HP Microserver

Kernel panic, καθώς η λύση lvm & raid5 & btrfs φαίνεται να κερδίζει όλο και περισσότερο κόσμο, θα ήθελα να μας κάνεις updates από την εγκατάσταση σου :-)
όπως είπα και πριν περιμένω να πάρω άλλους δυο δίσκους 2 ΤΒ για να πάω σε raid6 οπότε τώρα παίζει με btrfs σκέτο χωρίς lvm ( με btrfs add device /dev/sdx ), μετά το lvm θα είναι αναγκαστικό λόγο ότι βλέπω να αργεί το raid5/6 native στο btrfs
Χρησιμοποιείς και τα raid 1 features του btrfs? δε φαντάζομαι.
σιγά μην βάλω και raid1 σε ταινίες και flac (έχουμε που έχουμε κατεβάσει το σύμπαν μην το ... κ'ολας :flipout:)

Θα σκεπτόσουν να γυρίσεις σε non lvm σκέτο btrfs? Φαντάζομαι ότι στην ουσία περιμένεις για υποστήριξη raid5/5 από το btrfs. Και άρα οποιαδήποτε σκέψη σκοντάφτει στο ότι raid5/6 δεν υπάρχει στο btrfs. Ούτε ημερομηνία δεν υπάρχει στον ορίζοντα εκτός εάν δε το έχω προσέξει.
όπως τα λες δυστυχώς, μονόδρομος το lvm και το χειρότερο θα εγκλωβιστούμε γιατί δεν υποστηρίζει resize με btrfs αλλά με την ελπίδα ότι θα αλλάξει σύντομα, στην χειρότερη το btrfs μπορεί να διαβάσει και να γράφει επάνω του τα αρχεία που έχει ο δίσκος οπότε υπάρχει και αυτό σαν τελευταία λύση αλλά έχει τους κινδύνους του όπως καταλαβαίνεις(αυτό το δοκίμασα πάντως και παίζει )

Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας στατιστικά read / write από το δίκτυο για το συνδυασμό lvm-raid5&btrfs? Δε μας νοιάζουν περίπλοκα usage patterns για οικιακή χρήση. Απλά ο χρόνος για copy μεγάλων αρχείων video. Καθώς και αρχείων μεσαίου μεγέθους 10Mb>file<200Mb λ.χ. flac library.
Το όριο απόδοσης σε αυτή την περίπτωση είναι ο cpu του hp?
αρχειο >10GB ξεκινάει με 125Mb/s για μερικά δευτ πέφτει σταθερά στο ~110 Mb/s και στο 65~70% του αρχείου κατεβαίνει στα 85~90 Μb/s
το bottleneck είναι o cpu του HP σίγουρα, βαράει 100% και >80°C, να σημειώσω ότι το btrfs ευθύνεται αρκετά για αυτό, κάνει ακόμα πολύ χρίση cpu σε μεγάλες ταχύτητες, δεν έχει μεγάλες διαφορές πάντως με ext4 η κατάσταση, μια από τα ίδια ήταν (με 16Μb align)
με τα mp3/flac και πολλά doc,xls,jpeg,raw κτλ δεν έδωσα σημασία για να πω την αλήθεια αλλά έβλεπα στο rsync όλες τις ταχύτητες απο 5Mb/s μεχρι 65Mb/s
και μερικά folders έχουν πολλά folder από κάτω
Κάπου νομίζω έγραψες ότι μετέφερες και τα VMs σου. Παρατήρησες προβλήματα με τα VMs στο btrfs λόγο του μεγάλου μεγέθους τους και του copyonwrite?
το vbox δεν έκανε κιχ, το vmware μου έσπασε τα νεύρα στα μηνύματα ότι είναι network drive και δεν θα είναι γρήγορο και μπλα μπλα μπλα
τπτ σφαίρα κανονικά
εδώ η Μ$ έκανε και πάλι το θαύμα της, σε αλλαγή απο win σε linux το vbox παραπονιέται ότι δεν μπορεί να βρει την διαδρομή του σκληρού, πρέπει να το κάνεις delete & add new
σπαστικό ! :frusty:
Υπάρχει συνέργια του apt-get με αυτόματο snapshot πριν την εγκατάσταση software? Κανει τα πράγματα λίγο πιο εύκολα, όχι ότι είναι απαραίτητο.
δηλώνω αδιάβαστος ! :nounder:
Ποια τα ‛προβλήματα’ με το Arch που σε έσπρωξαν στο debian? αυτό το ρωτάω σα παλιός Gentoo χρήστης
τπτ σπουδαίο, το φοβήθηκα στο τέλος και είπα debian stable και ξερό ψωμί ! (στο Αrch σύντομα πάνε στην αηδία το systemd και Fedor(ιζουμε) με μεταφορά συστήματος κάτω από /usr)
δεν τη λες και μικρή αλλαγή !:chinscratch:
*Gentoo :grinning-smiley-043
Ενώ καλή λύση είναι πιθανά και το σκέτο btrfs και object level raid1 μόνο για τα κρίσιμα (και όχι για ταινίες λ.χ. που τις έχω και σε Blu ray και τις ξαναπάρω).
φύγανε στο cloud τα πολύ σημαντικά, τα σκέτο σημαντικά rsync στο desktop/server
για ταινίες είπαμε ..., στο cloud είναι και αυτές ακόμα :flipout:
Καλά αν πάει μακριά η βαλίτσα πιθανά καλύτερα είναι να ανοίξουμε και άλλο θέμα
είμαστε του 1% , δεν μας παίρνουν στα σοβαρά :firstprize: :flipout:

Συμπυκνωμένη απάντηση, σε ευχαριστώ, κατάλαβα πολύ καλύτερα τα όρια του hp :-)
Θα δείξει που θα φτάσει και πότε θα φτάσει το btrfs,πάντος καπου τώρα οριμάζει. Για την ώρα νομίζω τα θετικά του είναι κύρια σε απλές ‛συλλογές’ δίσκων με object raid. Το lvm raid5 θα ρίξει κι άλλο την απόδοση καθώς θα θέλει και αυτό cpu.
Δύσκολη απόφαση μεταξύ raid6 ή να κρατήσεις τους δίσκους για offsite backup, ανάλογα και με το πλήθος των δίσκων και του χώρου που θές πραγματικά να προστατέψεις.

Με btrfs, πριν να κάνεις Update μπορείς να κρατάς ένα spapshot. Εάν κάτι πάει στραβά απλά γυρνάς πίσω, μπορείς να το αυτοματοποιήσεις κιόλας με σκριπτάκι. Έχει πλάκα το btrfs.
Το zfs πιθανά θα του έπεφτε βαρύ, αλλά μπορείς να το δοκιμάσεις με μπόλικη μνήμη.

Συμπυκνωμένη απάντηση, σε ευχαριστώ, κατάλαβα πολύ καλύτερα τα όρια του hp :-)
Θα δείξει που θα φτάσει και πότε θα φτάσει το btrfs,πάντος καπου τώρα οριμάζει. Για την ώρα νομίζω τα θετικά του είναι κύρια σε απλές ‛συλλογές’ δίσκων με object raid. Το lvm raid5 θα ρίξει κι άλλο την απόδοση καθώς θα θέλει και αυτό cpu.
Δύσκολη απόφαση μεταξύ raid6 ή να κρατήσεις τους δίσκους για offsite backup, ανάλογα και με το πλήθος των δίσκων και του χώρου που θές πραγματικά να προστατέψεις.

πάω σε raid6 με 5 Χ 2ΤΒ και εάν χρειαστώ και άλλο θα πάω σε έναν 4ΤΒ με δυο partition των 2ΤΒ, (άρα 7 - 2) Χ 2ΤΒ=10ΤΒ
επειδή στο χτίσιμο του array το raid6 είναι πολύ ποιο γρήγορο αυτός είναι και λόγος που πάω σε αυτό, ε και υποτίθεται και ποιο ασφαλές

Με btrfs, πριν να κάνεις Update μπορείς να κρατάς ένα spapshot. Εάν κάτι πάει στραβά απλά γυρνάς πίσω, μπορείς να το αυτοματοποιήσεις κιόλας με σκριπτάκι. Έχει πλάκα το btrfs.
Το zfs πιθανά θα του έπεφτε βαρύ, αλλά μπορείς να το δοκιμάσεις με μπόλικη μνήμη.
α αυτό λες, νόμιζα ότι υπάρχει κάτι σε πακέτο
πριν κάνα χρόνο που πέρασα σε btrfs έπαιξα αρκετά με τα καλούδια του αλλά έφαγα και δυο kernel panic λόγο αυτού (με αναγκαστικό clean install, το fsck δεν κάνει τπτ)
τελικά το αφίσα ήσυχο σε απλό χωρίς subvolume,snapshoot και παίζει τσάμι χωρίς προβλήματα

zfs θέλει 8Gb αλλιώς δεν παίζει από αναφορές που διαβάζω

Last edited:
πάω σε raid6 με 5 Χ 2ΤΒ και εάν χρειαστώ και άλλο θα πάω σε έναν 4ΤΒ με δυο partition των 2ΤΒ, (άρα 7 - 2) Χ 2ΤΒ=10ΤΒ
επειδή στο χτίσιμο του array το raid6 είναι πολύ ποιο γρήγορο αυτός είναι και λόγος που πάω σε αυτό, ε και υποτίθεται και ποιο ασφαλές

α αυτό λες, νόμιζα ότι υπάρχει κάτι σε πακέτο
πριν κάνα χρόνο που πέρασα σε btrfs έπαιξα αρκετά με τα καλούδια του αλλά έφαγα και δυο kernel panic λόγο αυτού (με αναγκαστικό clean install, το fsck δεν κάνει τπτ)
τελικά το αφίσα ήσυχο σε απλό χωρίς subvolume,snapshoot και παίζει τσάμι χωρίς προβλήματα

zfs θέλει 8Gb αλλιώς δεν παίζει από αναφορές που διαβάζω

Το zfs ναι θέλει μπόλικη μνήμη αλλά σίγουρα είναι πιο συγυρισμένο και έμπιστο.
Σιγά σιγά βλέπω κάτι γίνεται με το btrfs fsck, αλλά όχι πολλά πράγματα. Υπάρχουν ακόμα αναφορές για προβλήματα που δεν υπάρχει περίπτωση ανάκτησης. Και δε γνωρίζω ακόμα καμία εγκατάσταση btrfs σε μεγάλα mission critical συστήματα στην Ελλάδα. Όλοι περιμένουν να ωριμάσει. Σε αντίθεση με το zfs που έχει κερδίσει κάποιες εγκαταστάσεις.
Μη με παρεξηγείς που σου ανοίγω κουβέντα. Φυσικά ότι βολεύει τον καθένα. Και μη νομίζεις και εγώ χάνω βράδια να σκέπτομαι ακριβώς τα ίδια.
Αλλά νομίζω ότι στην περίπτωσή σου είναι η κατάλληλη στιγμή για συζήτηση :-)
Σκοπός σου θεωρώ πως είναι το μηχανάκι, αφού το στήσεις, να μείνει 3-4 χρόνια σε μια γωνία σαν άξιος έμπιστος συνεργάτης.
Άρα η όποια απόφαση είναι σημαντική σε βάθος χρόνου.

πιο έμπιστο σαφώς είναι,native δεν θα γίνει ποτέ όμως :(
με το kernel 3.3 αν δεις τα changelog ήρθαν πολλά fixes και καλύτερες ταχύτητες,λιγότερο cpu και γενικά υποστήριξη στο linux
το fedora και suse το λένε εδώ και δυο εκδόσεις ότι θα το πάνε default filesystem αλλά δεν το κάνουν, αυτό δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικό αλλά πραγματικά δεν γυρνάω πλέων σε ext στο desktop μου
έχει όντος πολύ μεγάλες διαφορές και το καταλαβαίνεις είτε σε compile είτε σε γενική χρίση

τώρα όσον αφορά το σύστημα δεν μπορώ να κάνω δοκιμές πλέον γιατί είναι up&running ήδη ο server, επειδή είναι ακριβός όπως τα λες η απόφαση για δυο εβδομάδες το είχα τσακίσει στης δοκιμές
θα μου πεις τι είναι δυο βδομάδες testing για server αλλά οκ, τώρα τρέχει (6 δίσκους από 250GB έως 2ΤΒ με gpt partitions και τρία array για να έρθουν κάπως κοντά οι δίσκοι και lvm τα array) κάνα μήνα και δεν έχει παραπονεθεί στο παραμικρό

να το φιλοσοφήσουμε όσο θες, καλό θα μου κάνει και εμένα και σε κάποιον συμφορουμιστή ίσως

πιο έμπιστο σαφώς είναι,native δεν θα γίνει ποτέ όμως :(
Ναι το zfs μας τελείωσε από πλευράς ανάπτυξης. Ακόμα και η oracle ρίχνει το βάρος της στο btrfs και σίγουρα είναι το επόμενο native file system για πολλούς.
με το kernel 3.3 αν δεις τα changelog ήρθαν πολλά fixes και καλύτερες ταχύτητες,λιγότερο cpu και γενικά υποστήριξη στο linux
το fedora και suse το λένε εδώ και δυο εκδόσεις ότι θα το πάνε default filesystem αλλά δεν το κάνουν, αυτό δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικό αλλά πραγματικά δεν γυρνάω πλέων σε ext στο desktop μου
έχει όντος πολύ μεγάλες διαφορές και το καταλαβαίνεις είτε σε compile είτε σε γενική χρίση

τώρα όσον αφορά το σύστημα δεν μπορώ να κάνω δοκιμές πλέον γιατί είναι up&running ήδη ο server, επειδή είναι ακριβός όπως τα λες η απόφαση για δυο εβδομάδες το είχα τσακίσει στης δοκιμές
θα μου πεις τι είναι δυο βδομάδες testing για server αλλά οκ, τώρα τρέχει (6 δίσκους από 250GB έως 2ΤΒ με gpt partitions και τρία array για να έρθουν κάπως κοντά οι δίσκοι και lvm τα array) κάνα μήνα και δεν έχει παραπονεθεί στο παραμικρό
να το φιλοσοφήσουμε όσο θες, καλό θα μου κάνει και εμένα και σε κάποιον συμφορουμιστή ίσως
Άρα κατέληξες! δεν έχω παρά να σου πω μπράβο και καλή συνέχεια :-) Παραπάνω δίνεις και ωραίο upgrade path με τον 4αρι.
Και σίγουρα θα θέλουμε update για τις αλλαγές που θα κάνεις και τις διαφορές που θα δεις σε βάθος χρόνου :-)
Είμαι σίγουρος ότι όσο περνά ο καιρός τόσο περισσότερες αντίστοιχες εγκαταστάσεις θα βλέπουμε.

Φιλοι μου οι δισκοι ήρθαν (5 3Τ seagate και ένας 16αρης ssd για το λειτουργικό). Επειδή είμαι μεταξύ freenas & debian. Τι προτείνετε να κάνω; Aν διαλέξω debian να ακολουθήσω τον οδηγό του kernel panic ή υπάρχει update το οποίο και το συνιστάτε? Θέλω να κάνω raid5 ή raid6 (τα αρχεία ειναι μικτά και backups αλλά και κυρίωσ ταινίεs mkv & Bly-ray) μάλλον οπότε σε περίπτωση απώλειας δίσκου είναι εύκολη η αντικατάσταση του ή χρειάζονται ιδιέτερες γνώσεις τερματικού? Αν πάλι προτείνετε freenas zfs ή ufs γιατί γράφετε παραπάνω ότι τελείωσε η υποστήριξη σε zfs και τέλος είναι εύκολη η ανάκτηση δίσκου στο freenas?
Ελπίζω να μήν σαs κουράζω με τις ερωτήσεις μου
Ευχαριστώ πολύ

Θα σου ελεγα να ξεκινουσες τις δοκιμες καμια βδομαδα και μετα να μας ελεγες τα αποτελεσματα και που κατεληξες.

προσωπική άποψη και μόνο (για να προλάβω τους nas)
στις δοκιμές μου δεν του έδωσα καν την ευκαιρία για δοκιμή και εξηγώ
το έχω κάνει παλιότερα σε vm και δεν διαβάζω να έχει αλλάξει κάτι σημαντικό
είναι πανεύκολο στο στήσιμο
αρκετά εγκλωβισμένο λειτουργικό (αν θεωρείτε λειτουργικό)
δύσχρηστο και δύστροπο
θα περιμένεις πότε θα βγει κάποιο plugin και αν θα κάτσει στο σύστημά σου
έχει πάρει πολύ κόσμο στο λαιμό του με επαναφορά αρχείων(δεν ευθύνεται το zfs για αυτό αλλά το nas)

debian είναι ο ορισμός του server
το εμπιστεύονται μεγάλα project πόσο μάλλον ένας απλός home server
debian installer , ότι και να χρειαστείς το έχει
apt package manager γιατί απλά θες ασφάλεια και σιγουριά στο σύστημά σου
από ελευθεριά προγραμμάτων όλος ο κόσμος στα πόδια σου
αν δεν σου φτάνουν τα πακέτα από τα repo βάζεις εξωτερικά repo
αν δεν σου φτάνουν ούτε αυτά έχεις το make install
άπειρα how-to και βοήθεια
έχεις εικόνα και έλεγχο του συστήματος από όλο το κόσμο με ασφάλεια, ssh,vpn,sftp,https
στήνεις webserver,mailserver για πλάκα
νιώθεις οικεία και ασφάλεια μετά από λίγο
οπότε σιγά μην σου προτείνω nas
debian stable
raid 5 (raid6 εάν θα προσθέσεις σύντομα δίσκο)
ext4 filesystem(δεν υπάρχει λόγος να πας σε lvm, μόνο εάν σκοπεύεις να μεγαλώσεις σχετικά γρήγορα στο μέλλον το χώρο)
samba
webmin
openssh
καλό μοίρασμα !

Last edited:
εχμ, να ξερουν τοτε και τα αρνητικα............

1. ολοι οι δισκοι πρεπει να εχουν το ιδιο μεγεθος....αν το φτιαξετε σημερα π.χ με 2 tb δισκους του χρονου που οι 3tb η και οι 4tb θα ειναι φτηνοι δεν μπορειτε να μεγαλωσετε,θα πρεπει να τους αλλάξετε ολους ....
2. καταναλωση ρευμα...μεχρι 4-5 δισκους οκ, αλλα π.χ 15-20 δισκοι να σβουριζουν ολη μερα χωρις λογο.......
3. σε raid 5 αν χαλασουν 2 δισκοι τα χανουμε ολα αν π.χ εχουμε 5 δισκους,χανονται τα παντα και στους 5
4. δεν μπορουμε να βγαλουμε ενα δισκο απο την συστοιχία και να να τον διαβασουμε σε αλλο πσ
5. αρχειοθέτηση... ενα αλμπουμ με 20 τραγουδια π.χ θα σκορπισει σε ολους τους δισκους και οχι στο φακελο που εχουμε φτιαξει

Μπορει λοιπον να ειναι καλη λυση για μεγαλα project αλλα για home χρηση,χμ...δεν ξερω..........

και κατι που θελω να ρωτησω εγω ...αν σκασει η μητρικη ή ο δισκος με το λειτουργικο τι γινεται? απλα αλλαζουμε μητρικη ή δισκο εγκατασταση ξανα και ειναι ολα οπως πριν?

1-εισαι λάθος, φτιάχνεις τα partition να είναι κοντά (έδωσα πριν παράδειγμα, έχω την ελευθεριά να πάω από 250GB που είναι σήμερα ο μικρότερος σε όλους να είναι 4TB) ok είναι λίγο περίπλοκο αυτό
2-δεν θα έχει πάνω από 6 δίσκους ο δικός μου
3-να μην καλέσεις ξανά σπίτι σου τον μπαμπά της Ντόρας (έχω raid6 :p)
4-δεκτο,αλλά γιατί να των βγάλεις ...
5-ετσι θα κερδισω την ταχυτητα read/write κοντα σε raptor απο green
6-δεν έχεις κανένα θέμα, αλλάζεις hardware,software και λειτουργικό άνετα. με οποιοδήποτε live cd linux (και freebsd και γενικά ότι έχει mdadm,enterprise suse redhat hpux κτλ )έχεις πάλι το array
7-ξεχασα να τα γράψω πριν είναι FREE :)

Last edited:
Tα έτοιμα nas τύπου freenas βασίζονται σε linux / bsd / opensolaris αλλά έχουν περιορισμένες δυνατότητες.
Και εγώ θα πρότεινα κανονική εγκατάσταση του αγαπημένου σας linux distribution ώστε αργότερα (ποιος ξέρει σε χρόνια) να μπορείτε να εγκαταστήσετε όποια εφαρμογή θέλετε εύκολα. Το debian είναι σαφώς καλή επιλογή για file server καθώς και το centos. Ενώ και το bsd είναι τεφαρίκι για αυτή τη δουλειά.

Κανένα raid δεν είναι backup. Το backup είναι άλλη υπόθεση.

achilleas8095 , η ανάπτυξη γράφω ότι μας τελείωσε στο zfs. Δηλαδή ότι features είδαμε, είδαμε.

Re: Απάντηση: HP Microserver

1-εισαι λάθος, φτιάχνεις τα partition να είναι κοντά (έδωσα πριν παράδειγμα, έχω την ελευθεριά να πάω από 250GB που είναι σήμερα ο μικρότερος σε όλους να είναι 4TB) ok είναι λίγο περίπλοκο αυτό
2-δεν θα έχει πάνω από 6 δίσκους ο δικός μου
3-να μην καλέσεις ξανά σπίτι σου τον μπαμπά της Ντόρας (έχω raid6 :p)
4-δεκτο,αλλά γιατί να των βγάλεις ...
5-ετσι θα κερδισω την ταχυτητα read/write κοντα σε raptor απο green
6-δεν έχεις κανένα θέμα, αλλάζεις hardware,software και λειτουργικό άνετα. με οποιοδήποτε live cd linux (και freebsd και γενικά ότι έχει mdadm,enterprise suse redhat hpux κτλ )έχεις πάλι το array
7-ξεχασα να τα γράψω πριν είναι FREE :)

απο την απαντηση το παιρνεις προσωπικα,εγω αναφερομαι γενικα. καλο ειναι να ξερουν και τα μειον....εχμ.....δηλαδη εαν εχει καποιος 2χ500 gb, 2x1tb, και 2χ2tb μπορει να τα βαλει σε raid 5 κανοντας partions,χωρις να παει χαμενος ο υπολοιπος χωρος? εχει αλλαξει κατι και δεν το εχω παρει χαμπαρι? α...και μια και γραφω για τα αρνητικα(τα θετικα εχουν αναφερθει ηδη-τχητητα κλπ) οι δισκοι πρεπει να γινουν φορματ ....και συνηθως ο απλος χρηστης που ειχε 4-5 δισκους σε usb πανω σε dune,popcorn κλπ...θα πρεπει να αγορασει επιπλεον αλλα τοσα terrabytes extra.....και αφου αναφερθηκε και το free και το οτι το raid δεν ειναι λυση backup), το snapraid και gui π.χ (χωρις να ειναι και αυτο η τελεια λυση) δεν εχει αυτα τα κουσουρια παιζει σε win και Linux και αν και καινουργιο φρουτο ειναι σε stable σταδιο ειναι και free!!!

Αγαπητέ naxian έχεις δίκιο ότι σε κάθε λύση θα πρέπει να αναφέρουμε θετικά και αρνητικά. Φυσικά για αυτό και εγώ περίμενα να διαβάσω ότι ο Kernel panic ξέρει και τα αρνητικά της λύσης btrfs.

Αν μου επιτρέπεις όταν λέμε ότι ‛το raid δεν είναι backup’ να σου πω τι εννοώ εγώ.
Εάν μου κλέψουν το μηχανάκι … δε θα έχω backup.
Εάν πάρει φωτιά το μηχανάκι δε θα έχω backup.
Και άλλα ‛όμορφα’ σενάρια…

Προσωπικά δηλαδή, κρατάω backups, σε άλλο χώρο, offline προστατευμένα κ.ο.κ.

Να σου δώσω και ένα δεύτερο παράδειγμα.
Καλός μου φίλος και πληροφορικάριος, φρικουλας από πιτσιρικάς…
Έκανε πρόσφατα ένα λάθος και κατέστρεψε από δικό του λαθος χειρισμό 2ΤΒ δεδομένα.
Δικό του λάθος το αναγνωρίζει.
Κανένα RAID δεν θα τον έσωζε.
Για καλή του τύχη κάποια από τα δεδομένα αυτά τα έχω εγώ. Μου είχε δώσει κάποτε ένα 350αρι δίσκο.
Αυτό ηταν backup και σώθικε.
Τα άλλα … που να πήγαν άραγε ?
Υπάρχει παράδεισος και κόλαση για τα χαμένα bit?

εχμ, να ξερουν τοτε και τα αρνητικα............

και κατι που θελω να ρωτησω εγω ...αν σκασει η μητρικη ή ο δισκος με το λειτουργικο τι γινεται? απλα αλλαζουμε μητρικη ή δισκο εγκατασταση ξανα και ειναι ολα οπως πριν?

Να προσθεσω και εγώ ότι στο raid δεν σκανε μονο οι δισκοι, σκαει και ο κοντρολλερ, και αν είναι το raid στην μητρικη και όχι σε ξεχωριστή κάρτα τότε καληνυχτα.

Ο αδερφος μου παλια ειχε φτιαξει ενα raid5 με 4 Χ 74αρηδες raptors με την μητρική και οπως φανταζεσαι η μητρικη εσκασε. Εψαχνε να βρει την ιδια μητρική πολύ καιρό στο ebay κλπ αλλά δεν την βρηκε ποτέ. Οπως καταλαβαινεις εμεινε με τους δισκους στο χερι, οι οποιοι παροτι ηταν μια χαρα τα δεδομενα του τα εχασε...

Ενω με raidcard εκτος του οτι οι εταιριες που τα φτιαχνουν κρατανε στοκ για αρκετα χρονια, στο 99% των περιπτωσεων αν παρεις καρτα νεοτερης γενιας της ιδιας εταιριας θα μπορει να διαβασει τους δισκους απο το παλιο raid. Ασε που εχουν ευκολιες του στυλ προσθετω δισκους, αλλάζω το raid (πχ απο 5 σε 0) χωρις να βγει offline το raid και ολα αυτα χωρις καν να κλεισει το μηχανημα...

όχι φίλε naxian συζήτηση κάνουμε, προς θεού δεν υπάρχει τπτ προσωπικό ούτε σου την λέω
η όλη συζήτηση είναι κάπως σαν ποια ομάδα είναι καλύτερη ποιο αυτοκίνητο ποια γκόμενα κτλ (άντε βγάλε άκρη)
να αναλύσω λοιπόν τους δίσκους που έδωσες
καταρχήν θα πρέπει με κάποιο τρόπο να βρούμε από όλους μαζί τους δίσκους τουλάχιστον 2,5 ΤΒ ελεύθερα, εάν δεν το έχουμε ναι θα πρέπει να πάρουμε έναν 3ΤΒ
ελευθερώνουμε λοιπόν το 2ΤB και το χωρίζουμε σε τέσσερα partition των 500GB
το raid5/6 θέλει τουλάχιστον 4 partition
τους έχουμε, άρα φτιάχνουμε το raid με (4-1) X 500 = 1,5ΤΒ
το γεμίζουμε με τους 2 500 και τους βάζουμε στο array
έχουμε (6 - 1) Χ 500 = 2,5 ΤΒ από τα οποία το 1ΤΒ γεμάτο
αδειάζουμε των έναν 1 ΤΒ το χωρίζουμε στην μέση και το βάζουμε στο array
(8 - 1) X 500 = 3.5 TB τα 2 ΤΒ γεμάτα, το γεμίζουμε και αδειάζουμε τον αλλων 1 ΤΒ
ίδια διαδικασία σε 2 partition X 500
(10 - 1) X 500 = 4.5 ΤΒ με γεματα τα 3 ΤΒ
αδειάζουμε τον 2ΤΒ με 1.5ΤΒ στο server και 0,5 στο καινούριο 3ΤΒ(γεμάτος με 2,5ΤΒ)
χωρίζουμε σε 4 partition 500GB
(14 - 1) X 500 = 6,5TB με γεμάτα 4,5

μας έμεινε ο καινούριος 3ΤΒ, περνάμε τα 2 ΤΒ αρχεία που έχει στον server
με το gparted το χωρίζουμε σε τρία partiton από 1ΤΒ χωρίς να χάσουμε το 0.5 δεδομένα
το βάζουμε στο array τα δυο άδεια partition
(16 - 1) X 500 = 7,5 TB με 6 ΤΒ γεμάτα

cp τα αρχεία από το άλλο partiton στο server και έχουμε
raid5 7,5TB με 7ΤΒ δεδομενα

μας περισσεύει ένα partiton 1TB, όπως και 1ΤΒ αδέσμευτο χώρο στο array
για ποιο λόγο το αφήνω για homework :p

όοοολα αυτά είναι στην θεωρία μιας και είπες ότι υπάρχει κάποιος με 7ΤΒ δεδομένα se 7TB δίσκους χωρίς ελεύθερο χώρο
προσωπικά δεν θα έμπαινα σε καμία περίπτωση σε μια τέτοια διαδικασία που να με βαράγανε
και δεν ξέρω εάν υπάρχει κάτι άλλο που να του βάλεις δίσκους σε ότι filesystem έχουν,γεμάτα με δεδομένα και ξαφνικά να παίξουν σε raid :chinscratch:
φιλικά πάντα :ernaehrung004:

Απάντηση: Re: HP Microserver

Να προσθεσω και εγώ ότι στο raid δεν σκανε μονο οι δισκοι, σκαει και ο κοντρολλερ, και αν είναι το raid στην μητρικη και όχι σε ξεχωριστή κάρτα τότε καληνυχτα.

Ο αδερφος μου παλια ειχε φτιαξει ενα raid5 με 4 Χ 74αρηδες raptors με την μητρική και οπως φανταζεσαι η μητρικη εσκασε. Εψαχνε να βρει την ιδια μητρική πολύ καιρό στο ebay κλπ αλλά δεν την βρηκε ποτέ. Οπως καταλαβαινεις εμεινε με τους δισκους στο χερι, οι οποιοι παροτι ηταν μια χαρα τα δεδομενα του τα εχασε...
παθών !!! raid1 δυο 500GB με nvidia controller
κάποια αρχεία σώθηκαν,κάποια κουτσουρεμένα και κάποια μας χαιρέτισαν
αυτό το έχω αναφέρει και πιο πριν κάπου

Ενω με raidcard εκτος του οτι οι εταιριες που τα φτιαχνουν κρατανε στοκ για αρκετα χρονια, στο 99% των περιπτωσεων αν παρεις καρτα νεοτερης γενιας της ιδιας εταιριας θα μπορει να διαβασει τους δισκους απο το παλιο raid. Ασε που εχουν ευκολιες του στυλ προσθετω δισκους, αλλάζω το raid (πχ απο 5 σε 0) χωρις να βγει offline το raid και ολα αυτα χωρις καν να κλεισει το μηχανημα...
και αυτό το έχω αναφέρει το hardware raid κερδίζει το software, και το κυριότερο αφήνει το cpu ελεύθερο αλλά σιγά μην σκάσω >400 για controller, να πάρω και server HDD τότε, ένα 2 Χ Xeon κτλ

Re: Απάντηση: Re: HP Microserver

@kernel panic
Εχεις δικιο αυτό που λές για την τιμή αλλά αν θέλεις το πιστεύεις, οι κάρτες αυτές κρατάνε τιμή για τουλάχιστον μια 5ετία-6ετία.

Και εγώ όταν είχα δώσει περίπου $450 για την κάρτα αυτή το 2006 τα έκλεγα στην αρχή αλλά ήταν πραγματικά "επένδυση", η οποία τα έχει βγάλει τα λεφτά της. Και φαντάσου την χρησιμοποιώ σε desktop pc, όχι σε σερβερ...

Ακόμα και τώρα, που έχουν βγει οι νεες κάρτες sata 3 που σηκώνουν ταχύτητες 2.2 GB/s, εαν φυσικά βάλεις σκληρούς η ssd που μπορούν να κορέσουν την κάρτα, η δικιά μου μια χαρά κρατάει που σηκώνει η κακομοίρα μόνο 800MB/s...

@kernel panic
''και δεν ξέρω εάν υπάρχει κάτι άλλο που να του βάλεις δίσκους σε ότι filesystem έχουν,γεμάτα με δεδομένα και ξαφνικά να παίξουν σε raid ''
το snapraid το κανει αυτο.... http://snapraid.sourceforge.net/compare.html