ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ (budget max 1.800 euro)

110 κιλά αγύμναστος και με πατρικό (εξοχικό) στις παρυφές της πόλης.
Πράγμα που σημαίνει ότι χρησιμοποιούσα και χρησιμοποιώ πάντα ποδήλατο για τις εκεί μετακινήσεις μου.
Τα τελευταία χρόνια όμως – ειδικά τα Μεσημέρια του Αυγούστου – ζοριζόμουνα.

Έψαχνα λοιπόν για κάτι με υποβοήθηση.
Δεν με ενδιέφερε η ευκολία του γκαζιού.
Αν την ήθελα θα προτιμούσα ένα κιτ βενζινοκίνητου με 120€ (4Τ) ή ένα «χρεπι» παπάκι.
Σχεδόν μηδενική συντήρηση και μόνο ανάγκη για καύσιμο.

Έψαξα, διάβασα, άρχισα τελικά τις παραγγελίες για να τροποποιήσω ένα ποδήλατο με κιτ μεσαίας τριβής (TSDZ2).
Το ολοκλήρωσα μόλις την προηγούμενη εβδομάδα που ήμουν στο εξοχικό με άδεια.
Δηλώνω ικανοποιημένος !
Μου προσφέρει όσα είχα ως στόχο.
Α ! Το κιτ διαθέτει και χειρογκαζο το οποίο όμως δεν εγκατέστησα.
Είναι κιτ με αισθητήρα ροπής, πράγμα που σημαίνει ότι δεν λειτουργεί on/off αλλά υποβοηθά όσο κάνεις πετάλια (& μόνο) και μάλιστα με ένταση ανάλογη της πίεσης που ασκείς στο πεντάλ.
Νιώθεις σαν να έχεις πόδια superman (για τα δικά μου δεδομένα).

Από τα έτοιμα είχα κατασταλάξει στην αμερικανική Rad Power Bikes, η οποία άνοιξε υποκατάστημα στην Ευρώπη και στέλνει και στην Ελλάδα.
Γαϊδουρίσια ποδήλατα, με φαρδιά λάστιχα, προορισμένα για Αμερικάνους (ενίοτε ευτραφείς).

Το DIY τελικά το προτίμησα γιατί βρήκα «Δότη» σκελετό της αρεσκείας μου.
IMG-20200530-113615.jpg

Επιτρέπεται – το έγραψα άλλωστε πρώτο πρώτο : 110 κιλά.
Ο σκελετός είναι τύπου cruiser, δηλαδή όρθια θέση οδήγησης, φαρδύ τιμόνι, πολύ καλή ορατότητα και ιδανικός για χαλαρές βόλτες.
Με ένα κάθισμα που συνίσταται για προβλήματα προστάτη και παλουκόσελο με αμορτισέρ – σε σχέση πάντα με το προηγούμενο ποδήλατο μου τύπου city – είναι πραγματικό χαλί !
Βοηθούν και τα balloon λάστιχα.
Αυτονομία κ.λ.π. δεν έχω προλάβει να διαπιστώσω, αλλά είναι πολύ σχετική η εκτίμηση της.
Για την πόλη που θα κυκλοφορεί (σχεδόν flat) την μόνιμη υποβοήθηση με τα πεντάλ, τις 5 ταχύτητες του, τούς χαμηλούς ρυθμούς της βόλτας μου ( max ταχύτητες 25 με 30 km/h), το συγκεκριμένο σετ μοτέρ / μπαταρία / συνολικό βάρος, υπολογίζω να μου δίνει περί τα 50 με 60 Km.

Περί τα 600 για ενα μοτέρ 48V /750W και μια μπαταρία 12.5AH/48V με στοιχεία LG.

Sent from my CLT-L29 using Tapatalk

Απ' όσο ξέρω, έτοιμο ποδήλατο δεν έχω βρει.
Οσο για λινκ, θα το βρεις στο net με το όνομα του: TSDZ2.
Προσωπικά το πήρα απο το ebay, απο κινεζο με αποθηκη στην Γερμανία και αποστολή με dhl.
Το ίδιο και την μπαταρία του.

Ο σκελετός ειναι δυσεύρετος.
Βγηκε σε 500 κομμάτια και ηταν παραγγελία της εταιρίας ρούχων carhartt στην κατασκευαστρια εταιρία felt.
Προορίζονταν να διακοσμήσει τις βιτρίνες των καταστηματων των αντιπροσώπων της.

Για τον φίλο costas1965 που είμαστε και συνοληλικοι:
https://www.radpowerbikes.com/products/radrover-electric-fat-bike?variant=31655480262752
Και
https://www.radpowerbikes.com/products/radrover-step-thru?variant=31655487111264

Αν δεν έφτιαχνα το δικό μου, ένα από τα παραπάνω θα έπαιρνα.
Απ όσο το είχα ψαχει ειχαν το καλύτερο value for money σε σχέση με αυτά πού προσφέρουν
... και προσφέρουν πολλά!

PS
Υπάρχει ευρωπαϊκό site με κατάληξη. eu

Απάντηση: Re: ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ (budget max 1.800 euro)

Τα είδα εχθές ξεπερνούν τα 30 κιλά , πολύ βαριά.

Είναι όντως βαριά αλλά δεν ξέρω αν θεωρούνται πολύ βαριά για ηλεκτρικά.
Απο την άλλη πόσο ελαφρύ μπορεί να είναι ενα ποδήλατο με δηλωμένη εργοστασιακη προδιαγραφή 125 κιλών φορτίου.

Απο την άλλη πόσο ελαφρύ μπορεί να είναι ενα ποδήλατο με δηλωμένη εργοστασιακη προδιαγραφή 125 κιλών φορτίου.

Όλα σχεδόν τα ποδήλατα δρόμου των 6,8 kg (όσο είναι δηλαδή το ελάχιστο βάρος που πρέπει να έχει ένα ποδήλατο για να μπορεί να συμμετέχει σε αγώνες ποδηλασίας δρόμου βάσει των κανονισμών της UCI) έχουν όριο για τους αναβάτες περίπου τα 125kg.

Υπάρχουν και ελαφρύτερα με λίγο μικρότερα όρια (π.χ πλήρες ποδήλατο 4.8kg με όριο τα 100kg - αυτό για κάποιον που έγραψε νωρίτερα ότι δεν υπάρχει R&D στα ποδήλατα που να δικαιολογεί τις τιμές τους, πράγμα που δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα).

Για μένα που είμαι πλέον ένας περιστασιακός χρήστης ποδήλατου, τα ποδήλατα δρόμου απέχουν πολύ από τα συνηθισμένα ποδήλατα που χρησιμοποιώ τα τελευταία χρόνια και μου φαντάζουν εξωπραγματικά.

Οι προτάσεις μου βασίστηκαν λίγο πολύ στις δικές μου ανάγκες:
Ποδήλατο διακοπών για χαλαρές βόλτες (ποδηλατάδες) που σου επιτρέπουν να χαρείς το τοπίο γύρω σου και αποτελούν αυτοσκοπό (βόλτα για την βόλτα).

Οπότε αυτό που θεώρησα ότι θα συνεχίσει να μου προσφέρει την παραπάνω χαρά - τώρα που άρχισα να ζορίζομαι - είναι ένα ηλεκτρικό ποδήλατο.

Το βάρος – που πράγματι είναι μεγάλο ακόμη και συγκριτικά με το city ποδήλατο μου – το αντισταθμίζω με ένα πιο δυνατό μοτέρ.

Νομίζω ότι θα αποτελέσει πρόβλημα μόνο σε περίπτωση βλάβης, αλλά ετσι και αλλιώς σε αυτήν την περίπτωση δεν είχα/έχω σκοπό να το σπρώξω μέχρι τον μάστορα.

Παρόλο που δεν αφορά στην καθημερινή μου μετακίνηση, έψαξα για αξιοπιστία, ασφάλεια, λειτουργικότητα και άνεση που θα προσφέρει – με αυτήν την σειρά.

Αυτά είναι και τα κριτήρια μου για τις παραπάνω προτάσεις μου.

Τα κιλά του ηλεκτρικού δεν με απασχόλησαν ποτέ....παρά μόνο όταν ήθελα να το φορτώσω στο αμαξι!

Εκεί δυσκολεύουν πολύ και ήθελα βοήθεια από δεύτερο άτομο.

Απλά απάντησα στην ερώτηση, για εγκυκλοπαιδικούς λόγους :smile:

Απάντηση: Re: ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ (budget max 1.800 euro)

Mπορει να απασχολήσουν ομως κάποιον που σπιτι δουλειά πρέπει να το ανεβασει 1-2 ορόφους. Γιαυτο το έθιξα. Τα περισσότερα ηλεκτρικά μαζί με την μπαταρία είναι απο 20-23 κιλά οπότε τα 32-33 κιλα που ειδα στα μοντέλα στην πρόταση του Σταυρου μου κατσε κάπως , αυτο δεν σημαίνει ότι δεν ειναι αξιόλογα και η τιμή συμπαθητική.