Ηχεία με 'μεγααάλο' ήχο

Δεν κατάλαβα :nounder:....μπορείς να το περιγράψεις ;

Ευχαρίστως!

Όταν ακούμε από ηχεία, μέρος του ήχου που παράγεται από το π.χ. αριστερό ηχείο φτάνει και στο δεξί αυτί, εκτός από το αριστερό. Το ίδιο ισχύει αντίστοιχα και για το δεξί ηχείο. Όταν ακούμε από ακουστικά, όλος ο ήχος του αριστερού ακουστικού φτάνει στο αριστερό αυτί και μόνο σε αυτό. Αντίστοιχα και για το δεξί.

Κατά τη διάρκεια του mastering, όταν ο ηχολήπτης "τοποθετεί" τα όργανα στη μουσική σκηνή, το κάνει ακούγοντας από ηχεία. Οπότε, οι ρυθμίσεις στο panning που κάνει γίνονται με βάση αυτό το άκουσμα. Σαν αποτέλεσμα, το τελικό mix θα παίζει σωστά (δηλαδή όπως το άκουγε ο ηχολήπτης) μόνο από ηχεία.

Ευχαρίστως!

Όταν ακούμε από ηχεία, μέρος του ήχου που παράγεται από το π.χ. αριστερό ηχείο φτάνει και στο δεξί αυτί, εκτός από το αριστερό. Το ίδιο ισχύει αντίστοιχα και για το δεξί ηχείο. Όταν ακούμε από ακουστικά, όλος ο ήχος του αριστερού ακουστικού φτάνει στο αριστερό αυτί και μόνο σε αυτό. Αντίστοιχα και για το δεξί.

Κατά τη διάρκεια του mastering, όταν ο ηχολήπτης "τοποθετεί" τα όργανα στη μουσική σκηνή, το κάνει ακούγοντας από ηχεία. Οπότε, οι ρυθμίσεις στο panning που κάνει γίνονται με βάση αυτό το άκουσμα. Σαν αποτέλεσμα, το τελικό mix θα παίζει σωστά (δηλαδή όπως το άκουγε ο ηχολήπτης) μόνο από ηχεία.

Έτσι ακριβώς είναι.

Βέβαια υπάρχουν και ηχογραφήσεις φτιαγμένες ειδικά για να ακούγονται απο ακουστικά. Τα μικρόφωνα βρίσκονται στην θέση των αυτιών μίας προσομοίωσης ανθρώπινης κεφαλής. Αυτές οι εγγραφές (αρκετά σπάνιες) ονομάζονται binaural και ακούγονται σωστά μόνο με ακουστικά.

Αγαπητέ ΚΟΨ τα περί δυσκολίας στην οδήγηση κάποιων ηχείων μεταξύ των οποίων αναφέρεις και τα Soundlab που με αφορούν, επί τη ευκαιρία θα ήθελα να αναφέρω ότι ακόμη και τα μεγάλα Soundlab, τα A-1+ που εγώ χρησιμοποιώ στον χώρο μου των 100 τ.μ. τα έχω οδηγήσει, κατά απαίτηση πελάτη μου, με τους M-60 της Atma-sphere [60 watt ανά μονομπλόκ!!!!].
Σε ευχαριστώ που μου δίνεις την ευκαιρία να αναφερθώ σ' αυτό, γιατί δυστυχώς, ο ειδικός τύπος και κάποιοι, όπως είμαι σίγουρος ότι θα έχει πέσει στην αντίληψή σου, κατά καιρούς, που πιθανόν να μην έχουν καν δει ή να μην έχουν ποτέ τους ακούσει ηλεκτροστατικά ηχεία και μάλιστα τα Soundlab, τα βάζουν όλα σε ένα τσουβάλι.
Επέτρεψέ μου να πώ και προς όλους όσους θα διαβάσουν αυτές τις γραμμές, ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Και μιλάω για τα δικά μου ηχεία, όχι για άλλα. Για να μην παρεξηγηθώ.
Επίσης, αγαπητοί φίλοι, μία ακόμη διευκρύνηση: Άλλο ηχεία πάνελ και άλλο ηλεκτροστατικά. Και άλλο ηλεκτροστατικά Soundlab.
Πρόμοια ακούει κανείς και για τους λαμπάτους ενισχυτές και μάλιστα για τους OTL/OCL[Direct coupled]. Λ.Σ.

Αγαπητέ Λουκά,

Τα Soundlab είναι μεγαλειώδη ηχεία. Νομίζω ότι δεν είναι κατάλληλα για τον νέο ενισχυτή του φίλου Δημοκηδή, αλλά δεν αμφιβάλλω καθόλου ότι θα μπορούσαν όμως να είναι μεταγενέστερος σταθμός του. Αυτό που λές για τους Atma και τα watt ναι μεν φαίνονται ονομαστικά λίγα τα watt αλλά, άλλα τα watt του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας που λέει και ο σοφός λαός. Σαφώς ta Atmasphere κάνουν για τη δουλειά και είναι εκπληκτικά μηχανάκια (όπως και πολλά άλλα) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι "κάθε" λαμπάτος ενισχυτής με ονομαστικά 60 watt είναι σαν τους Atmasphere σε οδήγηση αλλά και το σημαντικότερο σε απόδοση και ποιότητα. Για παράδειγμα και τα 18 watt του Lamm είναι πολύ πιο ισχυρά από πάμπολλους ενισχυτές 100 watt που έχω ακούσει, όπως και τα ταπεινά 150 watt του δικού μου ενισχυτή έχουν μεγαλύτερη οδήγηση (και υπερπολλαπλάσια ποιότητα) από άλλους των 200-300 watt (και χωρίς loudness;)
Για να μην μιλήσω για 100watt από C.A.T που γκρεμίζουν πολυκατοικίες.

Γιατί κάτι που ξεχνάνε πολλοί ότι στα λαμπάτα μετράνε τα Joule.

Last edited:
Ποιά επιστημονικά επιχειρήματα χρησιμοποιήθηκαν και τι απέδειξαν; Μπορείς να μου το εξηγήσεις Omer; Η μελέτη που έγινε και βασίζεται σε στατιστικά δεδομένα αποτελεί επιστημονική απόδειξη; (Χωρίς να ξέρουμε την μεθοδολογία, συνθήκες κλπ);

Ποιά επιστημονικά επιχειρήματα χρησιμοποιήθηκαν και τι απέδειξαν; Μπορείς να μου το εξηγήσεις Omer; Η μελέτη που έγινε και βασίζεται σε στατιστικά δεδομένα αποτελεί επιστημονική απόδειξη; (Χωρίς να ξέρουμε την μεθοδολογία, συνθήκες κλπ);
Παρατέθηκαν και συζητήθηκαν κάποιες μελέτες είπα. Δεν χρειάζεται να αποδειχθεί τίποτα. Αν δεν μπορεί κάποιος να κατανοήσει ότι τα left/right κανάλια είναι και τα μοναδικά κανάλια ηχογράφησης, μάλλον δεν έχει λόγους να συμμετέχει σε μια τέτοια συζήτηση.

...

Έτσι ακριβώς είναι.
....
Τα μικρόφωνα βρίσκονται στην θέση των αυτιών μίας προσομοίωσης ανθρώπινης κεφαλής. Αυτές οι εγγραφές (αρκετά σπάνιες) ονομάζονται binaural και ακούγονται σωστά μόνο με ακουστικά.

Σωστά :2thumb22sup:

Αν και off-topic θα ήθελα να σας ρωτήσω τα εξής:
Αν ακούσουμε μια συγκεκριμένη ηχογράφηση με ακουστικά και ηχεία θα έχουμε διαφορετική άποψη για την τοποθέτηση (στην σκηνή) ενός μουσικού οργάνου ;

Re: Απάντηση: Ηχεία με 'μεγααάλο' ήχο

Ο omer έγραψε:´
....] έχει συζητηθεί επαρκώς το ερώτημα, με παράθεση επαρκών επιστημονικών στοιχείων και μελετών επί του θέματος.

...[/QUOTE]

Κάνε μια ανάλυση της επαρκούς συζήτησης, πες τα συμπεράσματά σου που κατέληξε η επαρκής συζήτηση, και πες μας τα επαρκή επιστημονικά στοιχεία, εξήγησέ και την επιστημονική τους επάρκεια και πες μας και μερικές μελέτες απο αυτές που αναφέρονται στο νήμα που παραθέτεις. Κάποτε πρέπει να έχουμε και ευθύνη αυτών που γράφουμε όχι μόνο να επιπλήττουμε και να ειρωνευόμαστε!.

Τελικά εσύ είσαι πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση. Προσπαθώ να καταλάβω αν το πρόβλημά σου είναι η παράθεση επιστημονικών στοιχείων ή ότι έχεις πλήρη άγνοια για το θέμα, αρνείσαι να μάθεις και ασχολείσαι με χαζομάρες.

Και επιτέλους, αν δεν θεωρείς επιστήμονες τους Philip Newell and Keith Holland που έγραψαν το βιβλίο που αναφέρεται στο link που έδωσα (και έχει τις εν λόγω μελέτες - πειράματα), τότε προσκυνώ την δική σου επιστημοσύνη και αναμένω να μας εξηγήσεις το φαινόμενο.

Επίπληξη και ειρωνεία αλήθεια που είδες? Στον ύπνο σου, εκεί που κοιμήθηκες στραβά?

Last edited:
Προς μέλος omer:

Σε αυτό το φόρουμ απαγορεύονται οι προσωπικές επιθέσεις.

Όποιος δεν έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στο συγκεκριμένο θέμα παραθέτοντας κόσμια τις απόψεις του να μην το κάνει.

Σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν οι προβλεπόμενες ποινές.

Δεν θα υπάρξει άλλη προειδοποίηση.

ΥΓ: στην προκειμένη περίπτωση χρωστάς μια συγνώμη από το μέλος "Κυρίτσης Ευάγγελος" όπου ούτε λίγο ούτε πολύ αποκάλεσες "χαζό"
Προσωπικά ζητώ την ανοχή και κατανόηση του Ευάγγελου Κυρίτση έτσι ώστε να μη συνεχιστεί το θέμα με αυτόν τον τρόπο.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ηχεία με 'μεγααάλο' ήχο

Αγαπητέ Λ.Σ. φοβάμαι ότι πρέπει να αναθεωρήσεις κάποιες από τις απόψεις σου (πχ. Loudness).
Προσωπικά συμφωνώ με το μήνυμα του omer περί 'ψευδαίσθησης' μιας που όλα είναι στημένα πάνω σε αυτά τα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης ακοής. Πάρε για παράδειγμα την 'στερεοφωνία'. Νομίζω θα σε ενδιαφέρει.

Τώρα το ερωτημά σου "Σου φαίνεται παράξενο το αν ένα σύστημα μπορεί και προσεγγύζει το πραγματικό" γεννά το ερώτημα, Τι είναι το πραγματικό (ως άκουσμα) ;

Στο συγκεκριμένο θέμα που γίνεται η κουβέντα θα έλεγα ότι αυτό που ψάχνει ο φίλος μας (μεγάλος ήχος) είναι ψευ-αίσθηση και όχι το πραγματικό.
Ο πραγματικός και πιστός ήχος μπορεί να αναπαραχθεί πιο εύκολα αν ακούσει από ένα ζευγάρι ακουστικά (ανάλογης ποιότητας).
Αυτό θα είναι ή όχι κοντά στο πραγματικό που αναφέρεις ;
Και εαν , ναι , είναι 'μεγάλος ήχος' ;
Pai Mei Δεν τόξερα ότι είναι ψευδαίσθηση οι 3 διαστάσεις στη φύση!!! Τώρα το μαθαίνω.
Όσο για το τί είναι πραγματικό, είναι αυτό που ακούν τα αφτιά μας και τίποτε περισσότερο. Μια ορχήστρα στο Μέγαρο, ένας γύφτος που παίζει ζουρνά και ένας άλλος νταούλι σε μιά πλατεία χωρίς μικρόφωνα κλπ.κλπ.
Όσο για το αν ο ήχος είναι πραγματικός μόνο από τα ακουστικά αυτό σημαίνει πως τα ανθρώπινα όντα μπορούν να τον αντιληφθούν και να τον ακούσουν. Άρα υπάρχει έστω κατά τη γνώμη σου τεχνητά φτιαχτός.

Κάποιοι πιθανόν λάτρεις των θεωρειών και τις τεχνολογίας έχουν δυστυχώς πείσει τον εαυτό τους και δεν μπορούν καν να σκεφτούν την πραγματικότητα. Μεγάλη μιζέρια. Ή όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια.
Δεν χρειάζεται να αναθεωρήσω καμία άποψη και μάλιστα όταν αυτή αποτελεί πραγματικλή κατάκτηση και αποτέλεσμα κόπου πολλών ετών. Έχεις σκεφτεί φίλε μου μήπως θα έπρεπε εσύ να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου; Πόσο σίγουρος είσαι; Αλήθεια δεν αντιλαμβάνεσαι ύψος στους ήχους που σε περιβάλλουν; Δεν αντιλαμβάνεσαι τις 3 διαστάσεις που έχει το κοντραμπάσο όταν το ακούς να παίζει;
Αν βρισκομασταν για μια ακρόαση στο χώρο μου ή στο χώρο κάποιου άλλου και τα άκουγες όλα αυτά που ισχυρίζομαι θα έλεγες ότι δεν υπάρχουν και ότι τα φαντάζομαι ή ότι διαθέτω έναν διαφορετικό εγκέφαλο που κάνει αυτές τις μυστήριες επεξεργασίες; Δεν νομίζω να είμαι διαφορετικός από τον μέσο άνθρωπο. Απλώς είμαι απελευθερωμένος από κάποια πλαίσια, περισσότερο ελεύθερος. ΠΧ. Δεν έχαψα ποτέ το "τέλειος ήχος για πάντα". Το έψαξα όμως.
Αλήθεια πες μας σε παρακαλώ με τί ακούς; Αυτό θα βοηθούσε, νομίζω, το να συνεννοηθούμε καλύτερα. Τί εμπειρίες ζωντανής μουσικής [χωρίς μικρόφωνα κλπ] έχεις;
Με άλλα λόγια πού στηρίζεις τον ισχυρισμό σου ότι τον μεγάλο ήχο που ψάχνει ο φίλος μας είναι ψευδαίσθηση και όχι το
πραγματικό ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;Λ.Σ.

Προκάλεσα κάπως κε Κακαλιέ?
Μονομερώς ευαίσθητος είστε. Για ξαναδιαβάστε όσα έγραψα και θα διαπιστώσετε ότι δεν είχα καμία τέτοια πρόθεση. Αν την δείτε να μου την υποδείξετε.

Απάντηση: Re: Ηχεία με 'μεγααάλο' ήχο

Προκάλεσα κάπως κε Κακαλιέ?
Μονομερώς ευαίσθητος είστε. Για ξαναδιαβάστε όσα έγραψα και θα διαπιστώσετε ότι δεν είχα καμία τέτοια πρόθεση. Αν την δείτε να μου την υποδείξετε.

Φυσικά και προκαλέσατε κύριε Omer.

Ο Ευάγγελος Κυρίτσης σας παρέθεσε με αξιοπρεπέστατο τρόπο κάποια ερωτήματα στα πλαίσια της συζήτησης του θέματος, στα οποία φυσικά και δεν είστε υποχρεωμένος να απαντήσετε, είστε όμως υποχρεωμένος να συζητάτε κόσμια εδώ μέσα, χωρίς να επιτίθεστε επί προσωπικού.

Δε θα υπάρξει άλλη απάντηση επί του θέματος.

Σε αυτό το φόρουμ απαγορεύονται οι προσωπικές επιθέσεις.

Επίσης, σε αυτό το forum, last time I checked τουλάχιστον, δεν ενδιαφερόμασταν για τυχόν προηγούμενα που μπορεί να έχουν δύο μέλη σε άλλο forum. Η στάση του κ. Κυρίτση μου δείχνει πως μάλλον έχει προηγούμενα/απωθημένα με κάποιους από τους συμμετέχοντες στο thread που έδωσε ο omer (ή και με τον ίδιο τον omer) και ήρθε να τα βγάλει εδώ.
Εκτός αν το:
Κάποτε πρέπει να έχουμε και ευθύνη αυτών που γράφουμε όχι μόνο να επιπλήττουμε και να ειρωνευόμαστε!.
...σας φαίνεται normal απάντηση/απαίτηση σε μέλος που είχε 2 (δύο) post στο AVClub.

Ως απλό μέλος του AVClub, αυτό με ενοχλεί - ειδικά δε από τη στιγμή που δεν αφήνει την ενδιαφέρουσα αυτή συζήτηση να εξελιχθεί σε πιο σοβαρή βάση από αυτή της κολοκυθόπιτας.

Last edited:
Τελικά εσύ είσαι πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση. Προσπαθώ να καταλάβω αν το πρόβλημά σου είναι η παράθεση επιστημονικών στοιχείων ή ότι έχεις πλήρη άγνοια για το θέμα, αρνείσαι να μάθεις και ασχολείσαι με χαζομάρες.

Και επιτέλους, αν δεν θεωρείς επιστήμονες τους Philip Newell and Keith Holland που έγραψαν το βιβλίο που αναφέρεται στο link που έδωσα (και έχει τις εν λόγω μελέτες - πειράματα), τότε προσκυνώ την δική σου επιστημοσύνη και αναμένω να μας εξηγήσεις το φαινόμενο.

Επίπληξη και ειρωνεία αλήθεια που είδες? Στον ύπνο σου, εκεί που κοιμήθηκες στραβά?
Αγαπητέ φίλε κράτα και μία πισινή για τις διάφορες επιστημονικές θεωρίες!!! Έχε υπόψιν σου το πόσο επιστημονικά/θεωρητικά είχε τεκμηριωθεί το "ΤΕΛΕΙΟΣ ΗΧΟΣ ΓΙΑ ΠΆΝΤΑ". Αναρωτήθηκες ποτέ σου ότι αφού είναι τέλειος πώς γίνεται και διαρκώς να βελτιώνεται και η βελτίωσή του να είναι όλο και περισσότερο πλησίασμα στον υποδεέστερο αναλογικό;;;; Απλό ερώτημα.
Θυμάσαι το πόσο και πόσοι σπουδαίοι το είχαν υποστηρίξει αυτό; Λ.Σ.

Αγαπητέ φίλε κράτα και μία πισινή για τις διάφορες επιστημονικές θεωρίες!!! Έχε υπόψιν σου το πόσο επιστημονικά/θεωρητικά είχε τεκμηριωθεί το "ΤΕΛΕΙΟΣ ΗΧΟΣ ΓΙΑ ΠΆΝΤΑ". Αναρωτήθηκες ποτέ σου ότι αφού είναι τέλειος πώς γίνεται και διαρκώς να βελτιώνεται και η βελτίωσή του να είναι όλο και περισσότερο πλησίασμα στον υποδεέστερο αναλογικό;;;; Απλό ερώτημα.
Θυμάσαι το πόσο και πόσοι σπουδαίοι το είχαν υποστηρίξει αυτό; Λ.Σ.
:ernaehrung004:

Επίσης, σε αυτό το forum, last time I checked τουλάχιστον, δεν ενδιαφερόμασταν για τυχόν προηγούμενα που μπορεί να έχουν δύο μέλη σε άλλο forum. Η στάση του κ. Κυρίτση μου δείχνει πως μάλλον έχει προηγούμενα/απωθημένα με κάποιους από τους συμμετέχοντες στο thread που έδωσε ο omer (ή και με τον ίδιο τον omer) και ήρθε να τα βγάλει εδώ.
Ως απλό μέλος του AVClub, αυτό με ενοχλεί - ειδικά δε από τη στιγμή που δεν αφήνει την ενδιαφέρουσα αυτή συζήτηση να εξελιχθεί σε πιο σοβαρή βάση από αυτή της κολοκυθόπιτας.
Δεν νομίζω! Που το είδες το παράξενο; Μήπως θα πρέπει ο Κος Κυρίτσης να φοβάται να εκφράζει τα ερωτήματά του; Διάλογος γίνεται! Λ.Σ.

Δεν νομίζω! Που το είδες το παράξενο; Μήπως θα πρέπει ο Κος Κυρίτσης να φοβάται να εκφράζει τα ερωτήματά του; Διάλογος γίνεται! Λ.Σ.

Ίσως σας βοηθήσει το edit που έκανα.