High End ασφάλειες.. Αναβαθμίζουν ή όχι ;;;

Γενικώς; να

Δηλαδή αν δεν φαίνεται, πρέπει να βγάλουμε την ασφάλεια από το μηχάνημα, π.χ. το DAC, ή τον ενισχυτή μας και να κοιτάξουμε από την άλλη μεριά;

Edit: Για παράδειγμα τα πικάπ σου τι ασφάλειες φοράνε, :cool:
Το πικαπ μου εχει ασφαλεια στο UK mains plug που χρησιμοποιουμε στην Κυπρο.
Στα αλλα μηχανήματα, που εχουν δικη τους ασφαλεια μεσα ναι κοιτας και τις δυο μεριες. Η μια θα γραφει.
Στην Κυπρο, παντα υπαρχει μια ασφαλεια στα UK φις. ( 3,5,10 ή 13 Α ). Καπου εχω δει και 7Α .

Στο είπα. Όσο και να φαίνεται απλό, δεν είναι σε θέση να το κάνουν όλοι, να μην πω οι περισσότεροι.

Και όχι, ΔΕΝ γράφουν οι ασφάλειες πάνω σε όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Εγώ ξέρεις που κόλλησα;
Αργή εμφύσηση ή Γρήγορη εμφύσηση ; Βραδείας τήξης ή Ταχείας τήξης;
ΔΕΝ το γράφουν.
Και έριξα αρκετό διάβασμα, ώσπου ν' αρχίσω να κατανοώ, πότε έτσι, πότε αλλιώς. Κι' ακόμα δεν έχω βεβαιωθεί. Άλλο υπόθεση, άλλη πιθανολόγηση, άλλη βεβαιότητα. Και για μένα έχει σημασία, διότι αν ξεκινήσω ν' αλλάζω ασφάλειες θα πρέπει ν' αλλάξω γύρω στις δέκα (10)! Τουλάχιστον με τα διαφορετικά setup που χρησιμοποιώ.

Μην τα βλέπεις λοιπόν τόσο απλά, δεν είναι για όλους.

Από κα κ ό μάτι έγραψα . Αχ! Ο δαίμων του τυπογραφείου!

Λευτέρη μου, θεωρώ αυτονόητο ότι εδώ μέσα κάνουμε και λίγη πλάκα, καλοπροαίρετη εννοείται, για να σπάει η ρουτίνα και η μονοτονία. Κάθε άλλη είναι απαράδεκτη. Γι' αυτό και τη συνοδεύουμε με φατσούλες, emoticons, για να δούμε ότι πρόκειται για αστείο.

Δεν προέκυψε λοιπόν τίποτα. Μιά χαρά κατανοητός είσαι. Απλούστατα εγώ έκανα λογοπαίγνιο πάνω στο " Μην πέσετε να με φάτε ," απαντώντας ότι " τι είμαστε, ανθρωποφάγοι· Μάλλον λοιπόν το δικό μου λογοπαίγνιο δεν έγινε κατανοητό και θα πρέπει να ζητήσω συγνώμη...:(

Πάντως θα ήθελα να ξέρω το "γιατί". Ή έστω από που μπορώ να το μάθω...

Στρώ σε ηχεία, ακουστικά, ενισχυτές, το αναγνωρίζω εύκολα. Σε καλώδια τι να πω, δεν τα καταφέρνω και τόσο. Αναγνωρίζω διαφορές ανάμεσα σε καλώδια, αλλά ανάμεσα σε στρωμένο και άστρωτο δεν τα έχω καταφέρει. Είτε μου λείπει η υπομονή, είτε το σύστημα μου δεν είναι τόσο αναλυτικό, είτε τα δύο...

Ναι Λευτεράκη μου, μα κι' εμείς αυτό επιθυμούμε να μάθουμε: Την εμπειρία σου.
Με παραδείγματα. Να πεις, ας πούμε, δοκίμασα την ασφάλεια με αυτό το υλικό και χρειάστηκαν X ώρες. Δοκίμασα και τη Β με το άλλο υλικό και χρειάστηκαν Ψ ώρες. Είναι τόσο δυσκολ

Γενικώς; να

Δηλαδή αν δεν φαίνεται, πρέπει να βγάλουμε την ασφάλεια από το μηχάνημα, π.χ. το DAC, ή τον ενισχυτή μας και να κοιτάξουμε από την άλλη μεριά;
Ναι
Στο είπα. Όσο και να φαίνεται απλό, δεν είναι σε θέση να το κάνουν όλοι, να μην πω οι περισσότεροι.

Και όχι, ΔΕΝ γράφουν οι ασφάλειες πάνω όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Εγώ ξέρεις που κόλλησα;
Slow Blown ή Fast Blown? Βραδείας τήξης ή Ταχείας τήξης;
ΔΕΝ το γράφουν.
Και έριξα αρκετό διάβασμα, ώσπου ν' αρχίσω να κατανοώ, πότε έτσι, πότε αλλιώς. Κι' ακόμα δεν έχω βεβαιωθεί. Άλλο υπόθεση, άλλο πιθανολόγηση, άλλο βεβαιότητα. Και για μένα έχει σημασία, διότι αν ξεκινήσω ν' αλλάζω ασφάλειες θα πρέπει ν' αλλάξω γύρω στις δέκα (10)! Τουλάχιστον με τα διαφορετικά setup που χρησιμοποιώ.

Μην τα βλέπεις λοιπόν τόσο απλά, δεν είναι για όλους.

Από κακό μάτι έγραψα. Αχ! Ο δαίμων του τυπογραφείου!

Λευτέρη μου, θεωρώ αυτονόητο ότι εδώ μέσα κάνουμε και λίγη πλάκα, καλοπροαίρετη εννοείται, για να σπάει η ρουτίνα και η μονοτονία. Κάθε άλλη είναι απαράδεκτη. Γι' αυτό και τη συνοδεύουμε με φατσούλες, emoticons, για να δείξουμε ότι πρόκειται για αστείο.

Δεν προέκυψε λοιπόν τίποτα. Μιά χαρά κατανοητός είσαι. Απλούστατα εγώ έκανα λογοπαίγνιο πάνω στο "Μην πέσετε να με φάτε," απαντώντας ότι "τι είμαστε, ανθρωποφάγοι; Μάλλον λοιπόν το δικό μου λογοπαίγνιο δεν έγινε κατανοητό και θα πρέπει να ζητήσω συγνώμη... :(

Πάντως θα ήθελα να ξέρω το "γιατί". Ή έστω από που μπορώ να το μάθω...

Στρώσιμο σε ηχεία, ακουστικά, ενισχυτές, το αναγνωρίζω εύκολα. Σε καλώδια τι να πω, δεν τα καταφέρνω και τόσο. Αναγνωρίζω διαφορές ανάμεσα σε καλώδια, αλλά ανάμεσα σε στρωμένο και άστρωτο δεν τα έχω καταφέρει. Είτε μου λείπει η υπομονή, είτε το σύστημα μου δεν είναι και τόσο αναλυτικό, είτε και τα δύο...

Ναι Λευτεράκη μου, μα κι' εμείς αυτό επιθυμούμε να μάθουμε: Την εμπειρία σου.
Με παραδείγματα. Να πεις, ας πούμε, δοκίμασα την Α ασφάλεια με αυτό το υλικό και χρειάστηκαν X ώρες. Δοκίμασα και τη Β με το άλλο υλικό και χρειάστηκαν Ψ ώρες. Είναι τόσο δυσκολο; 🤷‍♂️
Όλες οι ασφάλειες που υπάρχουν μέσα στα μηχανήματα λένε αν είναι fast η slow , όπως σχολίασε και ένα παιδί σε επόμενο σχόλιο, το F στο καπάκι σημαίνει Fast..

Δεν παρεξηγήθηκα για κάτι, καταλαβαίνω την πλάκα, μην σε απασχολεί αυτό..
Δεν χρειάζεται να ζητάς συγνώμη, προς Θεού..🙂

Μια χαρά είναι το σύστημα σου, δεν σου λείπει η υπομονή, απλά δεν έχεις δώσει βάση ή δεν σ' ενδιαφέρει να ακούσεις την διαφορά μετά το στρώσιμο, και εννοείται ότι δεν χρειάζεται να λες ότι δεν έχεις αναλυτικό σύστημα..
Το στρώσιμο το καταλαβαίνεις, ακούγεται..
Μια χαρά σύστημα πιστεύω ότι έχεις..

Όπως είπα και πιο πάνω, μια ασφάλεια με ασήμι θέλει πιο πολύ χρόνο στρώσιμο, λιγότερο ο χαλκός κλπ..
Δεν είπε κάποιος ότι είναι δύσκολο να το εξηγήσει..
Απλά βαριέμαι να γράφω κάποια πράγματα από το κινητό..😁

Οι κοινές ασφάλειες ίσως να μην αναγράφουν τον τύπο τους.Αυτες οι οποίες κατασκευάζονται από σοβαρές εταιρίες,τον αναγράφουν.Αν δεν αναγράφεται στο καπάκι της ασφάλειας,αναγράφεται στο κουτί της.
Οι κοινές απλές ασφάλειες το γράφουν..

Όλες οι απλες/κοινες ασφάλειες που έχουν μέσα τα μηχανήματα έχουν γραμμένο επάνω στο καπάκι τους (στο ένα, όχι και στα δύο) το γράμμα F (fast), S (slow), άρα μπορεί εύκολα ο καθένας να βρει ποιον τύπο φοράει το μηχάνημα του..

Στα αλλα μηχανήματα, που εχουν , ναι κοιτας και τις δυο μεριες. Η μια θα γραφει.
Τι φατσούλα λυπητερή να βάλω τώρα, πες μου... :(

Θες να δεις το πρόβλημα μου;

Ασφάλειες συσκευών​

(Προενισχυτής)
Prism Sound Orpheus
5 x 20mm/0.2″ x 0.75″ (EU), 500mA (=0.5A)

Ενεργά Ηχεία
Focal Solo 6 + Sub6

Fast Blown
⁸ή
Slow-Blown ?
5 x 20mm/0.2″ x 0.75″ (EU), 1.6A

Και πρέπει να συμπληρώσω ακόμα 2 DAC's, 1 Streamer, 2 ζεύγη ενεργών ηχείων και δε συμμαζεύεται. Και πολλά άλλα... :rolleyes:

Μιλώντας για τις πιο κοινές ασφάλειες που μπαίνουν στις συσκευές μας (5x20mm), οι "αργές" υποδηλώνονται από το γράμμα Τ πριν την τιμή Ampere τους.

Παραδείγματα:

Γυάλινη 2A, της σειράς, από τοπικό μαγαζί ηλεκτρονικών:

1764610826365.png

Κεραμική Eaton S505 10A TD από Mouser:

1764610891227.png

Κεραμική Schurter SPT 5X20 250V 1A, επίσης από Mouser:

1764610995933.png

Κ.ο.κ.

Μιλώντας για τις πιο κοινές ασφάλειες που μπαίνουν στις συσκευές μας (5x20mm), οι "αργές" υποδηλώνονται από το γράμμα Τ πριν την τιμή Ampere τους.

Παραδείγματα:

View attachment 261884

View attachment 261885

View attachment 261886

Κ.ο.κ.

Παραδείγματα:

View attachment 261884

View attachment 261885

View attachment 261886

Κ.ο.κ.
Πολύ σωστά, οι αν γράφουν S η T είναι slow, οι F είναι fast..
Οι διάφορα τους είναι στο σύρμα, οι F έχουν λεπτό ίσιο, ενώ οι S η Τ έχουν σύρμα σαν σπείρα και πιο χοντρό..

Slow-blow fuses are marked with T for "Time-delay" or "Träge" (German for slow) and S for "Slow-blow" or to denote a specific type like the tamper-resistant Type S fuses. The T marking signifies a fuse that can withstand temporary, short-term overcurrents, while the S marking is a more general or industrial "slow-blow" designation.

AI reply

• Like
Reactions: Sonus Naturalis
Μπορεί να ισχύει/ίσχυε για άλλου είδους ασφάλειες. Για αυτές που συζητάμε εδώ δεν ισχύει.

Το άσπρο χρώμα σημαίνει απλά ότι είναι κεραμικές και όχι γυάλινες. Δεν σημαίνει τίποτα άλλο.

• Like
Reactions: AUDIOLYTIC
Ειλικρινά δεν ξέρω και δεν πρόκειται να με απασχολήσει το να μάθω εάν οι αλλαγές ασφαλειών πίνακα – συσκευών επηρεάζουν το ηχητικό αποτέλεσμα συστήματος μουσικής αναπαραγωγής. Ωστόσο θα ήθελα να ακούσω το σύστημα κάποιου ο οποίος ισχυρίζεται ότι στο δικό του σύστημα αυτές οι αλλαγές είναι άμεσα ακουστές. Πλέον τείνω να πιστέψω ότι οι πιο πολλοί ειλικρινά ζητούν ένα εκουαλάιζερ ως μέρος του προσωπικού τους συστήματος με το οποίο θα διαμορφώνουν κατά το δοκούν (συνήθως άσχετα και ανερμάτιστα) τον παραγόμενο ήχο, κάτι το οποίο …έντεχνα και ενίοτε πανάκριβα παρέχουν οι - ούτως οι άλλως απαράδεκτες – σύγχρονες συσκευές ψηφιακής αναπαραγωγής μέσω διαφόρων διαδικτυακών πλατφορμών...

• Like
Reactions: quevedo
Ειλικρινά δεν ξέρω και δεν πρόκειται να με απασχολήσει το να μάθω εάν οι αλλαγές ασφαλειών πίνακα – συσκευών επηρεάζουν το ηχητικό αποτέλεσμα συστήματος μουσικής αναπαραγωγής. Ωστόσο θα ήθελα να ακούσω το σύστημα κάποιου ο οποίος ισχυρίζεται ότι στο δικό του σύστημα αυτές οι αλλαγές είναι άμεσα ακουστές. Πλέον τείνω να πιστέψω ότι οι πιο πολλοί ειλικρινά ζητούν ένα εκουαλάιζερ ως μέρος του προσωπικού τους συστήματος με το οποίο θα διαμορφώνουν κατά το δοκούν (συνήθως άσχετα και ανερμάτιστα) τον παραγόμενο ήχο, κάτι το οποίο …έντεχνα και ενίοτε πανάκριβα παρέχουν οι - ούτως οι άλλως απαράδεκτες – σύγχρονες συσκευές ψηφιακής αναπαραγωγής μέσω διαφόρων διαδικτυακών πλατφορμών...

Αν έχεις φτιάξει αυτά που πρέπει με αυτά που πρέπει στην ηχητική σου αλυσίδα…..απλά δεν ασχολείσαι με οτιδήποτε άλλο!

Σε αντίθετη περίπτωση σε αυτα πρέπει να εστιάσεις και αυτά να διορθώσεις εαν θες και επιδιώκεις πραγματική βελτίωση...

Εάν έχεις όμως το μικρόβιο του audiophile μέσα σου δεν θα σταματήσεις ποτέ τους πειραματισμούς και τις αναβαθμίσεις…με το χειρότερο σενάριο όλων να είναι να καταφεύγεις σε τετοιου τυπου λύσεις / αναβαθμίσεις όταν το συστημα πονάει σε βασικότερα και καίρια σημεία..😌

Προσωπικά αλλάζοντας power supply στο streamer μου η διαφορά ήταν συγκλονιστική….και ήμουν ορκισμένος αρνητής…Αυτή η διαφορά όμως θα ήταν λιγότερο ακουστή εάν χρησιμοποιούσα σαν εξαρτήματα αυτα που χρησισμοποιούσα στο πρώτο μου πολυκαναλο συστημα το 2003...

Πλέον τείνω να πιστέψω ότι οι πιο πολλοί ειλικρινά ζητούν ένα εκουαλάιζερ ως μέρος του προσωπικού τους συστήματος με το οποίο θα διαμορφώνουν κατά το δοκούν (συνήθως άσχετα και ανερμάτιστα) τον παραγόμενο ήχο, κάτι το οποίο …έντεχνα και ενίοτε πανάκριβα παρέχουν οι - ούτως οι άλλως απαράδεκτες – σύγχρονες συσκευές ψηφιακής αναπαραγωγής μέσω διαφόρων διαδικτυακών πλατφορμών...

Οι διαφορές σε εμένα που το λες και extreme το να έχεις ξεχωριστή γραμμή από τον πίνακα με ασφάλεια hifi tuning μόνο για το σύστημα, εντοπίζονται στις δυναμικές και στην έλλειψη θορύβου (όταν δεν ξυπνάει ένα ground loop που κυνηγάω με το σκουπόξυλο).
Δεν έχει καμία σχέση με τονικές διαφορές για να το ονομάσουμε εκουαλάιζερ.
Εγώ θα την έλεγα "απουσία κομπρέσορα", που δεν είναι θέμα γούστου αλλά αντικειμενική βελτίωση στον ήχο.
Τώρα, αν κάποιος τα αυξημένα δυναμικά στο χαμηλό τα θεωρεί "περισσότερο χαμηλό" είναι άλλο θέμα.
Πιθανόν, όταν φεύγει η "βρωμιά" να έχει επίσης περισσότερη λεπτομέρεια. Αλλά αυτό δεν είναι ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο χαμηλό (τονικά).