Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα - BEV

Σκέφτομαι και γελάω που είχα βάλει πριν 20 χρόνια ηχοσύστημα με 2 θηρία τελικούς, subwoofers το μισό πορτμπαγκάζ , ασφαλειοθηκες κλπ ψάχνοντας να βρω κατάλληλη θέση να μην πηδάει η σιντιερα στο πορτμπαγκάζ από τα μπάσα χαχαχαχα τα θυμάστε .....την εποχή της megaκαφριλας.

Άντε καντα αυτά στα ηλεκτρικά.....
Πριν τελειώσει το πρώτο κομμάτι θα έχεις ξεμείνει....ούτε για τα αλαρμ δεν θα χει μείνει ρεύμα 😁😁😁😁😁😁😁😁

Το πρόβλημα για μένα είναι η τιμή και όχι τόσο η αυτονομία. Κάνω 15.000 km το 6μηνο, από αυτά 6.000 είναι ταξίδια για δουλειά (Θεσσαλονίκη - Πάτρα - Αθήνα - Ιωάννινα κτλ) και 9.000 km κίνηση στην πόλη. Προφανώς τα 6.000 km θα συνέχιζα να τα κάνω με συμβατικό αυτοκίνητο. Τα άλλα 9.000 θα μπορούσαν να γίνουν με EV. Ακόμα και τσάμπα να έχω το ρεύμα (πχ φωτοβολταϊκά και net metering), σε ένα χρόνο θα γλυτώσω 18.000/100 = 180 * 6 λίτρα diesel στο 1,40 = 1500 ευρώ.
Όταν ένα EV πόλης σαν το Leaf κάνει 35-36k ενώ το αντίστοιχο συμβατικό κάνει 15k, θες 13 χρόνια για να κάνεις θεωρητικά απόσβεση. Αν είχε το EV 20k να το σκεφτώ, με 35-36K δεν έχει λογική. Και η έκπτωση τώρα των 5000 θα ρίξει την τιμή στα 29-30, πάλι είναι ακριβά.
Καλύτερα τα χρήματα επιδοτήσεων EV να δίνονταν για καλύτερες αστικές συγκοινωνίες σε πόλεις που έχουν σοβαρό πρόβλημα - εκεί θα μπορούσαν να γίνουν πολλά ηλεκτρικά λεοφωρεία.

Απάντηση: Re: Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα - BEV

Ξέρουμε όντως αυτά τα οχήματα μηπως έχουν άλλη μπαταρία για τα ηλεκτρικά φορτία του αυτοκινήτου και άλλη για τον κίνητηρα. Τότε θα επέφτε στο μισό η αυτονομία;
Η ιδια ειναι .
Αυτο που τραβαει συνήθως για κλιματισμό και για τα υπόλοιπα συστήματα ( Navi infotainment κτλ) ειναι 2 + 2% απο το συνολο.
Δηλαδη σε ενα οχημα που εχεις 400 χλμ αυτονομία θα χασεις περίπου 16 χιλιόμετρα ( χοντρικά ).
Βεβαια κλιματισμό δεν χρησιμοποιούμε ολο το χρονο συνεπως η κατανάλωση για τα παρεμφερή συστήματα αναλογικά βρίσκεται περίπου στο 2%

Re: Απάντηση: Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα - BEV

Το πρόβλημα για μένα είναι η τιμή και όχι τόσο η αυτονομία. Κάνω 15.000 km το 6μηνο, από αυτά 6.000 είναι ταξίδια για δουλειά (Θεσσαλονίκη - Πάτρα - Αθήνα - Ιωάννινα κτλ) και 9.000 km κίνηση στην πόλη. Προφανώς τα 6.000 km θα συνέχιζα να τα κάνω με συμβατικό αυτοκίνητο. Τα άλλα 9.000 θα μπορούσαν να γίνουν με EV. Ακόμα και τσάμπα να έχω το ρεύμα (πχ φωτοβολταϊκά και net metering), σε ένα χρόνο θα γλυτώσω 18.000/100 = 180 * 6 λίτρα diesel στο 1,40 = 1500 ευρώ.
Όταν ένα EV πόλης σαν το Leaf κάνει 35-36k ενώ το αντίστοιχο συμβατικό κάνει 15k, θες 13 χρόνια για να κάνεις θεωρητικά απόσβεση. Αν είχε το EV 20k να το σκεφτώ, με 35-36K δεν έχει λογική. Και η έκπτωση τώρα των 5000 θα ρίξει την τιμή στα 29-30, πάλι είναι ακριβά.
Καλύτερα τα χρήματα επιδοτήσεων EV να δίνονταν για καλύτερες αστικές συγκοινωνίες σε πόλεις που έχουν σοβαρό πρόβλημα - εκεί θα μπορούσαν να γίνουν πολλά ηλεκτρικά λεοφωρεία.
Έχεις απόλυτο δίκιο, αυτό ήταν που έβαλε και σε εμένα φρένο και δεν προχώρησα προς αγορά μικρού ηλεκτρικού (πχ e-up). Θέλει πολλούς υπολογισμούς (και όλες τις άλλες προϋποθέσεις τακτοποιημένες πχ θέση στάθμευσης κτλπ) για να βεβαιωθεί κάνεις ότι αξίζει η αγορά του. Όταν η διαφορά τιμής είναι τέτοια που η απόσβεση γίνεται σε 3-5 χρόνια, τότε θα έχει πιο ενδιαφέρον

Πάρτε ένα ολοκαίνουργιο link τελευταίων εβδομάδων τακτοποιημένα όλα ωραία.
Το site το έφτιαξε ο κουμπάρος μου. Είναι μια νέα προσπάθεια, τα στοιχεία θα ενημερώνονται συνεχώς από 3-4 αυτοκινητοδημοσιογραφους του χωρου με βάση τα επίσημα νούμερα των κατασκευαστών.

https://www.emove.gr

Άρα καταλήγουμε ότι είναι μεγάλη πολυτέλεια αυτή την την στιγμή . 30 χιλιάρικα πεταμενα για έναν ηλεκτρικό κουβά με ροδες.

Οι τελικές ταχύτητες που βλέπετε 130 και 150 είναι λόγω περιορισμού ταχύτητας για να μην ξεχαστείς, γιατί πάπαλα μετά η μπαταρία.

Άρα καταλήγουμε ότι είναι μεγάλη πολυτέλεια αυτή την την στιγμή . 30 χιλιάρικα πεταμενα για έναν ηλεκτρικό κουβά με ροδες.

Οι τελικές ταχύτητες που βλέπετε 130 και 150 είναι λόγω περιορισμού ταχύτητας για να μην ξεχαστείς, γιατί πάπαλα μετά η μπαταρία.
Άλλο πράγμα να καταλαβαίνουμε τους περιορισμούς και άλλο να είμαστε αρνητικοί απέναντι σε όλο το εγχείρημα.
Είτε σου αρέσει είτε όχι, η αυτοκίνηση προς τα εκεί πηγαίνει. Ίσως είναι ενδιάμεσο βήμα προς τα αυτόνομα αυτοκίνητα, ίσως όχι, ο καιρός θα δείξει.
Επίσης μην ξεχνάς ότι επειδή η βενζίνη είναι σε μεγάλο ποσοστό φόροι, είναι πολύ εύκολο κάποια στιγμή να "παίξει" το κράτος με τους συντελεστές και να βγάλει τα ηλεκτρικά οικονομικά συμφέροντα.
Μην ξεχνάμε ότι το έχουν κάνει με τις τιμές των τσιγάρων

Μα δεν διαφωνώ ότι το μέλλον είναι ηλεκτρικό. Εγώ δεν έγραψα πιο πίσω ότι γουστάρω ηλεκτρικό;

Αλλά με όρους βενζινοκινητήρα.

Αυτά είναι για γελια κι ένα σωρό λεφτα. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα - BEV

Έχεις απόλυτο δίκιο, αυτό ήταν που έβαλε και σε εμένα φρένο και δεν προχώρησα προς αγορά μικρού ηλεκτρικού (πχ e-up). Θέλει πολλούς υπολογισμούς (και όλες τις άλλες προϋποθέσεις τακτοποιημένες πχ θέση στάθμευσης κτλπ) για να βεβαιωθεί κάνεις ότι αξίζει η αγορά του. Όταν η διαφορά τιμής είναι τέτοια που η απόσβεση γίνεται σε 3-5 χρόνια, τότε θα έχει πιο ενδιαφέρον
Ακριβως..
Αν η τιμη τους ηταν καλύτερη μπορει και να το ειχα προχωρήσει με το νέο ετος
Κανω 12-15000 τον χρονο εκ των οποίων το 90% είναι εντος πολης.
Εχω ιδιωτικο πάρκινγκ με ρευμα ( αρα καμια αναγκη για να ψαχνω φορτιστές ) και ημερησίως κανω περίπου 35 χιλιόμετρα.
Το καλοκαιρι λογω Χαλκιδικής σαφως περισσότερα χιλιόμετρα αλλα η αποσταση είναι εντος εμβελειας .
Για μακρύτερα ταξιδια πλεον δεν τρεχω με το αυτοκίνητο αφου παρατηρώ τα τελευταία χρονια πως αυτά τα ταξιδια τα κανω με αεροπλάνο και νοικιάζω εκει για τις μετακινήσεις μου.
Όταν θα αρχίσουν οι τιμες να πέφτουν κατω των 25000 θα ζεσταθεί ακομα περισσότερο το πραγμα.
Η τελευταία σου πρόταση ειναι και το resume της υπόθεσης

Επειδή λέμε συνέχεια για οικονομία , αν βάλουμε σπίτι έναν δυνατό ταχυφορτιστη ξέρουμε τι ρεύμα θα καταναλώνει;
Διότι δεν είναι μόνο το ρεύμα αυτό καθ' αυτό. Όπως ξέρετε αλλάζεις τιμολογιακή κλίμακα αν ξεπεράσεις ένα όριο.

Μήπως στο τέλος αντί να μας τα παίρνει ο βενζινάς, θα μας τα παίρνει η ΔΕΗ;

Επίσης ως γνωστόν το ρεύμα μια ζωή ακριβαινει.....

Επειδή λέμε συνέχεια για οικονομία , αν βάλουμε σπίτι έναν δυνατό ταχυφορτιστη ξέρουμε τι ρεύμα θα καταναλώνει;
Διότι δεν είναι μόνο το ρεύμα αυτό καθ' αυτό. Όπως ξέρετε αλλάζεις τιμολογιακή κλίμακα αν ξεπεράσεις ένα όριο.

Η ΔΕΗ, ακόμα, δεν χρεώνει βάσει αμπέρ, αλλά βάσει συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται (kWh). Επομένως είτε ολοκληρώσεις την φόρτιση σε 2 ώρες, ειτε σε 6 ώρες, η χρέωση είναι η ίδια

Μάλιστα. Για κάντο μου λίγο κατανοητό με νούμερα.
Όταν ένα αμάξι λέει κατανάλωση π.χ. 20kwh είναι πολύ; Λίγο; Μέτριο;

Τι ρεύμα θα κάψω; Φαντάζομαι αυτή θα είναι η Νο1 ερώτηση των υποψήφιων αγοραστών .

Μάλιστα. Για κάντο μου λίγο κατανοητό με νούμερα.
Όταν ένα αμάξι λέει κατανάλωση π.χ. 20kwh είναι πολύ; Λίγο; Μέτριο;

Τι ρεύμα θα κάψω; Φαντάζομαι αυτή θα είναι η Νο1 ερώτηση των υποψήφιων αγοραστών .

Το π.χ. 20kwh δεν εχει καμμια σχεση με την καταναλωση, ειναι η συνολικη ενεργεια που μπορει να αποθηκευσει στην μπαταρια του ενα ηλεκτροκινητο. Η καταναλωση εκφραζεται ως wh/km ή kwh/100km. Για παραδειγμα (μετα απο γρηγορο googlαρισμα), το e-up εχει μπαταρια 32.3 kwh και μεση καταναλωση 166 wh/km (ή 16.6 kwh/100km). Στο λινκ, θα δεις αναλυτικα καταναλωσεις σε αυτοκινητοδρομο, πολη, μικτο κυκλο και αναλογα με τον καιρο (θερμοκρασια).

Χοντρικα ας παρουμε το e-up (μια και για αυτο παρεθεσα μερικα στοιχεια). Με μια πληρη φορτιση μπαταριας (που πρακτικα ποτε δεν θα το κανει καποιος χρηστης, διοτι η σωστη πρακτικη ειναι να το κρατας φορτισμενο μεταξυ 20-80% αν θυμαμαι καλα) θα κανει περιπου 200χλμ. Η ΔΕΗ μας ερχεται αν διμηνο, οποτε ας κανουμε με αυτο το χρονικο οριζοντα τους υπολογισμους. Ας παρουμε ως παραδειγμα καποιον που κανει 12.000χλμ το χρονο, επομενως 2000χλμ / 60 μερες. Αυτος λοιπον ο θεωρητικος χρηστης, θα κανει 10 φορτισεις του αυτοκινητου και θα "καψει" για το αυτοκινητο 320kwh. O καθενας μας ξερει την καταναλωση του σπιτιου του, οποτε ας προσθεσει εκει πανω αυτες τις 320 kwh και να δει ποσο παραπανω θα καψει και ποσο θα του χρεωθει αυτο το εξτρα ρευμα.

Ας παρουμε την ιδια χρηση και να δουμε ποσο θα κοστιζε με βενζινη. Ας υποθεσουμε ενα οικονομικο μικρο αυτοκινητο (π.χ. ενα συμβατικο up), το οποιο πρεπει να εχει καπου 6λ βενζινης /100χλμ. Για να κανει τα 2000χλμ, θα εχει καψει 120 λιτρα βενζινης, το οποιο με τρεχουσα τιμη λιτρου ειναι 162 ευρω.

Μια σημαντικη υποσημειωση. Ολα τα ηλεκτροκινητα εχουν "προγραμματα" φορτισης, οπου ο χρηστης μπορει να επιλεξει ποτε θα φορτιζεται το οχημα. Η σωστη χρηση λοιπον, ειναι να εχεις νυχτερινο ρευμα και να το βαζεις να φορτιζει εκεινες τις ωρες. Οταν ενοοω "βαζεις να φορτιζει", μην φανταζεσαι οτι πρεπει να ξυπνησεις στις 02:00 για να πας να το βαλεις στην πριζα. Το αυτοκινητο θα το εχεις βαλεις στην πριζα το απογευμα-βραδυ που θα γυρισεις απο την δουλεια σου, αλλα αυτο θα ξεκινησει να τραβαει ρευμα απο το δικτυο την ωρα που θα εχεις επιλεξει (π.χ. στις 02:00 που ξεκιναει το νυχτερινο ρευμα).

Μιας και εθιξες το θεμα των ταχυφορτιστων και "ποσο καινε". Ο καλυτερος τροπος να το καταλαβεις ειναι να σκεφτεις το ρευμα σαν νερο. Η ευδαπ σε χρεωνει βασει των λιτρων που εχεις καταναλωσει. Μπορεις να γεμισεις εναν κουβα σε 10'' (αν ανοιξεις πολυ την βρυση) ή και σε 10' αν την ανοιξεις ελαχιστα. Η ευδαπ θα σε χρεωσει το ιδιο, δηλαδη τα λιτρα νερου που γεμισαν τον κουβα. Το ιδιο συμβαινει και με τους φορτιστες. Μπορεις να φορτισεις ενα ηλεκτρικο αυτοκινητο με πριζα σουκο ή να βαλεις ενα wallbox που παρεχει περισσοτερη ενεργεια / ωρα.

Ελπιζω να εγινα κατανοητος και οποιος θελει ας τσεκαρει τους υπολογισμους μου, διοτι ειναι διολου απιθανο να εχω κανει καμμια χαζομαρα. Η λογικη ειναι αυτη που ανεφερα ομως.

Απο συζητήσεις σε φορουμ, έχω διαβάσει οτι το σύστημα φόρτισης έχει κάποιες απώλειες αλλά είναι μικρές .. νομίζω κάτω απο 10% .. αλλά οι απώλειες δεν είναι σταθερές .. αλλάζουν επηρεαζόμενες απο θερμοκρασία και επίπεδο φόρτισης

έτσι αν π.χ. το αυτοκίνητο καταναλώνει για μια διαδρομή 10KWh, το ρολόι του ΔΕΔΗΕ θα γράφει 11ΚWh

320 kwh με τιμή κιλοβατωρας είναι χοντρικά 32 καθαρή αξία . Αν βάλουμε κλίμακες φόρους δεν νομίζω να βγαίνει κάποιον πάνω από 70 έναντι των 162 . Μιλάμε για 60% εξοικονόμηση στα έξοδα βενζίνης , χωρια των σερβις...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα - BEV

Απο συζητήσεις σε φορουμ, έχω διαβάσει οτι το σύστημα φόρτισης έχει κάποιες απώλειες αλλά είναι μικρές .. νομίζω κάτω απο 10% .. αλλά οι απώλειες δεν είναι σταθερές .. αλλάζουν επηρεαζόμενες απο θερμοκρασία και επίπεδο φόρτισης

έτσι αν π.χ. το αυτοκίνητο καταναλώνει για μια διαδρομή 10KWh, το ρολόι του ΔΕΔΗΕ θα γράφει 11ΚWh
Επίσης τα Tesla όταν σου λένε ότι η μπαταρία είναι 100% φορτισμένη είναι πιο κάτω στην πραγματικότητα , όπως και οταν φτάσει στο 0 είναι πιο πάνω . Το έχουν κάνει για να μην χαλάσουν οι μπαταρίες . Δηλαδή τα συστήματα θα κλείσουν όταν σου δείξουν 0% μπαταρία αλλά η μπαταρία θα έχει ένα 5-10% καβατζα για να μην την καταστρέψεις φτάνοντας την στα όρια .

Άρα κοιτάμε πόσα kwh μπαταρία έχει το αμάξι , σωστά;
Για να δεις τι; Πόσο θα σου κοστίσει η μετακίνηση;
Αν θες ένα "ξερό" νούμερο για αυτό, κοιτάς την κατανάλωση δηλαδή το kwh/100km.