Η αθανασια χτυπαει την πορτα των δισεκατομμυριουχων ...

το μεγαλο προβλημα με τον εγκεφαλο ειναι οτι ακομα και να φταξεις νεο νευρωνα
δεν θα παει να καθισει στη θεση του κατεστραμμενου και δυσκολα θα κανει δουλια

Συμφωνω ... 1000%.
Αρα, διαφορετικη δενδρικη κατανομη, διαφορετικο πνευμα ???

Re: Απάντηση: Η αθανασια χτυπαει την πορτα των δισεκατομμυριουχων ...

τα τελομερη μικραινουν σε καθε διαιρεση του κυτταρου.

Χαχαχα .... οκ, να πω την μαυρη αληθεια δεν ειμαι γεννετιστης .... μαλλον χρειαζομαστε αλλο μονοπατι (για το κυτταρο) :laugh:

Συμφωνω ... 1000%.
Αρα, διαφορετικη δενδρικη κατανομη, διαφορετικο πνευμα ???

absolutamente
για αυτο δεν προκειται να κλωνοποιηθει ποτε ενας ανθρωπος
το φαινεσθαι, ναι μπορει να γινει αν επιτραπει
ο εγκεφαλος ομως ποτε
αυτος χτιζεται καθε φορα διαφορετικα

Ναι, ναι ... φιλε BIOS
φιλοσοφιες στηριγμενες πανω σε προαιωνιες αδυναμιες.

Eδω και τωρα .... σου δινω την γνωση να γινεις αθανατος !!!
Την αποδεχεσαι η την απορριπτεις ????

(γιατι ως γνωστον, η λαχταρα για αθανασια δεν ειναι κατι που εκλογικευεται .... ειναι ΕΠΙΘΥΜΙΑ και μετα ολα τα αλλα !)

αθάνατος εγώ μόνο ή και όλοι οι υπόλοιποι; Γιατί τι να το κάνω αν ζήσω εγώ αιώνια και όλοι οι φίλοι και γνωστοί μου αρχίσουν σιγά σιγά να φεύγουν; Θα μου πεις, θα κάνω νέους φίλους, νέες γνωριμίες, θα ξαναπαντρευτώ κλπ. Για θυμίσου λίγο όμως, οι γονείς σου, πόσο εύκολα κάνουν νέους φίλους; Οι άνθρωποι 70-80 ετών δεν κάνουν εύκολα νέους συναισθηματικούς δεσμούς, κάτι που παραπέμπει στην παρατήρησή μου για τη γήρανση του μυαλού: το μυαλό δε γερνάει μόνο βιολογικά, αλλά και ψυχολογικά, σε επίπεδο νοοτροπίας.

absolutamente
για αυτο δεν προκειται να κλωνοποιηθει ποτε ενας ανθρωπος
το φαινεσθαι, ναι μπορει να γινει αν επιτραπει
ο εγκεφαλος ομως ποτε
αυτος χτιζεται καθε φορα διαφορετικα

Πως γινεται ατομα που τους εχει αφαιρεθει το δεξι (η το αριστερο) ημισφαιριο του εγκεφαλου
να διατηρουν την αυτεπιγνωση της ταυτοτητας τους, το οτι τους λενε Tακη και οχι Λακη ???
Δεν ειναι βεβαια το ιδιο με το να αλλαξει η δενδρικη κατανομη του νευρωνικου δικτυου ...
αλλα ΠΩΣ γινεται ο μισος εγκεφαλος να λεει .... "ΝΑΙ ειμαι ο Τακης" ?

Last edited:
αθάνατος εγώ μόνο ή και όλοι οι υπόλοιποι; Γιατί τι να το κάνω αν ζήσω εγώ αιώνια και όλοι οι φίλοι και γνωστοί μου αρχίσουν σιγά σιγά να φεύγουν; Θα μου πεις, θα κάνω νέους φίλους, νέες γνωριμίες, θα ξαναπαντρευτώ κλπ. Για θυμίσου λίγο όμως, οι γονείς σου, πόσο εύκολα κάνουν νέους φίλους; Οι άνθρωποι 70-80 ετών δεν κάνουν εύκολα νέους συναισθηματικούς δεσμούς, κάτι που παραπέμπει στην παρατήρησή μου για τη γήρανση του μυαλού: το μυαλό δε γερνάει μόνο βιολογικά, αλλά και ψυχολογικά, σε επίπεδο νοοτροπίας.

NAI ... εχω και εγω αυτη την υποψια/φοβο.
Οσα χρονια και να ζησω .... ερχεται ενα σημειο που θελω να κλειστω, να αραξω, να μην ρισκαρω τιποτα.
Οποτε (κατα μια πολυ λογικη εννοια) εχω ηδη πεθανει. Δεν εχω διαθεση να ζησω (γιατι Ζωη = Τολμη + Ρισκο !!!)

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Η αθανασια χτυπαει την πορτα των δισεκατομμυριουχων ...

Aντε ντε ... ποιος αλλος ?

ρε φιλε αν τους ηξερα ολους,τωρα θα ημουν αραχτος στην Ταιτη και δεν θα εγραφα στο avclub!

Απάντηση: Re: Η αθανασια χτυπαει την πορτα των δισεκατομμυριουχων ...

+1
H απόσυρση του ηλικιακά μεγάλου ανθρώπου απο τις καθημερινές κοινωνικέσ δραστηριοότητες , δεν έχει να κάνει μόνο με την σωματική επιβάρυνση/γήρανση/αδυναμία. Βέβαια, άλλο να ξέρεις οτι οι μέρες σου τελειώνουν - πως να ανεβείς στο τραπέζι να χορέψεις ακόμα κι αν μπορείς (ασε που πρέπει να προσέχεις) - κι άλλο να ξέρεις οτι θα ζεις για πάντα. Ακόμα και στα ζώα ισχύει αυτό, ας δούμε πως παίζουν τα γατάκια και τα σκυλάκια και πως παίζουν τα ενήλικα ...
Οι συνθήκες της αιωνιότητας παίζουν μεγάλο ρόλο... Μόνο εγώ αθάνατος? ή και οι άλλοι ? Δεν είναι εύκολο να βλέπεις οτι αγαπάς να πεθαίνει - και να το ξέρεις οτι θα το δεις στα παιδιά στα εγγόνια στα δισέγγονα, στους έρωτες στις αγάπες, στους φίλους... Και θα το βλέπεις συνέχεια. Κι όσο το μυαλό θα κουράζεται τόσο η ευλογία θα γίνεται κατάρα μέχρι να γίνει ανυπόφορη. Εχουν γραφτεί εκατοντάδες λογοτεχνήματα πάνω στο θέμα...

Πως γινεται ατομα που τους εχει αφαιρεθει το δεξι (η το αριστερο) ημισφαιριο του εγκεφαλου
να διατηρουν την αυτεπιγνωση της ταυτοτητας τους, το οτι τους λενε Tακη και οχι Λακη ???
Δεν ειναι βεβαια το ιδιο με το να αλλαξει η δενδρικη κατανομη του νευρωνικου δικτυου ...
αλλα ΠΩΣ γινεται ο μισος εγκεφαλος να λεει .... "ΝΑΙ ειμαι ο Τακης" ?

πολυπλοκα πραγματα αυτα και δεν τα κατεχω
σε γενικες γραμμες παντως οι μνημες αποθηκευονται στους νευρωνες οπως σε ενα σκληρο δισκο.
Μονο που ολα ειναι πολυπλοκα
πχ το ονομα του Τακη εχει "σωθει" μαζι με πολλες μνημες σε διαφορα σημεια και μαλιστα της βαθειας μνημης (long term memory),
οποτε με λιγο defragmentation ολο και καπου θα το βρει
αλλες μνημες σιγουρα θα χαθουν

τι κακο ειναι αυτο με τα τελομερη ρε σεις?
μετοχες της Geron εχετε?

Πάντως, όπως το βλέπω εγώ:

Θα γίνει δυνατό κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα το πλήρες "backup" του ανθρώπινου μυαλού σε δεδομένα. Το να το κάνεις αυτό θα είναι σχετικά φθηνό, αφού θα μπορεί να γίνεται σε εξειδικευμένα κέντρα με κάποιο μηχάνημα, που θα μπορεί να εξυπηρετεί εκτοντάδες ατομα ημερησίως.

...αυτό που θα κοστίζει, θα είναι αυτό το ψηφιακό αρχείο να μπορέσεις να το παντρέψεις με κάποιο βιονικό σώμα, ώστε να μπορέσεις κατά μια έννοια να ξαναζήσεις. Δε θα έχει σχέση με ΑΙ αυτό, αφού το βιονικό (οργανικά) μυαλό θα είναι κλώνος του δικού σου μυαλού. Φυσικά, θα υπάρχουν σώματα επιπέδου...Lamborghini και άλλα επιπέδου Lada, με τις ανάλογες διαφορές σε ποιότητα, διάρκεια ζωής και επιδόσεις.

Το θέμα είναι ότι ακόμα και τότε, είναι σίγουρο ότι θα νιώθεις συνέχεια του προηγούμενου εαυτού σου;
Η θα είσαι μια νέα οντότητα με παλιές αναμνήσεις και εμπειρίες;
Δεν ξέρω αν γίνομαι κατανοητος...

Καταλαβαίνω τι λες...

Πιθανώς να μπορείς να αγοράσεις ένα σώμα απ'το...supermarket όπου θα γίνεται ένα auto adjustment με την πλήρη πληροφορία του εαυτού σου, είτε να παραγγείλεις ένα "tailor made" όπου ο εγκέφαλος να είναι 1:1 αντίγραφο του δικού σου. Οπότε δε θα έχεις απλά τις ίδιες αναμνήσεις και εμπειρίες, αλλά θα είσαι πρακτικώς το ίδιο πράγμα.

Φυσικά παραμένει το πρόβλημα του αν θα αντιληφθείς τη μετάβαση, ή απλά θα ζει ένας άλλος underdog σε ένα νέο σώμα, που θα σκέφτεται και θα αντιδρά μεν με τον ίδιο ΑΚΡΙΒΩΣ τρόπο, αλλά εσύ που πλήρωσες μια περιουσία γι'αυτό δε θα το καταλάβεις ποτέ...:D

Εγω πιστεύω οτι θα είναι ενας άλλος άνθρωπος με τις αναμνήσεις τις δικιές σου, γιατι αλλιώς έχουμε θέμα :
Tι θα γίνει αν μεταφέρουν το backup του εγκεφάλου σου σε 100 σώματα? Προφανώς δεν μπορείς να υπάρχεις 100 φορές... :)))
Η αυτοσυνείδηση στηρίζεται (και) στη μνήμη. Η μνήμη δεν ορίζει την αυτοσυνείδηση. Με την καταστροφή του παλιού εγκέφαλου παύει το "εγώ"...Φινιτο καπουτ... Είσαι νεκρός. Ας μεταφέρουν τις αναμνήσεις σου όπου θέλουν...

Τι γίνεται όμως όταν καλωδιωθείς 1:1 με τον νέο εγκέφαλο, o οποίος είναι επίσης 1:1 αντίγραφο του δικού σου;

Θα πρέπει να μελετηθεί αναλυτικότερα η έννοια της "ψυχής". Που σίγουρα μπορεί να περιγραφεί ποσοτικά, ζούμε σε έναν κόσμο όπου τα πάντα έχουν μια εξήγηση. Απλά ίσως είναι πολύ νωρίς για να το κατανοήσουμε.

Απάντηση: Re: Η αθανασια χτυπαει την πορτα των δισεκατομμυριουχων ...

Τι γίνεται όμως όταν καλωδιωθείς 1:1 με τον νέο εγκέφαλο, o οποίος είναι επίσης 1:1 αντίγραφο του δικού σου;
...

Αυτό λέω... Aν αυτό to 1:1 γίνει με 100 1:1 εγκεφάλους? Θα υπάρχουν 100 άνθρωποι που θα νομίζουν οτι είναι εσύ. Θα ξεκινήσουν όλοι να πάνε στο ίδιο σπίτι, στην ίδια οικογένεια, όλοι μαζί... Σιγουρα εσύ δεν θα είσαι ένας απο αυτούς... :)))
Δες την ταινία "Μoon"... Το θέμα της είναι αυτό που συζητάμε...

Κι ας θεωρήσουμε οτι αυτό το 1:1 backup γίνεται restore σε έναν εγκέςφαλο αύριο το πρωί ενώ χαίρουμε άκρας υγείας... Τι σχέση θα έχουμε με τον άνθρωπο που θα τον φιλοξενήσει μετα από 2 μέρες? Εγώ θα εξακολουθήσω να είμαι "εγώ", κι αυτός θα είναι κάποιος άλλος που απλά έχει τις ίδιες μνήμες με μένα...