Η δυστυχία να είσαι Έλληνας και να έχεις τον Ν. Δήμου, Δ. Σαββόπουλο....

Η απόδειξη είναι πολύ απλή. Όλες τις αποφάσεις τις έχουν πάρει δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Αυτά τα κόμματα ψηφίζονται από το λαό επί 40 χρόνια. Ψήφος ελεύθερη και ανόθευτη. Αυτά τα κόμματα είναι τα ίδια επί 40 χρόνια, οι ίδιες οικογένειες, τα ίδια ψέματα, τα ίδια άτομα ή τα παιδιά τους. Δεν μπορεί κανένας να ισχυριστεί άγνοια και ότι άλλα έλεγαν και άλλα έκαναν. Επί 40 χρόνια τα δύο κόμματα έχουν σταθερή πορεία. Αυτοί είναι.

Οπότε καταλαβαίνεις και μόνος σου το λογικό άλμα που έχεις κάνει. Δεν φταίει ο λαός αλλά τα κόμματα τα συγκεκριμένα, σωστά; Και τώρα, τα συγκεκριμένα κόμματα παραπαίουν. Η ενοχή ποια είναι; Ότι εκλέγονταν; :flipout:

Κολοκύθια μετά ριγάνεως. Δεν εκλέγονταν για να φέρουν την χώρα στη σημερινή κατάσταση. Τα κόμματα είναι υπεύθυνα, όχι ο λαός. Ο ίδιος δεν γίνεται να τιμωρηθεί για τις ενέργειες των κομμάτων, όπως δεν γίνεται να τιμωρηθεί ένας πιστός που φώναξε άξιος στην ενθρόνηση ενός πατριάρχη, ο οποίος αποδείχτηκε στη συνέχεια χειρότερος από τον αντίχριστο.

Βάλετε εναντίον λάθος στόχων. Πρέπει να το καταλάβετε.

Απάντηση: Re: Η δυστυχία να είσαι Έλληνας και να έχεις τον Ν. Δήμου, Δ. Σαββόπουλο...

Κολοκύθια μετά ριγάνεως. Δεν εκλέγονταν για να φέρουν την χώρα στη σημερινή κατάσταση. Τα κόμματα είναι υπεύθυνα, όχι ο λαός. Ο ίδιος δεν γίνεται να τιμωρηθεί για τις ενέργειες των κομμάτων, όπως δεν γίνεται να τιμωρηθεί ένας πιστός που φώναξε άξιος στην ενθρόνηση ενός πατριάρχη, ο οποίος αποδείχτηκε στη συνέχεια χειρότερος από τον αντίχριστο.

Βλεπω το θρησκευτικο το δουλευεις πολυ,σε καθε ποστ το βαζεις.:flipout:Πιασε κανα θεμα πιο ζουμερο.Τους παραπλανημενους ναζι του ΒΠΠ πχ και την νεοφιλελευθερη (η μηπως; νεοταξιτικη ? ) προπαγανδιστικη συλλογικη κατακραυγη που υπεστησαν (οι καημενοι ) :flipout:

Re: Απάντηση: Re: Η δυστυχία να είσαι Έλληνας και να έχεις τον Ν. Δήμου, Δ. Σαββόπουλ

Βλεπω το θρησκευτικο το δουλευεις πολυ,σε καθε ποστ το βαζεις.:flipout:Πιασε κανα θεμα πιο ζουμερο.Τους παραπλανημενους ναζι του ΒΠΠ πχ και την νεοφιλελευθερη (η μηπως; νεοταξιτικη ? ) προπαγανδιστικη συλλογικη κατακραυγη που υπεστησαν (οι καημενοι ) :flipout:

Μην προσπαθείς να βάλεις λόγια στο στόμα μου τα οποία δεν έχω πει. Πολύ απλά τα θέτω τα πράγματα. Οι αξίες δεν γίνεται να αμαυρωθούν επειδή στο τιμόνι ο καπετάνιος είναι μεθυσμένος. Ακόμα κι αν εκλέχτηκε.

Πως να στο δώσω να το καταλάβεις αλλιώς; Ας πούμε δε φταίει μια ιδεολογία γιατί οι τυχαίοι εκπρόσωποί της έκαναν λάθος και πάνε τη βάρκα στα βράχια. Δεν ξέρω αν έγινα κατανοητός.

Οπότε καταλαβαίνεις και μόνος σου το λογικό άλμα που έχεις κάνει. Δεν φταίει ο λαός αλλά τα κόμματα τα συγκεκριμένα, σωστά; Και τώρα, τα συγκεκριμένα κόμματα παραπαίουν. Η ενοχή ποια είναι; Ότι εκλέγονταν; :flipout:

Βάλετε εναντίον λάθος στόχων. Πρέπει να το καταλάβετε.

Τα κόμματα δεν μας ήρθαν από τον Άρη. Τα δημιούργησε και τα στήριξε το σύνολο του πληθυσμού. Αν ο κόσμος ήθελε κάτι άλλο ή κάτι καλύτερο, θα είχε ψηφίσει εκείνο. Σε κάθε εκλογές είχαμε τουλάχιστον 20 κόμματα. Δεν υπήρξε ποτέ στέρηση επιλογών. Η πλειοψηφία αυτό ήθελε, αυτό ψήφισε, αυτό πήρε.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Η δυστυχία να είσαι Έλληνας και να έχεις τον Ν. Δήμου, Δ.

Μην προσπαθείς να βάλεις λόγια στο στόμα μου τα οποία δεν έχω πει. Πολύ απλά τα θέτω τα πράγματα. Οι αξίες δεν γίνεται να αμαυρωθούν επειδή στο τιμόνι ο καπετάνιος είναι μεθυσμένος. Ακόμα κι αν εκλέχτηκε.

Πως να στο δώσω να το καταλάβεις αλλιώς; Ας πούμε δε φταίει μια ιδεολογία γιατί οι τυχαίοι εκπρόσωποί της έκαναν λάθος και πάνε τη βάρκα στα βράχια. Δεν ξέρω αν έγινα κατανοητός.

Για την ιδεολογια/αξια του εθνικοσοσιαλισμου ποια η γνωμη σου ? Αμαυρωθηκε λογω της μεθης του καπετανιου ?

Last edited:
Για να γυρίσουμε στον Δήμου, και συγκεκριμένα στο θέμα του Αγίου Φωτός, να και η άποψη του Γιανναρά από την σημερινή Καθημερινή. Σαφέστατα παίρνει το μέρος του Δήμου. Και μάλιστα με πιο βαριές εκφράσεις από ότι ο ίδιος ο Δήμου. Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Γιανναράς είναι βαθύτατα θρησκευόμενος.

http://www.kathimerini.gr/764392/opinion/epikairothta/politikh/amfistomh-8rhskolhyia

Eνας ενεργός μέτοχος του εκκλησιαστικού αθλήματος είναι πολύ εγγύτερα προς έναν τίμιο αγνωστικιστή, παρά σε αναμηρυκάζοντες ιδεολογήματα «αρχιερείς» νοητών ειδώλων. Kαι ένας τίμιος αγνωστικιστής θα βρει συνοδοιπόρο αναζήτησης εμπειρικών ψηλαφήσεων μάλλον στο πρόσωπο ενός αυθεντικού μοναχού, παρά στους επαγγελματίες κεκράχτες του «προοδευτικού» μηδενισμού, εκλεκτούς τηλεοπτικών «παραθύρων».

Περιττό να προστεθεί ότι δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την Eκκλησία, αλλά ούτε και με τη στοιχειώδη ανθρώπινη σοβαρότητα, τα καραγκιοζιλίκια των δήθεν εθίμων «πρώτης ανάστασης» το πρωί του Mεγάλου Σαββάτου. ´H ο θρησκευτικός πρωτογονισμός του τακτού, κατά παραγγελίαν «θαύματος» της αφής του «αγίου φωτός» στα Iεροσόλυμα – η έκρηξη βίας και αλλοφροσύνης που συνοδεύει την ενστικτώδη ανάγκη για είδωλα.

Σε αυτό τον πρωτογονισμό το κρατικό Eλλαδιστάν αποδίδει τιμές «αρχηγού κράτους». Συμβολικότατα.

Έχει ενδιαφέρον η σύγκριση με το πολύ πιο μαλακό κείμενο του Δήμου:

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.society&id=33252

Όσο πλησιάζει το Πάσχα και σκέπτομαι πως πάλι θα ξοδέψουμε χρήματα για να φέρουμε το (δήθεν) Άγιο Φως και να το υποδεχθούμε με τιμές αρχηγού κράτους, γίνομαι εμμανής αντικληρικός. Και υποθέτω πως το ίδιο θα γινόταν και ο Ιησούς, που από ότι ξέρουμε, δεν πίστευε σε ειδωλολατρικά σύμβολα – και μάλλον θα μοίραζε τα χρήματα στους φτωχούς.

Last edited:
Τα κόμματα δεν μας ήρθαν από τον Άρη. Τα δημιούργησε και τα στήριξε το σύνολο του πληθυσμού. Αν ο κόσμος ήθελε κάτι άλλο ή κάτι καλύτερο, θα είχε ψηφίσει εκείνο. Σε κάθε εκλογές είχαμε τουλάχιστον 20 κόμματα. Δεν υπήρξε ποτέ στέρηση επιλογών. Η πλειοψηφία αυτό ήθελε, αυτό ψήφισε, αυτό πήρε.

Η πλειοψηφία πήρε στο τέλος το αποτέλεσμα των ψεμμάτων που έλεγαν τα κόμματα. Ελπίζω τουλάχιστον να το συμπεριλάβει στα ελαφρυντικά το σεβαστό δικαστήριο :flipout:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Η δυστυχία να είσαι Έλληνας και να έχεις τον Ν. Δήμου

Για την ιδεολογια/αξια του εθνικοσοσιαλισμου ποια η γνωμη σου ? Αμαυρωθηκε λογω της μεθης του καπετανιου ?

Χαχαχαααχ... είσαι πολύ μικρός. Με 9 αλήθειες και ένα ψέμμα, δεν υπάρχει καμία ιδεολογία. Ούτε θρησκεία.

Απάντηση: Re: Η δυστυχία να είσαι Έλληνας και να έχεις τον Ν. Δήμου, Δ. Σαββόπουλο...

Για να γυρίσουμε στον Δήμου, και συγκεκριμένα στο θέμα του Αγίου Φωτός, να και η άποψη του Γιανναρά από την σημερινή Καθημερινή. Σαφέστατα παίρνει το μέρος του Δήμου. Και μάλιστα με πιο βαριές εκφράσεις από ότι ο ίδιος ο Δήμου. Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Γιανναράς είναι βαθύτατα θρησκευόμενος.

Είναι βαθύτατα θρησκευόμενος ο Γιανναράς και προτιμά να σχολιάσει τα περί ''πρώτης Ανάστασης'' (με έμμεση μπηχτή για το φαγοπότι που ξεκινά από το πρωί του Σαββάτου), αλλά, δεν αναφέρει καν τα περί νηστείας που ισχύουν για την Εκκλησία:

''Το λάδι τρώγεται κάθε Σάββατο πλην του Μεγάλου''

καταδεικνύοντας την σπουδαιότητα της μέρας. Μάστα...

Αν θεωρεί το Αναστάσιμο φως ένας βαθιά θρησκευόμενος, σαν τον Γιανναρά, κατά παραγγελία θαύμα, δεν ρωτάω καν πως σχολιάζει το θαύμα της Θείας Κοινωνίας.

Τι να πω...μάλλον, αγνοώ πόσο βαθιά θρησκευόμενος είναι ο Γιανναράς, αλλά, κατόπιν των παραπάνω, συνειδητοποιώ ότι δεν έχει ιδέα.

ΥΓ

Μάλλον δεν θα διάβασε την άποψη του ιερέα που πόσταρες πριν λίγες μέρες.

Εδώ ανακύπτουν θέματα που ένας θεολόγος τα έχει για πρωινό, αλλά συνήθως νηστεύει και δεν υποκύπτει στον πειρασμό. :BDGBGDB55:

Βαθύτατα θρησκευόμενος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν βρίσκεται σε πλάνη.

Πολύ πιστεύεις στην δύναμη της ψήφου, και στο ότι ο λαός εκλέγει την κυβέρνηση του. Σηκώνει πολύ συζήτηση αυτό, και είναι Νίκου Δήμου ότι πρέπει θέμα..... Έχεις ακούσει για το ότι στο κόσμο κυβερνάνε οι φορείς των οικονομικών συμφερόντων των πλούσιων και όχι οι λαοί; Επειδή σου είπαν ότι έχουμε δημοκρατία στο κόσμο και το ακούς από μωρό, ισχύει αυτό;

Οι λαοί εκλέγουν κυβερνήσεις, όχι τον τρόπο που κυβερνούν αυτές οι κυβερνήσεις.:rolleyes:

Re: Απάντηση: Η δυστυχία να είσαι Έλληνας και να έχεις τον Ν. Δήμου, Δ. Σαββόπουλο...

Ιάσων, μάλλον, το ποστ σου μοιάζει να αστειεύεσαι και να ζει εντός, εκτός και επί τα αυτά...

Λοιπόν (Δήμου mode on)..

''Το εν λόγω νήμα είναι αστείο. Έχουν γραφτεί απίστευτες γελοιότητες από ανθρώπους που δεν αντιλαμβάνονται ούτε τα προφανή. Πιθανότατα να είναι κάποιοι από αυτούς που τ' αρπάζουν από τη νέα τάξη πραγμάτων ώστε να παπαγαλίζουν τα ''μαζί τα φάγαμε, όλοι φταίμε'' κ.λ.π. Είναι δε, η αιτία για την οποία αυτή η χώρα ποτέ δεν θα σηκώσει κεφάλι, ποτέ δεν θα καταλάβει τι της συνέβη, αλλά, βολεύονται μια χαρά με το ξεροκόμματο της υποτέλειας και τα ψιχία εκ της τραπέζης των πλουσίων. Όχι, δεν είναι παραπλανημένοι...είναι καθ' όλα συνειδητοποιημένοι και εκτελούν την υπηρεσία τους.''

Φυσικά με το παραπάνω, δεν προσβάλλω κανέναν (άλλωστε δεν κατονομάζω κάποιους από το νήμα...) και διατυπώνω ευθαρσώς την άποψή μου μέσα στα δημοκρατικά πλαίσια. Τώρα, αν κάποιοι παρεξηγηθούν...ε, τι να κάνουμε? Ξιδάκι...

(Δήμου mode off)

Περιττό να πω τούτο:

Δεν ξέρω πως εισπράττεις ή πως ερμηνεύεις ή πως αποδέχεσαι τέτοιου είδους ''απόψεις''. Σου λέω μόνο ότι αν ο Δήμου ήταν μέλος του φόρουμ και έγραφε έτσι, το μπανάκι της εβδομάδας το είχε στο τσεπάκι. Ναι, πραγματικά στο γράφω και μιλάω σοβαρότατα!!

ΥΓ

Δεν ήμουν ποτέ καλός στα μαθηματικά, ήμουν καλός στα λατινικά:

Nullum crimen, nulla poena sine lege certa.

Τώρα, αν η ύψιστη αρχή του Ποινικού Δικαίου και του κάθε Κράτους Δικαίου είναι terra incognita για τον κάθε Δήμου και Πάγκαλο και τις βαρύνουσες ''απόψεις'' τους, χ@στηκ@....

Γιάννη δεν είμαι εγώ εντός εκτός και επί τα αυτά, είναι η πραγματικότητα που είναι έτσι, όσο και αν δε μας αρέσει.

Έχω πει επανειλημμένα εδώ μέσα (γιατί έχω ερωτηθεί επανειλημμένα) ότι με την περίφημη ρήση Παγκάλου διαφώνησα, όχι επί της σημασίας της, αφού προφανώς όποιος έζησε στην ίδια χώρα με μένα τα τελευταία 30 χρόνια έχει γίνει μάρτυρας της διαφθοράς σε ΚΑΘΕ επίπεδο, αλλά επί του ότι σε ένα κράτος δικαίου μετά τη δήλωση αυτή θα έπρπε ο ίδιος πριν από όλους να παραδοθεί στον εισαγγελέα. Ως έχων την ευθύνη κατά 99% σε σχέση με τον οικογενειάρχη φοροφυγά που έχει το 1% (αφού θέλουμε ντε και καλά ποσοστά και λέξεις όπως "αμελητέο ποσοστό" δεν φτάνουν.

Νομίζω δε ότι έχω αποδείξει χρόνια τώρα ότι δεν έχω ποτέ διάθεση να προσβάλω κανέναν, ακόμα και όταν προκαλούμαι (συχνά). Λέω τα πράγματα όπως τα αντιλαμβάνομαι και τίποτα παραπάνω. Και ναι, η κατάσταση μου θύμισε τους αγαπημένους μου Monty Python. Διότι κατά βούληση στρέφουμε τη συζήτηση από σοβαρή σε τρολλάρισμα και από επιχειρήματα σε παιχνίδια λέξεων, μέχρι και από το τεκμήριο της αθωότητας περάσαμε, λες και κάνουμε δικαστήριο.

Είναι προφανές ότι διαφωνούμε σε πολλά, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει ντε και καλά να επιμένουμε ότι υπάρχει σωστό και λάθος. Ας κατανοήσουμε κάποτε τη σημασία του γκρίζου μεταξύ άσπρου και μαύρου.

Έχουμε ένα που ψήφισε ΠΑΣΟΚ το 90 ή το 2000. Το ψήφισε γιατί πίστευε στο ΕΣΥ, στη δικαιοσύνη, στην ανάπτυξη. Τι ποσοστό ευθύνης δίνεις σε αυτόν τον πολίτη, για τον Τζοχατζόπουλο, τον Αντωνίου, και αυτόν που υπεξαιρούσε χρήματα;

Ένας που ψήφισε ΝΔ το 2004 τι ευθύνη έχει για Βουλγαράκη κλπ;

Η αίσθηση της συλλογικής ευθύνης είναι από άτομα που ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και έχουν πραγματικά κάνει την κουτσουκέλα τους. Στην προσωπική μου ζωή, όλοι οι οπαδοί της συλλογικής ευθύνης είναι άνθρωποι που έχουν βγάλει άκοπα λεφτά εκείνα τα χρόνια. Δεν καταδέχομαι από σκεπτόμενο τίμιο άνθρωπο να υποστηρίζει τη συλλογική ευθύνη.

Με τι δικαίωμα θα μου πει ότι κυκλοφορώ a praiori ανάμεσα σε απατεώνες; Εγώ το πρωί που ξυπνάω κυκλοφορώ και βλέπω ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν τίμια και εργατικά όπως όταν κυκλοφορούσα στη Γερμανία. Δικαίωμα καθενός να βλέπει ότι κυκλοφορεί ανάμεσα σε άτιμους κλέφτες απατεώνες. Είναι ενοχική συμπεριφορά, κάποιων που έχουν κάνει τέτοια πράγματα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Η δυστυχία να είσαι Έλληνας και να έχεις τον Ν. Δήμου, Δ. Σαβ

Είναι προφανές ότι διαφωνούμε σε πολλά, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει ντε και καλά να επιμένουμε ότι υπάρχει σωστό και λάθος. Ας κατανοήσουμε κάποτε τη σημασία του γκρίζου μεταξύ άσπρου και μαύρου.

Αδερφέ, την γνώμη μου έγραψα. Μπορεί να είναι τελείως λάθος και η δική σου/σας απόλυτα σωστή. Το ίδιο φαντάζομαι κάνουν και οι άλλοι συμμετέχοντες στο νήμα.

Τη σημασία του γκρίζου την αναγνωρίζω μόνο στο grayscale.....σε τέτοια θέματα που συζητάμε μ' αρέσει καλύτερα άλλη προσέγγιση:

Έστω δε ο λόγος υμών ναι ναι, ου ου...

Πολύ πιστεύεις στην δύναμη της ψήφου, και στο ότι ο λαός εκλέγει την κυβέρνηση του. Σηκώνει πολύ συζήτηση αυτό, και είναι Νίκου Δήμου ότι πρέπει θέμα..... Έχεις ακούσει για το ότι στο κόσμο κυβερνάνε οι φορείς των οικονομικών συμφερόντων των πλούσιων και όχι οι λαοί; Επειδή σου είπαν ότι έχουμε δημοκρατία στο κόσμο και το ακούς από μωρό, ισχύει αυτό;

Παρ'ό,τι συμφωνούμε ότι επί της ουσίας αυτό που έχουμε απέχει κατά πολύ από Δημοκρατία...

.... παραμένει στα χέρια της κοινωνίας αυτό που λέει ο λαός "το πεπόνι και το μαχαίρι". Μπορεί τα οικονομικά συμφέροντα να κινούν μια Κυβέρνηση, αλλά ο λαός έχει το δικαίωμα, θεσμικό και απαραβίαστο (πλην πολέμου ή πραξικοπήματος) να στείλει την κυβέρνηση αυτή σπίτι της. Ο λαός λοιπόν δεν το εκμεταλλεύτηκε ποτέ αυτό, ούτε ως υποψία. Απλά συνέχισε, και συνεχίζει να επιβραβεύει τις Κυβερνήσεις αυτές που απέδειξαν επί 40 χρόνια τώρα ότι ήταν πιόνια, αν όχι ηθικοί αυτουργοί της κατάρρευσης της χώρας.

Αυτό στο οποίο διαφωνούμε, πιθανότατα λόγω διαφορετικών βιωμάτων, είναι το ΓΙΑΤΙ συνέχισε να τις επιβραβεύει. Αν κατάλαβα καλά θεωρείς ότι έπεσε θύμα πλάνης λόγω προεκλογικών υποσχέσεων. Εγώ πάλι θεωρώ ότι συνειδητά το έκανε, επειδή συμμετείχε στο βαθμό που αναλογεί σε όσα οι Κυβερνήσεις αυτές "πρόσφεραν" στον τόπο.

Re: Απάντηση: Re: Η δυστυχία να είσαι Έλληνας και να έχεις τον Ν. Δήμου, Δ. Σαββόπουλ

Aς το αποδειξει με νουμερα να πεισει και εμας τους δυσπιστους .Ας κανει σουμα τις μιζες , τα θαλασσοδανεια ,τα χρωστουμενα κομματων κλπ και ας αντιπαραθεσει το ποσο με το συνολο της φοροδιαφυγης της διπλανης πορτας.

Δεν είναι ανάγκη να γίνει σούμα, αρκεί να πληρώσει και για μέρος.
Μια αρχή είναι να ελεχθούν άμεσα οι εμπνευστές ειδικών διατάξεων σαν αυτή, που δημιουργεί φοροδιαφυγή. Και φυσικά όσοι έκαναν χρήση αυτής. Όλοι, ένας, ένας.
Ειδικά η αναφορά: "ανεξάρτητα από το ύψος αυτής".

Η φοροδιαφυγή υπάρχει επειδή προκαλείται (μα εντελώς) από την κυβέρνηση.

Παρ'ό,τι συμφωνούμε ότι επί της ουσίας αυτό που έχουμε απέχει κατά πολύ από Δημοκρατία...

.... παραμένει στα χέρια της κοινωνίας αυτό που λέει ο λαός "το πεπόνι και το μαχαίρι". Μπορεί τα οικονομικά συμφέροντα να κινούν μια Κυβέρνηση, αλλά ο λαός έχει το δικαίωμα, θεσμικό και απαραβίαστο (πλην πολέμου ή πραξικοπήματος) να στείλει την κυβέρνηση αυτή σπίτι της. Ο λαός λοιπόν δεν το εκμεταλλεύτηκε ποτέ αυτό, ούτε ως υποψία. Απλά συνέχισε, και συνεχίζει να επιβραβεύει τις Κυβερνήσεις αυτές που απέδειξαν επί 40 χρόνια τώρα ότι ήταν πιόνια, αν όχι ηθικοί αυτουργοί της κατάρρευσης της χώρας.

Αυτό στο οποίο διαφωνούμε, πιθανότατα λόγω διαφορετικών βιωμάτων, είναι το ΓΙΑΤΙ συνέχισε να τις επιβραβεύει. Αν κατάλαβα καλά θεωρείς ότι έπεσε θύμα πλάνης λόγω προεκλογικών υποσχέσεων. Εγώ πάλι θεωρώ ότι συνειδητά το έκανε, επειδή συμμετείχε στο βαθμό που αναλογεί σε όσα οι Κυβερνήσεις αυτές "πρόσφεραν" στον τόπο.

Δηλαδή ο λαός της Γερμανίας είναι σωστότερος από τον ελληνικό επειδή ψηφίζει SPD και CDU εναλλάξ τα τελευταία 60 χρόνια;
Αν σταματούσαμε το χρόνο στο 2000 και το 2004 ο ελληνικός λαός δεν ήταν ακριβώς σαν τον Γερμανικό;

Είναι αν μη τι άλλο προσβλητικό να λέμε ότι ο λαός έχει στα χέρια του την διακυβέρνηση της χώρας.

Η κυβερνήτες της χώρας (και κάθε χώρας) ελέγχονται απολύτως από τραπεζίτες, βιομήχανους, εφοπλιστές και διακινητές μαύρου χρήματος.