Γραφω και εγώ την δικια μου λύση-πρόταση,αφου δοκιμασα αρκετα(από nas,synology,frees nas,fedora,amahi,windows,etx cases raid5 ,κλπ)
Κατέληξα στο unraid (
http://lime-technology.com/) που για εμενα (τις δικες μου αναγκες ,από άποψης οικονομικού,ασφαλιας, ευχρηστίας) ειναι και η καλύτερη λύση,που μπορεσα να βρω-δοκιμασα,χωρίς να σημαινει οτι είναι πανακεια ή Η Τελεια λυση(τα αρχεια που δεν θέλω να χασω τα εχω σε δισκο offline και σε μερικα dvd αντιγραφα).
Προτιμισα το unraid για τα παρακατω:
1.Μπορω να χρησιμοποιησω ότι δισκους θέλω ανεξαρτητου μεγεθους,μαρκας,sata,ide κλπ
2. Μπορω να καθορισω τι γραφεται που (σε ποιον δισκο θέλω) και όταν ζητησω ενα αρχειο απο τον δισκο θα δουλεψει μονο αυτός και όχι ολοι μαζι.
3. Εχω προστασια αν ένας δισκος χαλασει. (αν χαλασουν παραπάνω την ιδια στιγμή θα χαθουν μονο τα αρχεια από τους συγκεκριμενους δισκους και οχι σε όλους)
4. Το unraid δεν το ενδιαφερει αλλαγες σε hardware (μπορω π.χ να αλλαξω μητρική απο amd σε intel )
5. μπορώ να βγαλώ ένα δισκο από τον σερβερ και να τον διαβασω κανονικα σε αλλό π.σ
6. έχει εξτρα plugins π.χ τορρεντ που με ενδιαφερει και δοκιμασα
7. οταν δεν χρησιμοποιω τον σερβερ(ή δεν κατεβαζει τορρεντ) πεφτει σε υπνο S3 με 2 watt περιπου καταναλωση και ξυπναει On request.
8. όλες οι λειτουργιες γινονται από οποιοδήποτε web browser
Μπορει να ξεχναω και αλλά,αυτα είναι νομιζω από τα ποιο βασικα.
Μοναδικό μειονεκτιμα για εμενα είναι η ταχυτητα 40mb/sec από τις πρωτες δοκιμες copy paste απο τον explorer win7. από οτι διαβαζω μπορουν να ανεβουν μέχρι 70mb/sec με κάποια tweaks ή nfs (θα τα δοκιμασω μόλις γυρισω από τις διακοπές σε 10 μέρες περιπου)
Ανεβαζω μερικές φώτο από τον σερβερ και το μενου(προς το παρον έχει 2 δισκους και μολις γυρισω θα προσθεσω αλλους 8 :2thumb22sup
Κουτι fractal design R3,motherboard Asus M4A78LT-M, cpu sempron 145,ram 2gb,psu antec 400 gamer,usb stick για το os και μια καρτα για 4 επιπλεον sata slots.