HiFiMAN HE-500 planar magnetic headphones

chris στον Schiit Mjolnir δεν ελπίζω, δεν μπορώ να δώσω πάνω από 300 ευρο για μετ/νο μιλάω ίσως σε καποιον Lyr 2 .
sokmav αυτό που αναφέρεις για τους class A υποθέτω ότι με λάμπες αν είναι η σχεδίαση να μην χρειάζεται μεγάλες ψήκτρες.

Σωκρατη, πολλές απο αυτες τις συσκευές εχουν μεταβλητό bias (σαν καποια σχεδια του D'Agostino για την Krell). Ψαξε το λιγο και θα καταλάβεις τι κόλπο παίζει.

Ακριβώς έτσι, και ο δικός μου που είναι Cyclotron έχει μεταβλητό bias με microprocesor.

chris στον Schiit Mjolnir δεν ελπίζω, δεν μπορώ να δώσω πάνω από 300 ευρο για μετ/νο μιλάω ίσως σε καποιον Lyr 2 .
sokmav αυτό που αναφέρεις για τους class A υποθέτω ότι με λάμπες αν είναι η σχεδίαση να μην χρειάζεται μεγάλες ψήκτρες.

Τους άλλους που λες δεν τους ξέρω, ο Lyr2 είναι πολύ καλή περίπτωση αν είναι και σε καλή τιμή μην το σκεφτείς πάρτον άμεσα.

Τα μεταβλητά bias κλπ,τα έχω ψάξει καιρό όπως και τα υπόλοιπα κόλπα,τα φλερτ με την τάξη Α και τα υπόλοιπα που ανακοινώνουν.
Το θέμα είναι πως τώρα το παράψαξα...
Δεν θέλω να χαλάσω το θέμα αλλά όπως τα είδα,αληθινή τάξη Α για όλη την ανακοινώσιμη ισχύ και όχι για τα πρώτα 2-3 watt είναι πολύ-πολύ λίγα μηχανάκια.

(Τον καημό μου τον ξέρεις,θέλω να πάω φουλ ενεργός μέχρι επάνω.Φαντάσου τώρα την έκπληξη μου όταν τσεκάρισα και ξανατσεκάρισα ότι για δυο μονομπλοκ 10 watt το καθένα που θα οδηγούν ένα τουιτ το καθένα,χρειάζονται ψύκρες 30χ80 !!! Και τα 10 τάξη Α αληθινή όμως,έτσι;Χωρίς μεταπτώσεις σε Β κλπ. )

Και το έψαξα γιατί θυμόμουν πολύ παλιότερη συζήτηση στο θέμα.

Κλείνω το off γιατί θα φάω ξύλο.

Αυτό κατάλαβα και εγώ....................... ο τύπος που μου πούλησε τα he500-νανε καλά ο άνθρωπος,ευγενικός και με διάθεση να με βοηθήσει- ήταν σχεδόν άστρωτα και τσίλικα -σε λίγο θα πουλήσει έναν από τους 2 εν/τες αφού μου κάνει τη χάρη να επιλέξω ή όχι την αγορά 1.http://www.ornec.com/g-w-at-f100-a-class-headphone-amplifier_QQC100296A
2.http://www.rudistor.com/headphone-amplifiers/nx-03-class-a
προς το παρόν περιμένω ποιον θα πουλήσει! Ακούω τις γνώμες σας.

O πρώτος πληροί τα κριτήρια σωστής οδήγησης και τον προτιμώ.

Για τον δεύτερο δε βλέπω κάποια στοιχεία ισχύος στην έξοδο, παρά μόνο ότι καταναλώνει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ισχύ (45 W)!

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Και αν είναι να διαθέσεις ένα τέτοιο σεβαστό ποσό, να πας στον (δοκιμασμένο) Shiit Mjolnir!

Σταύρο γιατί δεν ανέφερες το Lyr2 ? θεωρείς ότι οι προαναφερόμενοι θα είναι καλύτεροι? και αν ναι γιατί?

Είπα ότι ο Mjolnir είναι δοκιμασμένος από την κοινότητα. :)

Τους υπόλοιπους της Schiit δεν τους γνωρίζω.

Εξάλλου ο φίλος ρωτά ποιόν απ' τους δυό να προτιμήσει όταν του δοθεί η ευκαιρία...

Ναι Σταύρο, άλλα πιο κάτω λέει ότι δεν μπορεί να φτάσει στα χρήματα του Mojo αλλά μπορεί να βρει Lyr2 μεταχειρισμένο, επειδή έχω διαβάσει όλα όσα αφορούν τον εν λόγω (και σου τον είχα προτείνει και εσένα παλαιότερα) πιστεύω ότι θα είναι πολύ καλός, και αυτός δοκιμασμένος όχι από εμένα αλλά από την κοινότητα -bye-

Επιστρέφω πάλι στο νήμα.

Η ενοχλητική περιοχή κάπου στα μεσουψηλά με ενοχλούσε τόσο που αποφάσισα να φτιάξω δοκιμαστικά το φίλτρο του Frans aka Solderdude.

Πρόκειται για ένα ενεργό φίλτρο το οποίο ταπεινώνει την περιοχή απόκρισης συχνοτήτων τοπυ ακουστικού που κάνει το ενοχλητικό spike.

Ενεργό σημαίνει αφενός ότι θέλει ρεύμα (μπορεί να τροφοδοτηθεί με τρεις τρόπους: μπαταρία 9V, απλό πακάκι μη σταθεροποιημένο, και με σταθεροποιημένη τροφοδοσία, εγώ προτίμησα την σταθεροποιημένη), και αφετέρου επειδή είναι ενεργό πρέπει να τοποθετηθεί πριν τον ενισχυτή (μεταξύ πηγής και ενισχυτή, όσοι έχουν ολοκληρωμένες λύσεις τύπου dac/amp δυστυχώς δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν).

https://diyaudioheaven.wordpress.com/schematics/headphone/

και στο φόρουμ http://diyah.boards.net/thread/92/headphone-correction-filter-board

το είχα λάβει λίγο μετά το Πάσχα αλλά δεν είχα προλάβει να το φτιάξω, και το έφτιαξα σήμερα...

Λοιπόν με τέρμα το φίλτρο ( το φίλτρο έχει ποτενσιόμετρα ακριβείας που μπορεί να ρυθμιστεί η ταπείνωση του συγκγeκριμένου σημείου συχνοτήτων από -5db έως -20db) το ακουστικό απέκτησε πραγματικά φλατ ήχο και δεν με ενοχλεί πια... έχει και περισσότερη λεπτομέρεια.

Οπότε τέρμα τα pads και όλες οι μοντίφες, το φίλτρο αυτό κάνει δουλειά.

Είναι επίσης και κατάλληλο και για τα HE-6 τα οποία έχουν παρόμοια απόκριση συχνοτήτων.

Περισσότερα όταν κάνω περισσότερες ακροάσεις.

Χρήστο,καλώς ήρθες στον κόσμο των ενεργών φίλτρων!
Λύνουν χέρια σε περιπτώσεις,έχεις πολύ δίκιο.

Χρήστο, έχεις περάσει από καιρού σε άλλη κατηγορία χρήστη / ακροατή, σε ένα -ας πούμε- champions league ακροαματικοφιλίας...

Εύχομαι να τα απολαύσεις ακόμη περισσότερο !

@ Σταύρο, όταν αξιωθώ και το βάλω σε κουτάκι πρέπει οπωσδήποτε να το ακούσεις, είναι σαν να έφυγε μια ενοχλητική θολούρα

@ Σωκράτη, ευχαριστώ για το καλωσόρισμα στα ενεργά φίλτρα, έχεις και εσύ κάποιο notch filter και που το χρησιμοποιείς?

@ Σπύρο, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αλλά υπερβάλλεις... :ernaehrung004:

Μπορώ να πω ότι ήμουν αρκετά επιφυλακτικός με αυτά τα φίλτρα, είμαι από τους πρώτους που είχα επικοινωνήσει με τον Frans πριν μερικά χρόνια, σχετικά με τα τότε νεαποκτηθέντα Sennheiser HD800.

Με είχαν τρελάνει από την σκληράδα και μεταλλικίλα... επειδή τότε είχα φτιάξει τα φίλτρα για τα Superlux, και είπα μήπως θα μπορούσε να με βοηθήσει, εκείνος τελικά σχεδίασε ένα με τρεις θέσεις ένα για bypass και τα άλλα δύο με τέρμα εξομάλυνση και μέτρια εξομάλυνση.

Τότε δεν το έφτιαξα διότι θεωρούσα ότι λόγω της παρεμβολής του ανάμεσα στο dac και τον ενισχυτή θα προκαλούσε εν δυνάμει μείωση της ηχητικής ποιότητας.

Από τότε έχει περάσει πολύ νερό στο αυλάκι και έχει φτιάξει φίλτρα για πολλά ακουστικά.

Τώρα που τελικά το έφτιαξα και το τεστάρω ταυτόχρονα που γράφω αυτές τις γραμμές, θεωρώ ότι έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μου.

Φυσικά δεν είναι φτηνό, αν το φτιάξει κανείς μόνος του θα του βγει περίπου κάνα 60-70 ευρώ τα υλικά συν η τροφοδοσία όποια διαλέξετε (μπαταρία 9v, πακάκι ή σταθεροποιημένη) αν είναι σταθεροποιημένη lm317/337 με μετασχηματιστή και κουτιά/ rca/ διακόπτες/ βύσματα καλώδια κλπ θα πάει στο κατοστάρικο οπότε χοντρά χοντρά για μια σένια κατασκευή με σταθεροποιημένο τροφοδοτικό κοιτάζετε από 150-160 και πάνω.

Αρκετό το κόστος, αλλά κάνει δουλειά.

Επίσης λόγω απόκρισης συχνοτήτων τα δύο ακουστικά που έχουν (απότι λέει ο Frans) την καλύτερη συμπεριφορά η οποία αγγίζει την τελειότητα (Flat απόκριση και περιορίζεται μόνο από τον τύπο του ηχείου του ακουστικού δλδ έκταση στα άκρα) είναι τα HifiMan HE-500(HE-6) και τα Audeze LCD2.

Συνεχίζω ακρόαση με Christina Pluhar/L'Appregiata

Χρήστο,notch όχι,όχι με την έννοια του stop-band-filter τουλάχιστον.
Αλλά όλο το κρος μου (το αγαπημένο μου παιχνίδι) ένα ενεργό φίλτρο (με συμμετρικές,τελείως dual-mono,κλπ) είναι για διαχείριση line-level σήματος.

Σωκράτη είναι αρκετά διαφορετικό αυτό από stop band filter, είναι notch και ταπεινώνει όπως βλέπεις ένα εύρος, όσο λιγότερο το peak τόσο περισσότερο το εύρος.

Σκοπός του είναι να κάνει όσο πιο φλατ γίνεται η απόκριση συχνοτήτων.

Τα HE-500 έχουν πολύ καλό γράφημα απόκρισης

c9a56b352f59374decb2822c6267e4e0.png

HiFiMAN_HE500_graph_frcompare.jpg

Χρήστο,και τα notch band-stop filters θεωρούνται,απλώς έχουν πολύ υψηλό Q.
Στην ίδια οικογένεια είναι όμως,τα έχω μάθει the hard way!:flipout:

Σωκράτη είναι άλλο πράγμα το stop band filter, ΑΠΟΚΛΕΊΕΙ ένα εύρος συχνότητων ΤΕΛΕΙΩΣ, ενώ τα notch ΜΕΙΏΝΟΥΝ ένα εύρος συχνότητων ανάλογα με το πόσο θέλουμε.

Δεν υπάρχει καμία χρήση stop band σε αυτά που συζητάμε, πχ χρήση stop band είναι ένα φίλτρο αποκλεισμού βόμβου πχ.

Εδώ μιλάμε για μείωση και κατά συνέπεια στρογγύλεμα ή ευθείασμα της (προφίλτρου με peak) καμπύλης συχνοτήτων.

Σωκράτη είναι αρκετά διαφορετικό αυτό από stop band filter, είναι notch και ταπεινώνει όπως βλέπεις ένα εύρος, όσο λιγότερο το peak τόσο περισσότερο το εύρος.

Σκοπός του είναι να κάνει όσο πιο φλατ γίνεται η απόκριση συχνοτήτων.
...............................
Σαν να λέμε παραμετρικός ισοσταθμιστής με άλλη διατύπωση...

Το peak στα 8,5 k βρίσκεται στη ζώνη του presence, ζώνη που πολλοί κατασκευαστές επιλέγουν για διάφορους λόγους να τονίζουν. (6-8 k περίπου)
Είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα άποψης. Θ' αναφέρω μόνο ότι πολλά κορυφαία μικρόφωνα φτιάχνονται επίτηδες με τονισμένο presence.

Υ.Γ. Επ' ευκαιρια συγχαργτήρια για την κατασκευή! :music-smiley-005:
Και συγχαρητήρια γενικότερα. Έχεις γίνει μέντορας πολλών εδώ μέσα, όσον αφορά τα ακουστικά, του υποφαινομένου συμπεριλαμβανομένου! :worshippy: