Ηχητικό σύστημα - Minimal vs Παραδοσιακό

το πιο minimal σύστημα που είχα ποτέ ήταν στο τέλος της 10ετίας 90
cd player Arcam (αυτό που έχω και τώρα δηλ.)
power ampl. Electrocompaniet AW-120
speakers B&W 805 Matrix
τα βινύλια τα είχα καταργήσει (λόγω του μικρού τότε)

το άτιμο έπαιζε πολύ καλά αλλά με αγχωνε κάθε φορά που ήθελα να ακούσω χαμηλά διότι το volume του Arcam δεν μηδένιζε

Το καινούριo Marantz Elite αυτό με το DAC (usb etc) έχει volume control?

DF

Πισω στα minimal συστηματα, αυτο που ακουσα με τα ATC SCM25A Pro στην περασμενη εκθεση, μαζι με ενα weiss (αγνωστων λοιπων στοιχειων), ηταν το κατι αλλο. Αν δεν ήμουν δειλος, θα το σκεφτομουν πολυ θετικα, αλλα εκτος απο δειλος ειμαι και himecinemaδακιας, και δεν ξερω πως μπορει να παντρευονται ενεργα, με dac, με AV κλπ, κλπ.

Ευχομαι ο κυριος Θεμης να μην δινει για κατοικον δοκιμες

Δεν παντρεύονται. Συμβιώνουν απλά στον ίδιο χώρο, διατηρώντας την ανεξαρτησία τους.

Κι εγώ τον συνδυασμό Logitech Touch+Weiss Dac202+Purity εντελώς ξεχωριστό από το home cinema τα έχω.

Μα τι λέτε καλε! Παντρεύονται και καλοπαντρεύονται!

Με παπά και με κουμπάρο κλπ, κλπ. Αρκεί να εξυπηρετούν οι υπάρχουσες συνδέσεις. Δείτε ένα ωραίο παράδειγμα εδώ:

http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=1129186&postcount=93

Και όσοι έχετε όρεξη αξίζει να δείτε αυτό:

http://athensproaudio.gr/index.php?target=products&product_id=32401

Τo home cinema που παρουσιάζεις κάθε άλλο παρά σύστημα αξιώσεων είναι. Πέραν του ότι δεν είναι μίνιμαλ με κάθε ηχείο να θέλει και ρεύμα. Το γεγονός ότι είναι ενεργά δεν λέει κάτι. Ένας receiver (που ούτως ή άλλως απαιτείται) μπορεί κάλιστα να οδηγήσει παρόμοιας απόδοσης παθητικά ηχεία.

Τα φτηνά μόνιτορ δεν είναι η κατάλληλη επιλογή για χτίσιμο home cinema αξιώσεων. Βέβαια home cinema με home cinema έχει διαφορά. Αν εννοείς σε 10τ.μ. με μια τηλεορασίτσα και την απόσταση θέασης στα 2 μέτρα, ok. Αλλά και πάλι ισχύουν οι ενστάσεις μου στην προηγούμενη παράγραφο.

Λοιπόν, Διαφωνώ!

Οριζοντίως, καθέτως, διαγωνίως και προς όλες τις κατευθύνσεις!

Τα παραπάνω ηχεία δεν τα πρότεινα για τη δημιουργία κινηματογραφικού συστήματος αξιώσεων, αλλά ως παράδειγμα για τη δημιουργία πολυκάναλου συστήματος αναπαραγωγής μουσικής υψηλών πολύ υψηλών απαιτήσεων, που ενδεχομένως θα μπορεί να εξυπηρετήσει κσι τις κινηματογραφικές ανάγκες, χωρίς κατ' ανάγκη να κοστίζει μιά ολόκληρη περιουσία!

Υπάρχουν ακόμα κάποια πολυκάναλα DVD-Audio και SACD με αυθεντικά πολυκάναλες εγγραφές που αξίζει να ακούγονται. Ένας τρόπος για να το πετύχουμε είναι να αξιοποήσουμε τις αναλογικές πολυκάναλες εξόδους των Universal Players (όσα έχουν ακόμα), συνδέοντας τις με τις αντίστοιχες εισόδους (5.1, 7.1 κλπ) του πολυκάναλου ενισχυτή μας (η πιθανή περίπτωση), ή του προενισχυτή μας (σπανιότερη περίπτωση) και από κεί να οδηγήσουμε τα ηχεία μας από την αντίστοιχη Pre-Out. Αν ψάχνουμε για το απόλυτο, τότε θα πρέπει να οδηγηθούμε σε κάποια λύση εξειδικευμένου επεξεργαστή σήματος, ή κατάλληλου Monitor Controller. Αλλά εκεί εκτοξεύεται αντίστοιχα και το κόστος.

Τα Monitors, τόσο αυτά που πρότεινα, όσο και πολλά άλλα της κατηγορίας τους είναι σε θέση να αποκαλύψουν κάθε ατέλεια σε μία ηχογράφηση και να αναδείξουν όλες τις αρετές και τα ελαττώματα της ηχητικής αλυσσίδας. Δεν πρόκειται ούτε για φθηνά, ούτε για "φθηνιάρικά" monitors. Καμμία σχέση με τα συμβατικά ή κινηματογραφικά ηχεία! Άν συμπληρωθούν με το κατάλληλο Subwoofer, τότε εξυπηρετούν άνετα μεγάλους χώρους σε διαβεβαιώνω. Και φυσικά αν το επιθυμεί κανείς μπορεί ν' ανέβει κατηγορία...

Να υποθέσω ότι δεν έχεις εμπειρία από τέτοιου είδους ηχεία, αλλοιώς δεν μπορεί, θα είχες άλλη γνώμη. Αλλ' απ' ότι είδα έχεις τα ενεργα Purity της Martin Logan, οπότε θα έπρεπε να είσαι πιό ανοικτός προς παρεμφερείς προτάσεις...

Σε ένα σημείο πάντως έχεις δίκιο: Ότι το 5.1 παύει να είναι minimal. Όμως υπάρχει πάντα η δυνατότητα να επιλέξουμε το 2.1 και τότε είναι μίνιμαλ.

Και για να γίνω πιό ξεκάθαρος: Προτιμήσεις, διαφορετικές φιλοσοφίες και επιλογές ασφαλώς υπάρχουν. Και πρέπει να υπάρχουν! Όμως επιμένω σε τούτο. Το Hi-End δεν είναι χόμπυ μόνο για πλούσιους, ούτε χρειάζεται να πληρώσει κανείς μιά περουσία για να απολαμβάνει χωρίς συμβιβασμούς την αγαπημένη του μουσική. Υπάρχουν λύσεις. Αρκεί να βλέπει τα πράγματα από μιά ευρύτερη προοπτική.

Και να τολμά...

Το 2007 είχα πλήρως ενεργό 7.1 σύστημα αποτελούμενο από 5 κομμάτια Tannoy Precision 8d και 2 κομμάτια Tannoy Precision 6d για back surround. Με δύο sub TS-12. Πριν από αυτά είχα και τα μικρότερα Tannoy Reveal 5a.

O Database Error προβληματίστηκε για το πάντρεμα δικάναλου και home cinema:
...............................................................................................

Και η ένστασή μου στην πρότασή σου των Focal CMS-40 για 5.1 σύστημα βασίζεται στην άποψή μου ότι είναι μικρά και ανεπαρκή για να αποδείξουμε ότι "παντρεύονται" δικάναλος και home cinema με τα συγκεκριμένα.

Κατά σύμπτωση πρόκειται να αγοράσω τα CMS-40, για άλλη χρήση.

Κανένας δεν αμφισβητεί τη δική σου εμπειρία, ούτε το ευρύ οπτικό σου πεδίο και την τόλμη σου, οπότε μην κάνεις υπαινιγμούς για τον άλλον, χωρίς μάλιστα να τον γνωρίζεις. Γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση, κάθε άλλο παρά άπειρο, κλειστό σε προτάσεις και άτολμο θα με χαρακτήριζα στον τομέα του ήχου. Μπορείς να έχεις οποιαδήποτε άποψη για μένα, αλλά περιορίσου στη διαφωνία με τα γραφόμενά μου.

Αγαπητέ tzo,
Κατ’ αρχήν οφείλω κατηγορηματικά να δηλώσω, ότι σε καμμία περίπτωση δεν ήταν, ούτε είναι στις προθέσεις μου να σε θίξω, ή να σε υποτιμήσω κατ’ ουδένα τρόπο. Και λυπάμαι αν εξέλαβες τα γραφόμενα μου κατ’ αυτό τον τρόπο.

Άλλωστε η επίμαχη φράση:
«Να υποθέσω ότι δεν έχεις εμπειρία από τέτοιου είδους ηχεία, αλλιώς δεν μπορεί, θα είχες άλλη γνώμη. Αλλ' απ' ότι είδα έχεις τα ενεργά Purity της Martin Logan, οπότε θα έπρεπε να είσαι πιο ανοικτός προς παρεμφερείς προτάσεις...»
Δεν εκφράζει κανενός είδους διάθεση υποτίμησης ή αρνητικής προσωπικής κριτικής. Μόνο την ανάγκη περαιτέρω διευκρίνησης των απόψεων σου, που –ομολογώ- με μπέρδεψαν κάπως, αφού φαινόταν να απορρίπτεις τις ενεργές λύσεις στο Home Cinema, αλλά τις έχεις υιοθετήσει στο δικάναλο ήχο.

Πάντως με όσα γράφεις η διαφωνία μας –αν τελικά υπάρχει διαφωνία- γίνεται πιο ενδιαφέρουσα!

Το υπό κρίσιν ερώτημα ήταν:
«Παντρεύονται» τα κινηματογραφικά συστήματα με τα ηχητικά, ώστε να έχουμε σύστημα αξιώσεων που να εξυπηρετεί και τους δύο σκοπούς (με λίγο περισσότερο βάρος στη μουσική όμως);
Πρότεινα -όπως φαίνεται πιο πάνω τη χρήση ενεργών ηχείων (monitors + sub) ως ένα πιθανό δρόμο υλοποίησης συστήματος αξιώσεων με οικονομικό τρόπο. Και περιέγραψα τους πιθανούς τρόπους που μπορεί να γίνει εφικτό από το ελάχιστο έως το απολύτως κορυφαίο επίπεδο.

Όπως φαίνεται όμως μας πρόλαβες! Με το πλήρως ενεργό 7.1 σύστημα από 5 Tannoy Precision 8d, τα 2 Tannoy Precision 6d για back surround και δύο sub TS-12, έχεις ήδη φτιάξει αυτό που συζητάμε. Συνεπώς έχεις ήδη παντρέψει τον κινηματογραφικό πολυκάναλο ήχο με την πολυκάναλη μουσική ακρόαση! Κι’ αν κρίνω από το set-up που αναφέρεις με πολύ αξιόλογο τρόπο. Διότι τα Tannoy υπό προϋποθέσεις είναι εργαλεία ακριβείας.

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον λοιπόν, να μας μεταφέρεις λεπτομερώς την εμπειρία σου από αυτό το σύστημα. Ποια ήταν τα συμπεράσματα που αποκόμισες; Πόσο εύκολο ή δύσκολο το στήσιμο κλπ.

Σχετικά με την ένσταση της ανεπάρκειας των Focal CMS-40, που θεωρείς μικρά για κινηματογραφικό σύστημα χρειάζονται κάποιες ακόμα επεξηγήσεις:

α) Τα ηχεία που πρότεινα είναι απλά παραδείγματα, δεν είναι τα μόνα κατάλληλα βέβαια.

β) Προτείνοντας τα είχα κατά νου μικρομεσαίους χώρους, 25-35 τ.μ. περίπου που είναι ένας τυπικός χώρος σαλονιού ή καθιστικού που αφορά την πλειοψηφία των χρηστών που μένουν –καλώς ή κακώς- σε κάποιο διαμέρισμα. Και ναι, είχα υπ’ όψη μου, ότι θα εξυπηρετείται σύστημα γύρω από μία τηλεόραση 40-50 ή και παραπάνω ιντσών ή ένας μέσο βιντεοπροβολέα, εκεί όπου δεν υπάρχει χωριστό Play Room.

γ) Τα Focal CMS-40 για παράδειγμα δίνουν 97dB SPL (peak @ 1m). Επομένως μία διάταξη 5.1 μπορεί με την προσθήκη Sub να φθάσει κοντά στα 114 dB SPL, και σε μια συνηθισμένη θέση ακρόασης (απόσταση 3-4 μ.) θα φθάνει κοντά στα 104-106 dB SPL. Δέχομαι ότι η πρόταση μπορεί να φαίνεται κάπως αναιμική για κινηματογραφικό ήχο (για κάποια εφέ όπως κανονιές, πυροβολισμούς κλπ), όμως για μουσική μια χαρά τη βρίσκω. Και κανένας δεν εμποδίζει να διαλέξουμε ακόμα μεγαλύτερα ηχεία για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα (π.χ. με τα E-MU που ήταν το δεύτερο παράδειγμα θα φθάναμε τα 110 dB στην ίδια θέση ακρόασης και με CMS-50 θα φθάναμε κοντά στα 113-114 dB. Οι εντάσεις αυτές υπερκαλύπτουν τις ανάγκες της πλειοψηφίας των χρηστών, τόσο κινηματογραφικά, όσο και μουσικά). Και με την προσθήκη 2ου Sub μπορούμε ν' ανεβάσουμε τη στάθμη κατά 3 dB ακόμα. Ο λόγος που μ’ έκανε να τα χρησιμοποιήσω σαν παράδειγμα ήταν το γεγονός πως διαθέτουν και είσοδο RCA, πολύ σημαντική διευκόλυνση για τους περισσότερους κατόχους AV Receivers, ή αντίστοιχων προενισχυτών.

δ) Σε πολύ μεγάλους χώρους θα μπορούσαμε να βάλουμε και 6 ATC100SL, ή 6 Purity, ή τέλος πάντων 6, 8, 10, 12, ενεργά, παθητικά, ότι θέλουμε! Αλλά νομίζω πως αυτό που ενδιαφέρει τους περισσότερους από μας δεν είναι οι μαξιμαλιστικές προτάσεις, αλλά εκείνες που όντας πρακτικές και εφαρμόσιμες εξασφαλίζουν τη μέγιστη σχέση του λόγου τιμής προς απόδοση, συνδυάζοντας αν είναι δυνατόν ευελιξία και ευχρηστία...

Υ.Γ. Προκύπτει ότι μάλλον συμπίπτουμε παρά διαφωνούμε. Και επαναλαμβάνω, ούτε έκανα, ούτε είχα καμμία απολύτως πρόθεση να κάνω οποιοδήποτε υπαινιγμό.

Υ.Γ.2 Παρέθεσα τα πλήρη κείμενα της συζήτησης, ώστε να είναι εύκολη η ανάγνωση τους. Ελπίζω, πως δεν κούρασα κανένα ούτε έκανα κατάχρηση του χώρου! -bye-

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ηχητικό σύστημα - Minimal vs Παραδοσιακό

Άρα αυτό που καταλαβαίνω από τα παραπάνω είναι οτι κανένας μηχανικός ήχου σε καμμία παραγωγή, δεν άκουσε με "φυσικότητα,ταχύτητα,συναίσθημα και μεσαία" ηχογραφώντας, ρυθμίζοντας , μιξάροντας ή επεξεργαζόμενος αυτά που θα αναπαραχθούν αργότερα.
Κι αυτό γιατί δεν είχε τα χρήματα? Και τότε πως υπάρχουν όλες αυτές οι ποιότητες στις καλές παραγωγές, τις μάντευαν ίσως? ξέροντας οτι είναι εκεί και οτι θα αναδυθούν μέσα από λάμπες και διαμαντένια τουίτερς αργότερα?
Καταλήγω λοιπόν για να πώ οτι σήμερα πια βρισκόμαστε τόσο κοντά όσο ποτέ σε αυτό που ήθελε να μας δώσει ο παραγωγός της όποιας μουσικής και αυτό είναι μία κατάκτηση για μας τους εραστές της καλής αλλά και σωστής μουσικής αναπαραγωγής.
:SFGSFGSF::SFGSFGSF::SFGSFGSF::SFGSFGSF::SFGSFGSF::SFGSFGSF::SFGSFGSF:​
Να προσθέσω ότι όλες οι ηχογραφήσεις που ακούμε και θαυμάζουμε είναι αποτέλεσμα δουλειάς. Πολλής και κοπιαστικής δουλειάς. Ο μηχανικός ήχου είναι -κατά τη γνώμη μου- συνδημιουργός, μαζί με τους μουσικούς κι' ας μη φαίνεται.

Τα μουσικά έργα που άπολαμβάνουμε και θαυμάζουμε, δεν είναι μόνο αποτέλεσμα του ταλέντου των συμμετεχόντων μουσικών, αλλά και της εμπνευσμένης εργασίας ιδιοφυών μηχανικών που τα φωτίζουν, τα αναδεικνύουν και τα συγκροτούν σε ολοκληρωμένες, αυθύπαρκτες οντότητες... :smile:

Re: Απάντηση: Ηχητικό σύστημα - Minimal vs Παραδοσιακό

έχω την εντύπωση πως δεν είναι μινιμαλ σύστημα VS παραδοσιακό αλλά
συνεχίζουμε να επενδύουμε σε ότι μας πλασάρουν ή περιμένουμε και....... περιμένοντας πέρασαν χρόνια ?
δεν παραμυθιάζομαι με τα ψηφιακά και το τελευταίο τέτοιο πράγμα που αγόρασα ήταν το DVD player το 1996(220.000δρχ τότε /€30-40 σήμερα)
κάνοντας απολογισμό έχασα λίγο σε ποιότητα (λέμε τώρα) αλλά κέρδισα ένα σωρό χρήματα μή κάνοντας συνεχώς αναβαθμίσεις στο CD player μου παραμένοντας στο Arcam delta 70,3 του 90'Something επενδύοντας σε cd +λιγότερο σε βινύλια αλλά ακόμη κι έτσι ,πάλι αισθάνομαι "χαμένος"

σήμερα θέλω να κάνω μια αναβάθμιση αγοράζοντας ΕΝΑ μηχάνημα που να είναι cdplayer ,να έχει σκληρό δίσκο ,να ριπάρει με ένα κουμπί ,να συνδέεται με ιντερνετ ραδιόφωνο,να έχει οθόνη, να το ελέγχω με remote ,να μην είναι pc /mac και να κοστίζει €1000 max .Υπάρχει κάτι τέτοιο γιατρέ??ή να τρέξω στο παπά της ενορίας για διάβασμα ψυθιρίζοντας "συγχώρεσε με πάτερ αμάρτησα κάνω κάτι σκέψεις τελευταία για την τεχνολογία"?

Df

Τι να πω... τα έγραψες εσύ!

Οlive O3HD, 999E

Όπως θα διαβάσεις και στα Links... μεταξύ άλλων...
- έχει CD player και καλό φίλτρο θορύβου (μην το υποτιμάμε καθόλου αυτό... δεν συμβαίνει το ίδιο με τους οδηγούς των htpc και laptops)
- αντιγράφει εύκολα CDs στην original μορφή τους στον ενσωματωμένο σκληρό (1500 δισκάκια χωράει...)
- Συνδέεται με ιντερνετικούς σταθμούς
- έχει Οθόνη αφής και τηλεχειρισμό
- δεν είναι pc ή mac :ADFADF1:
- και κοστίζει ένα χιλιάρικο... ακριβώς!

Παρέλειψες ότι είναι αθόρυβο, αναπαράγει και αποθηκεύει στο δίσκο του flac και mp3, βλέπει εξωτερικούς δίσκους, ενώ πρόκειται για μια μια όμορφη και στιβαρή κατασκευή!

Το μεγάλο αρνητικό του είναι ότι δυστυχώς δεν έχει ψηφιακή έξοδο...
αλλά έχει ενσωματωμένο DAC 24-bit/192khz της Cirrus Logic...
Επίσης έχω την εντύπωση ότι η ανεύρεση των δίσκων με scrolling στην 4άρα οθόνη του δεν θα είναι το πιο εύκολο πράγμα στο κόσμο και αμφιβάλλω αν κάνει playlists...

Τώρα αν έχεις άγχος για τις χροιές και τα ηχοχρώματα μπορεί να μη σου κάνει... και βλέπω δύσκολο να το δοκιμάσεις πριν την αγορά...
...................................................................................
Ο Τρίτος δρόμος
Το ενδιαφέρον και ο καταιγισμός γνωμών στο παρόν νήμα δείχνουν πόσο έντονος είναι ο προβληματισμός όλων μας και αναδεικνύουν πτυχές του θέματος που δε φαίνονται με πρώτη ματιά.
-Ολοι έχουμε δώσει χρήματα για ψηφιακά μηχανήματα που πήγαν στο καλάθι των αχρήστων. Θυμάμαι το πρώτο DVD Player που αγόρασα πριν μία δεκαετία. Micromega minium 480.000 δραχμές τότε! Προστασία από την τεχνολογική απαρχαίωση λοιπόν.
-Η ανάγκη για ευχρηστία, η ανάγκη να ψάχνεις, να αγγίζεις και να μυρίζεις. Με δυό λόγια οι πιο πολλοί θέλουν να βλέπουν εξώφυλλα, να βάζουν, να διαλέγουν και ν' ακούνε μουσική μ' ένα πιό οικείο για την ανθρώπινη φύση τρόπο.
-Η σνάγκη για οικονομία, απλότητα και συμμάζεμα του χώρου.

Τα παραπάνω φαίνεται να συγκεντρώνουν μηχανήματα σαν αυτό που προτείνουν πιό πάνω οι φίλοι μας. Του τύπου "Όλα σε ένα" με απλότητα, οικονομία και καλή ποιότητα. Είναι ένας τρίτος δρόμος. Δεν είναι Ultra Hi-End, όμως εμπεριέχει ποιότητα, βολεύει και είναι προσγειωμένος.
Πολυ προσγειωμένος μάλιστα!:award:

Το καινούριo Marantz lite ΚΙS αυτό με το DAC (usb etc) έχει volume control?

τελικά για το Μarantz αυτό ξέρει κανείς τίποτα?
το έχει ακούσει κανείς?

DF

Η κατεύθυνση που σε λίγο καιρό υλοποιώ είναι mac->dac-> integrated amp->speakers.

Νομίζω ότι είναι ένα κλίκ κάτω από ένα σύστημα με ενεργά ηχεία. Βέβαια το κόστος δεν θα είναι τόσο minimal διότι κάποια στιγμή θα παίξει αλλαγή ενισχυτή αλλά πάλι ολοκληρωμένου... :2thumb22sup:

Eγώ είμαι αρκετά minimal με pc---dac---τελικός---ηχεία και είμαι πολύ ικανοποιημένος! Βέβαια τώρα κατέληξα τελικά και ξεκινά μεγάλο project με dac--εξωτερικό xover -- 8κάναλος τελικός -- ηχεία linkwitz orion...αλλά κι αυτό ουσιαστικά minimal δεν θεωρείται?:Banane0:

Last edited:
PDRM1305a.JPEG

μινιμαλ 1924-1925

Αγαπητέ tzo,
Κατ’ αρχήν οφείλω κατηγορηματικά να δηλώσω, ότι σε καμμία περίπτωση δεν ήταν, ούτε είναι στις προθέσεις μου να σε θίξω, ή να σε υποτιμήσω κατ’ ουδένα τρόπο. Και λυπάμαι αν εξέλαβες τα γραφόμενα μου κατ’ αυτό τον τρόπο.

No problem.

Sonus Naturalis said:
Όπως φαίνεται όμως μας πρόλαβες! Με το πλήρως ενεργό 7.1 σύστημα από 5 Tannoy Precision 8d, τα 2 Tannoy Precision 6d για back surround και δύο sub TS-12, έχεις ήδη φτιάξει αυτό που συζητάμε. Συνεπώς έχεις ήδη παντρέψει τον κινηματογραφικό πολυκάναλο ήχο με την πολυκάναλη μουσική ακρόαση! Κι’ αν κρίνω από το set-up που αναφέρεις με πολύ αξιόλογο τρόπο. Διότι τα Tannoy υπό προϋποθέσεις είναι εργαλεία ακριβείας.

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον λοιπόν, να μας μεταφέρεις λεπτομερώς την εμπειρία σου από αυτό το σύστημα. Ποια ήταν τα συμπεράσματα που αποκόμισες; Πόσο εύκολο ή δύσκολο το στήσιμο κλπ.

1. Υπερβολικό κόστος
2. Δυσκολία στο στήσιμο, ειδικά των surround με το κάθε ηχείο να θέλει ξεχωριστή πρίζα.
p1020093tj.jpg
3. Αδυναμία τροποποίησης του ηχητικού χαρακτήρα με αλλαγή τελικού ενισχυτή.
4. Σε συνδυασμό με το (3), μονιτορέ ήχος που μπορεί να κουράσει.
5. Ελλιπής συνδυασμός δικάναλου με home cinema, αφού τα main παραμένουν ίδια, κάτι που υπαγορεύει τη χρήση του home cinema receiver για την υποστήριξη των δορυφόρων με το(τα) υπογούφερ.
6. Ανοιγμα-κλείσιμο των μόνιτορ ηχείων, με ξεχωριστό διακόπτη. Κάτι που σημαίνει σβούρα γύρω-γύρω για άνοιξε-κλείσε του διακόπτη σε κάθε μόνιτορ.

Πού είναι το μίνιμαλ λοιπόν σε ένα σύστημα 7.1 με χρήση μόνιτορ;

Να προτρέψω τώρα κι εγώ εσένα να μας αναφέρεις τη δική σου εμπειρία στησίματος 7.1 σε σαλόνι, σε συνυφασμό πάντα με "πάντρεμα" με το δικάναλο. Και όχι με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά με τόσα db peak στο 1 μέτρο, αλλά σε πραγματικές συνθήκες.