Ηχεία για Yamaha A-S1000 και μικρό χώρο.

ανακάτεψε την τράπουλα (δωμάτιο). και αν μου επιτρέπεις χαλάρωσε λίγο . κανένα άγχος . αν μείνεις με τη νυν διαρύθμιση ΜΟΝΟ το harbeth ή ίσως τα chario που σου προτείνει ο Τyler (λόγω του yamaha) ή τέλος πάντων κάποιο ισορροπημένα γλυκόηχο ηχείο ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΠΡΩΤΑ σου κάνει.

το atc-scm7 ΔΕΝ ΞΕΡΩ αν σου αρέσει με το yamaha σύμφωνα με αυτά που περιγράφεις ως γούστο σου για τον ήχο... (εμένα π.χ. δε μου αρέσει τόσο ο συνδυασμός τους) ΑΝ όμως σου αρέσει τελείωσες ! και με πολύ λίγα έουρα...
 
Λοιπόν η στενή πλευρά του δωματίου από αριστερά και δεξιά.
P1020151.jpg
P1020152.jpg

Εκεί που βλέπουμε τώρα το ενυδρείο μπορεί να μπει το έπιπλο με τα μηχανήματα και μπροστά του τα ηχεία.
Η θέση ακρόασης θα είναι όπως φαίνεται στην φωτό οριακά στα 2μ και με το γραφείο πίσω από το κεφάλι μου.
Βέβαια αυτή η διαρρύθμιση δεν είναι ότι το καλύτερο αλλά αν δεν βρεθεί λύση θα αναγκαστώ.
Σήμερα θα κάνω και την δοκιμή να αντιστρέψω θέση ακρόασης και ηχείων μήπως εκείνη η κολόνα δίπλα στο γραφείο δημιουργεί πρόβλημα
και μήπως σπάσει το μπάσο με ανακλάσεις στην βιβλιοθήκη.
Κάθε συμβουλή ευπρόσδεκτη.
 
Καλημέρα κύριε Πέτρο,

Στην θέαση των φωτογραφιών σας, βάση των διαστάσεων που είχατε δηλώσει στην έναρξη του θέματος, υπάρχει καθυστέρηση στην απόσβεση από 380Hz έως 1520Hz.
Αυτό σημαίνει (παρακινδυνευμένα, αφού μετρήσεις και υπολογισμοί από απόσταση δεν υφίστανται) ότι ο ήχος στις μεσαίες είναι «αργός» και χαλάει το «δέσιμο» με τα άκρα.

Μερικές προτάσεις, για να παραμείνει η διάταξη του χώρου ως έχει, θα ήταν:

Αύξηση ύψους για τα ηχεία, προσθέτοντας κάποιους τόμους εγκυκλοπαίδειας στη βάση για τις δοκιμές,
Άνοιγμα του αριστερού ηχείου προς το ενυδρείο (το δεξί περιορίζεται από το άνοιγμα της πόρτας) και περισσότερο κλείσιμο των ηχείων προς τη θέση ακρόασης.
Επίσης, μία καλύτερη ποιότητα βάσης ηχείου θα βοηθούσε, όπως η ύπαρξη κάποιων βοηθημάτων κάτω από τα μηχανήματα.

Από τα ηχεία που σας έχουν εισηγηθεί, αν δε βγει άκρη με τα παραπάνω, προτείνω, πια, τα 7αρια της ATC.

Καλημέρα σας και καλούς πειραματισμούς :-)
 
Καλημέρα και ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές και για τα ηχεία!
Δυστυχώς δεν μπορώ να βγάλω σωστό αποτέλεσμα παρά τους πειραματισμούς.
Δεν ξέρω με βάση τις μετρήσεις σας αν τα ATC θα λύσουν το πρόβλημα μου λόγω διαφορετικής κατασκευής.
Τώρα προσπαθώ να πειραματιστώ με την αλλαγή διαρρύθμισης.
Αν αυξήσω την απόσταση των ηχείων αρκετά χάνω το ισόπλευρο τρίγωνο ενώ αν μειώσω δεν έχω στερεοφωνική εικόνα.
 
Last edited:
Καλησπέρα και απο εμένα προσπάθησε πάντως με το παρών σύστημά σου και άν σε φτάνει το μήκος των καλωδίων να τοποθετήσεις τα ηχεία στο στενό μέρος του δωματίου το αριστερό κάπου εκεί που βλέπω μια μπλέ "σακούλα" και το δεξί 25 με 30 πόντους μακριά απο την σιντοθήκη σου. κάτσε εκεί που είναι η πολυθρόνα και πες μας τί ακούς...


υ.γ. κατα την ακρόαση "παίξε" και με την πόρτα ανοικτή-κλειστή...
 
Φίλε Δημήτρη μόλις κατάφερα μετά κόπων και βασάνων να ακούσω σε αυτή την διάταξη.
Το αποτέλεσμα είναι εμφανώς βελτιωμένο αλλά δεν εξαλείφθηκε.
Το περίεργο είναι ότι από τα τρία ηχεία που δοκιμάζω Xero-Eros-παλιά S20 το καλύτερο αποτέλεσμα και στις δύο διαστάσεις του δωματίου
το έχω με τα S20 που είναι εμπρόσθιας εκτόνωσης και μάλιστα με την οπή βουλωμένη με μονωτικό υαλοβάμβακα.
Μήπως αυτό είναι ένδειξη ότι ο χώρος είναι για κλειστή καμπίνα?
 
φιλε Δημητρη, σε εναν προβληματικο χωρο που θετει περιορισμους, δεν υπαρχει περιπτωση να εξαλειφθουν 100% τα προβληματα και το συστημα σου να παιξει οπως θα παιζε σε εναν ιδανικο χωρο. Δεν μπορεις να τα εχεις ολα, κατι παιρνεις κατι αφηνεις. Πρεπει να μαθεις να ζεις με το προβλημα οπως και απειρος κοσμος ασχολειται με το σπορ κ προσπαθει να το εγκασταστησει σε ενα απλο σπιτι. Τα ATC εχουν λιγοτερη εκταση χαμηλου αρα κ θα διεγειρουν λιγοτερο το χωρο αρα κ το μπουμαρισμα θα ειναι λιγοτερο. Ο χωρος ειναι τετοιος που ποτε δεν θα παιξει σωστα ενα συστημα με αξιωσεις. Απο κει κ περα κοιταζεις να χεις οσο το δυνατον τη μικροτερη χασουρα.
 
...οπως το βλεπω τα ηχεια μπορουν να μπου μονο απο την πλευρα της μπαλκονοπορτας με μετωπο προς το γραφειο. Ασε τα ακριβη ισχοσκελη τριγωνα, αυτα τωρα ειναι πολυτελεια, πειραματισου στο toe in των ηχειων και σε ποια θεση του παιζουν καλυτερα. Εξαλλου το sweet spot δεν ειναι τοσο περιορισμενο οποτε κ λιγο πισω απο την ακριβη θεση ακροασης καλα θα ακους.
 
Ο χωρος ειναι τετοιος που ποτε δεν θα παιξει σωστα ενα συστημα με αξιωσεις. Απο κει κ περα κοιταζεις να χεις οσο το δυνατον τη μικροτερη χασουρα.

Λοιπόν φίλε μου Tyler ακριβώς αυτό με απασχολεί όλο το απόγευμα.
Αναρωτιέμαι πλέον αν ένας ενισχυτής του επιπέδου του AS-1000 , που έχει πολλές ικανότητες και πολύ απόθεμα στο χαμηλό μπορεί να βρει το κατάλληλο ταίρι σε ηχείο ότι τύπου και αν είναι αυτό ώστε σε ένα τέτοιο χώρο σαν τον δικό μου να δώσει αυτά για τα οποία πλήρωσα.
Μήπως συστήματα της κλάσης αυτής είναι μόνο για μεγάλους χώρους?
Αν πάω π.χ στα ATC θα απολαύσω τον ενισχυτή ή θα έχω δώσει χρήματα απλά για να διορθώσω λίγο το πρόβλημα?
Αν όχι να κάνω την καρδιά μου πέτρα και να βάλω αγγελία να πουλήσω το σύστημα και να πάω σε κάτι χαμηλότερων απαιτήσεων.
-Να υπενθυμίσω ότι με τον παλιό τον Kenwood δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα μπουμαρίσματος ακόμα και με τα S20 φυσικά δεν είχα
την ίδια έκταση στο χαμηλό.

Μερικές παρατηρήσεις τώρα αφού έφαγα όλη την ημέρα σε ανακατατάξεις στο δωμάτιο.
Η τοποθέτηση των ηχείων στην άλλη διάσταση του δωματίου με όλους τους δυνατούς συνδυασμούς και πειράματα έδωσε
ελάχιστα καλύτερο αποτέλεσμα τόσο ώστε να μην αξίζει η μετακόμιση.
Εκεί που φαίνεται να εξαλείφετε σχεδόν τελείως το πρόβλημα (και στις δύο διαστάσεις) είναι όταν βουλώνω τις οπές των Xero με μεγάλη
ποσότητα από μονωτικό υλικό.
 
φιλε Πετρο, το γεγονος οτι δεν βοηθαει ο χωρος σου δεν ειναι λογος να αλλαξεις το συστημα. Νομιζεις οτι ολοι εμεις που ασχολουμαστε, δεν εχουμε αντιστοιχα προβληματα στους δικους μας χωρους? Δεν υπαρχει ιδανικος χωρος ακροασης σε σπιτι, εαν δεν εχει γινει μελετη σε αυτο το κομματι απο πριν. Δεν ερχεσαι εδω σε μενα να δεις το ξυλινο πατωμα 25ετιας, πως παιζει σαν δευτερεουσα πηγη ηχου μαζι με τα μεγαφωνα των ηχειων? Τα μηχανηματα σου δεν σου προσδιδουν μονο περισσοτερο μπασσο εναντι των παλιων Kenwood, εχεις πλεον καλυτερη αναλυση , καθαροτητα και οτι αλλο εχεις ηδη διακρινει οτι βελτιωθηκε και μονος σου, και αυτα τα επιπλεον χαρακτηριστικα νομιζω οτι ειναι σημαντικα. Αν θεωρεις οτι δεν ειναι, κακως προεβεις στην αγορα. Με λιγα λογια, μην νομιζεις οτι ολοι εμεις οι υπολοιποι ακουμε 100% κ χωρις προβληματα τα συστηματα μας, και μεις σε σπιτια ζουμε. Απλα μετα απο ενα σημειο αφου εχεις διορθωσει οτι διορθωνεται, αποδεχεσαι την κατασταση, σταματας και ασχολεισαι με τη μουσικη και οχι με το μεσο αναπαραγωγης της. Εκει ειναι το νοημα και δεν πρεπει να χανεται. Τωρα πρεπει να επιλεξεις τι προτιμας να κρατησεις κ τι να αφησεις πισω. Γλυκυτητα μοντελων οπως το Epos ή το Chario κλπ σε βαρος του μπουμαρισματος, ή κλινικο ισως ηχο με λιγο καλυτερο ομως ελεγχο. Δεν μπορεις να τα χεις ολα απο τη στιγμη που δεν εχεις σωστο χωρο.
 
Ναι όλα τα επιπλέον χαρακτηριστικά που βελτιώθηκαν είναι σημαντικά απλά ίσως παρασύρθηκα από τον ενθουσιασμό μου και περίμενα πως όλα θα είναι τέλεια
πράγμα αδύνατο στην πραγματική ζωή.
Το μπουμάρισμα δεν αντέχεται με τίποτα διότι αντηχεί όλο το δωμάτιο (βλέπεις έχω και εγώ ξύλινο πάτωμα 25ετίας) και μου φαίνεται πως θα κάνω το βήμα προς την κλειστή καμπίνα.
Ένας λόγος που το σκέφτομαι σοβαρά είναι διότι εδώ και δυό τρείς ώρες που ακούω τα Xero με κλειστές τις οπές το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ καλό.
Και εδώ να πω ορισμένα λόγια για αυτό το θαυματάκι της Leema.
Παρόλο λοιπόν που το ακούω ελαφρώς ευνουχισμένο έχω πάθει πλάκα από τον ήχο που βγάζει αυτό το θηριάκι.
Αν κλείσεις τα μάτια νομίζεις ότι ακούς τριπλάσιο ηχείο, τι να πρώτο πω για την θαυμάσια εικόνα και το βάθος ακόμα και στο 1.80 απόσταση?
Για την υποδειγματική αναπαραγωγή και ενσωμάτωση όλου του φάσματος, για τις αέρινες αναλυτικές αλλά καθόλου κουραστικές υψηλές ,
για τον όγκο του μπάσου που δεν το πιστεύεις ότι βγαίνει από αυτό το ηχείο?
Πολύ ''μουσικό'' και ξεκούραστο θέλεις να κάνεις πολλές ώρες παρέα μαζί του , από ότι άκουσα μέχρι τώρα για μένα μακράν το καλύτερο
εύχομαι να ξυπνήσω αύριο το πρωί και να μην μπουμάρει ώστε να το κρατήσω για πάντα!
 
Μήπως γνωρίζετε μεταξύ ηχείου κλειστής καμπίνας και ηχείου με οπή πίσω που ο κατασκευαστής σου δίνει την δυνατότητα να την κλείσεις τελείως με σφουγγαράκι
που σου παρέχει ποιες είναι οι διαφορές?
 
αυτο που ειναι κλειστης καμπινας ειναι σχεδιασμενο εξ αρχης να παιζει με κλειστη καμπινα, λογικα θα ειναι καλυτερο. Με αυτα που εχω συναντησει ομως δεν κοβω το λαιμο μου
 
Απάντηση: Re: Ηχεία για Yamaha A-S1000 και μικρό χώρο.

Λοιπόν φίλε μου Tyler ακριβώς αυτό με απασχολεί όλο το απόγευμα.
Αναρωτιέμαι πλέον αν ένας ενισχυτής του επιπέδου του AS-1000 , που έχει πολλές ικανότητες και πολύ απόθεμα στο χαμηλό μπορεί να βρει το κατάλληλο ταίρι σε ηχείο ότι τύπου και αν είναι αυτό ώστε σε ένα τέτοιο χώρο σαν τον δικό μου να δώσει αυτά για τα οποία πλήρωσα.
Μήπως συστήματα της κλάσης αυτής είναι μόνο για μεγάλους χώρους?
Αν πάω π.χ στα ATC θα απολαύσω τον ενισχυτή ή θα έχω δώσει χρήματα απλά για να διορθώσω λίγο το πρόβλημα?
Αν όχι να κάνω την καρδιά μου πέτρα και να βάλω αγγελία να πουλήσω το σύστημα και να πάω σε κάτι χαμηλότερων απαιτήσεων.
-Να υπενθυμίσω ότι με τον παλιό τον Kenwood δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα μπουμαρίσματος ακόμα και με τα S20 φυσικά δεν είχα
την ίδια έκταση στο χαμηλό.

Μερικές παρατηρήσεις τώρα αφού έφαγα όλη την ημέρα σε ανακατατάξεις στο δωμάτιο.
Η τοποθέτηση των ηχείων στην άλλη διάσταση του δωματίου με όλους τους δυνατούς συνδυασμούς και πειράματα έδωσε
ελάχιστα καλύτερο αποτέλεσμα τόσο ώστε να μην αξίζει η μετακόμιση.
Εκεί που φαίνεται να εξαλείφετε σχεδόν τελείως το πρόβλημα (και στις δύο διαστάσεις) είναι όταν βουλώνω τις οπές των Xero με μεγάλη
ποσότητα από μονωτικό υλικό.


αυτό που λες, ότι μικρότερος ενισχυτής=λιγότερο μπουμάρισμα πιθανώς δεν ισχύει. Δεν ξέρω, άσχετος είμαι, αλλά έιχα 20ετίας σύστημα Rotel μικρό + B&W 570(; ) (βασης bass reflex δίδρομο) και τα ηχεία κοντά στον τοίχο μπουμάρανε έντονα. Όταν αγόρασα τον Yamaha AS2000, παρά το ότι τα χαμηλά ζωντάνεψαν ιδιαίτερα, το μπουμάρισμα μειώθηκε κάθετα (με τα ίδια B&W, πριν πάρω καινούρια ηχεία). Δεν ξέρω γιατί και πως, αλλά είδα με τα μάτια μου ότι πολύ δυνατότερος ενισχυτής με πολύ καλύτερα χαμηλά έδωσε λιγότερο μπουμάρισμα


Αφού με τα Xero το πρόβλημα εξαλείφεται σχεδόν πλήρως και αφού σου άρεσε το ηχείο, γιατί δεν το χτυπάς;
 
Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Ηχεία για Yamaha A-S1000 και μικρό χώρο.

αυτό που λες, ότι μικρότερος ενισχυτής=λιγότερο μπουμάρισμα πιθανώς δεν ισχύει. Δεν ξέρω, άσχετος είμαι, αλλά έιχα 20ετίας σύστημα Rotel μικρό + B&W 570(; ) (βασης bass reflex δίδρομο) και τα ηχεία κοντά στον τοίχο μπουμάρανε έντονα. Όταν αγόρασα τον Yamaha AS2000, παρά το ότι τα χαμηλά ζωντάνεψαν ιδιαίτερα, το μπουμάρισμα μειώθηκε κάθετα (με τα ίδια B&W, πριν πάρω καινούρια ηχεία). Δεν ξέρω γιατί και πως, αλλά είδα με τα μάτια μου ότι πολύ δυνατότερος ενισχυτής με πολύ καλύτερα χαμηλά έδωσε λιγότερο μπουμάρισμα


Αφού με τα Xero το πρόβλημα εξαλείφεται σχεδόν πλήρως και αφού σου άρεσε το ηχείο, γιατί δεν το χτυπάς;

Eιναι πολυ απλο το γιατι, και εχεις δικιο. Η απωλεια ελεγχου του χαμηλου, με αποτελεσμα αυτο να πλατιαζει στην περιπτωση σου ηταν θεμα τροφοδοσιας του μικρου Rotel. Ο 2000 με στιβαρη τροφοδοσια "μαζεψε" το χαμηλο κ βελτιωσε την ατακα. Αυτα που συζηταμε ομως , τα συζηταμε για ενα συστημα που παιζει σε μεγαλυτερο χωρο και "αναπνεει", στην περιπτωση ομως του Πετρου ο ενισχυτης εχει την δυναμη και την παραπανω ατακα λογω ισχυος κ ρευματος, κ δεν ειναι το ηχειο που μπουμαρει αλλα ο χωρος των 10τμ.
 
Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ηχεία για Yamaha A-S1000 και μικρό χώρο.

απλά το ανέφερα γιατί ο Πέτρος αναρωτήθηκε μήπως η λύση του προβλήματός του θα ήταν να πάει σε χαμηλότερο σύστημα, όπου φαντάστηκα ότι αναφερότανε σε μικρότερο ενισχυτή
 
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ηχεία για Yamaha A-S1000 και μικρό χώρο.

απλά το ανέφερα γιατί ο Πέτρος αναρωτήθηκε μήπως η λύση του προβλήματός του θα ήταν να πάει σε χαμηλότερο σύστημα, όπου φαντάστηκα ότι αναφερότανε σε μικρότερο ενισχυτή

Λες να το γυρισει σε λαμπιτσα κ μονοδρομο ηχειακι? δεν θα καθοταν ασχημα.. :ears: