Η Τέχνη του Ακονίσματος. Εργαλεία και Τεχνικές.

εχεις δικιο...αν κοιταξεις το δραπανο απο πανω που γυρναει δεξοστροφα

Αυτές οι διαμαντόπετρες είναι πολύ καλές για να ισιώνουν πέτρες ακονίσματος.
Για μαχαίρια, είναι μάλλον ακατάλληλες, για σκαρπέλα δεν γνωρίζω.

Μόλις κατάφερα να κλείσω μία Nakayama Shohonyama με μία Mikawa nagura.
Και νομίζω έκλεισα από πέτρες.
Αν θέλει κανείς να κάνει το μαχαίρι του νυστέρι, κερνάω καφέ. 😂

• Like
Reactions: nickolas
Περιοχή; 😅

Νυστέρι;
Μη τυχόν ξεγελαστείς και πας… ο άνθρωπος είναι τρελός, θα σε εγχειρήσει πάνω απ’τα ρούχα 😁

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Γιατί βρε;
Θα δείτε και ωραίες πέτρες, να σας δείξω και κάτι ωραία μαχαίρια, να δείτε και τι ρόλο παίζει η ποιότητα του ατσαλιού στο ακόνισμα.
Με το ίδιο ακόνισμα το ένα μαχαίρι μπορεί να γίνει πολύ καλό μαχαίρι φαγητού, το άλλο να κόβει τρίχα στον αέρα.

Κανονίστε μια βολτούλα

giphy.gif

• Haha
Reactions: vlad66
Ήρθε το μωρό!
Αδελφούλα αυτηνής.

1751978340864.png

Και δοκιμάστηκε εννοείται!

1751978429966.png

Κλασσική Ιαπωνική κόψη.
Κάποια στιγμή θα παλέψω να την γυαλίσω, αν και ήδη κόβει σαν το διάολο.
Η Nagura είναι σίγουρα koma, είναι πολύ σκληρή και φτάνει το ξυράφι σε shave ready σημείο.

Όχι, αυτή είναι η λεγόμενη nagura.
Βγαίνουν κάπου στα 40-50€ η μία και είναι για να δημιουργείς λάσπη πάνω στην βασική πέτρα σου και να της κατεβάζεις grit.
Μπορείς δηλαδή να έχεις μια πέτρα στα 12.000 grit και με τις nagura να την κάνεις 2000, 4000, 6000 κλπ.
Τα grit βέβαια στις φυσικές είναι πολύ σχετικά.

• Wow
Reactions: Χιωτης
Σήμερα είχε ακόνισμα μετά το ξύρισμα (γιατί σάμπως και τραβούσε) και δοκιμή καινούργιου λουριού (ευκαιρία έψαχνα, μεταξύ μας)
Progression από θουριγγίας σε jnat με nagura, φωτογραφία στο μικροσκόπιο για να δούμε τι δουλίτσα θα γίνει, strop στο δερματάκι και ξανά φωτογραφία.
Τα νερά που φαίνονται είναι επειδή το μαχαίρι είναι με δαμασκηνό ατσάλι.
Νομίζω έχει αρκετό ενδιαφέρον, λύνει απορίες από μόνο του για το τι κάνει το δέρμα στην κόψη.

20250920-023316-788.jpg

20250920-023842-419.jpg

• Like
Eντυπωσιακο!!

Eχω δυο stropping leathers, ενα πανω σε ξυλινη λαβη και ενα με κρικους που το κρεμας, αλλα και τα δυο πολυ φτηνα απο eBay, λιγα ευρω το καθενα.
Υπαρχουν ειδικα, καλα δερματα που κανουν ουσιαστικα καλυτερη δουλεια απο αυτα τα φτηνα?

• Like
Reactions: Tzimisce
Eντυπωσιακο!!

Eχω δυο stropping leathers, ενα πανω σε ξυλινη λαβη και ενα με κρικους που το κρεμας, αλλα και τα δυο πολυ φτηνα απο eBay, λιγα ευρω το καθενα.
Υπαρχουν ειδικα, καλα δερματα που κανουν ουσιαστικα καλυτερη δουλεια απο αυτα τα φτηνα?

Πες οτι δε ρώτησες….
Φύγε τρέχοντας απο κει και μην ξαναμπείς ποτέ αν θες το καλό σου.
Μη πείς μετά οτι δεν σε προειδοποίησα…:D

Αν ακονίζεις οτιδήποτε άλλο εκτός από ξυράφια, δεν έχει σημασία το δέρμα.
Τα ξυράφια έχουν πολύ ευαίσθητη κόψη, οπότε, χρειάζονται συγκεκριμένα δέρματα, που έχουν υποστεί συσκεκριμένη επεξεργασία.
Λίγα ευρώ δεν κάνουν, ανάλογα το λουρί, το πλάτος του και τα τσιτσιμπλίκια που έχει επάνω μπορεί να κάνει από 40€ μέχρι 100-150€.
Δεν μιλάω για συγκεκριμένα λουριά που λόγω συλλεκτικής αξίας κοστίζουν όσα λείπουν από τον ιδιοκτήτη τους ή κάτι βαρβάτα kanayama που ξεκινάνε από τα 300€ και πάνε.
Προσωπικά έχω βολευτεί με 2, ένα latigo για το "βαρύ" καθάρισμα (πίσω) και ένα μοσχαρίσιο που φτιάχνει ένας φίλος (μπροστά) για το τελικό φινίρισμα (που έκανε και αυτή τη δουλειά που φαίνεται στις φωτογραφίες).

548330594_10239117537661949_3340582435751517183_n.jpg

Πρακτικά και τα δέρματα έχουν grits και συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρεται και μία πέτρα στο ακόνισμα.
Όσο το περνάς, αν γίνεται δουλίτσα, τόσο αλλάζει και η αίσθηση αλλά και ο ήχος.
Δεν είναι συνταγή ζαχαροπλαστικής για να πεις "περνάω 20-50-100 φορές τη λεπίδα στο μαχαίρι", εκτός αν μιλάμε απλά για φρεσκάρισμα μετά τη δουλειά και η δουλειά σου είναι τόσο συγκεκριμένη που να κάνεις Χ κοψίματα σε Χ γωνία κάθε φορά.
Στο ξύρισμα γίνεται, οπότε μπορούμε να πούμε ότι μετά από κάθε ξύρισμα κάνω 20 περάσματα στο λουρί για να φρεσκάρω.
Όταν κάνεις δουλειά;

• Like
Παιδια γεια σας,

Εχω ενα σκανδιναβικο puuko μικρο μαχαιρι, χρησιμοποιημενο και θελω καποιον επάγγελματια ακονισματος που να ξερει καλα απο μαχαιρια scandi και το σωστο ακονισμα τους.Εχετε να μου προτεινετε καποιον; θα σας ημουν ευγνωμων απαντηση στο ιμαιλ μου: [email protected]

Σας ευχαριστω πολυ εκ των προτερων

ερωτηση: ειναι με πραγαμτικη κοψη scandi - σαν τα Mora-ή εχει και δευτερευουσα κοψη? δηλαδη δευτερη γωνια που ειναι και αυτη που κοβει.
καποιοι το λενε και micro bevel αλλα εγω εχω δει και πλατια οσοσ 1 χιλιοστο.
πχ https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1183217090479832&id=100063746563449&set=a.491286523006229

στην δευτερη περιπτωση, ακονιζεται σαν ολα τα μαχαιρια.

στην πρωτη το ακονισμα ειναι ακομα πιο ευκολο, απλα βαζεις πλακα την κοψη στην πετρα.

καλο αρθρο

• Like