέπεις αντι για μπλε μοβ, αντί για κόκκινο πορτοκαλί κτλ., αλλά βλέπεις όμως, μπορείς να δεις εικόνα. Εξάλλου, πόσοι από εμάς εδώ μέσα είμαστε σε θέση να κρίνουμε σωστά το χρώμα;

Από τα παραπάνω πιστεύω ότι γίνεται εύκολα κατανοητό, ότι δεν επηρεάζουν το ίδιο αρνητικά την εικόνα όλοι οι παράγοντές της. Άλλοι είναι πολύ κρίσιμοι, ζωτικοί που λέμε, άλλοι έχουν μικρότερη βαρύτητα. Και φυσικά αναφέρομαι στη συντριπτική πλειοψηφία από εμάς, δεν αναφέρομαι στο Jo Kane, στον Greg Rogers ή στον William Phelps, που τους είναι αδύνατον να παρακολουθήσουν βιντεοπροβολή αν το RGB τους δεν είναι μια τέλεια ευθεία λευκή γραμμή σε μεγέθυνση του διαγράμματος στο χίλια τοις εκατό!

Εκεί που διαφωνώ με τον Κώστα Κεφάλα, είναι ότι έβγαλε κιόλας την οριστική ετυμηγορία του για τον RS1, κρίνοντας αποκλειστικά από αυτά που είδε στον Στρατηγό μας.

Μα κι εσύ βρε Στρατηγέ μου, που πας ξυπόλυτος στα αγγούρια, φωνάζεις τον Κεφάλα για να δει (που πήγε στην οφθαλμίατρο πριν λίγο καιρό για τσεκάπ, κι η κακομοίρα κόντεψε να σκίσει τα πτυχία της), χωρίς να είσαι τέλειος τουλάχιστον από άποψη εγκατάστασης για να το βοηθήσεις το εργαλείο όσο χρειάζεται; Τα θέλει κι εσένα ο κ…λος σου μου φαίνεται!!! :flipout: :flipout: :flipout:

Παναγιωτη, μια συγκλιση οπως την περιγραφεις θα εχει μονο ενα μοντελο προβολεα το οποιο χαρακτηριζεται ως προβληματικο και παει για service ή αντικατασταση. Το ιδιο θα ισχυε και για εναν προβολεα που δεν κλεινουν καποια καθρεπτακια του. Μην μιλαμε λοιπον για ακραιες περιπτωσεις στις υποθετικες αναζητησεις μας. Επι της ουσιας, εχω δει την συγκλιση του HD1 και απεχει ετη φωτος απο αυτα που προσπαθει να παρουσιασει ο Κεφαλας ως "προβλημα".. Αυτο βεβαια ειναι προφανες και απο την εικονα που παραγει (=εξαιρετικη).

Μα κι εσύ βρε Στρατηγέ μου, που πας ξυπόλυτος στα αγγούρια, φωνάζεις τον Κεφάλα για να δει (που πήγε στην οφθαλμίατρο πριν λίγο καιρό για τσεκάπ, κι η κακομοίρα κόντεψε να σκίσει τα πτυχία της), χωρίς να είσαι τέλειος τουλάχιστον από άποψη εγκατάστασης για να το βοηθήσεις το εργαλείο όσο χρειάζεται; Τα θέλει κι εσένα ο κ…λος σου μου φαίνεται!!! :flipout: :flipout: :flipout:

Παναγιώτη έχεις δίκιο. Είναι αλήθεια οτι, πριν έρθει ο Κεφάλας, θάπρεπε να έχω κάνει κι ένα μπιντέ. :flipout:

Στρατηγέεεε!
Το Τανκ σου είναι δυνατό μηχάνημα.
Θερίζει δάση ολόκληρα
και εκατοντάδες άνδρες αφανίζει.
Μόνο που έχει ένα ελάττωμα.
Χρειάζεται οδηγό.

Μπέρτολτ Μπρεχτ!

Last edited:

Στρατιγέεεε!
Το Τανκ σου είναι δυνατό μηχάνημα.
Θερίζει δάση ολόκληρα
και εκατοντάδες άνδρες αφανίζει.
Μόνο που έχει ένα ελάττωμα.
Χρειάζεται οδηγό.

Μπέρτολτ Μπρεχτ!

Μιά χαρά οδηγό έχει Παναγιώτη. Καί μια χαρά μηχανάκι είναι. Εγώ πάντως το απολαμβάνω.
Δεν είναι τέλειο, κανένα δεν είναι τέλειο. Προβλήματα έχει κι αυτά τα προβλήματά τα έχω αναφέρει πρώτος εδώ και πολύ καιρό, όποιος παρακολουθεί το θέμα του HD1 από την αρχή τα έχει διαβάσει.
Μάλιστα είχα "κατηγορηθεί" οτι δεν είμαι και τόσο "ενθουσιασμένος".
Η αλήθεια είναι οτι εγώ είμαι πολύ ευχαριστημένος με το μηχάνημα. Σε κάποια επι μέρους θέματα έχω δεί και καλύτερα. Overall όμως κανένα.
Χρωματικά, αν και έχω μιλήσει αρκετές φορές παλιότερα και ειδικά σε σχέση με το Ruby, θα ασχοληθώ αφού κάνει κάποιες ώρες και ρυθμιστεί απ' το Μανώλη.
Από το contrast του είμαι απόλυτα ευχαριστημένος κι από το μαύρο του αρκετά ευχαριστημένος. Για ψηφιακό μάλιστα πάρα πολύ καλό, δεν έχω δεί καλύτερο.
Από ευκρίνεια κι εδώ μια χαρά είναι, αν και δεν είναι μονότσιπο, παρ' όλα αυτά στη θέαση ταινιών για μένα είναι άψογο. Το να ασχοληθώ τώρα με μισό pixel απόκλιση και να προσπαθήσω να το διορθώσω κατεβάζοντας από το ταβάνι ένα μπαστούνι έν μέτρο μέσα στο σαλόνι μου δεν πρόκειται να το κάνω, ειδικά όταν δεν έχω κανένα πρόβλημα.
Εμένα δύο πράγματα μ' ενδιαφέρουν κυρίως σε μιά προβολή. Το μαύρο και η κίνηση. Μην μου πείτε τώρα τι να το κάνω το μαύρο αν είναι χάλια χρωματικά ή δεν έχει καθόλου ευκρίνεια ή φώς. Δεν μιλάω για ακραίες καταστάσεις, μιλάω για φυσιολογικά καλά μηχανάκια.
Για το μαύρο τα είπαμε.
Για την κίνηση τώρα εγώ έχω πρόβλημα. Όχι μόνο στον D-ILA, παντού. Ακόμα και στο film. Δεν υπάρχει μηχάνημα που να μπορεί να ξεπεράσει τον περιορισμό των 24fps, ούτε ψηφιακό ούτε αναλογικό.
Εντάξει, διαφορές υπάρχουν, τα τρίτσιπα είναι λίγο καλύτερα από τα μονότσιπα αλλά τώρα μιλάμε για 15-20% του προβλήματος. Το 80% παραμένει και δεν υπάρχει και τρόπος να διορθωθεί.
Αυτά τα λίγα μέσες άκρες, όπως τα βλέπω εγώ. Τα υπόλοιπα είναι για χαβαλέ και για να έχουμε κάτι να λέμε.

Re: HD D-ILA απο την JVC (HD-1/RS-1) + Mπαμπινος...

Η συγκλιση ειναι βασικος παραγοντας για μια καλη εικονα.
Αν ομως εχεις αποκλιση πανω απο ενα pixel ,οπως ειπε και ο Τακης προκειται για ελλατωματικο κομματι και ειναι για επιστροφη.
Μην ξεχνατε τι εγινε με τον Pearl και μια "ατυχης" παρουσιαση ...
Ολοι μιλαγαν για ενα κακο προβολεα κλπ.
Οταν τον ειδαμε στο προσφατο συγκριτικο, ολοι παραδεχτηκαν οτι ηταν θεμα "ελλατωματικου" κομματιου.
Αρα για θεμα συγκλισης εως ενα pixel δεν νομιζω οτι κανενας μπορει να το διαπιστωσει σε normal θεαση και εκονα απο 3 μετρα και πανω.
Mην ξεχναμε τους υποστηρικτες των crt (ενας απο αυτους ημουν κι εγω) που γι αυτους 1 pixel θεωρειται αστεια.
Μεχρι τωρα δηλ. αυτο που λεγαμε για "απολυτη εικονα" απο εναν Cinemax - Sony g90 ηταν ψεμματα, επειδη ειχαν μια οχι τελεια συγκλιση ?
Ασ μην υπερβαλλουμε λοιπον.
Αλλωστε κι εγω που εχω μονοτσιπο dlp (οπτομα 78) θα πρεπει να αισθανομαι τυχερος επειδη δεν τιθεται θεμα συγκλισης ?
Οχι φυσικα !
Θα ηθελα να ειχα ενα Pearl ή Jvc και ας ειχε "θεμα" συγκλισης 1 pixel.
Tελος να πω για τη κινηση, οτι οσο πιο αποκαλυπτικος - οξυς ειναι ενας προβολεας, τοσο πιο εντονο προβλημα κινησης θα εχει...
Δεν αρκουν τα 24-25-30 καρε για μια ομαλη κινηση (panning) , αυτο ειναι δεδομενο.
Θα πρεπει να ανεβουμε σε framerate (πανω απο 100 καρε/sec) για να δουμε ομαλη κινηση.
Αν τωρα μιλατε για "προβληματικη" κινηση (σπασιματα - ασυγχρονισμος κλπ) τοτε φταει το στησιμο - setup του μηχανηματος και τιποτε αλλο.
Μια επισκεψη στο σπιτι μου - ή του Τακη , θα σας πεισει γι αυτο.

Το τέλειο προβολικό(και όχι μόνο) μηχάνημα, δεν έχει υπάρξει ΠΟΤΕ και δεν πρόκειται επίσης να υπάρξει ΠΟΤΕ.
Οσοι περιμένουν το τέλειο , δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να απολαύσουν μεγάλη εικόνα....όμως, παρά το γεγονός ότι η τέλεια προβολική μηχανή είναι και θα είναι ΜΟΝΟ τα μάτια μας, δεν θα πρέπει να μας κάνει τόσο αυστηρούς κριτές, σε πράγματα που έτσι και αλλοιώς ποτέ δεν πρόκειται να μας δώσει ένας προβολέας...δηλαδή την εικόνα των ματιών μας.

ρε σεις καμμια ταινια βλεπετε

η μονο με τις συγκλισεις,τις χρωματικες διαφορες τα κοντραστ και την

ευκρινεια και τα @@ μου ασχολειστε συνεχεια?

Δηλαδη θαθελα να μαθω....απο τις 100 ας πουμε ωρες αναμματος εχετε δει 10 ωρες ταινια απο την αρχη μεχρι το τελος με σταματημα μονο για ανουρημα??

ρε σεις καμμια ταινια βλεπετε

η μονο με τις συγκλισεις,τις χρωματικες διαφορες τα κοντραστ και την

ευκρινεια και τα @@ μου ασχολειστε συνεχεια?

Δηλαδη θαθελα να μαθω....απο τις 100 ας πουμε ωρες αναμματος εχετε δει 10 ωρες ταινια απο την αρχη μεχρι το τελος με σταματημα μονο για ανουρημα??

Να σου πω εγω:

Ωρες :28 (σε 1,5 μηνα)
Ταινιες : νομιζω 10, περι τις 20 ωρες δλδ.

Τις υπολοιπες 8 (ωρες) μου τις "φαγανε" οι αρμοδιοι της παρουσιασης. :BDGBGDB55:

Eλα, ελα, και συ κατι "τσιμπισες"

Να σου πω εγω:

Ωρες :28 (σε 1,5 μηνα)
Ταινιες : νομιζω 10, περι τις 20 ωρες δλδ.

Τις υπολοιπες 8 (ωρες) μου τις "φαγανε" οι αρμοδιοι της παρουσιασης. :BDGBGDB55:

Ναι, αλλά ο δικός σου έχει ένα ελαφρό πέπλο και μια μικρή χρωματική ανομοιογένεια... Εισαι σίγουρος ότι μπορείς και απολαμβάνεις τα μέγιστα;;;;
:flipout::flipout::flipout:

Ναι, αλλά ο δικός σου έχει ένα ελαφρό πέπλο και μια μικρή χρωματική ανομοιογένεια... Εισαι σίγουρος ότι μπορείς και απολαμβάνεις τα μέγιστα;;;;
:flipout::flipout::flipout:

Τα μεγιστα οχι, μιας και δεν εχω τον καταλληλο οδηγο......ακομα!

Tα πεπλα στις νυφες μαϊ φρεντ!

Η ουσια της εικοναςπροβολεα για μενα ειναι το κοντραστ και γι'αυτο το κατορθωμα στονJVC ειναι τοσο σπουδαιο.Ο αδερφος μου εχει εναν NEC LCD εξαετιας,ακομα και σημερα παιζει μια χαρα τα φωτεινα.Ενταξει τα χρωματα δεν ειναι τελεια,πρεπει να πας λιγο πισω για να μη βλεπεις πιξελ αλλα βλεπεται μια χαρα.Εκει που δε βλεπεται ειναι μολις αρχισουν τα σκοτεινα ενεκα ελειψης κοντραστ.Οποτε ειναι στην ουσια αχρηστος.ΟΛΑ τα αλλα,συγκλιση ,κακο μαυρο,μετρια χρωματα ολα συγχωρουνται αλλα αμα δε βλεπεις τις σκοτεινες σκηνες εχεις προβλημα.Εκει εγινε η μεγαλη βελτιωση τα δωδεκα χρονια που ασχολουμαι με προβολεις.

Κωστα εισαι λαθος...Ο HD-1 ειναι για τους τρελαμμενους σαν και εμας που δεν συμβιβαζονται παρα με το απολυτο (σημερα) στην εικονα...
Επισης εισαι διπλα λαθος δινοντας τοσο μεγαλη βαρυτητα στην συγκλιση..Ειναι απλα μια παραμετρος της εικονας!

Aν θεωρεις οτι ο JVC ειναι για τρελαμενους με την εικονα ....
.....δεν ξερω τι να πω....!!!!!!!
Μαλλον θεωρεις τον εαυτο σου τρελαμενο με την εικονα,χωρις να εισαι βεβαια
Εχεις σαν βαση το κοντραστ στην εικονα......οποτε ...!!!!!

Οσον αφορα την συγκλιση δεν θα διαφωνησω μαζι σου ......γιατι συνηθες, καποιο προβλημα που δεν το βλεπει καποιος δεν το θεωρει και προβλημα στην εικονα....;)

Εγραψα σε καποιο αλλο μηνυμα οτι η συκλιση δεν χρειαζεται patterns.....
Οταν θα δεις λοιπον προβλημα συγκλισης σε ταινια...θα με καταλαβεις....;)
Τοτε θα αρχισεις να εισαι τρελαμενος με την εικονα....:flipout:
Μετα θα ξεκινησουμε απο την αρχη..;)-bye-

Και μιας και μιλαμε για τον JVC.......
Δεν μου αρεσε επισης στον JVC η οχι καλη διαχειριση αντιθεσης .......
Δημιουργουσε σκιες εκει που δεν υπηρχαν..!!!!!!!!
Στα εργα και οχι μονο ....εγραφε καποια πραγματα εκει που δεν υπηρχαν.

Επισης δεν πιστευω οτι το κομματι που ειδα ειναι προβληματικο....
Πιστευω οτι ολα ειναι στο ιδιο στυλ εικονας.....
Ειναι δυκολο να υπαρχουν καλυτερα κομματια απο του Μπαμπη....
Ειναι η τεχνολογια τετοια που δεν αφηνει πολλα περιθωρια.....

Last edited:

Aν θεωρεις οτι ο JVC ειναι για τρελαμενους με την εικονα ....

.....δεν ξερω τι να πω....!!!!!!!

Μαλλον θεωρεις τον εαυτο σου τρελαμενο με την εικονα,χωρις να εισαι βεβαια

Εχεις σαν βαση το κοντραστ στην εικονα......οποτε ...!!!!!

Ενταξει ρε Κωστα, το παραδεχομαι , την παλαβομαρα σου δεν την πιανει κανεις! :D
Το οτι ομως εισαι "τρελλαμενος" δεν σημαινει οτι λες και παντα σωστα πραγματα...
Α, και το τι θεωρω σωστη εικονα το εγραψα παραπανω: ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ σε ολους τους τομεις, οχι μονο καλη συγκλιση και φυσικα οχι μονο καλο κοντραστ..

Last edited:

Ενταξει ρε Κωστα, το παραδεχομαι , την παλαβομαρα σου δεν την πιανει κανεις! :D

Αυτα να μην εγραφες ωραια θα ηταν........;)

Ενας "τρελαμενος" παντα λεει το σωστο μεχρι εκει που γνωριζει.....;)
Απο εκει και περα κανει οτι γουσταρει ο καθ' ενας.....

Οσον αφορα την ισοροποια ΧΕΣΤΑ......:flipout:

Last edited:

Δηλαδη, αν καταλαβα καλα, "δυο πουλακια καθονταν και πλεκανε πουλοβερ"! :D
Οντως ετσι ειναι... :chinese: