Με τα λίγα που κατεβάζει η κούτρα μου, η σημαία μας δεν μπορεί να είναι θρησκευτικό σύμβολο. Εκτός και αν αναφέρεται κάτι τέτοιο στο σύνταγμά μας.
Μπορώ να αντιληφθώ την αναφορά στη ορθοδοξία και το σταυρό, μιας και όλοι οι αγώνες απο το Βυζάντιο ως τον απελευθερωτικό αγώνα του 21 έγιναν χρησιμοποιώντας ως λάβαρο και τον σταυρό, ως ιστορική αναδρομή και συμβολισμό τιμής μπορώ να το αποδεχτώ. Σαν κράτος Χριστιανών δεν...
Θρησκευτικό σύμβολο ως "αντικείμενο" η σημαία δεν μπορεί και δεν είναι. Σε διαφορετική περίπτωση είναι περιττοί και παρείσακτοι, όσοι αλλόθρησκοι πολίτες αυτής της χώρας.
Εκτός αν θέλουμε ένα κράτος αυταρχικό, το οποίο θα στερεί την ελευθερία των πολιτών του, αναγκάζοντας τους να "προσκυνούν ξένα για αυτούς θρησκευτικά σύμβολα αντί να τιμούν την ιστορία του τόπου που κατοικούν και είναι μέλη...
Εκτός αν έχουμε στήσει καμιά αίρεση και πιστεύουμε ότι Χριστός δεν "έκανε παρέα" με μη Χριστιανούς..........................
Επιπλέον έχω διαβάσει πως αρκετές χώρες έχουν απαγορεύσει τα θρησκευτικά σύμβολα απο τα σχολειά, αλλά όχι και τη σημαία. Απλή λογική για το συμπέρασμα.
Τέλος δεν έχω δει ποτέ μου Έλληνα ή αλλοεθνή, αξιωματούχο ή απλό πολίτη να κάνει το σταυρό του σε έπαρση σημαίας, που φέρει το σταυρό.
Ούτε καν φανατικούς Μουσουλμάνους να προσκυνούν την ημισέληνο! Και εδώ απλή λογική για το συμπέρασμα.
imo αν ήταν θρησκευτικό σύμβολο η σημαία, τότε θα έπαυε να ισχύει η ανεξιθρησκεία στη χώρα μας (και σε κάθε άλλη χώρα που η σημαία της φέρει θρησκευτικό σύμβολο)
imo πρόκειται για τιμητική και ιστορική αναφορά και τίποτε παραπάνω.
Αναγνώριση της σημασίας της ορθοδοξίας στους αγώνες για την ανεξαρτησία μας, έστω και σαν μέσο συσπείρωσης των αγωνιστών.
ε-λευ-θε-ρί-α (5 μπλέ γραμμές... ο ουρανός και η θάλασσα) ή-θά-να-τος (οι 4 λευκές... τα χιονισμένα μας βουνά, τα αφρισμένα κύματα και τα σύννεφα στον ουρανό μας)
και ο σταυρός ως λάβαρο που συμμετείχε στους αγώνες για την ανεξαρτησία μας (μη βαράτε, δεν είπα ότι τους κερδίσαμε!). Όταν μας βοηθήσει ο Μωάμεθ να βάλουμε και την ημισέληνο...
Αυτά μου είπε ο μακαρίτης (ήταν και θρησκευόμενος), αυτά πιστεύω και δε βλέπω και επιχειρήματα για το αντίθετο...