Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Έχεις δίκιο. αυτός ο Σπυρος στο youtube κάπου μπερδεύτηκε προφανώς.
Με το ηλεκτρόδιο στο( + )έχει πιο πολύ διείσδυση, συνεπώς λειώνει και η βάση. ενώ στο ( - ) λειώνει περισσότερο το ηλεκτρόδιο σπ ότι η βάση.
Εγώ αυτό κατάλαβα, αλλά σε κάποια φάση λέει το αντίστροφο. προφανώς έγινε μπερδεγουέϊ

Εντωμεταξυ, στο calculator, λεει οτι με το ηλεκτροδιο στο θετικο, εχεις μεγαλυτερη διεισδυση. Σε εκεινο το video, του συνονοματου σου νομιζω, ελεγε το αναποδο, αν θυμαμαι καλα.

Όντως... κι εγώ δεν καταλάβαινα τπτ για την κατάλληλη εναλλαγή πολικότητας στην τσιμπίδα/ηλεκτρόδιο μέχρις ότου διάβασα το φαινόμενο οπότε και συγκράτησα την ουσία.

Στο συνεχές, το ρεύμα δλδ τα ηλεκτρόνια, κινούνται πάντα με κατεύθυνση από τον αρνητικό πόλο προς το θετικό.

Direct Current Electrode Negative, DCEN, DC-, δηλαδή η τσιμπίδα/το ηλεκτρόδιο στο "-":

Tα ηλεκτρόνια κινούνται από το ηλεκτρόδιο, το "-", προς τη βάση μετάλλου, το "+" (work / base metal).
Mέσα στο τόξο λόγω της διαφοράς δυναμικού τα ηλεκτρόνια επιταχύνονται. Το σύννεφο ηλεκτρονίων με υψηλή ταχύτητα... κυριολεκτικά βομβαρδίζει τη βάση μετάλλου.
Με το χτύπημα των ηλεκτρονίων πάνω στη βάση μετάλλου, η κινητική τους ενέργεια μετατρέπεται σε θερμότητα. Οπότε η βάση μετάλλου αποκτά μεγαλύτερο ποσοστό θερμότητας και λιώνει γρηγορότερα από το ηλεκτρόδιο.

Περίπου τα 2/3, το 66%, της συνολικής θερμοκρασίας του τόξου αναπτύσσεται στην επιφάνεια της βάσης μετάλλου. Το υπόλοιπο 1/3 αναπτύσσεται στο ηλεκτρόδιο.

Επομένως έχουμε βαθιά διείσδυση στη βάση μετάλλου.

Direct Current Electrode Positive, DCEP, DC+, δηλαδή η τσιμπίδα/το ηλεκτρόδιο στο "+":

Εδώ έχουμε τα αντίθετα.
Και λιώνει γρηγορότερα το ηλεκτρόδιο, οπότε έχουμε μεγάλη απόθεση του υλικού του ηλεκτροδίου, ένα πλάτιασμα της πάστας.

Επομένως έχουμε ρηχή διείσδυση στη βάση μετάλλου.

WeE6y87.jpg

Οχι μονο σε καποια φαση, Γιωργο.
Σε ολο το βιντεο αυτο αναφερει (εκτος απο ενα σημειο, που το λεει αναποδα, μαλλον καταλαθος).
Οτι με τσιμπιδα/ηλεκτροδιο στο συν, εχεις λιγοτερο λιωσιμο της βασης (αρα, συμπεραινω, και μικροτερη διεισδυση, αλλα εδω μπορει να κανω λαθος εγω) και πιο μεγαλη εναποθεση ηλεκτροδιου. Με τσιμπιδα στο πλην εχεις περισσοτερο λιωσιμο της βασης και μικροτερη εναποθεση υλικου.

Ποιο ειναι το πιο σωστο ρε παιδια..γιατι εγω μπερδεύτηκα τελείως..

Η τσιμπίδα/γείωση στο συν η στο πλην...;
Το ίδιο και για το ηλεκτροδιο...

Σαφως και θα μπερδευτει καποιος οταν η λεξη "τσιμπίδα" από κάποιους χρησιμοποιείται ως ηλεκτροδιου, και απο άλλους ως γείωσης....

Στάλθηκε από το FIG-LX1 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Χαχαχαχα.
Τα 'παμε αυτα, Κωστη και mike.
Ταιμπιδα ειναι το ηλεκτροδιο, που κολλαει.
Γειωση ειναι το αλλο, που πιανει τα μεταλλα που θες να κολλησεις.
Δεν νομιζω οτι ο Σπυρος, στο youtube, μπερδευει καθολου αυτα τα δυο.
Τωρα, για τι αποτελεσμα εχει το καθενα...βλεπε την κουβεντα παραπανω, για τις αποψεις των διαφορων.

Εγώ από όλη αυτή την ιστορία έχω καταλάβει ότι όταν είναι να κολλήσεις λεπτά μέταλλα βάζεις το ηλεκτρόδιο στο "+" και όταν είναι για χοντρά μέταλλα βάζεις το ηλεκτρόδιο στο "-" ...αυτό μου φτάνει.
Αυτό που δεν ξέρω είναι αν αυτή η συνδεσμολογία έχει εφαρμογή και στις παλαιές ηλεκτροκολλήσεις χαλκού ??

Εγώ από όλη αυτή την ιστορία έχω καταλάβει ότι όταν είναι να κολλήσεις λεπτά μέταλλα βάζεις το ηλεκτρόδιο στο "+" και όταν είναι για χοντρά μέταλλα βάζεις το ηλεκτρόδιο στο "-" ...αυτό μου φτάνει.
Αυτό που δεν ξέρω είναι αν αυτή η συνδεσμολογία έχει εφαρμογή και στις παλαιές ηλεκτροκολλήσεις χαλκού ??

Ο φιλος στο youtube αυτο λεει.
Οπως και ο Σπυρος, στα σχηματα που εβαλε παραπανω.
ΟΜΩΣ, στο link που εβαλε παλι ο Σπυρος (αυτο το calculator), λεει το αναποδο. Ισως απο λαθος.
Αυτη ηταν και η αρχικη μου ερωτηση-απορια.

Παντως, νομιζω οτι οσοι μιλανε για συνδεσμολογια συν πλην, αναφερονται και στις inverter και στου χαλκου. ΑΝ βεβαια το μηχανημα σου δινει τη δυνατοτητα να διαλεξεις (η parkside πχ δεν σου δινει).

Ποιο ειναι το πιο σωστο ρε παιδια..γιατι εγω μπερδεύτηκα τελείως..

Η τσιμπίδα/γείωση στο συν η στο πλην...;
Το ίδιο και για το ηλεκτροδιο...

Φίλε, δες το μόνο από τη μεριά ότι, το σημαντικό εργαλείο στην ηλεκτροσυγκόλληση είναι το ηλεκτρόδιο.

Οπότε με το ηλεκτρόδιο στο "+" έχουμε ρηχή διείσδυση στη βάση μετάλλου.

Στις παλιές ηλεκτροσυγκολλήσεις χαλκού, τα καλώδια ηλεκτροδίου και γείωσης δεν έχουν μπόρνες... δεν ξεβιδώνουν για να γίνει τράμπα... δεν υπάρχει καν η σήμανση πολικότητας.

Και δεν έχει και νόημα η τράμπα... έχουμε AC τάση στο τόξο... που σημαίνει ότι η πολικότητα +/- της τάσης μεταβάλλεται περιοδικά με το χρόνο. (Εναλλάσσεται -> εναλλασσόμενο ρεύμα ΑC.)

Στο συνεχές ρεύμα έχουμε ΣΤΑΘΕΡΗ πολικότητα, άρα και σταθερή φορά/κατεύθυνση των ηλεκτρονίων.

Tα ηλεκτρόνια κινούνται πάντα από το "-" -> "+", οπότε στο AC μετά από κάποιο χρόνο αλλάζουν φορά... το ρεύμα περιοδικά αλλάζει φορά κι ένταση... αφού εναλλάσσεται η πολικότητα +/- της τάσης.

kuiuNmE.jpg

Εγώ το έγραψα σε πιο παλιό ποστ και θα το ξανά πω. καλή η θεωρία αλλά άμα το πολυ ψάχνεις θα χάσεις την μπάλα. και δεν νομίζω να ενδιαφέρουν τόσο πολύ έναν ερασιτέχνη όπως εμείς.
Δεν λέω, καλό είναι να τα γνωρίζει κάποιος αλλά μέχρι εκεί. πέστε μου, πόσοι έχουν μπερδευτεί με όλα αυτά τα ( + )και τα ( - ) και τις διεισδύσεις.
Στην πράξη είναι αλλιώς τα πράγματα. δεν είναι μόνο το ηλεκτρόδιο (κοινό ή βασικό) και το πλην ή το συν που θα πετύχει η κόλληση. είναι και θέμα μηχανήματος.
Αλλιώς δουλεύει μια Imberia, αλλιώς μια Hellix και αλλιώς μία άλλη. το χρόνο που δούλευε ασταμάτητα το ηλεκτρόδιο στο you tube ο Σπύρος για να κάνει ένα γαζί δύο cm με τη Hellix, άμα δούλευε Imberia σαν τη δικιά μου μόνο κρατήρα θα έκανε. και με λιγότερα αμπέρ.
Θέλω να πω κάθε μηχάνημα δουλεύει διαφορετικά.
Πάρτε κομμάτια στραντζαριστά χοντρά και ψιλά σε πάχος, πάρτε κιλοδοκό, πάρτε μασίφ κάγκελο και κάντε δοκιμές με τη δικιά σας inverter ή χαλκού. αλλάξτε πολικότητα και μόνο έτσι θα καταλάβετε και θα μάθετε όλα όσα λέγονται στη θεωρία.

ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗ αυτή είναι η καλύτερη θεωρία.

Δεν εχεις καθολου αδικο, Γιωργο.
Μεγαλο σχολειο η εξασκηση. Και ανοητος οποιος πιστευει οτι ειναι ...θεωρητικα ειδικος.
Ωστοσο, και τα δυο χρειαζονται. Σου εξοικονομει χρονο η θεωρια, το διαβασμα, αν θες. Και μπορει και να σου ανοιξει νεους οριζοντες.

Δηλαδή για στρατζαριστα,λαμαρινες και συναφή το ηλεκτροδιο στο συν και για κοιλοδουκους και παρεμεφερει στο πλην το ηλεκτροδιο...Σωστά. ;

Πως μπορεις να δεις τι νουμερο ειναι το ηλεκτροδιο αν δεν το λεει στο κουτι;

Με παχύμετρο μετράς τον πυρήνα του ηλεκτροδίου, στη γυμνή από επένδυση άκρη του, και θα τη βρεις στο 1,6 / 2,0 / 2,5 / 3,2mm κ.λπ. (στο περίπου)

Αλλιώς δουλεύει μια Imberia, αλλιώς μια Hellix και αλλιώς μία άλλη.

Αναφέρεις πολύ ευγενικά το θέμα που... όπως και να έχει... καίει.
Σε αντίθεση με εσένα, θα το έθετα: ονομαστικα κ πραγματικά αμπέρ μιας κινέζικης ηλεκτροσυγκόλλησης και πως να μην πέσετε θύμα μιας όποιας διαφήμισης.

άμα δούλευε Imberia σαν τη δικιά μου μόνο κρατήρα θα έκανε. και με λιγότερα αμπέρ.

Μια φωτό με τα τυπωμένα επάνω της χαρακτηριστικά λειτουργίας της συσκευής σου, θα βοηθούσε να καταλάβουμε την ουσιαστική διαφορά.

Προτού εγγραφώ διάβασα από την αρχή ολόκληρο το νήμα και δε βρήκα συγκριτικά τεστ στις συσκευές βάσει specs. Ίσως η φιλοσοφία του site είναι διαφορετική και specs να έχουν γραφεί για AudioVisual κ.λπ. κι όχι για ηλεκτροσυγκολλήσεις. Βέβαια ποτέ δεν είναι αργά. (Για αυτό κι ανέφερα την αμπεροτσιμπίδα για όποιους θέλουν να τεστάρουν -όχι κρασάρουν- τη συσκευή τους.)

Μπορούμε ομως να παμε σε 20 η 25Α ασφαλεια οταν ολες οι απλες πριζες ειναι μεχρι 16Α?

Ο Πάνος ανέφερε τη γενική ασφάλεια των 35Α, η οποία είναι δεσμευτική από την προ-επιλογή καλωδίου διατομής 3x10 mm2 για μονοφασική παροχή.

Από προηγούμενο πίνακα:
για 10 mm2 καλώδιο, περνούν από αυτό max 43Α κι ασφαλίζεται με ασφάλεια 33Α. (33Α * 1,3 = 42,9Α η ανοχή)

Ολόκληρο το σπίτι είναι 35Α.
Για να πάρεις γραμμή 20Α ή 25Α,πρέπει να βάλεις καλώδια χοντρά ΣΤΟΝ πίνακα και να ασφαλιστούν με ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ διάταξη. Αντιστοιχη διάταξη θέλεις και στον τερματισμό τους... Και αντίστοιχη σύνδεση...

Αυτά, για οικιακή χρήση...

Αντιγράφω από το βιβλίο του ηλεκτρολόγου:

Αφότου υπολογιστεί το (συμβατικό) συνολικό ηλεκτρικό φορτίο της εγκατάστασης, μετά υπολογίζεται η διατομή της κεντρικής γραμμής τροφοδοσίας, δηλαδή από το μετρητή της ΔΕΗ μέχρι το γενικό πίνακα της οικίας.

Με τη συνήθη μονοφασική παροχή: γραμμή μετρητή - πίνακα με καλώδιο 3x10 mm2, άρα ασφάλεια πίνακα 35Α, καλύπτεται μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς 8 kilowatt.
Για μονοφασική παροχή, αν στη γραμμή μετρητή - πίνακα τοποθετηθεί καλώδιο 3x16 mm2, άρα ασφάλεια πίνακα 50Α, τότε καλύπτεται μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς 12 kilowatt.

Επειδή οι ανάγκες σε καταναλώσεις φορτίων στην εποχή μας αυξάνονται διαρκώς (κλιματιστικά, λέβητας κ.λπ.), μια σχετική πρόβλεψη θα αποβεί ωφέλιμη στο άμεσο μέλλον για τον ιδιοκτήτη.
Η ζήτηση στη ΔΕΗ της μίας ή άλλης μονοφασικής παροχής δε συνεπάγεται καμία οικονομική επιβάρυνση για τον ιδιοκτήτη. Η ΔΕΗ δεν εξετάζει ποιο συντελεστή ταυτοχρονισμού λαμβάνουμε.

Συντελεστής ταυτοχρονισμού:
είναι το ποσοστό των καταναλώσεων ομοίων συσκευών που θα λειτουργήσουν ταυτόχρονα με το μέγιστο φορτίο τους. Άρα γνωρίζουμε το συνολικό μέγιστο φορτίο που απορροφάται μια δεδομένη χρονική στιγμή.

_________________________________________________________________________________________

Αυτό που σε καθορίζει είναι η προ-ϋπάρχουσα διατομή του καλωδίου στη γραμμή μετρητή - πίνακα σου, 10 ή 16 mm2.

Τώρα, εάν δεχθεί ο ηλεκτρολόγος να σου κάνει την όλη τροποποίηση πχ στα 25Α. Τότε, με 35Α γενική ασφάλεια, εσύ δεν πρέπει να έχεις άλλη ενεργοβόρα συσκευή αναμμένη μες στο σπίτι... ούτε φούρνο, ούτε θερμοσίφωνα. Με κλιματιστικό ινβέρτερ με λίγα btu πάλι οριακά είσαι.

Σκέψου ότι η Helix 160 σε φουλ λειτουργία αναγράφει I1eff=31A, οπότε εάν έχεις αυτή, θα είσαι οριακά κοντά στα ονομαστικά 35Α της γενικής ασφάλειας. Δε λαμβάνω υπόψη την όποια ανοχή της ασφάλειας γιατί δε σκοπεύεις να καταπονείς τις γραμμές. Και θα πρέπει να είσαι σε συνεννόηση με τους μέσα να σε ειδοποιούν ως προς τι θα ανάψουν. (Ο φόβος φυλάει τα έρμα.)

Last edited by a moderator:
Δηλαδή για στρατζαριστα,λαμαρινες και συναφή το ηλεκτροδιο στο συν και για κοιλοδουκους και παρεμεφερει στο πλην το ηλεκτροδιο...Σωστά ;

Με το Ε6013 ηλεκτρόδιο στο "+" έχουμε ρηχή διείσδυση της πάστας συγκόλλησης στο μέταλλο. "Φαγώνεται" λίγο η επιφάνεια του μετάλλου.

Η πολικότητα "+" θα εφαρμοστεί στα παμπάλαια στραντζαριστά κάγκελα μου πάχους 1,2mm-1,3mm (κατηγορία φτερού) με ηλεκτρόδιο 1,6mm ώστε να μην τα τρυπήσω. (Εδώ γελάμε...)

Προσοχή: τα επίσης βασικά/κοινά ηλεκτρόδια έρλικον Ε7018 Supercito είναι μόνο για AC, DC+ ρεύμα.
(Δηλαδή ΔΕΝ επιδέχονται εναλλαγή πολικότητας στο DC-.)
http://www.erlikon.gr/online/viewProduct.aspx?pid=33&mid=63

Βάζω το κάτωθι για να πάμε στο παρελθόν όπου και διάβασα για την εναλλαγή:

Τότε, χωρίς να αλλάξω Αμπέρ, τού αλλάζω την πολικότητα, προκειμένου να έχω πλατύ κορδόνι και μικρή διείσδυση, με θερμότητα στο ηλεκτρόδιο.
Άρχισε να κολλάει μιά χαρά. Τις λαμαρίνες του χιλιοστού, τα στραντζαριστά του 1,5 mm και τις λάμες των 3 mm.

Με παχύμετρο μετράς τον πυρήνα του ηλεκτροδίου, στη γυμνή από επένδυση άκρη του, και θα τη βρεις στο 1,6 / 2,0 / 2,5 / 3,2mm κ.λπ. (στο περίπου)

"Νουμερο" εννοουσα 6013 κτλ.

"Νουμερο" εννοουσα 6013 κτλ.

Δε νομίζω να υπάρχει βιβλιογραφία για αυτή την ερώτηση...
Μόνο ένας συγκολλητής με εργοστασιακή πείρα θα μπορούσε να τα ξεχωρίσει βάσει αποτελέσματος.

Ίσως μπορεί να σου απαντήσει ο κυρ. Γιάννης:
https://www.facebook.com/Ο-Κόσμος-Της-Συγκόλλησης-1301668956596282/

Αναφέρεις πολύ ευγενικά το θέμα που... όπως και να έχει... καίει.
Σε αντίθεση με εσένα, θα το έθετα: ονομαστικα κ πραγματικά αμπέρ μιας κινέζικης ηλεκτροσυγκόλλησης και πως να μην πέσετε θύμα μιας όποιας διαφήμισης.

Μια φωτό με τα τυπωμένα επάνω της χαρακτηριστικά λειτουργίας της συσκευής σου, θα βοηθούσε να καταλάβουμε την ουσιαστική διαφορά.

IMG-9949.jpg

IMG-9948.jpg

Εντάξει, εάν είχες 6013 ηλεκτρόδια της έρλικον θα το καταλάβαινες...

jwJImgY.jpg

__________________________________________________________________________________

Πάω πάσο... η δική σου, η Imperia Arc 165 160Α, έχει ισχύ 7,1 kVA. (Ε κ θα κόστισε αναλόγως...)
Στα βίντεο, η 140Α του Σπύρου έχει ισχύ 5,2 kVA.

sE0EOUo.jpg

tkMjWGS.jpg