HP Microserver

Θελω να προσθεσω 1 δισκο 3 tb στο microserver. Ποιον θα προτεινατε ως αξιοπιστο και σχετικα οικονομικο στην παρούσα φαση; Σκεφτομαι τον Western Digital RED 3tb -οικονομικο δεν τον λες - ειναι καλη επιλογή ή υπαρχει καποιος αλλος με καλυτερη σχεση αποδοσης -τιμης;

Παρε seagate barricuda 3ΤΒ.

Mε μεγαλη διαφορα καλυτερος απο WD.

Καμια σχεση σε θεμα ταχυτητας.

Αν σε παίρνει πρόσθεσε ζεύγος σε raid1 από φθήνοτερους barracuda
To TLER των RED έτσι κι αλλιώς σε soft raid δεν αξιοποιείται.
Και όντος έχουν διαφορές και στην ταχύτητα.

To θεμα προφανως δεν ειναι η ταχύτητα οταν μιλάμε για "απλους" δισκους...
Στην seagate δεν εχω απολυτως καμμια εμπιστοσυνη την τελευταία πενταετία.Εχουν αναφερθεί πολλά.
Μου έσκασε και πρόσφατα και ενας δίσκος και στο τσακ γλίτωσα τα δεδομένα του.
Και αν δεν κανω και κάποιο λάθος οι red εχουν και μεγαλύτερη εγγύηση.
Δεν θα κοιτούσα τιποτε άλλο.
Τα benchmarks εχουν σταματήσει για μενα να ειναι κύριο κριτηριο αγορας σκληρού δισκου.

Απάντηση: Re: HP Microserver

To θεμα προφανως δεν ειναι η ταχύτητα οταν μιλάμε για "απλους" δισκους...
Στην seagate δεν εχω απολυτως καμμια εμπιστοσυνη την τελευταία πενταετία.Εχουν αναφερθεί πολλά.
Μου έσκασε και πρόσφατα και ενας δίσκος και στο τσακ γλίτωσα τα δεδομένα του.
Και αν δεν κανω και κάποιο λάθος οι red εχουν και μεγαλύτερη εγγύηση.
Δεν θα κοιτούσα τιποτε άλλο.
Τα benchmarks εχουν σταματήσει για μενα να ειναι κύριο κριτηριο αγορας σκληρού δισκου.

Κι εγω πιστευω οτι δεν είναι θεμα η ταχυτητα αλλά η αξιοπιστία κι επισης προσφατα μου έσκασε δισκος seagate που ευτυχως δεν ειχε μεσα κατι που δεν μπορει να ξαναποκτηθει..Οπότε πάω για red κατα πασα πιθανοτητα.

Από το 2008 που έχω δοκιμάσει διάφορους δίσκους σε διάφορα setup, έχω καταλήξει στους WD Caviar Black.

Τους έχω βάλει σε servers, file servers, καταγραφικά καμερών και άλλα μηχανήματα και δεν έχει σκάσει ούτε ένας!
Αντίθετα μου έχουν σκάσει WD RE, WD Blue, WD Green (μακριά) και διάφοροι Seagate.

Εδώ και ένα μήνα στο κεντρικό pc στο σπίτι (που δεν κλείνει ποτέ) έχω τον καινούριο 4ΤΒ WD Caviar Black.
Θα έλεγα να δεις κ αυτόν.

Ναι σίγουρα οι enterprise δίσκοι θεωρούνται πιο αξιόπιστοι.
Και πάλι όμως σε enterprise περιβάλλον σε array/raid θα έμειναν και οι enterprise δίσκοι.
Κρίμα είναι να έχετε το HP και να το έχετε με αυτόνομους δίσκους. Το μηχανάκι φωνάζει raid από μακριά :-)

Απάντηση: Re: HP Microserver

Από το 2008 που έχω δοκιμάσει διάφορους δίσκους σε διάφορα setup, έχω καταλήξει στους WD Caviar Black.

Τους έχω βάλει σε servers, file servers, καταγραφικά καμερών και άλλα μηχανήματα και δεν έχει σκάσει ούτε ένας!
Αντίθετα μου έχουν σκάσει WD RE, WD Blue, WD Green (μακριά) και διάφοροι Seagate.

Εδώ και ένα μήνα στο κεντρικό pc στο σπίτι (που δεν κλείνει ποτέ) έχω τον καινούριο 4ΤΒ WD Caviar Black.
Θα έλεγα να δεις κ αυτόν.
Αν δεν ηταν τόσο ακριβος θα τον κοιταζα ,και στα 3tb βλεπω οτι οι red me τους black έχουν περιπου 70 ευρω διαφορα. Αξιζει πιστευετε η διαφορά αυτη για αποθηκη ταινιων ,σειρων κλπ;

Εχει νοημα η αναβαθμιση μνημης στα 4 ή 8GB? Ακουω ατομα που το κανουν, αλλα τι χρηση μπορει να εχε ισε αυτο το μηχανημα? Δεδομενου οτι ο επεξεργαστης και τα γραφικα δεν ειναι δυνατα, με τι αλλο τροπο μπορει να αξιοποιηθει η μνημη και την βαζουν?

αν βάλεις πάνω freenas και θέλεις ZFS τότε για κάθε 1ΤΒ στο σκληρό δίσκο θέλεις ένα 1GB μνήμης.
Δηλαδή αν βάλεις 4 σκληρούς των 2TB τότε χρειάζεσαι 8 GB μνήμη.

Αυτό είναι ένα παράδειγμα.

Ε? τοσο πολυ μνημη? Δηλαδη μπορεις μεχρι 16TB σε ZFS, αλλιως μετα ξεμενεις απο μνημη? Εν πασει περιπτωση δεν σκοπευω να βαλω ZFS, απλως θελω να παρω ιδεες. Αλλος μου ειπε πως ειναι για VM Και SQL. Που επισης δεν εχω σκοπο να κανω. Απλως ρωταω γιατι θα αλλαξω την μνημη στο λαπτοπ μου, και σκεφτομουν να βαλω αυτες που θα φυγουν, στο HP. Παιρνει τις ιδιες, ή εχει αλλες προδιαγραφες μεγεθους?

Ε? τοσο πολυ μνημη? Δηλαδη μπορεις μεχρι 16TB σε ZFS, αλλιως μετα ξεμενεις απο μνημη? Εν πασει περιπτωση δεν σκοπευω να βαλω ZFS, απλως θελω να παρω ιδεες. Αλλος μου ειπε πως ειναι για VM Και SQL. Που επισης δεν εχω σκοπο να κανω. Απλως ρωταω γιατι θα αλλαξω την μνημη στο λαπτοπ μου, και σκεφτομουν να βαλω αυτες που θα φυγουν, στο HP. Παιρνει τις ιδιες, ή εχει αλλες προδιαγραφες μεγεθους?

οχι δε περνει ίδιες με laptop
Για πολύ απλή διαμόρφωση / λειτουργικό μπορεί να είσαι οκ και με 2GB.
Έστω και για file caching να τη χρησιμοποιεί τη RAM κάποια διαφορά θα δεις σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Για VMs θέλει προσοχή γιατί το cpu είναι μικρό σχετικά – όποτε καλύτερα όχι πολλά VM ή VM με ολόκληρα γραφικά περιβάλλοντα.
Γενικά άχρηστη δε θα πάει η RAM.
Αλλά εάν δεν έχεις ιδιαιτέρες απαιτήσεις απλά πρόσθεσε ένα ακόμα 2GB ίδιο (ecc) και όλα καλά.

οχι δε περνει ίδιες με laptop

Ποιες παιρνει ακιρβως? Βασικα νετμποοκ εχω οποτε παιζει να ειναι και ιδιες. Εκτως αν ακομα και τα νετμπποκ παιρνουν κανονικου μεγεθους.

Έστω και για file caching να τη χρησιμοποιεί τη RAM κάποια διαφορά θα δεις σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Εννοεις στην αποθηκευση αρχειων, και μετακινηση απο εναν δισκο σε αλλο, παιζει ρολο και η ΡΑΜ? Γιατι κυριως file managamenet θα κανω σε αυτο το μηχανημα.

χαιρετώ την παρέα. Χρησιμοποιώ WHS11 +drivebender. Θέλω να εξασφαλίσω κατα το δυνατόν κάποια από τα σημαντικά αρχεία μου.
Προσπαθώ να ενεργοποιήσω το file duplication και δεν τα έχω καταφέρει με τον τρόπο που θα ήθελα. Ρυθμίζεται ένα ντοσιέ έτσι ώστε να κανει διπλασιασμό σε όλα τα αρχεία που τοποθετούνται μέσα. Αυτό το πέτυχα. Ομως να του τοποθετήσεις ένα άλλο ντοσιε μέσα σε αυτό τότε δεν του κάνει διπλασιασμό!!!! δηλαδή φαινεται να δουλευει μόνο με χύμα αρχεία. Μήπως υπάρχει καποια ρύθμιση που μου διαφεύγει?

Απ 'ότι λέει εδώ υποστηρίζει duplication σε folder που τοποθετείται μέσα σε folder που ήδη είναι ρυθμισμένο για duplication. 'Αρα είναι θέμα ρυθμίσεων. Δε μπορώ να βοηθήσω παραπάνω καθώς χρησιμοποιώ το stablebit drivepool με το whs11 server μου...

Ποιες παιρνει ακιρβως? Βασικα νετμποοκ εχω οποτε παιζει να ειναι και ιδιες. Εκτως αν ακομα και τα νετμπποκ παιρνουν κανονικου μεγεθους.

Εννοεις στην αποθηκευση αρχειων, και μετακινηση απο εναν δισκο σε αλλο, παιζει ρολο και η ΡΑΜ? Γιατι κυριως file managamenet θα κανω σε αυτο το μηχανημα.

δες εδώ http://n40l.wikia.com/wiki/Memory και στο site της HP

Όταν περισσεύει μνήμη – η μνήμη χρησιμοποιείται για cache. Σε όλα τα μοντέρνα λειτουργικά.
Δηλαδή εάν διαβάσεις ένα αρχείο 100Μ και μετά από λίγο πας να το ξαναδιαβάσεις τότε αυτό θα είναι στη μνήμη.
Γενικά, αποφάσισε τι λειτουργό θα βάλεις και τι χρήση θα κάνεις και θα δούμε αν θες παραπάνω RAM.