Παρεμπιπτόντως ας αναφέρω τι έκανα και εγώ μέσα στις μέρες μετά την προσθήκη usb3
Συνειδητά έχω αφήσει το λειτουργικό στον 250αρι default δίσκο χωρίς raid. (CentOS, LVM , etx4, custom kernel)
Δεύτερος δίσκος torrent / temp /scratch (btrfs)
Και 4x3TB σεRAID10 (btrfs only not md)
Και λέω συνειδητά έχω αφήσει μόνο του τον 250 γιατί σε usb-flash θα ήμουν πολύ στριμωγμένος.
Το λειτουργικό με ότι έχω βάλει είναι μόλις 6GB
Αλλά θέλω τις ευκολίες του δίσκου γιατί κάνω compiles συχνά, και σε απόδοση το usb-flash θα με καθυστερούσε πολύ. Σε flash θα έπρεπε να μην έχω swap , και θα απενεργοποιούσα το atime, για να μη το κάψω πρόωρα. Άρα τον δίσκο πρέπει να τον κάνω backup offline με κάτι τύπου Norton ghost.
Στην περίπτωση μου λογώ LVM δεν αρκεί μόνο ένα ακριβές αντίγραφο πρέπει να γίνουν και αλλαγές στο LVM για να παίζει ο νέος δίσκος: uuids / fstab /grub.conf
Acronis / Paragon (το ghost φυσικά όχι) δε βοηθάνε σε LVM, αλλα υπάρχει το Open source
Clonezilla
http://clonezilla.org/
Λειτουργεί υπέροχα! Οπότε όσοι έχετε LVM να το έχετε υπόψη σας.
Αργεί (περίπου 45 λεπτά σύνολο) γιατί χρησιμοποιεί dd, αντιγράφοντας κάθε sector, και όχι μόνο το χώρο που χρησιμοποιούμε, αλλά το ότι φτιάχνει το LVM Αυτόματα είναι μεγάλο ατού.
Όποτε βρήκα και τη λύση/ το εργαλείο μου για περιστασιακά backup του λειτουργικού.