Home Server

Δηλαδή επιβεβαιώθηκα.

Εγώ τα έλεγα παραπάνω.

Δεν αντιλέγω. Αλλά χωρίς data pooling και εύκολο βάλε-βγάλε δίσκων τύπου WHS, δεν έχω καμία όρεξη να ασχοληθώ με Linux και την Dosοειδή κονσόλα του, το σύστημα πετούσε και με Winserver 2008R2 τόσον καιρό, και δεν μου έβγαζε το λάδι να σετάρω utorrent και winpower.

Για την ώρα περιμένω να τελειώσουν οι μεταφορές των data ξανά σε NTFS και να βάλω WHS 2011 για τεστ. Διαβάζω ότι έχουν ασχοληθει 2-3 εταιρίες για παραγωγή λογισμικού Drive Extender, ένα εκ των οποίων παίζει να το συμπεριλάβει η MS επίσημα...

Σε ενα αρθρο του hitech παλιοτερα ειχε μια παρουσιαση απο servers. Εγραφε πολυ καλα λογια το αντιστοιχο της ubuntu. To δοκιμασα κανεις?
Στο συγκριτικο προτεινε WHS και εθαψε αυτο του amahi!!!
Βεβαια ερχεται και το fedora 16 (alpha αυτη την στιγμη) οπου ο amahi συμφωνα με την σελιδα τους θα ανανεωθει. Ειδωμεν.

Thanks ASTERIS για την απαντηση.

Δεν αντιλέγω. Αλλά χωρίς data pooling και εύκολο βάλε-βγάλε δίσκων τύπου WHS, δεν έχω καμία όρεξη να ασχοληθώ με Linux και την Dosοειδή κονσόλα του, το σύστημα πετούσε και με Winserver 2008R2 τόσον καιρό, και δεν μου έβγαζε το λάδι να σετάρω utorrent και winpower.

Για την ώρα περιμένω να τελειώσουν οι μεταφορές των data ξανά σε NTFS και να βάλω WHS 2011 για τεστ. Διαβάζω ότι έχουν ασχοληθει 2-3 εταιρίες για παραγωγή λογισμικού Drive Extender, ένα εκ των οποίων παίζει να το συμπεριλάβει η MS επίσημα...

Whs 2011 αυτα κοστίζουν αρκετά όμως...

Re: Unraid Home Server

Γραφω και εγώ την δικια μου λύση-πρόταση,αφου δοκιμασα αρκετα(από nas,synology,frees nas,fedora,amahi,windows,etx cases raid5 ,κλπ)

Κατέληξα στο unraid (http://lime-technology.com/) που για εμενα (τις δικες μου αναγκες ,από άποψης οικονομικού,ασφαλιας, ευχρηστίας) ειναι και η καλύτερη λύση,που μπορεσα να βρω-δοκιμασα,χωρίς να σημαινει οτι είναι πανακεια ή Η Τελεια λυση(τα αρχεια που δεν θέλω να χασω τα εχω σε δισκο offline και σε μερικα dvd αντιγραφα).

Προτιμισα το unraid για τα παρακατω:

1.Μπορω να χρησιμοποιησω ότι δισκους θέλω ανεξαρτητου μεγεθους,μαρκας,sata,ide κλπ
2. Μπορω να καθορισω τι γραφεται που (σε ποιον δισκο θέλω) και όταν ζητησω ενα αρχειο απο τον δισκο θα δουλεψει μονο αυτός και όχι ολοι μαζι.
3. Εχω προστασια αν ένας δισκος χαλασει. (αν χαλασουν παραπάνω την ιδια στιγμή θα χαθουν μονο τα αρχεια από τους συγκεκριμενους δισκους και οχι σε όλους)
4. Το unraid δεν το ενδιαφερει αλλαγες σε hardware (μπορω π.χ να αλλαξω μητρική απο amd σε intel )
5. μπορώ να βγαλώ ένα δισκο από τον σερβερ και να τον διαβασω κανονικα σε αλλό π.σ
6. έχει εξτρα plugins π.χ τορρεντ που με ενδιαφερει και δοκιμασα
7. οταν δεν χρησιμοποιω τον σερβερ(ή δεν κατεβαζει τορρεντ) πεφτει σε υπνο S3 με 2 watt περιπου καταναλωση και ξυπναει On request.
8. όλες οι λειτουργιες γινονται από οποιοδήποτε web browser
Μπορει να ξεχναω και αλλά,αυτα είναι νομιζω από τα ποιο βασικα.

Μοναδικό μειονεκτιμα για εμενα είναι η ταχυτητα 40mb/sec από τις πρωτες δοκιμες copy paste απο τον explorer win7. από οτι διαβαζω μπορουν να ανεβουν μέχρι 70mb/sec με κάποια tweaks ή nfs (θα τα δοκιμασω μόλις γυρισω από τις διακοπές σε 10 μέρες περιπου)

Ανεβαζω μερικές φώτο από τον σερβερ και το μενου(προς το παρον έχει 2 δισκους και μολις γυρισω θα προσθεσω αλλους 8 :2thumb22sup:)

unraid2.jpg

unraid1.jpg

Κουτι fractal design R3,motherboard Asus M4A78LT-M, cpu sempron 145,ram 2gb,psu antec 400 gamer,usb stick για το os και μια καρτα για 4 επιπλεον sata slots.

IMG077-1.jpg

IMG075.jpg

IMG073.jpg

IMG072-1.jpg
Κάτι ανάλογο πάω να φτιάξω και εγώ. Έχω επιλέξει και έχω για κουτι το define R3. Ποιο πανω γράφεις ότι έχεις βάλει 2 δίσκους και θα προσθέσεις άλλους 8!!
Γίνεται το R3 να δεχτεί 10 δίσκους σύνολο;
Ποια κάρτα που σου δίνει 4 Sata επελεξες; Κάνα link;
Μήπως είναι Sata I και γιαυτο έχεις μικρές ταχύτητες;

Εγώ για μητρική λέω να κινηθώ στην gigabyte GA-870A-UD3 που έχει 6 Sata III και 2 Sata II, σύνολο 8, αλλα αν Υπάρχει τρόπος να πάρει 10 δίσκους το R3 τότε αλλάζουν τα πράγματα..

Με το unraid πόσοι δίσκοι χάνονται για parity; Ποιους δισκους εχεις βαλει και Πόση χωρητικότητα έχεις διαθέσιμη;

Εγώ δεν αντιμετωπίζω κανένα πρόβλημα με την ταχύτητα, αρκεί να υπάρχει χώρος για αρχεία στην LZ. Όταν πήγα να μεταφέρω 200gb, ενώ η LZ είχε 100gb ελεύθερα, γ@μ%$%$ το σύμπαν.

Από τη άλλη το greyhole είναι απελπιστικά αργό. Και σε μένα έκανε πολλές ώρες για το pooling. Έχω διαβάσει ότι έχει πολλά bugs, για παράδειγμα:

http://forums.amahi.org/viewtopic.php?f=39&t=3214

Επειδή το έχω σαν backup server και το ανοίγω 1 φορά την εβδομάδα, θα κάνω υπομονή.

τι ακριβως θα παρέχει ο drive bender στα WHS;

Δημητρη ξέρεις αν το define R3 μπορει να δεχτεί πάνω απο 8 δισκους;
τι σύνθεση Έχεις στο WHS;

Εάν βάλεις δίσκους στη θέση για CD, γίνεται.
Επίσης μπορείς να βάλεις και δίσκους κάτω στο πάτωμα με μια μικρή πατέντα.
Αλλά πόσους δίσκους θές να βάλεις τελικά σε ένα κουτί και γιατί?

τι ακριβως θα παρέχει ο drive bender στα WHS;

Ότι ήταν και ο Drive Extender στον παλιό WHS.

Δημητρη ξέρεις αν το define R3 μπορει να δεχτεί πάνω απο 8 δισκους;
τι σύνθεση Έχεις στο WHS;

Ναι, είναι όπως τα λέει ο tmjuju.

Εγώ τον έφτιαξα με περισσευούμενο hardware (έναν C2D 8400 σε Asus M/B, 2GB RAM, έναν 4port SATA-II controller από το Ebay, 550W τροφοδοτικό, κτλ).

Εγώ δεν αντιμετωπίζω κανένα πρόβλημα με την ταχύτητα, αρκεί να υπάρχει χώρος για αρχεία στην LZ. Όταν πήγα να μεταφέρω 200gb, ενώ η LZ είχε 100gb ελεύθερα, γ@μ%$%$ το σύμπαν.

Από τη άλλη το greyhole είναι απελπιστικά αργό. Και σε μένα έκανε πολλές ώρες για το pooling. Έχω διαβάσει ότι έχει πολλά bugs, για παράδειγμα:

http://forums.amahi.org/viewtopic.php?f=39&t=3214

Επειδή το έχω σαν backup server και το ανοίγω 1 φορά την εβδομάδα, θα κάνω υπομονή.

Όταν λες δεν έχεις κανένα πρόβλημα με την ταχύτητα? Πόση πιάνει? Γιατί και εγώ αν δεν είχα 70 και 90MB/sec με τον winserver, πιθανόν να μην με πείραζαν τα 30-40 του Amahi...

Όταν λες δεν έχεις κανένα πρόβλημα με την ταχύτητα? Πόση πιάνει? Γιατί και εγώ αν δεν είχα 70 και 90 με τον winserver, πιθανόν να μην με πείραζαν τα 30-40 του Amahi...

Στο ποστ 87 είχα αναφέρει "Και δεν έχω χάσει σε ταχύτητα, πιάνει άνετα 50-70 σε μεγάλα αρχεία με το Teracopy" από το PC μου στον server. Μετακινώντας mp3, είχα ταχύτητες 40-50 mb/sec.

Γενικά έχω ταχύτητες πολύ καλύτερες από Freenas και παρόμοιες με ubuntu. Πιστεύω ότι είναι καθαρά θέμα drivers....

Δεν αντιλέγω. Αλλά χωρίς data pooling και εύκολο βάλε-βγάλε δίσκων τύπου WHS, δεν έχω καμία όρεξη να ασχοληθώ με Linux και την Dosοειδή κονσόλα του...

1. Μόνο "DOSοειδής" δεν είναι το bash του Linux.

2. Σιγά το δύσκολο. Με 5-6 εντολές έχεις κάνει extend το data pool:

https://wiki.archlinux.org/index.php/Lvm

5-6 copy-paste (σχεδόν) θα κάνεις

2. Σιγά το δύσκολο. Με 5-6 εντολές έχεις κάνει extend το data pool:

https://wiki.archlinux.org/index.php/Lvm

5-6 copy-paste (σχεδόν) θα κάνεις

Ζαλίστηκα και μόνο που το άνοιξα...:violent-smiley-030:

Μια και έκανες τον κόπο, στα Windows το Jbod αν χαλάσει ένας δίσκος σκορπάνε όλα, στο LVM είναι το ίδιο?

Πυροβολάει ο WHS 2011. Δυό μερες τώρα στημενος και από την πρώτη στιγμή βαράει 90άρια στο δίκτυο...

Δοκίμασα το ένα εκ των τριών Drive Extender addin, το stablebit extender. Βγήκε μετά από μισή μέρα. Δυό φορές δεν κατάφερε να ολοκληρώσει μεταφορά αρχείων στο pool και μιά φορά κράσαρε και χάθηκαν τα shares και έπρεπε να κάνω επανεκκίνηση τον server. Όχι beta, ούτε alpha δεν είναι έτσι πως δουλεύει...

Θα βάλω αύριο drive bender και έχει και άλλο ένα.