Re: Απάντηση: Η Οδύσσεια του Διαστήματος – 2001: A Space Odyssey
Η κριτικη που παρεθεσες κυριε auter για τον Κιουμπρικ (δεν πρεπει να σταθουμε σε μια λεξη κυριε Ζαγογιαννη,πολλες τετοιες σιγουρα θα ειναι λανθασμενες με τα δικα μας κριτηρια) σε μενα ταιριαζει σε πολλα πραγματα, στην ουσια αναλυει τα αιτια της διαισθησης αλλα και της ενσυναισθησης που εχω για τις εικονες του Κιουμπρικ,συνηθως τις βλεπω τελειες, μαγικες αλλα ποτε δεν με αγγιζουν τοσο βαθεια σαν αυτες του Ταρκο π.χ
σε γενικες γραμμες,οχι απολυτα..
Επισης με την σειρα μου δεν συμφωνω για την κριτικη περι μεσαιωνα του Ραφαηλιδη στο Σταλκερ,δεν μου το βγαζει πουθενα αυτο,βεβαια η γνωμη μου δεν εχει βαρυνουσα σημασια γιατι ουτε πολυ διαβασμενος,ουτε εμπειρος θεατης ειμαι,επισης ξεχνω πολλα μερη μια ταινιας πολυ ευκολα ακομα και οταν με συναρπαζει και δυστυχως δεν βλεπω πολλες φορες την ιδια ταινια..για να παρω πιο πολλα απο αυτην..και εκφραστικα δεν μπορω να αποδοσω σωστα παντα αυτα που εισπρατω απο μια ταινια..
Κυριε Γαλεν παραγγειλα το πικνικ διπλα στο δρομο(σταλκερ) για να το διαβασω(εαν τα καταφερω) οχι για να το φερω σε αντιπαραθεση με την ταινια αλλα επειδη μου το προτεινατε ως πολυ αξιολογο και σας εμπιστευομαι..μονο για Ραμος μην μου μιλατε:beee:
ακριβώς!
βεβαια δεν εχω δει ολο το έργο του, ενω οταν ειχα δει την Οδύσσεια το ειχα βρεί πολύ μεγάλο αριστούργημα.
δυστυχώς ή ευτυχώς, κανείς δεν ειναι "διαβασμένος", καθώς αυτό απαιτεί μεγάλη αφοσιωση και ελεύθερο χρόνο που αν αναγκαστηκά πρεπει να δουλεψεις αρκετές ώρες ή εχεις οικογένεια ειναι λιγο δύσκολο.
Φαντάσου μετά απο 8+ ωρες, μεταφορά, προετοιμασία και χρόνος φαγητού, προετοιμασία για την επόμενη μερα, δουλειές-υποχρεώσεις σπιτιού κτλ
διαβάζεις τους τόμους του "αναζητώντας τον χαμένο χρόνο" του Προυστ, Χαιντεγκερ, Κάντ, Νίτσε, Σπινόζα κτλ
και φυσικά αυτα να ειναι μονο ενα μικρό μέρος του διαβάσματος, καθως πχ θα πρεπει να μελετηθούν και νέες μελέτες ειτε κινηματογραφικής αισθητικής, κοινωνιολογίας, ψυχολογίας, μουσικολογίας, θεωρία τέχνης κτλ. Οπως καταλαβαίνετε αυτο ειναι μια full time εργασία.
Οσο για τον Μεσαίωνα, κανεις δεν ειναι παντογνώστης, master, guru...νιντζας
Ο Ραφαηλίδης εχει γράψει εξαιρετικά κείμενα αλλα όπως όλοι μας, δεν ειναι αλάνθαστος και φυσικά εχει και αδύναμα κείμενα, που για διάφορους λόγους, δεν εχουν κάτι να προσθέσουν.. ή σωστότερα..καποιοι άλλοι μελετητες εχουν εντρυφήσει σε πολύ περισσοτερο απο αυτα που είδε (ή πιο ορθά απο αυτά που δεν ειδε) ο ίδιος. Μαλιστα σε ενα κείμενο του κάνει αυτοκριτική και αυτοσαρκασμό λέγοντας.. "υποτίθεται οτι ειμαι ειδικός στην κινηματογραφική αισθητική... ενω ενας καλός θεατής μπορεί να ειναι πολύ ειδικός απο εμένα"
Κανείς δεν ειναι ιδιαίτερα διαβασμένος ή έμπειρος θεατής, γιατί όλα συνεχώς αλλάζουν, εξελίσσονται, μεταβάλλονται, ειναι απίθανο να τα προλαβαίνουμε όλα.
ομως η ειλικρίνεια στην απάντηση σας, ειναι τουλάχιστον συγκινητική!
