How the Beatles Destroyed Rock 'n' Roll

Rock and Roll...? Beatles...?

Τωρα μαλιστα...Τα πιασαμε τα λεφτα μας...

Που ν' αρχισεις, που να τελειωσεις...Και μαλιστα με τοσες ενδιαφερουσες αποψεις που
ειπωθηκαν/γραφτηκαν...
IMHO θεωρω πως η πιο κοντα στην αληθεια αποψη ειναι του Δ. Μανωλακου.
Οι Beatles οντως περασαν και δεεεεν ακουμπησαν...
Οτι εγραψαν μεγαλα πραγματα αδιαμφισβητητο.
Rock and Roll ομως, δεν!
Ναι Δ-Ε-Ν ΗΤΑΝ...
Καμια, μααα καμια σχεση!!!
Τωρα θα πει καποιος αφου δεν ηταν αυτοι τοτε ποιος ηταν η' ποιοι ?

Μεγαλη ιστορια και παλια.

Αν ημασταν στο '51 και ένα μικρο μαυρακι ρωτουσε ένα άλλο αν ηξερε τι σημαινει Rock and Roll τοτε θα επαιρνε την απαντηση ότι είναι αυτό που κανει κάθε βραδυ ο μπαμπας του και η μαμα του…

Σεξ, αχαλινωτο σεξ!

Αυτό λοιπον σημαινε αρχικα Rock and Roll.

Rock me baby Rock me all night long, Roll me baby Roll me all night long που λεει και το τραγουδι
Ξεκαθαρα πραγματα και απλα, δεν είναι…?

Ετσι λοιπον μεσα απο τετοιες φρασεις και στιχους δημιουργηθηκε.

Απο ποιον ομως?

Ως γνωστον ο Νονος του Rock and Roll είναι ο Alan Freed.

Ποιος ομως είναι ο Alan Freed?

Μα τo ιδιο το Rock and Roll!

Ηταν αυτος που τα ξεκινησε ολα,που το βαφτισε και το διεδωσε κιολας.
Πως? Ως DJ φυσικα.Λευκος κιολας.
Που επαιζε τι? Μαυρη μουσικη στις αρχες της δεκαετιας του πενηντα.Και που?

Στη Λευκη Πουριτανιστικη Αμερικη του Μακαρθισμου αλλα και του παρακρατους της Κου Κλουξ Κλαν!

Τι αλλο χειροτερο απ' αυτο...

Σα να πας αυριο το πρωι στο Πειραια με τη πρασινη φανελα του Λετο και να τραγουδας Συλλογος Μεγαλος δεν υπαρχει Αλλος...!!!

Tετοιο πραγμα εκανε ο τυπος.
Τεραστια ΤΑ ειχε!
Γι' αυτο και προτεινω σε παλαιους και νεους να ψαξουν να δουν η' να ξαναδουν το The early days of Rock 'n' Roll, επειγοντως!
Ειναι ενα ντοκυμαντερ που βαζει τα πραγματα στη θεση τους ξεκαθαρα.
Εκει να δει κανεις τι σημαινει Rock 'n' Roll επανασταση.Πραγματικη επανασταση και οχι βρετανικα υποβρυχια & με φραουλες...

Να δεις σκηνες απο Μπρονξ του '50 να σου παγωσει το αιμα!

Και με αποκορυφωμα, το διασημο παρτυ του Alan Freed με μαυρες μπαντες και απο κατω στο κοινο να βλεπεις ροκαμπιλια του '50 πλαι πλαι με μαυρους και μια ατμοσφαιρα που θυμιζε λιγο πριν την εξεγερση του πολυτεχνειου.
Και αν θυμαμαι καλα πρεπει να το διεκοψαν τελικα οι μπατσοι μεσα σ' ενα τεραστιο χαμο με πολυ ξυλο και αιμα...

Οπως βεβαια ειναι αυτονοητο ο Alan Freed το πληρωσε πολυ ακριβα με φυλακες, συνεχη δικαστηρια, συκοφαντιες και πολλες καταδικες.Και στο τελος με τη ζωη του.

Και ολα αυτα επειδη γουσταρε Bo Didley, Chuck Berry και Fats Domino.
Αλλα χωρις αυτους ουτε Rolling Stones ουτε Beatles ουτε τιποτα...:drummer:

Last edited by a moderator:
Rock and Roll...? Beatles...?

Τωρα μαλιστα...Τα πιασαμε τα λεφτα μας

Ατοπη η σύγκριση: οι Beatles το κλώσσησαν το αυγό του ροκ'ν'ρολ. Για άπειρες ώρες, ολόκληρες μέρες και νύχτες. Εβγαλαν από αυτό μία καινούργια συλλογική γλώσσα. Ο απόηχος των προπατόρων διασώζεται ακέραιος κάτω από την επιφάνειά της, η λιτότητα, η οικονομία, η γενναιότητά της είναι απλά αδιανόητες, ο εύκολος μιμητισμός, τα υφολογικά στερεότυπα, απουσιάζουν παντελώς, το λεξιλόγιό της είναι καινούργιο, η χρωματική της παλέτα παλίμψηστο και άκρως εντυπωσιακό.

Ολα αυτά 'προδίδουν' μία επιτηδειότητα που δεν έχει το ταίρι της - και μάλιστα σε πολλαπλά επίπεδα.
Κι αυτοί το έκαναν τόσο φυσικά, τόσο αβίαστα. Μέχρι ν ανοιγοκλείσεις τα μάτια σου η μουσική τους σηματοδοτούσε περίπου την ταφόπλακα όλης της ποπ πριν από αυτή και, ταυτόχρονα, την απαρχή ενός Αύριο όπου τα πάντα, πλέον, έμοιαζαν πιθανά.

...και, παρακαλώ, αποδώστε στον ντράμερ τα εύσημά του: κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να φέρει βόλτα αυτό το τόσο πολύχρωμο και εντυπωσιακό υφάδι.

Απάντηση: Re: How the Beatles Destroyed Rock 'n' Roll

...και, παρακαλώ, αποδώστε στον ντράμερ τα εύσημά του: κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να φέρει βόλτα αυτό το τόσο πολύχρωμο και εντυπωσιακό υφάδι.

Kωστα εισαι κι εσυ απο αυτους που θεωρουν τον Ρινγκο καλο ντραμερ ή απλως πως ηταν η καταλληλη προσωπικοτητα την καταλληλη στιγμη? Για το Τσάρλι τι λες?

ο Τσάρλι είναι ένας εξαιρετικός ρ'ν'ρ ντράμερ.
ο Ρίνγκο, όμως, είναι ...παντός καιρού.
Απλά Τεράστιος Πέτρο.
κατ εμέ πάντα.

Δεν τον εχω για τοσο καλο, βρε Κωστα. Τον συγκρινεις μονο με αντιστοιχους ποπ και ροκ συγκροτηματων της εποχης του, πχ, με τον Keith Moon (λιγο μεταγενεστερος, βεβαια) ή με τον αλλον τον τυπακο του Χεντριξ?

Re: Απάντηση: Re: How the Beatles Destroyed Rock 'n' Roll

Δεν τον εχω για τοσο καλο, βρε Κωστα. Τον συγκρινεις μονο με αντιστοιχους ποπ και ροκ συγκροτηματων της εποχης του, πχ, με τον Keith Moon (λιγο μεταγενεστερος, βεβαια) ή με τον αλλον τον τυπακο του Χεντριξ?

ο Μούν ήταν καταιγιστικός. Για τους Who ήταν ένα κι ένα. Μέσα στη μουσική των Μπήτλς όμως δεν είχε καμμία τύχη: θα ήταν χαμένος από χέρι. Φαντάσου τον σ ένα δίσκο όπως το Abbey Road για παράδειγμα. Θα ήταν το ψάρι έξω απ το νερό.
Είναι το πολυποίκιλο και το πολυσχιδές της μουσικής των Beatles που αναδεικνύει τον ντράμερ τους.
Ο Ρίνγκο λάμπει σε ολόκληρη τη διάρκεια του Λευκού άλμπουμ. Τρείς διαφορετικές προσωπικότητες που, πλέον, κάθε μιά τραβάει το δικό της δρόμο - και αυτός, σαν χαμαιλέων, παίρνει κάθε φορά τέλεια το χρώμα του περιβάλλοντος.
Αδιανόητος.
Μου πήρε χρόνια να καταλάβω ότι τον μουσικό, τον κρίνεις και από αυτά που δεν παίζει.

Συμφωνώ απόλυτα με τον Νίκο σε όλα όσα γράφει.
Οι τύποι μπορεί να καθόρισαν μία πιο ουσιαστική ποπ, πολυεπίπεδη ο.κ. αλλά σχέση με το ροκ και ρολ δεν...

Γι´ αυτό που έκαναν αξίζουν σεβασμό.

Πάντως σε παγκάρι λεφτά δεν βάζω.:drummer:

επιμένω ότι οι επιρροές του R&B υπάρχουν μέσα στη μουσική των Beatles.
απλά, μέσα στις μουσικές άλλων -Stones, Who, Animals- είναι πολύ πιο εύκολα ανιχνεύσιμες.
Άυτός είναι ένας ακόμη από τους λόγους που οι Beatles είναι τόσο μεγάλοι: Η κρυφή αρμονία είναι καλύτερη από την προφανή («αρμονίη αφανής φανερής κρείττων» - Ηράκλειτος)

ο Τσάρλι δεν υπήρχε περίπτωση να παίξει αυτά που έπαιζε ο Ρίγκο . Και μόνο τα πρωτα μέτρα των κρουστών στο ΤΝΚ να ακούσεις , δεν χρειάζεται κάτι άλλο ....που να πάμε και στο Λευκό , που λέει κι ο Κώστας

απλά, μέσα στις μουσικές άλλων -Stones, Who, Animals- είναι πολύ πιο εύκολα ανιχνεύσιμες.
Άυτός είναι ένας ακόμη από τους λόγους που οι Beatles είναι τόσο μεγάλοι: Η κρυφή αρμονία είναι καλύτερη από την προφανή («αρμονίη αφανής φανερής κρείττων» - Ηράκλειτος)

yes I'm lonely
wanna die
If I ain't dead already
girl you know the reason why

my father was of the sky
my mother was of the earth
But I'm of the UNIVERSE
and you know what is worth.....

Μου πήρε χρόνια να καταλάβω ότι τον μουσικό, τον κρίνεις και από αυτά που δεν παίζει.

Τώρα γιατί διαισθάνομαι ότι έχω μπροστά μου κάποιο πραγματικό απόσταγμα μεγάλης σοφίας; :worshippy:

Last edited:

Σε αυτό συμφωνώ και εγώ. Πιστευώ ότι καλός ντράμερ δεν είναι μόνο αυτός που παίζει σαν "χταπόδι" ή κοπανιέται σαν το "Animal" των Muppets.

Τώρα τελευταία είσαι σε δαιμονιώδη φόρμα :grinning-smiley-043
Εδώ, μέσα απο μερικές αράδες (σε αυτές που παραθέτω αλλά και σε άλλες προηγουμένως) δίνεις τροφή για έρευνα σε κάθε καλοπροαίρετο. Είναι κάτι που το κάνεις συχνά. Και προσωπικά μου είναι ανεκτίμητο.
Τώρα, η μουσική των Beatles για μένα (η περισσότερη έστω) ήταν για χρόνια θέμα taboo. Συνυφασμένη με την προ-εφηβεία μου, είχε για πολλά χρόνια μια αδιανόητη συναισθηματική βαρύτητα, που ήταν υπεράνω πάσης κριτικής. Απο τον καιρό που έννοιωσα ότι τελος πάντων έχω μαζέψει κάποιες εμπειρίες και είμαι έτοιμος να τους δώ και με κριτικό μάτι, τους λάτρεψα περισσότερο, γιατί ανακάλυψα πόσο πραγματικά σπουδαίοι ήταν. Για ένα σωρό απο λόγους που ήδη έχουν αναφερθεί απο πολλούς εδώ μέσα. Και να ξεκαθαρίσω κάτι γενικότερο. Ακόμη και για αυτά που συμφωνούμε ότι μας αρέσουν, υπάρχουν πολλές διαφορετικές οπτικές. Και έχω διαπιστώσει κάποιες τέτοιες και στο θέμα των Beatles. Δεν ακούμε (και βλέπουμε) όλοι τα ίδια. Και οι αντιδράσεις όσων διαφωνούν μοιάζουν να ξύνουν τη μπογιά παρά να μπαίνουν στην ουσία. Και η ουσία είναι η μουσική τους. Ότι πιό συμπυκνωμένα περίπλοκο σε φαινομενικά απλή συσκευασία έχει υπάρξει ποτέ. Γνώμη μου, φυσικά. Και ναί, θα με ενδιέφερε ένας αντίλογος επ'αυτού. Και όχι για περιφερειακά και άλλα τινά. Αλλά και ξέρω τι βάσανο είναι η προσπάθεια προσέγγισης όταν συν τοις άλλοις, εξαρχής κάτι δεν έχει πάει σωστά (βλέπε Mahler). Δεν είναι και υποχρεωτική βέβαια για κανέναν, αλλά ούτε δυστυχώς προαπαιτούμενη για τη συζήτηση -bye-

Και φίλε Κώστα:
Ψοφάω για αισθητική ανάλυση. Κι ας μην μου είναι πάντα κατανοητή . Το οτι πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα και προσπαθεί -στο βαθμό που μπορεί-να ερμηνεύσει την καθαρά ενστικτώδη προσέγγιση. Και ξεκλειδώνει θύρες κλειστές, ανοίγει ορίζοντες, διαμορφώνει προσωπικό γούστο. Και αυτό, ας το παραδεχτούμε, δεν μπορούν να το κάνουν όλοι. Είναι και φορές, που πιθανότατα αρκετοί άνθρωποι την όλη σου αυτην διαδικασία, την αντιλαμβάνονται σαν προσπάθεια του να προσδώσει κανείς μεγαλύτερη αξία σε κάτι, απ'ότι στην πραγματικότητα έχει. Και τις φορές που το μονοπάτι που έδειξες, προσωπικά δεν με οδήγησε πουθενά (περίπτώσεις Cecil Taylor, Scott Walker κ.α. πολλά) εντούτοις ακόμη και τότε, ποτέ δεν αμφισβήτησα την ειλικρίνεια των προθέσεών σου, του να μοιραστείς κάτι που πραγματικά νοιώθεις. Και πως θα μπορούσα τη στιγμή για εκατοντάδες άλλες περιπτώσεις έχεις ανοίξει λεωφόρους. Κι αυτό βέβαια ισχύει και για αρκετούς ακόμη Φίλους εδώ μέσα. Οποία ευτυχής συνύπαρξη! Εκ βάθους καρδίας, ευχαριστώ σας one more time :grinning-smiley-043

Και εγω επιμενω ότι συνθετικα οι Beatles υπηρξαν Μεγαλοι αλλα δεν είναι αυτό το θεμα. Ουτε εάν ειχαν ταλεντο η αν ηταν κορυφαιοι ως session μουσικοι…
Aδιαφορα αυτά. Το θεμα είναι, ηταν η ταφοπλακα του R’n’R η’ όχι ?
Ειχαν σχεση με R’n’R? Μπαντες του τυπου Clash, Birthday Party, Tuxedo Moon, Sonic Youth, Radio Birdman, DMZ, Dead Boys ειχαν σχεση με τους Beatles η’ όχι?
Οποια σχεση μπορει να εχει ο Kid Congo Powers με τον Lenon?
Η απαντηση είναι πως -δυστυχως η’- ευτυχως καμια.
Και ναι, οι Beatles ηταν η ταφοπλακα για το R’n’R. Η’ αλλιως η παρακμη. Η απολυτη παρακμη.
Καταφεραν να δημιουργησουν ολες τις προυποθεσεις για να μεταλλαχθει το R’n’R σε μια λασπωμενη κοινοτητα με καμενο εγκεφαλο:vollkommenauf: στο ονομα της …καλοκαιρινης αγαπης.
Τι φρικιαστικο θεαμα κι αυτο…
Και ολοι στη λουμπα (σχεδον) η γενια του τοτε. Σχεδον λεω, οχι ολοι…

Ξεκινησαν με τα she loves you yeh yeh yeh και μετα τους εκαναν ολους να κυλιουνται - να μην πω σαν τι- στις λασπες…
Και μετα…????
Μην τους ειδατε…
Προβοκατορες κανονικοι… ! Κλασσικοι Αγγλοσαξωνες! Για ποτε στην κανουν γυριστη και μετα κανουν τους ανηξερους…
Ασε που μετα ο Lenon εκανε τον αποχαυνωμενο ναρκισσο επιδειξια μεχρι το αδικο(…?) τελος του ενώ ο άλλος μετα εγινε και…Sir!

Δεν ειχαν ομως καμια σημασια πια….
Γιατι δοξα το Θεο οι Velvet Underground ηταν ηδη εκει!
Mε Velvet μεγαλωσε και η μικρη τοτε Κendra για να’ρθουν μετα αυτά…

For I will buy you silver and gold and I will bring you treasure,
And I will bring a widowing flag and I will be your lover;
And I will show you grotto and cave and sacrificial altar,
And I will show you blood on the stone and I will be your mentor.
And night will be our darling and fear will be our name.

For I will take you out by the hand and lead you to the hunter,
And I will show you thunder and steel and I will be your teacher;
And we will dress in helmet and sword, and dip our tongues in slaughter,
And we will sing a warrior's song and lift the praise of murder.
And Christ will be our darling and fear will be our name.

For I will sour the winds on high and I will soil the rivers,
And I will burn the grain in the fields and I will be your mother;
And I will go to ravage and kill and I will go to plunder,
And I will take a Fury to wife and I will be your father.
And Death will be our darling and fear will be our name.

It's hi, ho, hey, I am the bold marauder!
It's hi, ho, hey, I am the white destroyer!

Re: Απάντηση: How the Beatles Destroyed Rock 'n' Roll

Καλοί φίλοι Γιώργο και Nick
eίναι πάρα πολλές οι φορές εκείνες που νιώθω ότι, στην ουσία, ψειρίζω τη μαϊμού: ότι γράφω για πράγματα που αφορούν μόνο εμένα, ότι καταξοδεύομαι αναζητώντας κάτι που πιθανόν δεν υπάρχει, που είναι προσωπική εμμονή ή καθαρά δική μου προβολή πάνω στη δουλειά κάποιου. Δεν έχω ενοχές ωστόσο...κοιμάμαι ήσυχος: αν και δεν μου αρέσει καθόλου ο όρος 'μουσικοκριτικός', θα σας σύστηνα να μη τους φοβάστε: η υποτιθέμενη ...δύναμή τους είναι μηδαμινή - ποτέ ένας τέτοιος δεν κατάφερε να επιβάλλει στους άλλους κάτι αξιόλογο ή να καθαρίσει το τοπίο από τα κάθε λογής σκουπίδια. Εξάλλου όροι όπως 'αξιόλογο' ή 'σκουπίδι' είναι πια, εδώ και πολλά χρόνια, τελείως υποκειμενικοί.
Αγαπώ τα ...κλούβια αυγά: τύπους που δεν βολεύονται με τα πράγματα 'ως έχουν', δεν θεωρούν τίποτα δεδομένο, ψάχνουν το δικό τους δρόμο και 'δεν κολλώνουν' μπροστά σε τίποτα. Αυτούς που, όπως έλεγε ο Μπέκετ, 'αποστρέφονται το εφικτό, απόκαμαν να κυνηγούν τιποτένια επιτεύγματα, απόκαμαν να παριστάνουν πως μπορούν, πως είναι ικανοί να κάνουν λίγο καλύτερα το ίδιο πράγμα, να προχωρήσουν λίγο μακρύτερα στον ίδιο βαρετό δρόμο'.
Με αυτήν την έννοια υπάρχει ένα αόρατο νήμα που συνδέει ανθρώπους σαν τους Beatles ή τον Brian Wilson με άλλους, όπως ο Scott Walker ή ο Cecil Taylor: όταν όλα πια έχουν, πάνω κάτω, ειπωθεί, αυτό που μετράει είναι η ορμή του να θέλεις να συνεχίσεις να μιλάς.
Υπάρχουν αυτοί που επιτίθενται στην Αρμονία από Εξω, που πολιορκούν το σύστημά της, σπάνε τις ισορροπίες, επεμβαίνουν στους τρόπους και στις μελωδίες κατά το δοκούν μέχρι να τις φέρουν στα μέτρα που θέλουν αυτοί. Υπάρχουν και οι άλλοι, οι ισοβίτες, φυλακισμένοι μέσα στη Μουσική, αυτοί που σέβονται τη δομή της και τους κανόνες της και τους χαϊδεύουν, αυτοί που δεν τους αρέσουν οι πολεμικές ιαχές αλλά, με κάποιο τρόπο, φτάνουν στο ίδιο αποτέλεσμα με τους άλλους, κάνουν τη μουσική να μιλήσει με τους δικούς τους όρους.

Καλέ φίλε Nick, κάποιους από αυτούς που αναφέρεις, τους έχω κατά καιρούς αγαπήσει περισσότερο από τους Beatles (αν και δεν ξέρω κατα πόσο οι Birthday Party είναι ρ'ν'ρ περισσότερο απο τα 'σκαθάρια': από άποψη μορφής, μάλλον προς τζαζ-πανκ μου φέρνουν).
Αδιάφορο...χωρίς του Beatles, πιστεύω πως δεν θα είχε υπάρξει κανένας από αυτούς. Ο Lou Reed θα είχε γίνει λογιστής, ο John Cale θα έπαιζε σε κάποια Φιλαρμονική ορχήστρα ή, στην καλύτερη περίπτωση, θα έγραφε soundtracks.
Πιστεύω πως οι Beatles είναι η μεγάλη μήτρα, το σημείο βρασμού, εκεί που το καπάκι έφυγε πια από τη χύτρα και όλα έγιναν πιθανά.

ξέρω τι βάσανο είναι η προσπάθεια προσέγγισης όταν συν τοις άλλοις, εξαρχής κάτι δεν έχει πάει σωστά (βλέπε Mahler).

Α μα θα σε λατρέψει ο Ντοκ εσένα.
Αν και, απ όσο γνωρίζω, ήδη το κάνει. -bye-