Η αποτυχία του κομμουνισμού

Απάντηση: Re: Η αποτυχία του κομμουνισμού

Εξαρτάται: αν τα βασικά μου προβλήματα ήταν λυμένα -Υγεία, Παιδεία, να μην πληρώνω 1000 ευρώ το μήνα για τους 2 έφηβους γυιούς μου σε φροντιστήρια και Γλώσσες κλπ κλπ- ίσως και να ήμουν.
Το Πώς είναι αυτό που διαφωνώ: το πρόσωπο της Εξουσίας.

κινδυνεύοντας να χαρακτηριστώ, θα έλεγα ότι η Εξουσία δεν έχει πρόσωπο, μόνο γλώσσα - για να γλύφει όσους εξυπηρετεί και της παραστέκονται - και νύχια - για να ξεσκίζει τους υπόλοιπους ...

Re: Απάντηση: Re: Η αποτυχία του κομμουνισμού

Κοίτα :Eδώ και κάποια χρόνια γίνεται προσπάθεια νά ´ξαναμαζευτεί´η Λατινική Αμερική γιατί έβγαλε πάλι ´γλώσσα´.
Ολα τά χουντοκαθεστώτα (πλήν Κολομβίας)πήγαν στά τσακίδια ,οπότε έχει αρχίσει να λειτουργεί ένας καλοστημένος μηχανισμός λάσπης.
Πλήν τού Τσάβες ,αυτός πού έχει υποστεί τά πάνδεινα ειναι ο Βολιβιανός ο Μοράλες.
Αν υπάρχει ελπίδα τά τελευταία χρόνια έρχεται απο τη Λατινική Αμερική.
Το δυστύχημα είναι πώς ακόμα και μερικοί ´καλοπλυμένοι αριστεροί´στην Ελλάδα έχουν τόσο αλλοτριωθεί πού τούς ξυνίζουν αυτά τά κινηματα.
Εχουν πιά τόσο πολύ συνηθίσει τά spreads που για Βολιβία θα μιλάνε τώρα??:ADFADF1::ADFADF1:

Και ο Λούλα στη Βραζιλία έχει προχωρήσει σε μια ευρύτατη (για τα μετρα της χώρας) ανακατανομή των επενδύσεων και του πλούτου. Και φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικός.

Και φυσικά έχουμε νέο πρόεδρο στην Ουρουγουάη, παλιό αντάρτη.

θα πάνε οι Γερμανοί να τους φτιάξουν αεροδρόμια, να αγοράσουν τις Τηλεπικοινωνίες τους για ένα κομμάτι ψωμί, να τους πουλήσουν φρεγάτες και υποβρύχια που γέρνουν :speechless-smiley-0 και να τους δανείσουν με εφιαλτικά επιτόκια - να τους φέρουν ...στον Πολιτισμό και αυτούς τους κακόμοιρους

μιλούμε για άλλα πράγματα. Άλλο η κατάσταση του κράτους κι άλλο η κατάσταση των πολιτών. Μέχρι πρότινος τα οικονομικά της Κούβας ήταν χάλια, αλλά οι Κουβανοί συνέχισαν να περνούν καλά (και να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες τους με αξιοπρέπεια).

Όμως πλέον (αρχές 2009 κ.ε.) φαίνεται ότι πολλά έχουν αλλάξει και δυστυχώς η προτεραιότητα δίνεται στη βελτίωση των οικονομικών του κράτους (και στην εισαγωγή συναλλάγματος) και καθόλου στη συνέχιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Έχω πληροφορίες από δυο άτομα (άντρα και γυναίκα) που είχαν παραιτηθεί κι οι δυο από τις δουλειές τους και είχαν φύγει για την Κούβα, ο πρώτος το 2006 και η δεύτερη το 2003 για να ζήσουν το ουτοπικό όνειρο, όσο υπήρχε ακόμη. Δυστυχώς επέστρεψαν κι οι δυο με τις αρχές του χρόνου καθώς διαπίστωσαν ότι η επανάσταση δεν υπάρχει πλέον στην πράξη κι ο λαός βυθίζεται στη δυστυχία λόγω της αδυναμίας ή της αδιαφορίας του κράτους να συνεχίσει να τους προσφέρει όσα του πρόσφερε.

ΣΙΓΟΥΡΑ Ο ΚΑΣΤΡΟ ΕΧΕΙ ΚΑΝΗ ΠΟΛΛΑ ΛΑΘΗ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΕΑΝ ΚΑΤΣΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΝΗ ΤΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟΝ ΔΕΟΣ ΔΗΛ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣΜΕΝΟΥΣ ΦΑΝΤΑΖΕΙ ΩΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΝΑ ΠΩ ΤΑ ΕΞΕΙΣ.
1. ΑΝΑΦΑΛΒΗΤΙΣΜΟΣ 0% ΑΜΕΡΙΚΗ 11,5%
2.ΠΑΙΔΙΚΗ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ 5% ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΟΠΩΣ Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20% ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ. ΣΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΞΕΠΕΡΝΑΝ ΚΑΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ!!!!
3.ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΚΑΝ
4. ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 28 ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΟΤΑΝ ΔΙΠΛΑ ΕΙΝΑΙ 170 ΜΕ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΖΩΗΣ 4 ΜΗΝΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ!!!
5.ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ.
6.ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
7.33% ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΦΗΛΙΟ.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ ΤΕΤΟΙΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΕ ΙΣΧΥ!!!!
ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΝ ΦΥΣΙΚΑ.
ΜΗΝ ΜΕ ΡΩΤΗΣΕΤΕ ΣΕ ΠΟΙΟ ΘΑΘΕΛΑ ΝΑ ΖΗΣΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΩ ΥΠΟΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑΛΕΓΑ ΚΑΝΕΝΑ.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Η αποτυχία του κομμουνισμού

Στο παράδειγμα που έφερες, θα σου αναφέρω τις Σταυροφορίες, την Ιερά Εξέταση, την νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου (και είναι πάρα πολλά ακόμα).

Μα δεν αντιλέγω για τα παραδείγματα που θέτεις. Υπάρχει ωστόσο μια σοβαρή ειδοποιός διαφορά.

Στην περίπτωση μιας Εκκλησίας, το κύρος τόσο για την ίδια, όσο και για το κρατικό καθεστώς το οποίο η πρώτη στηρίζει και νομιμοποιεί, παρέχεται από την επίκληση της πίστης σε μια μεταφυσική οντότητα. Επικαλούμαι τον Θεό, είμαι ο εκπρόσωπός Του στη Γη, αυτό είναι το Θέλημά Του, τελείωσε. Βουρ για τους Άγιους Τόπους. Στη φωτιά οι Ισπανοεβραίοι.

Αυτό δεν υπάρχει στην περίπτωση του ("εφαρμοσμένου") κομμουνισμού, ή οποιασδήποτε θεωρίας κοινωνικο-οικονομικής οργάνωσης. Η επίκληση του μεταφυσικού. Ή εν πάση περιπτώσει, δεν θα έπρεπε θεωρητικώς να υπάρχει, εάν θα είχαμε να κάνουμε με μια κοινωνία ωρίμων νοητικά ανθρώπων.
Τώρα για το εάν έχει μεταφυσική υπόσταση ο Μαρξισμός, ο Λένιν ή ο Στάλιν.... για κοίτα το σκήνωμα του Λένιν στο μαυσωλείο του. Όπως κρατούν τα ιερά λείψανα στις εκκλησίες. Quod erat demostrandum.

μιλούμε για άλλα πράγματα. Άλλο η κατάσταση του κράτους κι άλλο η κατάσταση των πολιτών. Μέχρι πρότινος τα οικονομικά της Κούβας ήταν χάλια, αλλά οι Κουβανοί συνέχισαν να περνούν καλά (και να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες τους με αξιοπρέπεια).

Όμως πλέον (αρχές 2009 κ.ε.) φαίνεται ότι πολλά έχουν αλλάξει και δυστυχώς η προτεραιότητα δίνεται στη βελτίωση των οικονομικών του κράτους (και στην εισαγωγή συναλλάγματος) και καθόλου στη συνέχιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Έχω πληροφορίες από δυο άτομα (άντρα και γυναίκα) που είχαν παραιτηθεί κι οι δυο από τις δουλειές τους και είχαν φύγει για την Κούβα, ο πρώτος το 2006 και η δεύτερη το 2003 για να ζήσουν το ουτοπικό όνειρο, όσο υπήρχε ακόμη. Δυστυχώς επέστρεψαν κι οι δυο με τις αρχές του χρόνου καθώς διαπίστωσαν ότι η επανάσταση δεν υπάρχει πλέον στην πράξη κι ο λαός βυθίζεται στη δυστυχία λόγω της αδυναμίας ή της αδιαφορίας του κράτους να συνεχίσει να τους προσφέρει όσα του πρόσφερε.

ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΗ ΑΥΤΟ ΙΔΙΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΣΟΒ ΕΝΩΣΗ.
ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ.

Και αναφορικά με το παράδειγμα της Κούβας, μην ξεχνάμε ότι ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση (πτώση του βιοτικού επιεπέδου του λαού) είναι και το εμπάργκο των ΗΠΑ εδώ και μισό αιώνα. Η Κούβα δεν μπορεί να εξάγει τίποτα στις ΗΠΑ (είτε απευθείας είτε με μεσάζοντα) και οι ΗΠΑ δεν επιτρέπουν τίποτα αμερικάνικο να εισαχθεί στην Κούβα, είτε ως αυτοτελές προϊόν, είτε ως εξάρτημα άλλου προϊόντος. Το λαθρεμπόριο δεν αντισταθμίζει αυτήν την απώλεια. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη χώρα που να έχει αντέξει μισό αιώνα χωρίς τις ΗΠΑ ως εμπορικό εταίρο. Σίγουρα στυλοβάτης μέχρι το 90 ήταν η ΕΣΣΔ. Κι εδώ που τα λέμε το καθεστώς της Κούβας δεν νομίζω να ήταν ποτέ τόσο αυταρχικό όσο άλλα της ανατολικής Ευρώπης. Και σίγουρα εξίσου αυταρχικά ήταν καθεστώτα σύμμαχοι των ΗΠΑ στην πορεία της ιστορίας. Ιράκ, Σαουδική Αραβία, Αφγανιστάν.

Δεν έχω προσωπική εμπειρία από τη ζωή στην Κούβα ούτε από μαρτυρίες γνωστών μου, μόνο ότι εκπέμπεται ως είδηση. Και από όσα έχω μάθει αυτό που με τρόμαζε παντα είναι να είμαι μαθητής και να πρέπει να ακούσω ομιλία του Κάστρο. :sleepey:

θέλεις να μας πείς ότι ο Κάστρο, για παράδειγμα, είναι ίδιος με τον Βιντέλα ή τον Πινοσέτ;

Ακριβώς. Και ίσως και να είναι χειρότερος από αυτούς. Αυτοί δεν έμειναν 50 χρόνια στην εξουσία. Ούτε έχρισαν κληρονομικό ηγέτη τον αδερφό τους. Για το πόσους καθάρισε ο κάθε ένας από αυτούς τους τρεις δεν έχω στοιχεία. Αν είχα θα ήταν το κύριο κριτήριό μου.

Δεν υπάρχει ανθρώπινο ον που θα καθίσει 50 χρόνια ακλόνητο στην κορυφή και θα έχει απόλυτη εξουσία χωρίς κανένα απολύτως περιορισμό, και δεν θα μετατραπεί σε βαθύτατα χοντρόπετσο, διεφθαρμένο, ανάλγητο εγκληματία. Ακόμη κι αν δεν ήταν από πριν, θα γίνει. Αλλιώς δεν μπορεί να παραμείνει τόσα χρόνια.

Η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα: τετριμμένο αλλά αληθινό.

Να θυμίσω ότι όσο ζούσε ο Τίτο ήταν ακόμη μεγαλύτερος "άγιος του σοσιαλισμού" που τα έβαλε και με τους καπιταλίστες και με τον Στάλιν και στάθηκε όρθιος και περήφανος. Τώρα διαβάζουμε ότι είχε παλάτια, ιδιωτικά νησιά, έκανε ιδιωτικά πάρτι με δυτικούς καλλιτέχνες που τους πλήρωνε αδρά, είχε καλεσμένους τραπεζίτες και δυτικούς ηγέτες και τους έκανε όλα τα κέφια, κλπ κλπ κλπ.

Να θυμίσω ότι όσο ζούσε ο Τίτο ήταν ακόμη μεγαλύτερος "άγιος του σοσιαλισμού" που τα έβαλε και με τους καπιταλίστες και με τον Στάλιν και στάθηκε όρθιος και περήφανος. Τώρα διαβάζουμε ότι είχε παλάτια, ιδιωτικά νησιά, έκανε ιδιωτικά πάρτι με δυτικούς καλλιτέχνες που τους πλήρωνε αδρά, είχε καλεσμένους τραπεζίτες και δυτικούς ηγέτες και τους έκανε όλα τα κέφια, κλπ κλπ κλπ.

Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται φίλε μου.
Ο Τίτο με τους παρτιζάνους του προέβαλαν τη μεγαλύτερη αντίσταση σε κατεχόμενη χώρα στον Β' ΠΠ. Καθήλωσαν εκεί 70 (!) Γερμανικές μεραρχίες που θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν στο Ανατολικό μέτωπο. Οι Γερμανοί, ποτέ δεν θα του συγχωρήσουν αυτό. Και άλλοι Δυτικοί γενικότερα αν θέλεις τη γνώμη μου. ;)

το ότι το σοσιαλιστικό πείραμα απέτυχε, δεν μου λέει απολύτως τίποτα: κάποιοι τόλμησαν να ονειρευτούν τον ουρανό με τ άστρα. Αντί για ένα 4αράκι και εξοχικό.
Γι αυτό και μόνο θα έχουν τον παντοτινό σεβασμό μου.

«Θα αρχίσω από το εννιατάξιο σχολείο, που πήγα στα τέλη της δεκαετίας του πενήντα. Το μεσημέρι τρώγαμε στο σχολείο πλήρες μεσημεριανό γεύμα, μετά διαβάζαμε τα μαθήματά μας για την επόμενη ημέρα, πάντα με παρουσία του δασκάλου, μέχρι να γυρίζουν οι γονείς μας από τις δουλειές τους.

Τα φροντιστήρια υπήρχαν στο σχολείο μόνο για τους αδύναμους μαθητές και βεβαίως δωρεάν. Είχαμε εργαστήριο χημείας και φυσικής, εργαστήριο για διάφορες μικρο-κατασκευές, κήπο για μαθήματα κηπουρικής και μαγειρείο για μαθήματα μαγειρικής για τα κορίτσια. Το κάθε σχολείο είχε το δικό του γήπεδο και κλειστό γυμναστήριο με όλα τα όργανα της γυμναστικής.

Δύο φορές το μήνα πηγαίναμε στο θέατρο ή σε μέγαρο μουσικής ή σε κινηματογράφο στα πλαίσια της σχολικής μας εκπαίδευσης. Ολα αυτά πάντα δωρεάν. Στο σχολείο, δύο φορές το χρόνο μας εξέταζαν οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων και μας κάναν εκεί και τα απαραίτητα εμβόλια.

Παντρεύτηκα όταν ήμουν 21 χρονών. Εγώ εργαζόμενη και ο άντρας μου δευτεροετής φοιτητής του Πολυτεχνείου. Μετά από ένα χρόνο κάναμε το παιδί μας. Πήρα ένα χρόνο άδειας τοκετού με πλήρεις αποδοχές, αργότερα το κάναν τρία χρόνια, με τα τελευταία δύο χρόνια με αποδοχές 70% του μισθού σου. Οταν τελείωνε η άδεια, γύριζα στον ίδιο χώρο της εργασίας μου.

Ο άνδρας μου, παντρεμένος φοιτητής και με παιδί, έπαιρνε επίδομα αντίστοιχο του βασικού μισθού ενός εργαζομένου. Μόλις γέννησα, δύο φορές την εβδομάδα ερχότανε μια νοσοκόμα στο σπίτι μας να ζυγίζει το παιδί και να με μάθει πώς να του κάνω μπάνιο και πώς να το φροντίζω. Και οι τρεις μας είχαμε δικαίωμα να τρώμε στις φοιτητικές εστίες το μεσημέρι και το βράδυ. Το κράτος μας έδωσε σπίτι που πληρώναμε με επιταγή 5% του μισθού μας. Αυτή η επιταγή κάλυπτε το νοίκι, το ρεύμα, το νερό και το φυσικό αέριο. Ολο το εικοσιτετράωρο είχαμε ζεστό νερό και το χειμώνα θέρμανση.

Οι εταιρείες και τα εργοστάσια είχαν και αυτά μαγειρεία. Μέσα στο οχτάωρο της εργασίας είχες μισή ώρα για κολατσιό και μια ώρα για το μεσημεριανό σου. Ολες οι εταιρείες και τα εργοστάσια είχαν τα δικά τους εξοχικά στα βουνά για σκι και τα καλοκαίρια στα ποτάμια και στις άλλες χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης στη θάλασσα, γιατί η Τσεχία δεν είχε θάλασσα. Ο εργαζόμενος πλήγωνε μόνο ένα μέρος της διατροφής του και της μεταφοράς του.

Δεν είχαμε όλοι αυτοκίνητο γιατί δεν μας ήταν και τόσο απαραίτητα. Είχαμε πολύ καλές και πυκνές αστικές συγκοινωνίες, τραμ, μετρό κλπ. Την ημέρα κάθε τρία λεπτά και τη νύχτα τουλάχιστον κάθε μια ώρα υπήρχαν δρομολόγια αυτών των μέσων μεταφοράς. Ποτέ δε χρειάστηκα ταξί, ήταν μόνο για τους τουρίστες.

Δεν είχα νιώσει ποτέ το άγχος και την ανασφάλεια διότι δεν ξέραμε τι θα πει ΑΝΕΡΓΙΑ ή απλήρωτη εργασία. Οι γυναίκες δικαιούνταν τη σύνταξή τους στα 55 τους και οι άνδρες στα 60. Ολα αυτά ήταν υπαρκτά, άρα δεν είναι ουτοπία - γίνονται!!»

(Από τοποθέτηση εργαζόμενης μετανάστριας, σε πρόσφατη σύσκεψη της Γραμματείας Κέρκυρας του ΠΑΜΕ).

πηγή

Re: Απάντηση: Η αποτυχία του κομμουνισμού

Time648622_390x.jpg
:offtopic:
Το παραπάνω περιοδικό το έχει αυθεντικό το αδερφάκι μου :-)
Πολλές φορές έχουμε σκεφτεί να το κορνιζάρουμε.

Απάντηση: Re: Η αποτυχία του κομμουνισμού

Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται φίλε μου.
Ο Τίτο με τους παρτιζάνους του προέβαλαν τη μεγαλύτερη αντίσταση σε κατεχόμενη χώρα στον Β' ΠΠ. Καθήλωσαν εκεί 70 (!) Γερμανικές μεραρχίες που θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν στο Ανατολικό μέτωπο. Οι Γερμανοί, ποτέ δεν θα του συγχωρήσουν αυτό. Και άλλοι Δυτικοί γενικότερα αν θέλεις τη γνώμη μου. ;)

Όπως κάνουν οι χώρες της Βαλτικής.....
Α και για την Γιουγκοσλαβία, οι βόμβες ουρανίου ήταν πολύ έξυπνες και δημοκρατικές.

Ιστορικά, η πολιτική διαφοροποίηση των δυτικών κρατών ήταν και είναι ο διαμοιρασμός των εξουσιών. Που μετά από ζύμωση αιώνων κατέληξε στην Αρχή ότι η εκτελεστική, η νομοθετική και η δικαστική εξουσία πρέπει να είναι τελείως ανεξάρτητες μεταξύ τους (όπως και η εκκλησιαστική, και η εξουσία του Τύπου).

Αυτή είναι μια κατάκτηση που δεν είναι αυτονόητη και χρειάστηκε πολλούς αιώνες και πολύ αίμα για να πραγματοποιηθεί. Και μπορεί να χαθεί κάποτε στο μέλλον. Και βέβαια και σήμερα είναι ατελής, γιατί υπάρχει ευρεία διαπλοκή και συμφέροντα.

Όμως σε τελική ανάλυση μόνο αυτός ο διαχωρισμός μπορεί κάπως να εξασφαλίσει τα δικαιώματα του απλού ανθρώπου, όπως είμαι εγώ κι φαντάζομαι κι εσείς. Τα οικονομικά συστήματα (καπιταλισμός, κρατισμός) και οι ατομικές ελευθερίες έπονται.

Γι αυτό εγώ θεωρώ εξ' ορισμού αποτυχημένα καθεστώτα συγκεντρωτικά, όπως ο κομουνισμός. Αυτή θεωρώ ότι είναι και η βασική αποτυχία του μουσουλμανικού κόσμου που δεν πρόκειται να την ξεπεράσουν λόγω ακριβώς της θρησκείας τους.

Νομίζω ότι εκεί θα έπρεπε να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας: την πραγματοποίηση αυτού του ιδανικού του διαχωρισμού των εξουσιών. Είναι δύσκολο, και δεν είναι κάτι "φαντεζί" και "επαναστατικό", τελικά όμως είναι το μόνο ουσιαστικό.

Αντίθετα, η ελπίδα στους "μεγάλους ήρωες", τους "πατερούληδες", τους "αγνούς επαναστάτες", τους μεγάλους προφήτες και τους μεσσίες, συνήθως έχει οδηγήσει σε Στάλιν, Τίτο, Λένιν, Πινοσέτ ή Χίτλερ. Για μένα όλοι αυτοί είναι το ένα και το αυτό: απόλυτη εξουσία γι αυτούς, μεγάλος πόνος για τους απλούς ανθρώπους. Εύχομαι η πατρίδα μου ποτέ να μην γνωρίσει κανένα από αυτούς τους δήθεν μεγάλους, οι οποίοι ιστορικά όλοι αποδείχτηκαν στυγνοί δικτάτορες και αρρωστημένα καθάρματα.

Και να προσθέσω ότι ο διαχωρισμός των εξουσιών ειδικά για μας τους Έλληνες θα έπρεπε να είναι η πρώτη μας απαίτηση, πέρα από κάθε τι άλλο.

Και επειδή η κομματοκρατία που βιώνουμε μας το έχει στερήσει σήμερα σχεδόν απόλυτα.

Και επειδή μπορούμε να πούμε ότι είναι δικό μας γνώρισμα. Ιστορικά το βιώσαμε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο λαό κάθε εποχής. Και οι δημοκρατίες των Αρχαίων Ελλήνων το είχαν. Και οι Ρωμαίοι που μας κατέκτησαν. Και οι Βυζαντινοί που είχαν τον δικέφαλο για τον αυτοκράτορα και την Εκκλησία.

Ολα αυτά ήταν υπαρκτά, άρα δεν είναι ουτοπία - γίνονται!!»

Και όσα έζησε η χώρα μας πριν 10-και-κάτι χρόνια, επί σειρά μηνών ...σηκωμένη στα limit-up, ήταν υπαρκτά. Το ότι έγιναν, δεν σημαίνει ότι μπορούσαν και να διατηρηθούν ή ότι μερικοί δεν ζούσαν την ουτοπία τους -με ανώμαλη συντόμως προσγείωση.
Προφανώς η συντρόφισσα ζει ακόμη στο παραμύθι της.

Και όσα έζησε η χώρα μας πριν 10-και-κάτι χρόνια, επί σειρά μηνών ...σηκωμένη στα limit-up, ήταν υπαρκτά. Το ότι έγιναν, δεν σημαίνει ότι μπορούσαν και να διατηρηθούν ή ότι μερικοί δεν ζούσαν την ουτοπία τους -με ανώμαλη συντόμως προσγείωση.
Προφανώς η συντρόφισσα ζει ακόμη στο παραμύθι της.

Και προφανώς η συντρόφισσα ευτύχησε να μην ζήσει σε κάποιο από τα πολλά χωριά που εξαφανίστηκαν από την πείνα σε κάποιον από τους λιμούς της ΕΣΣΔ.

Και βέβαια, ευτυχώς δεν είχε τίποτα "περίεργες" απόψεις ώστε να σταλεί να στρώσει στα κάτεργα της Σιβηρίας όπως εκατομμύρια άλλοι.

Αν επιπλέον είχε και κανένα καλό κομματικό πόστο με προνόμια, και κάρφωνε και όποιον δεν γούσταρε, έχει απόλυτο δίκιο να είναι δυσαρεστημένη που έχασε την καλή ζωή.

1976-Cadillac-Eldorado-Dukes-Hazzard-BR-BH-1280x960.jpg

Poverty in the United States is cyclical in nature with roughly 13 to 17% living below the federal poverty line at any given point in time, and roughly 40% falling below the poverty line at some point within a 10-year time span.[1] Most Americans (58.5%) will spend at least one year below the poverty line at some point between ages 25 and 75.[2] There remains some controversy over whether the official poverty threshold over- or understates poverty.
http://en.wikipedia.org/wiki/Poverty_in_the_United_States

poverty [’pɒvərtɪ] [US]
noun
1.πτώχεια
2.φτώχεια
3.κακομοιριά
4.εξαθλίωση
5.ανέχεια
6.απορία

Last edited: