Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

καλησπερα σας ... ειμαι παντελος ασχετος αλλα εδω και καιρο θελω να ασχολειθω με τις κολλησεις..... ξερω πως δεν θα ψαχτω για μεγαλα πραγματα αλλα να μπορεσω να κανω μικρο κολλησεις για αρχη ..... υπαρχει καποιο αρθρο να με καθοδηγησει σε σχεση με το μηχανημα ? εχω δει των γερμανων με το συρμα χωρις αεριο και μια σε προσφορα με ηλεκτροδιο ... ποια η αποψη σας και ποια η εμπειρια σας για το σε ποια θα προσαρμοστω και θα μπορεσω να αρχισω την ενασχολιση μου ? ευχαριστω για τον χρονο σας .....

Το τι θέλεις να κολλήσεις, είναι το βασικότερο. Το ποιό συνηθισμένο είναι μαύρα στράντζα 2mm (1,8mm πλέον), γιατί έχουν την μεγαλύτερη εφαρμογή σε κατασκευές.
Στην επιλογή του μηχανήματος, θα πάρεις άπειρες γνώμες που συνηθως σε μπερδεύουν. Κράτα το "ότι πληρώνεις παίρνεις", εφόσον βέβαια απευθύνεσαι σε μεγάλα καταστηματα.
Η επιλογή ανάμεσα σε MMA (ηλεκτρόδιο), MIG FLUX (με σύρμα χωρίς αέριο) και MIG αερίου, έχει να κάνει με το κόστος. Όταν λέω κόστος, εννοώ το συνολικό. Πχ MIG FLUX πολλά φθηνά μηχανήματα, αλλά για 5kg σύρμα πρέπει να δώσεις περίπου 60€ όταν το αντίστοιχο αερίου έχει το πολύ 20€. Στην MIG αερίου έχεις πιό ακριβό μηχάνημα που γίνεται ακόμα πιό ακριβό λόγω φιάλης (+150€ περίπου), αλλά φθηνά αναλώσιμα τόσο στο σύρμα όσο και στο αέριο (25€ τα 10lt στα 200bar).

Η χρυσή τομή κόστους/απόδοσης για αρχή είναι η MMA (ηλεκτροδίου)

Το σημαντικότερο όλων όμως, είναι το χέρι. Όταν φτάσεις στο σημείο να έχεις σταθερή ροή, είτε ΜΜΑ των 40€ έχεις είτε MIG αεριού των 1.000€ το αποτέλεσμα θα είναι πάντα αποδεκτό.

Στο You Tube υπάρχουν πολλά video με συμβουλές Πχ στα Ελληνικά το κανάλι του Sk Metal ή του Jay, του TimWelds από Αμερική και εκατοντάδες άλλα.

Αν και όταν αποφασίσεις να ασχοληθείς με τις κολλήσεις,, πρέπει να έχεις μια καλή ηλεκτρονική μάσκα και αρκετά ρετάλια λαμαρίνας τουλάχιστον 3mm.

Αν σου αρέσει το διάβασμα:
http://www.antoniadis.gr/KEIMENA/DRAW2/PAROYSIASEIS PDF/9 - SYGKOLLHSEIS.pdf

http://nautiko2013.pbworks.com/w/file/fetch/89877848/ΤΕΧΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗΣ.pdf

Και πάλι εδώ είμαστε.

καλησπερα σας ... ειμαι παντελος ασχετος αλλα εδω και καιρο θελω να ασχολειθω με τις κολλησεις..... ξερω πως δεν θα ψαχτω για μεγαλα πραγματα αλλα να μπορεσω να κανω μικρο κολλησεις για αρχη ..... υπαρχει καποιο αρθρο να με καθοδηγησει σε σχεση με το μηχανημα ? εχω δει των γερμανων με το συρμα χωρις αεριο και μια σε προσφορα με ηλεκτροδιο ... ποια η αποψη σας και ποια η εμπειρια σας για το σε ποια θα προσαρμοστω και θα μπορεσω να αρχισω την ενασχολιση μου ? ευχαριστω για τον χρονο σας .....
Εφόσον όπως λες είσαι ''άσχετος'' η γνώμη μου είναι να μην ασχοληθείς καθόλου με τις ηλεκτροδίου και να πάρεις μια σύρματος flux.

Θα είσαι σε θέση να κάνεις σχετικά καλές κολλήσεις σε πολύ λίγο χρόνο σε αντίθεση με τις ηλεκτροδίου.

Και δεν είναι ανάγκη να βάζεις 5κιλο έχει και του ενός κιλού με 6-10Ε.

Σαν περιστασιακή ερασιτεχνική χρήση δεν σε πειράζει αν σου βγαίνει και λίγο ποιο ακριβά.

Το τι θέλεις να κολλήσεις, είναι το βασικότερο. Το ποιό συνηθισμένο είναι μαύρα στράντζα 2mm (1,8mm πλέον), γιατί έχουν την μεγαλύτερη εφαρμογή σε κατασκευές.
Στην επιλογή του μηχανήματος, θα πάρεις άπειρες γνώμες που συνηθως σε μπερδεύουν. Κράτα το "ότι πληρώνεις παίρνεις", εφόσον βέβαια απευθύνεσαι σε μεγάλα καταστηματα.
Η επιλογή ανάμεσα σε MMA (ηλεκτρόδιο), MIG FLUX (με σύρμα χωρίς αέριο) και MIG αερίου, έχει να κάνει με το κόστος. Όταν λέω κόστος, εννοώ το συνολικό. Πχ MIG FLUX πολλά φθηνά μηχανήματα, αλλά για 5kg σύρμα πρέπει να δώσεις περίπου 60€ όταν το αντίστοιχο αερίου έχει το πολύ 20€. Στην MIG αερίου έχεις πιό ακριβό μηχάνημα που γίνεται ακόμα πιό ακριβό λόγω φιάλης (+150€ περίπου), αλλά φθηνά αναλώσιμα τόσο στο σύρμα όσο και στο αέριο (25€ τα 10lt στα 200bar).

Η χρυσή τομή κόστους/απόδοσης για αρχή είναι η MMA (ηλεκτροδίου)

Το σημαντικότερο όλων όμως, είναι το χέρι. Όταν φτάσεις στο σημείο να έχεις σταθερή ροή, είτε ΜΜΑ των 40€ έχεις είτε MIG αεριού των 1.000€ το αποτέλεσμα θα είναι πάντα αποδεκτό.

Στο You Tube υπάρχουν πολλά video με συμβουλές Πχ στα Ελληνικά το κανάλι του Sk Metal ή του Jay, του TimWelds από Αμερική και εκατοντάδες άλλα.

Αν και όταν αποφασίσεις να ασχοληθείς με τις κολλήσεις,, πρέπει να έχεις μια καλή ηλεκτρονική μάσκα και αρκετά ρετάλια λαμαρίνας τουλάχιστον 3mm.

Αν σου αρέσει το διάβασμα:
http://www.antoniadis.gr/KEIMENA/DRAW2/PAROYSIASEIS PDF/9 - SYGKOLLHSEIS.pdf

http://nautiko2013.pbworks.com/w/file/fetch/89877848/ΤΕΧΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗΣ.pdf

Και πάλι εδώ είμαστε.
δεν εχω κατι στανταρ που θελω να κολλησω .... απλα ειπα να μπω στο κλαμπ και να δοκιμασω το ολο θεμα ..... απο οτι εχω δει παιζει ρολο το παχος των αντικειμενων και η δυναμη του μηχανηματος για το ποσο καλα θα γινει η κολληση .... θα το ψαξω και θα δω το τι και το πως..... ευχαριστω πολυ για τον χρονο και τις συμβουλες .....

• Like
Reactions: newbie
Εφόσον όπως λες είσαι ''άσχετος'' η γνώμη μου είναι να μην ασχοληθείς καθόλου με τις ηλεκτροδίου και να πάρεις μια σύρματος flux.

Θα είσαι σε θέση να κάνεις σχετικά καλές κολλήσεις σε πολύ λίγο χρόνο σε αντίθεση με τις ηλεκτροδίου.

Και δεν είναι ανάγκη να βάζεις 5κιλο έχει και του ενός κιλού με 6-10Ε.

Σαν περιστασιακή ερασιτεχνική χρήση δεν σε πειράζει αν σου βγαίνει και λίγο ποιο ακριβά.
πιο ασχετος δεν πιστευω να υπαρχει.... χαχα .... ευχαριστω πολυ για τις πληροφοριες ....

δεν εχω κατι στανταρ που θελω να κολλησω .... απλα ειπα να μπω στο κλαμπ και να δοκιμασω το ολο θεμα ..... απο οτι εχω δει παιζει ρολο το παχος των αντικειμενων και η δυναμη του μηχανηματος για το ποσο καλα θα γινει η κολληση .... θα το ψαξω και θα δω το τι και το πως..... ευχαριστω πολυ για τον χρονο και τις συμβουλες .....

Πάρε ότι αποφασίσεις και εδώ είμαστε.

Ξέχασα να σου πω ότι με MIG αερίου, ξεχνάς την εύκολη φορητότητα
Στην FLUX το πρόβλημα με το "πιτσίλισμα", το λύνεις με spray.

Συνάδελφοι ερωτηση.

Εφεραν την Mig μου στο εξοχικό να αλλαξω κουπαστες στα καγκελα και αλλες εργασιες και εμεινα στο παρα 5 απο συρμα.
Πηγα στο Leroy και πηρα το μοναδικο που ειχε αλλα μπερδευτηκα δε ξερω και εγω οως και πηρα αυτο το οποιο ειναι NoGas δλδ flux.

Η ερωτηση ειναι η εξης, αν κλεισω το αεριο θα κανω δουλεια?
Με το αεριο ανοιχτο πιτσιλαει σκαγια κυριολεκτικα.

Last edited:
Η ερωτηση ειναι η εξης, αν κλεισω το αεριο θα κανω δουλεια?
Με το αεριο ανοιχτο πιτσιλαει σκαγια κυριολεκτικα.
Αυτό το σύρμα δεν θέλει αέριο.
Την προστατευτική ατμόσφαιρα που θα δημιουργούσε το αέριο για να μην οξειδωθεί η κόλληση την δημιουργεί η επικάλυψη που έχει (όπως τα απλά ηλεκτρόδια στικ)
Το πιτσίλισμα δεν το γλιτώνεις με φλουξ.
Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να ψεκάζεις με ειδικό σπρέι να μην κολλάνε οι πιτσιλιές και να φεύγουν ευκολότερα.

• Like
Reactions: newbie
Δεν είναι το αέριο που φταίει, (κλειστο βέβαια γιατί εκτός του ότι δεν χρειάζεται, είναι και σε εξωτερικό χώρο και "δουλεύει" πιο δύσκολα), την πολικότητα άλλαξε στην τσιμπίδα.

• Like
Reactions: enduras1
Όπως τα είπαν τα παιδιά παραπάνω.

Το πιτσίλισμα με flux δεν το γλυτώνεις και η μοναδική λύση ειναι το spray. Προσωπικά, καταφέρνω να κάνω και την τσιμπίδα χάλια :(, αλλά όταν χρησιμοποίησα το spray και εκεί, είδα σημαντική βελτίωση.
Στην IMPERIA που έχω, στο flux η τσιμπίδα πάει στον θετικό (+).
Οι οδηγίες λένε ότι στο flux πρέπει να αλλάξεις και το ράουλο προώθησης σύρματος, αλλά εγώ δεν το έχω κάνει ποτέ οπότε δεν ξέρω αν επηρεάζει κάτι.
Το ράουλο που έχεις επάνω, δέχεται σύρμα 0,9;

Ρε παιδιά αλλάζει η πολικότητα στις Mig?
Θέλω να πω δεν είναι με μπορνες όπως η inverter...
Καλημέρα Κυριάκο,
προφανώς η δική σου βγάζει τα καλώδια από την πλακέτα χωρίς μπόρνες. Ρίξε μια ματιά στον χώρο που είναι το καρούλι του σύρματος και τα ράουλα, μήπως αλλάζει από εκεί.

Η IMPERIA έχει μπόρνες.

1754378273250.jpeg

Πληροφορικά και μόνο, για ποιό μοντέλο μιλάμε; Νομίζω ότι έχεις κάποια Telwin ή κάνω λάθος;

• Like
Reactions: nikfor
Η τσιμπίδα της γείωσης είχε ένα μικρό ατύχημα
20250927_102539.jpg

Αντικατάσταση με την παρακάτω, την οποία παρουσίαζαν σαν χαλκού (ορείχαλκου θα εννοούσαν γιατί με 6€ δεν παίρνεις χαλκό).
Η αρχική είχε άνοιγμα 7cm ενώ αυτή οριακά 3. Δυστυχώς δεν ήταν αυτό το σοβαρότερο πρόβλημα. Ενω το ελατήριό της ήταν πολύ πιο ισχυρό από την αρχική, σε συνεχή χρήση συχνά έχανε την επαφή χωρίς προφανή λόγο. Έλεγξα τις ενώσεις, έτριψα τα δόντια της, τρόχισα το σημείο επαφής στο σίδερο, δεν έγινε τίποτα.
Τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν σίδερο!!! μάλλον επιχαλκωμένο και αγνώστου κράματος. Τον λόγο του προβλήματος δεν τον κατάλαβα.
20250927_102458.jpg

Επόμενη αγορά, η γνωστή μαγνητική της YATO.

Εις τα εξ ων συνετέθη
20250927_090652.jpg

Ακόμα αναρωτιεμαι για ποιόν λόγο δεν έβαλαν έστω 1 παξιμάδι ορείχαλκου αντι για σιδερένια. Το ζητούμενο είναι η καλύτερη δυνατή αγωγιμότητα και αφού χαλκό δεν "συμφέρει" να βάλουνε, ας πάνε στην επόμενη εναλλακτική, δηλ μπρούτζο ή ορείχαλκο.

Να τονίσω ότι η βασικη επαφή του κως της γείωσης γίνεται στο παξιμάδι και όχι στην βίδα.

Ευκαιρία για δημιουργία:cool:
Κως χαλκού της SAS επικασσιτερωμενο
Παξιμάδι και ροδέλα ορείχαλκου
Απομάκρυνση του κασσίτερου από το κως, ώστε να μείνει καθαρός χαλκός.

20250927_091720.jpg 20250927_172021.jpg

20250927_172146.jpg

Όμορφο φαίνεται αλλά θα δούμε την Δευτέρα αν πέτυχε η πατέντα😁