Η κυρά Λέγγω aka Lenco

ναι. στην φωτο που ανεβασες η κεφαλη φαινετε να κοιταει λιγο προς τα αριστερα σε σχεση με την γραμμη του headshell. αυτο ειναι λαθος. γενικα (και για αισθητικους λογους) ολοι οι κατασκευαστες εχουν τις κεφαλες να καθονται σχεδον τελεια στο κεντρο.

αν ειναι οπως νομιζω ο βραχιωνας εχει σχεδιαστει για Stevenson (μια χαρα) και θελει διορθωση πρακτικα μονο η γωνια.

να προσθεσω πως ο βραχιωνας με effective length στα 217 μμ ειναι κοντος (8.5 ιντσες) και κατ επεκταση για αμεση αλλαγη (το θετω ευγενικα)

ναι. στην φωτο που ανεβασες η κεφαλη φαινετε να κοιταει λιγο προς τα αριστερα σε σχεση με την γραμμη του headshell. αυτο ειναι λαθος. γενικα (και για αισθητικους λογους) ολοι οι κατασκευαστες εχουν τις κεφαλες να καθονται σχεδον τελεια στο κεντρο.

αν ειναι οπως νομιζω ο βραχιωνας εχει σχεδιαστει για Stevenson (μια χαρα) και θελει διορθωση πρακτικα μονο η γωνια.

να προσθεσω πως ο βραχιωνας με effective length στα 217 μμ ειναι κοντος (8.5 ιντσες) και κατ επεκταση για αμεση αλλαγη (το θετω ευγενικα)

οντως ήταν στραβά η κεφαλή στη φωτό αλλά αυτό οφείλεται στη μετακίνηση που της έκανα ώστε να πάει όσο πιο μπροστά γίνεται για να δω ποιο είναι το μέγιστο περίπου effective length που μπορώ να πιάσω. Βάσει το σχεδίου του (το κατασκευαστικό σχέδιο του είναι σε κάποιο προηγούμενο ποστ) έχει effective lenght 210 +/-2mm.
Από εκεί ξεκίνησε όλη η αναζήτηση ότι είναι κοντός και τι καλύτερο μπορεί να προκύψει με αυτόν φέρνοντας την κεφαλή τέρμα μπροστά ή ακόμη-ακόμη επεμβαίνοντας στο headshell για να πάρει κανά πόντο από το 210. Αν διαβάσεις πάλι τα τελευταία ποστ θα καταλάβεις. Σκοπός είναι να δούμε τι πιάνουμε με αυτό βραχίονα και την καινούργια κεφαλή πριν βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη (περιμένω να μου στείλουν σχέδια απο το lencoheaven για να αρχίσω τη μελέτη επί του σχεδιαστηρίου πρώτα).

Πάντως προσπάθησα να αλλάξω τη γωνία ώστε να πλησιάσω τις 24 μοίρες που θεωρητικά σε αυτό το μήκος που έχω τώρα θα δουλεύει κατά stevenson.
Εχω να κάνω δύο παρατηρήσεις:

1. Νομίζω ότι είναι η πιο δύσκολη ρύθμιση. Πως τα καταφέρνετε να φέρετε την κεφαλή παράλληλα με τις γραμμές που έχουν σχεδιαστεί στον προτράκτορα και δείχνουν τη σωστή κλίση, όταν και η ίδια η κεφαλή λόγω σχήματος δεν βοηθά...και όπως και να'χει είναι με το μάτι. Ηδη σκέφτομαι τρόπους ώστε να σημαδέψω με κάποιο τρόπο σημάδια πάνω στο headshell ώστε η κλίση της κεφαλής να γίνει εκτός βραχίονα.

2. Με αυτό που έκανα, ότι ήταν αυτό, που την έστριψα την κεφαλή προς τις 24 μοίρες, παρατηρώ ήδη μια βελτίωση στον ήχο. Πιο καθαρά τα όργανα στα τραγούδια, πιο καθαρό μπάσο, καλύτερο στερεοφωνικό κεντράρισμα του ήχου. Ειδικά όταν ακούω από το δίπλα δωμάτιο (που είναι στη συνέχεια του χώρου που είναι τα ηχεία, αλλά στην ουσία παίρνω όλες τις ανακλάσεις από τον τοίχο προς εμένα και όχι κατευθείαν από τα ηχεία....ξέρω σας ακούγεται κουφό αλλά επειδή πολλές φορές έτσι ακούω μουσική έχω παρατηρήσει ότι οι κακές αναπαραγωγές γίνονται πιο έντονες σε αυτήν την ακρόαση και οι καλές ξεχωρίζουν) ακούω πολύ πιο καθαρά, πιο ευχάριστα.

Αντε να έρθει η shure να δούμε τι θα βγάλει;;!

Πρόσεξε μην κάνεις ζημιά στου δίσκους σου, λόγω υπερβολικού tracing error...

Οι βραχίονες των technics SL12xx τι λένε; Βλέπω χαμηλές τιμές γενικά, αξίζει να ασχοληθεί κανείς μαζί του....και να φτιάξει ένα υβρίδιο lenco-mkII :drummer:

Καλός βραχίονας (δηλαδή άπειρα καλύτερος από αυτόν που έχεις αλλά όχι καλύτερος από τους Rega/Linn Akito κλπ), αλλά δεν αξίζει, θα μπλέξεις με την βάση του και θα πρέπει να κάνεις πατέντες.

Γιατί δεν ακολουθείς την πεπατημένη που σου είπαμε πιο πάνω?

Καλός βραχίονας (δηλαδή άπειρα καλύτερος από αυτόν που έχεις αλλά όχι καλύτερος από τους Rega/Linn Akito κλπ), αλλά δεν αξίζει, θα μπλέξεις με την βάση του και θα πρέπει να κάνεις πατέντες.

Γιατί δεν ακολουθείς την πεπατημένη που σου είπαμε πιο πάνω?

Δεν αποφασίσα ακόμη κάποια κίνηση...δεν έχω απορρίψει κάτι. Απλά κυττώντας γύρω γύρω μου έρχεται και καμμιά ιδέα και τη ρίχνω στο τραπέζι....είναι επαγγελματικό χούϊ αυτό βλέπεις, τι να κάνουμε, πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούϊ!

Τελικά μάλλον δεν είναι τόσο φθηνός ο βραχίονας του technics όπως είδα σε 1-2 καταχωρήσεις, γιατί δεν είναι ένα πράγμα, οι πιο πολλοί πουλάνε το πάνω μέρος μόνο, το βραχίονα χωρίς τη βάση του.
Πάντως το όλο σύστημα του technics όπως το χάζευα τώρα στο διαδίκτυο αν το βάλει κανείς ολοκληρωμένο με τη βάση του παίρνει όλες τις ρυθμίσεις που μπορεί να πάρει απο ένα βραχίονα και έχει ένα σύστημα που είναι δοκιμασμένο στο χρόνο για την αντοχή του. Ηχητικά βλέπω ότι επικρατεί debate αν είναι καλός ή όχι.
Οταν είδα τιμή για το βραχίονα στα 50 ευρώ περίπου καταλαβαίνεις ότι εύλογα προκύπτει ενδιαφέρον. Δεν έχω δει να πουλά κανείς στο e-bay όλο το πακέτο και δεν μπορώ να κάνω κοστολόγηση κομμάτι-κομμάτι γιατί δεν τον έχω μελετήσει και δεν ξέρω τι χρειάζεται. Αλλά αν όλο το συγκρότημα έβγαινε μέχρι 150 ευρώ θα ήταν μέσα στις πιθανές επιλογές, γιατί όχι; το κόστος είναι μια σημαντική παράμετρος σε αυτά τα projects.

Ο βραχίονας Technics είναι πολύ καλός αλλά μικροφωνίζει... ολόκληρος ο βραχίονας θα σου βγεί γύρω στα 250-280 ευρώ, αν ψάξεις προσεκτικά και επίμονα τα καινούργια ανταλλακτικά στο e-bay, συν το junction box για τα interconnect σου... νομίζω ότι δεν αξίζει εφόσον μπορείς να βρεις στα ίδια λεφτά, τους βραχίονες που σου πρότεινα μεταχειρισμένους σε άψογη κατάσταση... και που είναι πολύ καλύτεροι...

Αυτά τα πρότζεκτ δεν γίνονται έτσι φίλε μου... πρέπει να έχεις ένα αυστηρό ή μεταβλητό μπάτζετ, και να κινηθείς επάνω σε αυτά τα πλαίσια...

η φτηνότερη λύση είναι ο πλίνθος Μολδαβίας (που έχω στο πρώτο μου Lenco) γύρω στα 250 ευρώ κομπλέ και με αρκετά καλό φινίρισμα, κοτσάρεις επάνω το Lenco σου και κρατάς τον μαμά βραχίονα μέχρι νεοτέρας.

Επόμενο βήμα ένα Rega RB300, επάνω στην λαμαρίνα... και αμέσως επόμενο βήμα κόψιμο της γωνίας του τοπ πλειτ και τοποθέτηση του Rega σε armboard επάνω στον πλίνθο.

Αυτές είναι οι φτηνότερες προτάσεις...

Από κει και πέρα όσο θες πας το μεγάλο μου μου στοίχισε περίπου τρία χιλιάρικα με τους βραχίονες του (χωρίς κεφαλές)...

Δες εδώ για φτηνό κλώνο $139 δολάρια Technics αλλά εγώ δεν θα τον αγόραζα διότι είναι πολύ μεγάλη μανούρα η τοποθέτηση του http://www.esotericsound.com/Arms-Headshells/Armbase03mm.pdf ... θα πήγαινα σε Rega/Akito Basik Plus/Jelco... το link έχει και Jelco... προσοχή στα τελωνεία κλπ από Αμερική... http://www.esotericsound.com/ArmsAndHeadshells.htm

Last edited:
Ευχαριστώ πολύ Chris1967, η κατάθεση της εμπειρίας σου αναλυτικά είναι μεγάλο δώρο.
Τα λαμβάνω όλα υπόψη μου που λέτε, τίποτα δεν πετάω.

Σήμερα ήρθε το κορίτσι σε ωραία συσκευασία

Shure M97 packaging.jpg

Μπήκε στο cartiridge και είδα ότι επιτρέπει να πάει πολύ μπροστά. Μέτρησα και κατέληξα ότι μπορώ να έχω εύκολα effective length 219mm, το οποίο με Offset angle 25 μοίρες (θέλει στρίψιμο εντός του headshell) δίνει εξαιρετικά νούμερα.
Παρακάτω βλέπετε δεδομένα, υπολογισμούς, γραφήματα και προτράκτορα που σχεδίασα για αυτές τις τιμές (219-25).

219-25 data.jpg

219-25 tracing distortion.jpg

219-25 tracing error.jpg

View attachment Protractor 219-25.pdf

Επειδή δεν έχω όμως εκτυπωτή τώρα να τον τυπώσω την έβαλα πάνω σύμφωνα με τον προηγούμενο προτράκτορα ώστε να την ακούω λίγο να παίζει. Με το πρώτο άκουσμα έχω σαφώς καλύτερο ήχο, πιο πλούσιο, ίσως οι ψηλές συχνότητες να ακούγονται πιο πολύ, βγάζουν πιο βαθύ χαμηλό τα ηχεία σε σημείο που να νομίζω ότι αρχίζουν θέματα με το μπάσο στο χώρο και την τοποθέτηση των ηχείων. Επειδή όμως όλα αυτά είναι πολύ πρώτες εντυπώσεις και χωρίς να μπορώ να ακούσω με την ησυχία μου και όπως θέλω λόγω οικογένειας αυτή τη στιγμή κρατώ επιφυλάξεις για εντυπώσεις με την τελική ρύθμιση και με πιο σωστές ακροάσεις.
Γενικά όμως νοιώθω ευχαριστημένος με την επιλογή της κεφαλής.

Στη φωτο πρακάτω αν κάνετε zoom θα δείτε και τη σκόνη που μαζεύει το βουρτσάκι....

Shure M97 on S-arm.jpg

Μεγειά σου, καλοάκουστη, η κεφαλή αυτή είναι πού καλή και θα την χαίρεσαι χρόνια...

Στην αναζητηση μου για καινουργιο πικαπ και αφου διαβασα πολλες αναφορες για το ποσο καλα και φθηνα ειναι καποια μεταχειρισμενα, επεσα πανω σε αγγελια για ενα Lenco L75 με 90ευρω που το εδινε ενας σεβασμιος Ουγγρος κυριος που μενει 2 τετραγωνα απο το σπιτι μου. Φυσικα πηγα και ακουσα το πικαπ το οποιο ειναι σε πολυ καλη κατασταση τοσο αισθητικα οσο και ηχητικα. Επανω εχει μια κεφαλη Shure M75MB.
Βαζοντας το αυτι πανω απο το πλατω και με μουσικη να παιζει, ακουγεται ελαφρα ενας ηχος ο οποιος απο'τι διαβαζω ειναι χαρακτηριστικος του εν λογω πικαπ. Ειδα αρκετα post στο forum, μελων που αναβαθμισαν το lenco τους. Σκεφτομαι ν'αλλαξω plinth χωρις ομως κατι εξεζητημενο (ειδα ακομη και καποια plinth απο μολδαβια στο ebay) και να βαλω καποιο βραχιονα linn η' jelco κατευθειαν στο plinth οπως προτεινουν οι περισσοτεροι. Την κεφαλη θα την κρατησω η' σκεφτομαι να βαλω τη sumiko που ηδη εχω με τη jico sas για αρχη.

Γενικα δεν θα ηθελα να παω πανω απο τα 800ευρω συνολικα μαζι με τα οποια ανταλλακτικα idle wheeler κλπ. Εφικτο σεναριο λετε?

Aαα ξεχασα. Οπως φαινεται και απο τις φωτο, εχει στο top plate συστημα καθαρισμου με το βουρτσακι που κινειται προς τα μεσα οσο κινειται και ο δισκος. Θα ψαξω και για το συγκεκριμενο ανταλλακτικο ποy ειναι πολυ ωραιο αλλα λιιιιιιγο δυσευρετο αποτι βλεπω. Αυτο βεβαια σε δευτερο χρονο...

Attachments

• IMG_0578.jpg
    IMG_0578.jpg
    134.2 KB · Views: 208
  • IMG_0579.jpg
    IMG_0579.jpg
    87.2 KB · Views: 208
  • IMG_0580.jpg
    IMG_0580.jpg
    118.3 KB · Views: 208
  • IMG_0581.jpg
    IMG_0581.jpg
    104.2 KB · Views: 208
Με 800 ευρω εισαι καλα. Οριακα για πλινθο και βραχιωνα μαζι.

Τα βουρτσάκια δυστυχώς δημιουργούν θορυβο ο οποιος σε ενα "συμπαθητικό" σύστημα ακούγεται.

οκ τοτε αφου δεν βιαζομαι και θελω να γινει κατι που να μου μεινει.. Βρηκα στο lencoheaven σχεδια για το plinth αλλα δεν καταλαβαινω τις διαφορες μεταξυ των διαφορων σχεδιων(ptp2,3,5 και κανονικου). Ποιο αραγε χρειαζομαι για να εχει βραχιονα οχι το δικο του αλλα linn η' jelco?
Υπαρχει καποιος στο forum που θα μπορουσε να το φτιαξει?

Αν θες να κρατήσεις το τοπ πλειτ κοιτάς λάθος σχέδια, τα PTP είναι μόνο για PTP (peter's top plate).

Καλησπέρα

Πολύ όμορφο πικάπ. Διαθέτω το ίδιο ακριβώς ( ; ) μοντέλο, αν και στην περίπτωσή μου δεν διαθέτει βάση (είναι τμήμα φορητού ηχοσσυστήματος για DJ!!!) και ομολογώ ότι ζηλεύω πολύ! Η βάση της Lenco είναι πάρα πολύ όμορφη!

Δεν ξέρω αν σε προλαβαίνω ή όχι, αλλά αν ήμουν στη θέση σου θα το άφηνα ως έχει.
Ο λόγος είναι ότι πρόκειται (μάλλον) για το καλύτερο πικάπ της Lenco και ως εκ τούτου έχει αξία από μόνο του (ως μουσειακό / συλλεκτικό κομμάτι). Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο βραχίονας του δεν υστερεί των άλλων στο βαθμό που υστερέί ο συνηθισμένος βραχίονας των προηγούμενων μοντέλων - ίσα ίσα είναι κατασκευής Jelco οπότε είναι πολύ ανώτερος ποιοτικά - το κάνει ένα πολύ ιδιαίτερο απόκτημα.

Αν όντως θες να επιλέξεις τη λύση των μετατροπών κι ότι αυτό συνεπάγεται, θα σου συνιστούσα να αγόραζες ένα πολύ φθηνότερο μοντέλο Lenco ή και μόνο το μοτέρ και το πλατώ. Στη συνέχεια μπορείς να χτίσεις ένα πικάπ απαιτήσεων με έδρανο πλατώ από ιδιοκατασκευαστές (ερασιτέχνες ή μη), βάση μεταλλική PTP4/5, πλαίσιο βάσης ξύλινο ή από κόντρα πλακέ θαλάσσης ή από άλλο συμπαγές υλικό της αρεσκείας σου, βραχίονα Rega RB250 με τη μετατροπή της Origin Live και αντίβαρο από βολφράμιο κλπ. Μπορείς ακόμη και να αγοράσεις πλατώ από ανοξέιδωτο ατσάλι ή μπρούντζινο από ιδιοκατασκευαστές αλλά βέβαια κάτι τέτοιο εκτοξεύει το κόστος σε στρατοσφαιρικά επίπεδα.

Στη θέση σου πάντως θα κοίταζα να βεβαιωθώ ότι στο πικάπ έχει γίνει η καλύτερη δυνατή συντήρηση και ρύθμιση και θα προσπαθούσα να βελτιώσω κάποιες αδυναμίες του χωρίς να προβώ σε μη αναστρέψιμες επεμβάσεις.

Καταρχήν θα χρειαστείς ένα σκέπασμα (από ακρυλικό κατά προτίμηση) για να μη μαζεύει σκόνη και ν' απομονώνεται κάπως (ακουστικά) ο δίσκος κατά το παίξιμο.
Όσον αφορά στη στιβαρότητα, μπορείς να τη βελτιώσεις προσθέτοντας ένα στήριγμα εσωτερικά μεταξύ του περιβλήματος του εδράνου του πλατώ και του πάτου της βάσης. Ο τρόπος που επιτυγχάνεται αυτό είναι με τη χρήση ενός τμήματος σωλήνα με ίδα διάμετρο με το καπάκι του εδράνου ο οποίος μπορεί να στερεωθεί σ' αυτό με ένα σφιγκτήρα (μπορείς να αγοράσεις από το ebay εδώ: http://www.ebay.co.uk/itm/Pack-of-4...069297?hash=item460ecda6b1:g:nQIAAOxyOa9Rzd16 )
Κάπου είχα δει αυτή τη λύση αλλά έχω πλέον ξεχάσει (ομολογώ ότι έχω αγοράσει τους σφιγκτήρες αλλά ακόμα δεν τους έχω χρησιμοποιήσει).
Τέλος, υπάρχουν στο διαδίκτυο και προτάσεις για βελτιώσεις στο θέμα οδήγησης του κινητήρα.
Ουσιαστικά πρόκειται για μονάδες που παρέχουν μια σταθεροποιημένη πηγή εναλλασσόμενου ρεύματος ενδεχομένως με τη δυνατότητα κάποιων επιπλέον ρυθμίσεων όπως π.χ. της συχνότητας ώστε να μπορείς να αλλάζεις την ταχύτητα του πλατώ ηλεκτρονικά.
Δεν γνωρίζω πόση βελτίωση στον ήχο μια τέτοια λύση παρέχει και πως συγκρίνεται με μηχανικές μετατροπές αντίστοιχου κόστους.
Πάντως είναι σε κάθε περίπτωση κάτι ανεξάρτητο από το πικάπ και μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες μονάδες πικάπ που λειτουργούν με εναλλασσόμενο ρεύμα δικτύου

Αν παρόλα αυτά είσαι αποφασισμένος να αλλάξεις βάση και βραχίονα, θα ενδιαφερόμουν να αγοράσω ότι σου περισσεύει... ; )

Προσωπικά, παρόλο που έχω το ίδιο πικάπ δεν έχω αλλάξει μέχρι στιγμής το παραμικρό (εκτός από το να εγκαταστήσω μια ΑΤ95 Audio Technica) ούτε έχω κάνει την παραμικρή ρύθμιση πέραν του να ξεσφίξω τις βίδες που στηρίζουν το πικάπ στη βάση του για όταν μεταφέρεται. Το δικό μου πικάπ παρουσιάζει ένα μικρό μηχανικό πρόβλημα - κάτι προκαλεί ένα ήχο κλικ σε κάθε περιστροφή που αν και δε μ' ενοχλεί προσωπικά, δεν μπορώ να πβρω τι το προκαλεί! Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από τον ήχο του πράγμα που λέει πολλά για την ποιότητα του πικάπ δεδομένης της ηλικίας του και του ελαττώματος που παρουσιάζει.

Κάτι τελευταίο για τη χρήση των ελληνικών: νομίζω ότι ήδη χρησιμοποιούμε αρκετές ξένες λέξεις σ' αυτό το χόμπυ (!) και καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε και τις σωστές (!) ελληνικές όπου υπάρχουν. Οπότε, εκτός κι αν σκοπεύετε να κατασκευάσετε βάση πικάπ από ψημένο πηλό, καλό είναι ν' αναφέρεστε σ' αυτήν ακριβώς έτσι: βάση - ούτε πλίνθος ούτε plinth - άσ' τε το για τους αγγλόφωνους το τελευταίο!

Και για να μην ξεχνιόμαστε: λιγότερα chat, μετατροπές κλπ. και περισσότερη μουσική! ενίοτε και ζωντανή!

Καλές ακροάσεις!

Στέλιος

Last edited: