Home Server

αυτο το amahi πως μου είχε ξεφυγει?:) σε αυτό το setup http://avclub.gr/forum/showthread.php?t=81992 ετρεχα fedora ήταν το main pc μου και τα ειχα σεταρει ολα μια χαρα (με πολυ διαβασμα) αναγκαστικα να γυρισω σε win7 γιατι fedora και ubuntu που δοκιμασα με i52500k απλα δεν (και ας λενε οτι δουλευει) μολις εβαλα πανω στον ι52500κ την 430gt μια χαρα το fedora αλλά με sandy bridge μονο σε basic mode Και με κοληματα.....οποτε win7 snif μεχρι να βρεθει λυση.....για το htpc ομως ψηνομαι οταν θα εχω τροφοδοτικο και κυριως χρονοο.......

Να πω και εγω το δίκο μου στήσιμο, αν και πιο σκληροπυρινικο!

Centos 5 με samba file sharing, torrent client (torrentflux), dns, asterisk, jinzora για την ακροάση των τραγουδίων απο την δουλεία!! :P με 1 2ΤΒ σκλήρο μόνο για downloading, 320 για το λειτουργικό...backup σε εξωτερικούς σκλήρους και αρχειοθέτηση!

Τρέχει σε dual atom with 2 gb RAM. Αθόρυβος! μόνο οι σκληροί κάνουν θόρυβο!

Καλησπέρα σε όλα τα καλά παιδιά :aktion033: Φίλε gorillaz_gr πολύ ενδιαφέροντα όλα όσα έγραψες και πραγματικά μου κίνησες το ενδιαφέρον να κοιτάξω ξανά τον συνδυασμό Fedora-Amahi με την πρώτη ευκαιρία. Όταν βρεις χρόνο ρίξε και ένα guide αν μπορείς, πιστεύω θα βοηθήσει πολύ κόσμο.

Καλησπέρα σε όλα τα καλά παιδιά :aktion033: Φίλε gorillaz_gr πολύ ενδιαφέροντα όλα όσα έγραψες και πραγματικά μου κίνησες το ενδιαφέρον να κοιτάξω ξανά τον συνδυασμό Fedora-Amahi με την πρώτη ευκαιρία. Όταν βρεις χρόνο ρίξε και ένα guide αν μπορείς, πιστεύω θα βοηθήσει πολύ κόσμο.

πραγματικά είχα υπολογίσει πως θα βρεθεί ο χρόνος για να κάνω έναν οδηγό και όσο πιο "σωστό" γίνεται με snapshots κλπ. Δυστυχώς όμως άλλα μου επιφύλασε το εργασιακό μου περιβάλλον. Πάντως το μηχάνημα τρέχει ακόμα. Αν και λόγω εποχής (ζέστες,εργασία, μπάνια) δεν βρήσκομαι τοσες ώρες σπίτι, το αφήνω σβηστό. Προσπαθώ να λύσω κάποια προβλήματα προβολής mkv αρχείων με ATI HD 46** , ίσως να είναι και θέμα επεξεργαστή, αλλά για να είμαι ειλικρινής σε full screen με VLC σε απλά dvx έχω αποσυγχρονισμό ήχου/εικόνας :(

εν αναμονή λοιπόν. :afro:

καλημερα και απο εμενα ..
Εγω στο σπιτι χρησιμοποιω για file server ενα μηχανακι με atom cpu (τον 2πυρινο) με freenas (0,7 προηγουμενη εκδοση)
Το συγκεκριμενο setup δουλευει πανω απο 8μηνες απροβληματιστα με ενεργοποιημενα shares αλλα και τορρεντ client .
Τα θετικα ειναι η πολυ χαμηλη του καταναλωση εχει πανω μια pci καρτουλα με 4 σατα ,1 2TB green WD, 1 1.5 samsung .
Εχω πεταξει μεσα ολα μου τα αρχεια εικονες ταινιες αλλα και τραγουδια
Ειμαι αρκετα ευχαριστημενος μιας και αποτελει μια οικονομικη λυση

Εχει βγει νεα εκδοση του Freenas η οποια απ οτι φαινετε κανει ΠΑΠΑΔΕΣ αλλα εχει και αυξημενες απαιτησεις εξοπλισμου ..

Αξιζει τις προσοχης μας πιστευω.

Χρησιμοποιώ αντίστοιχο PC (Atom D510) με 4 δίσκους πάνω του και καίει 53W. Λόγω torrent client δουλεύει 24/7 και κοστίζει ετησίως γύρω στα 40 σε ρεύμα. Αν βάλω νυχτερινό ρεύμα, θα πέσει στα 30κάτι. Από δύναμη είναι μιά χαρά, έχω παίξει 3 hd streams ταυτόχρονα χωρίς πρόβλημα.

Απάντηση: Re: Home Server

Από δύναμη είναι μιά χαρά, έχω παίξει 3 hd streams ταυτόχρονα χωρίς πρόβλημα.

Όταν δοκίμαζα το δικό μου D510 file server, είχα βάλει ταυτόχρονα να streamάρονται τα πρώτα 5 starwars σε HDTV @ 720p ~6.5MBit έκαστο, από όλες τις συσκευές (media players & PC) που είχα σπίτι... τις έδινε ο ίδιος δίσκος WD GP, χωρίς να σταματήσω το μtorrent, χωρίς πρόβλημα...

... και όλα αυτά στα 23W... :worshippy:

Όταν δοκίμαζα το δικό μου D510 file server, είχα βάλει ταυτόχρονα να streamάρονται τα πρώτα 5 starwars σε HDTV @ 720p ~6.5MBit έκαστο, από όλες τις συσκευές (media players & PC) που είχα σπίτι... τις έδινε ο ίδιος δίσκος WD GP, χωρίς να σταματήσω το μtorrent, χωρίς πρόβλημα...

Εγώ προτίμησα έναν AMD 5050e των 45w. Βέβαια είναι και κατεβαστήρι, λόγω οικονομίας αλλά σε γενικές γραμμές θεωρώ πως είναι οικονομικό.

Re: Απάντηση: Re: Home Server

+1
Πραγματικα, ο server με τον 510 ειναι απο τις καλυτερες αγορες μου :music-smiley-005:

Εγώ προτίμησα έναν AMD 5050e των 45w. Βέβαια είναι και κατεβαστήρι, λόγω οικονομίας αλλά σε γενικές γραμμές θεωρώ πως είναι οικονομικό.

και εμένα, κατεβαστήρι και ταυτόχρονα απλός file server... το "24χ7" της υπογραφής μου...

και εμένα, κατεβαστήρι και ταυτόχρονα απλός file server... το "24χ7" της υπογραφής μου...

Ωραίο lykman και "Green",θα προσπαθήσω να ανεβάσω και το δικό μου μιας και με ρωτάνε πολλοί. Τρέχει πάντως Windows Home Server v1.

Πράγματι, είναι όπως τα λέει το πρώτο ποστ του θρεντ.

Με την έλευση του HD, ένας file server και μια ενσύρματη δομημένη καλωδίωση gigabit ethernet, είναι πλέον απαραίτητη στο σπίτι.

Τον 1ο file server στο σπίτι (καί το ενσύρματο gigabit ethernet) τα έστησα πριν από 7 χρόνια.

Ένα άρθρο που μιλάει για το θέμα αυτό (και δείχνει την πρώτη γενιά του hardware - μέχρι πριν 3 χρόνια που ανανεώθηκε) είναι εδώ:

How To: Ένας SOHO file server για πολλές χρήσεις

Έκτοτε ο server έχει ανανεωθεί και πατάει πάνω σε έναν dual-core 4050e energy-efficient, 2GB RAM, και έχει σαν κύριο αποθηκευτικό χώρο 3x3TB Seagate (7.200 RPM, 512 bytes/sector) όλους σαν ένα LVM2 με ext4.

Μοιράζει δε τις υπηρεσίες του, στα Linux μηχανάκια του LAN μέσω nfs, και στις υπόλοιπες συσκευές μέσω samba.

Τρέχει φυσικά Linux.

Κάποια πράγματα που εκτιμώ ότι θα πρέπει κάποιος να προσέξει αν στήσει κάτι τέτοιο:

1. Μια dual-core CPU αρκεί. Single-core είναι πέταμα χρημάτων σήμερα.

2. 2GB RAM αρκούν.

3. Μην χρησιμοποιείτε Windows. Ευπαθή, ανασφαλή, τρώνε πολύ χρόνο για ντάντεμα-συντήρηση, και δεν είναι scalable και κατάλληλα για ρόλο server.

4. Χρησιμοιποιείστε κάποιο UNIX OS, π.χ. FreeBSD ή Linux. Έχουν αντίστοιχα τα "όπλα" του zfs και του lvm2.

5. Αν χρησιμοποιήσετε RAID αποφύγετε δια ροπάλου το ψευτο-hardware / BIOS-assisted RAID που δίνουν οι μητρικές. Βάλτε Linux software RAID. Είναι πολύ ελαφρύ, αξιόπιστο, και κυρίως συμβατό/portable.

6. Ένας server δεν χρειάζεται desktop / DE / GUI. Αρκεί για να τον χειριστείτε:
- ssh + κονσόλα + midnight commander
- web interface

7. Αν τον χρησιμοποιείτε καί για κατεβαστήρι, φροντίστε να βρείτε εφαρμογές που πληρούν το 6.

8. Αποφύγετε δίσκους 5.400 στροφών ή μεταβλητών στροφών. Βάλτε δίσκους μόνο σταθερών 7.200 στροφών.

9. Αποφύγετε δίσκους τύπου "Advanced Format" που ενώ έχουν πραγματικό σέκτορα 4K, δηλώνουν 512 bytes. Απαιτούν πολύ "ντάντεμα" (alignment), και γενικά είναι αναξιόπιστοι για τα δεδομένα σας. Μόνο δίσκους με φυσικό καί λογικό σέκτορα 512 bytes.

10. Αποφύγετε δίσκους της σειράς Green της Western Digital. Οι δίσκοι αυτοί, πέραν ότι είναι τύπου 9, είναι και κάκιστα σχεδιασμένοι να παρκάρουν τις κεφαλές τους ύστερα από 8 δευτ. - ναι καλά το διαβάσατε -> 8 δευτερόλεπτα - αχρησίας, με αποτέλεσμα πολύ σύντομα οι κινητήρες τους να αποδημούν εις κύριον (departed) και μαζί τους και τα δεδομένα τους.

11. Αποφύγετε disk controllers που έχουν γνωστά bugs και είναι προβληματικές υλοποιήσεις (π.χ. οτιδήποτε ATi/AMD πριν το SB850). Με Intel και nVidia disk controllers, δεν έχετε κανένα πρόβλημα.

12. Καλό είναι επίσης να αποφύγετε ethernet controllers της Atheros, δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Παίξτε με nVidia nForce (forcedeth), intel και realtek.

13. Δεν απαιτείται μεγάλο τροφοδοτικό για τον server, π.χ. υπεραρκεί 400W, αρκεί να είναι efficient (τουλάχιστο 80+) και επώνυμο. Καλό είναι επίσης να τον έχετε πάνω σε ένα μικρό UPS, ρυθμισμένο να τον κλείνει ύστερα από απώλεια ισχύος.

14. Δώστε πολλή προσοχή, πολύ "αέρα" και χώρο, και πολύ μέγεθος στο κουτί. Αν έχει και από τη μάνα του ένα ανεμιστήρα σε ολόκληρο το ένα τοίχωμα, ακόμα καλύτερα.

15. Αποφύγετε ετοιματζίδικες διανομές Linux, τις λεγόμενες "εύκολες". Είναι (όσο και να σας φαίνεται παράξενο) χρονοβόρες στο στήσιμο (πολύς χρόνος για να βγάλεις/κλείσεις/ρυθμίσεις όσα έκανε μόνη της), απρόβλεπτες και αναξιόπιστες στη συμπεριφορά γιατί παίρνουν " αυτοματιζόμενες πρωτοβουλίες skynet", και εν τέλει είναι πιο "παχύσαρκες" καί απ' τον Τζάμπα Δε Χατ. Προτιμήστε διανομές ελαφρείς, στιλάτες, αθλητικές, που θα τις στήσετε εσείς όπως ακριβώς θέλετε, σχεδόν με το χέρι, αλλά μετά δεν θα σας ξαναενοχλήσουν.

Αυτά προς το παρόν, δεν μπορώ να θυμηθώ τίποτα άλλο.

Last edited:
Πάρτε και 1-2 στοιχεία από τον server:

Η "ταυτότητά" του:

Code:
uname -a && cat /proc/version

Linux 2.6.32-lts #1 SMP Wed Jul 13 16:23:37 UTC 2011 x86_64 AMD Athlon(tm) Dual Core Processor 4050e AuthenticAMD GNU/Linux
Linux version 2.6.32-lts (nobody@workstation64) (gcc version 4.6.1 (GCC) ) #1 SMP Wed Jul 13 16:23:37 UTC 2011

Και ο αποθηκευτικός του χώρος:

Code:
df -P -h

Size
870G
184G
734G
8.1T

Για όποιον θέλει να στήσει έναν file server σπίτι του, θα πρότεινα τα παρακάτω, με εμφανή προτίμηση στο 1ο, γιατί είναι πολύ πιο πρόσφατο.

Απλά δεν ακολουθείτε τα κομμάτια που λέει "Για ρόλο Desktop" και ακολουθείτε τα κομμάτια που λέει "Για ρόλο Server".

How To: Arch Linux - Στοχεύστε στο κέντρο του Desktop ή του file server

How To: Debian Linux - Βγείτε σε έτοιμο Desktop ή file server

Το κυρίως μηχάνημά μου το έχω και για server.
τετραπύρηνος με χαμηλότατες θερμοκρασίες (Q9550)
(42ο - 45ο full load στα μέσα Ιουλίου :) )...

Windows 7 όπως καταλαβαίνεις...

Έχω πάνω του 11 δίσκους WD Green +1 SSD και χωράει το κουτί άλλους 4...

Ότι κάνουν Stand by μετά από 8 sec για μένα είναι καλό γιατί... όταν κάνω streaming στο egreat Α1080 (με fw c200) - στο ps3 και σε ότι συσκευή υπάρχει στο σπίτι.. δουλεύουν μόνο οι απαραίτητοι δίσκοι και οι άλλοι κοιμούνται :)

Μέχρι στιγμής δεν είχα πρόβλημα (2+ χρόνια είμαι με το σύστημα, δίσκοι βέβαια προστίθενται καινούργιοι συνεχώς)

Κουτί Lian Li φυσικά... (PC A-70, επίσημα 10 εσωτερικοί + 4 (με το σχετικό hdd expansion) 3.5 + 2 x 2.5)

Δεν το χρησιμοποιώ για κατεβαστήρι (έχω ενα mini itx γι αυτό... (κατανάλωση ελάχιστη))...
(παρεμπιπτόντως gigabit lan σε όλο το σπίτι.... (μετά από ανακαίνιση))
Αυτά...

Last edited:
Κάποιος με Amahi να μου πει τι πρέπει να κάνω για να δει το WDTV τα shares. Σε κάποιο forum αναφέρουν κάτι για guest account, αλλά δεν βρίσκω κάτι τέτοιο στο Fedora14...

μολις πριν λιγο εβαλα fedora 14 με amahi αλλά το γνωστό προβλημαμε sandybridgbe δεν έχει drivers περιμενω από το amahi forum μπας και....,αλλά από οτι διαβαζω γυρω,γυρω δεν υπαρχει λυση. μονο κατι beta drivers απο rawhide repo που μολις το εβαλα τα γαμισε ολα.....αυτός ήταν και ο λογος που γυρισα σε win7 μετα από 3 χρονια me fedora....και όχι δεν θελω να αγορασω nvidia...δοκιμασα την gt430 που εχω στο htpc με xbmc και ετσι δουλευει...αλλα δεν αγοραζω αλλη κάρτα....

Τα ειπα και ξελαφρωσα....στο προβλημα σου τωρα....

naxiand

πηγαινε shares movies π.χ ,πατα πάνω στο permissions και κλικαρε το quest....αν και μπορεις να δημιουργησεις ενα χρηστη περα απο τον admin και να δωσεις στον media player σου αναλογα user name kai password

Με guest μπήκε και βλέπω τώρα ταινία κανονικά, σε ευχαριστώ. Με account το δοκίμασα και δεν δούλεψε, δεν ζήτησε καν user/password το WDTV όπως κάνει με τον WIN2008R2, έβγαλε κατεθείαν no files.

Ναι, αυτό το βρήκα, απλά ο WDTV δεν ζητάει καθόλου user/password, όπως κάνει με Windows...

NTFS σύστημα μπορεί να το βάλει όπως είναι στο pool, ή θέλει να το φορμάρει πρώτα σε Ext3/4 ?