Ιοί

Status
Not open for further replies.
Την ίδια ώρα που οι σοφοί μας αποθαρρύνουν τη χρήση μάσκας στη Γερμανία θα γίνει υποχρεωτική από όλους. Αλλά εμείς εδώ ξέρουμε καλύτερα. Τι, όχι;

Tα εχουμε ξαναπει ρε Νικο. Δεν υπαρχουν μασκες, και οταν δεν υπαρχουν λενε "δεν χρειαζονται". Παντου.

...........
Και κάτι ουσιώδες. Μπορώ να παραγγείλω σούβλες στο σπίτι, πατάτες φούρνου κλπ από έξω και μετά για σιγουριά να τα βάλω ένα λεπτό στο φούρνο μικροκυμάτων αφού έχω αφαιρέσει προφανώς και "διαχειριστεί" τις συσκευασίες τους και να τα καταναλώσω άφοβα? Να κάνουμε καμία γουρουνιά βρε αδερφέ...
Από την έρευνα που έχω κάνει -επειδή είχα την ίδια απορία με σένα- βρήκα ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ή μελέτες που να δείχνουν ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται από τα τρόφιμα. Μόνο από τα σταγονίδια. Συνεπώς τα τρόφιμα θεωρούνται ασφαλη.
Αλλά μέχρι στιγμής ούτε και κάποια έγκυρη έρευνα που να δείχνει το αντίθετο.
Οπότε θα βασιστούμε στα γενικως ισχύοντα για όλους τους ιούς και τα βακτήρια.

Η ίδια έρευνα -και προσπάθησα να το διασταυρώσω από διάφορες πηγές- μου έδειξε ότι όλοι οι ιοί και τα βακτήρια σκοτώνονται, αδρανοποιούνται σε θερμοκρασία από 70 βαθμούς Κελσίου και πάνω για μερικά λεπτά. Αν δεν κάνω λάθος, οι φούρνοι αποστείρωσης αυτή τη θερμοκρασία χρησιμοποιούν. Για πόσα λεπτά δεν είμαι σίγουρος. Πάντως ο φούρνος μικροκυμάτων είναι μία καλή λύση. Θα πρέπει να επιβεβαιώσεις όμως, μέ ένα θερμόμετρο μαγειρικής, εάν πράγματι ανεβάζει τα τρόφιμα σε αυτή τη θερμοκρασία και μάλιστα σε όλη τη μάζα του θερμαινόμενου φαγητού.

Πιστεύω όμως ότι ο μεγαλύτερος μπελάς, η μεγαλύτερη δυσκολία είναι ο χειρισμός της συσκευασίας και των περιτυλιγμάτων με την οποία τα φέρνουν.

Σημείωσε ότι η e-food.gr την οποία χρησιμοποιούσα τακτικότατα για παραγγελίες delivery πριν τον εγκλεισμό μας ήδη έχει κανονίσει με τα συνεργαζόμενα καταστήματα της εάν το ζητήσεις, η παράδοση να γίνεται χωρίς επαφή με τον πελάτη (να αφήνουν την παραγγελία έξω από την πόρτα). Επίσης εάν θες να αφήσεις κάποιο φιλοδώρημα στον ντελιβερά που θα τα φέρει, να το αναγράψεις χωριστά στην όλη παραγγελία.
Προϋπόθεση φυσικά να επιλέξεις τρόπο πληρωμής πιστωτική κάρτα ή Paypal.

Υ.Γ. Δεν είμαι ειδικός, ούτε και τον παριστάνω. Παρακαλώ λοιπόν οι γιατροί της παρέας και όσοι έχουν περισσότερη πληροφόρηση επί του θέματος ας μας πληροφορήσουν κατάλληλα.

Γιώργο,τώρα υπάρχουν. όπως έγραψα και χτες εδω εχουν και τα ψιλικατζιδικα..

Ε τοτε να τις φορατε. Εισαστε τυχεροι. Εαν βεβαια ο διευθυντης της ολης υγειονομικης επιχειρησης πει "βαλτε ολοι μασκες", τοτε θα ηθελα να δω το στοκ.
Τεσπα οταν βγαινετε και βρισκετε να βαζετε. Καλο ειναι να μη βγαιινετε χωρις σοβαρη αιτια για να απομονωθει η βρωμια αυτη.

Εμας εδω υπαρχει απαγορευση στα φαρμακεια να πουλανε μασκες τις κατασχει ντε φακτο η πολιτεια. Στα ψιλικατζιδικα δεν εχει τετοια... Ασε που δεν υπαρχουν πια ψιλικατζιδικα ανοιχτα και σχεδον δεν υπαρχουν καθολου.

Ερωτηση προς τους κατεχοντες το σπορ.
Χιουμοριστικα ειχα γραψει σε αλλο τοπικ ,οτι αποφευγω τα παιχνιδια με το γατο μας γιατι μας κανει κοσκινο τα χερια, απο τις γρατζουνιες.
Αυτο εκτος απο πλακα,εμπεριειχε και την ανησυχια μου ως προς το τι μπορει να συμβει με τον ιο, οταν βρισκει διοδο εισαγωγης σε τραυματισμενο δερμα.
Ισχυει???

(ασε που εχω κοψει τα νυχια μου συριζα ,για να μην υπαρχουν φωλιες για "φιλοξενια" )

εδώ ένα άρθρο που διαβάζω και έχει κάποια βάση:

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, με ανακοίνωσή του, προειδοποιεί για την λανθασμένη και επικίνδυνη χρήση ιατρικής μάσκας από τους πολίτες (μη γιατρούς και νοσηλευτές).

Για τους πολίτες (μη γιατρούς και νοσηλευτές), η απλή ιατρική μάσκα έχει χρήση σε περίπτωση που νοσούν ή που φροντίζουν νοσούντα. Επίσης, όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού μπορούν, εφόσον διαθέτουν, να φορούν μάσκες αλλά πάντα κρατώντας αποστάσεις ο ένας από τον άλλο.

Αν βρίσκονται κατ´ ανάγκη κοντά σε άλλους και δεν μπορούν να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας (1,5 ως 2 μέτρα), τότε πρέπει να φορούν μάσκα, αν και αυτό δεν είναι ασφαλές.
Οι μάσκες με βαλβίδα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις μάσκες με βαλβίδα (τύπου FFP2 και 3), η χρήση τους από ασθενείς ευνοεί την μετάδοση του ιού στο εξωτερικό περιβάλλον (ψεκάζοντας προς τα έξω εκπνοές με ιικό φορτίο). Για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους πολίτες και όταν βλέπουν κάποιο –μη γιατρό ή νοσηλευτή- να φοράει τέτοια μάσκα πρέπει να τηρούν μεγάλες αποστάσεις.

Οι μάσκες αυτές είναι κατασκευασμένες αποκλειστικά για χρήση από γιατρούς και νοσηλευτές που διαχειρίζονται περιστατικά του covid-19. Και πρέπει να φέρονται μόνο εντός των χώρων που είναι μολυσμένοι, δηλαδή όταν μετακινείται ο γιατρός ή ο νοσηλευτής από την μολυσμένη περιοχή, σε καθαρή περιοχή του νοσοκομείου, πρέπει να βγάζει τη μάσκα του. Όλο το υπόλοιπο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να φορά απλές χειρουργικές μάσκες.

Οι ιδανικές μάσκες είναι οι χειρουργικές μιας χρήσεως οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότερες φορές.

Οι πάνινες μάσκες προφυλάσσουν επαρκώς εφόσον χρησιμοποιούνται για προληπτική χρήση (δηλαδή όχι νοσηλεία ασθενούς με covid-19) αλλά θα πρέπει να πλένονται και να σιδερώνονται μετά από κάθε χρήση.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει την αδόκιμη χρήση των ιατρικών μασκών και συστήνει στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης, όπως ακριβώς αυτά παρουσιάζονται από το υπουργείο υγείας, τον ΕΟΔΥ και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας.

Αντίθετα, η αδόκιμη χρήση ιατρικών μέτρων προφύλαξης και η αλόγιστη χρήση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή και παρακολούθηση, μπορούν να οδηγήσουν κάποιους στο νοσοκομείο αντί να προφυλάξουν.

Παντως, μετα απο μια οδυνηρη ελλειψη μασκων (απο τις ακριβες των 15 ημερων, οχι της μισης μερας)
η φαρμακοποιος μου (:love::love::love:) βρηκε και εφερε νεο αποθεμα. Αρα κατι ισως να κυκλοφορει
στην αγορα (των φαρμακειων) και αυτα που λενε οι ειδησεις για κατακρατηση μασκων απο εθνη
κατα εκατομμυρια ισως να μην αντιστοιχουν στην πραγματικοτητα. ΙΣΩΣ .... αφου, οπως διαβαζω,
υπαρχουν παραπανω απο ενας τυπος μασκων.

Που διαλα τις βρισκουν και τις προμηθευονται ? Μαλλον, πατησαν γκαζι εκ νεου οι κατασκευαστες.

Χιουμοριστικα ειχα γραψει σε αλλο τοπικ ,οτι αποφευγω τα παιχνιδια με το γατο μας γιατι μας κανει κοσκινο τα χερια, απο τις γρατζουνιες.
Αυτο εκτος απο πλακα,εμπεριειχε και την ανησυχια μου ως προς το τι μπορει να συμβει με τον ιο, οταν βρισκει διοδο εισαγωγης σε τραυματισμενο δερμα.
Ισχυει???

(ασε που εχω κοψει τα νυχια μου συριζα ,για να μην υπαρχουν φωλιες για "φιλοξενια" )

Πως θα βρει δίοδο ο ιός βρε Μιχάλη?

Αφενός η "πληγή" κλείνει πολύ γρήγορα (όσο κάνει να πήξει το αίμα), αφετέρου ... κάνεις χειραψίες? Όχι από όσο φαντάζομαι.

Άσε που οι όποιες γρατσουνιές δεν είναι στην παλάμη αλλά στην πίσω πλευρά του χεριού.

Περισσότερη πιθανότητα έχεις να κολλήσεις από τα μάτια αν υπάρχουν σταγονίδια στον αέρα.

Μην τρελαίνεσαι, κοιτά να χαρείς το γατάκι σου.

Ισχυει???

Μη φοβασαι. Εχεις πολυ περισσοτερες πιθανοτητες να σε χτυπησει κεραυνος την ωρα που εισαι στο μπανιο.

Ισχυει???

στη θέση σου θα ανησυχούσα περισσότερο για το βακτήριο Bartonella henselae παρά για τον κορωνοιό,

ψάξε στο ίντερνετ για ¨νόσος εξ ονύχων γάλης¨ (Cat scratch)

Τα πράγματα είναι καλύτερα σε ότι αφορά τις μάσκες την τελευταία βδομάδα.
Πλέον βρίσκεις στα φαρμακεία.
Μαλιστα στην γειτονιά μου πλέον ρωτάνε πόσες θέλεις ενώ πρώτα ήταν μόνο 2 τμχ σε κάθε πελάτη.

Από την έρευνα που έχω κάνει -επειδή είχα την ίδια απορία με σένα- βρήκα ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ή μελέτες που να δείχνουν ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται από τα τρόφιμα. Μόνο από τα σταγονίδια. Συνεπώς τα τρόφιμα θεωρούνται ασφαλη.
Αλλά μέχρι στιγμής ούτε και κάποια έγκυρη έρευνα που να δείχνει το αντίθετο.
Οπότε θα βασιστούμε στα γενικως ισχύοντα για όλους τους ιούς και τα βακτήρια.

Η ίδια έρευνα -και προσπάθησα να το διασταυρώσω από διάφορες πηγές- μου έδειξε ότι όλοι οι ιοί και τα βακτήρια σκοτώνονται, αδρανοποιούνται σε θερμοκρασία από 70 βαθμούς Κελσίου και πάνω για μερικά λεπτά. Αν δεν κάνω λάθος, οι φούρνοι αποστείρωσης αυτή τη θερμοκρασία χρησιμοποιούν. Για πόσα λεπτά δεν είμαι σίγουρος. Πάντως ο φούρνος μικροκυμάτων είναι μία καλή λύση. Θα πρέπει να επιβεβαιώσεις όμως, μέ ένα θερμόμετρο μαγειρικής, εάν πράγματι ανεβάζει τα τρόφιμα σε αυτή τη θερμοκρασία και μάλιστα σε όλη τη μάζα του θερμαινόμενου φαγητού.

Πιστεύω όμως ότι ο μεγαλύτερος μπελάς, η μεγαλύτερη δυσκολία είναι ο χειρισμός της συσκευασίας και των περιτυλιγμάτων με την οποία τα φέρνουν.

Σημείωσε ότι η e-food.gr την οποία χρησιμοποιούσα τακτικότατα για παραγγελίες delivery πριν τον εγκλεισμό μας ήδη έχει κανονίσει με τα συνεργαζόμενα καταστήματα της εάν το ζητήσεις, η παράδοση να γίνεται χωρίς επαφή με τον πελάτη (να αφήνουν την παραγγελία έξω από την πόρτα). Επίσης εάν θες να αφήσεις κάποιο φιλοδώρημα στον ντελιβερά που θα τα φέρει, να το αναγράψεις χωριστά στην όλη παραγγελία.
Προϋπόθεση φυσικά να επιλέξεις τρόπο πληρωμής πιστωτική κάρτα ή Paypal.

Υ.Γ. Δεν είμαι ειδικός, ούτε και τον παριστάνω. Παρακαλώ λοιπόν οι γιατροί της παρέας και όσοι έχουν περισσότερη πληροφόρηση επί του θέματος ας μας πληροφορήσουν κατάλληλα.

την ίδια απορία για τον φούρνο μικροκυμάτων είχα κι εγώ και ζήτησα τη γνώμη έμπειρου συναδέλφου

"δεν τρώμε και δεν πίνουμε τίποτα που έχει φτιαχτεί από άλλον καθώς θα μπορούσε να βήχει όταν το παρασκεύαζε"
Δημήτρη πιστεύεις ότι ο φούρνος μικροκυμάτων θα βοηθούσε στην εξόντωση του ιού πριν την κατανάλωση του φαγητού¨

ιδού η απάντηση του

...Γιώργο δεν ξέρω εάν θα είχε αποτέλεσμα.
Θεωρητικά θα μπορούσε αλλά δεν έχω δεδομένα.
Και δεν θα πρότεινα κάτι που δεν μπορώ να υποστηρίξω επιστημονικά...

Σ' αυτή την περίπτωση πρέπει να πάψουμε να τρώμε και ψωμί, αφού δεν το έχουμε φτιάξει εμείς και ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι από ποιές διαδικασίες έχει περάσει ώσπου να φτάσει σ' εμάς.

Νομίζω ότι είναι πιο σημαντικό να εξετάζουμε πόσο προσεκτικοί και σχολαστικοί με τα μέτρα υγιεινής είναι οι υπάλληλοι στα καταστήματα τροφίμων, όπου αναγκαστικά, θέλουμε-δε θέλουμε, πάμε και ψωνίζουμε.

Αν είναι σωστοί, αυτό πρέπει να μας δίνει σιγουριά. Αλλιώς αλλάζουμε κατάστημα.

Σ' αυτή την περίπτωση πρέπει να πάψουμε να τρώμε και ψωμί, αφού δεν το έχουμε φτιάξει εμείς και ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι από ποιές διαδικασίες έχει περάσει ώσπου να φτάσει σ' εμάς.

Νομίζω ότι είναι πιο σημαντικό να εξετάζουμε πόσο προσεκτικοί και σχολαστικοί με τα μέτρα υγιεινής είναι οι υπάλληλοι στα καταστήματα τροφίμων, όπου αναγκαστικά, θέλουμε-δε θέλουμε, πάμε και ψωνίζουμε.

πως να είναι αφού τους επισκέπτεται τόσος κόσμος κάθε μέρα;

Αφού με τα ίδια γάντια πιάνει και βάζει το ψωμί και με τα ιδια δίνει τα κέρματα από ρέστα.. Το ίδιο και τύπου καφέδες σε πλαστικό κτλ.. Πάντως άμα είναι να κολλάει έτσι θα κολλήσουμε όλοι κάποια στιγμή δεν υπάρχει περίπτωση

Sent from my iPhone xs max using Tapatalk

Για το ψωμί, έχει φτιάξει μια φορά η σύζυγος. Βγήκε ανάλατο. Θα το παλέψει τη δεύτερη. Κατά τα άλλα, ψωμί του τοστ και κρακεράκια...
Προιόντα που συσκευάζονται κατευθείαν από μηχανές παραγωγής με ελάχιστη έως και καθόλου ανθρώπινη παρέμβαση.

Ισχυει???

Επειδή το ερώτημα αφορά πολλούς.
Δημοσιεύθηκε χθες άρθρο, το οποίο αν και δεν έχει κριθεί ενδελεχώς (preliminary report), περιέχει σοβαρά στοιχεία που δειχνουν ότι ο νέος κορώνα-ιος μπορεί να αντιγράφεται στις γάτες και τα φέρετ (άρα αυτά είναι ευαίσθητα σε μολύνσεις με τον SARS-Cov2), σε αντίθεση με τους σκύλους, γουρούνια, πάπιες.

https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.03.30.015347v1

Ισχυει???

Επίσημες οδηγίες από τον Διεθνή Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (World Organisation For Animal Health).
https://www.oie.int/en/scientific-e...estions-and-answers-on-2019novel-coronavirus/
Δε λέει και πολλά πράγματα. Βασική αντίληψη είναι πως ειδικά για τα κατοικίδια που μας ενδιαφέρει εδώ ΔΕΝ προκύπτει ότι αποτελούν φορείς μετάδοσης της νόσου (του κορωνοϊού, όχι άλλων), ούτε ότι μπορεί να νοσήσουν από εμάς. Παρ' όλο που έχουν βρεθεί περιστατικά όπου κατοικίδια έχουν βρεθεί θετικά στον κορωνοϊό. Πλην όμως αυτό αποδίδεται περισσότερο στη στενή επαφή με τα αφεντικά τους που είχαν ήδη προσβληθεί και όχι ότι νόσησαν τα ίδια τα ζώα. Πάντως επισημαίνει την ανάγκη να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα υγιεινής (πλύσιμο χεριών πριν και μετά) όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα και να αποφεύγουμε στενές επαφές, όπως φιλιά, γλυψίματα ή να μοιραζόμαστε το φαγητό.

When handling and caring for animals, basic hygiene measures should always be implemented. This includes hand washing before and after being around or handling animals, their food, or supplies, as well as avoiding kissing, licking or sharing food.

Eγω κανω το εξης. Αναβω τον φουρνο στο δεκα και τον αφηνω κανα δεκαλεπτο.
Μετα βαζω την φρατζολα (η την μπαγκετα) και την αφηνω περιπου εναμιση λεπτο. Η θερμοκρασια ειναι σιγουρα πολυ πανω απο 60 βαθμους που σκοτωνουν τους ιους.
Εαν τα βγαζω απο την καταψυξη (γιατι αγοραζω για την βδομαδα), το αφηνω περισσοτερη ωρα πεντε λεπτα συν, μεσα σε αλουμινιο για να μην καει μονο εξω.

Η αλλη λυση ειναι φετες ψωμιου και ενα-δυο λεπτα στην φρυγανιερα.

Η αλλη ειναι να μην φας ψωμι και να αντικαταστησεις με μπληγουρι, μακαρονια και λοιπα...

Status
Not open for further replies.