Η Fitness γωνιά του AVClub

Μιλάς για τα set του crossfit ή της προπόνησης με βάρη;
Στην προπόνηση με βάρη, τι διάλειμμα κάνεις μεταξύ των set;
Γενικά μιλώντας, πρέπει να ξεκινάμε το set όταν είμαστε έτοιμοι μυικά, ψυχολογικά, αναπνευστικά. Αυτό σημαίνει, στις σύνθετες ασκήσεις (πιέσεις, έλξεις, squat κλπ) 2-3 λεπτά, και στις απομονωτικές 1,5-2 λεπτά.
Γενικά ο χώρος είναι περιορισμένος και τα τμήματα έχουν μέγιστη χωρητικότητα έξι άτομα. Τα μηχανήματα είναι λίγα οπότε σπάμε σε ζευγάρια όταν κάνουμε βάρη. Οπότε ο χρόνος αποθεραπείας είναι επαρκέστατος και by the book. Στο crossfit ξέρεις πως είναι. Μετράς χρόνο και ότι περισσεύει το απλώνεις ως ξεκούραση. Ρεαλιστικά στόχος είναι να βγει το πρόγραμμα μέσα στο χρόνο έστω και με "παραχωρήσεις" σε κιλά.

Έχεις ποινικό μητρώο...😕
Θέλει προσοχή στην επιλογή των ασκήσεων και στην εκτέλεση.

Με κήλες στη μέση (και συμπτωματολογία μέχρι άκρο πόδα), θα σου πρότεινα να σταματήσεις τα daedlift...χθες!
Άσκηση με υψηλό risk/reward ratio, δεν στοχεύει συγκεκριμένη μυική ομάδα, δεν έχεις λόγο να την κάνεις, εκτός αν προπoνείσαι για powerlifting.

Όταν φτάσω τα 120kgr θα το ξανασυζητήσουμε. Μέχρι τότε το deadlift δεν κόβεται.

Ρε συ, είναι από τις πιο ασφαλείς, πλήρεις και ουσιαστικές ασκήσεις για την υγεία. Όχι? Και για να είμαι ειλικρινής δε νομίζω ότι τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει από αυτή την άσκηση.

...είναι από τις πιο ασφαλείς, πλήρεις και ουσιαστικές ασκήσεις για την υγεία. Όχι? Και για να είμαι ειλικρινής δε νομίζω ότι τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει από αυτή την άσκηση.
Από τις πιο ασφαλείς ΔΕΝ είναι.
Μπορεί να είναι ασφαλής όταν γίνεται με απολύτως σωστή τεχνική, ώστε να ελαχιστοποιοείται το ενδεχόμενο υπερβολικών φορτίσεων της ΟΜΣΣ. Παραμένει όμως, όπως έγραψα, άσκηση υψηλού ρίσκου, γι'αυτά που προσφέρει. Αυτά σε μια υγιή σπονδυλική στήλη. Σε μια σπονδυλική στήλη με κήλες, όπως η δική σου, και μάλιστα με set των 5 επαναλήψεων (όπως ανέφερες), δεν είναι η πιο σοφή επιλογή άσκησης. Αυτή είναι η όπτική μου, η οποία σίγουρα δεν είναι μονόπλευρη, αφού "πατάει" και στην εκγύμναση αλλά και στην αποκατάσταση.

Από τις πιο πλήρεις.
Nαι είναι διότι εμπλέκονται πολλές μυικές ομάδες.

Από τις πιο ουσιαστικές για την υγεία.
Aυτό σηκώνει συζήτηση. Και το να μπορεί κάποιος να κάνει 30 push ups μπορεί να θεωρηθεί κάτι ουσιαστικό για την υγεία, ή να μπορεί να κάνει 5 έλξεις με το βάρος του σώματός του, ή να μπορεί να τρέξει το 1000άρι σε 4:30, ή να μπορεί να κάνει dragon flag, ή να μπορεί να αγγίξει το πάτωμα με τεντωμένα γόνατα από όρθια θέση, ή να μπορεί να κάνει 10 άλματα σε κουτί 60 cm κλπ. Κάθε σχολή (αθλητικής) σκέψης έχει τους δικούς της δείκτες.

Για να μην μακρηγορώ, από τη στιγμή που κάποιος είναι (πραγματικά) ενημερωμένος για τα ρίσκα που αναλαμβάνει, η απόφαση είναι δική του.

Ναι όπως το λες είναι το πρόγραμμα. Στα βάρη για να καταλάβεις το γυμναστήριο έχει ένα ελλειπτικό, κωπηλατική και σκι τα οποία δουλεύουν στο ζέσταμα (ένα από όλα για 1,5min και στα προγράμματα crossfit, μετά έχει τροχαλία, πάγκους, αλτήρες, μονόζυγα και κουτιά. Ότι μπορείς να φανταστείς με αυτά. Το πρόγραμμα δεν είναι στάνταρ. Και υπάρχει μεγάλος πλουραλισμός σε ασκήσεις. Για να καταλάβεις, deadlift μπορεί να κάνω μια φορά το μήνα. Άλλες μέρες bulgarian, άλλες μέρες hipthrust άλλες μέρες squats διαφόρων μορφών, άλλες μέρες κουτιά, farmer walks κλπ κλπ κλπ.

Ναι ισχύει και αυτό είναι που με προβληματίζει. Αν και, μου αρέσει και το crossfit. Για τις θερμίδες και το cardio και κυρίως για το ονόρε. Στην ουσία έχω απλώσει τις μέρες με το crossfit στην αρχή και στο τέλος της εβδομάδας για λόγους ξεκούρασης.
Συχνά αυτό που θέτουμε ως πρωταρχικό στόχο, δεν ταυτίζεται απολύτως με αυτό που γουστάρουμε να κάνουμε.
Το πλάνο που ακολουθείς δεν είναι το ιδανικό, αν ο βασικός σου στόχος είναι η υπερτροφία, ταυτόχρονα όμως είναι ένα πλάνο που σε ευχαριστεί να το ακολουθείς!
Αν συνεχίσεις να ακολουθείς το πλάνο, θα ξέρεις ότι θυσιάζεις κάποιου βαθμού υπερτροφία αλλά τουλάχιστον το ευχαριστιέσαι!
Αν αλλάξεις το πλάνο σε κάτι πιο στοχευμένο (για την υπερτροφία), θυσιάζεις μέρος της ευχαρίστησης!

Κι εδώ η επιλογή είναι δική σου!

• Love
Reactions: Panoramix
γυμναστήριο και το CrossFit γιατί τα διαχωρίζεις; Για να καταλάβω ρωτάω.

Είμαι 50 ετών στρογγυλά πλέον. Ξεκίνησα το Νοέμβριο ένα μήνα personal 2 φορές την εβδομάδα αλλά δε μου έφταναν. Ήθελα 3 και έβγαινε ακριβά. Άσε που δεν είχε χρόνο και ο γυμναστής. Οπότε πήγα στα κλειστά τμήματα. Μόνο τέτοια έχει εκει. Δεν έχει ελεύθερο γυμναστήριο. 2 φορές μόνο έχει καθαρά βάρη. Τις άλλες μέρες μόνο CrossFit, κάτι HIIT της lesmils και pilates. Προτίμησα CrossFit. Οπότε πάω 4 φορές. Δύο βάρη δύο CrossFit.
Από κιλά έχω χάσει 5. Είμαι 81 με ύψος 1,73'(καθαρό, χωρίς παπουτσια). Αλλά έχει αλλάξει το σώμα μου γενικά. Από πλευράς δύναμης, όταν είχα ξεκινήσει έκανα αυστραλιανά pull ups. Σήμερα, πριν λίγο έβγαλα 5 σετ (8 pull ups με λάστιχο+ 12 πιέσεις στήθους με 15αρια και 12 κοιλιακούς στο μονόζυγο) στο κροσφιτ. Στην αρχή αυτό θα έβγαινε με αυστραλιανά και 10αρια μάλλον. Παγκο την πρώτη φορά στο δοκιμαστικό έβγαλα με το ζόρι 3 με 40 κιλά. Ε, τώρα βγάζω 3 με 55. Όλα έχουν ανέβει. Οι μικρές μυϊκές μονάδες, δικέφαλοι τρικέφαλοι 2,5 με 5 κιλά, οι μεγαλύτερες 10 με 15. Γλουτοι παραπάνω.

Η κατ'εξοχήν προπόνηση υπερτροφίας είναι η τύπου bodybuilding. Ζώνη επαναλήψεων 6-15 (γενικά, αλλά και με περισσότερες επαναλήψεις υπάρχει αποτέλεσμα), επαρκές διάλειμμα ώστε η αερόβια ικανότητα να μην είναι περιοριστικός παράγοντας, δομημένο πλάνο όσον αφορά την συχνότητα εκγύμνασης (ανά εβδομάδα). Εκτός από την υπερτροφία υπάρχει και αύξηση δύναμης.
Στο crossfit, επίσης υπάρχει κάποιου βαθμού υπερτροφία αλλά και αύξηση δύναμης, αλλά υπάρχει σε μεγαλύτερο βαθμό η εξάρτηση από την αερόβια ικανότητα.
Αν κάποιος θέλει πρωτίστως υπερτροφία και δευτερευόντως δύναμη, η προπόνηση bodybuilding είναι μονόδρομος.
Αν κάποιος θέλει κάποιου βαθμού μυική υπερτροφία και δύναμη, μια ευρύτερη "αθλητικότητα", του αρέσει να δουλεύει κοντά στα κόκκινα, με συμμετοχή του αερόβιου μηχανισμού, και θεωρεί πιο διασκεδαστική την προπόνηση crossfit, που είναι και κατά κάποιοι τρόπο ομαδικού τύπου, προφανώς θα το επιλέξει.
Αυτά σε γενικές γραμμές.
Όσο πιο αρχάριος είναι κάποιος, προφανώς τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα δει, είτε με τη μία επιλογή, είτε με την άλλη.
Και στις δύο περιπτώσεις, το πλάνο προπόνησης πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις, και να υποστηρίζεται από ικανοποιητική διατροφή.

Τι γίνεται αν κάποιος θέλει να τα συνδυάσει;
Προφανώς και γίνεται, αλλά πρέπει η διάρθρωση (ανά εβδομάδα) και το περιεχόμενο των προπονήσεων, να μην λειτουργούν με τρόπο που ο ένας τύπος προπόνησης να υπονομεύει τον άλλο. Αυτό που σου είχα γράψει, κεντρική εποπτεία!
Τους τελευταίους μήνες, κι εγώ ουσιαστικά παίζω σε δύο ταμπλώ. Bodybuilding και Καλλισθενική, τυγχάνει όμως να γνωρίζω ποιό, πότε, πόσο, τι κλπ, έτσι ώστε η μια ενασχόληση να συμπληρώνει την άλλη, και να μην την ανταγωνίζεται.

Όσον αφορά τα personal, ο κόσμος που δεν γνωρίζει, θεωρεί ότι η προπόνηση με personal trainer εξασφαλίζει και το αποτέλεσμα. Σε κάποιες περιπτώσεις ναι, όπως σε πολύ αρχάριους. Τις περισσότερες φορές όμως, ο χρόνος της συνεδρίας είναι λίγος και η ποιότητα τις προπόνησης μέτρια. Έχουν δει αρκετά, τα μάτια μου!

Το βάρος που έχασες, ουσιαστικά προήλθε από το θερμιδικό έλλειμμα στο οποίο βρέθηκε το σώμα σου. Η άσκηση βοηθάει σε κάποιο βαθμό, μικρότερο απ'ότι πιστεύει ο πολύς κόσμος.

Το βάρος που έχασες, ουσιαστικά προήλθε από το θερμιδικό έλλειμμα στο οποίο βρέθηκε το σώμα σου. Η άσκηση βοηθάει σε κάποιο βαθμό, μικρότερο απ'ότι πιστεύει ο πολύς κόσμος.

Αυτό είναι γενικά η ευχή όλων όσων δεν έχουν ρίξει διάβασμα...
"Θα μπαχλαβαδιάσω ότι βρω μπροστά μου, και θα τα κάψω κάνοντας πολλή γυμναστική"... και μετά βλέπεις πως ακόμα και με 10km περπάτημα, 1km τρέξιμο, 1μιση ώρα γυμναστική, με το ζόρι καις το μεσημεριανό αν αυτό ήταν κακό θερμιδικά (π.χ. καλτσόνε μεγάλο με λιπαρά τυριά, μπόλικο λαδάκι, κλπ. :D )

Δεν βγαίνει έτσι δυστυχώς.

Πρέπει να παίζεις σε deficit θερμιδικά, να παίρνεις καλή διατροφή (macros, πρωτεΐνη, χαμηλά λιπαρά, να υπάρχουν και υδατάνθρακες, δεν είναι του διαβόλου τελικά :D ).
Καλή ποσότητα πρωτεΐνης για το βάρος σου, και να συνδυάζεται με γυμναστική και κανά περπάτημα/βάδιν.

Αν δεν παίρνεις την πρωτεΐνη σου ή κάνεις πολύ μεγάλα deficits, θα χάσεις και μυική μάζα παρέα με το όποιο λίπος, και θα πέσεις και σε "plateau" πιο γρήγορα και εύκολα.

• Like
Για να καταλάβεις την πραγματικότητα μου, έχω τύψεις που αντί να κοιμάμαι βλέπω Γερμανία Παραγουάη πίνοντας toki suntori. Πάνε οι εφτά ώρες ύπνος. Αλλά το θερμιδικό ισοζύγιο είναι τουλάχιστον ίσα βάρκα ίσα νερά. Δε βάλαμε.
Δεν πειράζει, αύριο CrossFit και 1 ώρα ποδήλατο. Να δω πως θα βγει το crossfit... Και μετά ψαροταβέρνα για πρωτεινη. Rofl!
Δε βοηθούν και οι συνθήκες... Και έβαλε γκολ και η αχωνευτη Γερμανία...

• Haha
Reactions: billpeppas
Εξαρτάται τον σκοπό .
Υπάρχουν και τα burpees (αν και δεν το λες μόνη άσκηση αλλά combo )

Ε, να... Αλλού έχω δει ότι τα burpees ήταν δοκιμασία. Όχι άσκηση. Και η καταπόνηση που προκαλούν είναι υπερβολική. Ασύμμετρη του οφέλους. Σίγουρα γ@μιεται. Όχι όσο τα Bulgarian split squats βέβαια...
Έζησα τις προάλλες και το εξής κορυφαίο combo. Στο καπάκι από το burpee μια έλξη.
Ωραιο ητανε...

Ε, να... Αλλού έχω δει ότι τα burpees ήταν δοκιμασία. Όχι άσκηση. Και η καταπόνηση που προκαλούν είναι υπερβολική. Ασύμμετρη του οφέλους. Σίγουρα γ@μιεται. Όχι όσο τα Bulgarian split squats βέβαια...
Έζησα τις προάλλες και το εξής κορυφαίο combo. Στο καπάκι από το burpee μια έλξη.
Ωραιο ητανε...
Δεν ξέρω αν θα το έλεγα δοκιμασία ή άσκηση ή να πάει να χεστεί exercise combo.
Έχει όμως πολλά καλά χαρακτηριστικά μαζί (max caloric burn, muscle endurance και aerobic activation ταυτόχρονα).
Αν κολήσεις και την έλξη το κάνεις ακόμα πιο extreme. Ποιός λολός το έκανε αυτό ? :D

• Haha
Να ρίξω και ένα 🔥 για να πάρω γνώμες...
View attachment 274100
Στην (συχνά με αγκυλώσεις, ημιμαθή, και χωρίς ευελιξία) γυμναστηριακή κουλτούρα, αυτή η τριάδα θεωρείται τοτέμ.

Δικαίως; Όχι!
Αδίκως; Όχι!

Εξαρτάται από το πλαίσιο στο οποίο γίνεται η συζήτηση, και προφανώς, από τον στόχο του ασκούμενου.
Πιο συγκεκριμένα.

- Μπορεί κάποιος να γυμνάσει το στήθος, χωρίς πίεση πάγκου;
Απολύτως!
- Μπορεί κάποιος να γυμνάσει πόδια (τετρακέφαλο, Μ. Γλουτιαίο), χωρίς squat;
Απολύτως!
- Μπορεί κάποιος γυμνάσει την πλάτη, χωρίς deadlift;
Απολύτως! Και μάλιστα καλύτερα! Ειδικά ο Πλατύς Ραχιαίος, δεν γυμνάζεται επαρκώς χωρίς κατακόρυφες* έλξεις.
- Μπορεί κάποιος να γίνει καλύτερος (να σηκώνει περισσότερα κιλά) στο squat, χωρίς squat;
Ναι, αλλά μέχρι ένα βαθμό. Τετρακέφαλοι και γλουτιαίοι (αμφότεροι ως πρωταγωνιστές), μπορούν να δυναμώσουν (και πολύ μάλιστα) με άλλες ασκήσεις, αλλά για βέλτιστη απόδοση (στην συγκεκριμένη κίνηση!), πρέπει να δουλέψουν και στο συγκεκριμένο κινητικό πρότυπο, δηλαδή το squat. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες δύο ασκήσεις. Για να βελτιωθεί κάποιος στον πάγκο και στο deadlift, πρέπει να δουλεύει αυτές τις ασκήσεις.

* με ανοιχτή λαβή δηλαδή ως προσαγωγός ώμου, και με κλειστή λαβή δηλαδή ως εκτείνων ώμου.

Όπως έχω ξαναγράψει, κάθε σχολή (αθλητικής) σκέψης έχει τους δικούς της δείκτες.
Για κάποιους, είναι σημαντικό να μπορεί κάποιος να κάνει 30 push ups, ή να μπορεί να κάνει 5 έλξεις με το βάρος του σώματός του, ή να μπορεί να τρέξει το 1000άρι σε 4:30, ή να μπορεί να κάνει dragon flag, ή να μπορεί να αγγίξει το πάτωμα με τεντωμένα γόνατα από όρθια θέση, ή να μπορεί να κάνει 10 άλματα σε κουτί 60 cm, ή κάποιος συνδυασμός των παραπάνω.

Ο κάθε ασκούμενος επιλέγει πόσο σφαιρική αθλητικότητα θέλει να έχει, και πόσο θέλει να δώσει έμφαση σε συγκεκριμένους τομείς, παραμελώντας άλλους.

Διονύση

έχω δει τελευταία να γράφεις, ότι μια άσκηση υπερτροφίας που πάει σε πολλές ( >20 ) επαναλήψεις, μετατρέπεται σε αεροβική ...

τι ακριβώς σημαίνει αυτό ; ότι μια άσκηση για υπερτροφία, δεν θα φέρει τελικά υπερτροφία, ή ότι ακόμη περισσότερο/ χειρότερο θα απωλεσθεί μυς όταν γίνονται οι πολλές επαναλήψεις ;

Ξεκινάω από το τελευταίο: "θα απωλεσθεί μυς όταν γίνονται οι πολλές επαναλήψεις;"
Πού το άκουσες αυτό ρε φίλε;
Απώλεια μυικής μάζας γίνεται σε συγκεκριμένες καταστάσεις, όχι με ψύλλου πήδημα.

Ενδεικτικά
- αχρησία ή πολύ μειωμένη λειτουργία του μυ, για κάποιο διάστημα (πχ οι μυικές ατροφίες σε μέλος που ακινητοποιήθηκε με γύψο)
- σοβαρές διατροφικές ελλείψεις (έλλειψη πρωτεΐνης ή crash diets κλπ)
- με την ηλικία, ειδικά όταν δεν γίνεται προπόνηση με αντιστάσεις
- παθολογικές καταστάσεις

Στο θέμα μας τώρα.

Στον μυ υπάρχουν μυικές ίνες ταχείας συστολής (παράγουν μεγάλη δύναμη αλλά κουράζονται γρήγορα) και μυικές ίνες βραδείας συστολής (παράγουν μικρή δύναμη αλλά αργούν να κουραστούν). Υπάρχουν και ενδιάμεσες ίνες αλλά δεν θα μας απασχολήσουν εδώ.
Ο βασικός παράγοντας για την υπερτροφία, είναι η έκθεση του μυ σε συνθήκες αυξημένης μηχανικής τάσης, ώστε να ενεργοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες μυικές ίνες ταχείας συστολής, αυτές δηλαδή οι οποίες αντιδρούν καλύτερα στο ερέθισμα υπερτροφίας.
Μικρή αντίσταση ενεργοποιεί αρχικά τις μυικές ίνες βραδείας συστολής, και μόνο προς το τέλος του set, ενεργοποιεί τις μυικές ίνες ταχείας συστολής.
Μεγάλη αντίσταση, ενεργοποιεί αμέσως τις μυικές ίνες ταχείας συστολής.

Είναι επαρκώς τεκμηριωμένο, ερευνητικά, ότι όσο πιο κοντά στην (πραγματική!) αποτυχία τελειώνει ένα set, τόσο μεγαλύτερο είναι το ερέθισμα που δέχεται ο μυς για να υπερτραφεί.
Όσο πιο πολλές είναι οι επαναλήψεις ενός set, τόσο πιο σημαντικό είναι να πλησιάσουμε την αποτυχία, διότι η αντίσταση με την οποία εκτελούμε αυτό το set είναι μικρότερη, σε σχέση με την αντίσταση ενός πιο σύντομου set. Θυμίζω ότι οι ίνες ταχείας συστολής αργούν να μπουν στο παιχνίδι, όσο πιο χαμηλή είναι η αντίσταση.

Οπότε
Ένα σετ των 8 επαναλήψεων (μέχρι πλήρη αποτυχία) που τελείωσε στις 6 επαναλήψεις, προκάλεσε ικανοποιητική ενεργοποίηση των μυικών ινών ταχείας συστολής. Αν τελείωνε στις 7 επαναλήψεις, θα ενεργοποιούσε ακόμη περισσότερες ίνες ταχείας συστολής κλπ. Αν τελείωνε στις 8, δηλαδή στην πλήρη αποτυχία, θα είχαμε μέγιστη ενεργοποίηση των ινών ταχείας συστολής.
Ένα set των 25 επαναλήψεων (μέχρι πλήρη αποτυχία), που τελείωσε στις 19-20 επαναλήψεις, είτε λόγω βαρεμάρας, είτε λόγω έλλειψης αναπνοής, δεν πρόλαβε να ενεργοποιήσει αρκετές ίνες ταχείας συστολής, οπότε το ερέθισμα για υπερτροφία είναι μικρότερο.
Ένα τέτοιο set
i) δουλεύει το αερόβιο σύστημα
ii) προκαλεί στον μυ μεταβολικό stress, του οποίου η συμβολή στην μυική υπερτροφία είναι μικρή, αν υπάρχει.
iii) προκαλεί στον μυ πρήξιμο (pump), του οποίου ο ρόλος στην υπερτροφία είναι ακόμη ασαφής, αν και οι παλιότεροι gym bros, το θεωρούσαν απολύτως απαραίτητο

Καλό το μάθημα εργοφυσιολογίας, αλλά... τι πρέπει να κάνουμε στην πράξη;

- Διαλέξτε αντίσταση με την οποία τα set θα βγαίνουν στις 6-12 επαναλήψεις (13η να μην γίνεται με τίποτα!)
- Προσπαθήστε να φτάσετε τουλάχιστον στην 10 επανάληψη (για set των 12), και σε κάποια set, φτάστε μέχρι τέλους, δηλαδή στην 12η.
- Προσπαθήστε όσο γίνεται, να έχετε σωστή τεχνική καθ'όλη την διάρκεια του set. Όσο προχωράει το set και συσσωρεύεται η κόπωση, το σώμα, στην προσπαθειά του να φέρει σε πέρας την αποστολή (δηλαδή το σήκωμα ή το τράβηγμα της μπάρας κλπ) , θ'αρχίσει να επιστρατεύει κι άλλους μύες, αλλάζοντας στάση ή τη θέση κάποιων αρθρώσεων. Αντισταθείτε σ'αυτό!

Last edited:
Αυτή η απώλεια μυικής μάζας μας κυνηγάει όλους. Κι εγώ με μυοπάθεια δεν μπορώ να πω πως περνάω και πολύ καλά.
Πρωτεΐνη και στον καφέ θα βάζω σε λίγο (εντάξει, υπερβάλλω λίγο). Αλλά it's ok. Η ποδηλασία πάει όσο καλά θα μπορούσε να πάει στην κατάστασή μου και ανεβαίνουμε.

Αυτή η απώλεια μυικής μάζας μας κυνηγάει όλους. Κι εγώ με μυοπάθεια δεν μπορώ να πω πως περνάω και πολύ καλά.
Πρωτεΐνη και στον καφέ θα βάζω σε λίγο (εντάξει, υπερβάλλω λίγο). Αλλά it's ok. Η ποδηλασία πάει όσο καλά θα μπορούσε να πάει στην κατάστασή μου και ανεβαίνουμε.

Άραγες βγάζει κάποια μάρκα κάποιο... πρωτεϊνούχο blend καφέ; :D

Άραγες βγάζει κάποια μάρκα κάποιο... πρωτεϊνούχο blend καφέ; :D
Από μάρκες καφέ, η Starbucks (έτοιμο ρόφημα). Από μαρκες συμπληρωμάτων φαντάζομαι περισσότερες.

Οταν κανω στηθος στην σμιθ στον παγκο, οταν φτανω κοντα στην αποτυχια αποτο παραπανω σφιξιμο εχω κατι περιστασιακα πονακια η ενοχληση καλυτερα (μονο την ωρα που σηκωνω κοντα στην αποτυχια κ σφιγγομαι πιο πολυ) κατω απο την κοιλια, υπαρχει φοβος για δημιουργια κηλης κ τι πρεπει να κανω για να την αποφυγω?Μαλλον λαθος στην αναπνοη ε? η αληθεια ειναι οτι δεν την προσεχω παντα..

Last edited: