Η Σφαγή του Μελιγαλά

Απάντηση: Re: Απάντηση: Η Σφαγή του Μελιγαλά

Καλά εμάς να δεις...Τές πά...

Ασε που έπαιζαν και κτηματικές διαφορές σε κάποιες περιπτώσεις...

Επαιξαν αρκετα τετοια.Και προσωπικες διαφορες...
Χωρια που αν θυμαμαι καλα οι Ναζι πρεπει να καθαρισαν και Ιταλους εκει περα οταν η Ιταλια συνθηκολογησε...

Ναι αλλα οχι κ κομματικη οργανωση μιλημενοι αυτοι που ηθελαν να λυντσαρουν οπως γραφει ο Καραμουζης,δεν ηταν λογικο να θελουν να παρουν εκδικηση,απ τις σφαγες που χαν γινει πριν?Επισης γραφει οτι στους 17 ηταν ενας ταγματαρχης ονοματι Φραγκουδακης που ειχε σωσει 50εαμιτες απ το γερμανικο εκτελεστικο αποσπασμα,αυτο πως το καταφερε?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Η Σφαγή του Μελιγαλά

Επαιξαν αρκετα τετοια.Και προσωπικες διαφορες...
Χωρια που αν θυμαμαι καλα οι Ναζι πρεπει να καθαρισαν και Ιταλους εκει περα οταν η Ιταλια συνθηκολογησε...

Αμέ...Οι Ιταλοι γενικά πέρασαν πολλά και συχνά τους προστατεψε και ο πληθυσμος...

Απάντηση: Re: Η Σφαγή του Μελιγαλά

Ναι αλλα οχι κ κομματικη οργανωση μιλημενοι αυτοι που ηθελαν να λυντσαρουν οπως γραφει ο Καραμουζης,δεν ηταν λογικο να θελουν να παρουν εκδικηση,απ τις σφαγες που χαν γινει πριν?Επισης γραφει οτι στους 17 ηταν ενας ταγματαρχης ονοματι Φραγκουδακης που ειχε σωσει 50εαμιτες απ το γερμανικο εκτελεστικο αποσπασμα,αυτο πως το καταφερε?

Μιλημένοι δεν ηταν.....
Απ´εκει και περα οταν σουχουν καψει χιλιαδες σπιτια και εχουν σκοτωθεί 1500 ανθρωποι στην Καλαμάτα,ε λογικό νά μην μπορουν να ελεγχθούν τά πάντα..

Για περιπτώσεις που καποιοι τής Κατοχικής διοικησης να κατορθωναν να εκαναν παρεμβαση στους Γερμανούς για να σώσουν μερικούς αντάρτες ,ειναι πιθανό ναχει συμβεί σε εξαιρέσεις...Οχι πώς ηταν ο κανονας...Αυτο δα ελειπε...Τούς έτρωγε το σκοτάδι.

Για τον Φραγκουδάκη δεν γνωριζω τίποτα απο την ιστορια αυτή.

Απολύτως γελοίο το άρθρο του Ριζοσπαστη με τους ... Ηρωικούς ανθρωπιστες καπετάνιους. Κουβέντα για τα σφαγμενα παιδάκια και γυναίκες.

Για αυτο η Αριστερά ποτε δεν θα παει μπροστά γιατί δεν παραδέχεται ποτε τα λάθη και τα εγκλήματα της.

Όσο για το νήμα που έγινε ολόκληρο μια προσπάθεια δικαιολογησης της Σφαγής χωρίς μια κουβέντα για τη μνήμη των αθώων, τι να πω; Λυπηρό...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Η Σφαγή του Μελιγαλά

Να ρωτήσω κάτι οι συμμοριτες πως μάχονταν για το καλό της Ελλάδας ότι οι μισοί απο αυτούς ήταν σλάβοι και δεν μιλούσαν ελληνικα? Μήπως μάχονταν για κάτι άλλο τελικά?

Στο Μελιγαλα σφάχτηκαν πολλοι αθωόι αυτο ειναι γεγονός αλλά σε κάθε περίπτωση αθώοι ξεαθώοι, άστους να πάνε σε δίκες. Δεν ειναι μονο η πηγάδα αλλά και κόσμος που σφάχτηκε πιο πριν.

Εγω δεν παιρνω το μερος κανενός, όμως σχόλια που γέρνουν τελείως προς τη μία πλευρά αν μη τι άλλο βοηθούν τη πόλωση.

Και εγω έχω διαβάσει οτι στη Μακρόνησο δεν σκοτώθηκε κανένας, θέλω να πιστεύω όμως ότι φιλτράρω αυτά που διαβάζω.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Η Σφαγή του Μελιγαλά

[...] οι συμμοριτες [...]

Οι ποιοι;!

Κοίτα κι εγώ δεν είμαι ΚΚΕ αλλά αν ήθελα να θεωρούμαι "αντικειμενικός" δεν θα αποκαλούσα τους κομμουνιστές "συμμορίτες" και τον ΕΛΑΣ "συμμορία" όπως οι ακροδεξιοί. Πιο συμμορία μου κάνει ο Σκόμπυ και η παρέα του των εθνικοφρόνων γερμανοτσολιάδων πάντως...

Σε τελική ανάλυση ο καθένας έχει τις απόψεις του, δεν χρειάζεται να το παίζει κανείς αντικειμενικός αν δεν είναι διότι έτσι εξάπτει περισσότερο τους υπόλοιπους.
Όταν το 2011 υιοθετούμε ακόμα τέτοια ορολογία απορώ πώς ορισμένοι εξακολουθούν να εντυπωσιάζονται από την ανυπαρξία εθνικής ενότητας. Αλλοίμονο και αν υπήρχε με τέτοιο άσβεστο μίσος και αντικομμουνιστικό μένος το οποίο πλέον εκφράζεται και επισήμως από την κυβέρνηση.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Η Σφαγή του Μελιγαλά

Οι ποιοι;!

Κοίτα κι εγώ δεν είμαι ΚΚΕ αλλά αν ήθελα να θεωρούμαι "αντικειμενικός" δεν θα αποκαλούσα τους κομμουνιστές "συμμορίτες" και τον ΕΛΑΣ "συμμορία" όπως οι ακροδεξιοί. Πιο συμμορία μου κάνει ο Σκόμπυ και η παρέα του των εθνικοφρόνων γερμανοτσολιάδων πάντως...

Σε τελική ανάλυση ο καθένας έχει τις απόψεις του, δεν χρειάζεται να το παίζει κανείς αντικειμενικός αν δεν είναι διότι έτσι εξάπτει περισσότερο τους υπόλοιπους.
Όταν το 2011 υιοθετούμε ακόμα τέτοια ορολογία απορώ πώς ορισμένοι εξακολουθούν να εντυπωσιάζονται από την ανυπαρξία εθνικής ενότητας. Αλλοίμονο και αν υπήρχε με τέτοιο άσβεστο μίσος και αντικομμουνιστικό μένος το οποίο πλέον εκφράζεται και επισήμως από την κυβέρνηση.

Δεν θυμομουν τη ακριβη λεξη φιλε μου και εγραφα γρηγορα, ας το διορθωσει καποιος συντονιστής. Βιαζομουν να φτιαξω καφε...:a0210:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Η Σφαγή του Μελιγαλά

Δεν θυμομουν τη ακριβη λεξη φιλε μου και εγραφα γρηγορα, ας το διορθωσει καποιος συντονιστής. Βιαζομουν να φτιαξω καφε...:a0210:

Έλα ρε Χιούστον τώρα, μεγάλα παιδιά είμαστε μη με κοροιδεύεις...:flipout:
Σου λέω δεν έχω πρόβλημα με τους ειλικρινείς ανθρώπους, είτε Δεξιούς είτε οτιδήποτε άλλο. Με τους δήθεν έχω πρόβλημα, με τους "όλοι μαζί αγκαλιασμένοι", με τους "πεθάναν οι ιδεολογίες", και τρία πουλάκια κάθονταν...

ΥΓ. Το μόνο που μου κάνει εντύπωση με τους Έλληνες ρε γαμώτο είναι η επιλεκτική τους μνήμη. Δηλαδή υπάρχουν άνθρωποι που "θυμούνται" με λεπτομέρειες τη διήγηση του γέρο-τέτοιου στο Μελιγαλά για να την πουν και σε μας, αλλά ξέχασαν ας πούμε τι δήλωσε ο Βενιζέλος την Κυριακή και πόσο απείχε από το τι δήλωσε την Τετάρτη...Περίεργο ρε παιδί μου...:flipout:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Η Σφαγή του Μελιγαλά

...... μάχονταν για το καλό της Ελλάδας ότι οι μισοί απο αυτούς ήταν σλάβοι και δεν μιλούσαν ελληνικα? .....

..Καλά οι μισοί, προφανώς ήσουν εκεί και έκανες στατιστικές, οι άλλοι μισοί ; Και πού γίνονταν όλ' αυτά ; στο Μελιγαλά ;
Δεν φταίει ο καφές, φίλε μου!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Η Σφαγή του Μελιγαλά

Έλα ρε Χιούστον τώρα, μεγάλα παιδιά είμαστε μη με κοροιδεύεις...:flipout:
Σου λέω δεν έχω πρόβλημα με τους ειλικρινείς ανθρώπους, είτε Δεξιούς είτε οτιδήποτε άλλο. Με τους δήθεν έχω πρόβλημα, με τους "όλοι μαζί αγκαλιασμένοι", με τους "πεθάναν οι ιδεολογίες", και τρία πουλάκια κάθονταν...

ΥΓ. Το μόνο που μου κάνει εντύπωση με τους Έλληνες ρε γαμώτο είναι η επιλεκτική τους μνήμη. Δηλαδή υπάρχουν άνθρωποι που "θυμούνται" με λεπτομέρειες τη διήγηση του γέρο-τέτοιου στο Μελιγαλά για να την πουν και σε μας, αλλά ξέχασαν ας πούμε τι δήλωσε ο Βενιζέλος την Κυριακή και πόσο απείχε από το τι δήλωσε την Τετάρτη...Περίεργο ρε παιδί μου...:flipout:

ρε δεν σου λεω ιστορίες...:ernaehrung004:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Η Σφαγή του Μελιγαλά

..Καλά οι μισοί, προφανώς ήσουν εκεί και έκανες στατιστικές, οι άλλοι μισοί ; Και πού γίνονταν όλ' αυτά ; στο Μελιγαλά ;
Δεν φταίει ο καφές, φίλε μου!

Μιλάω για αυτά που διαβάζω. Αν έχετε κάποια άλλη πηγη ευχαρίστως να τη διαβασω και αυτή. Σε ότι έχω διαβάσει αναφέρεται ξεκάθαρα ότι ένα μεγάλο ποσοστό δεν μιλούσε ελληνικά. Το ότι έπαιρναν όπλα από τη Γιουκοσλαβία, μέχρι που έκλεισαν τα σύνορα τη περίοδο του Γράμμου-Βίτσι δεν λέει και αυτό κάτι?

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Η Σφαγή του Μελιγαλά

Μιλάω για αυτά που διαβάζω. Αν έχετε κάποια άλλη πηγη ευχαρίστως να τη διαβασω και αυτή. Σε ότι έχω διαβάσει αναφέρεται ξεκάθαρα ότι ένα μεγάλο ποσοστό δεν μιλούσε ελληνικά. Το ότι έπαιρναν όπλα από τη Γιουκοσλαβία δεν λέει και αυτό κάτι?

Σοβαρά αν θες να διαβάσεις αντικειμενικά βιβλία ξεκίνα από αυτό του David Close και το άλλο που ανέφερα στην πρώτη σελίδα. Είναι συλλογικά, δηλαδή σχεδόν κάθε κεφάλαιο το έχει γράψει διαφορετικός συγγραφέας-μελετητής και έχουν απίστευτα ντοκουμέντα.
Ας το κάνουν και όσοι έχουν ιδεοληψίες και θα ξελαμπικάρουν λιγάκι...

ΥΓ. Να με συγχωρείς τώρα αλλά έχω να πάρω και να έναν ενισχυτή...:a0210:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Η Σφαγή του Μελιγαλά

Σοβαρά αν θες να διαβάσεις αντικειμενικά βιβλία ξεκίνα από αυτό του David Close και το άλλο που ανέφερα στην πρώτη σελίδα. Είναι συλλογικά, δηλαδή σχεδόν κάθε κεφάλαιο το έχει γράψει διαφορετικός συγγραφέας-μελετητής και έχουν απίστευτα ντοκουμέντα.
Ας το κάνουν και όσοι έχουν ιδεοληψίες και θα ξελαμπικάρουν λιγάκι...

ΥΓ. Να με συγχωρείς τώρα αλλά έχω να πάρω και να έναν ενισχυτή...:a0210:

Θα το διαβάσω! Καλός να τον δεχτείς! :)

Δεν χρειάζεται διάβασμα, κοινός νους χρειάζεται ! Και να διαβάσεις ότι στις περιοχές Φλώρινας-Καστοριάς υπήρχαν ανάμεσα στούς αντάρτες και κάποιοι σλαβόφωνοι, παει στο διάολο! Το πιστεύεις κιόλας! Αλλά στο Μελιγαλά!! Οι μισοί σλάβοι !!!! Ποιός τους κουβάλησε ; Η ΕΑΜοβουλγάρικη αεροπορία ; !! Έλεος!

Γιατι ξυνουμε πληγες? ειδικα σε μια τοσο δυσκολη περιοδο για τη χωρα? Ειναι ενα ιστορικο γεγονος που οπως ολα τα ιστορικα γεγονοτα μπορει να τα δει κανεις απο διαφορετικη σκοπια.Εδω για παραδειγμα καποιος (υποτιθεται και ειδικος) ειδε τον διωγμο των Ελληνων απο τη Σμυρνη σαν "συνωστισμο στην παραλια".
Για μενα ειναι καλυτερα να συλλεξει καποιος πληροφοριες απο διαφορες πηγες και να κανει μετα το δικο του φιλτραρισμα,ετσι και αλλιως ιστορικο γεγονος ειναι και το κακο που εκανε στον τοπο μας ο εμφυλιος δεν μπορει να αναστραφει.Μπορει ομως να μην υπαρχει το "πολιτικο μισος και παθος" που ακομα διακατεχει καποιους επειδη το κληρονομησαν απο παππουδες και πατεραδες που εζησαν εκεινα τα γεγονοτα. Μερικες φορες η "ιστορικη ληθη" ειναι επιβεβλημενη.

Last edited:

Γιατι ξυνουμε πληγες? ειδικα σε μια τοσο δυσκολη περιοδο για τη χωρα? Ειναι ενα ιστορικο γεγονος που οπως ολα τα ιστορικα γεγονοτα μπορει να τα δει κανεις απο διαφορετικη σκοπια.Εδω για παραδειγμα καποιος (υποτιθεται και ειδικος) ειδε τον διωγμο των Ελληνων απο τη Σμυρνη σαν "συνωστισμο στην παραλια".
Για μενα ειναι καλυτερα να συλλεξει καποιος πληροφοριες απο διαφορες πηγες και να κανει μετα το δικο του φιλτραρισμα,ετσι και αλλιως ιστορικο γεγονος ειναι και το κακο που εκανε στον τοπο μας ο εμφυλιος δεν μπορει να αναστραφει.Μπορει ομως να μην υπαρχει το "πολιτικο μισος και παθος" που ακομα διακατεχει καποιους επειδη το κληρονομησαν απο παππουδες και πατεραδες που εζησαν εκεινα τα γεγονοτα. Μερικες φορες η "ιστορικη ληθη" ειναι επιβεβλημενη.

Υπάρχει και η άποψη ότι αν αφήσεις την "πληγή" να ξεχαστεί, θα γίνει καρκίνος.....

Συζήτηση κάνουμε και μάλιστα σε πολιτισμένο επίπεδο, με επιχειρήματα και καταθέσεις απόψεων αντικρουόμενων πλευρών.....

Το βρίσκω πολύ ωραίο και αν μη τι άλλο, χρήσιμο σε πολλούς.....

ΙΜΟ....

Συμφωνώ απολύτως με τα γραφόμενά σου. Η μόνη μου ένσταση είναι στην έκφραση ''ιστορική λήθη''. Όποιος ψάχνει να ενημερωθεί και να βγάλει άκρη ξετυλίγοντας το κουβάρι των γεγονότων του εμφυλίου, δεν γίνεται να ''λανθάνει''. Επομένως, θα ''πείραζα'' την τελευταία σου πρόταση ως εξής:

Μερικές φορές η ''ιστορική αμνηστεία'' είναι επιβεβλημένη.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Η Σφαγή του Μελιγαλά

Να ρωτήσω κάτι οι συμμοριτες πως μάχονταν για το καλό της Ελλάδας ότι οι μισοί απο αυτούς ήταν σλάβοι και δεν μιλούσαν ελληνικα? Μήπως μάχονταν για κάτι άλλο τελικά?

Στο Μελιγαλα σφάχτηκαν πολλοι αθωόι αυτο ειναι γεγονός αλλά σε κάθε περίπτωση αθώοι ξεαθώοι, άστους να πάνε σε δίκες. Δεν ειναι μονο η πηγάδα αλλά και κόσμος που σφάχτηκε πιο πριν.

Εγω δεν παιρνω το μερος κανενός, όμως σχόλια που γέρνουν τελείως προς τη μία πλευρά αν μη τι άλλο βοηθούν τη πόλωση.

Και εγω έχω διαβάσει οτι στη Μακρόνησο δεν σκοτώθηκε κανένας, θέλω να πιστεύω όμως ότι φιλτράρω αυτά που διαβάζω.

Τι ειναι το ''συμμοριτη''??

Και εχεις απολυτο δικιο...

Η Μακρονησος ηταν ενας ηλιολουστος χωρος γεματος παρκα ,πλατειες,παιδικές χαρές ,πισίνες ειχε και Χαϊ εντια ,φουσκωτά και οι αριστεροί ετρωγαν τά λεφτά των αντιδραστικών σάν και του λογου σου...Υποθέτω θάχεις ακουσει και ιστοριες για τά καθάρματα που ησαν Διοικητές στην Μακρονησο...Η μπορει και νακάνω και λαθος..Οοοοχι δεν ήσαν διεστραμένα καθάρματα οι διοικητές,οπως τούς έλεγαν οι χιλιάδες βασανισμένοι και εξοντωμένοι απ´εκείνους...Μοιραζαν φοντανάκια και σοκολατάκια οι Διοικητές...

Ξέρω γώ??Τι εχεις ακουσει για αυτά τά καθάρματα που διοικούσαν τά Ταγματα τής Μακρονήσου?

Και πούσαι..Φυλαξτα καλά τά υπάρχοντά σου μήν έρθουν τά παιδιά τών ηλιοκαμένων απ´την Μακρονησο και την Γυάρο και στά πάρουν τά μπλιμπλίκια...:afro:

Και δεν ήταν ''Σλαβοκινητοι'' οι ''κουμουνιστές''...Λαθος στάπανε...Ειχαν έρθει απο την Τουρκιά και μιλούσαν και κάτι περιεργες διαλέκτους ..Τούρκοι ήταν νομιζω ..Τσέτες παιδιά τού Κεμάλ...Εβαζαν και αμανεδες ..Εχει γυριστεί και μιά αντικειμενική ταινια του Τζαιημς Παρις ''Οι τελευταιοι τών Κομιτατζήδων'' μέ κάτι ''Βούλγαροι'' που εχουν πιάσει την Ελληνοπούλα Αννα Φονσου και την βάζουν να χορευει γυμνή σε ενα βαρέλι φωνάζοντας ''Χορευε σκύλα''.....Εκεί τά λέει ολα..

Μάς εβαζαν υποχρεωτικά να τις βλέπουμε αυτές τις ταινιες οταν ειμασταν μικρά στην Χούντα για να μαθαίνουμε σωστή Ιστορία..

Ε ξεφύγαμε μερικά καί δεν την μαθαμε σωστά..

Last edited: