Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Εγω προσωπικα να κανω την αλλαγη σε 16mm λιγο δυσκολο...με τις συνδεσεις δεν τα παω και πολυ καλα...θα προτημουσα κατι ετοιμο...και ας δωσω κατι παραπανω..Οπως τα παρακατω...βεβαια δεν ξερω εαν τα 3 μετρα ειναι μακρια για το συγκεκριμενο μηχανημα οπως και ανεφερες ...
https://ergaliothiki.gr/katigories-...ektrokollisis-me-tsimpida-ilektrodion-3-metra
https://ergaliothiki.gr/katigories-...okollisis-me-tsimpida-somatos-geiosis-3-metra

Μια χαρά είναι το σετάκι αυτό. Κανένα απολύτως θέμα δεν θα έχεις με τα 3 μέτρα στα 16mm2 διατομής. Ίσα - ίσα. Ανέφερα πριν για 2Χ2 μέτρα 16άρι καλώδιο σαν ένα λογικό συμβιβασμό μεταξύ κόστους - απόδοσης, ώστε και να μην ξεφύγει κανείς ιδιαίτερα σε κόστος σε σχέση πάντα με τα λεφτά που κόστιζε αρχικά η μικρή Helix, αλλά και να μεγαλώσει το μήκος των καλωδίων για καλύτερη ευελιξία στις δουλειές του, σε συνδυασμό με τα αρκετά καλύτερα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά της μεγαλύτερης διατομής των 16 mm2 σε σχέση με τα 12 του "μαμά" καλωδίου. Εφόσον τα παραπάνω χρήματα δεν σε ενοχλούν (που όμως δικαιολογούνται πλήρως για 6 μέτρα καλώδιο 16άρι, συν καλή τσιμπίδα σώματος γείωσης συν την τσιμπίδα ηλεκτροδίου, χώρια που έρχονται έτοιμα μονταρισμένα), προχωράς άφοβα.

Iσως εγω καταλαβα λαθος με το μηκος καλωδιων.....οποτε οκ...
Σαν συνολικο πακετο και το οτι ειναι ετοιμο προς χρηση το βλεπω εγω...θα το εχω υποψιν για μελλοντικη αγορα η οταν η αναγκη για χρηση της ηλεκτροκολλησης,μπορει να μην ειναιμακρια, να τα αγορασω...
Ευχαριστω για τις πληροφοριες και τον χρονο σου....

Ας εξαντλήσει πρώτα ο άνθρωπος τις δυνατότητες της μικρής μηχανής και μετά ας αγοράσει και κάτι καλύτερο. Ακόμα όμως κι έτσι, με τόσο μικρό όγκο/βάρος που έχει η μικρή Helix, όλο και θα χρειαστεί σε κάποια εξωτερική δουλειά, κι ας υπάρχει στο ράφι και πιο "σοβαρό" μηχάνημα. Άλλο είναι να έχεις 2 και κάτι ψιλά κιλά στον ώμο κι άλλο 5+.

Απάντηση: Re: Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

... Ακόμα όμως κι έτσι, με τόσο μικρό όγκο/βάρος που έχει η μικρή Helix, όλο και θα χρειαστεί σε κάποια εξωτερική δουλειά, κι ας υπάρχει στο ράφι και πιο "σοβαρό" μηχάνημα. Άλλο είναι να έχεις 2 και κάτι ψιλά κιλά στον ώμο κι άλλο 5+.

Μολις εδωσες απαντηση στο ερωτημα σου ... η μηχανες εχουν κοντα καλωδια για την φορητοτητα και ιμαντα για τον ωμο.

Να αλλαχτουν τα καλωδια γιατι? για να ανεβει ο κυκλος εργασιας? ... την ρωτησε κανενας τη μηχανουλα εαν τα IGBT μπορουν να φτασουν στο ανωτατο ρευμα λειτουργιας που δηλωνουν τα (πλασματικα) χαρακτηριστικα?
Ναι, να αλλαχτουν τα καλωδια για ευελιξια στον παγκο αλλα οχι πανω απο 2 μετρα 16αρι.

Αγαπητέ Σώφρον, αν διάβασες προσεκτικά τις προηγούμενες αναρτήσεις μου, θα είδες ότι αναφέρω για το ενδεχόμενο αλλαγής των υφιστάμενων καλωδίων της μικρής Helix από 2Χ1,3 μέτρα και διατομής 12mm2 που είναι τώρα, σε 2Χ2 μέτρα διατομής 16mm2 για τους λόγους που λεπτομερώς παράθεσα. Αν θεωρείς ότι με 70 πόντους επέκταση στο μήκος καλωδίων χάνεται η φορητότητα, πάω πάσο...
Από κει και πέρα, σίγουρα γνωρίζεις/αντιλαμβάνεσαι ότι τα καλώδια σε οποιαδήποτε μηχανή (τροφοδοτικό κατ' ουσίαν), ακολουθούν τα χαρακτηριστικά των IGBT κι εν γένει του κυκλώματος της μηχανής, και δεν τα καθορίζουν. Με άλλα λόγια, αν τα χαρακτηριστικά κύκλου λειτουργίας, μέγιστου ρεύματος κλπ της μηχανής έτσι όπως δηλώνονται είναι πλασματικά (που δεν αντιλέγω εν γένει), αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι με καλύτερα/χονδρότερα καλώδια, που επιπλέον είναι κι 70 πόντους μακρύτερα, η μηχανή θα ζοριστεί πέραν των ορίων της και γιαυτό ο κατασκευαστής "σοφά" προνόησε κι έβαλε κοντά και λεπτότερα του αναμενόμενου καλώδια (όπως αφήνεις να εννοηθεί). Το αν και πόσο θα ζοριστεί η μηχανή, η συγκεκριμένη, όπως και κάθε μηχανή, εξαρτάται, βασικά, από: το πόση ώρα συνεχόμενα θα κολλάμε, τι θερμοκρασία θα έχει το περιβάλλον εκεί που θα κολλάμε (άλλο με 15-20 βαθμούς κι άλλο με 30-40) και φυσικά με πόσα (ονομαστικά έστω) αμπέρ, ήτοι τι ρύθμιση ρεύματος θα έχουμε στο μηχάνημα τα Χ λεπτά που κολλάμε συνεχόμενα.
Οποιαδήποτε μηχάνημα κι αν έχουμε, αν οι ανάγκες ή/και οι απαιτήσεις της δουλειάς μας είναι τέτοιες που πρέπει συχνά να το λειτουργούμε, είτε μεμονωμένα, είτε -ακόμα χειρότερα- σωρευτικά, με κάποια ή με όλες αυτές τις παραμέτρους (πολύχρονη συνεχής λειτουργία, υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, υψηλά -στα όρια του μέγιστου του μηχανήματος- αμπέρ) θα το ζορίζουμε με κίνδυνο να το κάψουμε, και φυσικά αυτό δεν έχει να κάνει με το να έχουμε βάλει μεγαλύτερης διατομής ή/και μήκους (μέχρι τουλάχιστον ένα λογικό νούμερο, που σίγουρα τα 2 ή και τα 3 μέτρα μήκους εμπίπτουν μέσα σε αυτό) καλώδια.
Τουναντίον, καλώδια μεγαλύτερης διατομής διευκολύνουν τη δουλειά του μηχανήματος καθώς τα ονομαστικά αμπέρ που ρυθμίζουμε είναι πολύ πιο εύκολο να "φτάσουν" στο σημείο συγκόλλησης.

Σύμφωνα με τη λογική σου περί καλωδίων, είναι περίπου σαν να μου λες ότι αν προσπαθούσαμε να βάλουμε μπροστά ένα αμάξι που δεν παίρνει λόγω πεσμένης μπαταρίας μέσω "μετάγγισης" ρεύματος με καλώδια από ένα άλλο αυτοκίνητο, θα ήταν φρόνιμο να μην χρησιμοποιήσουμε ιδιαίτερα μεγάλης διατομής καλώδια (πχ να χρησιμοποιήσουμε 16άρια και όχι 25άρια ή 35άρια) ώστε το αμάξι που θα "δώσει" το ρεύμα να μην "ζοριστεί" και υποστεί ζημία η μπαταρία του ή και το δυναμό/κύκλωμα φόρτισής του...

Last edited by a moderator:
Δεν καταλαβες το σκεπτικο μου
Δεν αντιλεγω οτι ειναι πιο σωστο να δουλευει με καλωδια μεγαλυτερου διαμετρηματος, αλλα εννοω οτι για τη συγκεκριμενη μηχανη δεν εχει νοημα γιατι δεν μπορει να δωσει (το κυκλωμα) κατι καλυτερο / συναρτηση της φορητοτητας.
Μαλλον δεν σου εχει χρειαστει το να εχεις κοντα καλωδια, για να καταλαβεις τη χρησιμοτητα τους.

Ας εξαντλήσει πρώτα ο άνθρωπος τις δυνατότητες της μικρής μηχανής και μετά ας αγοράσει και κάτι καλύτερο. Ακόμα όμως κι έτσι, με τόσο μικρό όγκο/βάρος που έχει η μικρή Helix, όλο και θα χρειαστεί σε κάποια εξωτερική δουλειά, κι ας υπάρχει στο ράφι και πιο "σοβαρό" μηχάνημα. Άλλο είναι να έχεις 2 και κάτι ψιλά κιλά στον ώμο κι άλλο 5+.
Εγώ είμαι στην κατηγορία 5+ κιλών, με 4μετρα 16mm καλώδια...-bye-

Edit: τελικά το σκεπαστρο που έκανα θα το βγάλω γιατί σκοτείνιασε το σπίτι όπου φαίνεται και το αλουμινοπαράθυρο στις φωτογραφίες πιο πάνω και θα το ρίχνω πάνω στον πάγκο, για να μη βρέχεται κλπ.
Όταν βρέχει, θα έχω ρεπό εργασιών.. . ΧΧαχαχαχα

Έχετε να προτείνετε κάτι σε γυαλιά δοκιμασμένα από κάποιον, για μικροδουλειές,για να μην κουβαλάω την μάσκα αμα παω σε καναν φίλο;
Εχω δει αυτά: https://www.skroutz.gr/s/19357887/Helix-TX-012-75900006.html ,αλλά περιμένω και την δική σας γνώμη...

Όπως έχουν αναφέρει κι άλλοι φίλοι εδώ, δεν θα συνιστούσα τη χρήση έστω και καλής ποιότητας γυαλιών, κατά τη χρήση ηλεκτροσυγκόλλησης, για τον απλούστατο λόγο ότι πέραν των ματιών δεν προστατεύεται καθόλου το υπόλοιπο πρόσωπο από την υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία (ειδικά το καλοκαίρι, που έτσι κι αλλιώς το δέρμα υποφέρει από την έκθεση στον ήλιο), μπορεί εύκολα να προξενήσει έως και σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο.
Στη θέση σου για τις περιπτώσεις που ανέφερες θα προτιμούσα μια απλή παθητικού τύπου μάσκα, ως λύση ανάγκης, για να έχεις και μια στοιχειώδη συνολική προστασία του δέρματος του προσώπου, κάτι σαν τα παρακάτω:
https://www.skroutz.gr/s/18206440/Ingco-HHWM102.html
https://paisidis.gr/product/maska-h...SI6IndlYiIsImNwIjoiZiIsInRhZ3MiOiJjbXItdiJ9XQ

Ο Κώστας είναι επαγγελματίας. Τον φαντάζεσαι να πρεπει να βγάλει το μεροκάματο του (και πιθανόν και άλλων) και να περιμενει τη μηχανή να "ολοκλήρωση τον κύκλο λειτουργίας της" ???

Re: Απάντηση: Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Έχετε να προτείνετε κάτι σε γυαλιά δοκιμασμένα από κάποιον, για μικροδουλειές,για να μην κουβαλάω την μάσκα αμα παω σε καναν φίλο;

Διαμαντή ...ξεκίνησαν εργολαβίες ....:flipout::flipout:-bye-

Ο Κώστας είναι επαγγελματίας. Τον φαντάζεσαι να πρεπει να βγάλει το μεροκάματο του (και πιθανόν και άλλων) και να περιμενει τη μηχανή να "ολοκλήρωση τον κύκλο λειτουργίας της" ???

Με συγχωρείς, αλλά αν ο άνθρωπος είναι επαγγελματίας στις συγκολλήσεις (σεβαστό, απλά από τις δημοσιεύσεις του που έχω διαβάσει στο παρόν νήμα, δεν κατάλαβα κάτι τέτοιο) τότε κακώς, κάκιστα, συζητάει/συζητάμε για το πως να δουλέψει καλύτερα το ερασιτεχνικό μηχανάκι των 59/69 ευρώ (ανάλογα πότε το αγόρασε) και μάλλον κακώς και το αγόρασε, αν το αγόρασε με σκοπό να βασιστεί σε αυτό για να βγάζει επαγγελματικά δουλειές ως συγκολλητής.
Αν είναι έτσι, ας δώσει 4 με 6 φορές τα χρήματα της μικρής Helix και κάνει τη δουλειά του ως επαγγελματίας και είναι ωραίος.

Φιλε Λαζαρε εχεις αναγνωσει σωστα....και συμφωνω απολυτα και συνολικα με το παρακατω σκεπτικο...

Η συγκεκριμενη ηλεκτροκολληση αυτο το σκοπο εχει...να ειναι φορητη και να διευκολυνει..τα εχτρα καλωδια παροτι τα θελω για το σκοπο που ειπαμε ενδεχομενος το μακρυτερο μηκος καλωδιων να βοηθησει σε καποιες δουλειες...αρα και με τα 2 θα "παιζω" αναλογως την δουλεια...

Εαν ημουν επαγγελματιας στις ηλεκτροκολλησεις θα ηταν αδιανοητο να συζυταω να κανω τετοιες προσθηκες η αλλαγες για να βγαλω εις περας εργασιες...εγω θα βοηθουσα στο παρον νημα και οχι εσεις εμενα...!!!
Απλως πανω στην δουλεια μου εχει χρειαστει πολλες φορες να κανω πολλα τοπικα κολληματα η μικροκατασκευες σκελετων οπως οι παρακατω...οποτε οι αναγκες δεν ειναι μεγαλες...η τουλαχιστον τεραστιες...

Αγαπητέ Κώστα κι εγώ κάτι τέτοιο κατάλαβα για σένα ως προς την ενασχόλησή σου με το αντικείμενο της συγκόλλησης, κι εντελώς καλόπιστα προσπάθησα να εισφέρω με κάποιες ελάχιστες γνώσεις μου στο κομμάτι των μηχανών στους προβληματισμούς σου. Πραγματικά θα με εξέπληττε αν ρωτούσες (που πολύ καλά κάνεις, γιαυτό υπάρχει το φόρουμ και γιαυτό ρωτάω κι εγώ εδώ ότι δεν πολυκατέχω) όλα αυτά που ρωτούσες περί της μηχανής, καλωδίων κλπ, ενώ παράλληλα δούλευες ως επαγγελματίας συγκολλητής.
Πάντως, για την ιστορία, όλες ανεξαιρέτως οι μηχανές inverter, από τις πιο φτηνές/ερασιτεχνικές μέχρι τις πιο ακριβές/επαγγελματικές, δίνουν κάποιον κύκλο λειτουργίας για τα αμπέρ που μπορούν να δώσουν.
Βασική διαφορά των φτηνών/ερασιτεχνικών μηχανών από τις ακριβές/επαγγελματικές είναι ότι στις πρώτες τα νούμερα των αμπέρ/κύκλου λειτουργίας είναι είτε πλασματικά (ανεδαφικά) είτε οι δοκιμές δεν έγιναν πχ στους 40 αλλά στους 20 βαθμούς περιβάλλοντος, εξ ου και δεν αναφέρουν λεπτομερώς το πρότυπο που τηρήθηκε.
Πχ η παρακάτω ESAB (σαφώς επαγγελματική):
http://www.weldingshop.gr/index.php?act=viewProd&productId=1379
ενώ στις προδιαγραφές της μπορεί να δώσει 180Α, ο κατασκευαστής αναφέρει (ρητά) στους 40 βαθμούς κύκλο εργασίας 100% για 100Α ρεύμα και 60% για 125Α. Την ίδια στιγμή η Helix MMA-200XI (αν θυμάμαι καλά αυτή που αγόρασε ο Διαμαντής):
https://ergalia.gr/ilektrokolliseis-inverter/11891-mma-200xi.html
εμφανίζεται να δίνει 200Α με 80% κύκλο λειτουργίας και 170Α με 100% (και χωρίς να αναφέρει τίποτα για θερμοκρασίες ή πρότυπο μέτρησης), νούμερα που φαντάζουν εξωφρενικά.
Ποια από τις 2 θα εμπιστευόσουν περισσότερο αν ήσουν σοβαρός/αποκλειστικός επαγγελματίας συγκολλητής;

Και κάτι ακόμα Κώστα. Από τα λεγόμενά σου και τις φωτό που ανέβασες ενδεικτικά, δεν νομίζω ότι θα χρειαστείς κάτι πολύ καλύτερο/ακριβότερο από τη μικρή Helix που ήδη αγόρασες. Οι κολλήσεις που εικάζω ότι θα κάνεις καλύπτονται θα έλεγα με χρήση κοινών ηλεκτροδίων 6013, κατά 70% 2,5 χιλ. και κατά 30% με ηλεκτρόδια 3,2 χιλ. με ότι αυτό συνεπάγεται για τα ρεύματα που θα χρειαστείς από τη μηχανή.
Αν αργότερα, έχοντας εξοικειωθεί με τη συγκεκριμένη μηχανή θελήσεις ενδεχομένως να επενδύσεις σε μια πιο "επαγγελματική" μηχανή κινούμενος ωστόσο σε λογικό για την ενασχόλησή σου κόστος, θα πρότεινα κάτι σαν την παρακάτω:
https://www.skroutz.gr/s/16291806/S...-Inverter-160A-max-Ηλεκτροδίου-MMA.html#specs

Όπως έχουν αναφέρει κι άλλοι φίλοι εδώ, δεν θα συνιστούσα τη χρήση έστω και καλής ποιότητας γυαλιών, κατά τη χρήση ηλεκτροσυγκόλλησης, για τον απλούστατο λόγο ότι πέραν των ματιών δεν προστατεύεται καθόλου το υπόλοιπο πρόσωπο από την υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία (ειδικά το καλοκαίρι, που έτσι κι αλλιώς το δέρμα υποφέρει από την έκθεση στον ήλιο), μπορεί εύκολα να προξενήσει έως και σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο.
Στη θέση σου για τις περιπτώσεις που ανέφερες θα προτιμούσα μια απλή παθητικού τύπου μάσκα, ως λύση ανάγκης, για να έχεις και μια στοιχειώδη συνολική προστασία του δέρματος του προσώπου, κάτι σαν τα παρακάτω:
https://www.skroutz.gr/s/18206440/Ingco-HHWM102.html
https://paisidis.gr/product/maska-h...SI6IndlYiIsImNwIjoiZiIsInRhZ3MiOiJjbXItdiJ9XQ
Τέτοιου τύπου έχει μέσα στην βαλίτσα της, σαν έξτρα... Για καμιά πόντα ή πολύ ψιλοδουλεια τα ήθελα, για να μην έχω το κεφάλι μου μέσα στην μάσκα συνέχεια σαν "καλούπι".
Τελικά μετά από συζήτηση με τον φίλο μου αλουμινά, παράγγειλα τα παρακάτω, τα οποία θα παραλάβω αύριο..: https://www.xristoueshop.gr/gyalia-hlektrokollhshs-helix-power-tx-012-75900006.html