Home Server

Έχει την νοοτροπία του Greyhole; Δηλαδή ένα directory να του πεις να γίνει replicate σε όσους δίσκους θες; Ελπίζω να μην είναι δεμένο με samba όπως το Greyhole και να μπορείς να κάνεις αλλαγές κατευθείαν στα αρχεία μέσω filesystem. Ισχύει αυτο;

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?p=1056185721
Διάβασε το ποστ μου... τα περισσότερα δεν τα κάνει το amahi

Προτιμισα το unraid για τα παρακατω:

1.Μπορω να χρησιμοποιησω ότι δισκους θέλω ανεξαρτητου μεγεθους,μαρκας,sata,ide κλπ
2. Μπορω να καθορισω τι γραφεται που (σε ποιον δισκο θέλω) και όταν ζητησω ενα αρχειο απο τον δισκο θα δουλεψει μονο αυτός και όχι ολοι μαζι.
3. Εχω προστασια αν ένας δισκος χαλασει. (αν χαλασουν παραπάνω την ιδια στιγμή θα χαθουν μονο τα αρχεια από τους συγκεκριμενους δισκους και οχι σε όλους)

asdfasdfsd
4. Το unraid δεν το ενδιαφερει αλλαγες σε hardware (μπορω π.χ να αλλαξω μητρική απο amd σε intel )
5. μπορώ να βγαλώ ένα δισκο από τον σερβερ και να τον διαβασω κανονικα σε αλλό π.σ
6. έχει εξτρα plugins π.χ τορρεντ που με ενδιαφερει και δοκιμασα
7. οταν δεν χρησιμοποιω τον σερβερ(ή δεν κατεβαζει τορρεντ) πεφτει σε υπνο S3 με 2 watt περιπου καταναλωση και ξυπναει On request.
8. όλες οι λειτουργιες γινονται από οποιοδήποτε web browser
Μπορει να ξεχναω και αλλά,αυτα είναι νομιζω από τα ποιο βασικα.

Σε σχέση με το παραπάνω post για το Unraid, το Amahi κάνει τα εξής:

1. Το κάνει και το Amahi
2. Το κάνει και το Amahi. Χρειάζεται επεξεργασία το greyhole.conf
3. Για όσα share υπάρχει duplicate, αν χαλάσει ένας δίσκος δεν χάνεις τίποτα. Αν τα data αυτού του δίσκου ήταν χωρίς duplicate, τα χάνεις. Οι υπόλοιποι δίσκοι συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά.
4. Επίσης και το Amahi
5. Επίσης και το Amahi. Μπορείς να έχεις και NTFS δίσκους, οπότε μπαίνουν και σε windows αυτούσιοι.
6. Επίσης. Και torrent και Dlna και internet photo galleries και mp3 internet streaming κλπ.
7. Φαντάζομαι να το κάνει και το Fedora/Amahi, δεν το χρειάστηκα μεχρι τώρα.
8. Οι βασικές λειτουργίες γίνονται από web, storage pool, free space ανά δίσκο και σαν σύνολο, shares και users, θερμοκρασίες δίσκων, networking, calendar και κάποια settings. Σε προχωρημένες καταστάσεις θέλει remote desktop στο Gnome του Fedora για να πειράζεις κατευθείαν τα conf files των εφαρμογών.

Μειονεκτήματα:
- Θέλει remote desktop για αρκετά πράματα που υποτίθεται έρχονται επί πληρωμή με τον Amahi (πχ για να αλλάξεις τα shares στο DLNA).
- Πληρώνεις κάποια apps τα οποία δεν είναι πλήρως παραμετροποιήσιμα από το web (πχ transmission). Φυσικά αν ξέρεις από Linux, τα στήνεις και μόνος σου και δεν πληρώνεις μία.
- Αργό file transfer από και προς windows. Το πολύ 40mb/sec, την στιγμή που ο Winserver 2008 στα ίδια μηχανήματα έπιανε και 90. Ευτυχώς όλα τα multimedia τρέχουν πάνω στο δίκτυο, οπότε δεν έχω να φέρνω μεγάλα data προς τα PC.
- Δεν είναι WHS στην ευκολία. Θέλει διάβασμα...

Θα σταθώ σε ένα από τα ποιο βασικα επειδή το δοκίμασα.... για να μην υπάρχει παραπληροφόρηση.. αυτα που γράφεις και τα συγκρίνεις με το unraid τα έχεις δοκιμάσει και τα γράφεις; γιατί και εγώ και ο admin του amahi και του fedoraκαι γενικά η κοινότητα στο λίνου θα σου πούμε σίγουρα ότι amahi και sandy bridge δεν... οπότε τα περί hardware που γράφεις είναι άκυρα... στα υπόλοιπα δεν μπορώ να γράψω 100% , αλλά από λίγο που το είχα εγκατεστημένο δεν τα είδα...
Σε καμία περίπτωση δεν προσπαθώ να πείσω για το unraid. Εμένα με βόλεψε, όπως εσένα το amahi, όπως κάποιον άλλο μια άλλη λύση πιθανόν... να γράφουμε όμως για κάτι που το έχουμε δοκιμάσει, όχι γιατί το διαβάσαμε κάπου και δεν κάναμε καν τον κόπο να το διασταυρώσουμε!

Έχει την νοοτροπία του Greyhole; Δηλαδή ένα directory να του πεις να γίνει replicate σε όσους δίσκους θες; Ελπίζω να μην είναι δεμένο με samba όπως το Greyhole και να μπορείς να κάνεις αλλαγές κατευθείαν στα αρχεία μέσω filesystem. Ισχύει αυτο;

Αν θέλεις να κανεις backup κάποια files γίνεται με το crashplan.. υπάρχει για sync αυτόματα, δεν το εχω δοκιμάσει...
Έχει samba, nfs αλλαγές στο filesystem μέσω κονσολας(μπορείς να φτιάξεις και δικα σου scripts)... αν υπάρχει και τρίτη εφαρμογή, δεν ξέρω, γιατί δεν είναι και καιρός που το εχω...

Last edited:
Θα σταθώ σε ένα από τα ποιο βασικα επειδή το δοκίμασα.... για να μην υπάρχει παραπληροφόρηση.. αυτα που γράφεις και τα συγκρίνεις με το unraid τα έχεις δοκιμάσει και τα γράφεις; γιατί και εγώ και ο admin του amahi και του fedoraκαι γενικά η κοινότητα στο λίνου θα σου πούμε σίγουρα ότι amahi και sandy bridge δεν... οπότε τα περί hardware που γράφεις είναι άκυρα... στα υπόλοιπα δεν μπορώ να γράψω 100% , αλλά από λίγο που το είχα εγκατεστημένο δεν τα είδα...
Σε καμία περίπτωση δεν προσπαθώ να πείσω για το unraid. Εμένα με βόλεψε, όπως εσένα το amahi, όπως κάποιον άλλο μια άλλη λύση πιθανόν... να γράφουμε όμως για κάτι που το έχουμε δοκιμάσει, όχι γιατί το διαβάσαμε κάπου και δεν κάναμε καν τον κόπο να το διασταυρώσουμε!

Για το hardware, αν κατάλαβα εννοείς αν θα μπουτάρει όπως είναι αν αλλάξεις motherboard. Αυτό δεν το δοκίμασα, εγώ εννοούσα ότι δεν ενοχλείται αν το ξαναστήσεις σε άλλο μηχάνημα με τον ίδιο κωδικό. Το έστησα σε 3 μηχανήματα μέσα σε μία βδομάδα και δεν παραπονέθηκε.

Τα υπόλοιπα τα έχω δοκιμάσει όλα και τα κάνει. Απλά δεν τα κάνει από το Web interface, χρειάζεται να μπεις με remote και να πειράξεις conf files. Πχ χτες έδωσα τα sticky files (σε ποιόν δίσκο θα πάνε συγκεκριμένα shares). Επίσης ανακάλυψα και ενεργοποίησα το Recycle Bin για το δίκτυο, δημιουργείς ένα share Greyhole Trash και ότι σβήνεται από τα άλλα shares, πάει πρώτα στο Recycle.

Το Unraid θα το δοκιμάσω από βδομάδα σε άλλο σύστημα. Μακάρι να είναι καλύτερο, δεν κολλάω σε οπαδικά. Τώρα που μπήκα και στον χορό του Linux και ψιλοέμαθα τα βήματα, θα χορέψω με ότι υπάρχει.

Μακάρι να μπορούσα να κάνω και το UPS να δουλέψει ως smart, έχω δυό μέρες κόλλημα με αυτό και αρχίζω και τσατίζομαι...

Και εγώ Amahi με Fedora 14 έχω που έγινε upgrade από Fedora 12. Δηλαδή, παίζει για σχεδόν ένα χρόνο έτσι ο home server, χωρίς προβλήματα, σε PC παλιό core2duo.

Επιβαιβώνω και εγώ ότι γίνονται όλα αυτά που λέει ο Asteris.

Γενικά το amahi δεν είναι τίποτα το σπουδαίο από μόνο του, όλη η δουλειά γίνεται απο το fedora, samba, greyhole, mysql κλπ. Για τα προβλήματα με sandy bridge αν υπάρχουν θα είναι κάποιο πρόβλημα του fedora.

Το μειονέκτημα του greyhole είναι ότι πρέπει να γίνονται όλες οι κινήσεις των αρχείων που βρίσkονται στο pool μέσα από το samba και να μην γίνουν αλλαγές κατευθείαν από το local filesystem.

Για διαχείριση χωρίς remote desktop υπάρχει και το webmin που μπαίνει αν θες σαν έξτρα στο amahi και προσφέρει πλήρες διαχειριστικό για linux μέσω web.

Amahi - Unraid - Freenas

Από τα 3 ποιο είναι καλύτερο?Για ένα nas με 4 δίσκους των 2tb;

Εγω θα ρίξω μια ιδέα, προφανώς μπορείτε να μην την πάρετε καθόλου σοβαρά μιας και είμαι τελείως άσχετος πάνω σε αυτο το θέμα.
Αν μιλάμε για τόσο μικρο αποθηκευτικο χώρο δεν νομίζω ότι αξίζει να πάρεις καινούργιο σύστημα μόνο για χρέη server.
(Δηλαδή htpc, workstation και server)
Και το πιο μουφα motherboard περνει 6 sata. Ένα το drive για να κανείς rip, ένα για το σκληρό με το λειτουργικό και 4 αποθήκες. Στο υπάρχον pc με το υπαρχον λειτουργικο , χωνεις ένα προγραματακι με software raid σαν το flexraid και τελειωνεις. Όσους δίσκους θες, ότι μέγεθος θες, Και σταδιακά προσθέτεις δίσκους αργότερα. Απο τα 20ΤΒ και μετα προφανώς αλλάζει πολυ το έργο.
Κάτι άλλο η έννοια του backup με τις ταχύτητες που παίζουν πλέον και την ευκολία όπου βρίσκεις κάτι δεν έχει το ίδιο νόημα που είχε πριν κάποια χρόνια. Προφανώς για αρχεία ανεκτίμητης αξίας όπως φωτογραφίες δεν σε σώζει ούτε το διπλό backup.

Τζαστ Μάη του σεντς , που λένε και οι αμερικάνοι

Last edited:
Εγώ έκανα server γιατί πλέον στο σπίτι έχει 4 σημεία με media player (WDTV, Samsung, 2 PC κλπ). Το βασικό PC αν δουλέψει 24/7 για να μοιράζει, είναι αντιοικονομικό με τα 105-120W που ζητάει. Επίσης, το να έχεις αρχεία ανεκτίμητης αξίας όπως λες σε dektop, είναι συνταγή για να στα κάνει κουβάρια κάνας ιός, ή ο πιτσιρικάς του σπιτιού κλπ. Τώρα είναι σε ξεχωριστό κουτί με Atom που καίει 50W (ούτε 40 το χρόνο σε ρεύμα), με το δικό του UPS, δεν σερφάρει στο internet για να κολλήσει τίποτα, τα αρχεία είναι read-only για τους άσχετους, και πλέον duplicated σε 3 δίσκους. Θα πρέπει να φάει κεραυνό το κουτί για να κλάψω...

Επίσης δεν χρειάζεται πλέον dedicated hardware για τον server, εγώ την motherboard με τον Ατομ αγόρασα μόνο (75 ) και όλα τα άλλα τα ειχα από δω και από κει. Αν έχεις τους δίσκους, με άλλα 200 τον έφτιαξες τον serverάκο. Φυσικά αν είσαι εσύ και το PC σου, δεν θες server...

Και βέβαια ένας Home Server είναι must σε οικογένειες, αφού εκεί απευθύνεται, ιδιαίτερα δε αν έχεις παιδία μεγάλα που χρησιμοποιούν PC.

Πάντως ένα mini-itx Zacate με 6 sata είναι και φτηνό αλλά και υπεραρκετό για File Server. Όποιος δε θέλει και λίγο ταχύτητα με οποιαδήποτε Linux διανομή μπορεί να κάνει τα πάντα. Και μην ξεχνάμε ότι το XBMC χειρίζεται και συγκεντρώνει πολλαπλά μονοπάτια απο Shared σκληρούς οπότε δεν χρειάζεται η χρησιμοποίηση Software Pool.

με επανεγκατασταση Amahi. έχει ασχοληθεί κανείς;

την πρώτη φορά είχα στήσει με την βοήθεια του εξης:
http://wiki.amahi.org/index.php/Adding_a_second_hard_drive_to_your_HDA

και τώρα κοιτούσα αυτό:
http://wiki.amahi.org/index.php/Self-install-fresh_f14+greyhole

απλά δεν είμαι σίγουρος σε ποιά σημεία "διαφέρουν".
και ειδικότερα δεν έχω καταλάβει αν πρέπει να ξαναγίνει το
>>Use the hard drive for all shares<<
>>mv /var/hda/files/* /var/hda/files/drives/sdb1/<< κλπ

???

Το Ups δούλεψε για μιά μέρα, με παλιά έκδοση του Winpower. Μόλις έβαλα την νέα δεν το βλέπει. Ούτε η παλιά πλέον.

Το Transmission torrents (που το πλήρωσα και το έβαλε το ίδιο το Amahi), γράφει αρχεία στο share με permission 740 και δεν μπορώ να τα σβήσω παρά μόνο από την κονσόλα με remote desktop. Η πλάκα είναι ότι ούτε το ίδιο το Transmission τα σβήνει αν του πω trash data.

Η μεταφορά από τον έναν δίσκο στον άλλον μέσω δικτύου (πχ από Torrents σε Movies), πάει με 15 ΜΒ/sec (Ο Winserver πήγαινε με 60). Η μεταφορά από Amahi σε Win7 πάει με 35MB/sec (ο winserver με έως 90-100).

Το μόνο που έπαιξε με την μία, ήταν το DLNA, το οποίο κάνει και autoupdate τα αρχεία που δίνει στην Samsung κάθε 15 λεπτά. Με το Samsung PC share manager στον winserver ήθελε remote desktop και χειροκίνητο update. Αυτός ήταν και ο κυριώτερος λόγος που έστησα Amahi, να γλυτώσω από το update. Είχα server που ήταν στην θέση του έναν χρόνο και τώρα με το Amahi είναι δίπλα μου στο γραφείο γιατί πιό πολύ ώρα είμαι στην κονσόλα παρά στα gui και τα web interface.

Θα ξαναβάλω άλλη μία φορά την εγκατάσταση (7η, 8η φορά σε 30 μέρες?) και αν δεν παίξει σωστά, ξανά σε Windows, δεν αντέχω άλλο τις εποχές DOS...

Τελικά το Greyhole πρέπει να είναι η αιτία της όλης αργοπορίας του filesystem. Έβαλα χτες να διαγραφούν τα duplicates (από Music, Pictures και Docs), σύνολο 175.000 files και το μηχάνημα κλείνει σε λίγο 24 ώρες και ακόμα να τελειώσει, διαγράφει με ρυθμό 3-4 files το δευτερόλεπτο. Αν τα διαγράψω χειροκίνητα πάει με 150files/sec, οπότε είναι φανερό ότι δεν φταίει το Samba, ούτε το Linux. Αντίο λοιπόν στο Amahi για την ώρα...

Λολ.... κρίμα γιατί σου έφαγε αρκετές ώρες και δεν έκανες δουλειά, που να σε ικανοποίηση. Το επόμενο σ/κ που θα εχω χρόνο θα ποσταρω και εγώ εντυπώσεις αν και μέχρι τώρα είμαι πολύ ικανοποιημένος...

Asteris και Naxian εχετε αναπαραγει full bluray απο δικτυο σε media player? Πως παει με το amahi? Εχει σπασιματα? Με ενδιαφερει για να ασχοληθω αλλα βλεπω παραπανω οτι εχει μικρες ταχυτητες μεσω δικτυου και φοβαμαι οτι δεν θα μπορω να παιξω τα full bluray.

Τελικά το Greyhole πρέπει να είναι η αιτία της όλης αργοπορίας του filesystem. Έβαλα χτες να διαγραφούν τα duplicates (από Music, Pictures και Docs), σύνολο 175.000 files και το μηχάνημα κλείνει σε λίγο 24 ώρες και ακόμα να τελειώσει, διαγράφει με ρυθμό 3-4 files το δευτερόλεπτο. Αν τα διαγράψω χειροκίνητα πάει με 150files/sec, οπότε είναι φανερό ότι δεν φταίει το Samba, ούτε το Linux. Αντίο λοιπόν στο Amahi για την ώρα...

Δηλαδή επιβεβαιώθηκα.

Εγώ τα έλεγα παραπάνω.

Asteris και Naxian εχετε αναπαραγει full bluray απο δικτυο σε media player? Πως παει με το amahi? Εχει σπασιματα? Με ενδιαφερει για να ασχοληθω αλλα βλεπω παραπανω οτι εχει μικρες ταχυτητες μεσω δικτυου και φοβαμαι οτι δεν θα μπορω να παιξω τα full bluray.

Τώρα βλέπω Avatar 45GB και το παίζει νεράκι. Το βλέπω όμως κατευθείαν από samba sharing της Fedora, το χάλασα το Amahi και δεν μπορώ να δοκιμάσω μέσω greyhole. Με 40MB/sec μεταφορά που έβλεπα, δεν νομίζω να έχει πρόβλημα. Το πρόβλημα εστιάζεται όπως το βλέπω στην διαχείριση του pool, έχει κάνει κακή δουλειά στον κώδικα και οι διαδικασίες duplication, και balance, κάνουν ώρες (ενώ πχ στον WHS που είναι και παλιός κάναν όχι πάνω από ώρα). Η δε διαδικασία remove disk όπως έγραψα και παραπάνω, κάνει πάνω από μέρα, την στιγμή που ο WHS έκανε 2-3 ώρες για 500άρη δίσκο πχ.