Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Απάντηση: Re: Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Λέτε να την φέρει και προς τα εμας τη συγκεκριμένη;; Μακάρι γιατί είναι πολύ καλή η τιμή της για αυτά που παρέχει.

Μπορεί να μου προτείνει κάποιος μια TIG μηχανή;
Η χρήση της θα είναι κυρίως για πόντες και στην καλύτερη περίπτωση έως 100Α ~ 120Α.

Ευχαριστώ.

Ηρθε ο μαστροχαλαστης/Αγγελος μαζι με την διασημη μινι ηλεκτροκολληση της Helix για μια επιδειξη και ενα καφεδακι.

Εδω το εργαλειο
HELIX_SMINI_140A_kg.jpg

Εδω η προετοιμασια της κολλησης
YD6umMDh.jpg

Εδω ετοιμος για την κολληση
OgWk8reh.jpg

Εδω τα μικρα τσιμπηματακια
KkFvAElh.jpg

Eδω η αναφλεξη :)
UiwTjNhh.jpg

και εδω το τεσταρισμα της κολλησης που περασε με αριστα, ευγε μαστορα :a0210:
1J6SuvHh.jpg

Καταλαβα οτι παρ'ολο το εξαιρετικα μικρο μεγεθος και βαρος, μπορει να κανει πραγματικα καλη δουλεια.
Μαλιστα η μικρη συσκευη ειναι καλυτερη της Parkside σε αρκετα σημεια απο οτι μου ειπε ο Αγγελος που εχει και τις δυο.
Η αισθηση της κολλησης γενικοτερα ειναι πολυ καλυτερη σε σχεση με μια αρχαια ηλεκτροκολληση που εχω (χρονια να την χρησιμοποιησω).

Για ερωτησεις που πιθανως να εχετε, ο Αγγελος ειναι στη διαθεση σας να απαντησει καθως εχει αρκετη εμπειρια αλλα κυριως πολυ μερακι για την τεχνη.
Εγω απλα περιμενω να μικρυνουν κι αλλο οι διαστασεις, το βαρος και η μεγιστη ενταση ας κατεβει κατω απο τα 80 Αμπερακια. Για μικροσυγκολλησεις :)

ΥΓ.
Αν γνωριζει κανεις πηγη για ηλεκτροδια 1.6μμ ας την αναφερει.
Aυτα κανουν?https://www.amazon.de/-/en/Stanley-...lektroden+1,6+mm&qid=1607287844&s=diy&sr=1-10
https://www.amazon.de/-/en/MKGT®-We...elektroden+1,6+mm&qid=1607287921&s=diy&sr=1-6

Ηρθε ο μαστροχαλαστης/Αγγελος μαζι με την διασημη μινι ηλεκτροκολληση της Helix για μια επιδειξη και ενα καφεδακι.
]

Έκανες το σαλόνι εργαστήριο , ή στόλισες δέντρο στο εργαστήριο ;

χαχαχα, για την ακριβεια προσθεσα ενα σαλονακι στο εργαστηριο για τους επιτιμους επισκεπτες :)

++++++

Πατριωτακι, oταν φτασει στο 1 κιλο και κατι, θα προβω σε αγορα :)

Προβλέπω να μην αργήσει αυτή η ώρα. ήδη το μέγεθος είναι περίπου σαν μιας κάμερας. σε λίγο θα έχει τις διαστάσεις smartphone !! ( Θα τη βάζεις και στην τσέπη )

Μπράβο Άγγελε. καλή δουλειά.
Σε κέρασε τουλάχιστον και μελομακάρουνο με τον καφέ ή τον ήπιατε ξεροσφύρι ; :flipout:

Ευχαριστω, βεβαια, τον Μιχαλη για τα καλα του λογια, αλλα οφειλω να προειδοποιησω τους συμφοριανους μας, οτι πολυ απεχω απο το να απανταω σε ερωτησεις ως "ειδικος". Εχω κανει και καλυτερες κολλησεις απο αυτες των φωτο (ηταν καποιες καθετες που με δυσκολεψαν, ενω ετσι κι αλλιως, καθε φορα, θελω λιγο χρονο να "βρω το χερι μου"), αλλα και παλι, ατζαμης ειμαι ακομα και το παλευω.

Εκεινο που μπορω να διαβεβαιωσω ολους ειναι οτι στο θεμα αυτο (οπως και σε αλλα), το να πας απο το "δεν το εχω καθολου" στο "κατι κουτσο-καταφερνω" ειναι σχετικα ευκολο. Με διαβασμα, βλεποντας βιντεο, και μπολικη εξασκηση, σχετικα γρηγορα μπορεις να κανεις ανεκτες κολλησεις, εστω και "ασχημες".

Υ.Γ. Τιποτα, Γιωργο, αστα. Και τον καφε απεξω τον πηρα. Και ειχε βαλει και τον...πανθηρα να με κοιταει αγρια, μη τυχον και ζητησω τιποτε 😛

Σου ειχα φινες καραμελες μαστιχα μαζι με τον καφε αλλα αργησες και τις εφαγα. Εφερες και δικο σου καφε οποτε ηπια και τον δικο σου που ειχα φτιαξει.

Guilty on all counts!

113kUuYl.jpg

Σου ειχα φινες καραμελες μαστιχα μαζι με τον καφε αλλα αργησες και τις εφαγα. Εφερες και δικο σου καφε οποτε ηπια και τον δικο σου που ειχα φτιαξει.

Την επόμενη φορά που θα αργήσει να τον βάλεις να σου πληρώσει και τα δικά σου. Ορίστε μας.
:D

Πολυ ωραιο test drive απο τον Αγγελο....!!!
Μεσα σε γιορτινη ατμοαφαιρα...!!!
Απορω πως ακομη δεν πειστηκες να την αγορασεις Μιχαλη...!!

Το ζητημα ειναι να μπηκες στο θεμα ηλεκτροκολληση και εαν σου φανηκε σχετικα ευκολο η δυσκολο...

οι inverder Κώστα είναι εύκολες στον χειρισμό. καμία σχέση με τις παλιές του χαλκού. (από άποψη ευκολίας εννοώ ) γιατί και οι χαλκού μια χαρά δουλειά κάνουν. απλά θέλει εξάσκηση και πολύ πείρα.

δεν νομίζω ότι είναι δύσκολο για τον Μιχάλη ή και για άλλους με λίγες αρχικές γνώσεις να μην μπορούν να κολλήσουν κάτι σχετικά απλό.
απλά για να ασχοληθείς με ηλεκτροκολλήσεις πρέπει να σου αρέσει και λίγο, να θες και να σου προκαλεί ενδιαφέρον η όλη εργασία.
π.χ. εγώ δεν ''το έχω'' με τις ξυλο κατασκευές. ότι εργαλείο και να μου δώσεις δεν θα τα καταφέρω να φτιάξω κάτι όμορφο. όχι γιατί είναι
δύσκολο, απλά δεν έχω την όρεξη να ασχοληθώ με το αντικείμενο.

ακόμα θυμάμαι όταν ήμουν πιτσιρίκι και έβλεπα κάποιον να κολλάει, πήγαινα κοντά να μυρίσω τη μυρωδιά απ το λιωμένο σίδερο, και το σιδερά
να μου βάζει τις φωνές.
τίποτα δεν είναι δύσκολο αρκεί να σ' αρέσει αλλά και να πιάνουν λίγο τα χέρια σου.:4624:

Εδω το εργαλειο

Εδω η προετοιμασια της κολλησης

Εδω ετοιμος για την κολληση

Εδω τα μικρα τσιμπηματακια
KkFvAElh.jpg

Eδω η αναφλεξη :)

και εδω το τεσταρισμα της κολλησης που περασε με αριστα, ευγε μαστορα :a0210:

Καταλαβα οτι παρ'ολο το εξαιρετικα μικρο μεγεθος και βαρος, μπορει να κανει πραγματικα καλη δουλεια.
Μαλιστα η μικρη συσκευη ειναι καλυτερη της Parkside σε αρκετα σημεια απο οτι μου ειπε ο Αγγελος που εχει και τις δυο.
Η αισθηση της κολλησης γενικοτερα ειναι πολυ καλυτερη σε σχεση με μια αρχαια ηλεκτροκολληση που εχω (χρονια να την χρησιμοποιησω).

Για ερωτησεις που πιθανως να εχετε, ο Αγγελος ειναι στη διαθεση σας να απαντησει καθως εχει αρκετη εμπειρια αλλα κυριως πολυ μερακι για την τεχνη.
Εγω απλα περιμενω να μικρυνουν κι αλλο οι διαστασεις, το βαρος και η μεγιστη ενταση ας κατεβει κατω απο τα 80 Αμπερακια. Για μικροσυγκολλησεις :)

ΥΓ.
Αν γνωριζει κανεις πηγη για ηλεκτροδια 1.6μμ ας την αναφερει.
Aυτα κανουν?https://www.amazon.de/-/en/Stanley-...lektroden+1,6+mm&qid=1607287844&s=diy&sr=1-10
https://www.amazon.de/-/en/MKGT®-We...elektroden+1,6+mm&qid=1607287921&s=diy&sr=1-6
Δυστυχώς δεν γνωρίζω πηγή για τόσο μικρά ηλεκτρόδια (που δεν χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα έτσι κι αλλιώς, από 2 χιλ. και πάνω βρίσκεις σχετικά εύκολα) αλλά από ότι βλέπω στις φωτό τα συγκεκριμένα που έβαλες είναι τύπου 6013 δηλαδή κοινά χάλυβα, οπότε μια χαρά κάνουν για τις συνήθεις κολλήσεις.

Last edited by a moderator:
Τα 1,6 ηλεκτρόδια είναι δυσεύρετα μην πω ότι δεν υπάρχουν στην Ελλ. αγορά. από 2 και πάνω.
Επίσης τα Ελληνικά Έρλικον είναι τα πιο κατάλληλα για τα Ελληνικά μέταλλα που κυκλοφορούν στα κατά τόπους εμπόρια σιδήρου.
Άλλες προσμίξεις μετάλλων υπάρχουν στους χάλυβες της Ελλάδος, και άλλες π.χ. στην Αγγλία, Αμερική, κ.λ.π.

Eτσι ειναι οπως τα λεει ο Γιωργος, αυτη η μικρη ειναι πολυ ευκολοτερη στο χειρισμο απο την χαλκου που ειχα -και εχω ακομα- αλλα δεν καταφερα ποτε να κανω κατι αξιολογο καθως πειραματιζομουν μονος μου... Δεν υπηρχε και το youtube στις αρχες του 2000!!

Δεν σκεφτομαι ομως για αγορα πρωτον γιατι δεν με ενθουσιαζει ιδιαιτερα το αθλημα και δευτερον επειδη ΔΕΝ εχω δοκιμασει ακομα τα πιο λεπτα ηλεκτροδια 1.2 με 1.6μμ που ξερω οτι υπαρχουν για μικροδουλειες που θελω αλλα ειναι δυσευρετα. Κατι σαν μεγαλη ασημοκολληση δηλαδη θελω χωρις το φλογιστρο.

Tωρα εαν μικρυνει η συσκευη ακομα περισσοτερο, θα το δω σαν γκατζετ και οχι τοσο σαν εργαλειο, οποτε θα το αγορασω και θα ασχοληθω:)

οι inverder Κώστα είναι εύκολες στον χειρισμό. καμία σχέση με τις παλιές του χαλκού. (από άποψη ευκολίας εννοώ ) γιατί και οι χαλκού μια χαρά δουλειά κάνουν. απλά θέλει εξάσκηση και πολύ πείρα.
δεν νομίζω ότι είναι δύσκολο για τον Μιχάλη ή και για άλλους με λίγες αρχικές γνώσεις να μην μπορούν να κολλήσουν κάτι σχετικά απλό.

απλά για να ασχοληθείς με ηλεκτροκολλήσεις πρέπει να σου αρέσει και λίγο, να θες και να σου προκαλεί ενδιαφέρον η όλη εργασία.

π.χ. εγώ δεν ''το έχω'' με τις ξυλο κατασκευές. ότι εργαλείο και να μου δώσεις δεν θα τα καταφέρω να φτιάξω κάτι όμορφο. όχι γιατί είναι
δύσκολο, απλά δεν έχω την όρεξη να ασχοληθώ με το αντικείμενο.

ακόμα θυμάμαι όταν ήμουν πιτσιρίκι και έβλεπα κάποιον να κολλάει, πήγαινα κοντά να μυρίσω τη μυρωδιά απ το λιωμένο σίδερο, και το σιδερά
να μου βάζει τις φωνές.
τίποτα δεν είναι δύσκολο αρκεί να σ' αρέσει αλλά και να πιάνουν λίγο τα χέρια σου.:4624:

Ειναι πραγματι ευκολη το διαπυστωσα χρησιμοποιωντας την στο παγκο που φτιαχνω και εαν μπηκε στο πειρασμο να αρχισει να ασχοληται βλεποντας τον Αγγελο.......

Το θεμα ειναι αυτο...εαν πραγματικα θες να ασχοληθει με το αντικειμενο η οχι....ο Μιχαλης δεν θα εχει προβλημα..τα καταφερνει με ολα..

Εγω εννουσα εαν επηραστηκε τοσο με το θεμα ηλεκτροκολληση ωστε να προβη σε αγορα....

Tωρα εαν μικρυνει η συσκευη ακομα περισσοτερο, θα το δω σαν γκατζετ και οχι τοσο σαν εργαλειο, οποτε θα το αγορασω και θα ασχοληθω:)

...αλλα απο οτι φαινεται οταν το φερει η ωρα....

Για εμενα, το Νο1 στην ηλεκτροκολληση ειναι...οτι μου αρεσει 😁
Αν ειχα το καταλληλο χωρο...θα κολλαγα ολη μερα, ο,τι εβρισκα.

Το Νο2 ειναι οτι κανει πραγματα που (σχεδον) δεν γινονται με αλλον τροπο. Ok, καποια, σε καποιο βαθμο με καλες κολλες, αλλα και παλι.

Επιμενω, παντως, οτι ολοι μπορουν να μαθουν ευκολα, αρκετα για να κανουν βασικες δουλειες, χωρις μεγαλες απαιτησεις σε αισθητικη (κι αυτο ακομα, διορθωνεται σε μεγαλο βαθμο με τον τροχο μετα).

Σήμερα βρέθηκα με τον Giannisx4 και δοκίμασα τον Βενιαμίν των ηλεκτροκολησεων!

Λοιπόν το εργαλείο δεν παίζεται.

Με 60Α και ένα 2αρι ηλεκτρόδιο έκανα ένα ωραιότατο γαζί σε δυο λαμες 3 χιλιοστών.
Το εργαλείο το παει αέρα χωρίς να κολλάει χωρίς δισταγμούς εκκίνησης τπτ.
Και όσο για το μέγεθος???
Σαν ένα τουβλο ακριβώς.

IMG-20201211-124417.jpg

Αν δεν είχα Mig και την Inverter της Imperia θα είχα δικαιολογία να αγοράσω και εγώ μια!!!!

Όποιος το σκέφτεται να σταματήσει να το σκέφτεται και να την προτιμησει

Νομίζω όμως Κυριάκο ότι βγαίνει και σε 160Α. θα δουλεύει και πιο ξεκούραστα το εργαλείο. γιατί λοιπόν να μην την προτιμήσει κανείς ; είναι μεγάλη η διαφορά χρημάτων ;

Δικαιολογίες υπάρχουν πάντα. -bye-
Ξέρεις πως την πήρα εγώ;
Πήγα στο φίλο μου στο μηχανουργείο να φτιάξουμε τη φρέζα για τον μηχανουργικό τόρνο.
Φεύγωντας μου λέει:
- Όπως ανεβαίνεις σταμάτα στο καινούριο Leroy που θα δείς αριστερά σου και μπές μέσα, δώσε 65 και πάρτην.
- Καλά, εσύ τι τη θές; Δεν έχεις ηλεκτροκόλληση;
- 3 έχω αλλά πήρα κι αυτή. Φοβερό μηχανάκι και τιμή χώμα. Όταν μετακινούμε απο δω κι απο κεί για μερεμέτια γιατί να κουβαλάω;