Ηλεκτρολογικό σχέδιο;

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Θέλω να αλλάξω το λογαριασμό του ρεύματος της ΔΕΗ σε κάποιο διαμέρισμα που νοικιάζω σε ενοικιαστή. Φυσικά χρειάζεται ηλεκτρολογικό σχέδιο. Για ένα απλό σχέδιο, την κάτοψη του οποίου θα πρέπει να περιγράψω εγώ και να δώσω όλα τα λοιπά στοιχεία μου ζητούν 50-60 ευρώ (Θεσσαλονίκη). Μήπως υπάρχει κάποιο μέλος του φόρουμ που μπορεί να υπογράψει τέτοιο σχέδιο με λιγότερα χρήματα π.χ. 30-35 ευρώ; Αν ναι, ας στείλει ένα πμ.

ευχαριστώ
Βλάσης

Θέλω να αλλάξω το λογαριασμό του ρεύματος της ΔΕΗ σε κάποιο διαμέρισμα που νοικιάζω σε ενοικιαστή. Φυσικά χρειάζεται ηλεκτρολογικό σχέδιο. Για ένα απλό σχέδιο, την κάτοψη του οποίου θα πρέπει να περιγράψω εγώ και να δώσω όλα τα λοιπά στοιχεία μου ζητούν 50-60 ευρώ (Θεσσαλονίκη). Μήπως υπάρχει κάποιο μέλος του φόρουμ που μπορεί να υπογράψει τέτοιο σχέδιο με λιγότερα χρήματα π.χ. 30-35 ευρώ; Αν ναι, ας στείλει ένα πμ.

ευχαριστώ
Βλάσης

Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν αυτή την τιμή των 50-60 στην έδωσαν τώρα πρόσφατα,δηλαδή μέσα στον Νοέμβριο;
Το ρωτάω αυτό γιατί σαν επαγγελματίας ηλεκτρολόγος που είμαι και δεδομένου ότι απο την 1η Νοεμβρίου ισχύει μόνο η νέα ΥΔΕ
τα χρήματα αυτά ειναι ''τζάμπα'' για μια σωστή ΥΔΕ,με σχέδια,πραγματικές μετρήσεις με ειδικό πιστοποιημένο όργανο του οποίου η τιμή κυμαίνεται απο 800-1300 και αναγραφή του αριθμού του τιμολογίου που πρέπει να εκδόσει ο επαγγελματίας ηλεκτρολόγος
που θα παραδόσει την ΥΔΕ στον ιδιοκτήτη η ενοικιαστή του συγκεκριμένου ακινήτου με τις όποιες παρατηρήσεις του η όχι.
Βέβαια όλα αυτά ισχύουν για σωστούς επαγγελματίες που θα δουλέψουν αρκετές ώρες η ημέρες,εξαρτάται το μέγεθος του ακινήτου,τα ''φορτία του'' και την παλαιότητα του.
Οι τιμές των νεων ΥΔΕ λογικά θα πρέπει να κοστολογούνται ανάλογα με τις ώρες εργασίας που δαπανήθηκαν για την εκπόνηση τους.
Πάντως πληροφοριακά και σύμφωνα μα αυτά που ακούγονται απο συναδέλφους και σωματεία ηλεκτρολόγων δεν νομίζω να ξεκινούν κάτω απο 120-140 συμπεριλαμβανομένου και του φπα.
Αυτές τις τιμές των 30-40 τις έδιναν οι λεγόμενοι ''υπογραφάκηδες'' που μοίραζαν πιστοποιητικά επανελέγχου,παλαιού τύπου, μέχρι πρότεινος χωρίς να σηκωθούν απο το γραφείο τους και χωρίς να έχουν ιδέα για την ηλεκτρική εγκατάσταση που υπέγραφαν.
Συγνώμη για το μακροσκελές πόστ αλλά θέλω να μάθω και να πληροφορήσω ταυτόχρονα,με αφορμή το συγκεκριμένο ποστ του φίλου συμφορουμίτη Βλασίδη,τι γίνεται συγκεκριμένα με αυτό το θέμα και σε άλλες πόλεις εκτός απο Αθήνα.

ΥΓ.
Εγώ μένω Αθήνα και οι επαγγελματικές δραστηριότητες μου περιορίζονται επι το πλείστον στο λεκανοπέδιο Αττικής.

Είμαι ηλεκτρολόγος. Η αδερφή μου μου ζήτησε ένα αντίστοιχο σχέδιο. η σύνταξη του δεν είναι πάνω στο αντικείμενο στο οποίο δουλεύω αλλά θα μπορούσα να της στήσω ένα μουφα άνετα. Πάρα τη δύσκολη οικονομική της κατάσταση προτιμήσαμε τελικά να πληρώσει 80 σε ένα συνάδελφο και φίλο που έχει το σχετικό όργανο και να μετρηθεί η εγκατάσταση. ας δώσουμε και λίγη βάση στην ασφάλεια... Πλέον το πόσο του ελέγχου είναι πολύ μικρό σε σχέση με τη δουλειά που γίνεται. Το κόστος ανεβαίνει όταν χρειαστούν παρεμβάσεις απαραίτητες για τη συμμόρφωση με τους πρόσφατους κανονισμούς ασφάλειας. Και ως προς τα μουφα σχέδια καλό είναι να ξέρει o ιδιοκτήτης ότι το σχέδιο το υπογράφει και αυτός. Αν η εγκατάσταση δε συμφωνεί με αυτό και κάποιος πάθει κάτι θα μπλεξει ΚΑΙ αυτός.

Απάντηση: Re: Ηλεκτρολογικό σχέδιο;

το σχέδιο χρειάζεται μετά την 14ετία.

πρόσφατα ρώτησα ηλεκτρολόγο και μου είπε οτι χρειάζεται σχέδιο μετά την 7ετία..
συγκεκριμένα, θέλουμε να αλλάξουμε το όνομα στον λογαριασμό των κοινοχρήστων της ΔΕΗ και μου είπαν οτι μετά την 7ετία(απο την ημερομηνία κατασκευής της οικοδομής) χρειάζεται σχέδιο.
Επίσης, ο ηλεκτρολόγος ζήτησε 150 με το ΦΠΑ. (είμαι επαρχία)

δεκατετραετία ισχυει για κατοικίες. Οι υπόλοιποι χώροι χρειάζονται πιό συχνά.Η συχνότητα είναι εξάρτηση της χρήσης του χώρου και των συνθηκών λειτουργίας. Υπόψην επίσης πως πρέπει να έχετε κατά νου ότι άμα ξεκινήσεις τελειωμό δεν έχεις. Όπως είναι τώρα τα πράγματα, για το σπίτι του παππού μου υπάρχει το ίδιο σχέδιο στη ΔΕΗ από τότε που το σπίτι χτίστηκε... Αν συνταχθεί καινούργιο μετά το πέρας της δεκατετραετίας θα είναι υποχρέωση του ιδιοκτήτη να το ενημερώσει με καινούργιο. Αντίστοιχα και με χώρους επαγγελματικούς στους οποίους η διάρκεια ισχύος του μπορεί να είναι ακόμα και διετία αν θυμάμαι καλά. Αλλά βέβαια τη δεύτερη φορά η δουλειά θα είναι στάνταρ αφού ότι συμμορφώσεις έπρεπε να γίνουν στο χώρο θα έχουν γίνει από την πρώτη και πολλά στοιχεία όπως μονογραμμικά και κατόψεις θα είναι copy paste άρα και το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης πολύ μικρότερο. Ειδικά αν απευθυνθεί στον ηλεκτρολόγο που συνέταξε το αρχικό σχέδιο

Μα κι εγώ για οικεία συζητώ, οκ συγκρότημα 4 κατοικιών είναι αλλά, δεν είναι επαγγελματικός χώρος!
Είναι σίγουρο οτι ισχύει η 14ετία για κατοικίες?

υ.γ συγνώμη που σας ζαλίζω αλλά μάλλον κάποιος θέλει να μου "φάει" φράγκα.....

http://www.elinyae.gr/el/lib_file_upload/b470_2004.1122285616194.pdf
Τώρα που διαβάζω το ΦΕΚ (άρθρο 5) η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. για κατοικίες ή ανάλογους χώρους θέλει ανανέωση κάθε 14 χρόνια.
Για κλειστούς επαγγελματικούς χώρους που δεν έχουν εύφλεκτα υλικά τουλάχιστον κάθε επτά.
Τώρα όλες αυτές οι κατηγοριοποιήσεις είναι λίγο ρευστές... Υποθέτω πως ο ηλεκτρολόγος σου σκόνταψε στην ασάφεια του όρου "ανάλογους χώρους" και σε πήγε στη δυσμενέστερη περίπτωση. Αυτή των επαγγελματικών. Κάντου μια συζήτηση περί ερμηνείας και νομίζω πως θα τη βρείτε την άκρη.

Πρώτον να σημειώσω πως κι εγώ εργάζομαι σε συγγενικό κλάδο, πληρώνομαι με αποδοχές ηλκ/γου, συμπαθώ τον κλάδο.
Δυστυχώς δεν μπορώ να βοηθήσω το Βλασίδη με το σχέδιο.
Να σημειώσω θέλω πως πέρα από την αξία της εργασίας κ.λ.π δεν μπορεί να δικαιολογούμε και να επικροτούμε τα νταβατζιλίκια που ευνοούν πρόσκαιρα διάφορους επαγγελματικούς κλάδους. Όταν ο ηλεκ/γος στήνει μια εγκατάσταση είναι συνεργάτης του πελάτη του, πληρώνεται και δουλεύει για λογαριασμό του.
Όταν σε λίγο καιρό ο πελάτης του θα εκμεταλλευτεί το ακίνητο και μαζί την εγκατάσταση που πλήρωσε, ο εγκαταστάτης αυτομάτως μετατρέπεται σε συνεργό/νταβατζή του Κράτους τσιμπώντας την ακριβή αμοιβή του για μια γραφειοκρατική διαδικασία, την οποία τεκμηριώνει και δικαιολογεί με διάφορα επιχειρήματα.
Απαξιώνει τη δουλειά του έτσι ο ηλεκτρολόγος, καλό θα ήταν να το ξέρει και να επιλέξει μόνιμα αν προτιμά να είναι "δημόσιος υπάλληλος" ή ελεύθερος επαγγελματίας.

" Οταν ο ηλεκτρολογος στηνει μια εγκατασταση ειναι συνεργατης του πελατη του "

Μεγαλη μπουκια φαε, μεγαλη κουβεντα μην λες !!!!

Πριν απο (περιπου) δυομισυ χρονια εκανα ΠΛΗΡΗ ανακαινιση στο σπιτι που μενω.
Επειδη το ταμειο ηταν ΜΕΙΟΝ (πολυ μειον) εκανα περικοπες ΚΑΙ στην ηλεκτρολογικη εγκατασταση.
Για να μην χαθουμε σε λεπτομερειες, ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ τα καλωδια της προηγουμενης συνδεσμολογιας
(σε οτι κατασταση βρισκονταν αυτα) και προστεθηκαν τρεις επιπλεον πριζες + 1 πινακας ελεγχου.
Ο ηλεκτρολογος (νεαρος σε ηλικια) με προειδοποιησε οτι ΕΝΑ κλιματιστικο + ΜΙΑ τηλεοραση +
ΕΝΑ πλυντηριο .... τα "σηκωνει" ταυτοχρονα το δικτυο μου, ΑΛΛΑ ... τιποτε παραπανω !!!!!!
Εβαλε και κατι σωληνες (με τα καλωδια τους) στα ξηλωμενα πατωματα ΠΡΙΝ στρωθει μπετον
και πλακακια απο πανω, πληρωθηκε 1200 ευρω .... και εφυγε.

Εννοειται οτι με εγδαρε κανονικα. Ο λογος που με εγδαρε ηταν διοτι καταλαβε οτι για ΠΡΩΤΗ φορα
ασχολιομουν με ανακαινιση διαμερισματος, και τα συναφη, και ειχα ΑΓΡΙΑ μεσανυχτα απο παχη καλωδιων,
αμπερ ασφαλειων αναλογα με το καλωδιο, μονοφασικες ιδιαιτεροτητες και ΧΙΛΙΑ ΜΥΡΙΑ που ποτε δεν εψαξα
(γιατι δεν χρειαστηκε) στην ζωη μου ολοκληρη. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥΜΕΤΡΟ φοβομουν να το βαλω στην πριζα.
Καποια στιγμη, προς το τελος, σε κουβεντα για πιθανη προσθηκη ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟΥ, ο ηλεκτρολογος
μου συνεστησε να τον καλεσω "γιατι θα τα εκανα μανταρα". Οταν του ειπα οτι μπορει να γινει τοσο μελλοντικα
που να ΜΗΝ μπορω να βρω τον ιδιο (αλλα καποιον αλλον) μου ειπε .... "Μανο, τετοια λεγε μου και θα δεις αυριο
ολοκληρο τον πινακα ξηλωμενο και κατεβασμενο στο πατωμα" !!!!!!!! Εννοειται απο τον ιδιο .....

Αυτα περι επαγγελματισμου ..... και συνεργασιας ..... και χρηστης-αγαθης επικοινωνιας !!!

Οταν πηγα να παρω (με 58 ευρω) το ηλεκτρολογικο σχεδιο απο το αρμοδιο υποκαταστημα ΔΕΗ της περιοχης μου
ηταν ΞΕΚΑΘΑΡΟ οτι η κατοψη που εβλεπα ΔΕΝ αντιστοιχουσε στο δικο μου διαμερισμα !!!!! Ηταν ... ενα κουρελο-
χαρτο-μπαλαντερ για καμποσα διαμερισματα οπου ... ΚΑΠΟΙΟ απο ολα αυτα, αντιστοιχουσε στο σχεδιο.
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ οτι οταν δινεις 1200 ευρω για μια ημι-αναβαθμιση, ΟΥΤΕ που τα συζητας τα 50 ευρω.
Ομως, αν δινεις μονο αυτα ... το συζητας και το παρασυζητας.

AFTERMATH ...

Πριν απο κανα διμηνο, καηκε το τροφοδοτικο του PC (οκ, ειχε 6 χρονια λειτουργιας στην καμπουρα του).
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ οτι εχω τηλεορασεις, στερεοφωνικα, βιντεα και πισια συνδεδεμενα σε σταθεροποιητες τασης AVR
εδω και 15 χρονια (εχω αλλαξει δυο φορες τα AVR). Kαι μαλιστα των 1000 και 2000 VA, ανα περιπτωση.
Εβαλα το πολυμετρο, μετα απο δυομιση χρονια, στην αμαρτωλη πριζα .... 230 με 232 Volt !!!!
Εβαλα το πολυμετρο στις εξοδους του AVR που μου "εκαψε" το τροφοδοτικο : 232 με 234 Volt.
Εβαλα το πολυμετρο σε ολες τις αλλες πριζες (και τα AVR) .... 220 με 224 Volt !

Τα σχολια δικα σας ..... για το ποσο ΣΟΒΑΡΗ δουλεια γινεται σημερα απο ηλεκτρολογους και μαλιστα
στην κατηγορια των 1200 ευρω, για διαμερισματα 75 τμ και οικοδομες 40ετιας. Το οτι υπαρχουν
φωτεινες εξαιρεσεις (και σιγουρα θα υπαρχουν) ΤΟΝΙΖΕΙ τον κανονα ! Δεν καθιστα την εξαιρεση κανονα.

Για τον φιλο μου τον Βλασιδη, ενα εχω να πω .... ΕΑΝ ποτε κανεις αναβαθμιση ηλεκτρολογικης εγκαταστασης
(μερικη η ολικη) θα σε πατησουν οπως το τυρι στον τενεκε !!! ΜΟΝΟ αν εχεις σπουδασει την δουλεια τους,
θα σε σεβαστουν. Ισως ουτε και τοτε ......

Last edited:
αυτό το νέο ηλεκτρολογικό σχέδιο σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας πραγματικότητας. αλλα για να επιτευχθεί αυτή δε φτανει η νομοθεσία. ο πελάτης είναι αυτός που τελικά θα θέσει και πάλι τα στάνταρ στο επίπεδο εργασίας. οι τιμές μια χαρά είναι πλέον. θέλει όμως ο πελάτης έναν ηλεκτρολόγο που να του υπογράψει πιο απλά και κυρίως φτηνά. έτσι καταλήξαμε και στο τυπικό σχέδιο που ευθαρσώς σου έδωσε ο ηλεκτρολόγος σου. τι ναττον βάλω σπίτι. δεν εχω και γειωσεις και ρελε... ασε ασε τα ζω πρώτο χέρι.

Γειωση υπηρχε απο πριν .... οπως μου ειπε !
Αλλα, τοτε ... γιατι να μου προσθεσει στον πινακα, ΚΑΙ αντιηλεκτροπληξιακο ???

(ποσο ευκολα γινεσαι καχυποπτος ... ποσο ευκολα ....)

Αυτό φίλε καλά έκανε και το έβαλε καλά έκανες και το πλήρωσες. Για την ακριβή γραφειοκρατεία έχουμε ένσταση...

Eστω .... οπως αγαπατε ....

Ας κοιταξουμε να δουμε γιατι τα 60 ευρω θα γινουν 120 ... (για μια τζιφρα ? ευχομαι πως, ΟΧΙ ...)
και ας αφησουμε για τον Στουρναρα να αποφασισει ποτε τα 1200 ευρω θα εξορθολογιστουν στα 600 !

Προσωπικώς θεωρώ ότι, όπου υπάρχει ανάγκη να γίνει μια δουλειά, αυτή πρέπει να γίνεται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, κατά τους κανόνες της τέχνης, και να αμείβεται αναλόγως. Πρέπει να γίνονται σωστά, και να εφαρμόζονται σωστά, και τα ηλεκτρολογικά σχέδια, και οι απαιτούμενες για μια κατασκευή μελέτες, και να τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφάλειας, γιατί όλα αυτά είναι θέματα ουσίας, και κάποτε τα βρίσκουμε μπροστά μας, εμείς ή οι επόμενοι. Γι' αυτό και τέτοιες δουλειές δεν μπορεί παρά να κοστίζουν.

Αντιθέτως, είμαι σφόδρα αντίθετος σε όσα έγγραφα έχουν καταστεί "απαραίτητα" για γραφειοκρατικούς λόγους ή γιατί το κράτος ή οι διάφορες υπηρεσίες και οργανισμοί του (της ΔΕΗ μη εξαιρουμένης) δεν γνωρίζουν πού πάνε τα τέσσερα, θέλουν να κάνουν κηδεία με ξένα κόλυβα ή απλά θέλουν να στηρίξουν επαγγελματικούς κλάδους ενώπιον των οποίων ανέλαβαν κάθε λογής δεσμεύσεις. Αυτά είναι ξεκάθαρα νταβατζιλίκια. Γιατί τι άλλο φανερώνει, για παράδειγμα, η ανάγκη για περιοδική (ανά κάποια έτη) προμήθεια του περίφημου πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης; Ελήφθη άπαξ, πάει και τέλειωσε. Τα περαιτέρω είναι το νταβατζιλίκι (εγώ και το ίδιο το πιστοποιητικό το θεωρώ νταβατζιλίκι, από τη στιγμή που δεν είναι άλλο τι από μια καταγραφή η οποία θα ήταν περιττή δεδομένου του ότι υπάρχει μια οικοδομική άδεια και η βεβαίωση ενός μηχανικού πως αυτή εφαρμόστηκε, αλλά τελοσπάντων). Έτσι και με τα ηλεκτρολογικά σχέδια. Τι θα πει κάθε 4 14 ή 104 χρόνια; Άπαξ και γίνει σωστά και εφαρμοστεί σωστά ένα σχέδιο, τελείωσε το πράμα. Τα περαιτέρω είναι γραφειοκρατεία και νταβατζιλίκια. Πχ πήρα το σπίτι μου, προ 8ετίας, έκανα τις ηλεκτρολογικές εργασίες μου, κατέθεσα σχέδιο στη ΔΕΗ, τελείωσε. Γιατί μετά από 6 χρόνια να χρειαστεί καινούργιο; Φύτρωσαν νέες γραμμές ή θα ελεγχθεί μήπως η κατάσταση των παλαιών μέσα από τους τοίχους; Μια υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ότι δεν έχει κάνει διασκευές, νομίζω θα αρκούσε -και αυτό γραφειοκρατικό το βρίσκω.
Απέναντι σε ένα νταβατζιλίκι, νομιμοποιείται ηθικώς ο καθένας να μετέλθει οποιοδήποτε νόμιμο ή νομιμοφανές μέσο για να το αποφύγει.

μα αυτή είναι πλέον η διαφορά. με όργανα νέας τεχνολογίας ελέγχεται η κατάσταση των γραμμών.
ως προς τα πεα είχε ξεκινήσει ως άμεσος τρόπος πίεσης με επιβολη συμμορφωσης αλλα με το φοβο της κατακραυγης απο την κοινωνια δεδομενης και της οικονομικης συγκυριας.

Τι σχέση έχει ο έλεγχος τον γραμμών με την επιβολή υποχρέωσης σύνταξης νέου σχεδίου; Θα αρκούσε μια υπογραφή πως όλα έχουν καλώς εάν ίσχυε αυτό που λες.
Είναι οι επιμέρους λεπτομέρειες που φανερώνουν την αληθή φύση του μερου ως νταβατζιλικίου πίσω από τις όμορφες κουβέντες περί "ενδιαφέροντος" κλπ.

Δηλαδή το να υπάρχει μονογραμμικό και κάτοψη στην οποία να αντιστοιχεί κάθε ασφάλεια σε τελικό ρευματοδότη είναι too much? Ή ο έλεγχος μόνωσης των αγωγών? Η σωστή ρύθμιση και λειτουργία του αντιηλεκτροπληξιακού? Η σωστή αντιστοίχηση ασφαλιστικού υλικού εντός πίνακα με τα ανάλογα καλώδια (16άρα ασφάλεια σε 2,5άρι καλώδιο)? Ή ο χρωματισμός των καλωδίων ότι είναι σωστός (μπλέ ουδέτερος, πράσινο-κίτρινο γείωση κλπ)? Και η ενυπόγραφη δήλωση του ηλεκτρολόγου που έχει κάνει τον έλεγχο κάτω από αυτά ειναί κι αυτή περιττή?
Το κακό είναι πως ο πελάτης έρχεται ξαφνικά αντιμέτωπος με όλες τις κακοτεχνίες που έκανε ο ηλεκτρολόγος του εργολάβου. Ο εργολάβος πλήρωνε τον ηλεκτρολόγο ψίχουλα και αυτός του εκπονούσε αντίστοιχη δουλειά. Και μετά ο εργολάβος πουλούσε "κατασκευή πολυτελείας".
Τουλάχιστον τώρα πλέον ο ηλεκτρολόγος θα ξέρει τι ευθύνη θα αναλάβει κατά την παράδοση ενός καινούργιου διαμερίσματος. Στα παλιά όντως υπάρχει θέμα και ο ιδιοκτήτης έχει εξαπατηθεί. Αλλά δεν πρέπει να γνωρίσει τα προβλήματα της εγκατάστασης στο σπίτι που ζει και να τα συμμορφώσει για την ασφάλεια του ιδίου και των παιδιών του? Από την άλλη και ο εργολάβος βέβαια θα έχει να πει "τι να έκανα με 45% αντιπαροχή?" και ούτω καθεξής. Απλά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις αμαρτίες του παρελθόντος. Είτε το βλέπουμε σαν μια αφορμή για τον εξορθολογισμό της κατάστασης ή συνεχίζουμε όπως ήμαστα. Τι θα συμβεί ο χρόνος θα δείξει.