Πράγματι, είναι όπως τα λέει το πρώτο ποστ του θρεντ.
Με την έλευση του HD, ένας file server και μια ενσύρματη δομημένη καλωδίωση gigabit ethernet, είναι πλέον απαραίτητη στο σπίτι.
Τον 1ο file server στο σπίτι (καί το ενσύρματο gigabit ethernet) τα έστησα πριν από 7 χρόνια.
Ένα άρθρο που μιλάει για το θέμα αυτό (και δείχνει την πρώτη γενιά του hardware - μέχρι πριν 3 χρόνια που ανανεώθηκε) είναι εδώ:
How To: Ένας SOHO file server για πολλές χρήσεις
Έκτοτε ο server έχει ανανεωθεί και πατάει πάνω σε έναν dual-core 4050e energy-efficient, 2GB RAM, και έχει σαν κύριο αποθηκευτικό χώρο 3x3TB Seagate (7.200 RPM, 512 bytes/sector) όλους σαν ένα LVM2 με ext4.
Μοιράζει δε τις υπηρεσίες του, στα Linux μηχανάκια του LAN μέσω nfs, και στις υπόλοιπες συσκευές μέσω samba.
Τρέχει φυσικά Linux.
Κάποια πράγματα που εκτιμώ ότι θα πρέπει κάποιος να προσέξει αν στήσει κάτι τέτοιο:
1. Μια dual-core CPU αρκεί. Single-core είναι πέταμα χρημάτων σήμερα.
2. 2GB RAM αρκούν.
3. Μην χρησιμοποιείτε Windows. Ευπαθή, ανασφαλή, τρώνε πολύ χρόνο για ντάντεμα-συντήρηση, και δεν είναι scalable και κατάλληλα για ρόλο server.
4. Χρησιμοιποιείστε κάποιο UNIX OS, π.χ. FreeBSD ή Linux. Έχουν αντίστοιχα τα "όπλα" του zfs και του lvm2.
5. Αν χρησιμοποιήσετε RAID αποφύγετε δια ροπάλου το ψευτο-hardware / BIOS-assisted RAID που δίνουν οι μητρικές. Βάλτε Linux software RAID. Είναι πολύ ελαφρύ, αξιόπιστο, και κυρίως συμβατό/portable.
6. Ένας server δεν χρειάζεται desktop / DE / GUI. Αρκεί για να τον χειριστείτε:
- ssh + κονσόλα + midnight commander
- web interface
7. Αν τον χρησιμοποιείτε καί για κατεβαστήρι, φροντίστε να βρείτε εφαρμογές που πληρούν το 6.
8. Αποφύγετε δίσκους 5.400 στροφών ή μεταβλητών στροφών. Βάλτε δίσκους μόνο σταθερών 7.200 στροφών.
9. Αποφύγετε δίσκους τύπου "Advanced Format" που ενώ έχουν πραγματικό σέκτορα 4K, δηλώνουν 512 bytes. Απαιτούν πολύ "ντάντεμα" (alignment), και γενικά είναι αναξιόπιστοι για τα δεδομένα σας. Μόνο δίσκους με φυσικό καί λογικό σέκτορα 512 bytes.
10. Αποφύγετε δίσκους της σειράς Green της Western Digital. Οι δίσκοι αυτοί, πέραν ότι είναι τύπου 9, είναι και κάκιστα σχεδιασμένοι να παρκάρουν τις κεφαλές τους ύστερα από 8 δευτ. - ναι καλά το διαβάσατε -> 8 δευτερόλεπτα - αχρησίας, με αποτέλεσμα πολύ σύντομα οι κινητήρες τους να αποδημούν εις κύριον (departed) και μαζί τους και τα δεδομένα τους.
11. Αποφύγετε disk controllers που έχουν γνωστά bugs και είναι προβληματικές υλοποιήσεις (π.χ. οτιδήποτε ATi/AMD πριν το SB850). Με Intel και nVidia disk controllers, δεν έχετε κανένα πρόβλημα.
12. Καλό είναι επίσης να αποφύγετε ethernet controllers της Atheros, δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Παίξτε με nVidia nForce (forcedeth), intel και realtek.
13. Δεν απαιτείται μεγάλο τροφοδοτικό για τον server, π.χ. υπεραρκεί 400W, αρκεί να είναι efficient (τουλάχιστο 80+) και επώνυμο. Καλό είναι επίσης να τον έχετε πάνω σε ένα μικρό UPS, ρυθμισμένο να τον κλείνει ύστερα από απώλεια ισχύος.
14. Δώστε πολλή προσοχή, πολύ "αέρα" και χώρο, και πολύ μέγεθος στο κουτί. Αν έχει και από τη μάνα του ένα ανεμιστήρα σε ολόκληρο το ένα τοίχωμα, ακόμα καλύτερα.
15. Αποφύγετε ετοιματζίδικες διανομές Linux, τις λεγόμενες "εύκολες". Είναι (όσο και να σας φαίνεται παράξενο) χρονοβόρες στο στήσιμο (πολύς χρόνος για να βγάλεις/κλείσεις/ρυθμίσεις όσα έκανε μόνη της), απρόβλεπτες και αναξιόπιστες στη συμπεριφορά γιατί παίρνουν " αυτοματιζόμενες πρωτοβουλίες skynet", και εν τέλει είναι πιο "παχύσαρκες" καί απ' τον Τζάμπα Δε Χατ. Προτιμήστε διανομές ελαφρείς, στιλάτες, αθλητικές, που θα τις στήσετε εσείς όπως ακριβώς θέλετε, σχεδόν με το χέρι, αλλά μετά δεν θα σας ξαναενοχλήσουν.
Αυτά προς το παρόν, δεν μπορώ να θυμηθώ τίποτα άλλο.