Ιοί

Status
Not open for further replies.
Δεν νομίζω ότι έχουμε να κάνουμε με μικρή μειοψηφία. Προσωπικώς πιστεύω ότι τουλάχιστον ο 1 στους 3 τα εφαρμόζει από λίγο έως και εντελώς χαλαρά τα μέτρα. Το βλέπουμε με τα μάτια μας, παντού όπου βγούμε. Βλέπουμε τη διαφορά τώρα που έχει καλοκαιρία, σε σχέση με πριν 10 μέρες που δεν είχε. Άρα;

Εγώ είμαι υπέρ εκείνου του μέτρου και εκείνης της ποινής που θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, το οποίο δεν είναι η τιμωρία αλλά η καθολική κατά το δυνατόν τήρηση του εγκλεισμού. Αλλιώς δεν έχει και νόημα.
Είμαστε αντιμέτωποι με μαζικές καταχρήσεις των εξαιρέσεων (σωματική άσκηση, ψώνια άνευ χρονικού περιορισμού), και τελικά ο μόνος λόγος που επιβάλλεται το πρόστιμο είναι ο τυπικός, δηλαδή να είσαι έξω και να μην έχεις στείλει sms ή να μη φέρεις μαζί σου το σχετικό έγγραφο. Το ότι μπορεί κάποιος να στελει κωδικό 6 για άθληση και να σουλατσάρει ρουφώντας το τσιγαράκι του (το συνάντησα αρκετές φορές!) δεν μας λέει κάτι; Μας αρκεί ότι έστειλε το sms; Μας ενδιαφέρει το να γνωρίζουμε πότε κάποιος βγαίνει έξω (γιατί μόνο αυτό εξυπηρετεί πλέον το μέτρο) ή να αποκλείσουμε τις άσκοπες μετακινήσεις;
Τάσο η Κίνα εφάρμοσε τα μέτρα αυτά με τον τρόπο που υποδεικνύεις. Και ναι, θα το παραδεχτούμε, αποτελεσματικά. Βεβαίως είχε και την οικονομική δυνατότητα, άλλο αυτό. Να απομονώσει μία ολόκληρη επαρχία, -στο μέγεθος της Ελλάδας- προκειμένου να σωθούν οι υπόλοιπες. Διακρίνω σε πολύ κόσμο και στα μέσα ένα ενδόμυχο θαυμασμό για τους Κινέζους και την αποτελεσματικότητα τους. Αλλά οι Κινέζοι έχουν ένα ιδιότυπο αυταρχικό (το λιγότερο) καθεστώς και μία άλλη διαφορετική κοινωνία. Που δε συμβαδίζει -ακόμα και να θέλουμε- με το δικό μας πολιτισμό και τρόπο ζωής.

Αλλά ας τ' αφήσουμε αυτά και ας πάμε στην ουσία. Σκοπός των μέτρων -όλων των μέτρων- δεν είναι ο εγκλεισμός αυτός καθαυτός, ούτε ο περιορισμός των άσκοπων μετακινήσεων. Είναι η προστασία. Με τη δημιουργία απόστασης ανάμεσα στα άτομα, ώστε να εμποδίζεται πρακτικά η μετάδωση του ιού από άτομο σε άτομο.

Η αποτελεσματικότητα των μέτρων είναι αντίστοιχη προς το βαθμό συνειδητοποίησης τους.

Ας υποθέσουμε τώρα ότι 1000 άτομα (ή και περισσότεροι) συγκεντρώνονται σ' ένα ανοιχτό χώρο, π.χ. μία πλατεία. Και περπατούν άσκοπα, κάνουν βόλτα στον ήλιο, κάνουν τις ασκησούλες τους.
Αλλά:
-Φοράνε όλοι τη μάσκα τους (για να μη μεταδίδουν τυχόν σε άλλους).

-Τηρούν ο ένας από τον άλλο μία απόσταση 2-3 μέτρων τουλάχιστον. (Εξαίρεση τα ζευγάρια που έτσι κι' αλλιώς έρχονται μαζί από το σπίτι τους). Ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού γίνεται μηδαμινός, στατιστικά μηδενικός. Εδώ είναι η ουσία. Εάν όλος ο πληθυσμός μπορούσε να εκπαιδευτεί, ώστε να τηρεί τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης από μόνος του χωρις καταναγκασμό, τα μέτρα θα γίνονταν ηπιότερα.

Δεν το λέω στην τύχη, ούτε για φτηνό εντυπωσιασμό. Ενδέχεται, είναι μάλιστα πολύ πιθανό, η έκτακτη κατάσταση να κρατήσει πολύ περισσότερο απ' όσο υπολογίζουμε. Είναι πολλά αυτά που δε γνωρίζουμε ακόμα για τον ιό. (Την αντοχή του στους καλοκαιρινούς μήνες, τη διάρκεια ανοσίας όσων έχουν προσβληθεί κλπ). Αλλά εν τω μεταξύ οι άνθρωποι πρέπει και να τρώνε. Μία στοιχειώδης λειτουργία της οικονομίας πρέπει κάποια στιγμή να αποκατασταθεί. Ενδέχεται -δεν το ξέρουμε- να περάσουμε ένα μακρύ, μεταβατικό χρονικό διάστημα, όπου θα ζούμε τηρώντας ταυτόχρονα πλήθος προφυλάξεων. Όπου θα χρειαστεί να εκπαιδευτούμε και να προσαρμοστούμε να ζούμε στις νέες συνθήκες. Γι' αυτό τονίζω το ρόλο της εκπαίδευσης, της διαπαιδαγώγησης του πληθυσμού όπου πρέπει να οδηγούν τα μέτρα. Άλλωστε το πιο απλό, το πλύσιμο με νερό και σαπούνι ήταν κάποτε ζητούμενο, κάτι που οι κοινωνίες έπρεπε να μάθουν σιγά-σιγά. Και σήμερα είναι από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουν τα παιδάκια.

Ελπίζω όλα αυτά ποτέ να μη συμβούν.
Δυστυχώς, τούτη τη στιγμή δεν μπορούμε να τα αποκλείσουμε.

Υ.Γ. Κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Κάποια μέτρα είναι μάλλον υπερβολικά. Στο χωριό μου όπου τώρα έχουμε μία ερημική παραλία, εάν πάνε 5-10 άτομα και κολυμπήσουν σε απόσταση 20-30 μέτρων ο ένας από τον άλλο, που είναι το πρόβλημα;
Νομίζω ότι η απλή, κοινή λογική μπορεί, εφ' όσον τη διαθέτουμε, να μας προφυλάξει από τους περισσότερους κινδύνους...
 
Το ξέρω ότι θα με "φάτε", αλλά αν άφηναν τον κόσμο,να κάνει μια βόλτα με το αυτοκίνητο του ΧΩΡΊΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΠΟΒΊΒΑΣΗΣ ,δεν θα παρατηρούσαμε όλα αυτά τα σουλάτσα.
Τι θα γινόταν δηλαδή, αν έπαιρνα την γυναίκα μου και την κόρη μου και πήγαιναμε μια βόλτα στη Λούτσα?
Ποιον θα ενοχλούσα και με ποιον θα ερχόμουν σε επαφή?
 
Εγώ τουλάχιστον δεν προκειται να σε φάω! :D
Διάβασε τι γράφω πιο πάνω...

Αυτό που μου έχει λείψει για να φάω αυτές τις μέρες είναι...
Σουβλάκι!
 
Και πως θα αποδείξεις βρε Μάικ σε αυτόν που θα σε ελέγξει ότι δεν θα αποβιβαστείς;
 
Απάντηση: Re: Ιοί

Το ποιος βολταρει και βγαινει εξω ειναι ακομα θεμα αυστηροποιησης της νομοθεσιας.

Το ποιος βολταρει εξω ειναι ΠΡΩΤΑ θεμα συνειδησης και ΜΕΤΑ νομοθεσιας.
Αλοιμονο, αν οι νομοι οριζουν τα ορια της συνειδησης (μας).
Τελειωσαμε !!!!
 
Ποια συνείδηση τώρα.. Διαβάστε λίγο σχόλια και αλλου και θα καταλάβετε. Μην βλέπετε ένα επίπεδο εδώ μέσα μόνο. Άλλοι λένε ότι δεν υπάρχει ιός, είναι ψέματα, έχουμε πιο πολλά τροχαία, αφορά τους γέρους κτλ.. Αυτός που τα πιστεύει αυτά θα κάτσει φρόνιμα; Εννοείται όχι, αυτόν οφείλεις να συνεφέρεις με την επιβολή του νόμου όχι για το καλό του για το καλό των υπολοίπων


Sent from my iPhone xs max using Tapatalk
 
Και πόσο συγκινητικό είναι το παιδί να αναλαμβάνει το ρόλο του γονιού για το γέροντα πατέρα ή μάνα που πια δεν καταλαβαίνει πολύ καλά πως να προσαρμοστεί σε αυτή την σκληρή πραγματικότητα.

Υπαρχει ενας τροπος (αν δεν σε παρει πρεφα η μανουλα, που θα σε παρει) ...

κανεις τον κακο μπατσο ΕΣΥ ως γιος (το βραδυ, που ειναι ετοιμη να πεσει για υπνο)
δηλαδη, της λες οτι "δεν υπαρχουν κλινες και αναπνευστηρες, θα πας σαν το σκυλι στο αμπελι"
και κανει τον καλο μπατσο η ΑΔΕΡΦΗ ΣΟΥ (το πρωι, οταν ειναι ετοιμη να παρει τους δρομους)
δηλαδη, της λεει οτι "ο Μανος μπορει να μην εχει τροπους αλλα νοιαζεται και θελει το καλο σου,
αλλωστε κοντα ειναι το καλοκαιρακι, μην λαχταρισουμε χωρις λογο .... ε μανουλα ?"
Ε ... τα διανθιζετε και με λιγα λογακια παραπανω (δηλαδη "αλλα λογια να αναγαπιομαστε")
με προλογους για την ηλιοφανεια και επιλογους για το τι φαγατε σημερα .... κλπ κλπ κλπ

Μετα απο 3-4 βδομαδες (ισως και λιγοτερο) οσο και να σας αγαπαει η μανουλα ... εχει σκυλοβαρεθει
να την εχετε μια στο καρφι μια στο πεταλο (το αντιληφθηκε απο την αρχη, αλλα .... ΤΗΣ ΑΡΕΣΕ !!!)
και κανει ΠΙΑ τα δικα της (χωρις να το αποκαλυπτει !!!!)

Οποτε εχει συγκεκριμενη περιοδο "εφαρμογης" το συστημα .... που ποικιλει !

(το κερασακι στην τουρτα ειναι οτι ο μεγαλος αδελφος μενει με την ρετσινια του κακου και ασπλαχνου
ενω η μικρη αδελφουλα εισπραττει ολα τα credits ..... αλλα δεν γινεται να παιχτει αναποδα το συστημα)
 
Ποια συνείδηση τώρα.. Διαβάστε λίγο σχόλια και αλλου και θα καταλάβετε. Μην βλέπετε ένα επίπεδο εδώ μέσα μόνο. Άλλοι λένε ότι δεν υπάρχει ιός, είναι ψέματα, έχουμε πιο πολλά τροχαία, αφορά τους γέρους κτλ.. Αυτός που τα πιστεύει αυτά θα κάτσει φρόνιμα; Εννοείται όχι, αυτόν οφείλεις να συνεφέρεις με την επιβολή του νόμου όχι για το καλό του για το καλό των υπολοίπων


Sent from my iPhone xs max using Tapatalk
Δεν τα πιστεύουν ούτε εκείνοι που τα λένε.

Υπάρχουν οι νεκροί.
Και μας φωνάζουν.
Κραυγάζουν.
Μέσα στην εκρηκτική σιωπή τους...
 
Re: Απάντηση: Ιοί

Είδατε μήπως τις προβλέψεις για τη Σουηδία ? 13.000 νεκροί σε πληθυσμό 10 εκατομμυρίων.
https://covid19.healthdata.org/sweden
Αν επαληθευτούν, η Σουηδία θα έχει αναλογικά 3 φορές τους νεκρούς της Ισπανίας.



Δεν τα βλεπω αυτα τα νουμερα....

12 νεκροι σημερα σε ενα συνολο 900 εως τωρα με 10500 κρουσματα και μονον 840 σε ΜΕΘ.

Εκτος αν ειναι στην τελειως αρχη τους αλλα ειναι δυνατον ?


Στο μεταξυ αλλοι 737 στην Βρετανια σημερα . Το παραδοξο τους ειναι οτι εχουν μονον 1550+ σε ΜΕΘ .


Τι διαολο πεθαινουν στα σπιτια τους ?
 
Και πως θα αποδείξεις βρε Μάικ σε αυτόν που θα σε ελέγξει ότι δεν θα αποβιβαστείς;
ap_426760692973_custom-d4a82e14991a7d78e40dbb15b2ba6572967dd9c6-s800-c85.jpg


Καποιοι το εχουν κανει παντως .Δεν θυμαμαι ποια χωρα τους εχει μαρκαρει ηλεκτρονικα προφανως μεσω των τηλεφωνων τους ?
 
Re: Απάντηση: Ιοί

Δεν τα βλεπω αυτα τα νουμερα....

12 νεκροι σημερα σε ενα συνολο 900 εως τωρα με 10500 κρουσματα και μονον 840 σε ΜΕΘ.

Εκτος αν ειναι στην τελειως αρχη τους αλλα ειναι δυνατον ?

Η Σουηδία είναι περίεργη περίπτωση. Πριν 2-3 μέρες είχε νούμερα (νεκρών) της τάξεως των 100 τη μέρα.

Άσε που σήμερα διάβασα και κάτι απίστευτα πράγματα για το πως αντιμετωπίζονται οι ασθενείς στη Σουηδία. Δεν ξέρω πόσο αξιόπιστη είναι η μαρτυρία, πάντως γενικά είναι νωρίς ακόμα.
 
Η Σουηδία είναι περίεργη περίπτωση. Πριν 2-3 μέρες είχε νούμερα (νεκρών) της τάξεως των 100 τη μέρα.

Άσε που σήμερα διάβασα και κάτι απίστευτα πράγματα για το πως αντιμετωπίζονται οι ασθενείς στη Σουηδία. Δεν ξέρω πόσο αξιόπιστη είναι η μαρτυρία, πάντως γενικά είναι νωρίς ακόμα.
Έχει δημοσιευτεί και αλλού.
Δεν έχω δει κάποια διάψευση ή επιβεβαίωση. Πως θα μπορούσαμε να ξέρουμε τι ισχύει και τι όχι;

Δεδομένου ότι κάθε χώρα καταγράφει διαφορετικά, με διαφορετικό τρόπο, τον αριθμό των κρουσμάτων. Δεδομένου ότι και στον αριθμό των νεκρών από κορονοϊό μπορούν να υπάρχουν διαφορές στην καταγραφή, ένας τρόπος που θα μπορούσαμε να έχουμε μία ασφαλέστερη ένδειξη σχετικά με το τι πραγματικά συμβαίνει ανά χώρα είναι ο εξής:

1) Υπολογίζουμε το στατιστικό μέσο όρο θανάτων τελευταίας πριν την επιδημία 5ετίας της περιόδου αντίστοιχης με την περίοδο που διαρκεί η επιδημία. Ας την ονομάσουμε ΜΟ (=Μεσος Όρος θανάτων τελευταίας 5ετίας).

2) Βρίσκουμε (από τα στοιχεία) το σύνολο των αποβιωσάντων στην παρόυσα αντίστοιχη περίοδο επιδημίας ανεξαρτήτως αιτίας. Ας το ονομάσουμε ΣΘ (=Σύνολο θανάτων περιόδου).

3) Βρίσκουμε (από τα στοιχεία) τον αριθμό των επίσημα καταγεγραμμένων θανάτων εξ αιτίας του κορωνοϊού. Ας το ονομάσουμε ΘΚ (=Θύματα Κορωνοϊού).

4) Υπολογίζουμε τη διαφορά του συνόλου των θανάτων της περιόδου της επιδημίας, αφού αφαιρέσουμε τον επίσημα καταγεγραμμενο αριθμό θυμάτων του κορονοϊού. Έιναι το σύνολο των θανάτων από όλες τις άλλες αιτίες, στις οποίες περιλαμβάνονται και θάνατοι από κορωνοϊό που ΔΕΝ έχουν καταγραφεί ως τέτοιοι. Ας το ονομάσουμε ΔΘ (=Διαφορά θανάτων περιόδου).
Είναι: ΔΘ=ΣΘ-ΘΚ

5) Υπολογίζουμε τη διαφορά μεταξύ της παραπάνω Διαφοράς Θανάτων ΔΘ και του Μέσου Όρου ΜΟ 5ετίας που υπολογίσαμε στην αρχή. Θα μας δώσει τον πιθανό άδηλο αριθμό θυμάτων του κορωνοϊού που ΔΕΝ έχουν καταγραφεί ως τέτοια. Είναι μία καλή προσέγγιση. Ας την ονομάσουμε ΔΚ (=Διαφορά Κορωνοϊού) και είναι:
ΔΚ=ΔΘ-ΜΟ.

6) Υπολογίζουμε το σύνολο των θυμάτων του κορωνοϊού, το οποίο αποτελείται από το άθροισμα των επίσημα καταγεγραμμένων θανάτων του κορωνοϊού ΘΚ και της διαφοράς ΔΚ που είναι ο πιθανός αριθμός μη καταγεγραμμένων θυμάτων που ήδη πιο πάνω υπολογίσαμε. Ας ονομάσουμε το άθροισμα ΣΚ (=Σύνολο Κορωνοϊού) και θα είναι:
ΣΚ=ΘΚ+ΔΚ
Μας δίνει μία καλή προσέγγιση των θυμάτων του κορωνοϊού μαζί με εκείνα που δεν έχουν καταγραφεί, π.χ. διότι πέθαναν στο σπίτι τους δίχως καταγραφή ή διότι η χώρα δεν τα καταγράφει ως τέτοια για πολιτικούς ή άλλους λόγους (π.χ. Τουρκία κ.ά.)

Το παραπάνω μοντέλο υπολογισμών μπορεί να δώσει αποτελέσματα όταν έχουμε αμφιβολίες για την πραγματική κατάσταση.
Προϋποθέτει κάποιες παραδοχές, αλλά σε γενικές γραμμές πιστεύω μπορεί να δώσει ικανοποιητική προσέγγιση.

Αντιρρήσεις;
 
Θα μπορούσε. Αλλά θα ήθελε παρά πολύ λεπτομερή έρευνα που να λαμβάνει υπόψιν όλες τις διαφορές που θα μπορούσαν να υπάρχουν για χίλιους δυο λόγους. Σε τροχαία, εμφράγματα, καρκίνους, γρίπη, κλπ κλπ κλπ. Εκτός φυσικά αν αυτό το ΔΚ είναι τεράστιος αριθμος σε σχέση με τα παραπάνω.
 
Αν το ΔΚ είναι σημαντικό ως νούμερο, βεβαίως.
Είναι πάντως τρόπος να προσεγγίσουμε την πραγματικότητα, ειδικά για χώρες που με τον ένα ή τον άλλο την κρύβουν.

Προϋποθέτει βέβαια μία σειρά παραδοχές:
-Ότι την τελευταία 5ετία ο πληθυσμός της χώρας είναι περίπου σταθερός. (Θα μπορούσε να είναι και 3ετία).

-Ότι εντός του χρονικού αυτού διαστήματος δεν έχει συμβεί στη συγκεκριμένη χώρα κάποιο άλλο έκτακτο γεγονός που να αλλοιώνει το αποτέλεσμα. Π.χ. άλλη καταστροφή: πόλεμος, άλλη επιδημία, πολύνεκρος σεισμός, κλπ.

-Ότι ο μελετητής μπορεί να βρεί και να έχει στη διάθεση του όλα τα αναγκαία στοιχεία.

Δουλειά για το μέλλον, καλώς ή κακώς. Εμείς τώρα ζούμε στο παρόν.
 
Η Σουηδία είναι περίεργη περίπτωση. Πριν 2-3 μέρες είχε νούμερα (νεκρών) της τάξεως των 100 τη μέρα.

Άσε που σήμερα διάβασα και κάτι απίστευτα πράγματα για το πως αντιμετωπίζονται οι ασθενείς στη Σουηδία. Δεν ξέρω πόσο αξιόπιστη είναι η μαρτυρία, πάντως γενικά είναι νωρίς ακόμα.

Μα ακριβώς κοντά στο νου και η γνώση.
Και εμείς αν θέλετε ανακοινώνουμε μηδέν και πανηγυρίζει η διεθνής κοινότητα. Θεωρώ ότι στην Ελλάδα μπορεί να μην έχουμε πολλά αλλά τουλάχιστον υπάρχει αρκετά μεγάλη διαφάνεια. Μία μόνο σε εμάς ακολούθησε συμβουλές από το τηλεφωνικό κέντρο και πέθανε σπίτι της και έγινε θέμα στα δελτία πόσες μέρες και σωστά.
 
Η Σουηδία είναι περίεργη περίπτωση. Πριν 2-3 μέρες είχε νούμερα (νεκρών) της τάξεως των 100 τη μέρα.

Άσε που σήμερα διάβασα και κάτι απίστευτα πράγματα για το πως αντιμετωπίζονται οι ασθενείς στη Σουηδία. Δεν ξέρω πόσο αξιόπιστη είναι η μαρτυρία, πάντως γενικά είναι νωρίς ακόμα.

Είναι προχθεσινό νομίζω αυτό, τουλάχιστομ τότε κυκλοφόρησε στους Έλληνες της Σουηδίας.
Ο πολύ καλός φίλος, που μένει μόνιμα εκεί, τα θεωρεί υπερβολές, αλλά επειδή αποτελεί προσωπική γνώμη, δεν το πόσταρα νωρίτερα.
Σίγουρα όμως είναι νωρίς.

Δε μου λετε, με παραγγελιες απο ευρωπαικα eshop ξερετε τι ισχυει;

Αν θα σου έρθουν οι παραγγελίες εννοείς; Αν εννοείς αυτό, δουλεύουν κανονικά εκτός αν αναφέρεται κάτι άλλο. Πάντα με τις λογικές συνεπακόλουθες καθυστερήσεις λόγω της κατάστασης.
 
Έχει δημοσιευτεί και αλλού.
Δεν έχω δει κάποια διάψευση ή επιβεβαίωση. Πως θα μπορούσαμε να ξέρουμε τι ισχύει και τι όχι;

Δεδομένου ότι κάθε χώρα καταγράφει διαφορετικά, με διαφορετικό τρόπο, τον αριθμό των κρουσμάτων. Δεδομένου ότι και στον αριθμό των νεκρών από κορονοϊό μπορούν να υπάρχουν διαφορές στην καταγραφή, ένας τρόπος που θα μπορούσαμε να έχουμε μία ασφαλέστερη ένδειξη σχετικά με το τι πραγματικά συμβαίνει ανά χώρα είναι ο εξής:

1) Υπολογίζουμε το στατιστικό μέσο όρο θανάτων τελευταίας πριν την επιδημία 5ετίας της περιόδου αντίστοιχης με την περίοδο που διαρκεί η επιδημία. Ας την ονομάσουμε ΜΟ (=Μεσος Όρος θανάτων τελευταίας 5ετίας).

2) Βρίσκουμε (από τα στοιχεία) το σύνολο των αποβιωσάντων στην παρόυσα αντίστοιχη περίοδο επιδημίας ανεξαρτήτως αιτίας. Ας το ονομάσουμε ΣΘ (=Σύνολο θανάτων περιόδου).

3) Βρίσκουμε (από τα στοιχεία) τον αριθμό των επίσημα καταγεγραμμένων θανάτων εξ αιτίας του κορωνοϊού. Ας το ονομάσουμε ΘΚ (=Θύματα Κορωνοϊού).

4) Υπολογίζουμε τη διαφορά του συνόλου των θανάτων της περιόδου της επιδημίας, αφού αφαιρέσουμε τον επίσημα καταγεγραμμενο αριθμό θυμάτων του κορονοϊού. Έιναι το σύνολο των θανάτων από όλες τις άλλες αιτίες, στις οποίες περιλαμβάνονται και θάνατοι από κορωνοϊό που ΔΕΝ έχουν καταγραφεί ως τέτοιοι. Ας το ονομάσουμε ΔΘ (=Διαφορά θανάτων περιόδου).
Είναι: ΔΘ=ΣΘ-ΘΚ

5) Υπολογίζουμε τη διαφορά μεταξύ της παραπάνω Διαφοράς Θανάτων ΔΘ και του Μέσου Όρου ΜΟ 5ετίας που υπολογίσαμε στην αρχή. Θα μας δώσει τον πιθανό άδηλο αριθμό θυμάτων του κορωνοϊού που ΔΕΝ έχουν καταγραφεί ως τέτοια. Είναι μία καλή προσέγγιση. Ας την ονομάσουμε ΔΚ (=Διαφορά Κορωνοϊού) και είναι:
ΔΚ=ΔΘ-ΜΟ.

6) Υπολογίζουμε το σύνολο των θυμάτων του κορωνοϊού, το οποίο αποτελείται από το άθροισμα των επίσημα καταγεγραμμένων θανάτων του κορωνοϊού ΘΚ και της διαφοράς ΔΚ που είναι ο πιθανός αριθμός μη καταγεγραμμένων θυμάτων που ήδη πιο πάνω υπολογίσαμε. Ας ονομάσουμε το άθροισμα ΣΚ (=Σύνολο Κορωνοϊού) και θα είναι:
ΣΚ=ΘΚ+ΔΚ
Μας δίνει μία καλή προσέγγιση των θυμάτων του κορωνοϊού μαζί με εκείνα που δεν έχουν καταγραφεί, π.χ. διότι πέθαναν στο σπίτι τους δίχως καταγραφή ή διότι η χώρα δεν τα καταγράφει ως τέτοια για πολιτικούς ή άλλους λόγους (π.χ. Τουρκία κ.ά.)

Το παραπάνω μοντέλο υπολογισμών μπορεί να δώσει αποτελέσματα όταν έχουμε αμφιβολίες για την πραγματική κατάσταση.
Προϋποθέτει κάποιες παραδοχές, αλλά σε γενικές γραμμές πιστεύω μπορεί να δώσει ικανοποιητική προσέγγιση.

Αντιρρήσεις;

Αυτό το μοντέλο τη φιλοσοφία μάλλον χρησιμοποιούν για τον υπολογισμό των θανάτων που σχετίζονται με την αυξομείωση της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης. Βέβαια έτσι χρεώνει στην εποχική γρίπη θανάτους στους οποίους αυτή δεν ήταν παρά μία επιβαρυντική περίπτωση. Π.χ. καρκίνων καρδιοπαθειών και λοιπά. Θα μου πεις τα ίδια γίνονται και στον κορωνοϊό όπου μιλούν για υποκείμενα νοσήματα; Όχι ακριβώς διότι η γρίπη από μόνη της είναι πρακτικά και κατά κανόνα μη θανατηφόρα και όχι οπωσδήποτε θανατική καταδίκη για έναν καρκινοπαθή για παράδειγμα, ενώ ο κορονοϊός προξενεί πολλαπλασίως σοβαρότατη νόσο συχνά και σε υγιέστατους ανθρώπους.

Για την περίπτωση του κορωνοϊού, είναι και για άλλο ένα λόγο δογματικώς λανθασμένη η εφαρμογή μιας τέτοιας μεθόδου, διότι για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ελήφθησαν ακραία μέτρα. Κάποια των οποίων έχουν παράπλευρες θετικές επιπτώσεις, για παράδειγμα μείωση των τροχαίων. Ή μείωση κάποιων εγκλημάτων βίας αφού δεν υπάρχει κόσμος στους δρόμους. Μείωση πνιγμών αφού δεν θα πηγαίνει κόσμος στις παραλίες. Περιορισμός της κοινωνικής ζωής σημαίνει και περιορισμός της κίνδυνος δράσης άρα και λιγότερα ατυχήματα έχει γενικώς. Ή από την αντίθετη πλευρά ο αναγκαστικός εγκλεισμός μπορεί να οδηγήσει σε χειροτέρευση της φυσικής κατάστασης και αυτή να έχει αρνητικά αποτελέσματα που σε βάθος χρόνου μπορεί να είναι βαρύτερα από τον κορονοϊό. Το καταλαβαίνεις φαντάζομαι το μοτίβο. Με λιγότερους από 100 νεκρούς μέχρι στιγμής στη χώρα μας το ισοζύγιο θανάτων από τον κορωνοϊό θα μπορούσε να ήταν και θετικό δεδομένων των παραπάνω.
 
Status
Not open for further replies.