Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα - BEV

Δεν είναι μαυρίλα . Είναι η ελληνική πραγματικότητα που τα μισά λεφτά είναι φόροι.

Τα 30-36 είναι τιμες Γερμανίας;
χαχαχαχαχαχαχαχα ΟΚ.

Βρε Τασο διαβαζε λιγο τι σου γραφω.
Και οτι δεν καταλαβαινεις ρωτα.

Μην ξεχνάτε ότι τα ηλεκτρικά δεν έχουν τέλος ταξινόμησης. Ο μόνος φόρος είναι ο ΦΠΑ, που υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Όσο για την σκέψη για αλλαγή μπαταρίας και να παίρνεις γεμάτη, είναι κάτι που σε ασιατικές χώρες γίνεται ήδη με ηλεκτρικά scooters (όπου το βάρος και μέγεθος είναι μικρό) αλλά υπάρχουν πιλοτικά σχέδια που τρέχουν για αυτοκίνητα (νομίζω μια κινεζική εταιρεία το κάνει).

Όταν φτάσουμε στο σημείο με πχ 30' φόρτισης, να παίρνεις "καύσιμο" για 250-300χλμ, νομίζω θα βρισκόμαστε κοντά σε αυτό που έχουμε τώρα με τα εσωτερικής καύσης. Έτσι και αλλιώς, οι πιο πολλοί κάθε 2,5-3 ώρες κάνουν ένα διάλειμμα για τουαλέτα, καφέ, ξεμουδιασμα.
Νομίζω ότι τεχνολογικά δεν απέχουμε πολύ από αυτό.

Re: Απάντηση: Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα - BEV

Με μια μικρή λεπτομέρεια: να υπάρχει δίκτυο ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ.

Από αυτό απέχουμε παραααααα πολύ.
Σύμφωνοι αλλά κάποια στιγμή πρέπει να γίνει η αρχή. Προφανώς και δεν θα γίνει η μετάβαση από την μια μέρα στην άλλη και πιθανότατα να υπήρχε κάποιος άλλος τρόπος πιο αποδοτικός, ώστε να ξοδευτεί αυτό το κονδύλι. Δεν μπορώ όμως παρά να επικρότησω την προσπάθειά.

Τώρα πριν λίγο διάβαζα:

Ως το Μάρτιο του 2021 οι Δήμοι θα πρέπει να χωροθετήσουν τα σημεία στα οποία μπορούν να εγκατασταθούν φορτιστές, την ίδια χρονιά θα καλυφθεί πλήρως το εθνικό δίκτυο, ενώ οι εισαγωγείς αυτοκινήτων δεσμεύονται να λειτουργήσουν άμεσα 1.200 σημεία στα οποία θα εγκατασταθούν φορτιστές. Φορτιστές θα εγκαθίστανται υποχρεωτικά στα καινούργια κτίρια, ενώ για τα παλιά δεν θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας (όπως ισχύει για το φυσικό αέριο).

Κι εγώ θέλω να πιστεύω ότι όσα και να φάνε από τα δις που εγκρίθηκαν (είναι δεδομένο ότι θα φάνε και τα τρισέγγονα τους) θα γίνει κάνα έργο της προκοπής για τον κόσμο.

Τάσο, εγώ δεν έχω ηλεκτρικό αλλά υβριδικό Toyota auris....η αίσθηση της επιτάχυνσης όταν επιλέξω power mode, να δουλεύουν δηλ. Και τα 2 μοτέρ δε περιγράφεται.
Ακόμα και εν κίνηση αν είσαι, επιτ;χύνει για πλάκα...ούτε ταχύτητες ούτε τίποτα.
Κανείς προσπέραση και δεν το παίρνει χαμπάρι ο άλλος.

Φαντάσου να έχεις ,kάνα Tesla !

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα - BEV

Σύμφωνοι αλλά κάποια στιγμή πρέπει να γίνει η αρχή. Προφανώς και δεν θα γίνει η μετάβαση από την μια μέρα στην άλλη και πιθανότατα να υπήρχε κάποιος άλλος τρόπος πιο αποδοτικός, ώστε να ξοδευτεί αυτό το κονδύλι. Δεν μπορώ όμως παρά να επικρότησω την προσπάθειά.

Ετσι...
Και να συμπληρωσω πως ολο αυτο μου θυμιζει αρκετά το παράπονο οσων θέλανε να περάσουν πριν χρονια σε υγραεριοκινηση και δεν το τολμούσαν γιατι δεν υπήρχαν πρατήρια .
Στην Θεσσαλονίκη κάποτε ειχε μολις δυο και για επαρχία δεν το συζητάμε καν.
Περασαν αρκετά χρονια ωστε να γινει μια σχετική συνδεσιμότητα για ταξίδια Αλεξανδρούπολη - Θεσσαλονίκη - Αθηνα.
Τωρα βεβαια γινεται χαμος αφου σε κάθε πολη βρίσκεις στην τυχη και χωρις ψάξιμο.
Και να πω πως η επένδυση για την εγκατσταση υγραεριου δεν ειχε καμια βοήθεια από το κρατος. Το πρατήριο αναλάμβανε το κοστος της επένδυσης που μάλιστα ηταν τρεις και τέσσερις φορες υψηλότερο από ότι θα χρειαστεί για να περάσουν σημερα ταχυφορτιστες.

Να θέσω μιά γενικής φύσεως ερώτηση : όταν μιά εταιρεία διαφημίζει πχ 350 χλμ αυτονομία, την πιστεύουμε; Και γιατί να τη πιστεύσουμε; δεν είναι οι ίδιοι που λέγανε λχ κατανάλωση ενός "υβριδικού" 3-3,20 λτ/100χλμ, ενώ αυτή που μετρούσαμε στην πράξη ήταν 4,2~5,5 λτ/100 χλμ.......:guitarist:

Την πιστεύεις. Δεν λέει ψέματα. Χωρίς να πειραξεις τίποτα και με νορμάλ ταχύτητα.

Αλλά όμως μειώνονται δραστικα αν πηγαίνεις με 150, αν ανοίξεις air-condition, αν είσαι στο ελληνικό καλοκαίρι με 40+ βαθμούς στην άσφαλτο, αν έχεις ανοικτά μπλιμπλικια κασετόφωνα , φορτίζεις κινητά κλπ.

ΧΑΛΑΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΑ ΜΙΣΑ για να μην πω λιγότερα.

Σκέψου το εξης απλό: ΟΤΙ και να κάνεις στο αμάξι, έχει επίπτωση στην μπαταρία δηλαδή στην αυτονομία.

Καλοριφέρ τον χειμώνα; Δουλεύουν αντιστάσεις, άρα μπαταρία.

Προσωπικά θέλω να δω 700 χιλιόμετρα στα χαρτιά για να έχω 450 σίγουρα όπως ΕΓΩ θέλω να κάνω κουμάντο. Όχι το αμάξι να μου κάνει κουμάντο.

Σωστά! Αλλά το θέμα δεν είναι αν λένε ψέμματα, απλά καλύπτονται πίσω από διάφορα ακαταλαβίστικα "πρότυπα", διάβαζε πχ "κύκλος μέτρησης WLTP", οπότε καταλάβαμε : ότι λένε x0.6~0.7
Πάμε παρακάτω :....ταχυφόρτιση ~30 λεπτά (ο Θεός να την κάνει) στο 80% του "φορτίου" .....Τι' ν' τούτο πάλι; είμαι σίγουρος ότι είναι κάτω, πολύ κάτω απ' το 80% της αυτονομίας της πλήρους φόρτισης (~6 ώρες). Συμπέρασμα δικό μου " η υπόθεση θέλει ακόμα πολύ δουλειά"......

Απάντηση: Re: Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα - BEV

Να θέσω μιά γενικής φύσεως ερώτηση : όταν μιά εταιρεία διαφημίζει πχ 350 χλμ αυτονομία, την πιστεύουμε; Και γιατί να τη πιστεύσουμε; δεν είναι οι ίδιοι που λέγανε λχ κατανάλωση ενός "υβριδικού" 3-3,20 λτ/100χλμ, ενώ αυτή που μετρούσαμε στην πράξη ήταν 4,2~5,5 λτ/100 χλμ.......:guitarist:
Οι μετρήσεις και το τελικο αποτέλεσμα αυτων που παρουσιάζουν βγαίνουν με τον νεο τροπο υπολογισμού WLTP ( Worldwide Harmonized Vehicle Test Procedure) που πρόσφατα διαδέχθηκε το παλιο τροπο που ειχαμε απο την δεκαετια του 90.
Παρακάτω σου επισυνάπτω τις διαφορές.

Attachments

• grwg.jpg
    grwg.jpg
    106.6 KB · Views: 108

Σωστά! Αλλά το θέμα δεν είναι αν λένε ψέμματα, απλά καλύπτονται πίσω από διάφορα ακαταλαβίστικα "πρότυπα", διάβαζε πχ "κύκλος μέτρησης WLTP", οπότε καταλάβαμε : ότι λένε x0.6~0.7
Πάμε παρακάτω :....ταχυφόρτιση ~30 λεπτά (ο Θεός να την κάνει) στο 80% του "φορτίου" .....Τι' ν' τούτο πάλι; είμαι σίγουρος ότι είναι κάτω, πολύ κάτω απ' το 80% της αυτονομίας της πλήρους φόρτισης (~6 ώρες). Συμπέρασμα δικό μου " η υπόθεση θέλει ακόμα πολύ δουλειά"......

Παντως για το kona που εχω δει δοκιμες σε σκανδιναβικές χωρες δειχνουν ακριβως τα νουμερα που αναφέρει η εταιρία ενω σε κάποιες περιπτώσεις τα πηγε και καλυτερα

Αντρέα, ο πιό αξιόπιστος δοκιμαστής δεν μπορεί, παρά να είσαι 'συ ο ίδιος στις πραγματικές συνθήκες και τις οδηγικές σου συνήθειες.
..το "εσύ" πάει στον καθένα μας ξεχωριστά.

Προφανως..
Οι μετρήσεις αυτές δινουν εναν μεσο ορο και βοηθούν ωστε για να εχεις εναν μπούσουλα μεταξυ κατασκευαστών.
.

Να σας πω το άλλο: έχετε καταφέρει ποτέ να πιάσετε το περιβόητο 0-100 που μας υπόσχονται στα χαρτιά;

Ξέρετε γιατί ε;
Διότι υποθέτουν ότι γίνεται ιδανικό ξεκίνημα, σε ιδανική άσφαλτο (πίστα) με ιδανικά λάστιχα (brand new) και χωρίς βέβαια περιττό βάρος (καυσιμα κλπ).

Ακριβώς γι αυτό, πλέον πιστεύω μόνο τον εαυτό μου και κρατάω μικρό καλάθι σε όλες αυτές τις μετρήσεις με τις βαρυγδουπες τάχα μου αντικειμενικές μεθόδους.

Την πιστεύεις. Δεν λέει ψέματα. Χωρίς να πειραξεις τίποτα και με νορμάλ ταχύτητα.

Αλλά όμως μειώνονται δραστικα αν πηγαίνεις με 150, αν ανοίξεις air-condition, αν είσαι στο ελληνικό καλοκαίρι με 40+ βαθμούς στην άσφαλτο, αν έχεις ανοικτά μπλιμπλικια κασετόφωνα , φορτίζεις κινητά κλπ.

ΧΑΛΑΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΑ ΜΙΣΑ για να μην πω λιγότερα.

Σκέψου το εξης απλό: ΟΤΙ και να κάνεις στο αμάξι, έχει επίπτωση στην μπαταρία δηλαδή στην αυτονομία.

Καλοριφέρ τον χειμώνα; Δουλεύουν αντιστάσεις, άρα μπαταρία.

Προσωπικά θέλω να δω 700 χιλιόμετρα στα χαρτιά για να έχω 450 σίγουρα όπως ΕΓΩ θέλω να κάνω κουμάντο. Όχι το αμάξι να μου κάνει κουμάντο.

Ξέρουμε όντως αυτά τα οχήματα μηπως έχουν άλλη μπαταρία για τα ηλεκτρικά φορτία του αυτοκινήτου και άλλη για τον κίνητηρα. Τότε θα επέφτε στο μισό η αυτονομία;

Re: Απάντηση: Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα - BEV

Να σας πω το άλλο: έχετε καταφέρει ποτέ να πιάσετε το περιβόητο 0-100 που μας υπόσχονται στα χαρτιά;

Ξέρετε γιατί ε;
Διότι υποθέτουν ότι γίνεται ιδανικό ξεκίνημα, σε ιδανική άσφαλτο (πίστα) με ιδανικά λάστιχα (brand new) και χωρίς βέβαια περιττό βάρος (καυσιμα κλπ).

Ακριβώς γι αυτό, πλέον πιστεύω μόνο τον εαυτό μου και κρατάω μικρό καλάθι σε όλες αυτές τις μετρήσεις με τις βαρυγδουπες τάχα μου αντικειμενικές μεθόδους.
Ξέχασες και το ιδανικό "πόδι". Γιατί σε όλες τις πραγματικές συνθήκες το πόδι μας παίζει ΠΟΛΥ μεγάλο ρόλο. Εγώ πού έχω πολύ ελαφρύ πόδι θα είμαι κοντά στις τιμές τους, ένας με νευρικό πόδι θα τις διπλασιάσει.

Ξέρουμε όντως αυτά τα οχήματα μηπως έχουν άλλη μπαταρία για τα ηλεκτρικά φορτία του αυτοκινήτου και άλλη για τον κίνητηρα. Τότε θα επέφτε στο μισό η αυτονομία;

Κοινή είναι. Ακόμα και σε Tesla. Αν θες την μάξιμουμ αυτονομία δεν παίζεις με τα ηλεκτρικά καλούδια.
Όποιος θέλει να φορτίζει κινητό με το powerbank του εν τη παλάμη 😁

Οι μετρησεις wltp ειναι πιο κοντα στην πραγματικοτητα σε σχεση με τις παλαιοτερες nedc. Αυτο ομως δεν σημαινει οτι δεν υπαρχουν διαφορες σε σχεση με αυτο που θα δειτε εσεις στην πραγματικοτητα. Οχι γιατι σας κοροϊδευει κανεις, αλλα επειδη του καθενος η καθημερινοτητα ειναι διαφορετικη. Εχω δει σε φορουμ κατοχων του αυτοκινητου μου στο εξωτερικο, να μιλουν για καταναλωσεις 6.5-7.5 λ/100χλμ, ενω εγω βλεπω 10αρακια. Λενε ψεμματα; οχι αλλα αν η καθημερινοτητα τους ειναι να κανουν 30χλμ στον αυτοκινητοδρομο με σταθερη ταχυτητα, ενω εγω κανω 10χλμ σταματα-ξεκινα κυψελη-αμπελοκηπους, τοτε προφανως υπαρχει τεραστια διαφορα.

Ευτυχως, στα ηλεκτρικα το σταματα-ξεκινα δεν ειναι τοσο προβληματικο, μιας και υπαρχει η ανακτηση ενεργειας.