Η αποτυχία του κομμουνισμού

Re: Απάντηση: Re: Η αποτυχία του κομμουνισμού

Ξέχασες τον άκρατο Επιστημονισμό,πού είναι απόλυτος φονταμενταλισμός που μονον την επιστήμη δεν προάγει.
Ανατριχιάζω στην ιδέα να αναλάβουν την ευθύνη τού κόσμου φανατικοί επιστήμονες σάν τον Dawkins πού θεωρούν την Ζωή απολύτως ντετερμινιστική και τής αφαιρούν οιαδήποτε έννοια ομορφιάς .

Οτιδήποτε οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις, θέσεις ή συμπεριφορές είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και μπορεί εύκολα να παγιδεύσει τη σκέψη κάποιων (... αφελών?).

Ακόμη και ο άκρατος ιδεαλισμός μπορεί να αποβεί επικίνδυνος και να οδηγήσει σε αυτοκτονίες, όπως του μακαρίτη του Λιαντίνη!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Η αποτυχία του κομμουνισμού

Οτιδήποτε οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις, θέσεις ή συμπεριφορές είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και μπορεί εύκολα να παγιδεύσει τη σκέψη κάποιων (... αφελών?).

Ακόμη και ο άκρατος ιδεαλισμός μπορεί να αποβεί επικίνδυνος και να οδηγήσει σε αυτοκτονίες, όπως του μακαρίτη του Λιαντίνη!

Συμφωνώ...Και το χειρότερο :O εν λόγω απέκτησε και οπαδούς.
Φαντάσου νά τον μιμηθούν και να τρέχουν σε σπηλιές στον Ταϋγετο για να αυτοκτονήσουν αγναντεύοντας το Ηλιοβασίλεμα...............

Re: Απάντηση: Re: Η αποτυχία του κομμουνισμού

Ξεχνάς τους αναφερόμενους σε καλλιτεχνικά ρεύματα -ισμούς. Στο τσουβάλι και οι Ρομαντικοί Μπετόβεν και Σούμπερτ.

-ισμός. Όλα ακραία; Μην τρελλαθούμε κι όλας!

Ρε παιδιά, το -ισμός είναι κατάληξη της ελληνικής γλώσσας. Δεν σημαίνει τίποτα άλλο από αυτό. Δηλαδή ο δυϊσμός, ο εποικισμός, ο αστεϊσμός κλπ. είναι ακραία φαινόμενα ή καταστάσεις; Μην τρελλαθούμε κι όλας!

Πέραν, βέβαια, του γεγονότος το τί θεωρεί κάποιος ακραίο. Για μένα, λ.χ. δεν είναι καθόλου ακραίο το να κυρήσσεις απεργία και να την περιφρουρείς με όλα τα μέσα. Όμως για τον εργοδότη αυτό μπορεί να θεωρείται ακραίο. Ενώ, αν αυτός καλέσει τις δυνάμεις ασφαλείας να την διαλύσουν ή να προσλάβει μια μπάζα απεργοσπάστες για τον ίδιο λόγο, μπορεί να θεωρηθεί ακραίο από τους απεργούς και καθόλου ακραίο για αυτόν. Άρα, για ποιό πράγμα μιλάμε;

Last edited:
Re: -ισμός. Όλα ακραία; Μην τρελλαθούμε κι όλας!

Ρε παιδιά, το -ισμός είναι κατάληξη της ελληνικής γλώσσας. Δεν σημαίνει τίποτα άλλο από αυτό. Δηλαδή ο δυϊσμός, ο εποικισμός, ο αστεϊσμός κλπ. είναι ακραία φαινόμενα ή καταστάσεις; Μην τρελλαθούμε κι όλας!

Καλά σίγουρα δεν θα τρελαθούμε κιόλας! Βασικά αναφέρομαι στις ιδεολογίες.
Τώρα που το λες όμως ... ο δυϊσμός δεν σου φαίνεται ότι κρύβει κάτι το ακραίο?

Last edited:
Re: -ισμός. Όλα ακραία; Μην τρελλαθούμε κι όλας!

Καλά σίγουρα δεν θα τρελαθούμε κιόλας! Βασικά αναφέρομαι στις ιδεολογίες.
Τώρα που το λες όμως ... ο δυϊσμός δεν σου φαίνεται ότι κρύβει κάτι το ακραίο?

O Ρομαντισμός να δεις! Sturm und Drang!

Και το χειρότερο και πλέον ανθυγειινόν όλων,ο αυ......σμός:flipout::flipout::flipout::flipout:

Re: Απάντηση: Η αποτυχία του κομμουνισμού

Και το χειρότερο και πλέον ανθυγειινόν όλων,ο αυ......σμός:flipout::flipout::flipout::flipout:

Αυτό και αν είναι στάση ζωής!

Re: Απάντηση: Η αποτυχία του κομμουνισμού

Ααα αυτό που λες είναι το ακραίο είδος.
Όπως το λέει (και το εφαρμόζει) ο Λαός, ελληνοπρεπές και αρχαίας ρίζας, είναι το καλό. :Banane0:

Βέβαια εκεί δεν έχουμε -ισμό μεν, όμως έχουμε -ισμένους. Εκεί τι γίνεται?

αλήθεια πόσοι από εμάς έχουμε κάποια προσωπική επαφή με τις δομές και την καθημερινή ζωή σε ενα κομμουνιστικό σύστημα;

προσωπικά έζησα μερικούς μήνες τα τελευταία χρόνια του κομμουνισμού σε ανατολική Γερμανία, Τσεχοσλοβακία και Βουλγαρία (τους περισσότερους εκεί). Τολμώ να πω ότι πήγα με όλες τις χαριτωμενιές ενός νεαρού του δυτικού μπλοκ (και ιδεολογικά αντίθετος, δεν ήμουν μέλος στην ΚΝΕ) και προσαρμόστηκα πολύ γρήγορα μετά την πρώτη επίσκεψη της Ασφάλειας (στην Αν. Γερμανία).

(Ο λόγος που πήγα ήταν καθαρά ερευνητικός όχι πολιτικός και δεν είχα καμιά πολιτική κάλυψη).

Παρότι η ιδέα της ισότητας ή μάλλον της ίδιας θέσης μέσα στο κράτος ήταν ελκυστική και στην πράξη, ωστόσο η εφαρμογή της ήταν φανερό πώς ήταν προβληματική. Η έγκριση για κάθε τί που ήθελες να κάνεις πέρα από την καθημερινότητά σου από τον τοπικό κομισάριο (που για μένα ήταν η θυρωρός της πολυκατοικίας σε Γερμανία και Βουλγαρία) ακύρωνε στην πράξη κάθε θέληση για να βγεις από τα όρια που σου ενέκρινε το σύστημα.

Η παραγωγικότητα άθλια.... και στον επιστημονικό τομέα.

Οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων ήταν εγκάρδιες μέχρι να γίνει μια καρφωτή από κάποιον... οποιονδήποτε. Τότε με δυσκολία μπορούσες να σταθείς ακόμη και σε ουρά για να πληρώσεις στο σούπερ μάρκετ. Οι άνθρωποι φοβούνταν, φοβούνταν πολύ την ασφάλεια, κι όλα αυτά περί εσωτερικής αντίστασης μου φαίνονται σαν την καθολική αντίσταση των Ελλήνων στη Χούντα, δηλ. μπούρδες.

Η στέγαση αξιοπρεπής για τους περισσότερους, αλλά η συγκατοίκηση ήταν πολύ πολύ οδυνηρή και δεν σου άφηνε κανένα περιθώριο ιδιωτικής ζωής.

Το χειρότερο από όλα όμως ήταν η προσπάθεια των ανθρώπων να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα (όταν δεν υπήρχαν) ή και κάτι παραπάνω από αυτά, παρακάμπτοντας το σύστημα ή κλέβοντας το κράτος... και το κράτος να αντιδρά όχι καλύπτοντας τις ανάγκες, αλλά με βίαιη καταστολή ενίοτε και τυφλή.

Να σημειώσω ότι στην Τσεχοσλοβακία το σύστημα λειτουργούσε πολύ πιο ανθρώπινα και η ζωή είχε κάποια αξιοπρέπεια. Στη Γερμανία και στη Βουλγαρία η αξιοπρέπεια σταματούσε εκεί που άρχιζε το κόμμα και οι αξιωματούχοι.

Ζορίστηκα τόσο πολύ και είχα τέτοια αρνητική στάση για τον κομμουνισμό (για την εφαρμογή του καθώς η θεωρία παραμένει ακόμα ένα νεφέλωμα σε σχέση με την πραγματικότητα του τέλους του Α' ΠΠ), που όταν έγιναν οι πρώτες μεγάλες διαδηλώσεις στη Σόφια μετά την πτώση του Λουκάνωφ, άφησα τη γυναίκα μου στην Ελλάδα και πήγα στα οδοφράγματα...

Αλλά, σημειώνω, εγώ γνώρισα το ψυχορράγημα του κομμουνισμού στην πράξη.

Εσείς έχετε προσωπικές εμπειρίες;

Δυϊσμός.

.......Τώρα που το λες όμως ... ο δυϊσμός δεν σου φαίνεται ότι κρύβει κάτι το ακραίο?

Ο Δυϊσμός συναντάται ως δόγμα ή μεταφυσική φιλοσοφική θεωρία. Αν κάποιος θελήσει να την κρίνει, ίσως καταλήξει να την κατατάξει ακόμα και ακραία, αν και οι γνώμες...... διίστανται :BXVZCBXZ6:

Ως λέξη, όμως απλά εκφράζει την τάση του ανθρώπου να εξετάζει και να ερμηνεύει φαινόμενα και αντικείμενα, ως έχοντα διπλή υπόσταση.

Και για να σοβαρευτούμε, σίγουρα, εμένα ως δόγμα δεν με αφορά, πάντως.

Τώρα, όσο για τον αυν...σμό, ε, αυτό το αφήνω στους νεότερους. -bye-

Η δική μου εμπειρία.

Φοιτητής 22-23 χρόνων με παρέα μεγάλη.

Μόσχα,Κίεβο,Λένιγκραντ,Ρήγα,Τάλιν.

Αεροπορικά με Αεροφλότ και με υπερσιβηρικό.Οι γονείς μου κόντεψαν να πάθουν έμφραγμα.Το ίδιο κι οι οι άλλοι γονείς.Μας βοήθησαν να το οργανώσουμε 2-3 Κνίτες μεγαλοστελέχη της παρέας.Χωρίς αυτούς δεν...Εσύ Βλάση πως τα κατάφερες και πήρες βίζα;

Φιλοξενία και στο πανεπιστήμιο της Μόσχας Λεμονόσωφ.Περίοδος λευκών νυχτών.Μπρέζνιεφ-άν θυμάμαι καλά.

Απόλυτη τάξη κι ασφάλεια.Απέραντο πράσινο και ποτάμια που δεν φανταζόμουν ότι μπορεί να υπάρξουν.Ο καθαρός αέρας κι η υγρασία να σου τρυπάνε κυριολεκτικά τα πνευμόνια.Με εντυπωσίασε το μετρό,το Ερμιτάζ,τα θερινά ανάκτορα,οι βόλτες στις ήσυχες πόλεις και το χύμα παγωτό στα υπαίθρια κιόσκια.Οι Ρώσοι πολύ φιλόξενοι και προθυμοι να μας εξυπηρετήσουν.Οι αστυνομικοί μόνο μας κοίταζαν βλοσυρά,όταν καταλάβαιναν ότι είμαστε "δυτικοί" ξένοι.Η αλήθεια είναι,ότι κάναμε πολύ αισθητή την παρουσία μας απ' όπου περνάγαμε...Γενικώς είμαστε εκτός κλίματος...

Δυό-τρείς μου ζήτησαν να τους πουλήσω τα κόλετζ παπούτσια μου καθώς και το κόκκινο μπουφάν μου με το εθνόσημο του Καναδά όσο-όσο.Αυτά μέσα στον δρόμο...Δηλαδή άν το έκανα πως θα περπάταγα μετά;Μεγάλη καψούρα οι τύποι...Ειδικά η νεολαία μας αντιμετώπιζε σαν εξωγήϊνους,δεν είμαστε συνηθισμένο θέαμα...Δυτικοί τουρίστες...

Εδωσα μερικά πακέττα τσιγάρα σε μιά όμορφη μεταφράστρια.Οχι δεν έγινε τίποτα,ήταν πολύ κυρία.

Το βράδυ οι περισσότεροι άντρες ενήλικες κατακόκκινοι απο το πιοτό. Αρκετοί μεθυσμένοι απο εδώ κι απο εκεί.Κάποιοι έκλαιγαν μεθυσμένοι.Μου θύμισαν τα διηγήματα του Ντοστογιέφσκυ.Κτύπημα του δάκτυλου κάτω απο το πηγούνι σήμαινε το πιώμα.Ουρές στα διάφορα μικρά μαγαζιά που πουλούσαν ελάχιστα συγκεκριμένα πράγματα.Οταν τελείωναν,απλά το μαγαζί έκλεινε.Στο τραίνο μας τσέκαρε τα εισητήρια μια θεόρατη αγριεμένη υπάλληλος με στολή.Πρώτη φορά τρόμαξα με γυναίκα.Υπέροχο το θέαμα απο το παράθυρο.Εβγαλα άφθονες φωτο με μιά μηχανή που αγόρασα εκεί,πιό ακριβά απ' ότι είχε στην Ελλάδα...Τις έχω ακόμα.

Χορωδία με όργανο μέσα σε μικρή εκκλησία.Τρομερή αίσθηση.Δεν θυμάμαι το πρόγραμμα.Εστιατόρια-ταβέρνες,πολύ απρόσωπες και κρύες,σχεδόν τυποποιημένα φαγητά και ποτά.Κάποιο συγκρότημα να παίζει ρώσικα ηλεκτρικά τραγούδια.Απαίσια...

Στην ατελείωτη ουρά στο Μαυσωλείο του Λένιν-κόκκινη πλατεία.Οι γίγαντες φρουροί σαν ακίνητα τρομακτικά αγάλματα.Λίγη υγρασία απο την ψύξη έτρεχε σαν ιδρώτας,πάνω στο μακιγιαρισμένο πρόσωπο του νεκρού επαναστάτη.

Στην Ρήγα κοντά στο λιμάνι,μέσα σε μεσαιωνικό κτίριο-μπάρ,τοπικό ποτό και χορός με ντόπιες ντάμες επάνω στα πόδια μας.Η δική μου ήταν στο μπόϊ μου και πατώντας πάνω στα πόδια μου ενώ χορεύαμε μούριχνε ένα κεφάλι.Αμηχανία-συννενόηση με νοήματα και γκριμάτσες... Αργότερα γίναμε οικείοι...Πολύ όμορφη.Πράσινα σπινθηροβόλα μάτια και κόκκινα μαλλιά.Πανέμορφη.Ακόμα την θυμάμαι σαν τώρα...

Γενικά οι Βόρειες αυτές περιοχές,καμία σχέση πολιτιστικά,κοινωνικά ακόμα και πολιτικά με την καθαυτού Ρωσία.Δεν είναι αλήθεια,ότι λεγόταν για μονολιθικό καθεστώς σ' όλη την τότε ΕΣΣΔ.

Ωραία είχα περάσει...Σίγουρα όμως δεν θα μπορούσα να μείνω και να ζήσω εκεί και με τον τρόπο που ζούσαν οι Ρώσοι...

Last edited:
Πάντως, αν έπρεπε να ονοματίσω το συγκεκριμένο νήμα, μάλλον τον παρακάτω τίτλο θα επέλεγα:

WhiteNights.jpg

Μου αρέσει και το έργο, πέραν των όποιων πολιτικών σκοπιμοτήτων...

Μιά παρατήρηση μόνο.
Δέν είναι αυτονόητο ποιούς θά επέλεγε τό Γερμανικό εθνικό (καί όχι μόνο) κεφάλαιο σάν δεκανίκι τού αστικού κράτους ??

Σαφέστατα. Αυτό είναι και το ρίσκο με τις εξεγέρσεις: Μπορεί να κερδίσουν οι κακοί.
Συνήθως οι κακοί έχουν περισσότερους πόρους, είναι καλύτερα οργανωμένοι και ενίοτε δέχονται και βοήθεια από ομοϊδεάτες του εξωτερικού, στους οποίους δεν αρέσουν καθόλου τα "ξεσηκωτικά" παραδείγματα.

Last edited:
Time648622_390x.jpg

CASTRO648625_390x.jpg

Απο σύμπτωση με το θέμα,σαν σήμερα στα 1961 πρωτοπέταξε στο διάστημα ο πρώτος άνθρωπος.Ο Γιούρι Γκαγκάριν.Μια πρωτιά της τότε ΕΣΣΔ,που γιορτάστηκε δεόντως,αφήνοντας αμήχανη και "παγωμένη" τις ΗΠΑ.Ο ψυχρός πόλεμος στα...καλύτερά του...

Last edited:
Απάντηση: Re: Η αποτυχία του κομμουνισμού

Δεν ήταν κομμουνιστές? Και τι ήταν, μπαλαρίνες? :flipout:

Δυστυχώς το άλλοθι αυτό δεν πιάνει. Μια θεωρία είναι όσο καλή όσο η εφαρμογή της στην πράξη. Το να λες ότι όλοι αυτοί δεν ήταν ...κομμουνιστές είναι σαν να παραδέχεσαι την πειραματική της αποτυχία.

Φταίει δλδ. ο Χριστιανισμός για τους πολέμους, τα σεξουαλικά και τα οικονομικά σκάνδαλα και όχι κάποιοι που στο όνομα του Χριστιανισμού έκαναν ότι έκαναν.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Η αποτυχία του κομμουνισμού

Στην πράξη πάντως χιλιάδες Κουβανοί προσπαθούν όλα αυτά τα χρόνια να φύγουν από την Κούβα. Και πολλοί έχουν πνιγεί με σαπιοκάραβα, ή έχουν εκτελεστεί από τις Κουβανικές αρχές στην προσπάθειά τους να φύγουν.

Ενώ αντίθετα δεν έχω ακούσει για χιλιάδες καταπιεσμένους προλετάριους από Αγγλία ή Ελλάδα να θέλουν να μεταναστεύσουν στην Κούβα.

Οπότε τι ακριβώς κάνει την Κούβα πετυχημένη; Τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά έχει με όλο το πρώην ανατολικό μπλοκ. Και μάλιστα ακόμη χειρότερα, γιατί σε καμιά χώρα του ανατολικού μπλοκ δεν έμεινε ο ίδιος δικτάτορας επί 50 χρόνια. Είχαν τουλάχιστον μια κάποια εναλλαγή και ποικιλία!

Εννοείς μήπως τούς διάφορους απατεώνες που έδιωξε επίτηδες ο Φιντέλ στην Φλόριντα και δέν μπορεσαν ποτέ ,οσο ο Φιντέλ στεκόταν στά ποδια του να στήσουν μιαν αξιοπρεπή αντιπολίτευση??
Ολοι λωποδύτες και κλεφτοκοτάδες ηταν .Λιμοκοντόροι πού έστηναν μαφίες στην Φλόριντα και που η C.I.A.δεν μπορούσε να τους οργανώσει..
Πριν τον Τσε και τον Φιντέλ η Κουβα ήταν το πορνειο τών Αμερικανών ..
Και μέσα στο μάτι τών Αμερικανών διατήρησε την αξιοπρέπειά της.
Δεν γινεται να τά κρινουμε όλα με το δυτικό μάτι λές και η Κούβα ηταν Λιχτενστάϊν.
Και ο μέγας Δημοκράτης ο Κένεντυ συνετρίβη κυριολεκτικά οταν πήγε νά την καταλάβει στον Κόλπο τών Χοιρων..
Μονον που η ιστορια ´θεωρεί´τον πολύ JFK μέγα και τρανό(ποιός ξεκίνησε το Βιετνάμ?)ενώ η σημερινή ισοπέδωση τον Φιντέλ δικτάτορα.

Αλλά τά ιδια λένε και για τον Τσάβες στην Βενεζουέλα και την άλλη την μορφή τον Ινδιάνο τον Μοράλες στην Βολιβία που επιτέλους έδωσε λιγη περηφάνεια στούς αυτόχθονες πού τούς τσάκιζαν ,έκλεβαν και δολοφονούσαν οι λευκές μειοψηφιες της Βολιβίας.
Βγήκαν οι κυράτσες με τα χρυσαφικά στην Βολιβία και βαράγανε τις κατσαρόλες ,όπως παλιά επί Αλιέντε στην Χιλή,γιατι ο Μοράλες εθνικοποίησε τον πλούτο τής Χώρας και έδωσε ψωμί στούς πεινασμένους.
Ακριβώς τά αντίθετα μέ την εδώ ´δημοκρατία´τών ολίγων που ξεπούλησαν ολη την δημόσια περιουσία ,ακόμα και τά μαχαιροπήρουνα.

Last edited: