Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα - BEV

Ωραιο θεμα πιασατε!
Η ηλεκτροκινηση εχει ενδιαφερον, αλλα στην παρουσα φαση αξιζει να αγορασει κανεις ηλεκτροκινητο υπο ορισμενες προϋποθεσεις.

α. ως "αυτοκινητο πολης" ή ως β' αυτοκινητο. Να κανει δηλαδη τα καθημερινα του χλμ με το ηλεκτρικο και να υπαρχει ενα εσωτερικης καυσης, ωστε να μπορει να κινηθει ανετα στην εθνικη οδο και στα ταξιδια του. Αυτο προϋποθετει ομως ειτε πολυ μεγαλο εισοδημα (αν δεν υπαρχει συζυγος/οικογενεια) ειτε να ειναι παντρεμενος (οποτε συνηθως υπαρχει και δευτερο αμαξι).

β. Η συντριπτικη πλειοψηφια των μετακινησεων του να γινεται σε αποστασεις εως 200-250χλμ. Δηλαδη αστικες μετακινησεις και η ιδιαιτερη πατριδα να ειναι σχετικα κοντα στην αθηνα (αφου για αθηνα μιλαμε εδω ως βαση).

γ. Αν τα ταξιδια γινονται στο οδικο δικτυο αθηνα-πατρα-ιωαννινα, τα πραγματα ειναι καπως καλυτερα. Εννοειται οτι δεν γλυτωνεις την σταση ανεφοδιασμου με την αντιστοιχη αναμονη, αλλα τουλαχιστον σε αυτον τον αξονα υπαρχουν φορτιστες. Στον αξονα Αθηνα - Θεσσαλονικη, δυστυχως (απο οσο ξερω) δεν υπαρχει τιποτα.

δ. Προυποθεση ομως υπαρχει ακομα και για την καθημερινη αστικη χρηση. Που θα φορτιζεις καθε βραδυ; Αν μενεις σε μονοκατοικια με ιδιωτικη θεση σταθμευσης, τοτε μπορεις να εγκαταστησεις ενα wall box και να φορτιζεις ευκολα και γρηγορα. Το κοστος αυτου ειναι περιπου στα 2 χιλιαρικα. Αν δεν μπορεις να κανεις τετοια εγκατασταση, θα πρεπει να κανεις δουλεια με μπαλαντεζα και χρονους φορτισης 8-15 ωρες (αναλογα με το αυτοκινητο).

Απο τα 3 που ανεφερες, νομιζω οτι το kona εχει την καλυτερη αυτονομια, αλλα και το leaf (νομιζω βγαινει σε 2 εκδοσεις, αναλογα με την μπαταρια) ειναι αρκετα κοντα.
Τα phev (plug in hybrids) που ανεφερε καποιος ειναι οντως εξαιρετικες λυσεις, διοτι ακολουθουν μια μεση οδο χωρις τους περιορισμους των ηλεκτροκινητων, αλλα απο οσο ξερω, ολα ξεκινουν απο τις 50χιλιαδες, διοτι ειναι στην πλειοψηφια τους SUVs και μαλιστα premium εταιρειων

Δεν εχω ηλεκτροκινητο, αλλα εχω κανει αρκετες συζητησεις με φιλο που εχει και μενει αθηνα.
Προσωπικα, αν αγοραζα τωρα αυτοκινητο πολης, θα σκεφτομουν πολυ σοβαρα το vw e-up (βγαινουν και αντιστοιχα EVs στο ιδιο αμαξωμα απο τις αλλες δυο εταιρειες του ομιλω), που εχει αξιοπρεπη αυτονομια (120χλμ νομιζω) και δεν ξεφευγει η τιμη του. Θα επρεπε ομως να υπαρχει διαθεσιμο και ενα μεγαλυτερο αυτοκινητο για να κινουμαι με την οικογενεια...

Eδώ κοίταξε στην Αμερική που έχουν και τις υποδομές τι πάθανε πριν λίγες μέρες οι άνθρωποι με τα ηλεκτρικά:
https://www.youtube.com/watch?v=a1uFudf37JU

Σωστο, αλλα ειναι εξαιρετικη περιπτωση. Thanksgiving και κατα πασα πιθανοτητα, ο συγκεκριμενος σταθμος ανεφοδιασμου ειναι σε κομβικο σημειο.

Εδώ υπάρχουν κάποιες απόψεις που βέβαια προέρχονται από άτομα που έχουν <ειδικό> ενδιαφέρον .Ας τις ρίξουμε μια ματιά ,δεν χάνουμε τίποτε .

https://greeklignite.blogspot.com/2020/01/blog-post.html?spref=fb

Προσωπικά δεν θα επέλεγα καθαρά ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο με τίποτε ,υπό τις υπάρχουσες συνθήκες .Η περίπτωση κάποιων υβριδικών ίσως έχει ενδιαφέρον ,αλλά και αυτά έχουν αρκετές ιδιαιτερότητες .
Το αρθρο εχει πολιτικο χαρακτηρα και σε καμια περιπτωση επιστημονικο. Μια χαρα φορτιζε ενας γερμανος το Tesla του στην Χαλκιδικη. Αλλα μιλαμε για tesla. Τουλαχιστον μια γενια μπροστα σε σχεση με τον ανταγωνισμο σε αυτονομια.
Eδώ κοίταξε στην Αμερική που έχουν και τις υποδομές τι πάθανε πριν λίγες μέρες οι άνθρωποι με τα ηλεκτρικά:
https://www.youtube.com/watch?v=a1uFudf37JU
Ναι γιατι δεν εχουμε δει τετοιες ουρες σε βενζιναδικα ποτε.... Επισης δεν πρεπει να ξεχναμε οτι πολλοι κατοχοι model S εχουν το προνομιο να φορτιζουν τζαμπα απο ταχυφορτιστες Tesla ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.

Ωραιο θεμα πιασατε!
Η ηλεκτροκινηση εχει ενδιαφερον, αλλα στην παρουσα φαση αξιζει να αγορασει κανεις ηλεκτροκινητο υπο ορισμενες προϋποθεσεις.

α. ως "αυτοκινητο πολης" ή ως β' αυτοκινητο. Να κανει δηλαδη τα καθημερινα του χλμ με το ηλεκτρικο και να υπαρχει ενα εσωτερικης καυσης, ωστε να μπορει να κινηθει ανετα στην εθνικη οδο και στα ταξιδια του. Αυτο προϋποθετει ομως ειτε πολυ μεγαλο εισοδημα (αν δεν υπαρχει συζυγος/οικογενεια) ειτε να ειναι παντρεμενος (οποτε συνηθως υπαρχει και δευτερο αμαξι).

β. Η συντριπτικη πλειοψηφια των μετακινησεων του να γινεται σε αποστασεις εως 200-250χλμ. Δηλαδη αστικες μετακινησεις και η ιδιαιτερη πατριδα να ειναι σχετικα κοντα στην αθηνα (αφου για αθηνα μιλαμε εδω ως βαση).

γ. Αν τα ταξιδια γινονται στο οδικο δικτυο αθηνα-πατρα-ιωαννινα, τα πραγματα ειναι καπως καλυτερα. Εννοειται οτι δεν γλυτωνεις την σταση ανεφοδιασμου με την αντιστοιχη αναμονη, αλλα τουλαχιστον σε αυτον τον αξονα υπαρχουν φορτιστες. Στον αξονα Αθηνα - Θεσσαλονικη, δυστυχως (απο οσο ξερω) δεν υπαρχει τιποτα.

Να προσθέσω οτι και στην Ιονια όδο στα ΣΕΑ υπάρχουν ταχυφορτιστές

δ. Προυποθεση ομως υπαρχει ακομα και για την καθημερινη αστικη χρηση. Που θα φορτιζεις καθε βραδυ; Αν μενεις σε μονοκατοικια με ιδιωτικη θεση σταθμευσης, τοτε μπορεις να εγκαταστησεις ενα wall box και να φορτιζεις ευκολα και γρηγορα. Το κοστος αυτου ειναι περιπου στα 2 χιλιαρικα. Αν δεν μπορεις να κανεις τετοια εγκατασταση, θα πρεπει να κανεις δουλεια με μπαλαντεζα και χρονους φορτισης 8-15 ωρες (αναλογα με το αυτοκινητο).

Ναι όντως σε μονοκατοικία ή και σε πολυκατοικια θα μπορουσε να μπεί ενας ταχυφορτιστής. Οντως το θέμα το ποσο τραβάει ο ταχυφορτιστής για τις υφιστάμενες παροχές ειναι θέμα.

Απο τα 3 που ανεφερες, νομιζω οτι το kona εχει την καλυτερη αυτονομια, αλλα και το leaf (νομιζω βγαινει σε 2 εκδοσεις, αναλογα με την μπαταρια) ειναι αρκετα κοντα.
Τα phev (plug in hybrids) που ανεφερε καποιος ειναι οντως εξαιρετικες λυσεις, διοτι ακολουθουν μια μεση οδο χωρις τους περιορισμους των ηλεκτροκινητων, αλλα απο οσο ξερω, ολα ξεκινουν απο τις 50χιλιαδες, διοτι ειναι στην πλειοψηφια τους SUVs και μαλιστα premium εταιρειων

Δεν εχω ηλεκτροκινητο, αλλα εχω κανει αρκετες συζητησεις με φιλο που εχει και μενει αθηνα.

Ποιο αυτοκίνητο έχει ο φιλος σου και τι χρήση του κάνει ? Τα θέματα που συζήταμε τον προβληματισαν ?

Προσωπικα, αν αγοραζα τωρα αυτοκινητο πολης, θα σκεφτομουν πολυ σοβαρα το vw e-up (βγαινουν και αντιστοιχα EVs στο ιδιο αμαξωμα απο τις αλλες δυο εταιρειες του ομιλω), που εχει αξιοπρεπη αυτονομια (120χλμ νομιζω) και δεν ξεφευγει η τιμη του. Θα επρεπε ομως να υπαρχει διαθεσιμο και ενα μεγαλυτερο αυτοκινητο για να κινουμαι με την οικογενεια...

Ο φιλος εχει το i3 και φορτιζει με μπαλαντεζα στον κοινοχρηστο χωρο σταθμευσης του συγκροτηματος που μενει. Εχει υπολογισει το κοστος και πραγματικα δεν ειναι μεγαλο (αναλογικα με ενα εσωτερικης καυσης). Αν εχεις νυχτερινο ρευμα, μπορεις να ρυθμισεις τα περισσοτερα μοντελα που κυκλοφορουν, να φορτιζουν συγκεκριμενες ωρες. Ετσι το κοστος πεφτει ακομα περισσοτερο. Το χρησιμοποιει κυριως για τις καθημερινες αστικες μετακινησεις του και για να πηγαινει στο εξοχικο του που ειναι ομως εντος νομου αττικης.
Αναγνωριζει οτι υπαρχει θεμα σε υπεραστικες μετακινησεις, αλλα παραμενει ερωτευμενος με το i3 του.. δεν τον κατηγορω :)

Να πουμε και λιγα πραγματα για τους ταχυφορτιστες. Υπαρχουν με κοστος απο λιγοτερο 1000 για οικιακη χρηση που αποδιδουν 3.7kw ή 7.4kw με 16/32Α αναλογα και φτανουν και πενταψηφια νουμερα με ασυρματη φορτιση. Δηλαδη ανετα μεσα στις προδιαγραφες των σπιτιων μας. (εγω εχω τριφασικο). Ο 7.4 μαλιστα φορτιζει ενα ηλεκτρικο που η μπαταρια του εχει 20% στο 80% σε κατι παραπανω απο μια ωρα. Αυτο δινει ως 200χλμ αυτονομια με κοστο περιπου 7 ... Στο σπιτι μας σε 8 ωρες εχεις 100% μπαταρια για αυτονομιες απο 250 εως 400 χιλιομετρα. Δηλαδη αν υπαρχει ενας σταθμος ανα 200χλμ μπορεις να πας παντου με στασεις της 1 ωρας.

Re: Απάντηση: Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα - BEV

Στο σπιτι μας σε 8 ωρες εχεις 100% μπαταρια για αυτονομιες απο 250 εως 400 χιλιομετρα. Δηλαδη αν υπαρχει ενας σταθμος ανα 200χλμ μπορεις να πας παντου με στασεις της 1 ωρας.

Εχεις κάποιο ηλεκτρικό όχημα ? Δεν το επιάσα να ειμαι ειλικρινής ....

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα - BEV

Εχεις κάποιο ηλεκτρικό όχημα ? Δεν το επιάσα να ειμαι ειλικρινής ....
Οχι. Η εκφραση "Στο σπιτι μας" ειναι γενικη εκφραση, μιας και το αρθρο που μπηκε τσουβαλιαζει ολες τις εγκαταστασεις ρευματος κατι που δεν ισχυει... Αλλα το επομενο θα ειναι στην χειροτερη Υβριδικο. Απο την στιγμη που αναγουμε τα δεδομενα με προσωπικες αναγκες, δεν με συμφερει να αγορασω αλλου τυπου αυτοκινητο . Αυτη τη στιγμη εχω ενα colt που κλεινει 10 χρονια και καταναλωνει 10 /100χλμ με καθημερινες μετακινησεις των 50χλμ και η μεγαλυτερη μετακινηση που εχει κανει ειναι να παει μεχρι Μουζακι Καρδιτσας...

Να πουμε και λιγα πραγματα για τους ταχυφορτιστες. Υπαρχουν με κοστος απο λιγοτερο 1000 για οικιακη χρηση που αποδιδουν 3.7kw ή 7.4kw με 16/32Α αναλογα και φτανουν και πενταψηφια νουμερα με ασυρματη φορτιση. Δηλαδη ανετα μεσα στις προδιαγραφες των σπιτιων μας. (εγω εχω τριφασικο). Ο 7.4 μαλιστα φορτιζει ενα ηλεκτρικο που η μπαταρια του εχει 20% στο 80% σε κατι παραπανω απο μια ωρα. Αυτο δινει ως 200χλμ αυτονομια με κοστο περιπου 7 ... Στο σπιτι μας σε 8 ωρες εχεις 100% μπαταρια για αυτονομιες απο 250 εως 400 χιλιομετρα. Δηλαδη αν υπαρχει ενας σταθμος ανα 200χλμ μπορεις να πας παντου με στασεις της 1 ωρας.

Βέβαια ,καλό θα είναι να διαβάσουμε και τις προδιαγραφές του αυτοκινήτου που αγοράζουμε όσον αφορά τις απαιτήσεις φόρτισης .Επίσης η αυτονομία σε ευθεία συνάρτηση των καιρικών συνθηκών .Εσύ εκεί που μένεις έχει λίγο παραπάνω δροσούλα ,ο κάτοικος της Αρναίας ακόμη περισσότερη άρα η χρήση κλιματισμού είναι μάλλον αναγκαία .

Βέβαια ,καλό θα είναι να διαβάσουμε και τις προδιαγραφές του αυτοκινήτου που αγοράζουμε όσον αφορά τις απαιτήσεις φόρτισης .Επίσης η αυτονομία σε ευθεία συνάρτηση των καιρικών συνθηκών .Εσύ εκεί που μένεις έχει λίγο παραπάνω δροσούλα ,ο κάτοικος της Αρναίας ακόμη περισσότερη άρα η χρήση κλιματισμού είναι μάλλον αναγκαία .
Πρωτες σε πωλησεις ηλεκτρικων ειναι Βορειες χωρες με Χειμωνες που εδω βλεπουμε ως συντελεια του κοσμου και συνθηκες που μπορει να ριξουν ως και 40% την αποδοση της μπαταριας...

55 ηλεκτρικα αυτοκινητα ανα 1000 Νορβηγους...Με αυξανομενες τασεις σε μια χωρα που παραγει πετρελαιο...
Ακολουθουν Ολλανδια, Σουηδια,Βρετανια, Γαλλια και Γερμανια.

Στο λινκ υπάρχουν πληροφορίες για το VW id 3 που είναι αμιγώς ηλεκτρικό και σχεδιασμένο εξ αρχής σαν τέτοιο .
Μια απλή υποσημείωση ,κινητήρας και κίνηση βρίσκονται πίσω .

https://ev-database.org/car/1127/Volkswagen-ID3-Standard-Range
Μια γενια πισω απο το model 3 standar range της Tesla...

Re: Απάντηση: Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα - BEV

Στο λινκ υπάρχουν πληροφορίες για το VW id 3 που είναι αμιγώς ηλεκτρικό και σχεδιασμένο εξ αρχής σαν τέτοιο .
Μια απλή υποσημείωση ,κινητήρας και κίνηση βρίσκονται πίσω .

https://ev-database.org/car/1127/Volkswagen-ID3-Standard-Range

Πολύ καλο site! Εχει database για τα αυτοκίνητα που κοιταω ολα συγκεντρωμένα!

Εμένα με ανησυχεί πολύ κύριοι αυτή η απόλυτη εξάρτηση από τον ηλεκτρισμό. Δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει αλλά πλέον όλα εξαρτώνται από αυτόν. Ας μην είναι και οι μετακινήσεις μας.. Προσωπική άποψη εκφράζω φυσικά.,Δε θέλω καν να σκεφτώ το σενάριο κρίσης, κατάστασης εκτάκτου ανάγκης κτλ.. Δε θα ήθελα να εξαρτώμαι από μια πρίζα. Υβριδικό ίσως, αμιγώς ηλεκτρικό no go από εμένα.

Μια γενια πισω απο το model 3 standar range της Tesla...

Το ουσιαστικό είναι ότι πάνω σ αυτή τη πλατφόρμα θα στηριχθούν και άλλα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ,άλλων εταιριών .Πρίν ελάχιστες μέρες ,αν θυμάμαι καλά ,η VW ανακοίνωσε συνεργασία με τη Ford στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα .

Βέβαια το ζητούμενο είναι αυτό που ρώτησε ο νηματοθέτης και που είναι και ερώτημα πολλών άλλων ,όταν μάλιστα αναμένονται κάποια μέτρα οικονομικής υφής και για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα .

Απάντηση: Re: Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα - BEV

Εμένα με ανησυχεί πολύ κύριοι αυτή η απόλυτη εξάρτηση από τον ηλεκτρισμό. Δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει αλλά πλέον όλα εξαρτώνται από αυτόν. Ας μην είναι και οι μετακινήσεις μας.. Προσωπική άποψη εκφράζω φυσικά.,Δε θέλω καν να σκεφτώ το σενάριο κρίσης, κατάστασης εκτάκτου ανάγκης κτλ.. Δε θα ήθελα να εξαρτώμαι από μια πρίζα. Υβριδικό ίσως, αμιγώς ηλεκτρικό no go από εμένα.

Νίκο ,πέρα απ αυτό ,που πολύ σωστά θέτεις ,εμένα η ανησυχία μου είναι η διαμορφούμενη παραγωγή -αγορά των Ι.Χ μετά τις αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις των εταιριών .Βαδίζουμε σε μια κατάσταση όπου θα κυκλοφορούν 2-3 πλατφόρμες και απλά θα αλλάζει το σήμα .

Re: Απάντηση: Re: Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα - BEV

Νίκο ,πέρα απ αυτό ,που πολύ σωστά θέτεις ,εμένα η ανησυχία μου είναι η διαμορφούμενη παραγωγή -αγορά των Ι.Χ μετά τις αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις των εταιριών .Βαδίζουμε σε μια κατάσταση όπου θα κυκλοφορούν 2-3 πλατφόρμες και απλά θα αλλάζει το σήμα .

Αυτό ισχύει για τους κινητήρες, δεν βγάζουν ολες οι εταιρείες τα μοτερ, τα αγοράζουν και τα προσαρμόζουν στο εκάστοτε μοντέλο. ΑΛλά το νήμα ειναι για να δουμε εαν αξίζει το switch σε ηλεκτρικό είδικα με κάποια πιθανη επιδότηση.

Δε συμφωνώ. Ή μάλλον συμφωνώ με τον κίνδυνο, αλλά θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά μεγαλύτερος στην παρούσα κατάσταση (της εξάρτησης από επεξεργασμένα ορυκτά καύσιμα).

Αν μη τι άλλο, στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, ρεύμα (σε σοβαρές ποσότητες) θα μπορεί να παράγει ο καθένας από τη στέγη του ή άλλες ανανεώσιμες πηγές. Τα ορυκτά καύσιμα όμως θα είναι πάντοτε είτε εισαγώμενα, είτε κάποιου άλλου που θα τα έλεγχει ως νταβατζής.