Ηχείων διαρκής και συνεχιζομένη αναβάθμιση!

Μόνο για το Anima θυμάμαι, που μάλλον είσαι εκτός μπάτζετ. Στο marvel πρέπει να είσαι κοντά. Αλλά από ότι έχω ακούσει ,θα σκάσει μύτη και πιο προσιτή λύση, που θα ταρακουνήσει πολύ κόσμο. Και οι πρώτες κριτικές είναι συγκλονιστικές.
Θα σου έλεγα να κάνεις έναν κόπο να πας ν´ακούσεις ,κυρίως τη φιλοσοφία της εταιρείας. Μπορεί ν´αλλάξει μέσα σου ,το τι σημαίνει φυσικότητα στο χόμπυ μας.
Να το έχεις σαν αναφορά.
Απλά θέλει προσοχή, μη την πατήσεις όπως εγώ. Μετά από κάποιες ακροάσεις στον Μανώλη, σχεδόν σε όλες τις επόμενες, άκουγα κουτιά. Ευχή και κατάρα δηλαδή.

Κοινή λογική: ''Όταν μία ηχογράφηση είναι καλή, πρέπει να ακούγεται ως τέτοια από το σύστημα μας. Αν είναι κακή ,τότε πρέπει να ακούγεται ως τέτοια από το σύστημα μας. Αν κάποιος δεν αντέχει τις κακές ηχογραφήσεις, τότε δεν έχει και μεγάλη σχέση με τη μουσική. Είναι απλά μηχανάκιας.''
Σεβαστό και αυτό το ψυχοθεραπευτικό αλλά....
 
Απάντηση: Re: Ηχείων διαρκής και συνεχιζομένη αναβάθμιση!

φίλε Χρήστο είμαι γνωστός φανατικός μαγκνεπανάκιας.

Σου απαντώ μετα βεβαιότητος "ναι".

Το ερώτημα είναι αν ο cayin θα μπορεί να βγάλει τις αρετές του ηχείου (μάλλον δε θα μπορεί IMHO).

Οπότε θεωρώ προϋπόθεση την επανεξέταση του θέματος ενισχυτή με προτίμηση σε μεγάλα τρανζίστορ (ή και σε κάτι διακοπτικό αν σου...κάτσει).

Σε οποιαδήποτε περίπτωση αν σου λείψει το πολύ χαμηλό το ταίριασμα των συγκεκριμένων magnepan με κάποιο καλό sub (πχ REL STRATA III-είναι κλειστού τύπου και "ακολουθεί" μια χαρά) είναι εύκολο.

Οι ενστάσεις μου είναι δυο:

1)Όταν περιέγραψες τον όρο "φυσικότητα" και απο ποια ηχεία την έχεις ακούσει δεν ανέφερες το ζευγάρι magnepan που έχεις ακούσει. Αυτό με προβλημάτισε γιατί πέρα από όλα τα άλλα (στερεοφονική εικόνα, πρίμα-μπάσα κλπ) αυτό το οποίο αντιλαμβάνεται κάποιος όταν ακούει για πρώτη φορά μάγκνεπαν είναι αυτό. Η φυσικότητα. Με ότι ενισχυτή και να τα βάλεις να παίξουν , όπως και να τα τοποθετήσεις. Μήπως τα magnepan δεν είναι your piece of cake?

2)Ο χρόνος που κρατάς τα ηχεία σου και τα μηχανήματα γενικότερα δεν είναι αρκετός για να μπορέσεις να στήσεις και να καταλάβεις τα magnepan. Δυστυχώς ως δίπολα χρειάζονται πολλή υπομονή, χαλαρότητα και μεθοδικότητα στο στήσιμο τους. Εϊναι αλήθεια ότι 2-3 εκατοστά μπρος ή πίσω μπορούν να αλλάξουν άρδην το ακουστικό αποτέλεσμα. Άλλοι λατρεύουν αυτό το χαρακτηριστικό, άλλοι το μισούν. Αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι λίγοι ξέρουν να στήνουν σωστά τα μάγκνεπαν.


ΥΓ:ως φανατικός μαγκνεπανόφιλος θεωρώ αστεία τη σύγκριση με τα υπόλοιπα ηχεία που έχεις ακούσει, (don't get me wrong...)


Θα συμφωνήσω με τον προλαλήσαντα!:2thumb22sup:
 
Αδόκιμο το παράδειγμα όταν η εκτέλεση ενός μουσικού έργου αποτελεί έργο από μόνη της.

υπο ποία έννοια αυτό?

αν το μουσικό έργο ήταν τύπου sampling απο DJ ισχύει το ίδιο? Και ποια η διαφορά στο οικιακό μας σύστημα που σαφώς (σαφέστατα) παράγει έργο?
οκ, στις δύο περιπτώσεις η προσλαμβάνουσα ενέργεια διαφέρει... αλλά πόσο σημασία έχει αυτό όταν μιλάμε για απόδοση ενός έργου με τεχνοκρατικά και όχι καλλιτεχνικά κριτήρια?

Δεν νομίζω ότι είναι και τόσο φιλοσοφικό το ζήτημα της εξεύρεσης ποιο άκουσμα προσεγγίζει ένα άλλο το οποίο θέτουμε ως σημείο αναφοράς. Φιλοσοφικό θα ήταν το ζήτημα γιατί θα πρέπει σώνει και καλά να αποζητούμε την ανωτέρω προσέγγιση και να μην ακούμε όπως μας αρέσει.

Θεωρητικά δεν είναι φιλοσοφικό βέβαια, αφού μπορείς (θεωρητικά) να στήσεις ένα σύστημα στον ίδιο χώρο με μια ορχήστρα και να αρχίσεις τις συγκρίσεις...
Πρακτικά όμως είναι "περισσότερο" φιλοσοφικό από το δεύτερο (τι θέλουμε να ακούμε) αφού οι παράγοντες που αφορούν το δεύτερο είναι οικείοι... και αν όχι μπορούν να προσδιοριστούν ευκολότερα και σε σημαντικά μεγαλυτέρο ποσοστό... γιατί είναι ποσοτικοί και όχι ποιοτικοί (όπως στην πρώτη περίπτωση...)
Απόδειξη ότι υπάρχουν ακροατές που προτιμούν την οικιακή ενασχόληση (κονσέρβα) με τη μουσική, περισσότερο απο την ζωντανή...

imo (όπως και όλα τα παραπάνω) η συζήτηση είναι λάθος για χίλιους λόγους...
ένας εξ αυτών η διαφορετική ακουστική αντίληψή μας (και παιδεία μας),
ένας ακόμα η επιτυχία κάθε ηχοσυστήματος σε συγκεκριμένους τομείς (όχι όλους) και
ένας τρίτος (απο τους χιλιάδες) οι διαφορετικές προϋποθέσεις/απαιτήσεις για την ως άνω υπεροχή...

το πιάστο αυγό και κούρευτο είναι λίγο για την περίσταση...

το καλό στην υπόθεση είναι ότι ο φίλος μας κάνει μια προσπάθεια να μάθει ποιος ήχος του αρέσει, γιατί ως τώρα έχω την αίσθηση ότι αναλωνόταν στο μεθεπόμενο στάδιο... δηλαδή ποια ηχεία του αρέσουν... καμία σχέση imo, γιατί αυτό είναι θέμα συστήματος...
αν τον βρεί θα ακολουθήσει και την συμβουλή του Κάπτεν και όλων μας πιστεύω... να φτιάξει το χώρο του... αλλιώς... αενάως και επι ματαίω κατασπατάληση του ιδρώτα του...
 
Κοινή λογική: ''Όταν μία ηχογράφηση είναι καλή, πρέπει να ακούγεται ως τέτοια από το σύστημα μας. Αν είναι κακή ,τότε πρέπει να ακούγεται ως τέτοια από το σύστημα μας.

Αν κάποιος δεν αντέχει τις κακές ηχογραφήσεις, τότε δεν έχει και μεγάλη σχέση με τη μουσική. Είναι απλά μηχανάκιας.''

Τα bold άκυρα... εκτός αν ακούς Μήτσε μουσική για να σου σπάνε τα νεύρα...
σου έχω ανέξοδο και εύκολο τρόπο...:antlers:
 
Εγω παλι πιστευω οτι το νημα που ανοιξε ο Loudobic και οι συνεχεις αλλαγες που κανει, δεν ειναι η προσπαθεια του να καταληξει σε καποιο συμπερασμα, και γενικα να καταληξει ουτε αυτος ουτε το νημα. Απλα την εχει καταβρει να κανει αλλαγες, να ακουει καθε φορα τι διαφορετικο θα του δωσει ο καθε συνδιασμος κ ετσι πηγαινει το εργο. Και η ασχολια με την συνεχη αναζητηση τον γεμιζει περισσοτερο απο την αυτη καθαυτη προσηλωση σε ενα συστημα και τη μουσικη.
 
συμφωνώ... εμμέσως αυτό λέω παραπάνω, μιας και είναι η πρώτη φορά που η αναζήτησή του στοχεύει στον ήχο και όχι στο μηχανάκι...
 
Re: Απάντηση: Ηχείων διαρκής και συνεχιζομένη αναβάθμιση!

Κοινή λογική: ''Όταν μία ηχογράφηση είναι καλή, πρέπει να ακούγεται ως τέτοια από το σύστημα μας. Αν είναι κακή ,τότε πρέπει να ακούγεται ως τέτοια από το σύστημα μας. Αν κάποιος δεν αντέχει τις κακές ηχογραφήσεις, τότε δεν έχει και μεγάλη σχέση με τη μουσική. Είναι απλά μηχανάκιας.''
Σεβαστό και αυτό το ψυχοθεραπευτικό αλλά....


Όταν αυτό που παίζουν οι μουσικοί στο studio δεν ακούγεται κι ο ηχολήπτης το ωραιοποιεί για να μπορέσει να πουλήσει τι έχουμε τότε? Ο ηχολήπτης είναι μηχανάκιας?
 
Και ο ηχολήπτης και οι μουσικοί που το εγκρίνουν και όσοι αγοράζουν το δισκάκι θα πρόσθετα...-bye-
 
από τη λίγη πείρα μου πάντως στο σπορ, έχω παρατηρήσει πως όταν αρχίζουν οι ομορφιές και οι τσαχπινιές, σα να χάνεται η δυνατότητα να καταλάβεις ότι αυτό που ακούς είναι ένα μικρόφωνο και ένα όργανο μέσα σε ένα χώρο. Και αυτό έχει μια μαγεία και δεν είναι για να χάνεται. Εκτός αν μιλάμε για συστήματα τα οποία στην πλασάρουν και στην πλασάρουν και πιό ωραία. Κάπου εκεί μπαίνει η υποκειμενικότητα του high end.
 
Re: Απάντηση: Ηχείων διαρκής και συνεχιζομένη αναβάθμιση!

Εγω παλι πιστευω οτι το νημα που ανοιξε ο Loudobic και οι συνεχεις αλλαγες που κανει, δεν ειναι η προσπαθεια του να καταληξει σε καποιο συμπερασμα, και γενικα να καταληξει ουτε αυτος ουτε το νημα. Απλα την εχει καταβρει να κανει αλλαγες, να ακουει καθε φορα τι διαφορετικο θα του δωσει ο καθε συνδιασμος κ ετσι πηγαινει το εργο. Και η ασχολια με την συνεχη αναζητηση τον γεμιζει περισσοτερο απο την αυτη καθαυτη προσηλωση σε ενα συστημα και τη μουσικη.
Παντελή (Tyler ? Durden),
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! Και θα πρόσθετα: Αντί να κάνουμε διαρκώς προτάσεις στο Χρήστο (Loudobic) ποιά ηχεία να πάρει, ή να μην πάρει, καλύτερα να του προτείνουμε τι καινούργιο να ακούσει!

Αφού τελικά είναι αυτό που επιθυμεί, εμείς γιατί να του στερούμε τη χαρά; :grandpa:
 
Re: Απάντηση: Re: Ηχείων διαρκής και συνεχιζομένη αναβάθμιση!

Θα συμφωνήσω.

Στην όσο το δυνατόν αληθοφανέστερη αναπαραγωγή των φυσικών (unplugged) οργάνων και στην ανθρώπινη φωνή πρέπει να εστιάζουμε.
Εδώ είναι καλό να κάνουμε μία διάκριση:
Άλλο αληθινή και άλλο αληθοφανής!

Η πρώτη υπάρχει (η αληθινή) υπάρχει στο χύμα, πρωτογενές, ανεπεξέργαστο αποτέλεσμα της ηχογράφησης.

Η δεύτερη (ή αληθοφανής) βρίσκεται στο τελικό αποτέλεσμα, που προκύπτει μετά το τέλος κάθε επεξεργασίας, με σκοπό να κυκλοφορήσει προς τα έξω.
 
με το ζημια τι εννοεις εγω δεν μιλαω η κιθαρα να ακουγεται ντουντουκα,παλι κιθαρα θα ακουγεται απλα δεν σου πεταει καταμουτρα το συστημα τις κακες παραγωγες.
Η καλη παραγωγη θα ακουστει καλα οπως και δηποτε,και οκ σε καποιο καλυτερο συστημα θα ακουστει ακομα καλυτερα αλλα μιλωντας προσωπικα και μονο για μενα οι καλες παραγωγες που εχω ειναι μονο τα hdtracks και linn που σαν περιεχομενο δεν μου λενε τιποτε.

Ένα σύστημα που δεν σου πετάει κατάμουτρα τις κακές παραγωγές δεν σου πετάει κατάμουτρα ούτε τις καλές παραγωγές, αν με εννοείς.

Αυτό το "πετάει στα μούτρα" λέγεται (κυρίως) ανάλυση. Όσο λιγότερη ανάλυση, τόσο περισσότερη "ανοχή" σε μέτριο υλικό, η οποία ανοχή όμως συνεπάγεται και εξίσωση προς τα κάτω για όλο το υλικό, καλό και κακό.

Υπάρχουν μια χαρά παραγωγές εκεί έξω.. εννοείται όχι απαραίτητα HD.. όποιος έχει περάσει από το "αμπάρι" του Καπετάνιου ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει πραγματικά Red Book audio και που μπορεί πραγματικά να φτάσει.
 
Γιατί ακούγεται διαφορετικά το ίδιο συμφωνικό έργο παιγμένο από δύο διαφορετικές ορχήστρες? Αφού οι νότες και τα μουσικά όργανα είναι τα ίδια?

Θεωρώ ότι δεν περιμένεις σοβαρή απάντηση σε αυτό.. ;)

Μα ποιά τελοσπάντων είναι η απόλυτη αλήθεια ?

Από τη στιγμή που μιλάμε για αναπαραγόμενη μουσική δεν υπάρχει απόλυτη αλήθεια.

Εδώ είναι που γίνεται το τεράστιο λάθος. Προσπαθείτε να συγκρίνετε αυτό που ακούτε με αυτό που έχετε στο μυαλό σας από εμπειρίες ζωντανής μουσικής ή τέλος πάντων με κάτι που έχετε στο μυαλό σας. Αυτό δεν έχει νόημα. Δεν ξέρετε τι υπάρχει πραγματικά γραμμένο στο CD / βινύλιο / HDD / flash σας.

Αλήθεια = αυτό που υπάρχει σωσμένο στο υλικό μας. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Τα έχουμε ξαναπεί αυτά..

Τη στιγμή που 2 διαφορετικά συστήματα παίζουν διαφορετικά το ίδιο υλικό, π.χ. κάποιο CD, αναπόφευκτα το ένα από τα δυο τα καταφέρνει καλύτερα. Ναι, δεν είναι εύκολο να καταλάβεις ποιο παίζει όντως καλύτερα (vs. απλά διαφορετικά) αν δεν είσαι ο μηχανικός ήχου που έκανε την εγγραφή / παραγωγή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει αλήθεια.
 
Re: Απάντηση: Ηχείων διαρκής και συνεχιζομένη αναβάθμιση!

Κοινή λογική: ''Όταν μία ηχογράφηση είναι καλή, πρέπει να ακούγεται ως τέτοια από το σύστημα μας. Αν είναι κακή ,τότε πρέπει να ακούγεται ως τέτοια από το σύστημα μας. Αν κάποιος δεν αντέχει τις κακές ηχογραφήσεις, τότε δεν έχει και μεγάλη σχέση με τη μουσική. Είναι απλά μηχανάκιας.''
Σεβαστό και αυτό το ψυχοθεραπευτικό αλλά....


+ 1000 απόλυτα σωστό !!
 
Φίλε quevedo, προφανώς πιστεύεις ότι όλες οι μπάντες που ηχογραφούν στον πλανήτη και στην ιστορία της μουσικής, είχαν ή έχουν πρόσβαση σε πανάκριβα στούντιο και ηχογραφούν με ακριβοπληρωμένους μηχανικούς ήχου.
Όσο και να σου φανεί περίεργο, αυτό δεν συμβαίνει.
Μαγικά πράγματα μπορείς να ακούσεις και από ένα τετρακάναλο. Και μακάρι τα συστηματά μας ,να παίξουν όσο πιστότερα γίνεται αυτή τη ''φτωχή'' ηχογράφηση.
Προφανώς ακούμε διαφορετικά μουσική ,οπότε σε καταλαβαίνω.
 
Θεωρώ ότι δεν περιμένεις σοβαρή απάντηση σε αυτό.. ;)



Εδώ είναι που γίνεται το τεράστιο λάθος. Προσπαθείτε να συγκρίνετε αυτό που ακούτε με αυτό που έχετε στο μυαλό σας από εμπειρίες ζωντανής μουσικής ή τέλος πάντων με κάτι που έχετε στο μυαλό σας. Αυτό δεν έχει νόημα. Δεν ξέρετε τι υπάρχει πραγματικά γραμμένο στο CD / βινύλιο / HDD / flash σας.

Αλήθεια = αυτό που υπάρχει σωσμένο στο υλικό μας. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Τα έχουμε ξαναπεί αυτά..

Τη στιγμή που 2 διαφορετικά συστήματα παίζουν διαφορετικά το ίδιο υλικό, π.χ. κάποιο CD, αναπόφευκτα το ένα από τα δυο τα καταφέρνει καλύτερα. Ναι, δεν είναι εύκολο να καταλάβεις ποιο παίζει όντως καλύτερα (vs. απλά διαφορετικά) αν δεν είσαι ο μηχανικός ήχου που έκανε την εγγραφή / παραγωγή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει αλήθεια.


Διαφωνώ με αυτό που ορίζεις ως αλήθεια. Ο sonus naturalis παραπάνω δίνει σωστό ορισμό.


Δε μπορεί να είμαστε όλοι μηχανικοί ήχου ούτε να είμαστε παρόντες σε κάθε ηχογράφηση και να έχουμε πρόσβαση σε κάθε πρωτογενές ανεπεξέργαστο μουσικό υλικό. Απλά τη μουσική μας θέλουμε να ακούμε κι όχι να "ψειρίζουμε" τις εγγραφές. Δεν θεωρώ λάθος λοιπόν να έχουμε διαμορφώσει άποψη και κριτήρια από εμπειρίες ζωντανής μουσικής.

Την άποψη του κατασκευαστή για τον ήχο όπως τον αποδίδουν οι συσκευές του δεν την λαμβάνεις υπόψη και την θεωρείς πλεονέκτημα ή μειονέκτημα του εκάστοτε συστήματος ?
 
Re: Απάντηση: Ηχείων διαρκής και συνεχιζομένη αναβάθμιση!

Φίλε quevedo, προφανώς πιστεύεις ότι όλες οι μπάντες που ηχογραφούν στον πλανήτη και στην ιστορία της μουσικής, είχαν ή έχουν πρόσβαση σε πανάκριβα στούντιο και ηχογραφούν με ακριβοπληρωμένους μηχανικούς ήχου.
Όσο και να σου φανεί περίεργο, αυτό δεν συμβαίνει.
Μαγικά πράγματα μπορείς να ακούσεις και από ένα τετρακάναλο. Και μακάρι τα συστηματά μας ,να παίξουν όσο πιστότερα γίνεται αυτή τη ''φτωχή'' ηχογράφηση.
Προφανώς ακούμε διαφορετικά μουσική ,οπότε σε καταλαβαίνω.

Και σε αυτό λάθος είσαι... πολύ πρόσφατα μιλάγαμε με τραγουδιστή μπάντας που δεν ηχογραφούν σε πανάκριβα στούντιο με ακριβοπληρωμένους μηχανικούς ήχου και το χεράκι τους το βάζουν κανονικά... αποτελεσματικά... και με τη σύμφωνη γνώμη της μπάντας... γιατί το αποτέλεσμα ακούγεται καλύτερο... (σύμφωνο πάντα με το ύφος της μπάντας β'εβαια)

τεσπα...

Δημήτρη έχουμε κάνει στον δικάναλο τόσες φορές αυτή τη συζήτηση με το φυσικό το πραγματικό το live κτλ και ποτέ δεν έχει αλλάξει γνώμη κανείς.
Και καλά κάνουμε βέβαια. αστυνομία hifi δεν υπάρχει ότι θέλουμε ακούμε και πιστεύουμε.

Σε αυτό που είμαι κάθετος είναι ότι μηχανάκιας δεν είναι αυτός που περιγράφεις, απλά επειδή δεν συμφωνείς μαζί του... μηχανάκιας είναι ένα πολύ συγκεκριμένο είδος ακροατή που ακούει μηχανήματα και όχι μουσική.
Σε αυτό θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει υποκειμενισμός για να το διαστρεβλώνουμε, ο καθένας όπως θέλει.

:ernaehrung004:
 
Re: Απάντηση: Re: Ηχείων διαρκής και συνεχιζομένη αναβάθμιση!

Όσοι μιλάνε για υπερανάλυση (χωρίς εισαγωγικά) κάτι δεν έχουν καταλάβει..

Το υλικό μας περιέχει μια α ποσότητα πληροφορίας. Αυτή η α ποσότητα πρέπει να βγει τελικά από τα ηχεία. Ένα σύστημα που το καταφέρνει αυτό είναι αναλυτικό. Αν ένα σύστημα / ηχείο τελικά βγάζει ποσότητα α+, κάτι δεν πηγαίνει καλά. Κάτι δεν παίζει σωστά και πρέπει να βρεθεί ποιο είναι αυτό.

Από την άλλη, είναι αλήθεια ότι η πλειοψηφία των παραγωγών δεν είναι αυτό που λέμε "Hi End". Δεν είναι μυστικό αυτό..
Πολλοί ταυτίζουν την υπερανάλυση με την προβολικότητα ιδίως στις μεσοϋψηλές και υψηλές συχνότητες, πράγμα που κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον δεν είναι σωστό.
Επίσης πολύς κόσμος θεωρεί επιθυμητή μία μικρή αύξηση στη μεσαία περιοχή. Γίνεται αντιληπτή ως ευφωνία ή ως "γέμισμα".
Έχω σχηματίσει την πεποίθηση πως είναι πολύ δημοφιλής μία ιδιαίτερη καμπύλη απόκρισης συχνότητας στην οποία:

-Τα πολύ χαμηλά αποκόπτονται απότομα και ομαλά.

-Τα χαμηλά (80 Hz) τονίζονται ελαφρά (υποκειμενική αίσθηση μπάσου).

Τα μεσοχαμηλά παρουσιάζουν ελάχιστη αύξηση (=γέμισμα)

-Τα μεσαία είναι επίπεδα (flat)

-Τα μεσοϋψηλά είναι επίπεδα ή παρουσιάζουν μία μικρή προβολικότητα (=presence. Εδώ διαφοροποιούνται τα γούστα).

-Οι υψηλές είναι εκτεταμένες, αλλά παρουσιάζουν μία βαθμιαία αποκοπή (roll off από τα 15 KHz και άνω).​


Η καμπύλη αυτή είναι τόσο δημοφιλής, ώστε την παρέχουν σχεδόν έτοιμη ορισμένα επαγγελματικά mastering εργαλεία (π.χ. Izotope).
Μία τέτοια καμπύλη απόκρισης ενός συστήματος είναι λίγο πιο ανεκτική στις ηχογραφήσεις με ατέλειες. Πιθανώτατα εδώ είναι το μυστικό της όλης αναζήτησης.


Αλλά αν έχει κανείς ένα σύστημα που θα κάνει αυτές τις παραγωγές να ακούγονται πιο ανεκτές, το ίδιο σύστημα θα κάνει ζημιά στις πραγματικά καλές παραγωγές. Σεβαστό και αυτό, αρκεί να το συνειδητοποιεί αυτό ο ιδιοκτήτης του συστήματος.

Η λύση είναι μια.. DSP. Στήνεις ένα πολύ καλό (αναλυτικό) σύστημα στο οποίο μπορείς να ακούς καλά τις καλές παραγωγές και τις μέτριες τις περνάς από ένα DSP ώστε να τις κάνεις πιο "εύηχες". Εννοείται ότι σε αυτές δεν ψάχνεις πια για τρελό HiEnd.. that ship has sailed.. αλλά και αν ψάχνεις, είναι προτιμότερο να παίζεις με software φίλτρα παρά να αλλάζεις ενισχυτές και ηχεία.

Συμφωνούμε. Και θα προχωρήσω ένα βήμα παραπέρα. Ολόκληρη η λεγόμενη audiophile κοινότητα έχει ξορκίσει τα Equalizers, διότι παρεμβαίνουν στην ηχητική αλυσίδα και αλλοιώνουν, υποτίθεται, την καθαρότητα του σήματος. Στη συνέχεια προσπαθούν να φέρουν το σύστημα στα "ίσα" με καλώδια και καλούδια.

Πιο σχιζοφρενική συμπεριφορά από αυτή δεν υπάρχει. Χίλιες φορές θα ήταν καλύτερο για μένα να έχουμε ένα αναλυτικό, ουδέτερο σύστημα κι' όποτε η ηχογράφηση, ή το γούστο μας το απαιτεί να χρησιμοποιούμε EQ. Κι' ας μη νομίζουμε πως τα καλά EQ είναι φτηνά ή φτηνιάρικα. Μιά ματιά στα Equalizers που χρησιμοποιούνται στο Mastering αρκεί.
 
Το νόημα ρε συ Νίκο πρέπει να καταλάβεις. Μη το αλλάζεις. Η μουσική υπάρχει δεκαετίες τώρα. Άσε τι λέει ο καθένας σήμερα. Το Garage punk με τα 45άρια του στα sixties, είχε με τα σημερινά δεδομένα άθλιες ηχογραφήσεις.
Καρασυμπίεση του κερατά.
Κι όμως είναι μαγικές επειδή ακριβώς μεταφέρουν τον ήχο της εποχής. Η κακή ηχογράφηση της εποχής, αν κάποιον τον εμποδίζει από το να ακούσει, ε έχει πρόβλημα για μένα.
Αντιλαμβάνεται διαφορετικά τα πράγματα. Αυτό λέω.
Και να μου επιτρέψεις να σου πω ,πως μεγάλη μερίδα φίλων που ασχολούνται με το χόμπυ, έχουν δισκοθήκες προσανατολισμένες στα μηχανήματα. Το λέω κομψά.
Στη γλώσσα μας, τσάμπα καίει η λάμπα.

Υποκειμενικά πάντα.

Υ.Γ. Επίσης για να είμαι ειλικρινής, την κ@βλα του καθενός τη σέβομαι απόλυτα.