ΙΜΙΑ : Zώσα προσωπικη βιωματική μαρτυρία περί του «θερμού επεισοδίου» στα Ιμια τον Ια

Απάντηση: Re: ΙΜΙΑ : Zώσα προσωπικη βιωματική μαρτυρία περί του «θερμού επεισοδίου» σ

Μακεδόνες Πόντιοι και Κρητικοί μάλλον μιλάνε πιο καθαρά Ελληνικά ΑΠΟ ΕΜΑΣ

Και Κύπριοι.

Παραθέτω ένα κείμενο από τους "4 Τροχούς" του 1994. Είναι του Κώστα Καββαθά από τη στήλη "Αντίλογος". Με βάση αυτό το κείμενο δεν έχουμε διαφοροποιηθεί και πολύ από την αρχαία περίοδο, παρά τις όποιες θεωρίες που λένε οτι η συνάφειά μας με τους Αρχαίους Έλληνες είναι απλά το οτι κατοικούμε στην ίδια περιοχή με αυτούς. Βέβαια οι διαπιστώσεις είναι κάπως λυπηρές:

http://www.kavvathas.gr/show.php?cat_id=173&page_id=1185

Last edited:
Re: Απάντηση: ΙΜΙΑ : Zώσα προσωπικη βιωματική μαρτυρία περί του «θερμού επεισοδίου» σ

Πάντως δεν μου λέει και τίποτα η γλώσσα, εκτός αν θεωρούμε πολλούς Μικρασιάτες, πολλούς Μακεδόνες, πολλούς Αρβανίτες, πολλούς Βλάχους ως μη Έλληνες επειδή δεν ήξεραν Ελληνικά.

Η μητρική γλώσσα του παππού μου (γεννήθηκε στους Ροδόκηπους -Γκιουλμπαξε- έξω από τη Σμύρνη κάπου κοντά στο 1905), ενός άλλου προπάππου μου και της προγιαγιάς μου (πρέπει να γεννήθηκαν γύρω στα 1890 στη Σμύρνη) ήταν η ελληνική. Ο παππούς μου μάλιστα δεν ήξερε παρά μόνο κάποιες λέξεις και φράσεις στα τουρκικά, παρά το ότι εγκατέλειψε την πατρίδα του περίπου στα 17 του. Επομένως ας μην τα τσουβαλιάζουμε όλα. Σίγουρα υπήρχαν και πρόσφυγες τουρκόφωνοι μεν, με ελληνική συνείδηση δε.

Το να υποστηρίζει κανείς ότι δημιουργήθηκε η ελληνική συνείδηση σε τόσο μεγάλους πληθυσμούς μέσα στον προ-προηγούμενο (19ο) αιώνα, σε βαθμό να αποκτήσουν μάλιστα δοτή γλώσσα ως μητρική (αυτό δεν υποστηρίζεται; ), και όλα αυτά μέσα στην επικράτεια ενός ξένου και δη εχθρικού κράτους, είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Αντιμάχεται τόσο τη λογική, που είναι απαράδεκτο να υποστηρίζεται από επιστήμονα, εάν δεν αποδεικνύεται ταυτόχρονα. Από προπαγανδιστή, αλλάζει.

Η γιαγιά μου (γεννήθηκε το 1900) όταν ήρθε απ τα Καράμνπουρνα δεν ήξερε γρι Ελληνικά. Μάλιστα μέχρι τελευταία μπερδευόταν συνέχεια.
Ο παπούς μου, αντίθετα μίλαγε και Ελληνικά όταν ήρθε.
Σε χωριά της Πελοποννήσου, την δεκαετία του 50 αρκετοί μίλαγαν μόνο Αρβανίτικα, ακόμα και τώρα κάποιοι παπούδες - γιαγιάδες συνεννοούνται σ αυτήν την γλώσσα.
Ποιοι αμφισβήτησαν την Ελληνικότητα αυτών (ιδιαίτερα των Μικρασιατών) δεν χρειάζεται να το γράψω γιατί θα ανοίξει κουβέντα και θα πάει για λουκέτο.
VaSiLiS-T, είπα "δεν ήξεραν"

Απάντηση: Re: ΙΜΙΑ : Zώσα προσωπικη βιωματική μαρτυρία περί του «θερμού επεισοδίου» σ

Έγω ένα ξέρω πως ένας ηταν αυτός που είπε "Βυθίστε το Σισμίκ" !!!

Όλοι οι επόμενοι δεν είχαν @@ για κάτι αντίστοιχο.

Μολών Λαβέ !!! Εγώ αυτό ξέρω από μικρό παιδί και με αυτό μεγάλωσα.
Αν σκεφτόντουσαν τις συνέπειες στην επανάσταση δεν νομίζω τώρα να μιλούσαμε Ελληνικά !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ταυτόχρονα δεσμεύτηκε να σταματήσει τις έρευνες για πετρέλαιο ανατολικά της Θάσου (γι αυτό είχαν βγάλει το "χόρα" οι Τούρκοι).
Τι στο καλό, αμνησία έχουμε πάθει?

Ήταν άσφαιρος ο "τσαμπουκάς".

Κι εγώ ήμουν στρατιώτης τότε. Ήμασταν απασχολημένοι με κάτι δίδυμα πολυβόλα, που μόλις τα βγάλαμε από τις αποθήκες, ανακαλύψαμε ότι είχαν κοπεί τα συρματόσχοινα στις σκανδάλες.

Ντόπιος συστρατιώτης έλυσε το πρόβλημα, καθότι ποδηλατάς: Πήγε από το μαγαζί και έφερε .. ανταλακτικά.

Ποιοι αμφισβήτησαν την Ελληνικότητα αυτών (ιδιαίτερα των Μικρασιατών) δεν χρειάζεται να το γράψω γιατί θα ανοίξει κουβέντα και θα πάει για λουκέτο.
VaSiLiS-T, είπα "δεν ήξεραν"

Δεν αμφισβήτησαν την ελληνικότητα τους ,αλλά τούς αισθάνθηκαν ως ´Βάρος´τούς Μικρασιάτες.
Πρωτίστως τους έλεγαν ´Τουρκόσπορους´αυτοί πού φώναζαν γιά μιά ´Πτωχή και Τιμία Ελλάδα´ήτοι οι Βασιλικοί πού έριξαν τον Βενιζέλο.
Α και κάποιοι διεθνιστές τής εποχής (π.χ. Μπεναρόγια)πού μοιραζαν φέϊγ βολάν στο Μέτωπο σέ αγαστή συνεργασία μέ τούς Βασιλικούς.. .-bye--bye-

Οταν όμως οι Πρόσφυγες ,ακριβώς επειδή βρήκαν κακές συνθήκες στην Ελλάδα στράφηκαν πρός τά Αριστερά το παραμύθι γύρισε υπέρ τών Προσφύγων...

Βεβαια τοτε ο Λενιν θεωρούσε τον Κεμαλικό Παντουρκισμό Απελευθερωτικό Κινημα...Ισως σε αυτό να ευθυνεται και το οτι αποστειλαμε Τάγματα στη Ουκρανια υπέρ των Λευκών γιά να καταπνιγεί η Ρωσικη Επανάσταση...
Αλλες βεβαια οι συνθήκες τοτε,αλλά ο τωρινός τζάμπα ´διεθνισμός´αλλοιθωρίζει πρός τήν Αστερόεσσα..................

Last edited:
Re: Απάντηση: ΙΜΙΑ : Zώσα προσωπικη βιωματική μαρτυρία περί του «θερμού επεισοδίου» σ

Δεν αμφισβήτησαν την ελληνικότητα τους ,αλλά τούς αισθάνθηκαν ως ´Βάρος´τούς Μικρασιάτες.
Πρωτίστως τους έλεγαν ´Τουρκόσπορους´αυτοί πού φώναζαν γιά μιά ´Πτωχή και Τιμία Ελλάδα´ήτοι οι Βασιλικοί πού έριξαν τον Βενιζέλο.
Α και κάποιοι διεθνιστές τής εποχής (π.χ. Μπεναρόγια)πού μοιραζαν φέϊγ βολάν στο Μέτωπο σέ αγαστή συνεργασία μέ τούς Βασιλικούς.. .-bye--bye-

Οταν όμως οι Πρόσφυγες ,ακριβώς επειδή βρήκαν κακές συνθήκες στην Ελλάδα στράφηκαν πρός τά Αριστερά το παραμύθι γύρισε υπέρ τών Προσφύγων...

Βεβαια τοτε ο Λενιν θεωρούσε τον Κεμαλικό Παντουρκισμό Απελευθερωτικό Κινημα...Ισως σε αυτό να ευθυνεται και το οτι αποστειλαμε Τάγματα στη Ουκρανια υπέρ των Λευκών γιά να καταπνιγεί η Ρωσικη Επανάσταση...
Αλλες βεβαια οι συνθήκες τοτε,αλλά ο τωρινός τζάμπα ´διεθνισμός´αλλοιθωρίζει πρός τήν Αστερόεσσα..................

+100000

To παράδειγμα της γλώσσας ήταν μόνο και μόνο επειδή αναφέρθηκε πριν.
Πάντως δεν μου λέει και τίποτα η γλώσσα, εκτός αν θεωρούμε πολλούς Μικρασιάτες, πολλούς Μακεδόνες, πολλούς Αρβανίτες, πολλούς Βλάχους ως μη Έλληνες επειδή δεν ήξεραν Ελληνικά.

Εις επίρρωση των όσων γράφεις έρχεται , επί παραδείγματι , μια επιστολή διαμαρτύρησις του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Στρώμνιτσας , γραμμένη την 12η Μαρτίου 1878 ( σημειωτέον ότι η διαμαρτύρηση αυτή είναι μία από τις πολλές επιστολές , αναφορές και διαμαρυρίες των ελληνικών πληθυσμών της Μακεδονίας κατά των προκατασκτικών όρων της συνθήκης του Αγ Στεφάνου και περιλαμβάνεται στο βιβλίο του Κ. Βακαλόπουλου : Το μακεδονικό ζήτημα )

Αναγράφει λοιπόν εκεί ο Φιλεκπαιδευτικός σύλλογος Στρωμνίτσης , αφού διατρανώσει την ελληνική του ταυτότητα ( Ημείς , οι κάτοικοι Στρουμνίσσης , δεν θέλομεν να υπαχθώμεν υφ' οιονδήποτε σλαυϊκόν ζυγόν , διότι είμεθα και θέλομεν να είμεθα Μακεδόνες και σταθερόν μέλος της μεγάλης Ελληνικής Οικογένειας ) και τα εξής : "Εν τούτοις ομολογούμε, ότι υπάρχει εν ημίβ ως κοινή γλώσσα μιξοβάρβαρος τις βουλγαρική ( ...) αλλά είναι δυνατόν και δίκαιον εκ της καλουμένης μόνον γλώσσης να κρίνη τις και αποφασίζη περί του εθνικισμού και της τύχης ενός λαού ως περί κτηνών ; τότε εις ποίαν εθνικότηταν ανήκουσιν οι Εβραίοι , το πλείστον των εν τη Μικρά Ασία και αλλαχού Ελλήνων , των την τουρκικήν λαλούντων ; "

Το ζήτημα δεν είναι εάν στους πληθυσμούς που γέννησαν το σημερινό ελληνικό έθνος υπήρχαν και μη-ελληνόφωνοι -που σαφέστατα υπήρχαν- αλλά το εάν η ελληνική γλώσσα που μιλούμε σήμερα ήταν γλώσσα δοτή, κάτι σαν εσπεράντο. Γιατί αυτό υποστηρίζουν κάποιοι. Ότι η ελληνική ήταν νεκρή γλώσσα. Το πώς όμως είχε φτάσει να είναι η μητρική γλώσσα μεγάλων πληθυσμών (πχ στην Ιωνία, που είναι το παράδειγμα το οποίο γνωρίζω από την οικογενειακή μου ιστορία), κατάσταση που διαπιστώνεται πολύ πριν τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, δεν μας εξηγούν.

Last edited:
Δεν λέμε για εδώ μέσα. Αλλά υπάρχει μεγάλος προπαγανδισμός του δήθεν -παντελώς- επίπλαστου της ελληνικής ταυτότητας, που ανάμεσα στα άλλα, φτάνει να λέει και αυτό.

Δεν λέμε για εδώ μέσα. Αλλά υπάρχει μεγάλος προπαγανδισμός του δήθεν -παντελώς- επίπλαστου της ελληνικής ταυτότητας, που ανάμεσα στα άλλα, φτάνει να λέει και αυτό.

Πρέπει νάμαστε η Μοναδική Χώρα στον Κόσμο πού αποδομεί μέ τέτοιο μένος τήν Ταυτότητά της ,πάντως.
Εδώ άλλοι κατασκευάζουν Πλαστές Ταυτότητες και μάλιστα τις υποστηρίζουν ´αυτόχθονες´πού στανικά ´αποδομούν ´την δική μας
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη γελοιότητα από τό να υποστηρίζεις εθνικιστικά παραληρητικά κατασκευάσματα άλλων και τήν ίδια στιγμή να καταγγέλεις ως ´εθνικιστικά´ μή-φυλετικά στοιχεία τής Χώρας σου...
Αλλά ειμαστε και η Μοναδική Χώρα που ονομάζει Ιστορικούς, αποφοίτους τής Γαλλικής Ακαδημίας.-bye--bye-

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: ΙΜΙΑ : Zώσα προσωπικη βιωματική μαρτυρία περί του «θερμού επεισοδίο

Πρέπει νάμαστε η Μοναδική Χώρα στον Κόσμο πού αποδομεί μέ τέτοιο μένος τήν Ταυτότητά της ,πάντως.
Εδώ άλλοι κατασκευάζουν Πλαστές Ταυτότητες και μάλιστα τις υποστηρίζουν ´αυτόχθονες´πού στανικά ´αποδομούν ´την δική μας
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη γελοιότητα από τό να υποστηρίζεις εθνικιστικά παραληρητικά κατασκευάσματα άλλων και τήν ίδια στιγμή να καταγγέλεις ως ´εθνικιστικά´ μή-φυλετικά στοιχεία τής Χώρας σου...
Αλλά ειμαστε και η Μοναδική Χώρα που ονομάζει Ιστορικούς, αποφοίτους τής Γαλλικής Ακαδημίας.-bye--bye-
Ο Εθνικισμός κατά τον Σμιθ:
Εθνικισμός είναι ένα ιδεολογικό κίνημα που έχει σαν σκοπό την απόκτηση και την διατήρηση της αυτονομίας, της ενότητας και της ταυτότητας ενός έθνους.

Για το Ελληνικό Έθνος:
Αυτό δεν σημαίνει πως αρνούμαστε ούτε τις τεράστιες πολιτισμικές αλλαγές που υπέστησαν οι Έλληνες (παρά το γεγονός ότι επιβίωσε η αίσθηση της κοινής εθνότητας) ούτε την πολιτισμική επιρροή που άσκησαν επάνω τους οι λαοί και οι πολιτισμοί που τους περιέβαλλαν για περισσότερο από δύο χιλιάδες χρόνια. Όμως ταυτόχρονα, αν λάβουμε υπόψη τη γραφή και τη γλώσσα, ορισμένες αξίες, την ιδιαιτερότητα του περιβάλλοντος και τον πόθο του νόστου, την αδιάκοπη κοινωνική αλληλεπίδραση και την αίσθηση της θρησκευτικής και πολιτισμικής διαφορετικότητας -ακόμα και του αποκλεισμού-μπορεί να πει κανείς πως, κάτω από το πλήθος των κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών των τελευταίων δύο χιλιάδων χρόνων, διατηρήθηκε η αίσθηση της ελληνικής ταυτότητας και τα κοινά εθνοτικά αισθήματα

Ο ορισμός του Έθνους κατά τον Σμιθ:
Έθνος μπορεί να οριστεί ως κατονομασμένος ανθρώπινος πληθυσμός που μοιράζεται μια ιστορική εδαφική επικράτεια, κοινούς μύθους και ιστορικές μνήμες, μια μαζική, δημόσια κουλτούρα, κοινή οικονομία και κοινά για όλα τα μέλη νομικά δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Επίσης:
Ο ορισμός μάλιστα διακρίνει σαφώς την εθνική ταυτότητα από οποιαδήποτε έννοια του κράτους. Το τελευταίο αναφέρεται αποκλειστικά στους δημόσιους θεσμούς, οι οποίοι είναι διάφοροι και ανεξάρτητοι από τους κοινωνικούς θεσμούς και διαθέτουν το μονοπώλιο του καταναγκασμού και του αποκλεισμού μέσα σε μια δεδομένη επικράτεια. Το έθνος, από την άλλη πλευρά, δηλώνει έναν πολιτισμικό και πολιτικό δεσμό, ο οποίος ενώνει σε μια μοναδική πολιτική κοινότητα όλους όσοι μοιράζονται μια ιστορική κουλτούρα και μια πατρίδα. Αυτό δεν σημαίνει πως αρνούμαστε την ύπαρξη κάποιας αλληλοεπικάλυψης μεταξύ των δύο εννοιών, δεδομένης της κοινής τους αναφοράς σε μια ιστορική εδαφική επικράτεια και της προσφυγής τους (τουλάχιστον όσον αφορά τα δημοκρατικά κράτη) στη λαϊκή κυριαρχία.
http://en.wikipedia.org/wiki/Anthony_D._Smith

Μόνο έτσι ''δένουν'' όλα τα παραπάνω που έγραψες.

Ευτυχώς που η Ελληνική Ιστορία, μέσω της εθνικής μνήμης, διαθέτει την απαραίτητη ''αλλεργία'' για τα διάφορα ονομαστά τίποτα που κατά καιρούς έλαβαν κατασκευασμένους τίτλους από ανθρώπους οι οποίοι εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα....:frown::frown:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ΙΜΙΑ : Zώσα προσωπικη βιωματική μαρτυρία περί του «θερμού

Ο ορισμός του Έθνους κατά τον Σμιθ:
Έθνος μπορεί να οριστεί ως κατονομασμένος ανθρώπινος πληθυσμός που μοιράζεται μια ιστορική εδαφική επικράτεια, κοινούς μύθους και ιστορικές μνήμες, μια μαζική, δημόσια κουλτούρα, κοινή οικονομία και κοινά για όλα τα μέλη νομικά δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Speak for yourself, my dear professor...

Δεν διατυπώνουν όλοι οι λαοί την έννοια του Έθνους, όπως ο Κος Καθηγητής.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ΙΜΙΑ : Zώσα προσωπικη βιωματική μαρτυρία περί του «θε

Speak for yourself, my dear professor...

Δεν διατυπώνουν όλοι οι λαοί την έννοια του Έθνους, όπως ο Κος Καθηγητής.
Ακουω εναν αλλον ορισμο.

Η διαφωνια ειναι σε θεμα καθαρα ορισμου ή χρησης?

Δλδ, χρειαζομαστε τον ορισμο για να πουμε το ποσο κακος κτλ ειναι ο εθνικισμος και σε ποσα δεινα θα μας βαλει?
Γιατι εγω προσωπικα, ΑΥΤΟπροσδιοριζομαι ως εθνικιστης.

Εμένα στο σχολείο γιατί μου έμαθαν ότι το έθνος δεν περιορίζεται από σύνορα ή εδαφική κυριαρχία?

-bye-

Εν πάσει περιπτώσει η Ιστορία θα κρίνει αργότερα τούς Πρωταγωνιστές τών Ιμίων αλλά οσο στην Ελλάδα έχουμε Πολιτικούς χωρίς Αυτονομία Σκέψης και πού γιά να εκλεγούν, πρώτα έχουν πάρει ´Εγκριση´απο αλλού,οσο έχουμε μιά Διαλυμένη Οικονομία και Πελατειακές Σχέσεις θά έχουμε πολύ χαμηλή διαπραγματευτική Ισχύ στον Διεθνή Παράγοντα.

.
+1