Η δυστυχία να είσαι Έλληνας και να έχεις τον Ν. Δήμου, Δ. Σαββόπουλο....

Απάντηση: Re: Η δυστυχία να είσαι Έλληνας και να έχεις τον Ν. Δήμου, Δ. Σαββόπουλο...

Ετερον εκατερον. Φυσικά ειναι θεμιτο να πεις πως απλά δεν μου αρέσει ως καλλιτέχνης ο τάδε η ο δεινά, με αιτιολογία η χωρίς. Άλλο όμως, με ευκαιρία την πολιτική υπόσταση η απόψεις, να βρεις ευκαιρία να προσθεσεις "και σιγά τον καλλιτέχνη". Μιλω για καλλιτέχνες κάποιας υποστασεως εννοείται, οχι για το φαινόμενο οπου ο καθένας με 15 λεπτά δημοσιότητας θεωρεί χρέος του να καταθέτει την αποψη του για περίπου ολα.

Πρωτα απ'ολα σαφως και τα πολιτικα λαθη δε μειωνουν την καλλιτεχνικη αξια (απο μονα τους).
Παντως θεωρω οτι και καλλιτεχνες οποιασδηποτε υποστασης μπορει καθενας να τους κρινει ΚΑΙ
για την καλλιτεχνικη τους αξια. Καλα, για την πολιτικη δεν το συζηταμε καν φανταζομαι.
Παρεμπιπτοντως, καποιος που εδω στο φορουμ γραφει σε 4-5 κατηγοριες (δικαναλο, εικονα, καφε
και πολιτισμο πχ) θα μπορουσε να θεωρηθει οτι εμπιπτει στην κατηγορια για την οποια μιλας
στην τελευταια σου προταση. Θα μπορουσε ομως να θεωρηθει και πολυπραγμων με πλειστα
ενδιαφεροντα. Ειναι και θεμα οπτικης...
Αν κρινουμε αυστηρα καποιον γιατι εκρινε αυστηρα καποιον αλλο, κανουμε το αντιθετο απο αυτο
που υποστηριζουμε.

Δεν είναι θέμα μόνο ελληνικό. Έτσι δυστυχώς λειτουργεί η κοινοβουλευτική δημοκρατία παντού, όταν καταλήγουμε να λέμε ότι ο ψηφοφόρος είναι ον πολιτικό με μόνη λειτουργία το να εκφράζεται άπαξ ανά τετραετία, μοιραία τον εγκλωβίζουμε στις προσφερόμενες επιλογές. Είναι σαν τα μενού στις δεξιώσεις γάμου. Έχουμε 4 πιάτα, θα επιλέξεις κάποιο από αυτά ή θα μείνεις νηστικός.

Ετσι.
Αν και παιζουν παντα και αλλες επιλογες.
Το χειροτερο ειναι να αυτοεγκλωβιζεσαι πιστευοντας οτι δε μπορεις να κανεις κατι, ακομα
και οταν εκτος απο το μενου δεν σου αρεσει ουτε η νυφη, ουτε ο γαμπρος, αλλα συνεχιζεις
να καθεσαι.

Απάντηση: Re: Η δυστυχία να είσαι Έλληνας και να έχεις τον Ν. Δήμου, Δ. Σαββόπουλο...

Άλλο αυτό. Προφανώς και δεν υπάρχουν όρια στην κριτική.

Θα μου αναγνωρίζεις όμως φαντάζομαι κι εμένα το δικαίωμα, να κρίνω την εκάστοτε κριτική, εκτιμώντας τα κριτήριά της, ως δίκαιη, άδικη ή, γιατί όχι, μικρόψυχη.

Κι όταν τον καλλιτέχνη ξεκινάς να τον κρίνεις πρωτίστως με κριτήρια εκτός του έργου του, και μόνο στο τέλος βρίσκεις την ευκαιρία να κολλήσεις κάτι και για το τελευταίο, προσωπικώς βρίσκω πως συνήθως η κριτική θα εμπίπτει στην τελευταία κατηγορία. Μην πω, ακόμη χειρότερα, ύπουλη.

Ετσι.
Αν και παιζουν παντα και αλλες επιλογες.
Το χειροτερο ειναι να αυτοεγκλωβιζεσαι πιστευοντας οτι δε μπορεις να κανεις κατι, ακομα
και οταν εκτος απο το μενου δεν σου αρεσει ουτε η νυφη, ουτε ο γαμπρος, αλλα συνεχιζεις
να καθεσαι.

Αμ το κακό είναι πως, κάτσεις δεν κάτσεις, ο γάμος και το γλέντι θα γίνουν. Θα πρέπει να μην σκάσουν μύτη οι περισσότεροι καλεσμένοι.
Όχι πως δεν θα γίνει πάλι γλέντι, αλλά τουλάχιστον τότε θα ξέρουν οι νεόνυμφοι πως χορεύουν μόνοι τους.

Αμ το κακό είναι πως, κάτσεις δεν κάτσεις, ο γάμος και το γλέντι θα γίνουν. Θα πρέπει να μην σκάσουν μύτη οι περισσότεροι καλεσμένοι.
Όχι πως δεν θα γίνει πάλι γλέντι, αλλά τουλάχιστον τότε θα ξέρουν οι νεόνυμφοι πως χορεύουν μόνοι τους.

Παντα ημουν της γνωμης οτι οσοι πανε στο γαμο καιτοι αντιθετοι με το θεσμο και αντιπαθουντες τους
νεονυμφους και τα πεθερικα, ειναι αξιοι της μοιρας τους. Το μενου τους εφταιξε μετα?:vollkommenauf:

Άλλο αυτό. Προφανώς και δεν υπάρχουν όρια στην κριτική.

Θα μου αναγνωρίζεις όμως φαντάζομαι κι εμένα το δικαίωμα, να κρίνω την εκάστοτε κριτική, εκτιμώντας τα κριτήριά της, ως δίκαιη, άδικη ή, γιατί όχι, μικρόψυχη.

Κι όταν τον καλλιτέχνη ξεκινάς να τον κρίνεις πρωτίστως με κριτήρια εκτός του έργου του, και μόνο στο τέλος βρίσκεις την ευκαιρία να κολλήσεις κάτι και για το τελευταίο, προσωπικώς βρίσκω πως συνήθως η κριτική θα εμπίπτει στην τελευταία κατηγορία. Μην πω, ακόμη χειρότερα, ύπουλη.

Πολυ σωστα φανταζεσαι.
Παντα ειμαι υπερ της κριτικης, οσο και να διαφωνω μαζι της.
Με τη συγκεκριμενη εξηγησα ηδη και το λογο της διαφωνιας μου.

Re: Απάντηση: Η δυστυχία να είσαι Έλληνας και να έχεις τον Ν. Δήμου, Δ. Σαββόπουλο...

Σε αυτό συμφωνώ. Μηνύματα όπως το κατωτέρω, τα θεωρώ μικρότητες:

Οκ εμένα με θεωρείς μικρό γιατί δεν εκτιμώ το έργο του Σαββόπουλου, κάτι το οποίο στο κάτω κάτω είναι και υποκειμενικό. Εσύ τουλάχιστο συμφωνείς πως όποιο και αν είναι αυτό το έργο του, τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια δεν έχει προσφέρει πολιτισμικά τίποτα επιπλέον παρά το να εμφανίζεται από εδώ και από εκεί σαν μαϊντανός και να λέει μπούρδες; Η μήπως θεωρείς ότι έχει κάποιον ΜΕΓΑΛΟ πολιτικό/φιλοσοφικό λόγο αυτός ο άνθρωπός;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Η δυστυχία να είσαι Έλληνας και να έχεις τον Ν. Δήμου, Δ. Σαβ

Οκ εμένα με θεωρείς μικρό γιατί δεν εκτιμώ το έργο του Σαββόπουλου, κάτι το οποίο στο κάτω κάτω είναι και υποκειμενικό.

Άλλο πράγμα το να πεις πως κατι το θεωρείς μικροτητα, και άλλο να πεις κάποιον μικρο. Στοιχειώδη ελληνικά. Το γιατι το θεωρώ μικροτητα το ανέπτυξα, δεν το πέταξα ετσι.

Φίλε μου στο συγκεκριμένο ποστ έτσι το πέταξες δεν το ανάπτυξες! Αλλά αν θέλεις δείξε μου που, ή εξήγησε μου πάλι το σκεπτικό σου.

Όσο για εμένα εγώ προσωπικά με θεωρώ μικρό, δεν θεωρώ πως είμαι κάποια μεγάλη προσωπικότητα. Όμως αυτή την μικρή νοημοσύνη μου ο λόγος Σαββόπουλου την υποτιμάει σε μεγάλο βαθμό και ακόμα πιο πολύ την υποτιμούν αυτοί που προβάλουν τον λόγο του Σαββόπουλου!

Φίλε μου στο συγκεκριμένο ποστ έτσι το πέταξες δεν το ανάπτυξες! Αλλά αν θέλεις δείξε μου που, ή εξήγησε μου πάλι το σκεπτικό σου.

Όσο για εμένα εγώ προσωπικά με θεωρώ μικρό, δεν θεωρώ πως είμαι κάποια μεγάλη προσωπικότητα. Όμως αυτή την μικρή νοημοσύνη μου ο λόγος Σαββόπουλου την υποτιμάει σε μεγάλο βαθμό και ακόμα πιο πολύ την υποτιμούν αυτοί που προβάλουν τον λόγο του Σαββόπουλου!

Με ποιό σκεπτικό ο Σαββόπουλος υποτιμάει την νοημοσύνη σου;;;

Είναι ένας μουσικός και έχει την όποια γνώμη έχει. Εσύ μπορεί να συμφωνείς ή να διαφωνείς. Όμως τι σχέση έχει η δική σου νοημοσύνη με αυτό;

Με ποιό σκεπτικό ο Σαββόπουλος υποτιμάει την νοημοσύνη σου;;;

Είναι ένας μουσικός και έχει την όποια γνώμη έχει. Εσύ μπορεί να συμφωνείς ή να διαφωνείς. Όμως τι σχέση έχει η δική σου νοημοσύνη με αυτό;

Δικαίωμά του να έχει όποια άποψη θέλει για ότι θέλει αλλά ως εκεί. Όμως όταν ένας τέτοιος λόγος μου σερβίρεται από τα ΜΜΕ εδώ και δεκαετίες ως μεγάλη φιλοσοφία ενός διανοούμενου, τότε ναι με υποτιμάει εμένα και την νοημοσύνη μου.

Δικαίωμά του να έχει όποια άποψη θέλει για ότι θέλει αλλά ως εκεί. Όμως όταν ένας τέτοιος λόγος μου σερβίρεται από τα ΜΜΕ εδώ και δεκαετίες ως μεγάλη φιλοσοφία ενός διανοούμενου, τότε ναι με υποτιμάει εμένα και την νοημοσύνη μου.

Και μένα δεν μου αρέσει ο Νταλί με τον Πικάσο, διότι θεωρώ (χρησιμοποιώντας τα λόγια σου) ότι τα έργα τους υποτιμούν το αισθητικό μου κριτήριο. Φυσικά, αμφότεροι προβάλλονται πολύ περισσότερο στον τομέα τους από τον Δήμου και τον Σαββόπουλο καθότι διαθέτουν μάλιστα και παγκόσμια εμβέλεια. Τι να κάνουμε τώρα? Όταν βλέπω θέμα για εκείνους στα ΜΜΕ ή αλλάζω κανάλι ή πάω σε άλλη σελίδα...όλα αυτά τα θέματα στην τελική, υποκειμενικά είναι.

Re: Απάντηση: Re: Η δυστυχία να είσαι Έλληνας και να έχεις τον Ν. Δήμου, Δ. Σαββόπουλ

Και μένα δεν μου αρέσει ο Νταλί με τον Πικάσο, διότι θεωρώ (χρησιμοποιώντας τα λόγια σου) ότι τα έργα τους υποτιμούν το αισθητικό μου κριτήριο. Φυσικά, αμφότεροι προβάλλονται πολύ περισσότερο στον τομέα τους από τον Δήμου και τον Σαββόπουλο καθότι διαθέτουν μάλιστα και παγκόσμια εμβέλεια. Τι να κάνουμε τώρα? Όταν βλέπω θέμα για εκείνους στα ΜΜΕ ή αλλάζω κανάλι ή πάω σε άλλη σελίδα...όλα αυτά τα θέματα στην τελική, υποκειμενικά είναι.

Μάλλον άλλα καταλαβαίνεις από αυτά που γράφω. Αν μιλάγαμε για προβολή του μουσικού του έργου δεν θα είχα κανένα πρόβλημα. Όμως κάθε άλλο παρά το καλλιτεχνικό του έργο προβάλλεται.

Ο Λόγος του με υποτιμάει όχι το έργο του!

Re: Απάντηση: Re: Η δυστυχία να είσαι Έλληνας και να έχεις τον Ν. Δήμου, Δ. Σαββόπουλ

Μάλλον άλλα καταλαβαίνεις από αυτά που γράφω. Αν μιλάγαμε για προβολή του μουσικού του έργου δεν θα είχα κανένα πρόβλημα. Όμως κάθε άλλο παρά το καλλιτεχνικό του έργο προβάλλεται.

Ο Λόγος του με υποτιμάει όχι το έργο του!

Εγώ συνεχίζω να μην καταλαβαίνω γιατί να σε υποτιμάει. Δική του γνώμη είναι. Δεν είναι γνώμη για το πρόσωπό σου. Από που και ως που σε υποτιμάει εσένα; Εντάξει, δεν γουστάρεις, άστο. Όμως σαφώς δεν υποτιμάει εσένα.

Εξήγησα πού εντοπίζω τη μικρότητα, στο να ξεκινάμε από τον πολιτικό λόγο του ανδρός (εκεί να συμφωνήσω απόλυτα σε όσα λες) και στο τέλος να βρίσκουμε την ευκαιρία να "κολλήσουμε" κι έναν λόγο για τον καλλιτέχνη ως τέτοιον.

Εξήγησα πού εντοπίζω τη μικρότητα, στο να ξεκινάμε από τον πολιτικό λόγο του ανδρός (εκεί να συμφωνήσω απόλυτα σε όσα λες) και στο τέλος να βρίσκουμε την ευκαιρία να "κολλήσουμε" κι έναν λόγο για τον καλλιτέχνη ως τέτοιον.

Αν σε ενόχλησε που είπα πως το έργο του Σαββόπουλου δεν είναι τίποτα το σπουδαίο μουσικά το παίρνω πίσω. Την άποψή μου είπα που μπορεί και να μην χρειαζόταν, και σεβαστό αν διαφωνείς. Όμως δεν μου είπες, συμφωνείς πως το έργο του έχει μείνει και τελειώσει στην δεκαετία του 70 και όλα αυτά τα χρόνια ασχολούμαστε με τον "φιλόσοφο" Σαββόπουλο και όχι με τον καλλιτέχνη Σαββόπουλο; Το βρίσκεις λογικό αυτό;

Ο Bono τουλάχιστο είναι ενεργός καλλιτέχνης, γράφει μουσική μέχρι σήμερα και από όσο γνωρίζω δραστηριοποιείται πολιτικά και ουσιαστικά και μέσω της μουσικής του, δεν αρκείται να λέει τις αμπελοφιλοσοφίες του στα κανάλια. Το φαινόμενο Σαββόπουλος νομίζω πως είναι αποκλειστικά Ελληνικό, δεν νομίζω να υπάρχει κάτι αντίστοιχο πουθενά αλλού στον κόσμο.

Φορτηγό, Το περιβόλι του τρελού, Μπάλλος και Βρώμικο ψωμί είναι καταθέσεις εξεπέραστες, διαχρονικές και κοσμούν την ελληνική δισκογραφία. Ένα από τα τέσσερα να είχε κάνει θα ήταν αρκετό. Η καλλιτεχνική αποδόμηση δεν με βρίσκει σύμφωνο, γι' αυτά τώρα που έχει εκστομίσει κατά καιρούς είναι και για μένα αξιοκατάκριτος.

Αλλά είπαμε, το ένα δεν αναιρεί το άλλο...