Καλησπέρα
Πολύ όμορφο πικάπ. Διαθέτω το ίδιο ακριβώς ( ; ) μοντέλο, αν και στην περίπτωσή μου δεν διαθέτει βάση (είναι τμήμα φορητού ηχοσσυστήματος για DJ!!!) και ομολογώ ότι ζηλεύω πολύ! Η βάση της Lenco είναι πάρα πολύ όμορφη!
Δεν ξέρω αν σε προλαβαίνω ή όχι, αλλά αν ήμουν στη θέση σου θα το άφηνα ως έχει.
Ο λόγος είναι ότι πρόκειται (μάλλον) για το καλύτερο πικάπ της Lenco και ως εκ τούτου έχει αξία από μόνο του (ως μουσειακό / συλλεκτικό κομμάτι). Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο βραχίονας του δεν υστερεί των άλλων στο βαθμό που υστερέί ο συνηθισμένος βραχίονας των προηγούμενων μοντέλων - ίσα ίσα είναι κατασκευής Jelco οπότε είναι πολύ ανώτερος ποιοτικά - το κάνει ένα πολύ ιδιαίτερο απόκτημα.
Αν όντως θες να επιλέξεις τη λύση των μετατροπών κι ότι αυτό συνεπάγεται, θα σου συνιστούσα να αγόραζες ένα πολύ φθηνότερο μοντέλο Lenco ή και μόνο το μοτέρ και το πλατώ. Στη συνέχεια μπορείς να χτίσεις ένα πικάπ απαιτήσεων με έδρανο πλατώ από ιδιοκατασκευαστές (ερασιτέχνες ή μη), βάση μεταλλική PTP4/5, πλαίσιο βάσης ξύλινο ή από κόντρα πλακέ θαλάσσης ή από άλλο συμπαγές υλικό της αρεσκείας σου, βραχίονα Rega RB250 με τη μετατροπή της Origin Live και αντίβαρο από βολφράμιο κλπ. Μπορείς ακόμη και να αγοράσεις πλατώ από ανοξέιδωτο ατσάλι ή μπρούντζινο από ιδιοκατασκευαστές αλλά βέβαια κάτι τέτοιο εκτοξεύει το κόστος σε στρατοσφαιρικά επίπεδα.
Στη θέση σου πάντως θα κοίταζα να βεβαιωθώ ότι στο πικάπ έχει γίνει η καλύτερη δυνατή συντήρηση και ρύθμιση και θα προσπαθούσα να βελτιώσω κάποιες αδυναμίες του χωρίς να προβώ σε μη αναστρέψιμες επεμβάσεις.
Καταρχήν θα χρειαστείς ένα σκέπασμα (από ακρυλικό κατά προτίμηση) για να μη μαζεύει σκόνη και ν' απομονώνεται κάπως (ακουστικά) ο δίσκος κατά το παίξιμο.
Όσον αφορά στη στιβαρότητα, μπορείς να τη βελτιώσεις προσθέτοντας ένα στήριγμα εσωτερικά μεταξύ του περιβλήματος του εδράνου του πλατώ και του πάτου της βάσης. Ο τρόπος που επιτυγχάνεται αυτό είναι με τη χρήση ενός τμήματος σωλήνα με ίδα διάμετρο με το καπάκι του εδράνου ο οποίος μπορεί να στερεωθεί σ' αυτό με ένα σφιγκτήρα (μπορείς να αγοράσεις από το ebay εδώ:
http://www.ebay.co.uk/itm/Pack-of-4...069297?hash=item460ecda6b1:g:nQIAAOxyOa9Rzd16 )
Κάπου είχα δει αυτή τη λύση αλλά έχω πλέον ξεχάσει (ομολογώ ότι έχω αγοράσει τους σφιγκτήρες αλλά ακόμα δεν τους έχω χρησιμοποιήσει).
Τέλος, υπάρχουν στο διαδίκτυο και προτάσεις για βελτιώσεις στο θέμα οδήγησης του κινητήρα.
Ουσιαστικά πρόκειται για μονάδες που παρέχουν μια σταθεροποιημένη πηγή εναλλασσόμενου ρεύματος ενδεχομένως με τη δυνατότητα κάποιων επιπλέον ρυθμίσεων όπως π.χ. της συχνότητας ώστε να μπορείς να αλλάζεις την ταχύτητα του πλατώ ηλεκτρονικά.
Δεν γνωρίζω πόση βελτίωση στον ήχο μια τέτοια λύση παρέχει και πως συγκρίνεται με μηχανικές μετατροπές αντίστοιχου κόστους.
Πάντως είναι σε κάθε περίπτωση κάτι ανεξάρτητο από το πικάπ και μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες μονάδες πικάπ που λειτουργούν με εναλλασσόμενο ρεύμα δικτύου
Αν παρόλα αυτά είσαι αποφασισμένος να αλλάξεις βάση και βραχίονα, θα ενδιαφερόμουν να αγοράσω ότι σου περισσεύει... ; )
Προσωπικά, παρόλο που έχω το ίδιο πικάπ δεν έχω αλλάξει μέχρι στιγμής το παραμικρό (εκτός από το να εγκαταστήσω μια ΑΤ95 Audio Technica) ούτε έχω κάνει την παραμικρή ρύθμιση πέραν του να ξεσφίξω τις βίδες που στηρίζουν το πικάπ στη βάση του για όταν μεταφέρεται. Το δικό μου πικάπ παρουσιάζει ένα μικρό μηχανικό πρόβλημα - κάτι προκαλεί ένα ήχο κλικ σε κάθε περιστροφή που αν και δε μ' ενοχλεί προσωπικά, δεν μπορώ να πβρω τι το προκαλεί! Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από τον ήχο του πράγμα που λέει πολλά για την ποιότητα του πικάπ δεδομένης της ηλικίας του και του ελαττώματος που παρουσιάζει.
Κάτι τελευταίο για τη χρήση των ελληνικών: νομίζω ότι ήδη χρησιμοποιούμε αρκετές ξένες λέξεις σ' αυτό το χόμπυ (!) και καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε και τις σωστές (!) ελληνικές όπου υπάρχουν. Οπότε, εκτός κι αν σκοπεύετε να κατασκευάσετε βάση πικάπ από ψημένο πηλό, καλό είναι ν' αναφέρεστε σ' αυτήν ακριβώς έτσι: βάση - ούτε πλίνθος ούτε plinth - άσ' τε το για τους αγγλόφωνους το τελευταίο!
Και για να μην ξεχνιόμαστε: λιγότερα chat, μετατροπές κλπ. και περισσότερη μουσική! ενίοτε και ζωντανή!
Καλές ακροάσεις!
Στέλιος