Interstellar

Βαθμολογήστε την Ταινία:

• Total voters
    179
Re: Interstellar (2014)

Με λυπεις βαθυτατα !!!!! Γιατι να ειμαστε μονοι στο συμπαν ?

Το ανθρωπινο ειδος .... απο το μελλον ! Για να αποτρεψει τον αργο μας θανατο πανω στην Γη.
"Ανθρωποι" ... OΧΙ κατα αναγκη με την σημερινη μορφη ... αλλα με καποια υπερδιαστατη.
Το λεει ο ιδιος ο Μακοναχυ (προς το ρομποτ) ενω βρισκονται μεσα στην ΜΤ.

Το ερωτημα βεβαια ειναι αλλο >
ΑΝ ... οι ανθρωποι του μελλοντος γνωριζαν τον αφανισμο μας, ΠΩΣ τον απεφυγαν οι ιδιοι ?

-

φίλε μου δε λέω ότι πιστεύω πως είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν (δεν το πιστεύω άλλωστε- πιστεύω το αντίθετο), αλλά μου άρεσε (πολύ) το γεγονός ότι η ταινία είναι ανθρωποκεντρική...

.....ότι ο,τι κάνουμε το κάνουμε μόνοι μας & δεν περιμένουμε τον απο μηχανής θεό, εξωγήινο κλπ. να μας σώσει

Στην πράξη βέβαια αυτό το σημείο στο σενάριο μπάζει από παντού για το λόγο που αναφέρεις - καμία μελλοντική γενιά ανθρώπων δε θα μπορούσε να το κάνει αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι χωρίς τη σκουληκότρυπα δε θα είχε επιβιώσει το ανθρώπινο είδος ώστε να υπάρξει αυτή η μελλοντική γενιά με τη γνώση να το κάνει

φυσικός δεν είμαι αλλά νομίζω ότι το (λογικό) παράδοξο είναι προφανές!

και για αυτό ρώτησα "ποιος έβαλε τη σκουληκότρυπα;"

διότι οι άνθρωποι αποκλείεται!

αυτό δεν είναι λάθος του στυλ: κανονικά στον 1ο πλανήτη αν 1 ώρα αντιστοιχούσε σε 7 γήινα χρόνια η βαρύτητα θα ήταν Χ φορές μεγαλύτερη άρα δε θα μπορούσαν να κάνουν αυτά που έκαναν....

αυτό το δέχομαι διότι είναι καλλιτεχνική άδεια και δε μένω στα νούμερα αλλά στην ουσία -
την οποία μάλιστα περιέγραψες πολύ όμορφα σε ένα άλλο ποστ σου σε αυτό το νήμα

ξαναλέω όμως, πρέπει να υπάρχει ένα αληθοφανές σενάριο με ένα βασικό concept που να στέκει

Και να στέκει όχι με βάση την επιστημονική γνώση κλπ κλπ, αλλά τη στοιχειώδη λογική - να στέκει λογικά!

Ετσι οπως το ανελυσες .... συμφωνω ! -bye-

But .... we are moving away from the movie .... again :p

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Για να δουμε αν εχει κατι να πει κατι ο κ. Πετειναρακης ..... :p

Last edited:

Την είδα και την απόλαυσα! Προσπάθησα πολύ να την δω ως ταινία και όχι σαν διδακτορική μελέτη στη φυσική. Ως ταινία θα την χαρακτήριζα από πολή καλή έως εξαιρετική και εξηγούμαι.
Το screenplay είχε εξαιρετικό ρυθμό. Η ηθοποιία όλων ήταν υψηλού επιπέδου. Ο μόνος που δεν με έπεισε περιέργως, ήταν ο Damon! Ατμόσφαιρα δυστοπική αν και εδώ πιστεύω πως θα μπορούσαν τα πράγματα να ήταν καλύτερα, τόσο σεναριακά όσο και καλλιτεχνικά. Κάτι δεν με έπεισε πως ο κόσμος οδηγούνταν σε ολοκληρωτική καταστροφή!
Η διάρκεια της ταινίας ήταν απολύτως επόμενη για το "μέγεθος" της ταινίας. Προσωπικά δεν κατάλαβα πότε πέρασαν σχεδόν 3 ώρες!
Τα μικροπροβληματάκια που εμφάνιζε το script
όπως για παράδειγμα τα κενά που εμφανίζονται μεταξύ της απόφασης για την αποστολή και της εκτόξευσης με ένα σκάφος και τους πιλότους να το οδηγούν χωρίς πρότερη διστημική εμπειρία σαν να ήταν ....ποδήλατο κ.α
το δικαιολόγησα "ποιητική αδεία"

Οσον αφορά στο sci τμήμα της ταινίας δεν έχω να πω πολλά πράγματα. Η άποψη του Νolan έχει βάσεις χωρίς βέβαια να απουσιάζει και ο σοβαρός αντίλογος. Τόλμησε και επέτυχε σε αυτόν τον τομέα.
Τελικά θα το βαθμολογούσα με 8,5 στα 10 και δε θα το χαρακτήριζα ως αριστούργημα αλλά, άνετα θα το κατέτασα ανάμεσα στα καλύτερα sci fi των τελευταίων 20 ετών.

Τολμώ να πω πως είναι η χειρότερη mainstream ταινία που έχω δει τα τελευταία χρόνια! Κατανοώ τι προσπάθησε να κάνει ο Nolan αλλά κατά την ταπεινή μου γνώμη απέτυχε παντού! Φαντάζομαι ότι προσπάθησε να δημιουργήσει ένα παγωμένο κλίμα μέσω των λιτών διαλόγων ακριβώς επειδή καταπιάνεται με ένα τόσο ας πούμε μη κατανοητό στην μέση ανθρωπινή αντίληψη θέμα όσο αυτό της μαύρης τρύπας! Όμως το αποτέλεσμα ήταν τελείως αντίθετο από αυτό που ήλπιζε! Σαν θεατής σχεδόν βρήκα κωμική αυτήν την λιτότητα στους διάλογους αλλά κυρίως το γεγονός ότι το συναίσθημα εγκλωβίστηκε σε αμερικανιές ενώ με τέτοιο σενάριο θα μπορούσαν να γίνουν παπάδες! Παράδειγμα: Πήγαν οι άλλοι στον πλανήτη για μερικές ώρες, επέστρεψαν, ο άλλος που είχε μείνει πίσω είχε γεράσει 22 χρόνια, και η σκηνή ξεπετάχτηκε λες και έπαιζαν τάβλι και έτρωγαν πίτσες! Καμία εμβάθυνση! Η μόνη σχέση στην οποία επιχειρήθηκε να δοθεί μια έμφαση ήταν αυτή του πατέρα-κόρης η οποία κατάληξε σε αμερικανια του χειρίστου είδους. Το φινάλε ναι είναι κωμικό!!!!

Δεν θα επιχειρήσω να κάνω σύγκριση με την Οδύσσεια που έτσι και αλλιώς δεν ήταν ποτέ του γούστου μου, αλλά αυτό που διάβασα κάπου για το solaris είναι αστείο! Το Solaris είναι ελάχιστα επιστημονική φαντασία. Κυρίως είναι ένα μεταφυσικό ποίημα για το αδιέξοδο των ανθρωπίνων σχέσεων! Και μόνο το remake με τον Clooney είναι εκατό φόρες καλύτερο από το Interstellar! Για το original δεν το συζητάμε

Aπαπαπα ..... :laugh: ..... που ειναι και ο Γιωργος (Ga'len) να αρπαξει φωτια το νηματακι !

Oι Οδυσσειακοι .... και οι Solarικοι ..... σημειωσατε 2 (ουτε λογος για Χ :flipout::flipout::flipout:)

Aπαπαπα ..... :laugh: ..... που ειναι και ο Γιωργος (Ga'len) να αρπαξει φωτια το νηματακι !

Oι Οδυσσειακοι .... και οι Solarικοι ..... σημειωσατε 2 (ουτε λογος για Χ :flipout::flipout::flipout:)

Εγω σολαρικός?.....στο σινεμά είμαι πολύ υπέρ του εμπορικού! Πεθαίνω για εφέ, για καστ, για Σαρλίζ, κλπ! Είμαι χιτακιας μέχρι το μεδούλι, αλλά τέτοια κλισέ του τύπου "είδα τον μπαμπά μου γιατί μου είχε υποσχεθεί πως θα έρθει" και "φύγε γιατί κανένας πατέρας δεν πρέπει να βλέπει το παιδί του να φεύγει, έχω τα δικά μου παιδιά για αυτό" ούτε ο Δαλιανίδης δεν τα είχε σκεφτεί, αν και ακόμα και αυτός είχε καλύτερη μουσική στις ταινίες του μιας και ο Πλέσσας είναι μακράν καλύτερος composer του Zimmer που ειδικά τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιεί την ίδια παρτιτούρα για όλες τις ταινίες που επενδύει μουσικά:flipout::flipout::flipout:(αντίοοοοοοοοο Ζimmer)

Last edited:

Γιωργο

Ειμαι σιγουρος οτι επεσες θυμα (οπως και εμεις) ενος παρατεταμενου και ζημιογονου hype που προηγηθηκε
τουλαχιστον ενα χρονο πριν την προβολη της ταινιας ..... και εκτοξευσε τις προσδοκιες ΟΛΩΝ πανω απο την
στρατοσφαιρα. Γιατι μονο αυτο μπορει να συμβει οταν επι ενα χρονο ακους Νοlan-Thorne, Nolan-Thorne κλπ.

ΑΝ για οποιοδηποτε λογο ΔΕΝ ειχες ακουσει το παραμικρο για την ταινια και σε επερνε βολτα ενας φιλος και
μπαινατε στην αιθουσα για να σκοτωσετε λιγη ωρα .... να εισαι εντελως σιγουρος οτι θα ειχες εντυπωσιαστει.
Ουτε Nolan, ουτε Ζimmer, ουτε Thorne .... το ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΟ ΣΥΝΑΡΠΑΖΕΙ, ενω η ΠΡΟΣΜΟΝΗ ΞΕΛΙΓΩΝΕΙ !!!!

(τα γραφω για να τα ακουω και εγω .... συνειδητο θυμα γαρ :p)

Απάντηση: Re: Interstellar (2014)

Εγω σολαρικός?.....στο σινεμά είμαι πολύ υπέρ του εμπορικού! Πεθαίνω για εφέ, για καστ, για Σαρλίζ, κλπ! Είμαι χιτακιας μέχρι το μεδούλι, αλλά τέτοια κλισέ του τύπου "είδα τον μπαμπά μου γιατί μου είχε υποσχεθεί πως θα έρθει" και "φύγε γιατί κανένας πατέρας δεν πρέπει να βλέπει το παιδί του να φεύγει, έχω τα δικά μου παιδιά για αυτό" ούτε ο Δαλιανίδης δεν τα είχε σκεφτεί, αν και ακόμα και αυτός είχε καλύτερη μουσική στις ταινίες του μιας και ο Πλέσσας είναι μακράν καλύτερος composer του Zimmer που ειδικά τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιεί την ίδια παρτιτούρα για όλες τις ταινίες που επενδύει μουσικά:flipout::flipout::flipout:(αντίοοοοοοοοο Ζimmer)

Ουτε λογος για τον Ζιμμερ.Πρεπει να ειναι το μεγαλυτερο copy-paste στην ιστορια των δημιουργων soundtrack.Και ειναι κριμμα γιατι στα καλα του εχει δωσει σπουδια δειγματα.Αλλα τον εχει φαει ο υπερκαταναλωτισμος....
Εδω εβαλε και ενα εκκλησιαστικο...βομβο στο backround,ωστε να παραπεμεπει συνειρμικα στο Ταδε Εφη Ζαρατουστρα της Οδυσσειας.
Πουστιά if you ask me...

Απάντηση: Interstellar (2014)

Καλη ταινια αλλα την βρηκα λιγο κουραστικη, περιττα κουραστικη θα ελεγα αφου θα μπορουσε να μοιρασει τον χρονο της σε πιο ουσιωδη τμηματα του σεναριου αντι σε μαχες σε εναν παγωμενο πλανητη. Τα εφε ηταν υπεροχα και ειδαμε την καλυτερη απεικονηση μαυρης τρυπες ever σε σινεμα.
Σιγουρα Οδυσσεια 2001 δεν ειναι αν και ειχε τα φοντα να γινει πιστευω. Οι καποιες επιστημονικες στρεβλωσεις (οπως την βαρυτικη διαστολη του χρονου στο πλανητη) συγχωρουνται μιας και μιλαμε για κινηματογραφο και οχι documentary. Θα ηθελα καποιες περισσοτερες λεπτομερειες πως λυθηκε η εξισωση για την βαρυτητα με τα κβαντικα δεδομενα απο την singularity.
Σιγουρα θα την ξανααπολαυσω στο Home Cinema. Καλο αν και οχι τελειο και το soundtrack.

Πολυ καλη απο μενα.

Γιωργο

Ειμαι σιγουρος οτι επεσες θυμα (οπως και εμεις) ενος παρατεταμενου και ζημιογονου hype που προηγηθηκε
τουλαχιστον ενα χρονο πριν την προβολη της ταινιας ..... και εκτοξευσε τις προσδοκιες ΟΛΩΝ πανω απο την
στρατοσφαιρα. Γιατι μονο αυτο μπορει να συμβει οταν επι ενα χρονο ακους Νοlan-Thorne, Nolan-Thorne κλπ.

ΑΝ για οποιοδηποτε λογο ΔΕΝ ειχες ακουσει το παραμικρο για την ταινια και σε επερνε βολτα ενας φιλος και
μπαινατε στην αιθουσα για να σκοτωσετε λιγη ωρα .... να εισαι εντελως σιγουρος οτι θα ειχες εντυπωσιαστει.
Ουτε Nolan, ουτε Ζimmer, ουτε Thorne .... το ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΟ ΣΥΝΑΡΠΑΖΕΙ, ενω η ΠΡΟΣΜΟΝΗ ΞΕΛΙΓΩΝΕΙ !!!!

(τα γραφω για να τα ακουω και εγω .... συνειδητο θυμα γαρ :p)

Νομίζω πως όχι και τονίζω το νομίζω……πάντα υπάρχει και το αν…
Το πρόβλημα της ταινίας δεν είναι το hype! Αλλά το τελικό αποτέλεσμα!

Μια από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας καραεμπορικό φυσικά, που το έχω δει πολλές φόρες και το βλέπω και πάλι ευχάριστα είναι η “Σφαίρα”. Και μου αρέσει γιατί ο ανθρώπινος παράγοντος επηρεάζει το αποτέλεσμα…Τι έχουμε ? κάτι ακατανόητο…μια σφαίρα όπου πάνω της μπορείς να προβάλεις το οτιδήποτε και αυτή το πραγματοποιεί! Πραγματοποιεί λοιπόν μια φρίκη ακριβώς επειδή ο άνθρωποι πρόβαλαν πάνω στην σφαίρα ότι πιο αρνητικό είχαν! Στο τέλος καταλήγουν ότι το ανθρώπινο είδος είναι ανάξιο να χειριστεί ένα τέτοιο δώρο!....

Εδώ δεν έχουμε καμία απολύτως παρέμβαση! Η μαύρη τρύπα κάνει συγκεκριμένα πράγματα τα οποία μάλιστα μόνο επιφανειακά επηρεάζουν τους ανθρώπους ενώ ένα τέτοιο φαινόμενο θα έπρεπε σωματικά και ψυχικά να τους συνθλίψει! Οι εξωγήινοι επίσης κάνουν συγκεκριμένα πράγματα τα οποία είναι και αστεία μιας και από όλο τον πλανήτη επιλέγουν αμερικάνους για να σώσουν το ανθρώπινο είδος και μάλιστα συγκεκριμένη οικογένεια. Κι αφού αυτή η οικογένεια ήταν τόσο χαρισματική εκείνος ο γιός γιατί βγήκε τόσο ανύπαρκτος?:flipout:

Ο Κέιν είναι σχεδόν γλάστρα (αν και γενικώς το συνηθίζει τελευταία)…
Ότι συμβαίνει είναι απολύτως προβλέψιμο….
Και το φινάλε χειρότερο και από τηλεταινίας…

Τώρα το τι επιστημονικό υπόβαθρο έχει η ταινία δεν με αφορά, και δεν με αφορά γιατί ο Νολαν δεν χρησιμοποίησε αυτό το υπόβαθρο υπέρ της πλοκής! Μοιάζει σαν η ταινία να είναι δυο κομμάτια! Μι ακατάσχετη επιστημονική φλυαρία και μία άνευ προηγουμένων υπερτονισμένη σχέση μεταξύ πατέρα κόρης που τελικά έσωσε τον πλανήτη!, ενώ ένας ψυχαναλυτής μάλλον θα αντιμετώπιζε το θέμα στην σφαίρα του κατά πόσο αυτό το δέσιμο στέκεται εμπόδιο στην δημιουργία σχέσεων με το αντίθετο φύλλο…..(με πιάνετε φαντάζομαι)

Το δάκρυα για την Ηλέκτρα με την Λάσκαρη ήταν καλύτερη ταινία και με λιγότερο κόστος και με παρόμοια υπερτονισμένη σχέση! Κόρη έφαγε γκόμενο μάνας επειδή πατέρας έπαθε έμφραγμα όταν έμαθε το συμβάν…..

Απλά, κατανοητά, όμορφα

Εδώ φάγαμε δυο ώρες, απίστευτο χρήμα, όλη την επιστήμη ενός αιώνα, για να φτάσουμε τελικά στην κόρη που προτρέπει τον πατέρα να πάει να βρει την Χαθαγουεί, την οποία και θα έπρεπε να είχε τακτοποιήσει πολύ πιο πριν και χωρίς την άδεια της:flipout:………

Ε μα σόρρυ πια……:ernaehrung004:

η σχέση για την οποία γράφεις όντως προβάλλεται πολύ αλλά δεν είναι το μοναδικό

μιλάει για αρκετά πράγματα σαν ταινία:
- αυτά που έγραψε τόσο όμορφα ο SR71B για το τι σημαίνει να ταξιδεύεις στο διάστημα
- για το πώς η μοναξιά και η κακουχίες τέτοιων ταξιδιών μπορεί να σε κάνει να αλλάξεις σαν άνθρωπος και να γίνεις ένα τομάρι & μισό
- το πώς ακόμα και τώρα πιστεύουμε ότι οι σύγχρονες κοινωνίες θα αποτύχουν αλλά η τεχνολογία θα είναι εκεί για να μας σώσει
- για τη στάση ζωής "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα" την οποία είδαμε από διάφορους ήρωες & αντιήρωες

και αρκετά ακόμα....

και επίσης δε νομίζω ότι υπήρχαν (ή εννοούνταν) πουθενά εξωγήινοι (αν και θα βόλευε)

Last edited:

Είχα μια μικρή ελπίδα όταν ο πρωταγωνιστης έπεσε στον υπερκύβο μήπως και η ταινία το γύριζε σε κλειστοφοβικού τύπου ψυχόδραμα, αλλά ούτε αυτό κατάφερε.....

Μια από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας καραεμπορικό φυσικά, που το έχω δει πολλές φόρες και το βλέπω και πάλι ευχάριστα είναι η “Σφαίρα”. Και μου αρέσει γιατί ο ανθρώπινος παράγοντος επηρεάζει το αποτέλεσμα…Τι έχουμε ? κάτι ακατανόητο…μια σφαίρα όπου πάνω της μπορείς να προβάλεις το οτιδήποτε και αυτή το πραγματοποιεί! Πραγματοποιεί λοιπόν μια φρίκη ακριβώς επειδή ο άνθρωποι πρόβαλαν πάνω στην σφαίρα ότι πιο αρνητικό είχαν! Στο τέλος καταλήγουν ότι το ανθρώπινο είδος είναι ανάξιο να χειριστεί ένα τέτοιο δώρο!....

Ισχύει!!!

Όσες φορές και να την έχω δεί,δεν την έχω βαρεθεί ποτέ. Την ταινία του νήματος όμως,δεν την έχω δεί ακόμα.
Έχω διαβάσει διάφορες απόψεις εδώ μέσα,απο φίλους που την είδαν.....Οπότε αναμένω.

Το πρόβλημα της ταινίας δεν είναι το hype! Αλλά το τελικό αποτέλεσμα!

Γιωργο, ολα οσα περιγραφεις, ΙΣΧΥΟΥΝ. Με ενοχλησαν και εμενα οταν ειδα την ταινια.
Ομως κατσε και σκεψου για ποιο λογο ΕΣΥ πας να δεις μια ταινια επιστημονικης φαντασιας.
Για το καθρεφτισμα του ανθρωπινου δραματος στο συμπαν ... η για την σαστισμαρα του αναπαντεχου και ΑΚΑΤΑΛΗΠΤΟΥ ?
Αν, προς στιγμην αφαιρεσεις ΟΛΗ την διαπλοκη των ανθρωπινων σχεσεων στο εργακι ... μενει τιποτα για σενα ?
ΚΑΤΙ που να συνεχιζει να σε τραβαει ως μαγνητης και μετα απο δυο χρονια (σε καποια θεαση στο σπιτι σου) ?

Γιωργο, ολα οσα περιγραφεις, ΙΣΧΥΟΥΝ. Με ενοχλησαν και εμενα οταν ειδα την ταινια.
Ομως κατσε και σκεψου για ποιο λογο ΕΣΥ πας να δεις μια ταινια επιστημονικης φαντασιας.
Για το καθρεφτισμα του ανθρωπινου δραματος στο συμπαν ... η για την σαστισμαρα του αναπαντεχου ?
Αν, προς στιγμην βγαλεις ΟΛΗ την διαπλοκη των ανθρωπινων σχεσεων μεσα στην πλοκη ... μενει τιποτα για σενα ?

εντάξει τώρα θα νομίσεις ότι στην λέω ή το ότι είμαι στραβόξυλο(τίποτα από τα δυο δεν ισχύει), αλλά μπορεί η τέχνη να κάνει τα πάντα ταυτόχρονα!

dali_crucifixion_hypercube.jpg

η αν πέσεις σε δίσκο του San Ra διάβασε τι γράφει στα οπισθόφυλλα...κάποια στιγμή θα τα αντιγράψω και θα τα παρουσιάσω (όσα έχω μπορέσει να βρω)

αλλά μπορεί η τέχνη να κάνει τα πάντα ταυτόχρονα!

dali_crucifixion_hypercube.jpg

Η Τεχνη που ποσταρεις ειναι ΑΛΛΟΥ ΥΠΕΡΚΥΒΟΥ καπελο :laugh: (και εχεις πετυχει και το alter ego μου, παναθεμα σε !)
Μερικες φορες, μια "ζωγραφια" δαπανα την μιση ζωη του καλλιτεχνη ο οποιος ΚΑΙ ΠΑΛΙ θεωρει οτι δεν τον εκφραζει.
Δοθηκε στον Νοlan μιση ζωη, να ασχολειται μονο με αυτο το θεμα, ωστε να τον συγκρινουμε εικαστικα-καλλιτεχνικα
με τον Salvador ?

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΡΩΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ..... αρα ολους μας ! -bye-

Απάντηση: Interstellar (2014)

Μια πανέμορφη ταινία που σε κρατά καθηλωμένο για τρεις ώρες στη θέση σου. Εξυπηρετεί απόλυτα αυτό που είναι για μένα ο κινηματογράφος: μια μικρή απόδραση από την καθημερινότητα σε κάτι μακρινό, άπιαστο ίσως αλλά υπέροχο και με το μεγαλείο των ανθρώπινων συναισθημάτων και σχέσεων στο επίκεντρο. Μπράβο στο Νόλαν, για άλλη μια φορά με "αποζημίωσε" με ένα του θαυμάσιο δημιούργημα.:SFGSFGSF::SFGSFGSF:

.... και τα $621 millions .... worldwide (ΙΜΑΧ οr not) ! :proud:

To Ιnterstellar κατακτα τις κορυφες του, αργα αλλα σταθερα.
Δεν ειναι πυροτεχνημα τυπου "μπαμ-μπουμ και την σκαπουλαρω με το κοριτσι" :smash:
Ειναι καργα απαισιοδοξο εργο (προς τα που οδευει η ανθρωποτητα) και το οτι
εχει τετοια απηχηση ... δειχνει οτι κατι εχει αντιληφθει ο κοσμακης.
Ο, κατα τα αλλα, χαζοχαρουμενος και ανεφελος κοσμος.