Η Τέχνη του Ακονίσματος. Εργαλεία και Τεχνικές.

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να το κατεβάσει.
Αναφέρεται κυρίως στα Jigs του Tormek αλλά δεν είναι απαραίτητο να διαθέτεις το συγκεκριμένο ειδικό τροχιστικό μηχάνημα, μπορείς να βρείς τρόπους και τεχνικές ακονίσματος που μπορείς να τις εφαρμόσεις και σε άλλα αντίστοιχα ή παρόμοια μηχανήματα.

http://www.google.gr/url?sa=t&rct=j...rmekV9.7.pdf&usg=AOvVaw1rkwNrPaekrNZcH1Gk_f8I

Last edited by a moderator:
Θα ηθελα βεβαια να τεσταρω το αντιστοιχο jig της Scheppach για τα κοιλα σκαρπελα πριν να πω με σιγουρια οτι καθε αλλο jig εκτος της Tormek ειναι πεταμα χρηματων.
Κατι που ειναι πιο απλο δεν ειναι αναγκαστικα και υποδεεστερο. Μπορει καλλιστα να ειναι εξ'ισου λειτουργικο, οποτε γλυτωνεις και πολλα χρηματα. Θα το διαπιστωσω συντομα.

Μισό λεπτό να αναδιατυπώσω.
Στην περίπτωση αγοράς κάποιου τροχιστικού το οποίο περιέχει στο πακέτο του κάποιο jig για κοίλα σκαρπέλα, εννοείται ότι δεν γίνεται αναφορά για πέταμα χρημάτων μιας και το παρέχει δωρεάν και σίγουρα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του εκάστοτε καταναλωτή. Απο εκεί και πέρα και αν κάποιος δεν μείνει ευχαριστημένος με το jig που έχει το jig της Τόρμεκ είναι μονόδρομος, αυτό εννούσα όταν έλεγα για το συγκεκριμένο jig.
Θα περιμένω εντυπώσεις τόσο απο το jig της Sheepach οσο και απο το jig της Triton σε περίπτωση που κάποιος το πάρει για να μπορέσουμε να βρούμε τα υπέρ και τα κατά και να έχουμε έναν μπούσουλα σε αυτό το νήμα σχετικά με τα διαθέσιμα εξαρτήματα και τις δυνατότητες αυτών.
Βέβαια το καλύτερο θα ήταν μια μάζωξη και επίδειξη των δυνατοτήτων του κάθε jig ώστε να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα αυτών, αλλά τι να σας κάνω μου πέφτετε λίγο μακρια :D
Την καλημέρα μου σε όλους!

Μπαμπη το PDF περι τροχισματος ειναι παρα πολυ χρησιμο και διαφωτιστικο :ernaehrung004:

Ευτυχώς που του το είπες ....γιατί αποκλείεται να διάβασε 1-2 σελίδες πόσο μάλιστα 160 σελίδες :flipout::flipout:

Απάντηση: Re: Η Τέχνη του Ακονίσματος. Εργαλεία και Τεχνικές.

Ευτυχώς που του το είπες ....γιατί αποκλείεται να διάβασε 1-2 σελίδες πόσο μάλιστα 160 σελίδες :flipout::flipout:

Σταμάτα ρε, μη τα βγάζεις όλα, υπάρχουν κι άτομα που δεν μας έχουν πάρει χαμπάρι... :flipout:

Άσε που έχω και τον Αλέξανδρο, τα διαβάζει αυτός κι ότι θέλω τον ρωτάω. :p

Re: Απάντηση: Re: Η Τέχνη του Ακονίσματος. Εργαλεία και Τεχνικές.

Επειδη μου αρεσε πολυ η ιδεα των stroping blocks ειπα να φτιαξω μερικα για να συντηρω και να ακονιζω τις λαμες των κοπτικων.

Η κατασκευη τους ειναι εξαιρετικα απλη. Ενα κομματι ξυλο στο μεγεθος που βολευει τον καθενα και ρεταλια δερματος. Το μονο που πρεπει να γινει σωστα ειναι η εντελως επιπεδη κολληση.

Εδω ενα ρεταλι ξυλου καρυδιας και δυο τεμαχια δερματος, ενα σκληρο (κατω μερος) και ενα μαλακο ροζ κομματι δερμα στα αριστερα που θα κολληθει απο πανω με βενζινοκολλα.
46722278542_693dc99a38_b.jpg

Τα δερματα πρεπει να περαστουν με λαδι για να κρατησουν την ελαστικοτητα τους. Αλλοι λενε λαδι ραπτομηχανης, αλλοι οποιοδηποτε λαδι. Εγω το περασα με λινελαιο.
46722277912_fbf6c97b42_b.jpg

Στην φωτο παραπανω, το ηδη προ τριμηνου ακονισμενο μαχαιρακι περαστηκε καμποσες φορες πανω στο δερμα, χωρις καποια παστα/αλοιφη γυαλισματος, και εγινε ακομα πιο κοφτερο.

Στο χοντρο δερμα στην πισω πλευρα θα δοκιμασω να τροχισω την επιπεδη (κατω) πλευρα των σκαρπελων η οποια παντα αποκτα ενα ψιλο γρεζι κατα το τροχισμα. Αυτο θα γινει με χρηση κρεμας/παστας γυαλισματος πανω στο δερμα.

Τα σχηματα/σχεδια αυτων των stroping blocks μπορει να ειναι οποιαδηποτε μας βολευουν, ειτε στο μηκος ειτε στο πλατος. Μπορει να ειναι πολυ στενα, πολυ κοντα, πολυ μακρια ακομα και πανω σε καδρονακι 25χ25μμ και δερμα σε ολες τις πλευρες.

Παρέλαβα χθές κι ένα δωράκι από Γερμανία, ένα jig που μου έλειπε, και μ´αυτό θεωρώ οτι έχω (σχεδόν :p) συμπληρώσει τη γκάμα των τροχιστικών βοηθημάτων, όχι μόνο της Tormek αλλά κι όλων των τροχιστικών που δέχονται την μπάρα της των 12 mm.
Επιτέλους τα σκαρπελάκια μου και τα ροκάνια μου ξυρίζουν, χαίρομαι να τα δουλεύω!

Attachments

• 1.jpg
    1.jpg
    318.4 KB · Views: 171
  • 2.jpg
    2.jpg
    217.8 KB · Views: 171
  • 3.jpg
    3.jpg
    306.2 KB · Views: 171
Ωραία δωράκια :) Το συγκεκριμένο κάνει και για τις πλάνες? Δεν έχουν μείνει και πολλά jigs ακόμη Μπάμπη. Ένα για ψαλίδια και για τσεκούρια πρέπει να σου έχει μείνει :)
Θα συμφωνήσω πάντως μαζί στο κομμάτι της χαράς του να χρησιμοποιείς καλό τροχισμενο εργαλεία. Νομίζω ανεβάζει κατακόρυφα την δημιουργικότητα σου στον τόρνο και αυξάνει κατά πολύ τον χρόνο χρησιμοποίησης των σκαρπελων χωρίς κάθε τρείς και λίγο να πρέπει να σταματάς και να τροχιζεις!

Αντε και στα υπολοιπα jig Mπαμπη, ειναι μεγαλη χαρα να εχεις την πληρη σειρα!!

Το αριστο με αυτα τα εργαλεια ειναι μπορεις να τροχισεις τις λαμες και κοντρα αλλα και με την ιδια φορα. Κατι που δεν γινεται με τους παραδοσιακους (διδυμους) τροχους που τροχιζες μονο κοντρα.

Στο δερμα ουτως η αλλως δεν γινεται, δεν μπορει να γινει, κοντρα τροχισμα.

Απάντηση: Re: Η Τέχνη του Ακονίσματος. Εργαλεία και Τεχνικές.

Αντε και στα υπολοιπα jig Mπαμπη, ειναι μεγαλη χαρα να εχεις την πληρη σειρα!!

Σ´ευχαριστώ πολύ Μιχάλη...
Νομίζω οτι αυτά που χρειάζομαι τα έχω, τώρα το ψαλίδι και το τσεκούρι ας μείνουν και λίγο πίσω... :flipout:

Attachments

• 2.jpg
    2.jpg
    317.4 KB · Views: 118
Nαι, υπαρχουν πετρες για αυτο (dressing stones) και ειδικα απλα εργαλεια για ακριβως αυτο τον σκοπο.
diamond_dresser.jpg

Επισης υπαρχουν πετρες που αλλαζουν το grit του τροχου και απο 200grit πχ, το κανουν 1000 και το αντιστροφο. Πολυ χρησιμο αυτο.
https://www.axminster.co.uk/tormek-sp-650-stone-grader-910080

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Η Τέχνη του Ακονίσματος. Εργαλεία και Τεχνικές.

Σ´ευχαριστώ πολύ Μιχάλη...
Νομίζω οτι αυτά που χρειάζομαι τα έχω, τώρα το ψαλίδι και το τσεκούρι ας μείνουν και λίγο πίσω... :flipout:
Κρίμα! Και μόλις έλεγα να σου στείλω για τροχισμα ένα τσεκούρι κι ένα ψαλίδι... την τύχη μου μέσα.

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Η Τέχνη του Ακονίσματος. Εργαλεία και Τεχνικές.

Όταν κάνει αυλάκι η πέτρα απ' την χρήση, υπάρχει τρόπος για να ισιωνει γωνιασμένα;

Υπάρχουν κάποια σαν αυτό που πόσταρε ο Μιχάλης, υπάρχει και το Tormek αλλά πανάκριβό.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Κρίμα! Και μόλις έλεγα να σου στείλω για τροχισμα ένα τσεκούρι κι ένα ψαλίδι... την τύχη μου μέσα.

Απ´τα posts σου καταλαβαίνω που βρίσκεσαι...
Στο χωριό δουλεύεις και στη Θεσσαλονίκη τρολάρεις... -bye-

Υπάρχουν κάποια σαν αυτό που πόσταρε ο Μιχάλης, υπάρχει και το Tormek αλλά πανάκριβό.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Απ´τα posts σου καταλαβαίνω που βρίσκεσαι...
Στο χωριό δουλεύεις και στη Θεσσαλονίκη τρολάρεις... -bye-

Και εγω αυτο πιστευω πως ειναι το καλυτερο και το μονο που εγγυαται απολυτη παραλληλοτητα με τη μπαρα.