Ηχητικό σύστημα - Minimal vs Παραδοσιακό

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ηχητικό σύστημα - Minimal vs Παραδοσιακό

Για μενα σημαινει ολα οσα χρειαζομαι για να πετυχω το αποτελεσμα που θελω,διοτι για μενα το αποτελεσμα ειναι το ζητουμενο

Ειδικά από εσένα θα ήθελα περισσότερη τεκμηρίωση, πέρα από την
γενική τοποθέτηση.

πως σχετίζεται το ένα με το άλλο?
κάποιος, πιό συγκεκριμένα και γιά τις δύο επιλογές?

Αυτό που έγραψα παραπάνω είναι ότι το σήμα και στα δύο συστήματα που συγκρίνουμε περνάει από τα ίδια στάδια... απλά χρησιμοποιούμε λιγότερες συσκευές και εμπιστευόμαστε τα αυτιά κάποιου τρίτου...

Αν δεν μας δώσεις λίγα στοιχεία παραπάνω για αυτό που θέλεις να ακούσεις μάλλον κανείς δεν θα μπορέσει να σου απαντήσει...

:ernaehrung004:

Το θέμα δεν είναι τι θέλω να ακούσω εγώ, αλλά αντικειμενικά τι θεωρείται
μίνιμαλ και τι παραδοσιακό σε επίπεδο αριθμού και ποιότητας - σχεδίασης
των συσκευών που το απαρτίζουν.

Στην ουσία δεν αποφεύγουμε κανένα στάδιο με την minimal σχεδιάση. Απλώς κάποιες συσκευές κάνουν πολλες δουλειές. Το dac κάνει την δουλειά του dac και του προενισχυτή και τα ενεργά ηχεία την δουλειά των τελικών,ενεργών cross και ηχείων.

Απλώς είναι πιο λίγα κομμάτια στο μάτι και πιο συμμαζεμένα

Ακόμα και σε ένα μινι-hifi σύστημα πάλι τα ίδια στάδια έχουμε. Απλώς όλα σε ένα κουτί.

Last edited:

Η συζήτηση κατά τη γνώμη μου δεν έχει σχέση με την ποιότητα αφού και τα δύο που συγκρίνουμε μπορούν να είναι το ίδιο ποιοτικά, το ίδιο λιτά (ή όχι) στη σχεδίαση και το κυριότερο... το ίδιο "αποδοτικά" στα αυτιά μας...
Οι ευκολίες και η επίτευξη του οικονομικότερου τρόπου να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα θαρρώ πως ενδιαφέρει περισσότερο...

ΙΜΟ καλό (γενικότερα) είναι να βγάλουμε τις ταμπέλες και να μείνουμε στην ουσία:
ένας προενισχυτής-dac με ενεργά ηχεία VS tranport,dac ,προενισχύτης,τελικοί και παθητικά ηχεία.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ηχητικό σύστημα - Minimal vs Παραδοσιακό

Ειδικά από εσένα θα ήθελα περισσότερη τεκμηρίωση, πέρα από την
γενική τοποθέτηση.
Επειδη στην δικη μου περιπτωση δεν υφισταται θεμα "πιεσης του αντιθετου φυλου :smile:",χωρου(για μηχανηματα,βινυλια,σιντι κλπ)εχω την τυχη να θετω ως πρωτη προτεραιοτητα την ποιοτητα του ηχου οπως εγω την αντιλαμβανομαι και απολαμβανω.Επομενως η συνυπαρξη αναλογικου και ψηφιακου συστηματος στον χωρο μου δεν δημιουργει προβλημα και κατ'επεκταση ουτε και την αναγκαιοτητα "συρρηκνωσης" του συστηματος.Αν σε καποιο σταδιο πεισθω για την ηχητικη ανωτεροτητα ενος συστηματος που ταυτοχρονα θα ελαττωσει τον αριθμο των μηχανηματων/δισκων κλπ θα το κανω.Ποσο μινιμαλ θα ειναι αυτο δεν το γνωριζω,αλλα οπως ειπα δεν ειναι και το ζητουμενο για μενα.
Επισης θα το εκανα κι αν υπηρχε θεμα "αντιθετου φυλου",χωρου κλπ,και ασφαλως προτιμισης της ποιοτητας στον ηχο.

Re: Απάντηση: Ηχητικό σύστημα - Minimal vs Παραδοσιακό

Θεωρω μινιμαλ,ενα συστημα που αποτελειται απο πικαπ,ολοκληρωμενο ενισχυτη με phono(η ακομη και εξωτερικο phono) και δυο ηχεια.
Δεν νομιζω οτι πρεπει κατ αναγκη να ειναι ψηφιακο ενα μινιμαλ συστημα.Το "παραδοσιακο" στον τιτλο του νηματος ειναι που συγχιζει λιγο τα πραγματα.....

Last edited:
Βρήκα τη λύση
Μετράμε τον αριθμό των καλωδίων
Μέχρι 6-8 καλώδια σύνολο το λέμε Minimal
:D

Καλό! Οι μπαλαντέζες και η τροφοδοσία του υπολογιστή μετράνε; Αν είναι να παίζω το laptop με μπαταρία, δε "μολύνω" και το δίκτυο...

Απάντηση: Re: Ηχητικό σύστημα - Minimal vs Παραδοσιακό

Βρήκα τη λύση
Μετράμε τον αριθμό των καλωδίων
Μέχρι 6-8 καλώδια σύνολο το λέμε Minimal
:D

1 ζευγάρι του πικ-απ
1 " του Phono stage
1 " του Cd player
1 " Tuner
1 " pre to power
2 " speakers

σύνολο 7, το έλεγα εγώ, έχω minimal αλλά δεν με πιστεύουν, φταίνε αυτά τα αναθεματισμένα τα καλώδια ρεύματος που φαίνονται πολύ άσχημα

DF

Σποπός μιας αλυσίδας είναι η ενίσχυση τάσης και ρεύματος έτσι ώστε να οδηγηθούν τα εκάστοτε ηχεία. Αρα τα στάδια/blocks που θα απαιτηθούν με δεδομένη την πηγή είναι, δεδομένα. Αν αυτά βρίσκονται σε ένα κουτί ή όχι είναι το ζήτημα.

Κι η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Απ τα ραδιόφωνο ή τα γραμμόφωνο περάσαμε στις κονσόλες με πικαπ-ραδιοενισχυτή οι οποίες απέκτησαν κάποια στιγμή και εξωτερική είσοδο (AUX). Απο κεί στα separates με πολλαπλές πηγές και τώρα είμαστε στην διαδικασία να καταλήξουμε πάλι σε μία πηγή αυτή του ψηφιακού άυλου υλικού.
Ο ενισχυτής θα βρει την θέση του είτε στην πηγή είτε στα ηχεία. Αυτά γενικά για την αγορά του hifi domestic audio. Για προσωπική ακρόαση αυτό έχει γίνει ήδη με τον υπολογιστή και τα φορητά players.

Σποπός μιας αλυσίδας είναι η ενίσχυση τάσης και ρεύματος έτσι ώστε να οδηγηθούν τα εκάστοτε ηχεία. Αρα τα στάδια/blocks που θα απαιτηθούν με δεδομένη την πηγή είναι, δεδομένα. Αν αυτά βρίσκονται σε ένα κουτί ή όχι είναι το ζήτημα.

Κι η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Απ τα ραδιόφωνο ή τα γραμμόφωνο περάσαμε στις κονσόλες με πικαπ-ραδιοενισχυτή οι οποίες απέκτησαν κάποια στιγμή και εξωτερική είσοδο (AUX). Απο κεί στα separates με πολλαπλές πηγές και τώρα είμαστε στην διαδικασία να καταλήξουμε πάλι σε μία πηγή αυτή του ψηφιακού άυλου υλικού.
Ο ενισχυτής θα βρει την θέση του είτε στην πηγή είτε στα ηχεία. Αυτά γενικά για την αγορά του hifi domestic audio. Για προσωπική ακρόαση αυτό έχει γίνει ήδη με τον υπολογιστή και τα φορητά players.

+1, έτσι ακριβώς!

Aς μας πουν καποιοι που εχουν η θα ηθελαν να εχουν μινιμαλ συστηματα ποιοι ειναι οι λογοι που ειτε τα εχουν ειτε θα ηθελαν να τα εχουν.Οπως ειπα πιο πανω επειδη για μενα δεν συντρεχουν αλλοι λογοι "συρρυκνωσης" του συστηματος μου εκτος της ποιοτητας μιλωντας αντικειμενικα,δεν ειμαι νομιζω σε θεση να αντιληφθω η να σκεφτω γιατι ακριβως καποιος μπορει να το κανει η ισως να αναγκαστει να το κανει(εκτος του λογου του χωρου,η ισως αντιδρασης του αντιθετου φυλου)

Εχω ακούσει δύο διαφορετικών σχολών minimal συστήματα

1. Πηγή - πρό - ενεργό ηχείο
2. Πηγή - τελικός με ποντεσιόμετρο - παθητικό ηχείο

Σε προσωπικό επίπεδο σε κανένα από τα δύο δεν έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος

Εχω ακούσει δύο διαφορετικών σχολών minimal συστήματα

1. Πηγή - πρό - ενεργό ηχείο
2. Πηγή - τελικός με ποντεσιόμετρο - παθητικό ηχείο

Σε προσωπικό επίπεδο σε κανένα από τα δύο δεν έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος
Κατι που σημαινει τελικα οτι και για σενα οπως και για πολλους,αυτο που παραμενει "ανικητο" ειναι η συνεργεια των (οποιωνδηποτε)μηχανηματων και το καθαρα προσωπικο γουστο.Αυτο φαινεται οτι δεν θα αλλαξει ποτε.

Απάντηση: Re: Ηχητικό σύστημα - Minimal vs Παραδοσιακό

Aς μας πουν καποιοι που εχουν η θα ηθελαν να εχουν μινιμαλ συστηματα ποιοι ειναι οι λογοι που ειτε τα εχουν ειτε θα ηθελαν να τα εχουν.Οπως ειπα πιο πανω επειδη για μενα δεν συντρεχουν αλλοι λογοι "συρρυκνωσης" του συστηματος μου εκτος της ποιοτητας μιλωντας αντικειμενικα,δεν ειμαι νομιζω σε θεση να αντιληφθω η να σκεφτω γιατι ακριβως καποιος μπορει να το κανει η ισως να αναγκαστει να το κανει(εκτος του λογου του χωρου,η ισως αντιδρασης του αντιθετου φυλου)

Για μένα είναι ξεκάθαρο... Είμαι εν μέρη υπέρ του "minimal" (όπως το ορίσαμε)!

Πέραν του ότι, σαφώς μου χρειάζεται κάποια λιτότητα από άποψη χώρου στο ρακ/καθιστικό, θα μου έλυνε χωρίς πολλά πολλά και στα σίγουρα, το θέμα οδήγησης των ηχείων...
Γράφω "εν μέρη", γιατί αν είχα τα χρήματα για αυτό που περιγράψαμε σαν "minimal", θα προχωρούσα σε επί μέρους εφαρμογή (ενεργά ηχεία) μόνον... ίσως και σε κάποια λύση DAC/pro (με ψηφιακή είσοδο απαραίτητα και έμφαση στον pro, όχι στο DAC)...,
...αλλά όχι (σε καμία περίπτωση!) σε ενσωμάτωση του transport... αυτό θα ήταν σίγουρα ξεχωριστό ώστε να μπορώ να συμβαδίζω με τα νέα ψηφιακά format χωρίς να ματώνω με την αλλαγή, κάθε τόσο, ολόκληρου του πακέτου (βέβαια εγώ τo transport το συνδυάζω και με video... ίσως σε αυτό να αλλάζουν τα δεδομένα με τους περισσότερους του δικάναλου)...