Ήχος YouTube (Μόνο με Ακουστικά)

τι σημαίνει ταυτόχρονες ανακλάσεις?
ό,τι ανακλάται ηχογραφείται και μπαίνει στο μιξ.
το μόνο θέμα είναι η ενδοδιαμόρφωση. Αν δηλαδή το ένα όργανο επιρρεάζει το άλλο... (πχ κλασική περίπτωση το ηλεκτρικό μπάσο με την χορδιέρα του ταμπούρου)
ή η απορρόφηση λόγω πολλών ατόμων

Απάντηση: Re: Ήχος YouTube (Μόνο με Ακουστικά)

το μόνο σίγουρο είναι ότι το ξύλο δεν το γλυτώνουμε...

Κι εκτός από το αρχείου ήχου θέλουμε και εικόνα σε περίπτωση της γερ.. εχμ.. νεανικής μπάντας.
Όχι μαζί,αλλά να υπάρχει.:flipout:

Re: Απάντηση: Re: Ήχος YouTube (Μόνο με Ακουστικά)

Κι εκτός από το αρχείου ήχου θέλουμε και εικόνα σε περίπτωση της γερ.. εχμ.. νεανικής μπάντας.
Όχι μαζί,αλλά να υπάρχει.:flipout:

αυτό εύκολο. Πάρτην προκαταβολικά.

P1010053s.JPG

περί γερόντων....(για να μη μου τη λέτε... είμαι ο μόνος χωρίς άσπρο μαλλί....)

Βέβαια από τα λίγα που συζητήσαμε και μιλήσαμε στο τηλεφωνο (και σιγά σιγά θυμηθήκαμε) καταλήξαμε ότι τα μικρόφωνά του ήταν αρκετά αναίσθητα και όχι τόσο καλά σε απόκριση. Ίσως εκεί ήταν η αιτία που προτιμούσαμε φτηνά πυκνωτικά.
Θα το δούμε στην πορεία....

Φυσικά υπάρχει και η ακριβή σύγχρονη λύση, αλλά αυτήν μόνο με το κυάλι μπορούμε να τη δούμε !
310053491_df0d4aa71f.jpg

https://www.thomann.de/gb/neumann_ku100.htm
Η ακριβή λύση των 7500 ευρώ περίπου περιέχει ένα ζευγάρι μικρόφωνα της Neumann, εκτός από το κεφάλι κι' αυτό είναι που την κάνει τόσο ακριβή.

Καθόλου απαραίτητο κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να δουλέψουμε οικονομικότερα και με υψηλότερη ποιότητα ήχου από την προσφερόμενη (με κόστος εξοπλισμού γύρω στο χιλιάρικο)...

Τα μικρόφωνα που πρέπει να χρησιμοποιηθούν γι' αυτού του είδους την εφαρμογή πρέπει να είναι παντοκατευθυντικά (omnis), πυκνωτικά, υψηλής ευαισθησίας κατά προτίμηση, με εντελώς επίπεδη απόκριση και με διάμετρο κάψας τη μικρότερη δυνατή.

Εάν κάνουμε γνήσια Binaural παραγωγή θα ακούγεται σωστά μόνο από ακουστικά. Στην αναπαραγωγή από ηχεία θα ακούγονται έντονοι χρωματισμοί που την κάνουν ακατάλληλη για συμβατική αναπαραγωγή. (Έχουν προστεθεί οι HRTF's).

Αυτό είναι και το κυριώτερο πρόβλημα.
Εάν προχωρήσουμε η παραγωγή θα πρέπει να είναι διπλή, Binaural και συμβατική με ταυτόχρονη λήψη, εφ' όσον επιθυμούμε να είμαστε σοβαροί.

Καλά 7k+ και μια μύτη της προκοπής δεν έχει το κεφάλι?
:)
Το ιδανικό κεφάλι πρέπει να είναι μεγάλο, με μεγάλα αυτιά και μεγάλη μύτη.
Να είναι δηλαδή κεφαλάς, αυτουλάς και μυταρόλας! :D

Το υλικό κατασκευής της κεφαλής επίσης θα πρέπει να έχει την απορροφητικότητα σε στχνότητες του ανθρωπίνου δέρματος. Απ' όλες τις προδιαγραφές, αυτή είναι η πιο δύσκολη στην υλοποίηση.

Θα προτιμούσα ένα εθελοντή που να παραμένει ακίνητος! :laugh:

πάντως πλάκα έχει που εν μέσω κρίσης βρήκαμε κάτι να πιαστούμε και να ξεφύγουμε από τα πλάνα επιστημονικής φαντασίας ....
Κριβώς! :a0210:

Προσομοιάζουν περισσότερο τις συνθήκες σύλληψης ήχου στο χώρο ηχογράφησης (μικρόφωνα μέσα στα αφτιά της ψευδοκεφαλής).

Μάλλον εδώ πρέπει να μας διαφωτίσει ο Sonus...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Φαντάζομαι επειδή η απόσταση μεταξύ των ακουστικών (αναπαραγωγής) είναι τυπικά ίση με την απόσταση μεταξύ των μικροφώνων...
Προκύπτει εμπειρικά. Όλα τα IEM's και ψείρες ακόμα και φτηνά, έχουν κατά κανόνα καλή στερεοφωνική στερεοφωνική εικόνα και ικανότητα απόδοσης των χώρων, πολλές φορές πολύ καλύτερη από τα αντίστοιχα ακουστικά πλήρους μεγέθους.

υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Δεν έχω πάντως υπ' όψη κάποια μελέτη που να αιτιολογεί το φαινόμενο.
Αν ξέρει κανείς κάτι παραπάνω, ας γράψει...

Ο σοφός γέροντας πρέπει να κάνει κάνα-δυό ηχογραφήσεις binaural και να τις ανεβάσει εδώ να τις αξιολογήσουμε (μιας και όλοι διαθέτουμε το ίδιο ακουστικό αναφοράς)...
Ξέχασα να σας πω, ότι από καιρό έχω όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό για Hi-End ηχογραφήσεις, Binaural και συμβατικές. Έχω και τον Clark αντί για τον Harry, ο οποίος είναι με τη βάση του, με ρόδες και ρυθμιζόμενου ύψους, ιδιαίτερα σημαντικό για ηχογράφηση.

Ο Clark ήταν στην προηγούμενη ζωή του μανεκέν και εργαζόταν σε κατάστημα ρούχων που διαλύθηκε τώρα με την κρίση. Φυσικά τον προσέλαβα αμέσως.
Μόνο που είναι ψηλός, βαρύς και σωματώδης, είναι δύσκολος στις μετακινήσεις, έχει αυτό το ελάττωμα... :rolleyes:

Λοιπόν, η πρόταση μου προς το Σοφό μας Γέροντα είναι η εξής:
Να μαζέψει την παλιά (γερο)μπάντα, να κάνουν κάμποσες πρόβες και είτε θα κατέβουν για εκδρομή εδώ στην Αθήνα, είτε θ' ανέβω με όλα τα συμπράγκαλα στη Θεσσαλονίκη! :cool:

Υ.Γ. @supersonic
Chief, την ιδέα για overdub σε Binaural παραγωγή μιά χαρά τη βλέπω.
Ενδεχομένως να χρειαστεί αρνητική χρονοκαθυστέρηση κατά την αναπαραγωγή overdubbing, υπολογιζόμενη ως προς την αρχική θέση "0", προκειμένου να πετύχουμε τον απαραίτητο συχχρονισμό.
Να ένα ωραίο πρόβλημα για λύση! :lehrer:

Last edited:
Και τι δε θά' δινα να ακούσω αυτά πάνω στο hugo με σωστές binaural ηχογραφήσεις!

Πολύ ακριβά όμως, > 2k!
http://www.vision-ears.de/english/products/stage-serie/ve6-xcontrol
Σταύρο τα Shure SE215 των 100 ευρώ που έχω είναι καλύτερα από τα Sony MH1. Όχι πολύ-πολύ καλύτερα, όμως σαφώς ηχητικά καλύτερα. Συμφωνώ ότι τα MH1 έχουν από τα καλύτερα vfm που υπάρχουν, όμως μετά τις δικές μου ατυχίες μαζί τους δεν θέλω να ξανακούσω γι' αυτά.
Συνυπολόγισε ότι τα Shure SE215 δε χρειάζονται κανένα "σφάξιμο", έχουν δε εξαιρετική αξιοπιστία και αντοχή.

Μόνο μειονέκτημα η κάποια δυσκολία στην τοποθέτηση. Νομίζω ότι συγκαταλέγονται ανάμεσα στα καλύτερα IEM's λογικής τιμής. Οι ηχητικές διαφορές τους από τα αντίστοιχα μεγαλύτερα και ακριβότερα μοντέλα των 2, 3 και 4 δρόμων που έχω επίσης ακούσει επίσης μικρές. Οπότε στα υπ' όψιν όποιος ενδιαφέρεται.

Πολύ ενδιαφέρον ακούγονται όλα αυτά!!

Αναμένω με ανυπομονησία τις ηχογραφήσεις σας...
Στάσου να συνεννοηθούμε πρώτα! :D

Αυτό είναι project για το χειμώνα.
Εκτός αν ο Chief με την Elder-Band κατέβουν προς την Κρήτη, όπου θα βρίσκομαι τον επόμενο μήνα.
Τότε, άμ' έπος άμ' έργον! :cool:

Σημειωτέον εκεί έχω αφήσει τον Clark! :laugh:

Last edited:
Λοιπόν, η πρόταση μου προς το Σοφό μας Γέροντα είναι η εξής:
Να μαζέψει την παλιά (γερο)μπάντα, να κάνουν κάμποσες πρόβες και είτε θα κατέβουν για εκδρομή εδώ στην Αθήνα, είτε θ' ανέβω με όλα τα συμπράγκαλα στη Θεσσαλονίκη! :cool:

Υ.Γ. @supersonic
Chief, την ιδέα για overdub σε Binaural παραγωγή μιά χαρά τη βλέπω.
Ενδεχομένως να χρειαστεί αρνητική χρονοκαθυστέρηση κατά την αναπαραγωγή overdubbing, υπολογιζόμενη ως προς την αρχική θέση "0", προκειμένου να πετύχουμε τον απαραίτητο συχχρονισμό.
Να ένα ωραίο πρόβλημα για λύση! :lehrer:

btw το neumann το έβαλα ως σύγχρονη προσέγγιση του Harry.
Κατά τα άλλα, η γερο-μπάντα έχει δυό επαγγελματίες μουσικούς που δεν έχουν καθόλου χρόνο για παίγνια, (εδώ που τα λέμε και για πρόβες διασκέδασης βρίσκουμε με το δίκανο). Συνεπώς να κατέβουν Αθήνα είναι εντελώς αδύνατον, όπως εξ ίσου σχεδόν αδύνατο είναι να ανέβει ο sonus+paraphernalia επάνω.
Πρόβες δεν χρειάζονται. Το μόνο θετικό. Εγγυώμαι ότι ένα 10λεπτο jazz αυτοσχεδιασμού από λευκό χαρτί μας αρκεί και είναι ανά πάσα στιγμή εφικτό.
Φυσικά μιλάμε για ηλεκτρικά όργανα σε πρώτη φάση.
Το ένα μέλος (που διαθέτει και χρόνο) έχει μετατρέψει το σπίτι του (τεράστια σάλα ψηλοτάβανη) σε στούντιο όπου ήδη ηχογραφεί εδώ και καιρό δικά του έργα με λίγα όργανα και συμβατικές μεθόδους (apple logic-pro). Νομίζω εκεί θα κάνουμε εφ όσον συμφωνήσει τις δοκιμές με τον Harry όταν με το καλό έρθει και λειτουργεί με δυό τουλάχιστον όργανα - όχι απαραίτητα ηλεκτρικά.
Για το άλλο που πέταξα για binaural overdubbing ως εξυπνάδα, τελικά σίγουρα γίνεται χωρίς να έχουμε θέμα συγχρονισμού, καθώς υπάρχουν λύσεις zero latency, αλλά και η αρνητική χρονοκαθυστέρηση είναι εφαρμόσιμη.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Σταύρο τα Shure SE215 των 100 ευρώ που έχω είναι καλύτερα από τα Sony MH1. Όχι πολύ-πολύ καλύτερα, όμως σαφώς ηχητικά καλύτερα. Συμφωνώ ότι τα MH1 έχουν από τα καλύτερα vfm που υπάρχουν, όμως μετά τις δικές μου ατυχίες μαζί τους δεν θέλω να ξανακούσω γι' αυτά.
Συνυπολόγισε ότι τα Shure SE215 δε χρειάζονται κανένα "σφάξιμο", έχουν δε εξαιρετική αξιοπιστία και αντοχή.

Μόνο μειονέκτημα η κάποια δυσκολία στην τοποθέτηση. Νομίζω ότι συγκαταλέγονται ανάμεσα στα καλύτερα IEM's λογικής τιμής. Οι ηχητικές διαφορές τους από τα αντίστοιχα μεγαλύτερα και ακριβότερα μοντέλα των 2, 3 και 4 δρόμων που έχω επίσης ακούσει επίσης μικρές. Οπότε στα υπ' όψιν όποιος ενδιαφέρεται.

Στάσου να συνεννοηθούμε πρώτα! :D

Αυτό είναι project για το χειμώνα.
Εκτός αν ο Chief με την Elder-Band κατέβουν προς την Κρήτη, όπου θα βρίσκομαι τον επόμενο μήνα.
Τότε, άμ' έπος άμ' έργον! :cool:

Σημειωτέον εκεί έχω αφήσει τον Clark! :laugh:

όπως είπα αλλού τα akg 375 με τιμή γύρω στα 80-100 (προ κρίσης) είναι σίγουρα καλύτερα από τα sony. Μεγαλύτεροι μαγνήτες, οδηγοί, ποιότητα καλωδίου κλπ.
Θα τα έπαιρνα ανά πάσα στιγμή. Μόνο που έχουν μαζευτεί πάρα πολλά και δυστυχώς είμαι αυστηρά μονο-ακουστικός τύπος.

project για το χειμώνα ναι.
ήδη με το άλλο μέλος που είπα, ηχογραφούμε κατα μόνας διάφορα παλιά κομμάτια, με προοπτική να ανταλλάξουμε αρχεία και να προσθέσουμε ο καθένας στου άλλου, και ενδεχομένως και ταυτόχρονα. Οι άλλοι δυό έχουν ελάχιστο διαθέσιμο χρόνο και υποκαθιστώνται από μηχανές και από ...ερασιτέχνες (εμάς) στα όργανά τους. (χώρια που έχουν μια άρνηση να παίζουν εκ των υστέρων σε προηχογραφημένο υλικό)
Κρήτη Μιχάλη......άστο.
Είναι όνειρο μακρυνό, πρώτα για διακοπές.
Εχω να παω από το 1985 (μία και μοναδική φορά για δουλειά)

Αυτό θα αρέσει σίγουρα στο Δημήτρη, για .... 2 λόγους (αγνοήστε τη βλακεία που κάνει ο τύπος στο 2:20 με τα μικρόφωνα)!

(εμένα δε μου πολυαρέσει το αποτέλεσμα).

https://www.youtube.com/watch?v=YFnVDgNErLA&index=82&list=PL6Nv3ETRe5o4FRZia0h-oZvsVHVTasuP4
Πολύ ωραίο!
Καμμία σχέση με Binaural ηχογράφηση όμως. Είναι πιθανότατα μεταφορά κάποιου βινυλίου ή CD σε ψηφιακό εγγραφέα. Ούτε κάν ηχογράφηση ζωντανής συναυλίας των Eagles, αυτό αποκλείεται.
Καλογραμμένο με γλυκό και ζεστό ήχο ωστόσο, σ' αυτό συμφωνώ.

Με τα ακουστικά της AKG K712 επίσης δε βλέπω κάποια σχέση. :D

Το κομμάτι πάντως είχα καιρό να το ακούσω και το απόλαυσα. -bye-

Χμμ...
Μάλλον βιάστηκα να βγάλω συμπεράσματα.
Και πρέπει να πάρω τα λόγια μου πίσω...

Ο Youtube uploader αναφέρει ότι χρησιμοποιήθηκαν τα Roland CS-10EM που είναι συνδυασμός ακουστικών IEM's και πυκνωτικών μικροφώνων ταυτόχρονα.
Σε συνδυασμό με το φορητό εγγραφέα της Philips DTV-6000.
Υποτίθεται ότι με αυτό το συνδυασμό μπορείς να κάνεις Binaural εγγραφές.
Έχω επιφυλάξεις γι' αυτό. Η κατασκευή -όπως τη βλέπω- με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μάλλον έχουμε σφαιρικό Stereo, που είναι συμβατική και όχι Binaural τεχνική λήψης. Ένα κλασσικό παράδειγμα αυτής της τεχνικής βλέπουμε εδώ.

Ακόμα κι' έτσι όμως η εγγραφή αυτή δεν μπορεί να είναι λήψη από ζωντανή συναυλία. Χωρίς εξωτερικούς θορύβους, με το κοινό άριστα μιξαρισμένο χωρίς να ενοχλεί και με πλήρη διαχωρισμό οργάνων και φωνών, έ όχι, μία ζωντανή ροκ συναυλία που περιέχει ηλεκτρικά όργανα και ενισχυτικά δεν ακούγεται έτσι!

Στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσε να είναι "ζωντανή" ηχογράφηση δίσκου που αναπαράγεται συμβατικά από στερεοφωνικό σύστημα με ηχεία. Αλλά και πάλι έχω τις αμφιβολίες μου...