μια και εχει περασει λιγο ο καιρος απο την ταινια,και αρκετοι την εχουν δει,αντε να πω και εγω δυο λογια.
Καταρχην για το πολυσυζητημενο φιναλε.Κατα τη γνωμη μου ηταν ενα εξυπνακιστικο τρικ.Δεν λεω εξυπνο γιατι δεν ηταν.Οπως εγραψε κι ο Μπαιρα πιο πανω ηταν ανυποφορα κλισε.Για τον απλουστατο λογο οτι δεν προσφερει τιποτα στην ταινια.Σαν να λεμε ας βαλουμε κι αυτο ετσι για να πειραξουμε λιγο το κοινο.Τριχες.Και δυστυχως σου χαλαει και τη διαθεση που εχεις για την υπολοιπη ταινια.
Η οποια δεν ηταν κακη.Το αντιθετο.Μια εξυπνη ιδεα,αρκετα πρωτοτυπη που θα μπορουσε βεβαια να γινει πολυ πιο φιλοσοφικη και σουρεαλ,οπως εγραψε και ενας φιλος.Δεν εγινε γιατι ο Νολαν εχει αλλες προτεραιοτητες και μια βασικη ειναι να περασει την ταινια σε μεγαλο κοινο.Το εχει αυτο ως σκηνοθετης,γενικως.Δεν ειναι απαραιτητα κακο αυτο.Σ'ολες τις ταινιες του θελει να κανει ενηλικο μεν σινεμα,αλλα για τους πολλους.Τα εξαιρετικα Μπατμαν απειχαν πολυ απο το να θεωρηθουν comic,μαλλον crime thriller ηταν,πετυχαν ομως απολυτα το στοχο τους επειδη η αντιθεση δουλεψε.Και εδω το ιδιο ηθελε να κανει.Να μπολιασει ενα σουρεαλ,φιλοσοφικο και μεταφυσικο θεμα (ο ελεγχος των ονειρων) με ενηλικη διασκεδαση.Και το πετυχε αρκετα.
Ειναι πολυ καλος σκηνοθετης ο Νολαν.Και ξερει να φτιαχνει εξαιρετικες σκηνες και ατμοσφαιρα.Απο εκει και περα ομως η ταινια χωλαινει γιατι χανεται αρκετα το μετρο,γινεται παραπανω θορυβωδης και περιπετειωδης,σε συγκριση με το θεμα της και εχει, επαναλαμβανω,και αυτο το εντελως αστοχο κλεισιμο του ματιου στο φιναλε (και καλα σας δουλευα σ'ολη την ταινια) που σου χαλαει τη διαθεση.Επαναλαμβανω θεωρω τον Νολαν πολυ καλο σκηνοθετη.Αλλα η ταινια δεν ειναι αριστουργημα ουτε βεβαια πατατα.Ειναι ενας ωραιος συμβιβασμος,αρκετα πρωτοτυπος και η επιτυχια της δειχνει οτι ο κοσμος θελει και κατι παραπανω απο ενα απλο μπαμ,μπουμ.Βεβαια αν ηταν ο Γκιλιαμ ή ο Αρονοφσκι (ή γιατι οχι και ο Φιντσερ) στη θεση του Νολαν πιθανον να ηταν αλλιωτικη σαν ταινια(και καλυτερη).Απο την αλλη θα μπορουσε να ειναι ο Ρολαντ Εμεριχ οποτε παλι καλα...
Οσον αφορα τον Ντι Καπριο θα γινω λιγο κακος αλλα απο ποτε η μιζερη,κλαψομ.....κη φατσα θεωρειται σοβαρη ερμηνεια?Γιατι εγω,οπως και στην προηγουμενη ταινια του (Shutter Island) αυτο εισεπραξα...