Προηγουμένως έγραψες για απόκρυψη στοιχείων και μισές αλήθειες. Αυτά διαφέρει από τις αμφιβολίες που έχει ο καθένας για το ποιο εμβόλιο του ταιριάζει καλύτερα.Στέλιο έχω πολλούς λόγους να διατηρώ τις αμφιβολίες μου. Η εντελώς διαφορετική διαχείρηση του εμβολίου της Astra Zeneca από χώρα σε χώρα, τα διαφορετικά νούμερα που αναφέρονται ένθεν και ένθεν. Π.χ. εσύ γράφεις για αριθμό περιπτώσεων ανά εκατομμύριο, ενώ άλλοι γράφουν για αριθμό περιπτώσεων ανά εκατό χιλιάδες. Βλ. εδώ. Η πιθανότητα και πάλι πολύ μικρή, όμως πρόκειται για άλλη τάξη μεγέθους. Εξ ού και ο παραλληλισμός που έκανα με τα αεροπορικά ταξίδια.
Ως παρατηρητής, με αυτή την ιδιότητα, δε γίνεται να μην κάνω αυτές τις διαπιστώσεις.
Ως άμεσα ενδιαφερόμενος και υποψήφιος για εμβολιασμό αποδέχομαι το πολύ μικρό ρίσκο μπροστά στον πάρα πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσω. Και όσο εξαρτάται από εμένα προσπαθώ να το επισπεύσω. Έτερον εκάτερον. Αυτή είναι για μένα ορθολογική συμπεριφορά. Πλην οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι δεν συμπεριφέρονται όλοι ορθολογικα.
Θα το επαναλάβω διότι αυτή είναι η εκτίμηση μου για τα γεγονότα και την κατάσταση. Η επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος εξαρτάται από την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Αυτή κλονίζεται, όχι μόνο από την εμμονή στη μεγέθυνση της απειροελάχιστης πιθανότητας. Που ισχύει και αυτό. Πολύ περισσότερο από τις αντιφάσεις που έχουν απλωθεί.
Η απλή πραγματικότητα είναι πως υφίσταται απελπιστική έλλειψη εμβολίων πανευρωπαικά. Οι κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες. Γιατί και πως το αφήνουμε στην άκρη. Κάθε χώρα προσπαθεί να επιλύσει το πρόβλημα χωρίς να συντονίζεται με τις άλλες. (Η ευρωπαική αλληλεγγύη έχει σπάσει}. Και κάθε μία προβαίνει σε διαφορετική διαχείρηση για τους πολίτες της προβάλλοντας πιο ευνοική εικόνα. Έτσι προκύπτουν όχι μία, αλλά περισσότερες "αλήθειες". Οι χώρες αποφασίζουν μεν κάθε μία χωριστά, οι κοινωνίες όμως δεν είναι απομονωμένες, παρατηρούν η μία την άλλη.
Για να ακριβολογήσουμε λίγο, λέμε ότι υπάρχει αλλαγή τάξης μεγέθους όταν μιλάμε για πολλαπλάσια του 10. Το 1 προς 100.000 = 0,00001 είναι ίδια τάξη μεγέθους με το 4 προς 1.000.000 = 0,000004. Το πηλίκο των παραπάνω είναι 2,5 < 10, άρα ίδια τάξη μεγέθους.
Οι επιστήμονες μετρούν ένα φαινόμενο που εξελίσσεται συνεχώς. Είναι λογικό οι μετρήσεις ανά χώρα να είναι διαφορετικές καθώς αφορούν διαφορετικούς πληθυσμούς με διαφορετικά υγειονομικό προφίλ και δημογραφικά στοιχεία. Υπάρχουν δεκάδες μελέτες ανά χώρα που καταγράφουν διαφορετικά στοιχεία, από πληθυσμούς με διαφορετικά δημογραφικά δεδομένα. Το consolidation των αριθμών γίνεται πρώτα ανά χώρα (η κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για τον πληθυσμό της) και σε επόμενο επίπεδο στην ΕΕ, όπου υπάρχουν πολύ περισσότερα δεδομένα. Χθες έβγαλε το ECDC καινούργια ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των μελετών για το αν τα πιτσιρίκια κολλάνε τον ιό και σε ποιο βαθμό το διασπείρουν στην κοινότητα. Τη διάβασα και τη ξαναδιάβασε. Άκρη δεν έβγαλα. Κάθε χώρα άλλο study με άλλα αποτελέσματα, άλλες παραδοχές κοκ.
Αυτή η καθυστέρηση κατά τη γνώμη δεν είναι απόκρυψη της αλήθειας. Είναι η αναζήτηση της αλήθειας στην οποία γινόμαστε θεατές και θα έπρεπε να μας καθησυχάζει όχι να μας ανησυχεί.