Ιδιωτική τηλεόραση (όχι τεχνική συζήτηση)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ιδιωτική τηλεόραση (όχι τεχνική συζήτηση)

Στέλιο, έλεος. Αυτό που κανεις είναι στα όρια του trolling. Συνεχίζεις να ρωτάς πράγματα που έχουν απαντηθεί λίγες σελίδες πιο πριν.Και επαναλαμβάνεσαι, γραφεις τα ίδια και τα ίδια. Κανε τον κόπο να διαβάσεις αυτά που γραφει ο Βλάσης και μετά ξαναρωτά σε παρακαλώ.
Sorry, δεν έχω σκοπό να τρολάρω. Μπορεί να μου ξέφυγε στο post. Αλλά μου γράφει πόσα κανάλια λειτουργούν, όχι αν υπάρχει max αριθμός καναλιών ορισμένα με νόμο.

Re: Απάντηση: Ιδιωτική τηλεόραση (όχι τεχνική συζήτηση)

Άθλιες μεθοδεύσεις μου φαίνονται όλα τα παραπάνω. Δηλαδή έχουμε μια κυβέρνηση που νομοθετεί βάσει των συμφερόντων των λίγων και καλών καναλαρχών και βγάζει νόμους που από την πίσω πόρτα επιστρέφουν το κόστος της άδειας.
Κάτι μου θυμίζει το σκηνικό αυτό.

Συγνώμη να καταλάβω. Μέχρι πριν λίγες ώρες ισχυριζόσουν ότι η κυβέρνηση στρέφεται κατά των καναλαρχών. Τώρα πως έγινε η κυβέρνηση να νομοθετεί υπέρ τους; Την ίδια ώρα που οι καναλάρχες κατηγορούν αυτή την κυβέρνηση ότι στρέφεται εναντίον τους;

Στέλιο μήπως απλώς με δουλεύεις ή δεν είχες ιδέα για το πώς λειτουργούσε το διαπλεκόμενο πεδίο των ΜΜΕ στην Ελλάδα;

ΥΣΤ.
Το σχετικό με το ποσοστό επί των διαφημίσεων ήταν γνωστό σε όλους ήδη από το 2016. Και οι περιφερειακοί σταθμοί ήθελαν να αδειοδοτηθούν μαζί ή νωρίτερα γα να μειωθεί το δικό τους 20%.

Συγνώμη να καταλάβω. Μέχρι πριν λίγες ώρες ισχυριζόσουν ότι η κυβέρνηση στρέφεται κατά των καναλαρχών. Τώρα πως έγινε η κυβέρνηση να νομοθετεί υπέρ τους; Την ίδια ώρα που οι καναλάρχες κατηγορούν αυτή την κυβέρνηση ότι στρέφεται εναντίον τους;

Στέλιο μήπως απλώς με δουλεύεις ή δεν είχες ιδέα για το πώς λειτουργούσε το διαπλεκόμενο πεδίο των ΜΜΕ στην Ελλάδα;

ΥΣΤ.
Το σχετικό με το ποσοστό επί των διαφημίσεων ήταν γνωστό σε όλους ήδη από το 2016. Και οι περιφερειακοί σταθμοί ήθελαν να αδειοδοτηθούν μαζί ή νωρίτερα γα να μειωθεί το δικό τους 20%.
Ναι η κυβέρνηση στράφηκε κατά των καναλαρχών που βρήκε απέναντι της το 2014.
Έφτιαξε ένα καλύτερο σκηνικό για αυτήν με τους νέους καναλάρχες του 2018, έχοντας εκτός πια το εμβληματικό MEGA και τώρα αρχίζει να κτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους λίγους και καλούς.

Δηλαδή όλα τα παραπάνω με τη νομιμότητα, κλπ. που σου εγραψα δεν μετράνε για σένα ; Δηλαδή όλα το παραπάνω, που αφορά καταλήψεις συχνοτήτων, παραπομπές, αποφάσεις στε, απολύσεις υπουργών, το έγραψα ετσι απλώς για να μου πεις μια άποψη πολιτική; Μήπως μπορείς να μου το στηρίξεις με συγκεκριμένα επιχειρήματα ;

Έλεος Στέλιο....

Γιατί έλεος ?
Από την αρχή γράφω ότι η όλη διαδικασία εξυπηρέτησε ένα εκδικητικό πολιτικό σχεδιασμό με στόχο τον έλεγχο των ιδιωτικών ΜΜΕ από το κράτος. Μια νέα διαπλοκή V2 και χωρίς καμμία προσπάθεια βελτίωσης του πλαισίου λειτουργίας.
Η επίφαση νομιμότητας δεν μπορεί να κρύψει τις προθέσεις των κεντρικών σχεδιασμών. Εσύ όταν γράφεις "Διότι στο 2011-2013 τα ελληνικά ΜΜΕ πουλούσαν παραμύθι κι όχι πραγματική ενημέρωση στους Έλληνες.", δεν εκφράζεις μια πολιτική άποψη ?
Καθαρή διαγωνιστική διαδικασία σημαίνει, πόσα κανάλια χωράνε οι συχνότητες τόσες και οι άδειες, βάζεις T&Cs που να μην επιτρέπουν τη συγκέντρωση πολλών ΜΜΕ στον ίδιο ιδιοκτήτη, κοιτάς πως θα περιορίσεις τους καναλάρχες εκτός δημοσίων έργων, βγάζεις το διαγωνισμό και τέλος. Ο κάθε παίκτης παίρνει το ρίσκο του και κατεβαίνει στο διαγωνισμό.

Γιατί έλεος ?
Από την αρχή γράφω ότι η όλη διαδικασία εξυπηρέτησε ένα εκδικητικό πολιτικό σχεδιασμό με στόχο τον έλεγχο των ιδιωτικών ΜΜΕ από το κράτος. Μια νέα διαπλοκή V2 και χωρίς καμμία προσπάθεια βελτίωσης του πλαισίου λειτουργίας.
Η επίφαση νομιμότητας δεν μπορεί να κρύψει τις προθέσεις των κεντρικών σχεδιασμών. Εσύ όταν γράφεις "Διότι στο 2011-2013 τα ελληνικά ΜΜΕ πουλούσαν παραμύθι κι όχι πραγματική ενημέρωση στους Έλληνες.", δεν εκφράζεις μια πολιτική άποψη ?
Καθαρή διαγωνιστική διαδικασία σημαίνει, πόσα κανάλια χωράνε οι συχνότητες τόσες και οι άδειες, βάζεις T&Cs που να μην επιτρέπουν τη συγκέντρωση πολλών ΜΜΕ στον ίδιο ιδιοκτήτη, κοιτάς πως θα περιορίσεις τους καναλάρχες εκτός δημοσίων έργων, βγάζεις το διαγωνισμό και τέλος. Ο κάθε παίκτης παίρνει το ρίσκο του και κατεβαίνει στο διαγωνισμό.

Το πρώτο ίσχυσε κι ισχύει, το δεύτερο και το τρίτο μας το απαγόρευσε η ΕΕ (βασικός μέτοχος θυμάσαι;).Κατέβηκαν....

Απάντηση: Re: Ιδιωτική τηλεόραση (όχι τεχνική συζήτηση)

Τέλος να θυμίσω ότι ο ελάχιστος αιρθμός εργαζομένων ούτε αυθαίρετος είναι, ούτε πρωτοβουλία του Παπά. Όταν το 2016 έκαναν ασφαλιστικά μέτρα οι 7 σταθμοί φοβούνταν ότι θα πάρουν άδεια άλλοι Έλληνες επιχειρηματίες ή από το εξωτερικό. Έτσι προσδιόρισαν οι δικηγόροι τους στη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων ότι δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να υποβάλλει αίτηση για άδεια, αλλά ότι πρέπει να έχει εμπειρία, άρα να εκπέμπει ήδη στην Ελλάδα και να έχει τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων για την εκπομπή , δηλαδή 420 , για να αποκλείσουν τον Καρατζαφέρη, τον Βρυώνη και τους Κυπρίους.

Πώς σου φαίνονται όλα αυτά τα παραπάνω;

Α μάλιστα
Δηλαδή ακόμα και ο αριθμός των εργαζομένων ενώ ηταν δική τους ιδέα για να μπλοκάρουν νέους παίκτες έχουν το θράσος να υποστηρίζουν πως αναγκάζονται να τηρήσουν μια δέσμευση που δεν τους εξυπηρετεί.
Απίθανα πράγματα.

Κύριε Βλασιδη ευχαριστούμε για την ενημέρωση.
Πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία που παραθεσατε.

Re: Απάντηση: Re: Ιδιωτική τηλεόραση (όχι τεχνική συζήτηση)

Α μάλιστα
Δηλαδή ακόμα και ο αριθμός των εργαζομένων ενώ ηταν δική τους ιδέα για να μπλοκάρουν νέους παίκτες έχουν το θράσος να υποστηρίζουν πως αναγκάζονται να τηρήσουν μια δέσμευση που δεν τους εξυπηρετεί.
Απίθανα πράγματα.

Κύριε Βλασιδη ευχαριστούμε για την ενημέρωση.
Πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία που παραθεσατε.

σε μεγάλο βαθμό όμως είχαν δίκαιο. Αν βάλεις εξωτερικά συνεργεία, κοντρολ ρουμ, τεχνικούς, κλπ. ασφάλεια, φύλαξη, καθαριότητα, και εσωτερικές παραγωγές 50%, ίσως χρειάζονται και περισσότεροι. Πολλές φορές έχω έρθει σε διένεξη στο παρελθόν με τεχνικούς, επειδή πίστευα ότι μπορούν να κάνουν δυο δουλειές χωρις πρόβλημα. Π.χ. να μην υπάρχει χωριστά οδηγός κι ένας από το συνεργείο να αναλαμβάνει και την οδήγηση. Ή αμφισβητούσα συχνά τη χρησιμότητα του βοηθού ηχολήπτη στα εξωτερικά συνεργεία. Ή δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί ένας δημοσιογράφος δεν μπορεί να τραβήξει μια φωτογραφία. Αυτά την εποχή που ήμουν στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και μέχρι τα τέλη του 2009. Με επέπληξαν πολλές φορές γιατί εξέφραζα την άποψη αυτή και μάλιστα μια φορά μου έστειλε επίπληξη η ΕΣΗΕΑ.

Ή εγώ ήμουν μακριά από την περιγραφή των επαγγελμάτων της εποχής εκείνης ή οι εποχές άλλαξαν.

Πάντως τώρα σχεδόν όλοι τα κάνουν όλα. Όμως δεν γίνεται να δηλώνεις ότι θα έχεις βάρδια με δημοσιογράφο που θα παρακολουθεί και το κοντρόλ. Έτσι δεν είναι;

Από ότι διάβασα η διαφημιστική δαπάνη στην τηλεόραση της Ελλάδας εκτιμάται συνολικά στα 500 εκ τον χρόνο.
Υπάρχουν πίνακες να δούμε περίπου πόσα από αυτά τα 500 εκ προέρχονται από την υγιή οικονομία και όχι από ΟΠΑΠ, τράπεζες, και επιδοτούμενες από το κράτος διαφημιστικές δαπάνες;
Υποψιάζομαι ούτε 100 εκ δεν θα είναι η δαπάνη από υγιείς ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Το πρώτο ίσχυσε κι ισχύει, το δεύτερο και το τρίτο μας το απαγόρευσε η ΕΕ (βασικός μέτοχος θυμάσαι;).Κατέβηκαν....
1. Για τον αριθμό των καναλιών δεν είμαι σίγουρος ότι διατέθηκαν στο διαγωνισμό το σύνολο των αδειών που χωράει το φάσμα.
2. Η ΕΕ έχει κανονισμούς που αποτρέπουν τα ολιγοπώλια και προβλέπουν εγκρίσεις από την επιτροπή ανταγωνισμού πριν τις εξαγορές και συγχωνεύσεις. Τι προβλέπετε στην Ελλάδα για την περίπτωση του Star & Alpha ?
3. H EE επιτρέπει περιορισμούς στο ποιος μπορεί να έχει στην κατοχή του ΜΜΕ (εφόσον δεν γίνονται διακρίσεις βάσει εθνικότητας). Αυτή είναι η ανάποδη προσέγγιση του βασικού μετόχου (ο έχων κανάλι δεν μπορεί να λάβει μέρος σε διαγωνισμό του δημοσίου) που ακυρώθηκε από την ΕΕ. Το 2005 ο Καραμανλής βρήκε τα κανάλια σε λειτουργία. Δεν μπορούσε να επιβάλλει τότε τι ιδιοκτησιακό καθεστώς είχαν. Τουλάχιστον προσπάθησε να τους αποκλείσει από τους διαγωνισμούς του δημοσίου.
"Ownership restrictions are not incompatible with Community law as they are in the public interest and are non-discriminatory, except in the case of provisions on foreign ownership which are not compatible with the Treaty because they are discriminatory."
Η σημερινή κυβέρνηση όμως δεν είχε αυτό το πρόβλημα που είχε ο Καραμανλής το 2005. Δεν υπήρχαν άδειες καναλιών σε ισχύ, δεν υπήρχε ιδιοκτησιακό καθεστώς να τη δεσμεύσει. Μπορούσε να ξεκινήσει την κατάσταση από λευκό χαρτί. Αντ' αυτού είδαμε τις γελοιότητες της μελέτης της Φλωρεντίας και ακροβολισμένους snipers στις ταράτσες να προστατεύουν το κτίριο που έτρεχε ο διαγωνισμός για τις άδειες, μεταφορές κρεβατιών cocomat για να κοιμούνται άνετα οι διαγωνιζόμενοι και ελέγχους στο κτίριο από τους μπράβους τους μήπως τους έχουν βάλει βόμβα.

Η σχέση ιδιοκτήτης ΜΜΕ & ανάδοχος έργου του δημοσίου, είναι από τις ενδείξεις κινδύνου που παρακολουθούνται από το "Reporters without frontiers". Εδώ όμως καταγγέλουμε τα τραπεζικά δάνεια κι όχι την ανάθεση των δημόσιων έργων.

Τραπεζες, ΟΠΑΠ ΟΤΕ κλπ δεν ειναι κρατικες επιχειρησεις...

Για την ακρίβεια, ειδικότεροι από εμένα υποστηρίζουν ότι "16 κανάλια εθνικής εμβέλειας που θα εκπέμπουν με υψηλή ευκρίνεια (HD), μπορεί να χωρέσει το φάσμα που διαθέτει σήμερα η Ελλάδα."

https://www.tanea.gr/2016/05/18/gre...kpemppsoyn-ews-16-kanalia-ypsilis-eykrineias/

Για την ακρίβεια, ειδικότεροι από εμένα υποστηρίζουν ότι "16 κανάλια εθνικής εμβέλειας που θα εκπέμπουν με υψηλή ευκρίνεια (HD), μπορεί να χωρέσει το φάσμα που διαθέτει σήμερα η Ελλάδα."

https://www.tanea.gr/2016/05/18/gre...kpemppsoyn-ews-16-kanalia-ypsilis-eykrineias/

Στέλιο ,πιστεύεις ότι πρόβλημα είναι στα πόσα κανάλια χωράει η μπάντα ή στο πόσα έχουν την δυνατότητα να επιβιώσουν ;
Βέβαια με τον περιορισμό στον αριθμό των καναλιών τίθεται σε λειτουργία ενός είδους ολιγοπωλίου ,πράγμα που έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις αρχές της ελεύθερης αγοράς .

Ακριβώς Πέτρο.
Αν δεν τα σηκώσει η αγορά ας κλείσουν.
Και το πρόβλημα είναι ότι με λίγα ΜΜΕ δημιουργείς ολιγοπώλιο στην ενημέρωση/επιρροή όχι στα αναψυκτικά.

Μελέτη που παραγγέλθηκε από τη DIGEA και δημοσιεύεται στα ΝΈΑ του Μαρινάκη. Και η οποια συντάχθηκε από τον άνθρωπο που εκπροσωπούσε τους καναλάρχες στη διαμάχη τους για το Διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειων. Ναι, ξέρω, είναι καθηγητής στο MIT, αλλα με τέτοιους εργοδότες δε θα πάρω τα λεγόμενα του σαν ευαγγέλιο.

Μαζί σου, αλλά ο άνθρωπος έχει κι μια προσωπική υπόληψη να προστατέψει. Αυτό του δίνει μερικούς παραπάνω πόντους αξιοπιστίας.

Γιατί τρελενεσαι; 7 είναι οι άδειες συν 3 θεματικές. 5 έχουν δοθεί συν ο Μαρινάκης. Και πάλι περισσεύει 1 συν οι θεματικές που ακόμη δεν έχουν δοθεί.

Ακριβώς Πέτρο.
Αν δεν τα σηκώσει η αγορά ας κλείσουν.
Και το πρόβλημα είναι ότι με λίγα ΜΜΕ δημιουργείς ολιγοπώλιο στην ενημέρωση/επιρροή όχι στα αναψυκτικά.

Το κακό στην περίπτωση αυτή είναι ότι δεν τόλμησαν ,ούτε θα τολμήσουν να τα κλείσουν αν δεν μπορούν να σταθούν οικονομικά ,γιατί αποδείχθηκε ότι για αυτούς δεν λειτουργούν οι νόμοι[όπως και για τις ΠΑΕ-ΚΑΕ] .
Ξεκινώντας από την μία στρέβλωση οδηγούμαστε στην επόμενη .

Δεν χρειάζεται να τα κλείσει το κράτος. Αν δεν υπάρχει το κίνητρο (συμμετοχή σε διαγωνισμούς του δημοσίου) γιατί να συντηρούν ζημιογόνα μέσα, να πληρώνουν άδειες κλπ?

Μόνο που δεν έχουν συμμετοχή σε διαγωνισμούς, τουλάχιστον οι περισσότεροι από αυτούς νομίζω. Ίσως δεν γνωρίζω όλες τους τις δραστηριότητες, αλλά για παράδειγμα τι συμμετοχή έχει ο Αλαφούζος ας πούμε, οι Βαρδινογιάννηδες μπαίνουν σε διαγωνισμούς του δημοσίου; Ο Κοντομηνάς; Ο Σαββίδης, ο Κυριακού;